Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (09/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 9 Ιανουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: "Ο πρωθυπουργός είναι απαραίτητο να διατυπώσει την άποψή του για τις διαδικασίες αντικατάστασής του".

  • [03] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

  • [04] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

  • [05] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

  • [06] "ΕΓΚΟΛΠΙΟ" ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΑ "ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ-ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ" ΤΟΥ Λ. ΚΥΡΚΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

  • [08] "ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΕΝ ΚΟΜΙΣΕ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ"

  • [09] ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ΣΥΝΙΣΤΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

  • [10] Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [11] ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟ 1995 ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [12] ΚΡΑΙΣΝΙΚ:ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

  • [13] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

  • [14] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

  • [15] ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΥΜΟΝΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ


  • [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [16] ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ Α' ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΠΟ ΥΜΑΘ -Γ.Γ.ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [17] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η "ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ" - ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [18] ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΩΚΕΝΑΙΑΣ

  • [19] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΑΚΩΝΩΝ ΤΟ 1997

  • [20] ΦΥΤΩΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΩΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΜΠΛ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)

  • [21] ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1996 ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ;


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού ο οποίος νοσηλεύεται για πεντηκοστή πρώτη ημέρα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Το μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρει: "Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού παραμένει σταθεροποιημένη. Ο ασθενής υποβάλλεται σε περιοδική αιμοκάθαρση, υποστηρίζεται από αναπνευστήρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζεται η κινησιοθεραπεία".

    [02] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: "Ο πρωθυπουργός είναι απαραίτητο να διατυπώσει την άποψή του για τις διαδικασίες αντικατάστασής του".

    "Ο πρωθυπουργός είναι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και είναι απαραίτητο να διατυπώσει την άποψή του στα στελέχη του κινήματος που θα τον επισκεφθούν για τον ενημερώσουν για το πολιτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί". Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης ο οποίος επανέλαβε και σήμερα ότι είναι ορθόν και πρέπον να ερωτηθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου και να εκφράσει την άποψή του για τις διαδικασίες αντικατάστασής του.

    Ερωτηθείς τί θα συμβεί σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αρνηθεί να παραιτηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι στις 21 Ιανουαρίου που θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή αυτή θα απαντήσει στα ερωτήματα που θα προκύψουν.

    [03] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

    "Η Ελληνική δύναμη που μεταβαίνει στην Βοσνία εκτός από την συμβολή της στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή έχει και ευρύτερη σημασία γιατί αργότερα θα μπορεί η Ελλάδα να συμμετέχει και στις πρωτοβουλίες για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση και τις πολιτικές διαβουλεύσεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή".

    Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης από την Αλεξάνδρεια-Ημαθίας όπου μετέβη για να αποχαιρετήσει τους 180 εθελοντές αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και εθελοντές 5ετούς θητείας που αποτελούν το τελευταίο και μεγαλύτερο τμήμα της Ελληνικής δύναμης που μεταβαίνει στη Βοσνία.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δυο εθελοντές ο Γιώργος Βουλγαρίδης από τις Σέρρες και ο Νίκος Μπρούσας από την Νάουσα δήλωσαν πως κίνητρο για την απόφασή τους αυτή αποτέλεσε το γεγονός ότι θα αποκτήσουν εμπειρία που θα τους χρησιμεύσει στην συνέχεια της θητείας τους. Αλλά επίσης κίνητρο γι' αυτούς όπως είπαν αποτέλεσε και το οικονομικό αφού ως γνωστόν οι εθελοντές όσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν στη Βοσνία θα πληρώνονται από 2.000 δολάρια τον μήνα ο καθένας.

    Σημειώνεται ότι η αποστολή αυτή είναι η τρίτη και τελευταία, έχουν προηγηθεί διερευνητική, αναγνωριστική apostok^ 17 αξιωματικών μέσα στον Δεκέμβριο, επίσης στη συνέχεια αναχώρησαν με φρεγάτα ακόμα 53 στρατιωτικοί και η αποστολή αυτή περιλαμβάνει 180 στρατιωτικούς, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και εθελοντές 5ετούς θητείας απ' όλες τις μονάδες της χώρες, οι οποίοι δήλωσαν ενδιαφέρον.

    Ο τομέας όπου θα βρίσκεται η Ελληνική ειρηνευτική αποστολή θα είναι υπό Αγγλική διοίκηση και θα βρίσκεται στην πόλη Βίσοβο η οποία βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σαράγεβο. Η περιοχή ελέγχεται από μουσουλμανικους και είναι από τις λίγες που δεν έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Ο Ελληνικός λόχος είναι ειδικός λόχος μεταφορών και θα αναχωρήσει αύριο το μεσημέρι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το πλοίο "Φαίδρα".

