Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

EKTAKTO DELTIO EIDHSEON (08/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ

  • [02] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

  • [03] ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  • [04] Γ.ΛΙΑΝΗΣ:ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΝΕΥΡΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΑΣΧΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [05] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ

  • [06] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:Η ΝΔ ΕΙΧΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ

  • [07] ΚΟΡΑΚΑΣ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

  • [08] ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ

    Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε σήμερα το απόγευμα στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ κ.Μιλτιάδης Εβερτ.

    Ο κ.Εβερτ απέδωσε την πρόταση δυσπιστίας στο γεγονός ότι το κόμμα του ασκεί την πολιτική του υπεύθυνα και χωρίς να λαμβάνει υπόψη του κομματικά οφέλη.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε η συζήτηση στη βουλή να γίνει αμέσως και να μην κάνει η κυβέρνηση χρήση του διήμερου που έχει στην διάθεση της από την κανονισμό της βουλής, πρόταση που από πλευράς της κυβέρνησης αποδεχθηκε ο αναπληρών τον πρωθυπουργό Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Σε ότι αφορά την διαδικασία διεξαγωγής της συζήτησης η κυβέρνηση έκανε δεκτές όλες τις προτάσεις της ΝΔ εκτός από αυτήν για μία επιπλέον πρωινή συζήτηση έτσι ώστε να μιλήσουν περισσότεροι βουλευτές.

    Η ψηφοφορία με την οποία θα ολοκληρωθεί η τριήμερη συζήτηση θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

    [02] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

    Με την πρόταση δυσπιστίας η ΝΔ αναγνωρίζει ότι υπάρχει συνταγματική δυνατότητα επίλυσης του πολιτικού προβλήματος και αναγνωρίζει την συνταγματική και πολιτική αρμοδιότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας να επιλύσει το πρόβλημα. είπε σήμερα στην βουλή, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ.Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ήταν ο δεύτερος ομιλητής του ΠΑΣΟΚ κατά την σημερινή συζήτηση στην βουλή για την πρόταση duspist_ar που υπέβαλλε η ΝΔ. Ο κ.Βενιζέλος χαρακτήρισε ευπρόσδεκτο πρωτοχρονιάτικο δώρο την κατάθεση της πρότασης ενώ παράλληλα κατηγόρησε τόσο την ΝΔ όσο και την Πολιτική Άνοιξη για θεσμική ανευθυνότητα.

    Ο κ.Βενιζέλος επισήμανε πέντε αντιφάσεις στην πολιτική της ΝΔ ξεκινώντας από το γεγονός ότι η ΝΔ είχε αποδεχτεί την νομιμότητα της αναπλήρωσης και σημείωσε ότι στην εισήγηση της η κ.Μπακογιάννη είχε κάνει λόγο για εύλογο χρόνο 30 ήμερων για την αναπλήρωση του πρωθυπουργού ενώ ο έτερος των εισηγητών κ.Καραμανλής έκανε λόγο για ελαστικό εύλογο χρόνο

    Ως δεύτερη αντίφαση ο κ.Βενιζέλος σημείωσε ότι η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει αποφάσεις και στην συνέχεια αμφισβήτησε την νομιμότητα των αποφάσεων που ελήφθησαν

    Επισημαίνοντας την τρίτη αντίφαση ο κ.Βενιζέλος κάλεσε την ΝΔ να απαντήσει εάν υπήρχε κενό από την ανεπάρκεια του πρωθυπουργού επί δύο χρόνια όπως υποστήριζε επί καιρό ή προέκυψε από την εισαγωγή του πρωθυπουργού στο νοσοκομείο.

    Ως τέταρτη αντίφαση ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι με την πρόταση δυσπιστίας η ΝΔ ζητά από την αμφισβητούμενη από την ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αναλάβει πρωτοβουλίες, γεγονός που χαρακτήρισε ως διαστροφή των θεσμών και εγκλωβισμό της πλειοψηφίας σε νομικές παραδοχές που οδηγούν σε αστάθεια.

    Ο κ.Βενιζέλος προέβλεψε ότι ότι η πέμπτη αντίφαση θα προκύψει όταν η ΝΔ ζητήσει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές επειδή θα αμφισβητεί ότι ο νέος πρωθυπουργός έχει ευθεία δημοκρατική νομιμοποίηση.

