Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (03/01/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 3 Ιανουαρίου 1996

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


ΝΕΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:"ΤΟ Ε.Γ. ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Κ.Ε. ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ"

  • [02] ΧΥΤΗΡΗΣ:ΕΚΤΡΟΠΗ Η ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [03] Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΥΨΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

  • [04] Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

  • [05] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

  • [06] ΚΛΕΙΣΤΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ ΛΟΓΩ ΠΑΛΙΡΡΟΪΚΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ.

  • [07] 53 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΕΣ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΛΟΤΣΕ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

  • [08] Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ 22η ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

  • [09] ΔΥΣΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΟΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η Τ.ΤΣΙΛΕΡ

  • [11] ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [12] ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

  • [13] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΕΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [14] ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [15] "Η ΚΑΣΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ"


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)

  • [16] ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ:"ΤΟ Ε.Γ. ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Κ.Ε. ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ"

    Με σύγκληση των αρμόδιων οργάνων, και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, εντείνονται οι διεργασίες στο κυβερνών κόμμα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παρατεινόμενη ασθένεια του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

    Το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε το πρωί με αντιπροσωπεία του εκτελεστικού γραφείου και του μετέφερε την χθεσινή ομόφωνη απόφασή του για σύγκληση της Κ.Ο. πριν από τις 20 Ιανουαρίου. Ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσουν από κοινού Κ.Ο. και Jemtqij^ Επιτροπή.

    Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές θα δώσουν εγγράφως τις προτάσεις τους για τη σύγκληση ή όχι νωρίτερα της Κ.Ο. με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έτσι όπως διαμορφώνονται με την παρατεινόμενη ασθένεια του Πρωθυπουργού και την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

    Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του Ε.Γ. έκρινε θετική την απόφαση αυτή της Κ.Ο., ενώ όπως επεσήμανε ο Γραμματέας της Δημήτρης Μπέης, υπήρξε ταύτιση απόψεων για την αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Κ.Ο. πριν από την κοινή συνεδρίασή της με την Κ.Ε.

    Εξάλλου στη διάρκεια της συνάντησης οι επικεφαλής των δύο οργάνων συμφώνησαν ότι "δεν μπορεί να παραταθεί άλλο το πολιτικό πρόβλημα και εντός του Ιανουαρίου πρέπει να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τηλέμαχος Χυτήρης, όμως επανέλαβε σήμερα ότι : "σύγκληση της Κ.Ο. για αντικατάσταση του Πρωθυπουργού σημαίνει εκτροπή και πολιτική ανωμαλία".

    Πάντως το Ε.Γ. συνεχίζει να συνεδριάζει υπό την προεδρία του κ.Σκανδαλίδη προκειμένου να αποφασίσει εάν θα πρέπει να συγκληθεί νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου η Κ.Ο. καθώς και για να οριστικοποιήσει τη θεματολογία που θα έχει η συνεδρίαση της Κ.Ε.

    Ο αναπληρών τον Πρωθυπουργού, Άκης Τσοχατζόπουλος, προσερχόμενος στη Χαριλάου Τρικούπη, με δηλώσεις του, αναγνώρισε το δικαίωμα των βουλευτών για δρομολόγηση των πολιτικών εξελίξεων και τόνισε ότι το Ε.Γ. θα συζητήσει έτσι ώστε στη σύνοδο της Κ.Ε. να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

    Ο Χρήστος Παπουτσής από την πλευρά του, αφού επανέλαβε την πρότασή του για έκτακτο συνέδριο, ζήτησε άμεσες πρωτοβουλίες του Εκτελεστικού Γραφείου, οι οποίες θα εγγυώνται, όπως είπε, τη συνταγματική νομιμότητα, την πολιτική σταθερότητα και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και σε πνεύμα ενότητας.

    Εν τω μεταξύ πρωτοβουλία για εκτόνωση της έντασης με συγκεκριμένη πρόταση την οποία κατέθεσε στο Ε.Γ. έχει αναλάβει ο υπουργός Μεταφορών Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Στο πλαίσιο αυτό σήμερα, ο κ.Βενιζέλος συναντήθηκε με τους Δημήτρη Μπέη και Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, ενώ χθες συναντήθηκε με τον Κώστα Σημίτη και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Απόστολο Κακλαμάνη.