    [04] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

    Στις αρχές του Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί επιχειρηματική αποστολή στην ΠΓΔΜ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του οποίου είχε χθες έκτακτη συνάντηση με μεμονωμένους Σκοπιανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις, στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καταναλωτικών αγαθών.

    Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Επιμελητηρίου συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία μεγάλης αλυσίδας σούπερ- μάρκετ της ΠΓΔΜ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο επιχειρηματίας κ.Βέλια Ραμκόμφσκι. Η συνάντηση, όπως επεσήμανε μιλώντας στο ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, κ.Θεμιστοκλής Νικολαΐδης, εντάσσεται στις διερευνητικές επαφές που έχει το Επιμελητήριο για να "σπάσει ο πάγος" ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθούν επίσημες συνομιλίες και αποστολές. Προϋπόθεση για την έναρξη των επίσημων επιχειρηματικών επαφών, όπως σημειώνει ο κ.Νικολαΐδης, θα είναι η επίτευξη συμφωνίας κατά τις επικείμενες συνομιλίες στην Νέα Υόρκη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το όνομα του γειτονικού κρατιδίου.

    [05] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

    Η αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βουκουρέστι έγινε πλέον πραγματικότητα. Από την περασμένη Παρασκευή οι ρουμανικές αερογραμμές TAROM άρχισαν τις κατευθείαν πτήσεις Βουκουρεστίου-Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή διευκολύνοντας έτσι σημαντικά Έλληνες φοιτητές αλλά και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία και οι οποίοι μέχρι σήμερα έπρεπε να κατέβουν στην Αθήνα για να ταξιδέψουν αεροπορικώς στη χώρα αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία Ρουμάνων τουριστικών πρακτόρων θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο με σκοπό να εξετάσει από κοντά τα διάφορα τουριστικά πακέτα για την Βόρεια Ελλάδα και την Χαλκιδική, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσουν jai τα δικά τους τουριστικά προγράμματα.

    Όπως επισήμανε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος τουριστικού γραφείου με τριακονταετή πείρα στα οδικά δρομολόγια Θεσσαλονίκης-Βουκουρεστίου, κ Γεώργιος Νικαλαϊδης, , με την αεροπορική σύνδεση θα διευκολυνθούν περισσότερο οι επιχειρηματίες και οι φοιτητές. Όσον αφορά τον αριθμό των Ρουμάνων που επισκέπτονται την Ελλάδα ετησίως, αυτός είναι ίσος περίπου με τον αριθμό των Ελλήνων που επισκέπτονται τη Ρουμανία, δηλαδή ανέρχεται περίπου στις 5000.

    [06] "ΕΓΚΟΛΠΙΟ" ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΑ "ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ-ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ" ΤΟΥ Λ. ΚΥΡΚΟΥ

    Ως "εγκόλπιο" της δημοκρατίας χαρακτηρίζουν το βιβλίο του Λεωνίδα Κύρκου με τίτλο "Ανατρεπτικά-Απέναντι στο χθες και στο αύριο" τόσο ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου κ Αριστόβουλος Μάνεσης όσο και ο καθηγητής της πολιτικής ιστορίας κ Παύλος Πετρίδης.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ Πετρίδης, ο οποίος είχε την ιστορική επιμέλεια του έργου, επισήμανε ότι το βιβλίο αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί αναφέρεται στις κρισιμότερες στιγμές της πορείας της Ελλάδας και της Αριστεράς στα τελευταία πενήντα χρόνια.

    "Συγκυρίες και πρόσωπα περνούν από τις σελίδες του βιβλίου μέσα από μια αφήγηση γλαφυρή και ειλικρινή που χαρακτηρίζει το συγγραφέα. Ο Λεωνίδας Κύρκος έζησε από κοντά τη θυελλώδη αυτή περίοδο, άλλοτε ως απλός στρατιώτης και άλλοτε σε ρόλο πρωταγωνιστικό καταγράφοντας τα βιώματα του χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν" υπογραμμίζει ο κ Πετρίδης που θα παρουσιάσει το βιβλίο την Πέμπτη το βράδυ στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Συγκλονιστικό ενδιαφέρον περιέχουν σύμφωνα με τον κ Πετρίδη οι μαρτυρίες του συγγραφέα με τον Ανδρέα Παπανδρέου, η συνομιλία του με τον Γεώργιο Παπανδρέου τις πρώτες ώρες της δικτατορίας στο Γουδί και η ανταλλαγή σκέψεων πριν τη δικτατορία για την αντιμετώπιση της. Επίσης στο βιβλίο αναφέρονται τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το 1989 και δίδεται απάντηση στους συκοφάντες της Αριστεράς.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

