Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (27/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 27 Δεκεμβρίου 1995


ΝΕΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

  • [02] ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ ΑΚΟΜΑ

  • [03] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: "Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του πρωθυπουργού"

  • [04] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [05] ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΑ ΚΥΡΓΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

  • [06] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

  • [07] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 700 ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [08] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

  • [10] ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΠΛΗΡΗΣ ΈΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ KLAUS HAENSCH

  • [11] ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ HADEP ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [12] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΡΚΚ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΑΜΕΡΙ-ΚΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [13] ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΡΙΟ ΤΟΥ 1996 Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ NA EKΔΗΛΩΣΕΙ Η Ε.Ε. ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [14] Σ.ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

    Επίσκεψη στα μεθοριακά φυλάκια του νομού Ροδόπης θα πραγματοποιήσει αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Επίσης ο κ.Στεφανόπουλος θα περιοδεύσει στα μεθοριακά χωριά Σμύνθη. Γλαύκη, Πάχνη, Οργάνη, Πάχνη και Σταυρούπολη ενώ θα επισκεφθεί και την έδρα του Δ'Σώματος Στρατού στη Ξάνθη.

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ.Κωνσταντίνος Τριαρίδης.

    [02] ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ ΑΚΟΜΑ

    Σταθεροποιημένη ειναι η κατάσταση του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το μεσημεριανό ιατρικό ανακοινωθέν με ομόφωνη γνώμη του ιατρικού συμβουλίου ο ασθενής μεταφέρθηκε σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του 6ου ορόφου όπου και συνεχίζει την ίδια εντατική παρακολούθηση και θεραπεία. Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο δεν παρουσίασε ουσιώδεις μεταβολές. Η αναπνευστική και η νεφρική λειτουργία υποστηρίζονται περιοδικά από αναπνευστήρα και τεχνητό νεφρό, ενώ συνεχίζεται η αντιμικροβιακή αγωγή.

    Ο κ. Παπανδρέου από χθες το βράδυ έχει μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο στον έκτο όροφο του Ωνάσειου καρδιοχειρουργικού κέντρου.

    Πριν απο λίγο, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο καθηγητής ακτινολογίας κ.Βλάχος, που παρακολουθεί τον Πρωθυπουργό εδώ και έξι χρόνια, είπε: "Είναι καλά τα μηνύματα από τον πρόεδρο, αλλά έχει δρόμο ακόμα. Η υγεία του είναι ανατάξιμη". Ο κ. Βλάχος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ευδιάθετος και, μάλιστα, αστιεύεται.

    [03] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: "Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του πρωθυπουργού"

    "Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του πρωθυπουργού", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός αναπληρώνεται για όσο καιρό διαρκεί η ανάρρωσή του.

    Επανέλαβε δε ότι η αναπλήρωση του πρωθυπουργού θα συνεχιστεί μέχρις ότου ο Ανδρέας Παπανδρέου αναρρώσει. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προσδιορίσει πόσος είναι ο εύλογος χρόνος αναπλήρωσης του πρωθυπουργού και σημείωσε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί κανονικά.

    Εξάλλου συνεδριάζει αύριο η κυβερνητική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ υπό τον αναπληρών τον πρωθυπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης ο οποίος πρόσθεσε ότι αντικείμενο της συνεδρίασης θα αποτελέσει το θέμα των μεγάλων έργων.

    Την Παρασκευή συνεδριάζει υπό τον κ. Τσοχατζόπουλο το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να κάνει έναν απολογισμό της χρονιάς κατά τομείς και να συζητήσει τις προοπτικές για τον επόμενο χρόνο.

    [04] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται το απόγευμα ο Γλαύκος Κληρίδης όπου θα παραστεί στο γάμο της κόρης του Κύπριου εφοπλιστή και φίλου του Λούκα Χατζηιωάννου.

    Τον Κύπριο πρόεδρο θα συνοδεύουν ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Παντελής Κούρος, η σύζυγος του Ειρήνη και η κόρη του Καίτη. Στη μεγαλόνησο θα επιστρέψει την Πέμπτη το βράδυ.

    Δεν έγινε γνωστό αν ο κ. Κληρίδης κατά την παραμονή του στην Αθήνα θα επισκεφθεί τον κ. Παπανδρέου, στο Ym\seio καρδιοχειρουργικο κέντρο όπου νοσηλεύεται.

