Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (18/01/1996) 3o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΤΡΙΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 18 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ:ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΝΕΩΣΗ, ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΚΑΙ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

  • [04] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΗΜΙΤΗ-ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΑΣ

  • [05] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΒΕΡΤ ΣΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ

  • [06] ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

  • [07] ΔΙΑΨΕΥΣΗ Κ.ΜΠΙΚΑ ΓΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΓΔΜ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [08] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

  • [09] ΑΝΕΠΙΚΑΙΡΗ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ 35 ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


  • [Β] EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1996 ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [11] ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

  • [12] ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

  • [13] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ Η ΕΚΛΟΓΗ ΣΗΜΙΤΗ

  • [14] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΖΕΛΕΦ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

  • [15] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [16] ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ


  • [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [17] Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΚΤΙΜΑ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [18] ΔΕΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

  • [19] ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΟ ΑΝΤΕΛΦΑΪ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Με ψήφους 86 υπέρ έναντι 75 οι οποίοι ψήφισαν υπέρ του κ.Τσοχατζοπουλου, ο βουλευτής Πειραιά του ΠΑΣΟΚ κ.Κώστας Σημίτης εξέλεγη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Έξι βουλευτές προτίμησαν να ρίξουν λευκή ψήφο.

    Η νίκη μου δεν είναι προσωπική αλλά νίκη της em|tgtar και της προοπτικής της κεντροαριστεράς είπε σήμερα ο κ.Κώστας Σημίτης απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος αμέσως μετά από την εκλογή του.

    Ο κ.Σημίτης είπε ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος θα πάει ο ίδιος στον Ανδρέα Παπανδρεου, με τον οποίο είπε ότι η σχέση είναι βαθιά πολιτική για να ανακοινώσει το αποτέλεσμα και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα που επιτάσσει η εποχή.

    Ενότητα - ανανέωση νίκη θα είναι το τρίπτυχο της δουλείας για την ανανέωση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ κατέληξε ο κ.Κώστας Σημίτης.

    Από την πλευρά του ο κ.Ακης Τσοχατζοπουλος ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν ανέβηκε στο βήμα χαρακτήρισε την στιγμή σημαντική για την πολιτική ιστορία του τόπου και άψογα δημοκρατικό τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η κοινοβουλευτική ομάδα.

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την επιλογή και να εκφράσω την βεβαιότητα ότι ανεξάρτητα αποτελέσματος το κόμμα θα μείνει ενωμένο, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος ο οποίος προσέθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό.

    Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε δυσκολίες, είπε ο κ.Τσοχατζοπουλος για να προσθέσει τοι αυτά δεν πρέπει να ανησυχούνε το ΠΑΣΟΚ γιατί απέδειξε ότι έχει τη δύναμη.

    Η πολιτική δεν είναι ρουλέτα και σήμερα το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει δημοκρατικά είπε ο κ.Γεράσιμος Αρσενης ο οποίος προέβλεψε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει πιο ενωμένο και πιο δυνατό και ότι όλο το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση για να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές..

    "Αγαπητέ Κώστα συγχαρητήρια και ξέρω ότι όλα θα πανέ καλά κατέληξε ο κ.Αρσενης.

    Ο κ.Γιάννης Χαραλαμποπουλος που πήρε τελευταίος τον λόγο είπε ότι η σημερινή ημέρα ανοίγει μια νέα σελίδα για την πολιτική ζωή της χώρας και υποστήριξε ότι από αυτήν την διαδικασία όλοι βγήκαν νικητές γιατί τηρήθηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες.

    Ο κ.Χαραλαμποπουλος προεξόφλησε ότι από αύριο θα αναστραφεί το κλίμα του τελευταίου καιρού και θα επανέλθει η αυτοπεποίθηση στο λαό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα είναι διπλά του για να ολοκληρώσει το έργο που με την ψήφο του της ανέθεσε.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ:ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΝΕΩΣΗ, ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Διαφανείς δημοκρατικές και με την συγκατάθεση όλων το ΠΑΣΟΚ σήμερα εξέλεξε τον νέο πρωθυπουργό, είπε αργά το βραδύ, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας κ. Κώστας Σημίτης ο οποίος τόνισε ότι το αποτέλεσμα δίνει νέα προοπτική στο ΠΑΣΟΚ.

