Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (16/01/1996) 1o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΠΡΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 16 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

[Α] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΒΕΡΤ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟ

  • [04] Ο ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

  • [05] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΣΕΝΗ

  • [07] ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ "ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ"

  • [08] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: "ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"

  • [09] Σ.ΚΟΥΒΕΛΑΣ: Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

  • [10] ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΩΣ ΕΚΛΕΙΨΗ ΠΑΡΑ ΩΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ"

  • [11] Ν.ΜΠΟΛΚΑΣ: "Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ"

  • [12] B.B.C : "Ο ΠΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ"

  • [13] ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


  • [Α] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με το θέμα των διαδικασιών ανάδειξης νέου πρωθυπουργού μετά από τη χθεσινή επιστολή παραίτησης του πρωθυπουργού την οποία παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Υπουργός Εσωτερικών Ακης Τσοχατζόπουλος. Αύριο το πρωί συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ενώ το διάστημα των τριών ημερών που προβλέπεται από το σύνταγμα για την εκλογή νέου πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα λήγει, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Ακη Τσοχατζόπουλο, το πρωί του Σαββάτου.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΒΕΡΤ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Ο κ. Εβερτ μετά τη συνάντηση υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της παραίτησης του πρωθυπουργού είναι απόρροια των πιέσεων που ασκήθηκαν από το κόμμα της Ν.Δ., τα ΜΜΕ, την κοινή γνώμη και από μικρό τμήμα του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε δε ότι πλέον το κόμμα του περιμένει να τηρηθούν οι θεσμοί και να αποσταλεί εντός της ημέρας από την jub]qmgsg προεδρικό διάταγμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟ

    Διαδοχικές επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο είχαν σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

    [04] Ο ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

    Την επίσκεψή του στο Στρασβούργο που ήταν προγραμματισμένη για τις 22 και 23 Ιανουαρίου αναβάλλει, επί του παρόντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    [05] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου, ωστόσο προβληματισμό δημιουργεί στους θεράποντες ιατρούς το υγρό που συσσωρεύεται στο θώρακα. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να υποβληθεί σήμερα σε δεύτερη αξονική τομογραφία για την εκτίμηση του υγρού ενώ αναμένεται να υποβληθεί και σε παρακέντηση για την αφαίρεση ποσότητας του πλευριτικού υγρού.

    [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΣΕΝΗ

    "Γενναία και ιστορική απόφαση αντάξια ενός μεγάλου πολιτικού χαρακτήρισε την απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να παραιτηθεί δίνοντας τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης. "Ο Ανδρέας Παπανδρέου έπραξε το χρέος του απέναντι στην ιστορία, στο λαό και στο ΠΑΣΟΚ, δρομολόγησε την έξοδο από την κρίση και δείχνοντας πολεμική γενναιότητα άνοιξε νέες προοπτικές για τη χώρα, την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ" Αυτό δήλωσε ο Κώστας Σημίτης ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Την απόφαση του κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε γενναία και ο Αντώνης Λιβάνης ενώ "μεγάλη" τη χαρακτήρισε και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ο οποίος επεσήμανε ότι θα είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία.

    [07] ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ "ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ"

    Την άποψη ότι δεν ήταν αναγκαίο στην χθεσινή επιστολή του κ.Ανδρέα Παπανδρέου να αναφέρεται η λέξη "παραίτηση" εξέφρασε με δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Στέλιος Παπαθεμελής.

    "Δεν χρειαζόταν να αναφέρει τη λέξη παραίτηση. Αυτό το οποίο είναι σαφές είναι ότι δηλώνει ότι οι ιατροί του είπαν ότι δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του, επομένως nejim\ei από αυτό το δεδομένο", τόνισε ο κ.Παπαθεμελής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σε ό,τι αφορά, δε, στο αν η επιστολή του κ.Παπανδρέου έπρεπε να απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι στην Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης εξέφρασε την άποψη ότι "αυτά είναι λεπτομέρειες, οι οποίες δεν επηρεάζουν τα γεγονότα και το μείζον δεδομένο, ότι ήδη η χώρα έχει κενό πρωθυπουργίας, που πρέπει να καλυφθεί".

    Άσχετα με αυτό που ονομάζεται "παραίτηση", σύμφωνα με τον κ.Παπαθεμελή, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση, η οποία επιβεβαιώνεται από το κείμενο που υπογράφει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ότι εκείνος δεν μπορεί να ασκεί τα πρωθυπουργικά καθήκοντα και βεβαίως πρέπει να εκλεγεί νέος πρωθυπουργός. Ενώ οι θέσεις των συνταγματολό-γων επί του θέματος της παραίτησης από την εντατική και ιδιαίτερα του κ.Μάνεση, κατά τις τελευταίες ημέρες, όπως πρόσθεσε, υπήρξαν σαφείς.