    Σημειώνεται ότι στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο υπουργός εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

    [05] ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΤΑ ΚΥΡΓΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

    Αεροσκάφος της πολεμικης αεροπορίας τύπου "Φάντομ-4" το πλήρωμα του οποίου έπαιρνε αεροφωτογραφίες για τη Χαρτογραφικη Υπηρεσία, κατέπεσε και συνετρίβη στις 10.20 το πρωί στην ορεινή δασική τοποθεσία Καψάλα, κοντά στα Κύργια Δράμας.

    Οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους, υποσμηναγοί Νικήτας Κοντοσδιός και Νίκος Γουματιανός χρησιμοποίησαν επιτυχώς τα αλεξιπτωτά τους αλλά τραυματίστηκαν ελαφρά κατά την πτώση τους και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Δράμας.

    Για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους διετάχθη ένορκη διοικητικη εξέταση

    [06] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος δύο γιατρών μεγάλης ιδιωτικής κλινικής άσκησε σήμερα για "έκθεση από κοινου κατα συρροή" ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγής Γιαννάκης, γιατί φέρεται ότι υπέβαλαν σε χειρουργικές επεμβάσεις ευτραφή άτομα για να χάσουν κιλά, αλλά τελικά δυο από αυτά έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με πληροφοριες, θύματα των γιατρών έπεσαν οι Σταύρος Βασιλειάδης, 38 χρονων από τον Ευαγγελισμό Λαγκαδά, και ο Αλέξης Γουλιατός από τις Κρηνίδες Καβάλας. Ο εισαγγελέας επενέβη στην περίπτωση μετά από μήνυση του πατέρα του Βασιλειάδη σε βάρος των δύο γιατρών, καταγγέλοντας ότι ο γιος του υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση τον Ιουλιο του 1994 και λιγες ημερες μετά υπέκυψε. Ο εισαγγελέας μετά την απαγγελία των κατηγοριών διαβίβασε τη σχετική δικογραφία στον ανακριτή.

    [07] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 700 ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Εκδήλωση για τους 700 εγκλωβισμένους Έλληνες στην Καρπασία διοργανώνει στις 3 Ιανουαρίου ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας Θράκης, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας τους για την ανάδειξη των προβλημάτων στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι η διευθύντρια στο κατεχόμενο σχολείο Ριζοκαρπάσου, κ.Γιαννούλα Βασιλείου, και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, κ.Νίκος Φαλάς.

    Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. της 3ης Ιανουαρίου στο δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης, πλαισιώνεται από έκθεση ντοκουμέντων από την κατεχόμενη Καρπασία και τη ζωή των εκεί εγκλωβισμένων Ελλήνων.

    [08] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Τρόφιμα και χρήματα για τους κατοίκους της Καλαμαριάς που έχουν ανάγκη βοήθειας συγκεντρώνονται στο is|ceio του δημαρχιακού μεγάρου, με πρωτοβουλία των δημοτικών αρχών της περιοχής, στο πλαίσιο εκστρατείας αγάπης που υλοποιεί ο δήμος κατά τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.

    Παράλληλα, ο δήμος Καλαμαριάς καλεί όσους θέλουν να βοηθήσουν με κάποιο χρηματικό ποσό να το καταθέσουν στο φιλόπτωχο ταμείο ταμείο της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

    Δεν προβλέπεται να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Τουρκία πριν από το τέλος του Ιανουρίου λόγω των προβλεπόμενων υποχρεωτικών διαδικασιών και διεργασιών δηλαδή την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, συγκρότηση της νέας βουλής σε σώμα, εκλογή του προέδρου της, ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, αναζήτηση εταίρων για συνασπισμό και ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

    Ενώ ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ έχει πραγματοποιήσει επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον κ Ετζεβίτ και είναι εξασφαλισμένη και η συνεργασία της κ Τσιλλέρ ο αρχηγός του ισλαμιστικού Κόμματος Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος παρότι πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές της Κυριακής δεν έχει ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης, επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του πλειοψηφήσαντος κόμματος. "Απευθύνομαι στα άλλα κόμματα: Η πατρίδα μας βρίσκεται σήμερα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Το προεκλογικό κλίμα έχει μείνει πια στο παρελθόν. Είναι φυσικό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να διατυπώνονται επικρίσεις οι οποίες πολλές φορές ξεφεύγουν από το μέτρο . Όμως αυτά ας τα λησμονούμε και να διακατεχόμαστε από πνεύμα ανοχής. Να είμαστε εποικοδομητικοί και συναινετικοί. Εμείς κατά καιρούς συνασπιστήκαμε με διάφορα κόμματα. Έχουμε πείρα από συνασπισμούς και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουνε με όλα τα κόμματα" δήλωσε ο κ Ερμπακάν.