    [02] ΧΥΤΗΡΗΣ:ΕΚΤΡΟΠΗ Η ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης διευκρίνισε σήμερα ότι η χθεσινή του δήλωση πως σε περίπτωση καθαίρεσης του πρωθυπουργού και αντικατάστασής του χωρίς τη συναίνεσή του οδηγούμαστε σε εκτροπή και ανωμαλία, με κανένα τρόπο δεν είχε την έννοια απειλής προς κανέναν. Ηταν μιά διατύπωση που έκανε τόνισε ο κ. Χυτήρης, η οποία παρερμηνεύτηκε και θεωρήθηκε απειλή. Ηταν μια αλήθεια αντικειμενική. Σε ερώτηση αν είχε τη συναίνεση του κ Τσοχατζόπουλου για να pqobe_ στη δήλωση αυτή, ο κ. Χυτήρης απάντησε καταφατικά, λέγονται ότι ασκεί τα καθήκοντά του όπως πρέπει και πρόσθεσε, ότι συζητά με την κυβέρνηση, τους υπουργούς και προσωπικά με τον κ. Τσοχατζόπουλο.

    Ο κ. Χυτήρης πάντως επανέλαβε ότι η δήλωσή του ισχύει. Δηλαδή αν υπάρξει καθαίρεση του πρωθυπουργού και αντικατάστασή του, χωρίς ο ίδιος να συναινέσει, αυτό αποτελεί εκτροπή και ανωμαλία. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που ομόφωνα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ λάβει τέτοια απόφαση και σημείωσε ότι για να μη υπάρξει εκτροπή πρέπει να διαφυλαχθεί η ομαλότητα του πολιτικού βίου. Σε ερώτηση πως σχολιάζει τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χυτήρης είπε ότι ο Πρόεδρος δεν αναμειγνύεται και ότι ασκεί τα καθήκοντα του με συνταγματική πληρότητα. Σε ερώτηση με ποιο τρόπο μπορεί να συνέλθει η κοινοβουλευτική ομάδα, αφού ο πρωθυπουργός αδυνατεί, ο κ. Χυτήρης είπε, ότι η σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτεί μιά νομιμότητα και τα όργανα του ΠΑΣΟΚ θα συζητήσουν το θέμα.

    [03] Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΥΨΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Τους όρους για τη λύση του προβλήματος που έχει ανακύψει με την ασθένεια του πρωθυπουργού συζήτησαν το πρωί στη Βουλή ο υπουργός μεταφορών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η λύση στο πρόβλημα πρέπει να απαντά στην αγωνία και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, να σέβεται το συνταγματικό πλaίσιο και να διασφαλίζει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Χαραλαμποπουλος είπε ότι θεωρεί δεδομένο ότι ο "πρωθυπουργός αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντα του" και πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι το αποκλειστικό όργανο -σύμφωνα με το σύνταγμα - για να συζητήσει το θέμα της ασθένειας του πρωθυπουργού. Σημείωσε δε πως η σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας πρέπει να προηγηθεί της κοινής συνεδρίασης με την κεντρική επιτροπή του κινήματος

    Ο κ. Βενιζέλος δεν θέλησε να σχολιάσει την άποψη περί "συνταγματικής εκτροπής", που εξέφρασαν πρόσφατα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και είπε πως τη δική του θέση θα διατυπώσει στο εκτελεστικό γραφείο , υπό την τριπλή του ιδιότητα ως μέλους του εκτελεστικού γραφείου, ως βουλευτή και ως συνταγματολόγου.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος είχε ανάλογη συνάντηση και με τον Κώστα Σημίτη , στα πλαίσια επαφών του με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν συμμετέχουν στο εκτελεστικό γραφείο.

    [04] Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

    "Η χώρα δεν ευρίσκεται σε νομικό και πολιτικό adi]nodo παρά τις αντίθετες ερμηνείες ορισμένων πολιτικών και συνταγματολόγων", δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Χάρης Καστανίδης.

    Το άρθρο 34 του Συντάγματος το οποίο σημειωτέον δεν αναθεωρήθηκε, ορίζει, σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, ότι στην αυθεντική του γραφή πρώτης μεταφοράς στη Δημοτική Γλώσσα, επακριβώς την έννοια του όρου "εκλείπω" : ότι δηλαδή σημαίνει την προσωρινή ή παρατεινόμενη αδυναμία ασκήσεως καθηκόντων. Συνεπώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα δικαιούται και υποχρεούται να συνεδριάσει αμέσως και να προβεί στις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις, κατέληξε ο κ. Καστανίδης.

