Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (29/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 29 Δεκεμβρίου 1995


ΝΕΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΑΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [03] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ FIR

  • [04] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

  • [05] ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟ 1995

  • [06] ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΛΟΠΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [07] Η ΈΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΗΡΓΗΣΑΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΝΕΑ

  • [08] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

  • [09] ΣΕ 395 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΝΗΛΘΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [10] ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΔΕΝ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΑΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

  • [11] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [12] Η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • [13] ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ Η ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΈΝΩΣΗ

  • [14] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ


  • [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [15] ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΑΕ ΓΙΑ ΤΟ 1996

  • [16] ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΕΥΧΕΣ 8 ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤ-3

  • [17] ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ '95 ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΑΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Στάσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό προκύπτει από το μεσημβρινό ιατρικό ανακοινωθέν το οποίο αναφέρει τα εξής: "Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού είναι η ίδια. Η αναπνευστική και η νεφρική λειτουργία δεν παρουσίασαν σημαντικές μεταβολές και συνεχίζεται η περιοδική υποστήριξή τους από αναπνευστήρα και τεχνητό νεφρό. Η amtilijqobiaj^ αγωγή συνεχίζεται."

    Σε άλλη ανακοίνωση που διανεμήθηκε μαζί με το ιατρικό ανακοινωθέν δηλώνεται εκ μέρους της διοίκησης του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού κέντρου ότι ο ιατρός Δημοσθένης Κατρίτσης δεν υπήρξε ποτέ μέλος του ιατρικού συμβουλίου, συνεπώς δεν παραιτήθηκε από ένα συμβούλιο του οποίου ποτέ δεν υπήρξε μέλος.

    [02] ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    "Το νέο Ετος σηματοδοτεί την έναρξη μιας αναπτυξιακής πορείας μετά τη σταθεροποίηση κατά το 1995, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν ορατά το 1996".

    Αυτό τόνισε ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Ακης Τσοχατζόπουλος αμέσως μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του.

    Να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε απόντος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και η τελευταία του χρόνου.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος αφού επεσήμανε ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί και την επόμενη διετία της κυβερνητικής θητείας. Χαρακήρισε επίσης θετική και αποτελεσματική την παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

    Στην συνεδρίαση έλαβαν το λόγο οι περισσότεροι υπουργοί οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενώς στο έργο των υπουργείων τους κατά το 1995 και περιέγραψαν τις προοπτικές για τον καινούριο χρόνο.

    Επίσης όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου διαβεβαίωσαν ότι με εντατικοποίηση των δικών τους ρυθμών θα καλύψουν τις κυβερνητικές δραστηριότητες το διάστημα που ο πρωθυπουργός δίνει τη μάχη της ζωής του στο Ωνάσειο.

    Ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τη νηφαλιότητα - όπως είπε - και ψυχραιμία με την οποία αντιμετώπισαν το πρόβλημα του πρωθυπουργού και πατέρα του όλες αυτές τις μέρες.

    [03] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ FIR

    Ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα Δημήτρης Νεζερίτης θα επιδόσει-σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών- διάβημα προς την Τουρκική Κυβέρνηση για τη χθεσινή παραβίαση του FIR Αθηνών από τα δύο Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

    Το διάβημα θα επιδοθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι τεχνικές διαδικασίες καθώς και οι έρευνες που διεξάγονται από το Υπουργείο Eθνικής Αμύνης για τις συγκεκριμένες παραβιάσεις.

    [04] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

    Σε περιοχή με συγκριτικό πλεονέκτημα μετεξελίσσεται g θεωρούμενη μέχρι σήμερα προβληματική Ανατολική Μακεδονία και Θράκη χάρη στο έργο που επιτελείται από την Περιφέρεια, με την κινητοποίηση όλου του πληθυσμιακού δυναμικού της, βάσει ενός ενιαίου εθνικού σχεδιασμού. Σταθερή αύξηση παρατηρείται στο επενδυτικό ενδιαφέρον ενώ κατά τη διάρκεια του 1995 το υπουργείο εθνικής οικονομίας διέθεσε ποσό 67.662.098.000 για την ικανοποίηση 170 περίπου επενδυτικών σχεδίων που θα αλλάξουν το οικονομικό προφίλ της περιοχής. Για πρώτη φορά εκδηλώνεται ενδιαφέρον να εγκατασταθούν στη Θράκη μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, μερικές από τις οποίες πολυεθνικού χαρακτήρα, μεγάλης δυναμικότητας και σύγχρονης τεχνολογίας, που στοχεύουν στην παραγωγή καινοτομικών προϊόντων και προσανατολίζονται προς της αγορές της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό οφείλεται τόσο στην θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης και του υπουργείου οικονομικών προς το εκδηλούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον όσο και στον αναπτυξιακό νόμο που παρέχει κίνητρα επενδύσεων.