    Συμπαραστεκόμαστε στον Ανδρέα Παπανδρέου το οποίο θα επισκεφθώ αμέσως μετά είπε ο κ.Σημίτης ο οποίος υπογράμμισε ότι η νίκη του δεν είναι προσωπική αλλά νίκη του ΠΑΣΟΚ του οποίου το πρόγραμμα θα εφαρμόσει

    Ο κ.Σημίτης εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι το ΠΑΣΟΚ θα πορευθεί στις εκλογές που θα γίνουν σε δυο χρόνια για να τις κερδίσει

    Η εμμονή σε ορισμένες αξίες, η ελεύθερη άποψη, η κριτική τοποθέτηση σε ορισμένα προβλήματα, είναι τάση που κερδίζει την αναγνώριση είπε ο κ.Σημίτης ο οπίσω προσέθεσε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν την συνέχεια και την ανανέωση, θέλουν το ΠΑΣΟΚ να πραγματοποιήσει μια νέα πορεία με βάση αυτά που έκανε έως σήμερα.

    Ενότητα ανανέωση, νίκη στις επόμενες εκλογές είναι το τρίπτυχο που θα καθορίσει την δουλειά και μπορούμε να τα καταφέρουμε να υπάρχει η συνέχεια στην μεγάλη αυτή παράταξη που ίδρυσε ο κ.Παπανδρέου είπε ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός

    Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι όσοι ήταν υποψήφιοι υπήρξαν στελέχη που έχουν προσφέρει πολλή και σκληρή δουλειά και προσέθεσε ότι σε ότι αφορά στην κυβέρνηση υπάρχει δυνατότητα μεγάλης επιλογής με στελέχη που θα παν το ΠΑΣΟΚ μπροστά και κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεργασθεί μαζί τους και αυτοί θα συνεργασθούν μαζί του.

    [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΚΑΙ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Η κεντρική επιτροπή τα έχει αποφασίσει όλα είπε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ.Κώστας Σκανδαλίδης απαντώντας σε ερώτηση για τις προτάσεις που θα κάνει στον κ.Σημίτη για τις προτεραιότητες μετά από την εκλογή του.

    Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει, η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες, δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ.Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην φυσική του φωλιά, δήλωσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ.Κυριάκος Σπυριούνης, ο οποίος είχε απομακρυνθεί απο την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά απο απόφαση του κ.Ανδρέα Παπανδρέου το καλοκαίρι.

    [04] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΗΜΙΤΗ-ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΑΣ

    Είμαστε όλοι μαζί κοντά του και έχουμε πεί ότι ο νέος πρωθυπουργός θα τύχει της απόλυτης εμπιστοσύνης όλων μας όχι για το πρόσωπο του αλλά για το ΠΑΣΟΚ, είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Κάρολος Παπούλιας ο οποίος χαρακτήρισε δύσκολο το έργο του κ.Σημίτη γιατί και προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει αλλά και θα συγκρίνεται με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ο κ.Παπουλιας έκανε λόγο για πολλές εκπλήξεις και προσέθεσε ότι υπάρχουν ανοιχτά προβλήματα στην εξωτερική πολιτική που πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής.

    Αναφερόμενος στον κ.Σημίτη, ο κ.Παπουλιας είπε ότι είναι συνεργάτες και τον χαρακτήρισε άνθρωπο που λόγω ικανότητας μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο μέλλον.

