Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (16/01/1996) 2o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 16 Ιανουαρίου 1996


ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ : "ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΛΜΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑΣ..."

  • [03] ΧΥΤΗΡΗΣ:ΕΥΧΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ

  • [04] ΜΕ Γ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΒΕΡΤ

  • [06] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"

  • [07] Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ:Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΝΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ

  • [09] ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [10] TA MME THΣ Ο.Δ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [11] ΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [12] ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση δεν κατέληξε σε συμφωνία για το πως θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της χώρας.

    Οι διαφωνίες εκδηλώθηκαν σχετικά με το πόσοι γύροι ψηφοφοριών θα πραγματοποιηθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα καθώς και με διάφορα άλλα θέματα, όπως το πως θα τεθούν οι υποψηφιότητες.

    Δύο μέλη του προεδρείου , οι βουλευτές Γίαννης Γλαβίνας και Λάζαρος Λωτίδης τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής πολλών γύρων ψηφοφοριών με το σύστημα του αποκλεισμού του τελευταίου υποψηφίου από κάθε επόμενη ψηφοφορία ώστε στη τελική να απομείνουν δύο υποψήφιοι.

    Υπέρ της διεξαγωγής δύο γύρων ψηφοφοριών τάχθηκε ο γραμματέας του προεδρείου της Κ.Ο. Δημήτρης Μπέης και τα μέλη του προεδρείου Θόδωρος Κοτσώνης και Δημήτρης Ρέππας.

    Μετά από δίωρη συνεδρίαση και αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συγκεραστούν οι δύο απόψεις το προεδρείο αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα του πως θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας όπου και θα αναδειχθεί ο διάδοχος του κ. Παπανδρέου .

    Οπως ανέφερε ο γραμματέας του προεδρείου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μπέης , η ημερομηνία σύγκλησης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα καθοριστεί από κοινού με το εκτελεστικό γραφείο αλλά πρόσθσε το προεδρείο θα προτείνει ως ημέρα σύγκλησης της Κ.Ο. την Πέμπτη.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ : "ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΛΜΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑΣ..."

    Ο πρώην υπουργός Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε την χθεσινοβραδυνή επιστολή του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου,πρός την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ως "απόφαση τόλμης και γενναιότητας".

    Με δήλωσή του ο κ.Σημίτης τονίζει ότι "ο Ανδρέας Παπανδρέου έπραξε το χρέος του απέναντι στην ιστορία του,το λαό και το ΠΑΣΟΚ" και προσθέτει ότι με την απόφασή του αυτή δρομολόγησε την έξοδο απο την κρίση,ανοίγοντας ταυτόχρονα νέες προοπτικές για την χώρα,την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Σημίτης ανακοίνωσε για πρώτη φορά επίσημα την απόφασή του να είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία,στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδος,ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και την προεδρία του κόμματος στο συνέδριο που θα προκηρυχθεί.

    Ο πρώην υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν χρέος απέναντι στην ιστορία,στην προσφορά και στο έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, να κρατήσουν το κόμμα ενωμένο και να δουλέψουν όλοι μαζί για να διαφυλάκουν το μέλλον και τις προοπτικές του.Ακόμη, ο κ.Σημίτης υπογράμμισε την ανάγκη μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ "σ΄ένα κόμμα ιδεών και κοινωνικών οραμάτων που έχει τόσο ανάγκη ο χώρος της κεντροαριστεράς" και κατέληξε λέγοντας ότι " και η επόμενη μέρα θα είναι η μέρα του ΠΑΣΟΚ".

    [03] ΧΥΤΗΡΗΣ:ΕΥΧΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ

    Όλοι εύχονται να γίνει καλά ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και να επανέλθει στην πρωθυπουργία τόνισε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης και πρόσθεσε ότι παραμένει πρόεδρος και ηγέτης του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Χυτήρης χαρακτήρισε γενναία πράξη του κ. Παπανδρέου αντίστοιχη της ιστορίας του, επισήμανε τι η πολιτική δεν τελείωσε γιατί χρειάζεται ανθρώπους με το μέγεθος, την ψυχή και το μυαλό του κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι δεν θέλει να πει τίποτε περισσότερο για να μη μικρύνει τη σημασία της πράξης αυτής.

