Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPE: PARAITHSH PAPANDREOU (IN GREEK)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Θεσσαλονίκη 15 Ιανουαρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [02] Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΘΩΚΟ - ΣΕ 3 ΗΜΕΡΕΣ Η ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [03] ΕΠΕΔΟΘΗ ΣΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής που ο πρωθυπουργός έστειλε στην Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Η ανακοίνωση του κειμένου της επιστολής την οποία μετέφερε στο πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο ο αναπληρών τον πρωθυπουργό Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ.Ακης Τοχατζόπουλος, έγινε από τον Υπουργό Τύπου και ΜΜΕ κ.Τηλέμαχο Χυτήρη.

    Προς την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

    Αγαπητοί σύντροφοι,

    πρώτη ευθύνη όλων μας είναι η αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας για την υλοποίηση του προγράμματός μας, σύμφωνα με την εντολή του ελληνικού λαού. Είναι ταυτόχρονα ευθύνη όλων μας η διασφάλιση της ενότητας και της προοπτικής του μεγάλου κινήματός μας.

    Ενημερώθηκα τις τελευταίες ημέρες αναλυτικά από τους γιατρούς, για τα προβλήματα της υγείας μου και τις εκτιμήσεις τους, ως προς τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την ανάρρωσή μου. Είναι προφανές ότι η δική μου αδυναμία αυτής της περιόδου δεν πρέπει να γίνει τροχοπέδη για την χώρα, την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.

    Έβαλα και βάλαμε πάντα, πάνω από όλα τα συμφέροντα του τόπου και του λαού. Αυτό είναι και τώρα το καθήκον μας. Είναι ώρα αποφάσεων.

    Και στις αποφάσεις αυτές καλούνται να προχωρήσουν τώρα τα όργανα του κινήματος, καθένας σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του.

    Η Κεντρική Επιτροπή θα προσδιορίσει το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της συντεταγμένης μας πορείας ως το Συνέδριο, που θα εγγυάται το μέλλον ενός ενιαίου και δυνατού ΠΑΣΟΚ.

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα προχωρήσει αμέσως στην εκλογή πρωθυπουργού γιατί τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν και όσα έχουμε μέχρι σήμερα πετύχει δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο.

    Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Όχι μόνο γιατί αυτό είναι η δική μου απαίτηση ως ιδρυτή και Προέδρου του κινήματος, αλλά γιατί αυτό είναι και απαίτηση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που μας στηρίζει.

    Ανδρέας Παπανδρέου

    [02] Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΘΩΚΟ - ΣΕ 3 ΗΜΕΡΕΣ Η ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Επιστολή με την οποία ζητά από τα αρμόδια κατά το καταστατικό του κόμματος και το σύνταγμα όργανα να προχωρήσουν στην εκλογή νέου πρωθυπουργού έστειλε αργά σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός κ.Ανδρέας Παπανδρέου.

    Η επιστολή του κ.Παπανδρέου θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την επίδοση της από τον αναπληρούντα τον πρωθυπουργό Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ.Ακη Τσοχατζόπουλο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο αργά σήμερα το βράδυ.

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ.Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης χαρακτήρισε την στιγμή γενναία πράξη του προέδρου και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ με δική του πρωτοβουλία η οποία δίνει λυτρωτική λύση στο πρόβλημα "ως ο ιστορικός ηγέτης που χάραξε την πορεία του τόπου και προσέθεσε ότι ο κ.Παπανδρέου εκφράζει τα συμφέροντα του έθνους και τα συμφέροντα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης".

    Ο κ.Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο αποφάσισε την σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής την Τετάρτη στις 11 το πρωί ενώ σύμφωνα με το σύνταγμα ο αντικαταστάτης του κ.Παπανδρέου πρέπει να εκλεγεί εντός τριών ημερών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόντες την στιγμή που ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέγραφε την παραίτηση του ήταν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α.Τσοχατζόπουλος, ο οποίος αναπλήρωνε τον κ.Παπανδρέου από τις 20 Νοεμβρίου, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Κώστας Λαλιωτης και Επικράτειας Αντώνης Λιβανης που αποτελούν μέλη και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, και οι Υπουργοί Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης και Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, όπως και ο γιος του πρωθυπουργού και Υπουργός Υγείας Γιώργος Παπανδρέου η σύζυγος του πρωθυπουργού κ.Δήμητρα Λιάνη και οι θεράποντες ιατροί κ.Σκαλκέας και Ρούσος.

    Ο κ.Παπανδρέου εξέλεγη για πρώτη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1964 με την Ένωση Κέντρου και ανέλαβε καθήκοντα υπουργού προεδρίας μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου οπότε στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού συντονισμού μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου όποτε και παραιτήθηκε ενώ τον Απρίλιο του 1965 ανέλαβε και πάλι καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού συντονισμού μέχρι τις 15 Ιουλίου όταν παραιτήθηκε η jub]qmgsg της Ένωσης Κέντρου.

    Μετά από την πτώση της δικτατορίας, στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό κίνημα με το οποίο εξέλεγη βουλευτής στις 8 επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Σχημάτισε με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τρεις κυβερνήσεις μετά τις εκλογικές νίκες του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, τον Ιούνιο του 1985 και τον Οκτώβριο του 1993.

    Παρέμεινε στην εξουσία σχεδόν δέκα χρόνια συμπληρώνοντας 3628 ημέρες ως πρωθυπουργός.

    [03] ΕΠΕΔΟΘΗ ΣΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αντίγραφο της επιστολής του κ.Παπανδρέου προς την κεντρική επιτροπή και την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επέδωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από εντολή του ιδίου του κ.Παπανδρέου ο πρώτος τη τάξει Υπουργός κ.Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος αναπλήρωνε τον κ.Παπανδρέου από τότε που εισήχθη στο Ωνασειο στις 20 Νοεμβρίου 1995.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η επιστολή αποτελεί μια μεγάλη ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία του Α.Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε ανάλογη των αγώνων του και της συμβολής του στην εξέλιξη του τόπου και προσέθεσε ότι επιβεβαιώνει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου θέτει το εθνικό και το συλλογικό συμφέρον μπροστά από οποιαδήποτε άλλη σκέψη και προβληματισμό.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης υπογράμμισε ότι ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος με πρωτοβουλία του ιδίου του Α.Παπανδρέου και ότι αυτό αποτελεί μια μεγάλη συμβολή και μια ουσιαστική και δημοκρατική εξέλιξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος κατέληξε σημειώνοντας ότι οι συνταγματικές προθεσμίες για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού θα αρχίσουν να μετρούν μετά από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Τετάρτη.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Tuesday, 16 January 1996 - 07:46:04