    Η κυριαρχία της Κύπρου είναι ενιαία και αδιαίρετη και δεν υπάρχει θέμα προς συζήτηση ,επαναβεβαίωσε σήμερα το εθνικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου της δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε η θέση ότι "προτού καταλήξουμε σε απευθείας συνομιλίες θα πρέπει να υπάρξει κοινό έδαφος επι βασικών πτυχών που συνθέτουν το κυπριακό πρόβλημα" .

    Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε επίσης ότι "το ενιαίο και αδιαίρετο τις κυριαρχίας δεν είναι προς συζήτηση. Η πλευρά μας είναι έτοιμη να συζητήσει θέματα αρμοδιοτήτων tou ομόσπονδου κράτους και των ομόσπονδων περιοχών , θέματα ασφαλείας , εγγυήσεων και ολων των άλλων βασικών πτυχών του κυπριακού".

    [08] "ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΕΝ ΚΟΜΙΣΕ Ο ΙΤΑΛΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ"

    "Καμια πρόταση σχετικά με το Κυπριακό δεν κόμισε κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Εμμανουέλ Σκαμακα, ουτε έχει εκδηλωθεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Ομερ Ακμπελ κατα την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικο ειδησεογραφικο πρακτορείο "Αnadolu" ο κ.Ακμπελ υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού συνεχίζονται στα πλαίσια "της αποστολής καλής θέλησης του Γενικου Γραμματέα των Εθνών" και πρόσθεσε ότι την επίσκεψη του Ιταλού υφυπουργού η τουρκική κυβέρνηση την εξέλαβε ως ευκαιρία για την ενημέρωσή του σχετικά με την εξέλιξη των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού. "Γνωστοποιήσαμε στον κ.Σκαμάκα, τις θέσεις μας για το θέμα", τόνισε ο Τουρκος εκπρόσωπος.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής των επισκέψεων του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε Αγκυρα, Λευκωσία και Αθήνα που προσδιορίζονταν για το τέλος Ιανουαρίου, ο Ακμπέλ τόνισε: "Δεν έχει φθάσει στην Αγκυρα απόφαση αναβολής καθότι δεν υπήρξε επίσημο αίτημα για επίσκεψη ή πρόσκληση".

    Στο μεταξύ η επίσκεψη του Ιταλού υφυπουργού σε Τουρκία, Κύπρο και Ελλαδα, αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από την τουρκική πλευρά καθώς ισχυρίζεται ότι το ενδεχόμενο ενεργού ανάμειξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επίλυση του Κυπριακού θα απομακρυνει την Κυπρο από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    [09] ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ ΣΥΝΙΣΤΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Παραβίαση των αρχων του ΟΑΣΕ και της συνθήκης της Γενεύης εκ μέρους των ΗΠΑ συνιστά η συνεχιζόμενη πώληση όπλων προς την Τουρκία εφόσον αυτά χρησιμοποιουνται για επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών. Αυτό υποστήριξε σε επιστολή του προς τον Αμερικανό πρέσβη στη Βρετανία ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Μ.Βρετανίας, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λόρδος Εϊμπορυ.

    Ο Αμερικανός πρέσβης στην απαντητική του επιστολή παραδέχθηκε ότι σημειώνονται παραβιασεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νοτιοανατολική Τουρκία αντέτεινε όμως ότι οι επιχειρήσεις του τουρκικου στρατού είναι απαραίτητες, διότι όπως ανέφερε, "οι τουρκικές αρχές μάχονται κατά των τρομοκρατών". Ο Αμερικανός πρέσβης υπογραμμισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Αγκυρα να μην πληττονται άμαχοι στις επιχειρήσεις εναντίον των Κουρδων ανταρτών.