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν υπάρχει η λέξη "παραίτηση" στο κείμενο ο κ. Χυτήρης είπε ότι το ύφος και το γράμμα του Ανδρέα Παπανδρέου είναι αυτό που είναι και είναι πολύ καθαρό ενώ απέδωσε σε λάθος της δακτυλογράφου την λανθασμένη ημερομηνία.

    Ο Υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει άλλη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανακοίνωσε ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα της παραίτησης και αρχίζει το κατά το Σύνταγμα τριήμερο.

    Ο κ.Χυτήρης είπε ότι ο κ.Παπανδρέου διατηρεί το βουλευτικό αξίωμα ενώ σε ερώτηση για το αν θα παραιτηθεί και από την προεδρία του κόμματος είπε ότι είναι ακόμη νωρίς για να προβλεφθεί τί θα γίνει στο συνέδριο.

    Ο υπουργός Τύπου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για όλα και προσέθεσε ότι χθες κορυφώθηκε η ενημέρωση που οδήγησε στο γνωστό αποτέλεσμα ενώ είπε ότι με βάση τις οδηγίες του κ. Παπανδρέου γράφτηκε η επιστολή της με κύριο συντάκτη τον υφυπουργό Τύπου Νίκο Αθανασάκη και με συμμετοχή του κ.Λιβάνη και του ιδίου.

    Ο κ.Χυτήρης είπε ακόμη ότι παρόντες κατά την υπογραφή της επιστολής ήταν οι Υπουργοί Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος, Επικρατείας Αντώνης Λιβάνης, και ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης που είναι και μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ ενώ παρόντες επίσης ήταν ο ίδιος ως υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, ο Υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, καθώς και ο υπουργός Παιδείας και γιος του πρωθυπουργού Γιώργος Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με τον κ.Χυτήρη παρόντες ήταν επίσης οι θεράποντες ιατροί του κ. Παπανδρέου Γρηγόρης Σκαλκέας, Κ.Στεφανής, Χ.Ρούσσος και Β.Γολεμάτης και η σύζυγος του πρωθυπουργού Δήμητρα για την οποία τόνισε ότι η παρουσία της δείχνει την κρίσιμη συμβολή της στην απόφαση του κ. Παπανδρέου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές ο Υπουργός Τύπου είπε ότι αυτό είναι τυχοδιωκτισμός που τον πρεσβεύει μόνο ο κ. Εβερτ σημειώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με νικητή το ΠΑΣΟΚ.

    [04] ΜΕ Γ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Διαδοχικές συναντήσεις είχε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον υποψήφιο για το Πρωθυπουργικό αξίωμα Γιάννη Χαραλαμπόπουλο και τον Υπουργό Μεταφορών Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Ο κ. Χαραλαμπόπουλος δήλωσε ότι η συνάντηση που είχε με τον κ. Στεφανόπουλο ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη βδομάδα και του εξέθεσε τις απόψεις του για την πολιτική κατάσταση.

    Σε ερώτηση αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ευχαριστημένος από τις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Χαραλαμπόπουλος απάντησε θετικά όσον αφορά την παραίτηση του κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η πολιτική πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου είναι άψογη και από συνταγματικής πλευράς και έχουν διακανονιστεί όλες οι σχετικές τυπικές λεπτομέρειες. "Ζούμε ένα ιστορικό γεγονός", επισήμανε ο Υπουργός Μεταφορών. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπήρξε δυσφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ότι η παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου υποβλήθηκε πρώτα στην κεντρική epitqop^ και απλώς ανακοινώθηκε στον κ. Στεφανόπουλο, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών υπογράμμισε ότι "ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας ως ρυθμιστής του πολιτεύματος και αρχηγός του κράτους εκφράζει την ομόθυμη βούληση του Ελληνικού λαού και δεν νομίζω ότι αποδίδουν τα αισθήματά του και οι ενέργειές του εκφράσεις όπως η δυσφορία".

    Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ακόμη ότι "ας μην αφήσουμε διάφορες μεμψίμοιρες σκέψεις να σκεπάσουν το μεγάλο πολιτικό γεγονός της πρωτοβουλίας του Ανδρέα Παπανδρέου και της αλλαγής που επέρχεται στο πολιτικό σκηνικό, με πρωταγωνιστή πάντοτε το ΠΑΣΟΚ και την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, και πρόσθεσε ότι είναι καιρός πια να ξεφύγουμε από την διάθεση να αναζητούμε λεπτομέρειες χωρίς σημασία".