    Ο κ.Παπουλιας αρνήθηκε να σχολιάσει ενδεχόμενο συμμετοχής του στη νέα κυβέρνηση, όπως και ο Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Χάρης Καστανίδης ο οποίος περιορίσθηκε να πεί ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

    [05] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΒΕΡΤ ΣΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ

    Συγχαίρω τον κ. Σημίτη για την εκλογή του αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ και του εύχομαι καλή επιτυχία για το καλό της Ελλάδας.

    Ο κ. Εβερτ συνεχίζει τονίζοντας ότι η εκλογή αυτή καθιστά τις δικές μου ευθύνες ακόμα μεγαλύτερες για να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα σφάλματα της τελευταίας διετίας.

    "Θέλω να ελπίζω, συνεχίσει ο κ. Εβερτ στη δήλωσή του ότι για το καλό του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του βάζοντας στην άκρη κάθε ξεπερασμένο και αναχρονιστικό στοιχείο του δημόσιο βίου.

    Και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέληξε "θα περιμένω τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τις προγραμματικές δηλώσεις για να τοποθετηθώ λεπτομερέστερα".

    [06] ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Σχέδιο συμφωνίας για την κατάργηση της βίζας στα διπλωματικά διαβατήρια και την αμοιβαία εναρμόνιση της φορολογίας στα άλλα διαβατήρια και νέες ρυθμίσεις για την διέλευση των συνόρων υπέγραψαν χθες η Αλβανία και η ΠΓΔΜ.

    Πολιτικοί παρατηρητές στα Σκόπια εκτιμούν ότι αυτή η συμφωνία θα συνεισφέρει στην συνεργασία και στην ενδυνάμωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

    Και οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν τα επεισόδια και θα λυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παράνομη διέλευση των συνόρων.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ, όπως και στις διαπραγματεύσεις με τη Ελλάδα ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Λιούπτσο Αρσοφσκι.

    [07] ΔΙΑΨΕΥΣΗ Κ.ΜΠΙΚΑ ΓΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΓΔΜ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Διέψευσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι έχει αναρτηθεί πινακίδα στο γραφείο Συνδέσμου των Σκοπίων στην Αθήνα -η λειτουργία των οποίων άρχισε επίσημα χθες- με το όνομα "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Όπως δήλωσε ο κ. Μπίκας, καμία πινακίδα δεν υπάρχει, ούτε στον εξωτερικό, ούτε στον εσωτερικό χώρο. Και πρόσθεσε ότι το γραφείο Συνδέσμου των Σκοπίων στην Αθήνα δεν έχει ακόμα επανδρωθεί πλήρως και βρίσκεται μόνο ο δεύτερος στην ιεραρχία κ.Σοκόφσκι.

    Ο κ. Μπίκας δεν θέλησε να σχολιάσει ανακοινώσεις τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και της Πολιτικής Άνοιξης που κατηγορούσαν την κυβέρνηση για εσφαλμένη πολιτική και ανέφεραν ότι έχει αναρτηθεί πινακίδα με το όνομα "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Τέλος ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι σε ότι αφορά το διπλωματικό γραφείο συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, η λειτουργία τους ξεκίνησε ομαλά και ]woum επανδρωθεί πλήρως με επικεφαλής τον κ. Αλέξανδρο Μαλλιά, σύμβουλο τον κ. Θεόδωρο Πασσά και γραμματέα την κ. Ναταλία Καραγιώργου.

    [08] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

    "Η δημοκρατία και οι δημοκρατικές διαδικασίες" είναι το θέμα του τριήμερου σεμιναρίου, που διοργανώνει 19-21 Ιανουαρίου στο κέντρο πολιτισμού της νομαρχίας Θεσσαλονίκης η Εταιρεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών, με την χρηματοδότηση της ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος Ολυμπιάς Phare and Tacis Democracy και απευθύνεται στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης καθώς και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στόχος του σεμιναρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν 90 γυναίκες από τη Ρουμανία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, είναι η επιμόρφωση των γυναικών σε θέματα δημοκρατίας και δημοκρατικών διαδικασιών καθώς και στην ενδυνάμωση του ρόλου τους σε όλο τον χώρο της πολιτείας.