    [08] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: "ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"

    "Μεγαλειώδη" χαρακτήρισε την απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να δώσει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί,ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φιλ.Πετσάλνικος.

    " Αποφάσισε έχοντας σαν γνώμονα πάνω απ'όλα το συμφέρον της χώρας και το συμφέρον του Ελληνικού λαού, είπε ο κ.Πετσάλνικος και πρόσθεσε ότι ήταν μια μεγάλη απόφαση και ταυτόχρονα και μια απόφαση που προκάλεσε συγκίνηση, σε όλους εμάς που επί 22 χρόνια συμπορευθήκαμε μέσα στο ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου."

    [09] Σ.ΚΟΥΒΕΛΑΣ: Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

    Την άποψη ότι η παραίτηση του κ. Παπανδρέου "έπρεπε να έχει γίνει από καιρό και να είχε γίνει κατά τον πρέποντα τρόπο, δηλαδή με παραίτηση του απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ορίζει η συνταγματική τάξη" εξέφρασε με δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός, Σωτήρης Κούβελας, ο οποίος ζητά συγχρόνως από την Ν.Δ. να επιδείξει περισσότερο δυναμισμό.

    Παράλληλα ο κ.Κούβελας εξέφρασε αμφιβολίες για το ποιός είναι ο συντάκτης της επιστολής: "Τώρα μοιάζει σαν να παραμένει κάποιος, ο οποίος θα κηδεμονεύει τον επόμενο Πρωθυπουργό. Είναι φανερό ότι αυτός ο κάποιος δεν είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Γιατί δεν είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου ο συντάκτης της επιστολής ούτε εκείνος που αύριο θα παρακολουθεί και θα κηδεμονεύει. Είναι το κόμμα; Είναι η αυλή; Άγνωστο. Πάντως ο πολιτικός μας βίος είναι νοθευμένος", σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Αιχμές άφησε όμως ο κ.Κούβελας και για τη ΝΔ, για την οποία σημείωσε ότι "έχοντας απέναντί της ένα κόμμα και μια κυβέρνηση σε σύγχυση πρέπει να ξεκαθαρίσει το esyteqij| της μέτωπο". Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, "είναι ώρα να πάρει πρωτοβουλίες η ηγεσία για γενικό προσκλητήριο που θα είναι ουσιαστικό, όχι για το θεαθήναι αλλά για την πραγματική ενίσχυση της ενότητας." Σε αυτήν την περίπτωση, όπως πρόσθεσε, "όχι μόνο δεν έχουμε να φοβηθούμε τις εκλογές αλλά αντίθετα πρέπει να τις επιδιώξουμε το συντομότερο δυνατόν". Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι η ΝΔ μέχρι τώρα άσκησε σωστή αντιπολιτευτική τακτική, επανέλαβε ότι η τακτική "απέναντι σε ένα κόμμα, το οποίο παρέπαιε έπρεπε να ήταν πιο σταθερή και πιο δυναμική", προσθέτοντας όμως ότι "ποτέ δεν είναι αργά".

    [10] ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΩΣ ΕΚΛΕΙΨΗ ΠΑΡΑ ΩΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ"

    Στην εκτίμηση ότι "η χθεσινή κίνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ερμηνεύεται περισσότερο ως "έκλειψη", ως αποχώρηση από το προσκήνιο, παρά ως παραίτηση", προέβη με δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της "Πολιτικής Άνοιξης" Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Νικόπουλος.

    "Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πιο ομαλά, χωρίς αμφιβολία", σημείωσε, ασκώντας κριτική για την ανάθεση βαρύνοντα ρόλου στο κυβερνών κόμμα ως κόμμα και όχι στα όργανά του που προβλέπονται από το Σύνταγμα". "Η δημόσια ζωή δεν χειραφετείται στο βαθμό που θα έπρεπε και οι εξελίξεις μπλοκάρονται από τα κόμματα", πρόσθεσε, εκφράζοντας στη συνέχεια την ελπίδα ότι τα κόμματα "θα δείξουν την ωριμότητα που χρειάζεται". Σε κάθε περίπτωση, όμως, σύμφωνα με τον κ.Νικόπουλο, η χθεσινή πρωτοβουλία του κ.Παπανδρέου "είναι ιστορική".

    [11] Ν.ΜΠΟΛΚΑΣ: "Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ"

    Πρώτο θέμα της ειδησεογραφίας των μέσων ενημέρωσης της Αυστραλίας ήταν η παραίτηση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Τόσο τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης όσο και οι εφημερίδες της Αυστραλίας πρόβαλαν με ιδαίτερη έμφαση την είδηση της παραίτησης του Ελληνα πρωθυπουργού ενώ μετέδιδαν στοιχεία για τη ζωή του και την πολιτική του δράση.