    Σε άλλη ερώτηση για το πότε αρχίζει το τριήμερο για την εκλογή του νέου Πρωθυπουργού, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "αρχίζει από την επόμενη της δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εν πάση περιπτώσει οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη του τριημέρου".

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΒΕΡΤ

    Τριάντα λεπτά της ώρας διήρκεσε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτ.Εβερτ.

    Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τον νέο Πρωθυπουργό που θα εκλεγεί τις προσεχείς ημέρες "να εμφανιστεί στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμποστοσύνης προς την κυβέρνησή του ,μέσα στην προσεχή εβδομάδα προκειμένου να μην συνεχιστεί η ακυβερνησία".

    Ο κ.Εβερτ ζήτησε απο το νέο Πρωθυπουργό να μην εξαντλήσει τα όρια του κανονισμού της Βουλής,σύμφωνα με τον οποίον ,αυτό μπορεί να γίνει το αργότερο μέσα σε 15 μέρες.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ακόμη ότι οι θέσεις του κόμματός του είναι πάγιες και αποσκοπούν στο καλό του τόπου "διότι δεν προέρχονται απο καμμία κομματική σκοπιμότητα" και επανέλαβε τις απόψεις του περί ενιαίας εξωτερικής πολιτικής,οικονομικής ανάπτυξης.Διευκρίνισε ακόμη,ότι το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για διεξαγωγή εκλογών είναι πάγιο και τόνισε ότι "τίποτε δεν θα αλλάξει με το νέο πρόσωπο της κυβέρνησης".

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι στο κείμενο της επιστολής του Πρωθυπουργού δεν αναφέρεται η λέξη "παραίτηση" και μάλιστα απευθύνεται στην κεντρική επιτροπή του κινήματος και όχι στον Προεδρο της Δημοκρατίας,τόνισε : "θα προτιμούσα θεσμικά η πρώτη κίνηση να γίνει προς τον Προεδρο της Δημοκρατίας,αλλά φαίνεται ότι αυτοί που τον συμβούλευσαν πρότίμησαν να δούν πρώτα το κόμμα για εσωκομματικούς λόγους."

    Προσθεσε ακόμη,ότι για να τηρηθούν οι προβλεπόμενες απο το Σύνταγμα διαδικασίες και οι θεσμοί,πρέπει "ο Πρωθυπουργός να αποστείλει πρός υπογραφή στον κ.Στεφανόπουλο Προεδρικό Διάταγμα,με την παραίτησή tou,διότι στην αντίθετη περίπτωση ο Προεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλάβει την επιστολή του κ.Παπανδρέου ότι ο Πρωθυπουργός εχει εκλείψει,πράγμα που πιστεύω ότι δεν επιθυμεί ούτε ο ίδιος ο κ.Παπανδρέου,ούτε το κόμμα του".

    Ο κ.Εβερτ είπε ότι ουσιαστικά με την επιστολή του ο Πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του,ανεξάρτητα αν η λέξη παραίτηση δεν υπάρχει στο κείμενο και πρόσθεσε ότι "οι θεσμικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας, η πίεση που άσκησε ως κόμμα ευθύνης,που σέβεται τους θεσμούς,οι προσπάθειες των ΜΜΕ και οι πιέσεις της κοινής γνώμης και ενός μικρού τμήματος του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν τις διαδικασίες στο τέλος".

    [06] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"

    Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την επιστολή του κ.Παπανδρέου ο πρώην Πρωθυπουργός Κων.Μητσοτάκης.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. πρόσθεσε ότι με την επιστολή Παπανδρέου "έληξε μια πολιτική εκκρεμότητα, η οποία ήταν απαράδεκτη και επικίνδυνη για τον τόπο".

    Υποστήριξε ότι σ΄αυτή την εξέλιξη συνέβαλε η Νέα Δημοκρατία και επεσήμανε ότι "δεν είναι θέμα προσώπων,αλλά θέμα πολιτικής και νοοτροπίας η πορεία του τόπου".

    Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση,η οποία θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή,αλλά προέβλεψε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις,λέγοντας ότι "τα προβλήματα θα γιγαντωθούν κυρίως στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία και εκεί θα κριθεί η νέα κυβέρνηση".