    Ο Υπουργός Μεταφορών δέχτηκε ότι η κοινή γνώμη θέλει λύση στο πολίτικο πρόβλημα αλλά προσέθεσε ότι δεν θέλει εκλογές και ότι θα επιλέξει οποιαδήποτε λύση στο ΠΑΣΟΚ από μια κυβέρνηση Έβερτ ενώ χαρακτήρισε εύκολη λεία τον διάδοχο του στο Υπουργείο Τύπου λέγοντας ότι έχουν αρθεί οι παρεξηγήσεις που προκάλεσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δήλωση που έκανε στο pressroom. H κυβέρνηση υπάρχει και λαμβάνει όλες τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις για την συνέχεια του κυβερνητικού έργου με την εμπιστοσύνη της βουλής, είπε ο κ.Βενιζέλος ενώ τόνισε ότι υπάρχει πολιτική αυτοδέσμευση του ΠΑΣΟΚ ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί με μια λύση η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες του τόπου και τον σεβασμό του συντάγματος αλλά χωρίς να καθιστά συνομιλητή της την αξιωματική αντιπολίτευση.

    Κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ.Βενιζέλου υπήρξε έντονος πολιτικός διάλογος με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό κ.Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος έθεσε το ερώτημα πότε θα υπάρξει η λύση του πολιτικού προβλήματος.

    [03] ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Η αμφισβήτηση της νομιμότητας της λειτουργίας της κυβέρνησης η πρέπει να τεκμηριώνεται κατά τρόπο νομικά άψογο και πολιτικά ορθό ή πρέπει να αποφεύγονται είπε ο pq~tor ομιλητής από πλευράς του ΠΑΣΟΚ στην συζήτηση στην Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Γιάννης Ποττάκης.

    Το σύνταγμα και οι νόμοι ορίζουν πότε και πως αναπληρούται ο πρωθυπουργός είπε ο κ.Ποττάκης ο οποίος σημείωσε ότι χρονικό όριο για την αναπλήρωση του πρωθυπουργού δεν ορίζεται και τόνισε επικαλούμενος γνώμες που καθηγητές του συνταγματικού δικαίου έχουν γράψει σε βιβλία τους ότι μια ελαστική ερμηνεία του όρου "εκλείψει" είναι αυθαίρετη και πολιτικά επικίνδυνη ως προηγούμενο.

    "Ξέρετε κανένα που να εύχεται καλή ανάρρωση σε εκλιπόντα", ρώτησε ο κ.Ποττάκης ο οποίος προσέθεσε ότι στους εκλιπόντες γίνονται αποχαιρετισμοί και όχι χαιρετισμοί και είπε ότι η αναπλήρωση του πρωθυπουργού γίνεται σύμφωνα με το σύνταγμα κι τους νόμους ενώ τόνισε ότι τίποτε δεν έχει έκτος του νομικού πλαισίου και υπενθύμισε ότι την νομιμότητα της αναπλήρωσης έχουν δεχτεί και οι συνταγματολόγοι τους οποίους ερώτησε η ΝΔ.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η κυβέρνηση συνέχισε να επιτελεί το έργο της με επιτυχία και επικαλέστηκε την ψήφο εμπιστοσύνης που συνεπάγεται η υπερψήφιση του προϋπολογισμού υπογραμμίζοντας ότι οι συνταγματικοί όροι για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού δεν εκπληρώθηκαν ακόμη και προσθέτοντας ότι το πρόβλημα στο μέλλον θα αντιμετωπιστεί από τα θεσμικά όργανα του ΠΑΣΟΚ με κριτήριο το συμφέρον του τόπου και την νεότητα και την προοπτική της παράταξης.

    Η ανάμειξη στα εσωτερικά μας είναι ανεπίτρεπτη και η "θεωρία του κηπουρού" ανήκει στο παρελθόν κατέληξε ο κ.Ποττάκης ο οποίος προέβλεψε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές και σημείωσε ότι ο κ.Έβερτ ζήτησε την λύση από τους συνταγματολόγους, τους γιατρούς και τώρα τους βουλευτές; του ΠΑΣΟΚ καταλήγοντας ότι η ΝΔ "θα συνεχίσει να είναι στην αναμονή και θα δει την πόρτα της εξόδου".