    Το πρόγραμμα Δημοκρατίας που πραγματοποιείται στα Τίρανα, Σόφια, Βουκουρέστι και Θεσσαλονίκη αναφέρεται σε πέντε κύριους τομείς: τις γενικές αρχές της δημοκρατίας, στα πολιτικά κόμματα και το κοινοβούλιο, την τοπική αυτοδιοίκηση, τον συνδικαλισμό και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις με ευρεία συμμετοχή των εκπροσώπων τους.

    Οι κύριες θεματικές ενότητες του σεμιναρίου που αρχίζει αύριο αφορούν τη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες, την βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, τον συνδικαλισμό και τις δημοκρατικές διαδικασίες, την κατάλληλη επικοινωνία των κοινωνικών παραγόντων με την ευρύτερη κοινωνία

    Μεταξύ των ομιλητών του σεμιναρίου θα είναι ο βουλευτής κ Κώστας Καραμανλής που θα μιλήσει με θέμα "Ο ρόλος του αρχηγού στη δημοκρατική κοινωνία", η καθηγήτρια του ΑΠΘ και γενική γραμματέας της εταιρείας διαβαλκανικής συνεργασίας γυναικών κΤερέζα Πεντζοπούλου Βαλαλά με θέμα "Οι δημοκρατικές διαδικασίες του πολιτικού συστήματος", ο δήμαρχος Κηφισιάς, κ Κ Τασσούλας με θέμα "Ο ρόλος του δημάρχου", η δημοσιογράφος κ Θάλεια τοπικής αυτοδιοίκησης" , η γενική γραμματέας της ένωσης γυναικών επιστημόνων κ Τόνια Βουλγαράκη με θέμα "Ο ρόλος του συνδικαλισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση", η δημοσιογράφος κ Κάτια Ζελομοσίδου με θέμα "Οι δυνατότητες υποστήριξης γυναικών από γυναίκες από μη κυβερνητικούς οργανισμούς" και άλλοι.

    [09] ΑΝΕΠΙΚΑΙΡΗ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ 35 ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Τελείως ανεπίκαιρη χαρακτήρισε την εισαγωγή για συζήτηση του θέματος των 35 ωρών εργασίας στην οικονομική ζωή της χώρας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει οτι η επιδιωκόμενη μείωση του χρόνου εργασίας μέσα από μία συλλογική σύμβαση εργασίας, πρόκειται να προκαλέσει σημαντικές διαταράξεις στη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων.και να οδηγήσει σε μείωση tgr ήδη μικρής και εύθραυστης διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας.

    Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Σ.Β.Β.Ε, με την ακολουθούμενη πολιτική υψηλών πραγματικών επιτοκίων για την κάλυψη των δημοσίων ταμειακών αναγκών και της πολιτικής της σκληρής δραχμής για τον έλεγχο του πληθωρισμού, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο γιά μείωση του ωραρίου εργασίας.

    Ο Σύνδεσμος αναγνωρίζει το κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα της αυξανόμενης ανεργίας, πιστεύει όμως ότι η αύξηση των θέσεων απασχόλησης πρέπει να προέλθει από την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση.


    [Β] EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1996 ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    H Ουάσιγκτον προτίθεται να βοηθήσει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού μέσα στο 1996, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, με αφορμή τη σύσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με ηγέτες της ομογένειας.

    Ο κ Κασουλίδης είπε ακόμη πως ο Αμερικανός υφυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επανέλαβε την πρόθεσή του να επισκεφτεί την Κύπρο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά δεν μπορεί να καθοριστεί τώρα ο χρόνος μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στην Άγκυρα και την Αθήνα.

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι ο κ Χόλμπρουκ πιθανόν να διαδραματίσει κάποιο ρόλο και μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εξωτερικών.