    Με βάση τον αναπτυξιακό νόμο ο κλάδος μαρμάρου ενισχύεται με 40% επιχορήγηση και επιδότηση επιτοκίου σε όλη την Περιφέρεια ενώ στους νομούς Δράμας και Καβάλας για τις επενδύσεις επεξεργασίας ξύλου και προϊόντων αλιείας παρέχεται επιχορήγηση και επιδότηση επιτοκίου 50%. Για τις επενδύσεις ετοίμων ενδυμάτων το αντίστοιχο ποσοστό ενισχύσεων ανέρχεται στο 40%.

    Η Εγνατία οδός, οι κάθετοι Ορμενίου-Αλεξανδρούπολης, Eξοχής Καβάλας, το άνοιγμα των τελωνείων, τα μεγάλα έργα διεθνοποίησης των λιμανιών και αεροδρομίων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, ο αγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου αποτελούν για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης διεξόδους έμπρακτης σύνδεσης με τους στόχους της.

    [05] ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟ 1995

    "Καλή και επικοδομητική χρονιά για την εξωτερική μας πολιτική ήταν το 1995". Αυτό υπογράμμισε σήμερα στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Ρωμαίος κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα και τις προταιρεότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης για το 1996.

    Αναφερόμενος στα Ευρωπαϊκά θέματα ο κ. Ρωμαίος υπογράμμισε ότι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης είναι η προώθηση προδιευρυνθιακής διαδικασίας για την Κύπρο στην ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε σχετική ερώτηση για το πως θα αντιμετωπιστεί από την Ελληνική πλευρά η τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ τόνισε ότι "το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμορφώνει την πολιτική του απέναντι στην Τουρκία με βάση τα νέα δεδομένα". Υπογράμμισε όμως ότι "όλα αυτά πρέπει να συνδιαστούν με τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα".

    ωστόσο εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για την πορεία της τελωνειακής της σύνδεσης.

    Στη συνέχεια ο κ. Ρωμαίος επεσήμανε τη δυναμική-όπως είπε-παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή αλλά και στο χώρο των Βαλκανίων, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά stgm προώθηση του θέματος των Σκοπίων.

    Τέλος ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ έκανε λόγο για την θετική Ελληνική συμμετοχή στην ομάδα προβληματισμού για την διακυβερνητική του 1995.

    [06] ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΛΟΠΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    ''Πρωτοφανές'' για τα παγκόσμια μουσικά χρονικά χαρακτήρισε ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Καβάκος, το γεγονός ότι λίγη ώρα πριν τη χθεσινή προγραμματισμένη συναυλία της Ορχήστρας εκλάπησαν οι παρτιτούρες από τα αναλόγια των μουσικών.

    Η συναυλία πραγματοποιήθηκε τελικά, αφού βρέθηκαν στις βιβλιοθήκες της Κρατικής και Δημοτικής Ορχήστρας τα έργα που είχαν προγραμματιστεί, ενώ αντικαταστάθηκε το κοντσέρτο του Τσαϊκόφσκι, το δυσκολότερο, όπως είπε ο κ. Καβάκος, κοντσέρτο στο ρεπερτόριο του βιολιού.

    Την ενέργεια αυτή καταδίκασε και ο Σύλλογος Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την αγανάκτηση του για την ''ακατονόμαστη'' και ''ασεβή'' όπως την χαρακτήρισε πράξη, ενώ όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται κάτι τέτοιο στα 36 χρόνια λειτουργίας της Ορχήστρας στη Θεσσαλονίκη.

    [07] Η ΈΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΗΡΓΗΣΑΝ

    Την διαγραφη των μελών της Εν ωσης Μ.Γενικόπουλου, που δουλεύει στην "Πρωινή" της Καβάλας και θ.Ασβεστά που δουλεύει στην εφημερίδα "Καβάλα" αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης επειδή οι δυο συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι δεν συμμετείχαν στη 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών στις 15 Δεκεμβρίου.