    Εξάλλου ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ευημερίας κ Γκιούλ δήλωσε ότι εφόσον δεν μπορεί το κόμμα του να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση πρέπει να συμβιβαστεί με το κόμμα με το οποίο θα υπάρξει συνεργασία στο θέμα των αρχών καθώς και αναβολή της πραγματοποίησης ορισμένων σκέψεων και σχεδίων.

    Ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας κ Γιαζιτζίογλου, ο οποίος εξελέγη βουλευτής υπό τη σημαία του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας μαζί με άλλα 6 πρώην στελέχη του κόμματος του δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών καθιστούν επιτακτικό το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και σε αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να παραβλεφτεί το κόμμα Ευημερίας. "Οι πολίτες έχουν δώσει το μήνυμα ότι το κόμμα Ευημερίας πρέπει να γίνει αποδεκτό μέσα στο σύστημα των κανόνων της δημοκρατίας. Ο λαός δεν έδωσε την ηγεσία σε έναν από τους αρχηγούς των κεντροδεξιών κομμάτων αλλά έδωσε μήνυμα ενότητας και συναίνεσης. Αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία το γεγονός |ti το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης το οποίο έλαβε ποσοστό ψήφων 8% δεν εκπροσωπείται στη Βουλή. Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας;

    Και ενώ θεωρείται σίγουρος ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού με την συμμετοχή των κεντροδεξιών κομμάτων της Μητέρας Πατρίδας και του Ορθού Δρόμου σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα πλανάται το ερώτημα ποιος θα είναι πρωθυπουργός.

    Ο πρώην υπουργός άμυνας και βασικό στέλεχος του κόμματος του Ορθού Δρόμου κ Γκιολχάν δήλωσε ότι σημαντικότερος για την κυβέρνηση είναι ο αριθμός των εδρών στη Βουλή αλλά από αυτό δεν πρέπει να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το κόμμα του θα επιμείνει να αναλάβει την πρωθυπουργία. "Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να συμπεριφερθούμε καλοπροαίρετα και να μην αφήσουμε χωρίς κυβέρνησης τη χώρα. Θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό την προεδρία του Ετζεβίτ και στην οποία θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί των κομμάτων Ορθού Δρόμου και Μητέρας Πατρίδας.

    [10] ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΠΛΗΡΗΣ ΈΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ KLAUS HAENSCH

    Δύσκολη θα είναι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Klaus Haensch. O κ Haensch απαντώντας σε ερωτήσεις της τουρκικής εφημερίδας "Μιλλιέτ" τόνισε ότι η Τουρκία προέβη σε αίτημα για πλήρη ένταξη το 1987 και η απάντηση της ΕΕ ήταν ότι η πλήρης ένταξη δεν είναι στην ημερήσια διάταξη και ότι η τελωνειακή ένωση δεν αλλάζει την απόφαση αυτή.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου η τελωνειακή ένωση δεν είναι ούτε ο τελευταίος σταθμός των σχέσεων ούτε ένα βήμα προς την πλήρη ένταξη. Σε ερώτηση για το αν θα υλοποιηθεί η πλήρης ένταξη σε περίπτωση εδραίωσης της δημοκρατίας και μεγάλων οικονομικών αλμάτων στην Τουρκία ο κ Haensch είπε: "Δεν θα ήθελα να μιλήσω πάνω σε υποθέσεις. Όμως αυτό εξαρτάται από δύο πράγματα: πρώτο θα πρέπει να δούμε αν στην Τουρκία η πλειοψηφία επιθυμεί την πλήρη ένταξη, και δεύτερο αυτό εξαρτάται από την κατάσταση της ΕΕ. Σε αυτή τη φάση δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο. Και για τις δύο πλευρές υπάρχουν ασάφειες.

    Ο κ Haensch που υπογράμμισε πως βασικά η τελωνειακή ένωση είναι μια οικονομική συμφωνία προς το συμφέρον και της Τουρκίας και της ΕΕ υποστήριξε πως η οικονομική εξέλιξη θα φέρει μαζί της την πολιτική διάσταση και ότι ο σεβασμός της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα θα προωθήσει τις σχέσεις.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου εντός της ΕΕ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις το θέμα της Τουρκίας, πράγμα που σε δημοκρατικό επίπεδο είναι φυσικό γιατί δεν μπορεί να αναμένεται όλοι να έχουν την ίδια άποψη, όμως η Τουρκία παίζει ρόλο κλειδί μεταξύ Ευρώπης,Μέσης Ανατολής και Καυκάσου και γι αυτό το λόγο ενδιαφέρεται η Ευρώπη για την χώρα. Τέλος ο κ Haensch τόνισε ότι ο ισλαμικός ριζοσπαστισμός δεν αποτελεί πρόβλημα όσο έχει σχέση με τον εσωτερικό κόσμο του amhq~pou αλλά υπογράμμισε ότι η κατάσταση αλλάζει όταν ο ισλαμισμός αρχίζει να κυριαρχεί στη δομή του κράτους.