    [04] Γ.ΛΙΑΝΗΣ:ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΝΕΥΡΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΑΣΧΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Την αποδοκιμασία του γιά την ενέργεια της Ν.Δ να καταθέσει σήμερα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης εξέφρασε απο την Θεσσαλονίκη ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της παραίτησης του πρωθυπουργού, ο κ. Λιάνης τόνισε ότι θεωρεί ηθική και πολιτική λύση μόνο την οικειοθελή παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου, που σημαίνει, οπως ειπε, ότι αποδέχεται πλήρως τις δρομολογημένες εξελίξεις τόσο απο το Εκτελεστικό Γραφείο όσο και τη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Ο Υφυπουργός Αθλητισμού εξήρε την τεράστια προσφορά , του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο χαρακτήρισε εθνικό ηγέτη και τόνισε πως θα πρέπει οπωσδήποτε να μην προσβληθεί ούτε η προσωπικότητά του ούτε το '"τρομακτικό έργο" που έχει παρουσιάσει στην πατρίδα.

    Σύμφωνα με τον κ. Λιάνη οι παράμετροι της χρυσής τομής γιά την διαδοχή του Πρωθυπουργού ειναι το s}mtacla, το Εθνικό συμφέρον, η ενότητα του Πασόκ και η εμπιστοσύνη στην παρούσα κυβέρνηση για την οποία ειπε οτι έχει κάνει μέγιστο έργο το οποίο δεν έχει φανεί.

    [05] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ

    "Εκάμαμε όλες εκείνες τις ενέργειες που συνιστούσαν την καλοπροαίρετη υπόδειξης προς την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει προκύψει με την ασθένεια του πρωθυπουργού", είπε ξεκινώντας την ομιλία του στην βουλή ο εκ των βασικών εισηγητών της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ βουλευτής Θεσσαλονίκης κ.Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ.Καραμανλής απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας και χαρακτήρισε ένοχες τις απόπειρες να εκτραπεί η συζήτηση σε δευτερεύουσας σημασίας ερμηνείες και νομικισμούς στους οποίους απέδωσε στόχους αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

    Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθύτατη πολιτική κρίση και κενό εξουσίας, είπε ο κ.Καραμανλής, ο οποίος χαρακτήρισε ακέφαλη την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό "παθητικό θεατή των υποκριτικών εξωραϊσμών που επιχειρούνται στο ΠΑΣΟΚ".

    Η κρίση τείνει να πάρει διαστάσεις θεσμικής κρίσης και πολιτικής ανωμαλίας είπε ο κ.Καραμανλής επισημαίνοντας ότι το πολιτικό σύστημα είναι πρωθυπουργοκεντρικο και ότι η αναπλήρωση του πρωθυπουργού έχει μόνο προσωρινό χαρακτήρα.

    Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι η χώρα ζει σε καθεστώς πολιτικής ανωμαλίας και έκανε λόγο για συνταγματική εκτροπή και έθεσε το ερώτημα γιατί το κυβερνών κόμμα δεν δεσμεύεται ούτε καν σε χρονοδιάγραμμα πολιτικών ενεργειών.

    Ο κ.Καραμανλής απέδωσε όλη την πολιτική κατάσταση της χώρας σε υστεροβουλίες οι οποίες όπως είπε μπορεί να οδηγήσουν την χώρα στην καταστροφή, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα κατωτέρους των περιστάσεων.

    Ο εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε τον κ.Παπανδρέου για το ότι δεν δρομολόγησε την διαδικασία της διαδοχής, τους υποψήφιους διαδόχους ότι παίζουν παιχνίδια για την προσωπική τους ανάδειξη, την κυβέρνηση για ατολμία και το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας επειδή δεν φρόντισε στο τέλος του 20ου αιώνα να έχει προβλέψει διαδικασίες διαδοχής.

    Το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και δυο χρόνια και υπήρχε απουσία της Ελλάδας από τα διεθνή τεκταινόμενα είπε ο κ.Καραμανλής ο οποίος χαρακτήρισε λεονταρισμό τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισαν την πρόταση δυσπιστίας του κόμματος του και προσέθεσε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν απευθύνεται στην αντιπολίτευση αλλά στο ίδιο το κόμμα τους.

    Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η πρόταση δυσπιστίας προσέφερε δυνατότητα συσπείρωσης στην κυβέρνηση ο κ.Καραμανλής αναρωτήθηκε εάν πρόκειται "για συσπείρωση στην ευτέλεια".