    Στο μεταξύ σήμερα στην Θεσσαλονίκη το προεδρείο του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης συναντήθηκε και αντάλλαξε απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες "Μακεδονία" και Θεσσαλονίκη" με τα προεδρεία της Ένωσης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης και του Συνδικάτου Τύπου.

    Κατά την συνάντηση συμφωνήθηκε η από κοινού συνέχιση των προσπαθειών για την εξεύρεση ικανοποιητικών λύσεων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΝΕΑ

    [08] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Η Πρεσβεία της ΠΓΔΜ στη Ρώμη κατέθεσε έγγραφη διαμαρτυρία χθες στον οργανωτικό φορέα της έκθεσης Μέγας Αλέξανδρος που άνοιξε την προηγούμενη βδομάδα.

    Η Σκοπιανή υπηρεσία ζητεί από την Ιταλική έκθεση να σβήσει τον τίτλο "Μακεδόνες-Βόρειοι Έλληνες" αφού, όπως ισχυρίζεται, μπορεί να φέρει αρνητικές πολιτικές επιπτώσεις.

    Σύμφωνα με την Πρεσβεία, ο τίτλος της έκθεσης πλαστογραφεί την ιστορία "εφ' όσον είναι κοινώς γνωστό |ti ούτε οι αρχαίοι ούτε οι σύγχρονοι Μακεδόνες έχουν Ελληνικές ρίζες".

    Ο Πρόεδρος και ιδρυτής της έκθεσης Ρόμπερτ Μέμο, απέρριψε τις τις Σκοπιανές διαμαρτυρίες και αρνήθηκε την αμφιλεγόμενη επιγραφή από όλα τα εισιτήρια, αφίσες, καταλόγους και εισόδους της έκθεσης.

    Ταυτόχρονα, η Σκοπιανή κυβέρνηση μετέφερε την διαμαρτυρία στα Υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού της Ιταλίας.

    [09] ΣΕ 395 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΝΗΛΘΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Με πολλά προβλήματα, οικονομικής κυρίως φύσεως, κλείνει το 1995 για τους κατοίκους της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την ετήσια ανασκόπηση του Γραφείου στατιστικής, την οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας, φέτος το εθνικό προϊόν σημείωσε πτώση κατά 2%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή κατά 9,9%. Παράλληλα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανήλθε στα 395 εκατ. δολάρια.

    Τα έσοδα του προϋπολογισμού από τις εξαγωγές σκοπιανών προϊόντων έφτασαν το 1,2 δις δολάρια και οι δαπάνες για την εισαγωγή ξένων προϊόντων το 1,6 δις δολάρια.

    Οι λιανικές τιμές των προϊόντων σημείωσαν άνοδο κατά 9,2%. Αντίθετα, κατά 3,6% μειώθηκε το μέσο εισόδημα των εργαζομένων της ΠΓΔΜ, ενώ ο μέσος μισθός ανήλθε στα 8.649 δενάρια ή 51.894 δραχμές.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι εργαζόμενοι της χώρας ανέρχονται περίπου στις 300.000, από τους οποίους με καθυστέρηση δυο έως τριών μηνών πληρώνονται οι 73.409. Αντίθετα, το 1995 ο αριθμός των ανέργων έφτασε περίπου τις 280.000.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός της γειτονικής χώρας υπολογίζεται στο 1.963.000 και, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρουσιάζεται αυξημένος κατά 0,8%.

    [10] ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΔΕΝ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΑΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    "Οι οικονομικές κυρώσεις προς τη Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας και το ελληνικό εμπάργκο δεν κατάφεραν να επιβραδύνουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα", τόνισε χθες ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ Ντούσαν Πέτρεφσκι, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το επιμελητήριο με αφορμή το τέλος του 1995.

    Σύμφωνα με τον κ. Πέρτεφσκι, οι δραστηριότητες του επιμελητηρίου περιορίστηκαν κατά το 1995 από τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την επιβολή των κυρώσεων και του εμπάργκο.

    Παρουσιάζοντας τους στόχους του Οικονομικού Επιμελιτηρίου για το ερχόμενο έτος, ο κ. Πέτρεφσκι υπογράμμισε ότι το κύριο μέλιμα για το 1996 θα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας της αγοράς, η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με το εξωτερικό και η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.