    Ο κ.Κοκκινίδης μιλώντας στο "BBC" υπογραμμισε ότι αφορμή των επικρίσεων υπήρξε η απόφαση του αμερικανικου Pemtac~mou το Νοέμβριο 1995 για την πώληση 120 υπερσύγχρονων πυραύλων ΑΤΑCMS στην Αγκυρα. Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για το αποτέλεσμα που μπορούν να φέρουν οι όποιες επικρίσεις προς αυτή την πολιτική των ΗΠΑ. Η απόφαση του Πενταγώνου για την πώληση των όπλων έχει άμεση σχέση με την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναθέσει στην Τουρκία το ρόλο της περιφερειακής δυναμης στην περιοχή, τόνισε και πρόσθεσε. "Είναι γνωστό ότι η Ουάσιγκτον θέλει να αναθέσει στην Αγκυρα την προετοιμασία των βοσνιακών στρατευμάτων όταν οι νατοϊκές δυνάμεις αποχωρήσουν από τη Βοσνία. Και η τροφοδοσία με τέτοια συστήματα εξοπλισμού και τεχνολογίας της δίνει αυτή τη δυνατότητα".

    Καταλήγοντας ο κ.Κοκκινίδης ανέφερε ότι το 1995 η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες που ανερχονται στο ύψος του 1 δις δολαρίων.

    [10] Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Στα Σκόπια αναμένεται αύριο ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Άναν. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Βέτσερ", στόχος της επίσκεψης είναι η διεξαγωγή συζητήσεων για την ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας με τον ΟΗΕ, καθώς επίσης και η αξιολόγηση της προσφοράς της δύναμης της UNPREDEP στην διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του Μπούτρος Γκάλι θα επισκεφτεί επίσης το αρχηγείο της UNPREDEP και στρατιωτικά φυλάκια των κυανόκρανων στα σύνορα ΠΓΔΜ- Γιουγκοσλαβίας.

    [11] ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟ 1995 ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Έτος των ιδιωτικοποιήσεων χαρακτήρισε το 1995, η διευθύντρια του Οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων της ΠΓΔΜ Βέριτσα Μάρκοφσκα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, τα οποία δημοσιεύει και η εφημερίδα "Βέτσερ", μέσα στο 1995 ιδιωτικοποιήθηκαν στην χώρα 582 κρατικές επιχειρήσεις συνολικής αξίας 909,7 εκατομμυρίων. γερμανικών μάρκων, οι οποίες απασχολούν 57.911 εργαζόμενους.

    Το 39% των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων ασχολούνται με το εμπόριο, το 27% είναι βιομηχανίες, το 11% οικοδομικές επιχειρήσεις, το 10% ασχολούνται με οικονομικές δραστηριότητες, το 4% με τον τουρισμό και το 4% με τις μεταφορές.

    Ο συνολικός αριθμός των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων της χώρας, ο οποίος καθορίστηκε από τον νόμο "περί ιδιωτικοποιήσεων", ανέρχεται στις 1.216.

    Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν 228.850 εργαζόμενους και η συνολική τους αξία ανέρχεται στα 3,3 δις γερμανικά μάρκα.

    [12] ΚΡΑΙΣΝΙΚ:ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

    Tην αναβολή της παράδοσης του Σερβικού τμήματος του Seq\cebo στις μουσουλμανικές αρχές ζήτησε σήμερα με επιστολή του προς το εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία Κάρλ Μπιλτ o Πρόεδρος της βουλής των Σέρβων της χώρας κ.Μόμτσιλο Κράϊσνικ.

    Ο κ. Κράϊσνικ ζήτησε η παράδοση του Σερβικού τμήματος του Σεράγεβο στην κυβέρνηση της Βοσνίας να πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου και όχι μέσα στον Ιανουάριο.

    Η πρόταση χαρακτηρίζεται σαν μιά ύστατη προσπάθεια των Σερβοβόσνιων να κερδίσουν χρόνο αλλά και να κατευνάσουν την έντονη δυσαρέσκεια του Σερβικού πληθυσμού στο Σεράγεβο η πλειοψηφία του οποίου αντιτίθεται με την υπογραφή της συμφωνίας του Ντέϊτον.

    Στο Σερβικό τμήμα του Σεράγεβο λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας ζούσαν περίπου 100.000 Σέρβοι πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν φοβούμενοι πιθανά έκτροπα εναντίον τους από την πλευρά των μουσουλμάνων.

    Οι Σέρβοι της Βοσνίας γιορτάζουν σήμερα την τέταρτη επέτειο της ανακήρυξης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας η οποία δεν έχει γίνει όμως δεκτή στη διεθνή κοινότητα ως αυτόνομη πολιτική οντότητα.