    [05] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών είχαν στη Βουλή ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με τον Υπουργό Οικονομικών Αλέκο Παπαδόπουλο.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον τέως πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην Eλληνική οικονομία, για τον προϋπολογισμό του 1996 και για την επιτυχή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1995.

    [06] ΚΛΕΙΣΤΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ ΛΟΓΩ ΠΑΛΙΡΡΟΪΚΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ.

    Κλειστή έμεινε για δύο ώρες η Εθνική Οδός Πατρών- Πύργου, στο ύψος της Ιτέας, λόγω του παλιρροϊκού κύματος που δημιουργήθηκε τα ξημερώματα στην Αχαϊα και είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το οδόστρωμα, σπίτια αλλά και καταστήματα σε μήκος αρκετών μέτρων.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη από τις 4 τα ξημερώματα ως τις 6 το πρωϊ, όσο, δηλαδή, διήρκησε το παλιρροϊκό κύμα, το οποίο ήταν το δεύτερο που σημειώθηκε στην περιοχή μέσα σε λίγα 24ωρα, μετά το περιστατικό στα Διγελιώτικα Αιγιαλείας την Πρωτοχρονιά.

    Οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αστυνομικοί της Τροχαίας έσπευσαν επιτόπου για τη άντληση των νερών και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, ενώ το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Νομαρχία Αχαϊας με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των καθηγητών κκ Καλλέργη και Κούκη, πρόκειται μάλλον για τακτοποίηση του βυθού μετά τον τελευταίο καταστρεπτικό σεισμό του Ιουνίου στο Αίγιο.

    [07] 53 ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΕΣ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΛΟΤΣΕ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Πενήντα τρεις Αξιωματικοί και οπλίτες με 26 οχήματα του Ελληνικού στρατού, αναμένεται να αναχώρησουν σημερα με το αρματαγωγό ΣΑΜΟΣ, για το λιμάνι Πλότσε της Κροατίας. Το λεγόμενο τμήμα προαποστολής θα μεταβεί στη συνέχεια οδικώς για το Βίσοβο της Βοσνίας, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σεράγεβο, όπου θα δράσει ο Ελληνικός k|wor Μεταφορών, στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας μας, στη ΝΑΤΟϊκή Δύναμη Υποστήριξης της ειρηνευτικής συμφωνίας στη Βοσνία.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, διευκρίνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των 53 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας προς το Βίσοβο.

    Η περιοχή όπου θα δράσει ο Ελληνικός λόχος Μεταφορών επελέγη σε συνεργασία με τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Το Πλότσε της Κροατίας αποτελεί δίοδο αποβίβασης και άλλων τμημάτων άλλων χωρών.

    Ο κύριος όγκος του Ελληνικού λόχου Μεταφορών θα αναχωρήσει για το Βίσοβο της Βοσνίας στις 10 ιανουαρίου όπου αποτελείται από εθελοντές από πολλές μονάδες του στρατού.

    Στο Βίσοβο της Βοσνίας έχουν ήδη μεταβεί 16 στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που αποτελούν το τμήμα αναγνώρισης έχει προβεί σε έλεγχο της περιοχής και έχει κάνει σχετικές αναφορές για τα προβλήματα που τυχόν θα αντιμετωπίσει ο Λόχος Μεταφορών.

    Στο μεταξύ, η φρεγάτα "ΥΔΡΑ" και τα ναρκαλιευτικά συμμαχικά πλοία μεταξύ Ριέκας, Σπλίτ, και Πλότσε με στόχο την υποστήριξη της μεταφοράς των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Αγκόνα της Ιταλίας προς το Κροατικό λιμάνι. Ηδη η φρεγάτα "ΥΔΡΑ" έχει προβεί σε 14 νηοψίες χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα.

    Την Ελληνική συμμετοχή ολοκληρώνουν δύο αεροσκάφη C=130 της πολεμικής μας Αεροπορίας, τα οποία υποστηρίζουν τη μεταφορά προσωπικού και υλικού προς τη Βοσνία, με βάση το Ρίμινι της Ιταλίας.