    [11] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    "Γλυκό" ήταν το αποτέλεσμα της ενδιάμεσης συμφωνίας Ελλάδος-ΠΓΔΜ, καθώς ένας Έλληνας επιχειρηματίας άνοιξε τις τελευταίες ημέρες Ελληνικό ζαχαροπλαστείο στο κέντρο των Σκοπίων, κάνοντας μάλιστα "χρυσές δουλειές".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Βέτσερ", οι αρχές της χώρας όχι μόνο δεν δημιουργούν πρόβλημα στον ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου, αλλά του έχουν επιτρέψει η επιγραφή, που έχει αναρτήσει στην πρόσοψη του καταστήματος, να είναι γραμμένη στα ελληνικά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται για την κατάκτηση της αγοράς της ΠΓΔΜ.

    [12] Η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργησει στις χωρες της Δύσης, τη Ρωσία αλλα και στη Βοσνία, η νίκη των ισλαμιστών στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, επισημαίνονται σε σχόλιο-ανάλυση του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού της Μοσχας.

    Τα τελευταία χρονια η Τουρκια στηριζόμενη στο οικονομικό και δημογραφικό δυναμικό της, προσπαθεί να διαδραματίσει ηγεμονικό ρόλο, όχι μόνο στις ευαίσθητες περιοχές της Μέσης και της Εγγύς Ανατολής αλλα και στην κεντρική Ασία και τα Βαλκάνια. Ιδεολογικό επιχείρημα για την τεκμηρίωση του ρόλου της είναι η ιδέα της αναγέννησης του παντουρκισμού, αναφέρει σε σχόλιό του ο Νικολάι Ζιακόφ.

    "Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, συνεχίζει, ότι οι ισλαμιστές αφού εξασφάλισαν την υποστήριξη του 1/5 του τουρκικού εκλογικού σώματος, βιάστηκαν να δηλώσουν ότι σχεδιάζουν να συνενώσουν όλους τους μουσουλμάνους από το Μαρόκο στη Δύση ως το Καζακστάν στην Ανατολή. Πίσω από αυτές τις δηλώσεις φαίνεται η επιδιωξη της αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία κάποτε αγκάλιαζε τα κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βορειοαφρικανικής Μεσογειου".

    Σήμερα, οι ισλαμιστές οπαδοί του παντουρκισμού θα ήθελαν να συμπεριλάβουν στη σφαίρα της ηγεμονίας τους, ακόμη και την Κεντρική Ασία, η οποια τους τελευταίους αιώνες συμπεριλαμβάνονταν στη σύνθεση της Ρωσίας και της Κίνας.

    Γι'αυτό ακριβώς, επισημαίνει, η νίκη των ισλαμιστών στην Τουρκία μπορεί να προκαλέσει "πονοκέφαλο" όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας αλλα και στις δυτικές χώρες.

    Ακόμη, η επιτυχία των Τουρκων ισλαμιστών μπορεί να υποκινήσει τους Ισλαμιστές ριζοσπάστες στη Βοσνία για νέες αντισερβικές και αντικροατικές ενέργειες γεγονός που μπορει να υποσκάψει την εύθραστη ισορροπία που με τόση δυσκολία επιτεύχθηκε.

    Η ενίσχυση των ισλαμιστών στην Τουρκία εκτιμάται ποικιλιτρόπως και στις ίδιες τις ισλαμικές χωρες. Στο σημερινό ισλαμικό κόσμο δεν υπάρχει ενιαίο κέντρο και το qoko του ηγεμόνα όλων των μουσουλμάνων διεκδικούν ορισμένα κράτη μαζί και το Πακιστάν, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία. Η πρόσθεση της Τουρκία στον αριθμό των διεκδικητών θα προκαλέσει απλώς την ενταση του αγώνα για την αρχηγία στον ισλαμικό κόσμο.

    Εξάλλου, στις αραβικές χωρες δεν μπορουν να ξεχάσουν ότι στις αρχές του αιώνα ήταν υποτελείς της Τουρκίας που φερόταν ως προστάτης όλων των μουσουλμάνων.

    Η νίκη των ισλαμιστών επιδείνωσε την εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας και αυτό γιατί η Τουρκια επί 70 και πλέον έτη αναπτύσσεται σαν κοσμικό κράτος, η οποια μπορεί να ανακοπεί απο τους ισλαμιστές. "Αυτός είναι και ο κατ'εξοχήν λόγος που τα πολιτικά κόμματα στην Τουρκία ενώνονται για να αποτρέψουν την άνοδο των ισλαμιστών στην εξουσία", καταλήγει το σχόλιο του ραδιοσταθμού της Μοσχας..