    [07] Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Μεγάλη έκταση δίνει ο σημερινός τύπος της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας στη δραματική όσο και λυτρωτική ενέργεια του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου να διευκολύνει τις πολιτικές εξελίξεις, θέτοντας τέρμα στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την δίμηνη σχεδόν παραμονή του στο "Ωνάσειο".
    • "Εκλογή νέου πρωθυπουργού χωρίς παραίτηση του Παπανδρέου", είναι ο κεντρικός οκτάστηλος τίτλος της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" που επισημαίνει ότι η επιστολή του, απευθύνεται όχι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλα στην Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τις οποίες καλεί να προχωρήσουν στην εκλογή του διαδόχου του. Οπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας στο εκτελεστικό γραφείο, μετά την ανάγνωση της επιστολής "επικράτησε μεγάλη συγκίνηση και μερικά μέλη του εκτελεστικού γραφείου έβαλαν τα κλάματα".
    • Η άλλη μεγάλη εφημερίδα της βορ. Ελλάδος, η "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ", έχει τίτλο: "Ανδρέας Παπανδρέου: Η τελευταία πραξη ενός ηγέτη", επισημαίνοντας στον πλαγιότιτλο ότι " ο Πρωθυπουργός άνοιξε τις διαδικασίες της διαδοχής του με μια ιστορική επιστολή του προς την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αλλάζει ραγδαία το πολιτικό σκηνικό μετά την αποχώρηση του Ανδρέα".
    • Η "Αυριανή Μακεδονίας-Θράκης", θεωρεί ως "άθλιο εμπαιγμό την παραιτήση του Ανδρέα", πιστεύοντας ότι "μετά την παραίτηση του Ανδρέα ανοίγει ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τη Δημοκρατική παράταξη". Ενω τέλος στον κύριο τίτλο της ζητά "Να ξεκαθαρίσει το ΠΑΣΟΚ απ΄τους κλέφτες".
    • "Το τέλος μιας εποχής...", είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", που διαβλέπει ότι "η αποχώρηση του κ.Α.Γ.Παπανδρέου, μεταβάλλει ριζικά το πολιτικό τοπίο. Με ελπίδες αλλα και με δυσκολίες αρχίζει η νέα περίοδος". Και στην εισαγωγή του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνεται : "Ο πρωθυπουργός κ.Α.Παπανδρέου αιφνιδιασε για άλλη μια φορά- τελευταία, πιθανότατα- φίλους και αντιπάλους, ανατρεποντας το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε την αποχώργησή του απο την ηγεσία της κυβέρνησης στο τέλος της εβδομάδας και επισπεύδοντας τις διαδικασίες εκλογής του αντικαταστάτη του. Επιλογής που ειναι ταυτόχρονα αφετηρία μιας περιόδου ελπίδων και δυσκολίων, σε ενα νεο πολιτικό τοπίο".
    • Η εφημερίδα "ΑΥΓΗ" έχει τίτλο "Διαδοχή σε δυο γύρους", σημειώνοντας ότι "μεταβατική και όχι οριστική λύση του πολιτικού προβλήματος του ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτεί η χθεσινή δηλωση του ασθενούς πρωθυπουργού ότι αποχωρεί απο την πρωθυπουργία".
    • Ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" έχει τίτλο "Παρέδωσε την αντιλαϊκή σκυταλη", γράφοντας ότι δεν υπάρχερι "Καμια αυταπάτη απο την επικείμενη ανάδειξη νέου πρωθυπουργού. Εσωκομματικό πρόβλημα το πρόσωπο, ζητημα κεντρικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ η συνέχιση της ίδιας πολιτικής".
    • Η "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" αναφέρεται με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της στις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται ύστερα απο την παραίτηση Παπανδρέου."Τέλος επιτέλους" τιτλοφορεί το θέμα της η εφημερίδα, θεωρώντας στον υπότιτλο ότι "ανοίγει ο δρόμος για πολιτικές αλλαγές", ενω στο κύριο άρθρο της αφου διατυπ'ωνει την πίστη ότι η χωρα βγήκε αλώβητη και απο αυτή την κρίση, διατυπώνει την ελπίδα πως "η νέα εποχή που αρχίζει απο σημερα, θα ειναι μια καλύτερη εποχή, ώριμων ηγετών και ωριμότερων πολιτών".
    • Ο "ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ" έχει τίτλο "Ανδρέας τέλος". Και στο κεντρικό του θέμα σημειώνει : "Η αυλαία ουσιαστικά έπεσε απο χθες για τον Ανδρεα Παπανδρέου. Και την τράβηξαν όσο πιο μαλακά μπορούσαν, οι πιο πιστοί του συνεργάτες".
    • Τον ίδιο τίτλο "Ανδρέας τέλος", έχει και ο "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", αναφερόμενος στις ραγδαίες εξελίξεις που ακολουθούν. Ενω στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, τονίζεται : "Με την παραίτηση Παπανδρέου απο το πρωθυπουργικό αξίωμα, φτάνουμε στο τελος μιας πολιτικής εποχής. Τελειώνει ένας πολιτικός μύθος, ο οποίος δημιουργηθηκε απο την προπαγάνδα δεκαετιών και κοστισε στην πατρίδα και στο λαό πολλές και μεγάλες χαμένες ευκαιρίες".
    • Το "ΕΘΝΟΣ" χαρακτηρίζει πρωτοσέλιδα ως "Ιστορική απόφαση απο τον Ανδρέα" και υπο τον κορυφαίο τίτλο "Πρόσω Ολοταχώς", θεωρεί ότι ανοίγει νέα σελίδα για την Ελλάδα και χαρακτηρίζει ως "λυτρωτική για τη χώρα τη γενναία πράξη του Α.Παπανδρέου".
    • Ο "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" υπο τον τίτλο "Αποκαθήλωσαν τον v}kaqwo!", θεωρεί ότι υπήρξε "καταλυτικός ο ρόλος Εβερτ στην απόφαση των εκτελεστικάριων του ΠΑΣΟΚ".
    • Με τον κορυφαίο τίτλο "Αυλαία" και τον επίτιτλο "Ο Ανδρέας έδωσε τη λύση πριν απο τις 20 Ιανουαρίου", η εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", παραθέτει ένα απόσπασμα απο την επιστολή του πρωθυπουργού ότι "η δική μου αδυναμία αυτής της περιόδου δεν πρέπει να γίνει τροχοπέδη για τη χώρα, την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ". Ενω στο κύριο άρθυρο της η εφημερίδα σημειώνει ότι "η κρίση τερματίζεται μετά τη χθεσινή, ιστορική κίνηση του Α.Παπανδρέου, ο οποίος μετά την επιστολή του προς την Κ.Ε. και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ζητει ν΄αρχίσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκλογή νεου πρωθυπουργου".
    • "Αυτός είναι ο Ανδρέας-Γενναίος στο ραντεβού του με την ιστορία", είναι ο τίτλος της εφημερίδας "ΝΙΚΗ" τονίζοντας ότι "συγκλονίζει την Ελλάδα η παραίτησή του".
    • Τέλος η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", υπο τον τίτλο "Αλλαγή με υπογραφή Ανδρέα", θεωρεί στο κυριο άρθρο της ότι με την υποβολ'η της παραίτησής του ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ενήργησε "όπως αρμόζει σε υπεύθυνο-και ιστορικό-ηγέτη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης".