    [08] Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ 22η ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

    Η Ελλάδα κατέχει την 22η θέση στον κόσμο όσον αφορά την ποιότητα ζωής, με βάση τους πίνακες που επεξεργάστηκε ο ΟΗΕ ανά χώρα, τους οποίους δημοσιεύει το οικονομικό ένθετο της καναδικής εφημεριδας "Report on Business".

    Για τη μέτρηση, ο διεθνής οργανισμός χρησιμοποιεί το λεγόμενο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Human Development Index), ο οποίος λαμβάνει υπόψη του το εισόδημα και ποιοτικά στοιχεία, όπως πολιτικές ελευθερίες, προστασία του περιβάλλοντος, ισότητα των δύο φύλλων και των μειονοτήτων.

    Σύμφωνα με τις μετρήσεις, για το 1995 την πρώτη θέση κατέχει ο Καναδάς με 0,950 και τη δεύτερη θέση οι ΗΠΑ με 0.938 ενώ τρίτη είναι η Ιαπωνία με Δείκτη 0,907.

    Η Κύπρος κατέχει την 23η θεση με Δείκτη 0,906 ενώ η Τουρκία κατέχει την 66η θέση με 0,792 αμέσως μετά από τη Βουλγαρία που έχει δείκτη 0,796. Η Αλβανία βρίσκεται στην 82η θέση με Δείκτη 0,739.

    Στον πίνακα του ΟΗΕ δεν εμφανίζονται τα Σκόπια ουτε και καμια άλλη από τις Δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    [09] ΔΥΣΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΟΡΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Έναν από τους διακεκριμένους υπέρμαχους του δημοτικισμού και εκλεκτό μέλος της φιλολογικής κοινότητας της χώρας, τον πρώην διευθυντή του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Βασίλη Φόρη, που πεθανε χθες σε ηλικία 70 χρόνων, συνόδευσε το μεσημέρι στην τελευταία του κατοικία σε κλίμα έντονης συγκίνησης ο πνευματικός κόσμος της πόλης αλλά και ολόκληρης της χώρας.

    Ο Βασίλης Φόρης γεννήθηκε το 1925 στην Κοζάνη, φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και στη συνέχεια δίδαξε στην Εμπορική Σχολή της Κοζάνης και στο Γυμνάσιο των Σερβίων. Από το 1957 μέχρι το 1959 παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία με κρατική υποτροφία. Από την Μέση Εκπαίδευση παραιτήθηκε στα 1960, οπότε και προσελήφθη ως τακτικός επιστημονικός συνεργάτης του νεοϊδρυθέντος τότε Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλης Τριανταφυλλίδης).

    Από το 1970 και για 20 χρόνια, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου, επιμελούμενος στο διάστημα αυτό πληθώρα εκδόσεων και μελετών, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η έκδοση των Απάντων του Μανόλη Τριανταφυλλίδη σε 8 τόμους.

    Οι πολυάριθμες μελέτες του αφορούν στην φωνητική, τη μορφολογία και τη σύνταξη της Νέας Ελληνικής και των ιδιωμάτων της, ενώ δημοσιεύει σειρά άρθρων σχετικά με τα προβλήματα της σημερινής μορφής της δημοτικής γλώσσας.

    Μερικές από τις μελέτες του είναι: "Τα Σέρρας-Μια απροσδόκητη ονομαστική" το 1955, "Το αρσενικό άρθρο "ι" στα βόρεια νεοελληνικά ιδιώματα" το 1956, ο αντίστροφος πίνακας επιρρημάτων σε -ως της αρχαίας ελληνικής" το 1970, τα "Μεσαιωνικά στερητικά επίθετα" την ίδια χρονιά, η "Σύνταξη ρηματική και σύνταξη ονομαστική στα νομικά κείμενα" το 1988, ενώ ανέκδοτη μένει εκτενής μελέτη του εκλιπόντος για το Κοζανίτικο ιδίωμα.

    Καρπός της κλασικής του παιδείας είναι εξάλλου η μετάφραση του βιβλίου "The Oxford Companion to Classical Literature" (έκδοση Oxford University Press), του οποίου πρόλαβε να δει τη δεύτερη τυπογραφική διόρθωση.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η Τ.ΤΣΙΛΕΡ

    Τηλεφωνική συνομιλία με τον ηγέτη του κόμματος της Μητέρας πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ θα έχει σήμερα η απερχόμενη πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ συνεχίζοντας τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα αποκλείει τη συμμετοχή του ισλαμικού κόμματος Ρεφάχ.