    [13] ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ Η ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΈΝΩΣΗ

    Σε νέες προκλήσεις προέβησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης της κατεχόμενης Κύπρου Ραούφ Ντενκτάς με κοινό ανακοινωθέν στο οποίο επισημαίνεται ότι η τελωνειακή ένωση Τουρκίας- ΕΕ δεν περιέχει καμία διάταξη που να παεμποδίζει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. Το γεγονός αυτό κρίνεται ως μία επανάληψη της επίσημης τουρκικής θέσης ότι δηλαδή η Τουρκία δεν είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και δεν είναι υποχρεωμένη να υπακούει στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επομένως δεν θα τηρήσει το εμπάργκο κατά του ψευδοκράτους.

    Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες μεταξύ των επιτροπών της Τουρκίας και της κατεχόμενης Κύπρου τονίζεται προκλητικότατα πως με σκοπό την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας- ψευδοκράτους θα επωφεληθούν από τις δυνατότητες που εξασφαλίζει η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι θα συνεχιστεί η λήψη κάθε είδους υποστηρικτικών μέτρων για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών καθώς και η παρότρυνση των αμοιβαίων επενδύσεων.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι "Κατά το χρονικό διάστημα που θα παρέλθει μέχρι την οριστική πολιτική λύση του Κυπριακού η Τουρκία και η "ΤΔΒΚ" (σσ όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος) θα καταβάλλουν από κοινού προσπάθειες με σκοπό την κατάργηση των παρεμποδιστικών μέτρων που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο εναντίον της "ΤΔΒΚ" και για την εξασφάλιση της συνέχισης ελεύθερα πολιτικών , οικονομικών και αθλητικών επαφών της "ΤΔΒΚ" με όλες τις χώρες"

    Η Τουρκία με το ανακοινωθέν δεσμεύεται να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πολιτική συμβολή στην κατεχόμενη Κύπρο έτσι ώστε οι απόψεις του ψευδοκράτους να έχουν απήχηση στους διεθνείς οργανισμούς και για το σκοπό αυτό δηλώνει ότι θα αυξήσει τις επαφές και τη συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών της "ΤΔΒΚ".

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι κατά τις διακοινοτικές συνομιλίες που θα συνεχιστούν υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, θα ληφθεί υπόψη ο στόχος για την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, σε περίπτωση που εξασφαλιστεί συνεννόηση μεταξύ των πλευρών σε βασικά θέματα

    Εξάλλου σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν Ντεμιρέλ και Ντενκτάς, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι αν η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίσει την πολιτική του "υπέρμετρου εξοπλισμού" η Τουρκία θα λάβει τα απαιτούμενα αντίμετρα και , όπως είπε, "θα προστατεύσει την ασφάλεια των ομογενών της κατά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο" . Ο κ Ντεμιρέλ επανέλαβε τη γνωστή θέση της Τουρκίας ότι δηλαδή το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση για το τουρκικό έθνος και ότι η Τουρκία έχει αναλάβει την υποχρέωση να προστατεύει την ασφάλεια των Κυπρίων

    Ο κ Ντεμιρέλ αφού επισήμανε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί σε διεθνή οργανισμό στον οποίο δεν συμμετέχουν ταυτόχρονα η Τουρκία και η Ελλάδα είπε: "Από την άποψη αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη από τον καθένα αυτός ο δεσμευτικός όρος των συμφωνιών κατά τις εργασίες που γίνονται σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι η ένταξη στην τελωνειακή ένωση θα δημιουργήσει διάφορες δυσκολίες λέγοντας ότι "ενώ η Τουρκία θα προσπαθεί να εναρμονιστεί με την Ευρώπη, η "ΤΔΒΚ" θα καταβάλλει προσπάθειες να εναρμονιστεί στην Τουρκία" και κατ' αυτό τον τρόπο η χώρα του θα γίνει αρωγός της κατεχόμενης Κύπρου στο θέμα της εξάλειψης των δυσχερειών που μπορούν να δημιουργηθούν.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε το κοινό ανακοινωθέν ως το καλύτερο πρωτοχρονιάτικο δώρο και απευθυνόμενος στον Ντεμιρέλ είπε: "Δώσατε την μεγαλύτερη εγγύηση και υπόσχεση στους Τουρκοκυπρίους τη στιγμή που εισερχόμεθα στο 1996"