    [11] ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ HADEP ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Διακρίσεις σε βάρος εκπροσώπων του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας του Λαού HADEP σημειώθηκαν σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας παρά την διαβεβαίωση της τουρκικής πολιτείας για διεξαγωγή εκλογών σε δημοκρατικό περιβάλλον. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Οζγκιούρ Πολιτίκα" στις περιοχές Σίιρτ και Βαν συνελήφθησαν 30 ψηφοφόροι του HADEP.

    Ο υποψήφιος βουλευτής της περιοχής Σίιρτ του κόμματος Σελίμ Οζάλπ επισήμανε ότι πολλοί ψηφοφόροι στην εκλογική του περιφέρεια εμποδίστηκαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ενώ συνελήφθησαν 20 άτομα μεταξύ των οποίων και ο γιός του. Εξάλλου στην περιοχή Βαν συνελήφθησαν 7 άτομα και σε πολλούς ασκήθηκε πίεση προκειμένου να ψηφίσουν το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας.

    Η υποψήφια βουλευτής Ντιγιαρμπακίρ του HADEP Φατμά Γιλντιρίμ δήλωσε ότι στρατιώτες εμπόδισαν δύο Δανούς δημοσιογράφους να μεταβούν μαζί της σε ορισμένες περιοχές και αφού τους κακοποίησαν τους πήραν τα φιλμ από τις φωτογραφικές μηχανές και τα έκαψαν.

    [12] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΡΚΚ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΑΜΕΡΙ-ΚΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Για απευθείας διασύνδεση της Ελλάδας με το ΡΚΚ γίνεται λόγος σε έκθεση του Πανεπιστημίου Τζωρτζ Ουάσιγκτον, στην οποία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με την τρομοκρατία στην Τουρκία. Ας σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, όπως έχει μεταδώσει στο παρελθόν το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπεριλαμβάνεται στα ιδρύματα που έχουν κατηγορηθεί από Αμερικανούς πανεπιστημιακούς δασκάλους και διανοούμενους για ποδηγεσία από την Άγκυρα. Επίσης, οι πρυτανικές αρχές του George Washington είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να αναγορεύσουν μέχρι το τέλος του έτους τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σε επίτιμο διδάκτορα, ενώ προ δύο ετών είχε αναγορευτεί επίτιμη διδάκτορας του ίδιου πανεπιστημίου και η κ.Τανσού Τσιλέρ.

    Πρόκειται για έκθεση 22 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους επικεφαλής του "Προγράμματος Σπουδών περί Τρομοκρατίας" του πανεπιστημίου, ("George Washington Univeristy's Terrrorism Studies Programm"), η οποία συντάχθηκε υπό την εποπτεία του εμπειρογνώμονα καθηγητή Γιόνα Αλεξάντερ και θα συμπεριληφθεί σε μεγαλύτερη μελέτη με θέμα "Η Τουρκία και η Τρομοκρατία" που αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δημοσιευτεί στα τέλη του 1996. Συγκεκριμένα, στην έκθεση, μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Τούρκιε", αναφέρεται ότι το ΡΚΚ εξασφαλίζει απευθείας βοήθεια από τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ, καθώς επίσης ηθική υποστήριξη και κατά καιρούς απευθείας υποστήριξη από την διαλυθείσα ΕΣΣΔ, "τον Ελληνοκυπριακό τομέα", την Ελλάδα, την Αρμενία και τη Kib}g.

    Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει περίληψη της ιστορίας του ΡΚΚ, με λεπτομέρειες στο ρόλο, που όπως σημειώνεται, διαδραματίζει το κόμμα στη "διεθνή διακίνηση ναρκωτικών", ενώ μνημονεύεται βοήθεια που φέρεται να έχει λάβει το κόμμα κατά το 1995 από τη Συρία, τη Λιβύη και την Ελλάδα.

    Ας σημειωθεί ότι κύρια θέση της έκθεσης, η οποία υπογραμμίζεται στον πρόλο-γο, είναι ότι η τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση υποδεικνύει ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες παραδέχονται στην πράξη ότι το ΡΚΚ είναι ένας τρομοκρατι-κός οργανισμός. "Για να κερδίσει την πρόσβαση στην Ε.Ε., η Τουρκία έπρεπε να ξεπε- ράσει την αντίληψη ότι η τρομοκρατία του ΡΚΚ, που εκπροσωπεί μια μικρή μειονότητα από εξτρεμιστές ιδιώτες, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του Κουρδικού πληθυσμού της νοτιοανατολικής Τουρκίας", σημειώνεται στην έκθεση.