    Η Τανσού Τσιλλέρ είχε χθες συνάντηση με οικονομικούς αξιωματούχους με θέμα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία και κυρίως τον πληθωρισμό που φθάνει το 80% ετησίως και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που παραπαίει.

    Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Τουρκία αναμένεται να είναι μακροχρόνιες και δύσκολες.

    Ο Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα apodewhe_ κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της Τανσού Τσιλλέρ, έχει ήδη έναν γύρο συνομιλιών με τις ηγεσίες πολιτικών κομμάτων μετά τις εκλογές. Το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, μετά το Κόμμα της Ευημερίας, στις εκλογές του Δεκεμβρίου με βάση το ποσοστό, αλλά έπεται του Κόμματος του Ορθού Δρόμου ως προς τον αριθμό εδρών που εξασφάλισε στη νέα βουλή.

    Αναμένεται ότι ο πρόεδρος του τουρκικού κράτους Σουλειμάν Ντεμιρέλ θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα, αρχικά στον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος στην τουρκική βουλή, τον Νετσμεττίν Ερμπακάν. Εάν το ισλαμικό κόμμα δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εντολή θα περάσει στην Τανσού Τσιλλέρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών.

    [11] ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών αντιμετωπίζει η Τουρκία. Οι αρχηγοί των κεντροδεξιών κομμάτων της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ και του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ συναντήθηκαν με τον ακροδεξιό Αλπασλάν Τουρκές του οποίου το κόμμα δεν ξεπέρασε το πλαφόν του 10% στις εκλογές τις 24ης Δεκεμβρίου και έμεινε εκτός Τουρκικού Κοινοβουλίου, σε μιά προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση.

    Ο Τουρκές είπε ότι πρόκειται για εθιμοτυπικές επισκέψεις με την ευκαιρία του νέου έτους και τόνισε ότι οι δύο κεντροδεξιοί ηγέτες εμφανίστηκαν ήπιοι και έτοιμοι για συμβιβασμό αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας.

    Παρ' ότι έχουν περάσει 10 ημέρες από τις εκλογές η Τουρκία παραμένει χωρίς κυβέρνηση καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σουλεημάν Ντεμιρέλ δεν έχει δώσει ακόμη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ούτε στον Ισλαμιστή Νετζετίν Ερμπακάν αλλά ούτε και σε κανέναν άλλο αρχηγό κόμματος.

    Πάντως μετά την αποτυχία των κεντροδεξιών ηγετών να συσπειρωθούν κατά των Ισλαμιστών και επειδή όλα δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα συνεργαστεί με τους Ισλαμιστές στη χώρα κυκλοφορεί το σενάριο νέων εκλογών.

    Από την πλευρά του ο Ισλαμιστής Ερμπακάν εξακολουθεί να έχει ελπίδες ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση ενώ κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρέσβη της Νοτιαφρικανικής Δημοκρατίας χαρακτήρισε τον εαυτό του ως τον "Νέλσον Μαντέλα" της Τουρκίας, γεγονός που προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια του Τουρκικού Τύπου.

    [12] ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

    Το πρόσωπο της χρονιάς που πέρασε είναι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ, σύμφωνα με το τηλεφωνικό γκάλοπ που διεξήγαγε το εβδομαδιαίο περιοδικό "Πουλς", ανάμεσα σε 300 τυχαίως επιλεγμένους πολίτες της χώρας. Στη δεύτερη θέση, με μεγάλη διαφορά, ακολουθούν ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και ο σκηνοθέτης Μίλτσο Μαντσέφσκι με 2,2% των ψήφων. Στην τρίτη θέση της προτίμησης των σκοπιανών πολιτών bq_sjomtai ο πρόεδρος της βουλής Στόγιαν Άντωφ και ο υπουργός Εσωτερικών Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι με ποσοστό 1,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 37,5% των ερωτηθέντων, η πλειοψηφία των οποίων είναι φοιτητές και μαθητές, απέφυγαν να απαντήσουν πιο κατά τη γνώμη τους είναι το πρόσωπο της χρονιάς.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του γκάλοπ, το 75,6% των ερωτηθέντων ανέδειξαν σε γεγονός του 1995 την δολοφονική απόπειρα κατά του Κίρο Γκλιγκόρωφ. Οι οικονομικές δυσκολίες που επλήγησαν τη χώρα κέρδισαν το 13,8% των ψήφων, ενώ η κρίση που σημειώθηκε στους κύκλους του κυβερνώντος συνασπισμού "Ένωση για την "Μακεδονία" " το 7,6% των ψήφων.