    [13] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Το Βελιγράδι θα επισκεφθεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Μάτε Γκρανιτς o oποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Μίλαν Μιλουντίνοβιτς ενώ στη συνέχεια πρόκειται να γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Κατά την διάρκεια των συναντήσεων κύριο θέμα των συνομιλιών θα είναι η ανταλλαγή της Πρέβλεκα με ένα τμήμα της περιοχής κοντά στο Ντουμπρόβνικ ενώ σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους του Βελιγραδίου δεν αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της αμοιβαίας αναγνώρισης των δύο κρατών.

    Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε σήμερα ότι ο Ισπανός νέος Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής συμμαχίας κ.Χαβιέ Σολάνα και ο επικεφαλής των Ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βοσνία στρατηγός Τζωρτζ Τζούλοβαν θα επισκεφθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή διαδοχικά το Σαράγεβο, Βελιγράδι και Ζάγκρεπ.

    [14] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Eπιστολή με την οποία ζητά την έγκριση τους για την λειτουργία γραφείου αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Πρίστινα πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου απέστειλε στις σερβικές αρχές ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές υποθέσεις Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Σύμφωνα με την επιστολή, η οποία μεταδόθηκε από όλα τα Γιουγκοσλαβικά ΜΜΕ, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα έχει περισσότερο πληροφοριακό και λιγότερο διπλωματικό χαρακτήρα.

    [15] ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ TOU ΣΤΡΥΜΟΝΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

    Την επιθυμία τους για δημιουργία ομάδων εργασίας για τη συζήτηση των προοπτικών της διμερούς συνεργασίας σε σχέση με την εκτίμηση των φυσικών πόρων του ποταμού Στρυμόνα, τα ύδατα του και τους παραποτάμους του, εκφράζει η βουλγαρική επιτροπή του ινστιτούτου υδρολογίας της Σόφιας που πήρε μέρος στο ελληνοβουλγαρικό συνέδριο με θέμα "Λεκάνη απορροής του Στρυμόνα και λίμνη Κερκίνη" το οποίο πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου στις Σέρρες. Σε επιστολή που έστειλε στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Σερρών, εκμέρους της βουλγαρικής επιτροπής, ο κ G. Gergov επισημαίνει ότι αποτελέσματα μιας τέτοιας εργασίας μπορεί να είναι η επεξεργασία ενός πολύπλευρου επιστημονικού θέματος, το οποίο θα περιλαμβάνει πρακτικές λύσεις, τυχόν επεξεργασμένα σχήματα για μηχανικά έργα καθώς και εξοπλισμό και προγράμματα για προστατευτικές ενέργειες και έλεγχο.


    [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [16] ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ Α' ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΠΟ ΥΜΑΘ -Γ.Γ.ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία των εργασιών του ιδρυτικού συνεδρίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού τιμούν απόψε στο Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης, έδρας του ΣΑΕ, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Τριαρίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης. Στους πρωτεργάτες της επιτυχίας πρόκειται να απονεμηθεί ειδική αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά τους στην ευόδωση των εργασιών της Α' Συνέλευσης του Συμβουλίου. Νωρίτερα το απόγευμα στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του ΣΑΕ, υπό την προεδρία των κ.κ.Τριαρίδη και Νιώτη, στο πλαίσιο της οποίας θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της Α΄ Οργανωτικής Συνέλευσης , καθώς και η παραπέρα πορεία του θεσμού. Χθες, εξάλλου, οι δύο υπουργοί είχαν τη δεύτερη κατά σειρά συνάντησή τους με διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας, προκειμένου να επεξεργαστούν τις προτάσεις που αφορούν τη συμμετοχή και συμβολή των ελληνικών Πανεπιστημίων και άλλων πνευματικών ιδρυμάτων της χώρας στην παγκόσμια σύγκληση του Ελληνισμού, στο πλαίσιο των γενικότερων στόχων του ΣΑΕ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς Απόδημου Ελληνισμού, Νίκος Δημάδης, και Παλιννοστούντων Ομογενών Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Ιωαννίδης.