    Τέλος, ο κ Κασουλίδης απέδωσε σε αποκύημα της φαντασίας των συνομιλητών του βουλευτή, Δώρου Χριστοδουλίδη, απόψεις Ευρωπαίων βουλευτών, ότι η Κύπρος έχει αποδεχτεί προτάσεις ξένων παραγόντων γιά λύση του Κυπριακού.

    [11] ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Σχέδιο συμφωνίας για την κατάργηση της βίζας στα διπλωματικά διαβατήρια και την αμοιβαία εναρμόνιση της φορολογίας στα άλλα διαβατήρια και νέες ρυθμίσεις για την διέλευση των συνόρων υπέγραψαν χθες η Αλβανία και η ΠΓΔΜ.

    Πολιτικοί παρατηρητές στα Σκόπια εκτιμούν ότι αυτή η συμφωνία θα συνεισφέρει στην συνεργασία και στην ενδυνάμωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

    Και οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν τα επεισόδια και θα λυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παράνομη διέλευση των συνόρων.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ, όπως και στις διαπραγματεύσεις με τη Ελλάδα ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Λιούπτσο Αρσοφσκι.

    [12] ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

    Την πρώτη δημόσια εμφάνισή του έκανε ο πρόεδρος των Σκοπιων Κίρο Γκλιγκορωφ, μετά την τρίμηνη απουσία του από την δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

    Ο Κίρο Γκλιγκόρωφ παρέστη στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγεννων στον Μητροπολιτικό ναό των Σκοπίων Αγίου Κλημεντίου Οχριδαίου στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος της αυτοανακηρυχθείσης αυτοκεφάλου Εκκλησίας των Σκοπίων κ.Μιχαήλ.

    Τον πρόεδρο των Σκοπίων υποδέχθηκε με επευφημίες πλήθος κόσμου, ο οποιος είχε συρρεύσει στην εκκλησία και στους γύρω χωρους, όταν πληροφορήθηκε ότι ο Γκλιγκόρωφ θα παρίστατο στη Θεία Λειτουργία.

    [13] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ Η ΕΚΛΟΓΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Χωρίς σχόλια μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, το αποτέλεσμα και την εκλογή του Κώστα Σημίτη.

    Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων αναφέρθηκε ο Κώστας Σημίτης ως ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο αριθμός ψήφων με τις οποίες εξελέγη, καθώς και το όνομα του δεύτερου υποψηφίου, κ.Τζοχατζόπουλο και τον αριθμό των ψήφων που συγκέντρωσε.

    [14] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΖΕΛΕΦ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Την πρόθεση της Βουλγαρίας να συμβάλει στην οικονομική σταθεροποίηση της βαλκανικής περιοχής μετά τη διευθέτηση της βοσνιακής κρίσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ κατά την ομιλία του στην κροατική βουλή.

    Ο κ.Ζέλεφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κροατία μετά από πρόσκληση του Προέδρου Φράνιο Τούτζμαν, επισήμανε τη σπουδαιότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανάπτυξης της υποδομής ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή και την πρόθεση της Βουλγαρίας να συμμετάσχει στην αποστολή των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων στη Βοσνία.

    Παρουσιάζοντας τον Βούλγαρο Πρόεδρο στην κροατική βολή, ο πρόεδρός της ακαδημαϊκός Βλάτκο Παυλέτιτς, σημείωσε πως το πρόβλημα της κοινωνικής ανάπτυξης μετά την κατάρρευση των ολοκληρωτικών καθεστώτων, καθώς και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αφορούν τόσο τη Βουλγαρία όσο και την Κροατία.

    O κ.Ζέλεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον Κροάτη ομόλογό του και τον πρωθυπουργό Ζλ. Ματεσα, καθώς σημείωσε τις κοινές θέσεις των δυο χωρών όσον αφορά στη βαλκανική και την ευρωπαϊκή συνεργασία.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, η Βουλγαρία δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει για την ένταξη της Κροατίας στην οργάνωση της Παρευξεινειας Οικονομικής Συνεργασίας, ενώ η Κροατία υποστηρίζει την κατασκευή της Παραεγνατίας, του οδικού άξονα Ανατολή- Δύση.