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ:Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΝΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΑΝΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ

    "Θεωρούμε την απόφαση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου να υποβάλει την παραίτηση του σαν μια γενναία πράξη, αντάξια την ιστορίας του την οποία είμαστε σίγουροι ότι πήρε προς οφελος της Ελλάδας αλλά και του έθνους γενικότερα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος .

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί με αγωνία τα διαδραματιζόμενα στην Αθήνα και ευχήθηκε όπως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέξει τον καλύτερο ως νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας.

    Σε ερώτηση κατά πόσον επηρεάζει το Κυπριακό η αποχώρηση του κ. Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ασφαλώς η πείρα του ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για το Κυπριακό.

    Ο κ. Κασουλίδης ευχήθηκε στον κ. Παπανδρέου ταχεία ανάρρωση ώστε και από τη μη πρωθυπουργική θέση που θα βρίσκεται να μπορέσει να συνεχίσει να προσφερει τις συμβουλές του .

    Σε ερώτηση αν ο πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στην Αθήνα για να συναντήσει τον πρωθυπουργό που θα εκλεγεί , ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "όταν θα εκλεγεί ο νέος πρωθυπουργός και παρουσιάσει τις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή των Ελλήνων και πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα είναι ο χρόνος που θα προκύψει ανάγκη μετάβασης του προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα".