    Υποφερτό, εξάλλου, χαρακτήρισαν το 42% των ερωτηθέντων το 1995 και δύσκολο το 41%. Παράλληλα, το 11% απάντησε ότι το 1995 ήταν καλύτερο σε σύγκριση με το 1994.

    Το νέο έτος, ωστόσο, θα είναι πιό δύσκολο από το προηγούμενο σύμφωνα με την γνώμη του 41% εκ των 300 ερωτηθέντων. Αντίθετα, το 35% πιστεύει ότι θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις στον οικονομικό τομέα και στην ποιότητα ζωής γενικά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αλλαγή παρουσιάζεται στην σκέψη των πολιτών της ΠΓΔΜ σχετικά με τους φόβους που αντιμετωπίζουν για το μέλλον τους. Όπως έδειξε το γκάλοπ, το 45,2% των ερωτηθέντων φοβούνται το ενδεχόμενο μίας οικονομικής κρίσης, ενώ πέρυσι, όπως έδειξε αντίστοιχο γκάλοπ του περιοδικού, αυτό το ζήτημα απασχολούσε μόνο το 22% των ερωτηθέντων. Αντίθετα μειώθηκε ο φόβος για την επέκταση του πολέμου, καθώς σε σχέση με το περυσινό 43,2%, σήμερα μόνο το 22% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι φοβούνται τον πόλεμο.

    [13] ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΕΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει από τις καταρρακτώδεις βροχές που πέφτουν από το Σάββατο σε πόλεις της ΠΓΔΜ, ενώ η στάθμη πολλών ποταμών και τεχνητών λιμνών έχουν έχουν αυξηθεί επικίνδυνα.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας, χθες το μεσημέρι στην πόλη Τίτοβ Βέλες η στάθμη του ποταμού Αξιού έφτασε στο οριακό σημείο, ενώ πλημμύρισαν γεωργικές καλλιέργειες. Σε ετοιμότητα, εξάλλου, τέθηκαν όλοι οι κάτοικοι της πόλης, φοβούμενοι υπερχείλιση του ποταμού.

    Οι καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν και άλλες πόλεις των Σκοπίων. Περίπου 100 κατοικίες πλημμύρισαν στην πόλη Ντέμπαρ. Επικίνδυνα αυξάνονται και τα νερά της τεχνητής λίμνης, που βρίσκεται κοντά στην πόλη, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο η στάθμη του νερού σημείωσε άνοδο κατά 6 μέτρα.

    Μικρής εκτάσεως πλημμύρες σημειώθηκαν επίσης και στους δήμους του Κουμάνοβο και του Πρόμπιστιπ.

    [14] ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το τρίγωνο Λευκωσίας-Αθήνας-Άγκυρας θα επισκεφτεί στις 4, 5 και 6 Ιανουαρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Itak_ar Εμανουέλε Σκαμάκα.

    Στόχος της Ιταλικής πρωτοβουλίας, η πραγματοποίηση διερευνητικών επαφών για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο και της ανάληψης-από 1ης Ιανουαρίου-της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η επίσκεψη αυτή του κ. Σκαμάκα-σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους-θεωρείται ως ένδειξη ενεργότερης και εντονότερης ανάμειξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη και η Αμερικανική πρωτοβουλία για επίλυση του θέματος αυτού. (Μάλιστα περί το τέλος του μήνα αναμένεται να επισκεφτεί τη Λευκωσία και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουρκ).

    Ο Ιταλός Υφυπουργός θα έχει αύριο συνάντηση με την Κυπριακή ηγεσία καθώς και τον Ραούφ Ντεκτάς.

    Μεθαύριο αναμένεται να συναντηθεί τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια όσο και με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ρωμαίο. Και θα ολοκληρώσει τον πρώτο αυτό κύκλο των επαφών του, με συνομιλίες που θα έχει το Σάββατο στην Άγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους.