    [14] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Ως "τραγωδία για τη Βουλγαρία" χαρακτήρισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη βουλγαρική πρωτεύουσα Κ.Μοντκόμερυ, την αδυναμία της να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις. Ο κ.Μοντγκόμερυ που αποχωρεί από την αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια στις 6 Ιανουρίου, σε συνεντευξή που παραχωρησε στην εφημερίδα "24 Ωρες" επέρριψε τις ευθύνες για την αδυναμια προσέλκυσης επενδύσεων "στην αδιαφορία που επέδειξαν οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας την τελευταία εξαετία καθώς και στην γραφειοκρατία και την αδυναμία ελιγμών του υπουργείου Οικονομικών". Σχετικά με το επίπεδο των σχέσεων ΗΠΑ-Βουλγαρίας ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπαθεια για υπογραφή μορφωτικής συμφωνίας η οποία θα περιλαμβάνει και την ίδρυση στη Βουλγαρία Αμερικανικού κολλεγίου. Οσον αφορά τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στην ανακοιδόμηση της Βοσνίας, ο κ.Μοντγκομερυ τονισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις ζημιες που υπέστη η χωρα από την εφαρμογή του εμπαργκο και γι'αυτό υποστηρίζουν την επιθυμία της να συμμετάσχει στα έργα ανασυγκρότησης, χωρίς όμως να προσδιορίσει με ποιό τρόπο θα συμμετάσχει η Βουλγαρία. Καταλήγοντας ανέφερε ότι το Φεβρουάριο, στη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Βουλγαρίας συμφώνησαν στην ανάληψη πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη της νοτίου Βαλκανικής, η οποία προβλέπει βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων για έργα που θα βελτιώσουν τις μεταφορές ανάμεσα στη Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία.

    [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [15] ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΑΕ ΓΙΑ ΤΟ 1996

    Χρονιά οργάνωσης και καθορισμού της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί για την κατά το δυνατόν επιτυχέστερη διασύνδεση του απανταχού Ελληνισμού και την προώθηση των θεμάτων που τον αφορούν θα είναι για το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού το 1996, όπως τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ, και πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων Γερμανίας, κ.Κώστας Παπάς. Το 1996, όπως υπογραμμίζει ο κ.Παπάς, είναι ο πρώτος χρόνος μετά τη συγκρότηση του ΣΑΕ και κατά συνέπεια θα "φιλοξενήσει" τα πρώτα και πολύ σημαντικά βήματα της προσπάθειας ανάπτυξης σταθερών σχέσεων συνεργασίας των απανταχού Ελλήνων τόσο μεταξύ τους, όσο και με την μητέρα-πατρίδα. Υπενθυμίζεται ότι το προεδρείο του ΣΑΕ έχει προγραμματίσει συνάντηση των μελών του στη Θεσσαλονίκη στις 17 και 18 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της οποίας θα καθοριστούν οι προτεραιότητες της δράσης του νέου θεσμού και θα συζητηθούν οργανωτικά θέματα. Κατά την ίδια συνάντηση πρόκειται επίσης να εξεταστεί η προοπτική της συνάντησης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Παναγιότατο κ.κ.Βαρθολομαίο, στον οποίο το προεδρείο του ΣΑΕ έχει ήδη υποβάλλει την επιθυμία του να τον επισκεφθεί. "Αυτό που προέχει, σημειώνει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ, είναι η οργανωτική συγκρότηση και ο καθορισμός των στόχων, καθώς και του κόστους και της υποδομής του Συμβουλίου". Σε ό,τι αφορά, δε, στην προοπτική συνεργασίας με την ελληνική πολιτεία, ο κ.Παπάς εκφράζει αισιοδοξία για ευόδωση αυτής της συνεργασίας, καθώς, όπως επισημαίνει, "αυτό που έχουμε διαπιστώσει στο σύντομο διάστημα από την εκλογή μας είναι η αμέριστη συμπαράσταση όλων των ελληνικών κομμάτων, όπως και η εγκάρδια διάθεση των φορέων της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδος για συνεργασία".