    Αύριο ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο οποίος συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ.Χρήστοφ και boukeut]r όλων των κομμάτων της βουλής, θα μεταβεί στη Βοσνία. Ο κ.Ζέλεφ θα συναντηθεί με τον Βοσνιο ομόλογό του Αλία Ιζετμπέκοβιτς, με τον πρωθυπουργό Χάρι Σιλάιτζιτς και με εκπροσώπους των νατοϊκών δυνάμεων στη Βοσνία.

    [15] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Την οργάνωση συνάντησης των Βαλκάνιων υπουργών Άμυνας πρότειναν στο Βουκουρέστι οι υπουργοί Άμυνας της Βουλγαρίας, Ντιμίταρ Παυλόφ, και της Ρουμανίας, Γκεόργκε Τίνκα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης βουλγαρικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας στη ρουμανική πρωτεύουσα.

    Οι δυο πλευρές συμφώνησαν για συνεργασία στον τομέα της πολεμικής τεχνικής, ενώ υπογράφη πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής άμυνας.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βουκουρέστι, που ολοκληρώνεται αύριο, ο κ.Παυλόφ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας.

    [16] ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

    Οικονομική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Βουλγαρίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που αφορά στις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ''Τράνζιτ δρόμοι - 2'' στο πλαίσιο του οποίου θα χρηματοδοτηθεί η επισκευή συνολικού μήκους 1000 χλμ δρόμων στη Βουλγαρία, επικύρωσε σήμερα η βουλγαρική βουλή.

    Επικυρώθηκε επίσης η Σύμβαση για τον έλεγχο της διασυνοριακής διακίνησης τοξικών αποβλήτων και την καταστροφή τους, καθώς και η συμφωνία για την ένταξη της Βουλγαρίας στη Διεθνή Οργάνωση Δορυφορικών Τηλεπικοινωνιών ''Ιντελσάτ'', όπου τα τελευταία 15 χρόνια η Βουλγαρία είχε καθεστώς παρατηρητή.

    Στο μεταξύ σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των βουλγαρικών κρατικών σιδηροδρόμων χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.


    [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [17] Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΚΤΙΜΑ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ως μια γενναία απόφαση, που θα έπρεπε όμως να είχε ληφθεί νωρίτερα χαιρετίζουν οι ομογενείς των ΗΠΑ την απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο και να ζητήσει την εκλογή νέου πρωθυπουργού, η οποία έτυχε εκτενούς παρουσίασης, τόσο από τα ομογενειακά, όσο και από τα αμερικανικά ΜΜΕ.

    Χαρακτηριστικές είναι οι απόψεις μελών των οργανώσεων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων στη Νέα Υόρκη. "Ηταν κάτι που αναμενόταν. Ηταν μια θαραλλέα απόφαση δεδομένου ότι ήταν ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ. Είναι βαρύ να μην υπάρχει στην πολιτική ο Παπανδρέου και πιστεύω ότι θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δε νομίζω ότι υπάρχει διαφορετική άποψη", σημειώνει ο γραμματέας tgr τοπικής ΠΑΣΟΚ Νέας Υόρκης, κ.Βασίλης Στήθος, ενώ το μέλος της ίδιας τοπικής, κ.Γιάννης Μαυρόπουλος, δηλώνει: "Πολιτικοί σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου γεννιούνται σπάνια. Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, όπως και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι από τις προσωπικότητες εκείνες που γράφτηκαν στην ιστορία. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, διαθέτει ικανά στελέχη που μπορούν να συνεχίσουν το έργο του, με τα ίδια όνειρα και δανικά".