    "Ο Ανδρέας Παπανδρεου θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο πατέρας της Δημοκρατίας στην μεταπολεμική Ελλάδα" δήλωσε εκ μέρους της αυστραλιανής κυβέρνησης ο ελληνικής καταγωγής υπουργος Μετανάστευσης Νίκος Μπόλκας ο οποίος εξέφρασε τη βαθειά του λύπη για την κατάσταση της υγείας του, που όπως είπε "τον υποχρέωσε σε παραίτηση". Ο κ.Μπόλκας εκπροσωπησε την κυβέρνηση λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού Πολ Κίτινγ ο οποίος βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στη Μαλαισία.

    Ο κ.Μπόλκας κάλεσε το λαό της Αυστραλίας "να εκφράσει την εκτίμησή του για τη μεγαλη προσωπικότητα της ελληνικής πολιτικής σκηνής". Τονισε ότι οι ομογενείς αναξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης αναγνωρίζουν τα σημαντικά επιτεύγματα του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Εξήρε τους αγώνες του κ.Παπανδρέου και της οικογενείας του κατά του φασισμού και των αντιδημοκρατικων καθεστώτων τονίζοντας ότι στα 10 χρονια της διακυβέρνησής του "έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην εσωτερική και την εξωτερική σκηνή". Οπως δε ακοίνωσε, θα αποστείλει επιστολή προσωπικά στον κ.Παπανδρέου με την οποία θα τον ευχαριστεί που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Δημοκρατίας και του κοινωνικού συνόλου.

    "Η απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να παραιτηθεί από πρωθυπουργός, σημαίνει ότι η χωρα μπορεί να ακολουθήσει δυναμικά την πορεία της. Ελπίζω το ΠΑΣΟΚ να επιλέξει γρήγορα τον αντικαταστάτη του και η Ελλάδα να αντιμετωπίσει όλες τις προκλησεις εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπάρχουν υποψηφιοι που συγκεντρώνουν τα προσόντα", κατέληξε ο κ.Μπόλκας.

    [12] B.B.C : "Ο ΠΙΟ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ"

    Ως τον "πιο χαρισματικό Ελληνα πολιτικό αυτού του αιώνα", χαρακτήρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου, το Βρετανικό BBC στις σημερινές του εκπομπές, με αφορμή τη χθεσινοβραδυνή επιστολή με την οποία άνοιξε το δρόμο για την εκλογή νέου πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Το BBC, αφου αναφέρει ότι ο Ανδρεας Παπανδρέου υπήρξε ο πρώτος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ελλάδος, παραθέτει ανταπόκριση απο την Αθήνα του πρακτορείου "Ρόϊτερ", το οποίο επισημαίνει ότι "οι ένθερμοι υποστηρικτές του Ανδρέα Παπανδρέου εκτίμησαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι έδωσε στους Ελληνες μια νέα αίσθηση υπερηφάνειας με τη στάση του έναντι της Δύσης εκμεταλλευόμενος το κλίμα του αντιευρωπαϊσμού και αντιαμερικανισμού που επικρατούσε στη χωρα στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχες του '80".

    Για το ίδιο θέμα, το Γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, μετέδωσε : "Ο καταπονημένος Ελληνας πρωθυπουργός παραιτήθηκε χθες θέτοντας τέρμα μ'αυτό τον τρόπο στην παρατεταμένη περίοδο πολιτικής παράλυσης της χώρας", αναφέροντας ότι η μακροχρονη παρομονή του Α.Παπανδρέου στο "Ωνασειο" είχε ως αποτέλεσμα να έχει επέλθει πολιτικό τέλμα.

    Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασσοσιέϊτεντ Πρες", οποίο επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν παραιτήθηκε απο τη θέση του προέδρου του κόμματος αφήνοντας έτσι ανοιχτή την πιθανότητα να επιστρέψει στην εξουσία όταν αναρρώσει. Και αναφέρει ότι οι γιατροί αμφιβάλλουν για το κατά πόσο η υγεία του κ.Παπανδρέου θα του επιτρέψει να αναλάβει και πάλι επίσημα καθήκοντα. Στο πολιτικό ενεργητικό του σοσιαλιστή ηγέτη, σημειωνει το πρακτορείο, συγκαταλέγεται η γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στη δεξιά και αριστερά και η αποκάτασταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του εμφυλίου πολέμου καθώς και αυτων που αντιστάθηκαν την περίοδο της διδακτορίας. Ακόμη η θεσμοθέτηση προοδευτικών μέτρων όπως αυτό των ίσων δικαιωμάτων στις γυναίκες και τα προγραμματα κοινωνικής πρόνοιας. Επικρίνεται όμως για το γεγονός ότι η οικονομική πολιτική των κυβερνήσεών των δεν απέφερε την αναγκαία ανάπτυξη η οποία husi\stgje στο βωμό του βραχυπρόθεσμου πολιτικού οφέλους.