    Η πρόταση της ΝΔ διευκολύνει τον κυβερνητικό χώρο να αναλάβει τις ευθύνες τους και κάλεσε όσους έχουν αυτές τις ευθύνες να αποδείξουν την ύστατη ώρα ότι μπορούν να τις αναλάβουν, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

    "Αν αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα μικρόκαρδα και μικροκομματικά θα μας ενδιέφερε να παραταθεί η κατάσταση αλλά αντίθετα αγωνιούμε και πιστεύουμε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα γιατί διακυβεύει τα εθνικά μας συμφέροντα" κατέληξε ο κ.Καραμανλής.

    [06] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:Η ΝΔ ΕΙΧΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ

    Η πρόταση της ΝΔ παρέχει στο σώμα την δυνατότητα να αναλάβει την ευθύνη την οποία έχει, είπε σήμερα κατά την εισήγηση της η εκ των βασικών εισηγητών της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κ.Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κ.Μπακογιάννη καταλόγισε ευθύνες για την διαμόρφωση της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης στην συνταγματική αναθεώρηση του 1986 η οποία είπε ότι έγινε με κριτήρια κομματικού υπολογισμού.

    Η βουλευτής αναρωτήθηκε ποιον εκφράζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν οι δηλώσεις αποδοκιμάζονται από τον πρωθυπουργεύοντα και επισημάνανε ότι κανείς δεν μπορεί ούτε να τον πάψει ούτε να τον αντικαταστήσει.

    Η κ.Μπακογιάννη καταλόγισε στην κυβέρνηση δομική και πολιτικής αναπηρία και την κατηγόρησε για το ότι αυτή τη στιγμή η χώρα δεν έχει την δυνατότητα να αποτελέσει έγκυρο συνομιλητή σε θέματα όπως το κυπριακό και οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ.

    Η αναπλήρωση έχει διαρκέσει κατά 20 ήμερες περισσότερο από όσο προβλέπεται συνταγματικά για τον χρόνο της, τόνισε η πρώην υπουργός πολιτισμού η οποία υποστήριξε ότι υπάρχει κενό εξουσίας τα φαινόμενα του οποίου πολλαπλασιάζονται και οδηγούν σε νόθευση του πολιτεύματος.

    Η κ.Μπακογιάννη σημείωσε ότι στο σώμα υπάρχει ομοφωνία ως προς τις διαπιστώσεις για τα συμπτώματα της πολιτικής κρίσης και επισημάνανε ότι το θέμα περιπλέκεται εάν δεν παραιτηθεί ο κ.Παπανδρεου ή ζητήσει από το κόμμα του χρόνο για να γίνει καλά έτσι ώστε να παρέμβει στις διαδικασίες της διαδοχής.

    Η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέβλεψε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η συνοχή του ΠΑΣΟΚ θα κινδυνεύσει λέγοντας ότι δεν υπάρχει έξοδος από την πρόταση και προσθέτοντας ότι δεν ισχυρίζεται ότι η πρόταση του κόμματος της αποτελεί εύκολη διέξοδο.

    "Είμαστε όλοι υπό την επιρροή των αρχηγικών κομμάτων και των αρχηγικών αντιλήψεων αλλά καλούμαστε να το κάνουμε", είπε η κ.Μπακογιαννη η οποία σημείωσε ότι εάν η πρόταση της ΝΔ γινόταν δεκτή θα είχαν κέρδος τόσο το ΠΑΣΟΚ που θα αποδείκνυε ότι είχε το θάρρος να την κάνει αποδεκτή όσο και η ΝΔ.

    Η εισηγήτρια της ΝΔ κάλεσε το ΠΑΣΟΚ η 20η Ιανουαρίου να μην αποτελέσει ημερομηνία εκκίνησης αλλά καταληκτική ημερομηνία για την επίλυση του πολιτικού pqobk^lator υπενθυμίζοντας την φράση του δολοφονημένου συζύγου της σύμφωνα με την οποία "στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα".

    Σε όλη μου τη ζωή γνώρισα τον Ανδρέα Παπανδρεου ως πολιτικό αντίπαλο είπε η κ.Μπακογιαννη για να προσθέσει όμως ότι ο κ.Παπανδρεου άξιζε ένα καλύτερο πολιτικό επίλογο, την έλλειψη του οποίου απέδωσε στην ατολμία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    [07] ΚΟΡΑΚΑΣ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

    Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συμφωνούν στα μεγάλα ζητήματα τα οποία έχουν επιβληθεί από την συνθήκη του Μάαστριχτ είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην συζήτηση στη βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, βουλευτής Λέσβου κ.Στρατής Κόρακας.