    Την αποχώρηση του κ.Παπανδρέου χαιρετίζει θετικά και ο επικεφαλής των Φίλων της ΝΔ Νέας Υόρκης, κ.Κώστας Σαλωνίτης:"Ηταν ίσως καιρός να γίνει αυτή η παραίτηση και τυπικά πλέον. Γιατί ουσιαστικά νομίζω ότι ο πρωθυπουργός ήταν ανύπαρκτος εδώ και καιρό". Ενώ εκ μέρους του Συνδέσμου Φίλων της Πολιτικής Άνοιξης ο κ.Κώστας Μάστορας εκτιμά πως "η απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να παραιτηθεί, έφερε μια ανακούφιση σε όλο τον κόσμο. Ηταν μια γενναία πράξη. Ο δρόμος τώρα ανοίγεται για τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις. Σημάδεψε την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και το έργο του θα κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος".

    Την αποχώρηση του κ.Παπανδρέου χαιρετίζει θετικά μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, κ.Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι η κίνηση αυτή δίνει μια λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας, σημειώνει, όμως, ότι "σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως ασθενείας, η αλλαγή του πρωθυπουργού θα πρέπει να γίνεται αμέσως". Επίσης εκφράζει την άποψη ότι "ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να κινηθεί αμέσως, ώστε να δοθεί η πρέπουσα δύναμη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να έχει δικαίωμα ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον το ίδιο φαινόμενο. Θετικά χαιρετίζει την πρωτοβουλία του κ.Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, κ.Βασίλης Σταθάκος: "Η παραίτηση, λόγω της υγείας του πρωθυπουργού, έπρεπε ήδη να έχει γίνει νωρίτερα. Ηταν μια πράξη, την οποία ανέμενε ο ελληνικός λαός και επεβάλλετο από την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα φλέγοντα εθνικά μας θέματα".

    Θετική εξέλιξη για τη χώρα αλλά και για το ΠΑΣΟΚ εκτιμά την αποχώρηση του ιδρυτή του κόμματος και ο πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Νέας Υόρκης, κ.Πέτρος Κουνεντάκης, ενώ ο πρόεδρος του Παναμερικανικού Συλλόγου Μεγαρέων "Ο Βύζας", κ.Σπύρος Γαρυφάλλου, τονίζει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε μια μεγάλη εποχή για την πολιτική ιστορία της Ελλάδας και εύχεται να μπορούσε να βρεθεί άλλος ένας Ανδρέας Παπανδρέου για την επόμενη δεκαετία. "Νομίζω ότι ως πρωθυπουργός με την ηγετική του εμβέλεια έδωσε όλες τις δυνάμεις και τις ικανότητές του", δηλώνει με τη σειρά του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, κ.Νικόλαος Κοτσομποϊκίδης, από το Τορόντο του Καναδά. Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, Νικ Γκέητζ, επισημαίνει κι αυτός ότι η παραίτηση του κ.Παπανδρέου έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, ενώ ο πρόεδρος της Παμπιερικής Ομοσπονδίας, κ.Θεόφιλος Καμπερίδης, εκτιμά ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα δώσουν την καλύτερη δυνατή λύση.

    Η πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου απασχόλησε ejtem~r τον αμερικανικό τύπο, με έμφαση στο θέμα των οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα "Πρωϊνή" της Ν.Υ., ο επιχειρηματικός κόσμος δέχθηκε με ανακούφιση τις εξελίξεις, ενώ αναλυτές της Γουόλ Στριτ επισημαίνουν την "σιγουριά και βεβαιότητα" που έχει ανάγκη ο επιχειρηματικός κόσμος. Επισημαίνουν, δε, πως ο νέος πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να συνεχίσει την πολιτική αποπληθωρισμού της οικονομίας, ενώ τονίζουν ότι όποιος και να καταλάβει τελικά την πρωθυπουργία θα ακολουθήσει "συντηρητική οικονομική πολιτική".