    "Η αποδοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε., τονίζεται στη συνέχεια, υποδεικνύει ότι η πραγματικότητα πως η τρομοκρατία του ΡΚΚ είναι ένα μέρος του ευρύτερου φαινομένου της διεθνούς τρομοκρατίας δεν τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση".

    Υπενθυμίζεται ότι με ενυπόγραφη καταγγελία τους τον περασμένο Νοέμβριο, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό κλαδικό περιοδικό "Χρονικό της Ανώτερης Παιδείας", 40 Αμερικανοί επιστήμονες και συγγραφείς κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση ότι "με τη χορήγηση υποτροφιών και το διορισμό καθηγητών σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια για τη δημιουργία τμημάτων Τουρκικών Σπουδών, επιχειρεί να επηρεάσει τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια, ώστε να αμφισβητηθούν ιστορικά γεγονότα, που σήμερα πλέον θεωρούνται αδιαμφισβήτητα, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων". Επίσης στο ίδιο άρθρο γίνεται λόγος για προσφορά από την Άγκυρα 750.000 δολλαρίων στα πανεπιστήμια "George Washimgton" και "Chicago University".

    [13] ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΡΙΟ ΤΟΥ 1996 Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ NA EKΔΗΛΩΣΕΙ Η Ε.Ε. ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Τον Ιανουάριο του 1996 η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει να εκδηλωθεί εντονο ενδιαφέρον για την προώθηση λύσης του Κυπριακου και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλιδης.

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των αναμενόμεων εξελίξεων στο Κυπριακό θα εξαρτηθεί "από την αποφασιστικότητα με την οποία οι ΗΠΑ θα στρέψουν την προσοχή τους προς την πλευρά της Αγκυρας".

    Ο κ.Μιχαηλίδης τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της οποιαδήποτε πρόταση για τετραμερή συνάντηση όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν παρατηρητές από μέρους των μονιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όταν επαναρχίσουν οι διαδικασίες. Επανέλαβε ωστόσο ότι θα πρέπει να καθοριστούν πρώτα τα κρίσιμα σημεία στο Κυπριακό και με διαβουλεύσεις να δημιουργηθεί το ζητουμενο κοινό έδαφος.

    Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, ο κ.Μιχαηλίδης παρατήρησε ότι η άνοδος των ισλαμιστών "πρέπει να προβληματίσει πολλους". Πρόσθεσε δε ότι δεν μπορούν ακόμα να γίνουν εκτιμήσεις για το νέο σκηνικό στην Τουρκία και την πολιτική της στο Κυπριακό, πριν από το σχηματισμό κυβέρνησης.

    [14] Σ.ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

    Τα Σκόπια προτίθενται να συνεχίσουν τις συνομιλιες για την επίλυση των διαφορών Ελλάδος-ΠΓΔΜ όπως προβλέπεται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Στέβο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος όμως έσπευσε να ισχυριστεί ότι σε καμια απο τις αναφερόμενες αποφάσεις δεν καθορίζονται συνομιλίες για "την ονομασία της χώρας του".

    Σε συνέντευξη που παραχωρησε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ο Τσερβένκοφσι κληθείς να απαντήσει αν προκειται να γίνουν συνομιλίες "γύρω από την ονομασία της χωρας", όπως εξάλλου ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία, ή αν "θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την ονομασία", ο σκοπιανός υπουργός παρερμηνεύοντας την ενδιάμεση συμφωνία είπε χαρακτηριστικα: "Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή. Η ενδιάμεση συμφωνία προβλέπει τη συνέχιση των συνομιλιών για την επίλυση των διαφορών των δύο χωρων, χωρίς να καθορίζει τίποτε για την ονομασία".

    Ωστόσο χαρακτήρισε την ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υορκης ως "σημαντικό βήμα στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών που θα έχει σημαντικές επιδράσεις σ' ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων" και υπογραμμισε ότι σύντομα θα αρχίσει συνεργασία των δύο χωρών και σε άλλους τομείς όπως αυτός της προστασίας του περιβάλλοντος, αναφέροντας χαρακτηριστικά "τις κοινές ενέργειες για τη σωτηρία της λίμνης Δοϊράνης".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.01 run on Thursday, 28 December 1995 - 00:37:00