    Να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα στις 11 Ιανουαρίου έρχεται στην Αθήνα, για επίσημη επίσκεψη, η Ιταλίδα Υπουργός Εξωτερικών Σουζάνα Ανιέλι, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Κάρολο Παπούλια.

    [15] "Η ΚΑΣΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ"

    Στις διαστάσεις που παίρνει το νέο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στον "Περσικό κόλπο του επόμενου αιώνα", όπως αποκαλεί την περιοχή της Κασπίας, αναφέρεται άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάϊμς". Παράλληλα προσδιορίζει ως στόχους του "παιχνιδιου", τη δημιουργία δεσμών φιλίας με τους ηγέτες των χωρών που ελέγχουν τα κοιτάσματα πετρελαίου, την εξουδετέρωση των καχυποψιών της Ρωσίας και τη δημιουργία ασφαλών διελεύσεων για τους πετρελαιαγωγούς προς τις δυτικές αγορές.

    Η επιθυμία της Ρωσίας να θέσει υπό τον έλεγχό της κάθε ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζαν, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν είναι το κεντρικό πρόβλημα στην υπόθεση, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, σημειώνοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα κανένας πετρελαιαγωγός με κατεύθυνση προς το νότο.

    Σχετικά με τη θέση των ΗΠΑ, υπογραμμίζει τη σιωπηλη υιοθέτηση από το Στέητ Ντιπάρτμεντ τον περασμένο χρόνο της διέλευσης αγωγού από το έδαφος της Τουρκίας και αναφέρει ότι εξετάζονται επτα τουλάχιστον εναλλακτικές λύσεις για διέλευση αγωγών από την Τουρκία, τη Γεωργία και το Ιράν.

    Εκτιμηση του αρθρογραφου είναι ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στην Κασπία θα καθυστερήσει αφενός λόγω της σημερινής ισορροπίας δυνάμεων αλλά και της έλλειψης οργάνωσης και υποδομής των χωρών της Κασπίας. Ωστόσο καταλήγοντας διαβλέπει ότι αν υπάρξει ικανοποίηση μέρους των ρωσικών αιτημάτων με παράλληλη ισότιμη κατανομή των κερδών μεταξύ των χωρών της Κασπίας jai των ξένων επενδυτων τότε θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να βγουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των πετρελαίων της Κασπίας κερδισμένοι.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)

    [16] ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Την ώρα που όλος ο κόσμος έχει στραμένα τα βλέματά του στη Βοσνία παρακολουθώντας τον τερματισμό του πολέμου και την αυγή μιας νέας εποχής, οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί φαίνονται αποφασισμένοι να αναλάβουν διπλωματική πρωτοβουλία για την "επίλυση" ενός ακόμη φλέγοντος προβλήματος στη Βαλκανική χερσόνησο, αυτό του Κοσσυφοπεδίου.

    Το Κοσσυφοπέδιο είναι μια περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που συνορεύει με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της "Μακεδονίας". Αποτελεί το μήλο της έριδας μεταξύ του σερβικού και του αλβανικού έθνους. Ιστορικά ανήκει στη Σερβία, διότι υπήρξε το λίκνο της πολιτιστικής, εθνικής και θρησκευτικής παράδοσης του σερβικού έθνους, αφού εκεί ξετυλίχθηκε όλη η δράση της μεσαιωνικής σερβικής αυτοκρατορίας. Μετά την οθωμανική κατάκτηση το Κοσσυφοπέδιο εποικίστηκε από Αλβανούς. Σήμερα ο πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου ανέρχεται σε 1.800.000 άτομα, το 90% των οποίων είναι Αλβανοί και οι υπόλοιποι Σέρβοι, σύμφωνα με τους αλβανικούς ισχυρισμούς.

    Το 1991 η αλβανική πλειοψηφία με δημοψήφισμα, που είχε χαρακτηρισθεί παράνομο από το Βελιγράδι, είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Αλλά ο αυτοανακυρηγμένος Αλβανός πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, βλέποντας τη σερβική αντίδραση στην απόσχιση της Σλοβενίας και της Κροατίας δεν προχώρησε στην κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