    [18] ΔΕΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Δεξίωση προς τιμήν της Ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας παραθέτει αύριο η Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για ετήσια εκδήλωση, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Πρεσβείας για την οικονομική στήριξη του μοναδικού Ελληνορθόδοξου Σχολείου που λειτουργεί σε καθημερινή βάση στην μητροπολιτική περιοχή της Ουάσιγκτον. Στην εκδήλωση, οικοδεσπότης της οποίας είναι ο Έλληνας πρέσβης, κ.Τσίλας, αναμένεται να παραβρεθεί ο πρέσβης της Κύπρου, κ.Ιακωβίδης, ενώ επίτιμοι προσκεκλημένοι είναι ο γερουσιαστής Πωλ Τσόγκας και ο αιδεσιμότατος Γιώργος Παπαϊωάννου. Στις δραστηριότητες της Ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας περιλαμβάνεται ειδικό πρόγραμμα προσχολικής ηλικίας, λειτουργία παιδικού σταθμού σε 24ωρη βάση, διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα, αλλά και μαθήματα ελληνικής ιστορίας, γεωγραφίας και μυθολογίας στα ελληνικά. Παράλληλα ακολουθούνται οι εορτές και αργίες της Ορθοδοξίας, και διοργανώνονται καλλιτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις. Το σχολείο λειτουργεί με την έγκριση και την αναγνώριση τόσο της Πολιτείας Μέριλαντ, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, υπό τη νομική μορφή του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού φορέα χωρίς καμία χρηματοδότηση από οργανισμούς, συντεχνίες ή την εκκλησία, και έχει καταφέρει να καθιερωθεί χάρη στις ακούραστες προσπάθειες και υποστήριξη της διεύθυνσης, των γονέων και φίλων.

    [19] ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΟ ΑΝΤΕΛΦΑΪ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της προσπάθειας απομάκρυνσης του ομογενούς προέδρου του Πανεπιστημίου Αντελφάϊ, δρ. Πίτερ Διαμαντόπουλου, από τα καθήκοντά του. Την απομάκρυνση του κ.Διαμαντόπουλου επιδιώκει ομάδα καθηγητών, της οποίας ηγείται η διεθύντρια της συγκλήτου, κ.Κάθριν Κλίβερ, επειδή το ύψος της ετήσιας αμοιβής του ξεπερνά το μισό εκατομμύριο δολλάρια, γεγονός που τον φέρει στη δεύτερη θέση των πιο υψηλά αμοιβόμενων προέδρων Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με την κ.Κλίβερ, η παρούσα κατάσταση στο Αντελφάϊ δεν μπορεί να αιτιολογήσει μια τέτοια αμοιβή, ενώ ο κ.Διαμαντόπουλος κατηγορείται επίσης ότι έχει προβεί σε περικοπές στα εκπαιδευτικά προγράμματα, που έχουν επιφέρει τη μείωση tym εγγραφών νέων φοιτητών. Στο μεταξύ, νέα αναστάτωση έχει προκαλέσει υπόθεση απειλητικών τηλεφωνημάτων που δέχθηκε η κ.Κλίβερ, η οποία πιστεύει ότι δράστης είναι η σύζυγος του κ.Διαμαντόπουλου, ενώ δηλώνει ότι από έρευνα ειδικών που προσέλαβε για την ανάλυση της γυναικείας φωνής των τηλεφωνημάτων επιβεβαιώνονται οι υποψίες της. Παράλληλα αποδεικτικό στοιχείο προτείνει η κ.Κλίβερ αντίτυπο φαξ του ζεύγους Διαμαντόπουλου προς τον πρόεδρο του πανεπιστημίου της Βοστώνης, κ.Τζον Σίλμπερ, στο οποίο, όπως υποστηρίζει γίνεται αναφορά των εν λόγω απειλητικών τηλεφωνημάτων. Από την πλευρά του, πάντως ο κ.Σίλμπερ δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έχει λάβει τέτοιο φαξ, ενώ ο κ.Διαμαντόπουλος έχει καταθέσει μήνυση κατά της κ.Κλίβερ και τεσσάρων συνεργατών της για δυσφήμιση.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Thursday, 18 January 1996 - 17:03:22