    [16] ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΕΥΧΕΣ 8 ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤ-3

    Μια πρωτότυπη διαβαλκανική εκπομπή με ευχές και μηνύματα από τους ηγέτες οκτώ χωρών της Βαλκανικής, θα παρουσιάσει την Κυριακή η ΕΤ3, με αφορμή τον ερχομό του νέου χρόνου. Η εκπομπή έχει τον τίτλο "Εδώ είναι Βαλκάνια" και περιλαμβάνει ευχές και μηνύματα των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας Ζαν Βίντενωφ, της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς, της Ρουμανίας Νικολάε Βακαρόγιου, της Μολδαβίας Αντρέϊ Σανγκέλι, της Σερβίας Αλεξάντερ Βλάϊκοβιτς, του προέδρου του Λαϊκού Qepoulpkijamijo} Κόμματος της Τουρκίας Ντενίζ Μπαϊκάλ και του αναπληρούντος του πρωθυπουργού, υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ακη Τσοχατζόπουλου. Η ίδια εκπομπή έχει ήδη μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση ΜΡΤ της ΠΓΔΜ, ενώ στις 3 Ιανουαρίου πρόκειται να μεταδοθεί και από την RT της Σερβίας. Υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο η ΕΤ3 μεταδίδει καθημερινά από τα στούντιο του γιουγκοσλαβικού συγκροτήματος "Πολίτικα" του Βελιγραδίου σε ελληνική γλώσσα τις "Κυριότερες ελληνικές ειδήσεις" στο πλαίσιο της προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα σε ελληνικά και γιουγκοσλαβικά ΜΜΕ.

    [17] ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ '95 ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Ικανοποιημένη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του δηλώνει η διοίκηση του Ελληνοαμερικανικού Ιδρύματος Κλασικής Μουσικής" ("Greek American Foundation for the Performing Art of Classical Music") που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και έχει ως στόχο την παρουσίαση και ανάδειξη νέων Ελλήνων συνθετών. Πρόκειται για μια πρωτοφανή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιδρύματος, κ.Ιωάννη Βακαλόπουλο, προσπάθεια στον χώρο της ομογένειας αναφορικά με την κλασική μουσική, με στόχο την προβολή Ελλήνων καλλιτεχνών που δεν έχουν ακουστεί στο εξωτερικό. Όταν το ίδρυμα ενδιαφερθεί για έναν νέο καλλιτέχνη τότε η καλλιτεχνική επιτροπή αποφασίζει για την ποιότητα των έργων του και στη συνέχεια το ίδρυμα αναζητεί τους οικονομικούς πόρους και τους χορηγούς που θα βοηθήσουν για το "ανέβασμα" και την παρουσίαση του έργου. Στους άμεσους στόχους του ιδρύματος περιλαμβάνεται η παροχή υποτροφιών κάθε χρόνο σε Ελληνόπουλα από τον χώρο της ομογένειας και από την Ελλάδα αλλά και σε Αμερικανόπουλα που επιθυμούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές σε μια από τις μουσικές σχολές της Νέας Υόρκης. Επίσης στους στόχους του ιδρύματος συγκαταλέγεται η προβολή και διάδοση έργων των Ελλήνων συνθετών του 19ου και 20ου αιώνα, καθώς και η διάσωση ξεχασμένων έργων τους και η διοργάνωση συναυλιών για την προβολή στην Αμερική της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο απώτερο, δε, μέλλον, θα επιδιωχθεί η ίδρυση προτύπου μουσικού ινστιτούτου με έδρα τη Νέα Υόρκη, μουσικής βιβλιοθήκης, μουσικού εκδοτικού οργανισμού, αίθουσας συναυλιών και η διοργάνωση σεμιναρίων, συμποσίων και συνεδρίων. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επίσημη παρουσία του Ιδρύματος έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη παγκόσμια εκτέλεση έργων του μεγάλου μουσουργού και διατελέσαντος διευθυντού του Κρατικού Ωδείου, Γεωργίου Βακαλόπουλου. Η δεύτερη καλλιτεχνική εκδήλωση που προετοιμάζει το Ίδρυμα θα γίνει σε συνεργασία με το τμήμα "Πτολεμαίος" της ΑΧΕΠΑ και προγραμματίζεται για μετά το Πάσχα. Τον Απρίλιο του 1996 πρόκειται εξάλλου να διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης που θα διαδεχθεί την οργανωτική επιτροπή του Ιδρύματος.
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.01 run on Friday, 29 December 1995 - 17:19:11