    Οι διασκέψεις στο Ντέιτον και στο Παρίσι για την επίλυση του βοσνιακού προβλήματος έδωσαν ελπίδες στους Αλβανούς ότι ήλθε η ώρα για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ο Ρουγκόβα αποφάσισε να συντονίσει τις ενέργειές του με εκείνες του προέδρου της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα. Οι δυο άνδρες έκαναν πριν τις εορτές των Χριστουγέννων μια σύνοτμη περιοδεία στη Γερμανία και τις ΗΠΑ και έλαβαν υποσχέσεις ότι μέσα στο 1996 πρόκειται να αναθεωρηθεί το υπάρχον καθεστώς στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στις 19 Δεκεμβρίου ο Σαλί Μπερίσα επισκέφθηκε τη Γερμανία και είχε συνομιλίες με τον Γερμανό πρόεδρο Ρόμαν Χέρτζογκ. Στη συνάντησή του με τον Γερμανό πρόεδρο ο Μπερίσα έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και έλαβε την υπόσχεση ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την αυτονόμησή του από τη Σερβία.

    Την επόμενη ημέρα έφθασε στη Βόννη ο Ρουγκόβα για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας. Τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, όσο και ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιούργκεν Φερχόιγκεν, διαβεβαίωσαν τον Ρουγκόβα ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου πρόκειται να αποτελέσει μέσα στο 1996 αντικείμενο διεθνούς μέριμνας.

    Αμέσως μετά ο Ρουγκόβα μετέβη στην Ουάσιγκτον, όπου έγινε δεκτός από τον Ουόρεν Κρίστοφερ. Ο επικεφαλής του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποσχέθηκε στον Ρουγκόβα ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου θα τεθεί επί τάπητος αμέσως μετά tgm εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέιτον.

    Είναι φανερό ότι οι Αμερικανοί ενθαρρυμένοι από την ευκολία με την οποία εφαρμόζεται η Pax Americana στη Βαλκανική θα προσπαθήσουν μέσα στο 1996 να επιλύσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα προκειμένου να μην υπάρξουν στο μέλλον άλλες εστίες έντασης και συγκρούσεων στην περιοχή. Η αποστολή του Χόλμπρουκ στην Κύπρο είναι η πιο γνωστή, αλλά δεν θα είναι και η μοναδική.

    Οι Γερμανοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιδιώξεις των Αλβανών κινούμενοι από αντισερβικό μένος. Η Γερμανία άλλωστε ήταν εκείνη που πίεσε το 1991 τις άλλες χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης να συναινέσουν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, απειλώντας ότι θα αναγνωρίσει μονομερώς την Κροατία και τη Σλοβενία.

    Η Γερμανία αισθάνεται ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Βοσνία και η άρση των μέτρων οικονομικού αποκλεισμού του ΟΗΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας θα βάλλουν τη Γιουγκοσλαβία σε μια τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Η ανάκαμψη της Γιουγκοσλαβίας θα μειώσει τη γερμανική επιρροή στην περιοχή, και θα φέρει σε δύσκολη θέση τον προστατευόμενο της Γερμανίας στα Βαλκάνια, την Κροατία. Γι' αυτό και προσπαθούν να εξασθενήσουν όσο μπορούν περισσότερο τη νέα Γιουγκοσλαβία, προωθώντας την απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου από τη γιουγκοσλαβική επικράτεια.

    Είναι πιθανόν μέσα στο 1996 το Κοσσυφοπέδιο να βρεθεί κάτω από ένα άλλο καθεστώς. Οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί έχουν εκφράσει ξεκάθαρα τη θέλησή τους να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Εκείνο όμως που θα πρέπει να προσέξουν είναι οι κινήσεις τους να είναι προσεκτικές για να μην ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου, όπως είχε γίνει στη Σλαβονία και την Βοσνία.

    Φαίνεται πάντως ότι το πάθημα έγινε μάθημα. Την ημέρα των Χριστουγέννων δυο Αμερικανοί γερουσιαστές ο Ρόμπερτ Ντόουλ και ο Τζων Φίλιπ πρότειναν προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μεσολαβήσει στη διαμάχη Σέρβων και Αλβανών για το Κοσσυφοπέδιο ακολουθώντας τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για την επίλυση της ελληνοσκοπιανής διαμάχης.

    Ας ελπίσουμε ότι η επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου θα γίνει ομαλά και δεν θα δούμε ξανά τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να αναπτύσσονται στην περιοχή μας για να επιβάλλουν με τη βία των όπλων την ειρήνη.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.01 run on Wednesday, 3 January 1996 - 13:50:57