    [09] ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Χωρίς σχόλια μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά μέσα emgl]qysgr των Σκοπίων την είδηση της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από πρωθυπουργός της Ελλάδας και την έναρξη των διαδικασιών εκλογής νέου πρωθυπουργού. Ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της ΠΓΔΜ και η τηλεόραση των Σκοπίων στα δελτία ειδήσεων που μεταδίδουν επιβεβαιώνουν απλώς την παραίτησης του κ. Παπανδρέου χωρίς να εκφράζουν εκτιμήσεις και χωρίς να επιχειρούν σχολιασμούς.

    [10] TA MME THΣ Ο.Δ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Πρώτη είδηση στα γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης ήταν η παραίτηση του Ελληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Γιουγκοσλαβιας μεταδιδουν απο χθες το βραδυ ότι "ο Ανδρέας Παπανδρέου παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού αλλα διατηρεί της θέση του προέδρου του κόμματος" ενώ τα σημερινά φύλλα των εφημερίδων προβάλλουν το θέμα με πρωτοσέλιδους τίτλους και με εκτενείς ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα.

    Σήμερα το πρωί ο ραδιοφωνικός σταθμός της εφημερίδας "Πολίτικα" μετέδωσε εκτενή τηλεφωνική ανταπόκριση από Αθήνα στην οποία τονίστηκε: "το αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ.Α.Παπανδρεου παραμένει στην αρχηγία του κόμματος, πράγμα που δείχνει πόσο δυσκολο ειναι να βρεθεί αντικαταστάτης του κύρους του".

    Η εφημερίδα "Πολίτικα" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ο Παπανδρέου υπεβαλε παραίτηση" αναφέρεται εκτενώς στο θέμα σε ανταποκρισή της από Αθήνα. "Ο Ανδρέας Παπανδρέου τελικά αποφάσισε να αποσυρθεί. Ο ασθενής Ελληνας πρωθυπουργός κάλεσε από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο το κόμμα του να εκλέξει όσο το δυνατό γρηγορότερα τον διάδοχό του", σημειώνονταν μεταξύ άλλων στην ανταπόκριση.

    Οι εφημερίδες "Μπόρμπα", "Πολίτικα Εξπρές" και "Βετσιέρνι Νοβόστι" με τον κοινό τίτλο "Ο Παπανδρέου υπέβαλε παραίτηση" δημοσιεύουν είδηση του γιουγκοσλαβικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ από Αθήνα στην οποία αναφέρεται το χρονικό της παραίτησης και την ενημέρωση της κοινής γνώμης από τον γενικό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ.Σκανδαλίδη.

    "Με την παραίτηση του κ.Παπανδρεου ξεπεραστηκε το κενό στην εκτελεστική εξουσία και δίνεται η δυνατότητα έναρξης διαδικασίας εκλογής νέου πρωθυπουργού", σημειώνονταν μεταξύ άλλων. Ακομη, αναδημοσιεύουν σχόλια των Ελληνικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία "η 15η Ιανουαρίου του 1996 θα παραμείνει στην ιστορία της Ελλαδας γραμμένη με κοκκινα γραμματα σαν η ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στην μεταπαπανδρεϊκή περίοδο".

    Εξάλλου σε σημερινό τηλεγράφημα του ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ αναφέρεται ότι "στην Ελλαδα αρχίζει από σήμερα επίσημα η διαδικασία εκλογής του νέου πρωθυπουργού μετά την παραίτηση του ασθενουντος πρωθυπουργου Ανδρέα Παπανδρεου. Σε διάστημα τριών ημερών η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο τον υποψήφιο πρωθυπουργό".

    [11] ΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Β.Ι.Ρ. της Σόφιας μετέδωσε την είδηση της παραίτησης του πρωθυπουργού της Ελλάδας, σημειώνοντας πως ο κ.Παπανδρέου πήρε αυτή την απόφαση για να θέσει τέλος στην πολιτική κρίση που προκλήθηκε στη χώρα εξαιτίας της παρατεταμένης περιόδου της ασθένειάς του.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, το κυβερνών ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εκλογή διαδόχου του κ.Παπανδρέου, ενώ καταγράφεται η δήλωση του προέδρου της βουλής Αποστολου Κακλαμάνη ότι μέχρι την Παρασκευή η Ελλάδα θα έχει νέο πρωθυπουργό.