    Ικανοποίηση εκφράστηκε εξάλλου για την εξελιξη αυτή στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Η Κομισσιόν όμως και το Ευρωκοινοβούλιο διατηρούν επιφυλάξεις όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει σε διάφορα θέματα κυρίως εξωτερικής πολιτικής ο νέος Ελληνας πρωθυπουργός.

    Με σύντομες αναφορές στην επικείμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα κάλυψαν οι περισσοτερες δυτικοευρωπαϊκές τηλεοράσεις στα νυχτερινά τους δελτία ειδήσεων όχι να αποσυρθεί οριστικά απο την πολιτική του τόπου αλλά να επιτρέψει στο κόμμα του την εκλογή νέου πρωθυπουργού. Από κοινοτικής πλευράς είναι γεγονός ότι η Κομισσιόν ενημερωμένη συστηματικά για την πορεία της υγείας του Ανδρεα, διατύπωνε ανεπίσημα χθες το βράδυ τόσο στις Βρυξέλλες όσο στο Στρασβούργο, την ικανοποίησή της έστω και αβεβαιη προς το παρόν έναρξη εξόδου της Ελλάδας από την οξεία δίμηνη πολιτική κρίση που τη μαστίζει. Ικανοποίηση διότι τόσο η Επιτροπή όσο και οι χωρες μελη δεν επιθυμουν την πολιτική αστάθεια σε καμία χώρα εταίρο κυβερνητική αστάθεια που πολλές φορές έχει και μεταδοτικό χαρακτήρα.

    Σύμφωνα με το ΒΒC, aνοικτό και αναπάντητο μένει το ερώτημα αν ο νέος πρωθυπουργός θα ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης και αν θα επιχειρήσει να επηρεάσει με την προσωπικότητα και τις αποφάσεις του την στρατηγική αλλά και την τακτική της, δηλαδή τους στόχους και τις μεθόδους επίτευξής τους που εχει επιβάλλει ο κ.Παπανδρέου. Μπορεί το ερωτημα να είναι θεωρητικό σε ό,τι αφορά την ακουληθητέα νομισματική και πολιτική της κυβέρνησης δεδομένου ότι η Αθηνα είναι δεσμευμένη στην αυστηρή εφαρμογή του προγραμματος σύγκλισης, όπως αποκαλείται το ανελέητο για τα μεσαία στρώματα πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας.

    Ομως η Ελλαδα έχει μια σχετική δυνατότητα επιλογής στην άσκηση διαφορετικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα για την ανακουφιση πχ των ανέργων που ξεπερνουν το 10% του ενεργού πληθυσμου της. Αλλαγές δεν αποκλείουν οι κοινοτικοί εταίροι και στη γραμμή πλεύσης της Αθήνας σε ορισμένα καυτά προβλήματα που σχετίζονται με την εξωτερική της πολιτική. Θα επιδιωξει πχ ο νέος πρωθυπουργός το κλείσιμο του σκοπιανού προβλήματος; Θα κρατήσει την ίδια σταση στις ΗΠΑ αναφορικά με τον τρόπο που αυτές θέλουν να επιβάλλουν για την οριστική ρύθμιση του Κυπριακού; Με ποιά διάθεση η Ελλάδα θα προσεγγίσει την Τουρκία που περνά κι αυτή μια φαινομενικά άλλου τύπου κρίση πολιτική και οικονομική.

    Ερωτήματα που η Κοινότητα θα ήθελε να έχει απαντήσεις όπως εξάλλου θα ήθελε να ξερει αν την Πέμπτη στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων διπλωματικών αντιπροσώπων επικρατήσει η γερμανο βρετανική αποψη και δεν ορίσουν οι 15 έναν κοινοτικό συντονιστή- παρατηρητή στις συνομιλίες για το Κυπριακό όπως έχει υποσχεθεί η Ιταλική Προεδρία, καταλήγει το BBC.

    [13] ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Το Γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP μετέδωσε ότι ο καταπονημένος Έλληνας πρωθυπουργός παραιτήθηκε θέτοντας τέρμα στην παρατεταμένη περίοδο πολιτικής παράλυσης της χώρας ενώ το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του κόμματος αφήνοντας έτσι ανοιχτή την πιθανότητα να επιστρέψει στην εξουσία όταν αναρρώσει. Η είδηση της παραίτησης του πρωθυπουργού ήταν το πρώτο θέμα της ειδησεογραφίας και στα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας.
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Tuesday, 16 January 1996 - 07:40:50