    Ο κ.Κόρακας κατηγόρησε τον κ.΄΄Εβερτ ότι θέλει να σπρώξει την κυβέρνηση να πάρει και άλλες "αντιλαϊκές αποφάσεις", όπως η μονόπλευρη λιτότητα, η αύξηση των έμμεσων φόρων και η αύξηση της ανεργίας και υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στις επιταγές των διεθνών κέντρων όπως το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ είπε ότι το ΚΚΕ καταθέτει καθημερινά πρόταση μομφής της κυβέρνησης στον ελληνικό λαό και κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τον λαό για την συνθήκη του Μάαστριχτ για την οποία επανέλαβε την θέση του κόμματος για την ανάγκη δημοψηφίσματος έστω και μετά την προβλεπόμενη αναθεώρηση της.

    Ο κ.Κόρακας είπε ότι υφίσταται σοβαρό θέμα με την παρατεινόμενη ασθένεια του πρωθυπουργού αλλά διαφώνησε ότι υπάρχει ακυβερνησία και υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ένωσης εφαρμόζουν κατά γράμμα τις εντολές του διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

    Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την ασθένεια του πρωθυπουργού για την αναστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων επιχειρώντας το "χειροπόδαρα δέσιμο του λαϊκού κινήματος".

    Η αντικατάσταση του πρωθυπουργού με εμμονή στις εντολές των Βρυξελλών δεν θα αποβεί σε συμφέρον της χώρας τονίζοντας ότι το ζήτημα για το κόμμα δεν είναι ποιος θα εφαρμόσει αυτήν την πολιτική αλλά πως αυτή η πολιτική θα αλλάξει.

    Η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα της εκκρεμότητας που έχει προκύψει από την ασθένεια του πρωθυπουργού και σημείωσε ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει διαπάλη η οποία συνδυάζεται με μεγάλα συμφέροντα.

    Στην αρχή της ομιλίας του ο κ.Κόρακας κατήγγειλε συμφωνία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στην ΝΔ έτσι ώστε να μην ακουστούν οι απόψεις των άλλων κομμάτων, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση του προέδρου της βουλής κ. Κακλαμάνη ο οποίος είπε ότι τηρήθηκε ο κανονισμός και έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από του βήματος.

    [08] ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

    Πρωτοφανές χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Άνοιξης βουλευτής Σερρών κ. Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ την παραδοχή, όπως είπε, από την εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Ντόρα Μπακογιάννη ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν έχει ως στόχο να αφαιρέσει την εξουσία από το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Χατζηδημητρίου καταλόγισε την κυβέρνηση και την ΝΔ συμφωνία στην οικονομική πολιτική και επισήμανε ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε η βουλή λειτουργούν εντάσσοντας την μη λειτουργία του κοινοβουλίου στην θεσμική κρίση.

    Απαντώντας σε φωνές διαμαρτυρίας που ακούστηκαν στην αίθουσα μετά από την αναφορά του κ.Χατζηδημητρίου στις απουσίες των βουλευτών, ο βουλευτής χαρακτήρισε τους συναδέλφους του των άλλων κομμάτων ως βαρίδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες για την ερμηνεία του όρου εκλείπει, ο βουλευτής Σερρών είπε ότι η κρίση είναι εδώ και προσέθεσε ότι το πρόβλημα δεν είναι η ερμηνεία της λέξης εκλείπει αλλά η λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν μπορεί να κάνει θεσμική αντιπολίτευση.

    Ο κ.Χατζηδημητρίου αναρωτήθηκε ποιος είναι ο ρυθμιστικός ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας εάν δεν μπορεί να ορίσει χρονικό διάστημα για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού και προσέθεσε ότι εάν το ΠΑΣΟΚ δεν προχωρήσει στην εκλογή νέου πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει χρήση και των έσχατων δυνατοτήτων που έχει.

    Ο εισηγητής της Πολιτικής Άνοιξης απέδωσε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ στην προσπάθειά της να διατηρηθεί ενιαίο το ΠΑΣΟΚ για δικά της οφέλη και κατέληξε λέγοντας ότι το κόμμα τους θα καταψηφίσει την κυβέρνηση.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.01 run on Monday, 8 January 1996 - 16:08:38