    Στη συνέχεια σημειώνεται πως πέντε από τα ανώτατα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούνται υποψήφιοι για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Επικαλούμενο την άποψη πολιτικών παρατηρητών, το πρακτορείο Β.Ι.Ρ. μετέδωσε πως τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής έχουν ο υπουργός Άμυνας Γερ. Αρσένης- ''υποστηρικτής του Παπανδρέου'' και ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας Κώστας Σημίτης, ''ο οποίος είχε προσπαθήσει να εκτοπίσει τον Παπανδρέου πριν ακόμη αρρωστήσει ο πρωθυπουργός''.

    Σε σύντομη αναφορά του στο θέμα, το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, επικαλούμενο το πρακτορείο Ρόιτερ, ανέφερε τον Κώστα Σημίτη ως τον επικρατέστερο υποψήφιο για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

    Σε δημοσίευμα της εφημερίδα ''Ντούμα'' της Σόφιας, η οποία πρόσκειται στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, με τίτλο ''Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η παραίτηση του Παπανδρέου'' σημειώνεται πως σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδας ο πρωθυπουργός μπορεί να αντικατασταθεί μόνο εάν υποβάλει παραίτηση ή αποβιώσει.

    Καταγράφονται οι δηλώσεις της Άννας Ψαρούδα- Μπενάκη, βουλευτού της ΝΔ, ότι η αντιπολίτευση θα περιμένει τις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ και θα ζητήσει πρόωρες εκλογές σε περίπτωση εμβάθυνσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

    Στο δημοσίευμα της ''Ντούμα'' γίνεται λόγος και για τη συνέντευξη της κ. Λιάνη-Παπανδρέου στο περιοδικό COLT και σημειώνεται πως η σύζυγος του πρωθυπουργού κατηγόρησε τα παιδιά και την πρώην σύζυγο του κ.Παπανδρέου ότι οργανώνουν επίθεση εναντίον της και κάνουν τα πάντα για να την εμποδίσουν και να την παραμερίσουν από την εξουσία. Σε ότι αφορά στην κατάσταση υγείας του κ.Παπανδρέου αναφέρεται ότι σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό δελτίο παραμένει αμετάβλητη.

    Η εφημερίδα ''Ντεμοκράτσια'', όργανο της κεντροδεξιάς ''Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων'' σε δημοσίευμα της με τίτλο ''Στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν την παραίτηση Παπανδρέου'' επικαλείται πληροφορείς από τους ελληνικούς κρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

    [12] ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ

    "Παραίτηση Παπανδρέου" είναι ο κοινός τίτλος στον τουρκικό τύπο που δημοσιεύει χωρίς σχόλια, προφανώς λόγω του προχωρημένου της ώρας, την είδηση για της αποχώρηση του Έλληνα πρωθυπουργού από το αξίωμα του. Σε σχετικά σύντομα τηλεγραφήματα από την Αθήνα σημειώνεται ότι "ο κ Papamdq]ou υπέγραψε χτες βράδυ μπροστά σε επιτροπή στελεχών του κόμματος του και τρεις γιατρούς την παραίτηση το"υ.

    Στην ανταπόκριση του Τάκη Μπερμπεράκη που δημοσιεύεται στη "Μιλλιέτ" με τον τίτλο "Ο Παπανδρέου αποχώρησε" τονίζεται ότι "πέντε υπουργοί έπεισαν τον κ Παπανδρέου να παραιτηθεί και για επιβεβαίωση ότι ο ηλικιωμένος πολιτικός παραιτήθηκε έχοντας σώας τας φρένας στη συνάντηση παραβρέθηκαν τέσσερις γιατροί. Την παραίτηση του Ελληνα πρωθυπουργού μετέδιδαν αργά χτες το βράδυ και όλα τα ραδιοτηλεοπτικά δελτία ειδήσεων

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε οτι σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα θα πρέπει να συγκληθεί εντός τριών ημερών η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για να εκλέξει νέο πρωθυπουργό. Παράλληλα μετέδωσε οτι υπάρχουν πέντε υποψήφιοι για το αξίωμα του πρωθυπουργού καθώς και ότι δεν διεκρινίστηκε αν ο κ Παπανδρέου θα παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Tuesday, 16 January 1996 - 13:32:39