    [17] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η "ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ" - ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στη διάθεση του κοινού της Αττικής βρίσκεται η περίφημη "Έκθεση Ομογενειακού Τύπου" από αύριο μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που κατά την παρουσίασή της στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εργασιών του οργανωτικού συνεδρίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού προσέλκυσε το ενδιαφέρον χιλιάδων Θεσσαλονικέων και άλλων Boqeioekkadit~m, θα τελέσει αύριο στις 8 μ.μ. ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Τηλέμαχος Χυτήρης. Την έκθεση θα συνοδεύει κατάλογος των Ομογενειακών Εντύπων, στον οποίο περιλαμβάνονται τόσο τα εκτιθέμενα 250 έντυπα από το 1950 και εξής, όσο και 150 έντυπα του 19ου αιώνα, μερικά από τα οποία από την προεπαναστατική περίοδο, από το αρχείο του Γεωργίου Δολιανίτη. Τα εκτιθέμενα έντυπα καλύπτουν τις δραστηριότητες του Απόδημου Ελληνισμού στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αργεντινή, το Περού, τη Χιλή, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Σαουδική Αραβία αλλά και την Ευρώπη, την πρώην Σοβιετική Ενωση και την Τουρκία. Πρόκειται τόσο για εφημερίδες, όσο και για περιοδικά που έχουν εκδοθεί σε κάθε γωνιά της γης, από το υστέρημα των Ελλήνων μεταναστών, με μοναδικό σκοπό τη διατήρηση του ελληνικού πνεύματος, της ελληνικής γλώσσας αλλά και της εθνικής συνείδησης.

    [18] ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΑΕ ΩΚΕΝΑΙΑΣ

    Ανοιχτοί σε συνεργασία με όλες τις ομογενειακές οργανώσεις δήλωσαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ Ωκεναίας (Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας) και αντιπρόεδρος του κεντρικού ΣΑΕ, Ηλίας Ράλλης, και ο Γραμματέας του κεντρικού ΣΑΕ, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, κατά την πρώτη κοινή συνέντευξή τους για την παρουσίασή της των μελλοτνικών τους σχεδίων. "Πηγαίνουμε να καταθέσουμε όλες τις προτάσεις όλων των οργανισμών, είτε προσκλήθηκαν στο ΣΑΕ είτε όχι" δήλωσαν. "Είμαστε ανοιχτοί να δεχθούμε ολοκληρωμένες προτάσεις που θα βοηθήσουν την παροικία και τον Ελληνισμό γενικότερα να σταθεί στα πόδια του και να δημιουργήσει". Μετά τον Φεβρουάριο οι κ.κ.Ράλλης και Κωνσταντινίδης σκοπεύουν να "οργώσουν", όπως σημείωσαν, την Ωκεανία για να βρεθούν κοντά σε όλους τους απόδημους Ελληνες της. Σε ό,τι αφορά, δε, στις σχέσεις με την Εκκλησία τόνισαν ότι η Εκκλησία έχει συγκεκριμένο ρόλο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, όπου βέβαια κατατάσσεται στις επιταγές του Οικουμενικού Θρόνου. Κινητήρια δύναμη του Περιφερειακού ΣΑΕ Ωκεανίας, όπως επεσήμαναν καταλήγοντας, είναι ο ειλικρινής διάλογος και άξονας της προσπάθειάς του η ενότητα και η διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς. Τέλος, υπό εξέταση βρίσκεται η δημιουργία γραφείου ΣΑΕ στην Αυστραλία με έδρα τη Μελβούρνη.

    [19] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΑΚΩΝΩΝ ΤΟ 1997

    Συγκέντρωση των ανά τον κόσμο Λακώνων στη γενέτειρά τους προτίθεται να οργανώσει μέσα στο 1997 ο νομάρχης Λακωνίας, Γρηγόρης Αποστολάκος, όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Ο κ.Αποστολάκος επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας Λακωνικών Σωματείων Αμερικής και Καναδά, ενώ έχει επίσης κληθεί από τους Λάκωνες της Φλόριδας να παραβρεθεί στα εγκαίνια του κτιρίου τους στο Κλίαρ Γουότερ. Η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον κ.Αποστολάκο, ha έχει περισσότερο τη μορφή πολιτιστικής δραστηριότητας, παρά συνεδρίου, με στόχο, όπως τόνισε, " να δοθεί η ποιοτική διάσταση του Λάκωνα ομογενή, μέσα από την επιστήμη, την τέχνη και την πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα".

    [20] ΦΥΤΩΡΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΩΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΤΕΜΠΛ

    Σε φυτώριο ανάδειξης και διάδοσης του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες εξελίσσεται το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Τέμπλ στη Φιλαδέλφεια, στους έξι μόλις μήνες λειτουργίας του. Κύριος σκοπός του Κέντρου, σύμφωνα με τον διευθυντή του, καθηγητή Κοινωνιολογίας, δρ.Κυριάκο Κοντόπουλο, είναι η προώθηση της έρευνας και "η κατανόηση και διάδοση των μεγάλων αξιών που κληροδοτήσαμε στον δυτικό και τον παγκόσμιο πολιτισμό με την Αρχαία, τη Βυζαντινή, αλλά και τη Νεότερη Ελλάδα". Από την αρχή της λειτουργίας του, το Κέντρο εκδίδει μηνιαίο περιοδικό, την "Παιδεία", στην οποία φιλοξενούνται μελέτες Ελληνοαμερικανών και Αμερικανών για τις τέχνες, τις επιστήμες, τη φιλοσοφία , την πολιτική, την κοινωνιολογία. Στους σχεδιασμούς της διεύθυνσης του Κνετρου περιλαμβάνονται ήδη δέκα ετήσιες εκδόσεις της "Παιδείας", διαλέξεις, συνέδρια και εκθέσεις Ελλήνων καλλιτεχνών. Στο ιστορικό των διοργανώσεων του Κέντρου περιλαμβάνονται ήδη το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου με θέμα "Σύζευξις Ελληνισμού με Ανατολική Χριστιανοσύνη", κινηματογραφικό φεστιβάλ με έργα των Παντελή Βούλγαρη και Θόδωρου Αγγελόπουλου και παρουσιάσεις ποιητικών συλλογών, και έργων ζωγραφικής και μουσικής ομογενών δημιουργών.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)

    [21] ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1996 ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ;

    Η προηγούμενη χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τα Βαλκάνια. Το 1995 σημαδεύτηκε από τη συνέχιση των πολεμικών συγκρούσεων στη Βοσνία και στην Κράινα, τις εθνικιστικές ταραχές στη Ρουμανία, στο Κοσσυφοπέδιο και στην ΠΓΔΜ, την καχυποψία στις διακρατικές σχέσεις και την οικονομική αστάθεια.

    Αντίθετα το 1996 προμηνύεται πολύ πιο ελπιδοφόρο για την πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων. Στην πρώην Γιουγκοσλαβία, παρά το μίσος που συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ των Μουσουλμάνων και των Σέρβων στη Βοσνία και των Κροατών και των Σέρβων για την Κράινα και τη Σλαβονία, οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν κοπάσει και τα πολυβόλα έχουν σιγήσει. Η εγκατάσταση των μεραρχιών του ΝΑΤΟ στη Βοσνία και στην Κράινα συνεχίζεται χωρίς οι εμπόλεμοι να προβάλλουν σοβαρά προσκόμματα. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν εγκρίνει οικονομική βοήθεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για την ανοικοδόμηση της Βοσνίας.

    Στο Βελιγράδι πνέει άνεμος αισιοδοξίας. Οι Σέρβοι, μετά την άρση των μέτρων οικονομικού αποκλεισμού του ΟΗΕ, αισιοδοξούν ότι μέσα στο 1996 θα επιτύχουν την επανένταξή τους στη Διεθνή Κοινότητα, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Η ΕΕ αντιμετωπίζει ευνοικά το αίτημα της Cioucjoskab_ar για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα PHARE. Το εξαγωγικό εμπόριο αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη καθώς η Γιουγκοσλαβία έχει συσσωρευμένες μεγάλες ποσότητες χαλκού, σιδηρομεταλλεύματος, ξυλείας και προηγμένων ηλεκτρονικών, τα οποία θα επιδιώξει να τα εξάγει σε χαμηλές τιμές, ενώ έχει μεγάλες ανάγκες από κεφαλαιουχικά αγαθά και επενδύσεις.

    Η Κροατία, μετά την υπογραφή των συμφωνιών στο Ντέιτον και στο Παρίσι, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Οι στρατιωτικές επιτυχίες του προηγούμενου έτους αποκατέστησαν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ η ολόπλευρη υποστήριξη της Γερμανίας εγγυάται την ανόρθωση της οικονομίας της.

    Εξίσου θετικό προδιαγράφεται το μέλλον και για την ΠΓΔΜ. Οι απαιτήσεις της αλβανικής μειονότητας έχουν κοπάσει. Η ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς δημιουργεί ένα κλίμα ασφάλειας, απαραίτητο για το μέλλον της χώρας αυτής. Η κυβέρνηση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έχει στόχους για το 1996 τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.

    Ακόμη και στο Κοσσυφοπέδιο η αλβανική πλειοψηφία μετά από πολλά χρόνια ελπίζει ότι το Βελιγράδι θα συνεναίσει στην ανάκληση των μέτρων του 1989, ενώ ο αυτοεκλεγμένος πρόεδρος, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ζητά από τις ΗΠΑ και την Γερμανία να πιέσουν τον Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί την αυτονόμηση του Κοσσυφοπεδίου από την εξουσία του Βελιγραδίου.

    Στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση υποστηρίζουν την πλήρη ένταξη των χωρών τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά κανείς δεν περιμένει ότι αυτοί οι στόχοι μπορούν να εκπληρωθούν μέσα στο 1996.

    Στο Βουκουρέστι η αισιοδοξία πηγάζει από την "ιστορική" προσέγγιση με την Ουγγαρία, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 1996 με την υπογραφή νέας συνθήκης φιλίας και συνεργασίας, προσέγγιση που θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό την ένταση στις σχέσεις της ουγγρικής μειονότητας με τη ρουμανική πλειοψηφία στη Ρουμανία. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις, ενώ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καλύτερα του "λαικού καπιταλισμού", που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Οκτώβριο, διέψευσε τις κάθε λογής Κασσάνδρες και αναμένεται να δώσει καρπούς μέσα στο 1996.

    Στη Σόφια όλοι περιμένουν την έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που αν πετύχει θα αλλάξει τη μορφή της οικονομίας. Ο πετρελαιοαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και ο ευρωπαικός οδικός άξονας αρ.9 αναμένεται να αρχίσουν να κατασκευάζονται μέσα στο τρέχον έτος. Το κλίμα αισιοδοξίας φαίνεται ότι ταράζεται μόνον από τη διαμάχη της Βουλγαρίας με την ΕΕ για τη συνέχιση της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι. Κυβερνητικά στελέχη και κύκλοι της Προεδρίας φοβούνται ότι η διαμάχη αυτή μπορεί να καθυστερήσει την ενσωμάτωση της Βουλγαρίας από τις ευρωπαικές δομές και να παγώσει μέρος της οικονομικής βοήθειας προς τη Βουλγαρία.

    Στην Αλβανία επικρατεί η αβεβαιότητα για το μέλλον αφού το 1996 πρόκειται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές και δεν είναι σίγουρο ότι ο Μπερίσα θα παραμείνει στην εξουσία. Αντίθετα η ανακοίνωση της ύπαρξης μεγάλων joitasl\tym πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αδριατική έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών πετρελαίου, κυρίως της Agip και της Elf, για την εκμετάλλευσή τους. Τέλος; η Αλβανία επιθυμεί διακαώς την κατασκευή της Παραεγνατίας, αλλά το έργο αυτό δεν αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο 1996 λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης παρά την υποστήριξη του Ευρωπαίου Επίτροπου, Βαν ντερ Μπρουκ.

    Αντίθετα το 1996 βρίσκει την Τουρκία σε κλίμα αβεβαιότητας, καθώς παραμένει ουσιαστικά ακυβέρνητη. Ομως η αστάθεια αυτή αναμένεται να τερματιστεί σύντομα, ενώ το μεγάλο ερώτημα βρίσκεται στην ενεργό συμμετοχή ή όχι των ισλαμιστών στη διακυβέρνηση της χώρας. Πάντως οι πολιτικοί παρατηρητές προεξοφλούν ότι οι ψηφοφόροι στον εξ' ανατολών γείτονα της Ελλάδας, θα οδηγηθούν και πάλι στις κάλπες εντός του 1996.

    Στο Κυπριακό, μετά από πολύ καιρό φαίνεται κάποια ελπίδα επίλυσης, επειδή ο Κλίντον ζητά να εξασφαλίσει τις ψήφους της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ προκειμένου να πετύχει την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα. Ομως η πρόοδος στο Κυπριακό είναι άμεσα συνδεδεμένη με το σχηματισμό κυβέρνησης στην Αγκυρα και τη λύση της αβεβαιότητας για την αντικατάσταση του Ελληνα πρωθυπουργού.

    Τέλος η Ελλάδα φαίνεται ότι θα αποκτήσει νέο πρωθυπουργό, κάτι που θα σημάνει και τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης που δημιουργήθηκε από την παρατεταμένη ασθένεια του ιδρυτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

    Συμπερασματικά μπορεί να πει κανείς ότι στα τέλη του 1995 οι κυβερνήσεις στα Βαλκάνια συνειδητοποίησαν τους κινδύνους που εγκυμονούν ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία. Το 1996 όλα τα κράτη της περιοχής αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και στη συνεργασία και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προώθηση της ειρήνης.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02 run on Wednesday, 10 January 1996 - 16:25:23