Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (14/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 14 Δεκεμβρίου 1995

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [03] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: "Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την κυβέρνηση είναι η αποκατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού".

  • [04] ΣΤΟΝ ΥΜΑΘ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

  • [05] Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΥ

  • [06] ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- Ν.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [07] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΡΩΣΙΑΣ

  • [08] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [10] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΪΤΟΝ

  • [11] ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

  • [12] ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ-ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΨΗΦΙΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [13] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • [14] OI ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [15] Η ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)

  • [16] ΡΚΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΠΑΣΕΙ ΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν το οποίο έχει ως εξής "Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού είναι σταθερή. Ο ασθενής συνεχίζει να αναπνέει χωρίς τη βοήθεια του αναπνευστήρα. E_mai απύρετος και συνεχίζεται η αντιμικροβιακή αγωγή. Η νεφρική λειτουργία παραμένει η ίδια και υποστηρίζεται με περιοδική αιμοκάθαρση. Η καρδιακή λειτουργία δεν παρουσιάζει καμία μεταβολή".

    [02] ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, για το τί αναμένει η Ελληνική κυβέρνηση από τη σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, ο αναπληρών τον πρωθυπουργό Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι: "Προσερχόμαστε στη σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στη Μαδρίτη, προωθώντας τη πάγια πολιτική που ο Ανδρέας Παπανδρέου εδώ και δύο συνόδους έχει κατοχυρώσει με συγκεκριμένες τοποθετήσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις. Στοχεύουμε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της οικονομικής και νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη, με παράλληλη στήριξη της απασχόλησης αλλά και της αναγκαίας αναπτυξιακής διαδικασίας για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να επιτευχθεί η απαραίτητη συνοχή και να αποφευχθούν περαιτέρω διεργασίες και αντιδράσεις στην κρίση η οποία φαίνεται σήμερα να υπάρχει σ' όλη την Ευρώπη. Δεύτερον, θεωρούμε ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί σταθερό στόχο και της Ελληνικής πολιτικής, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από διαδικασίες διαλόγου και συνεργασίας, αφού επιβεβαιωθεί η έναρξη του ενταξιακού διαλόγου της Κύπρου και της Μάλτας, έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Παράλληλα θέλουμε να τονίσουμε το μελλοντικό κόστος της διεύρυνσης, που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους Ευρωπαίους ηγέτες, διότι είναι σαφές ότι με τα σημερινά δεδομένα και τους σημερινούς οικονομικούς όρους, δεν είναι εφικτή μιά ρεαλιστική υλοποίηση της προοπτικής διεύρυνσης για τις μεγάλες χώρες. Η Κύπρος και η Μάλτα έχουν μικρότερο κόστος, ώστε να μην είναι μέσα σ' αυτή την επιφύλαξη. Τρίτον, στη συζήτηση για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, θα κάνουμε σαφές πόσο κρίσιμο είναι για μας το θέμα της ομοφωνίας, σε θέματα ζωτικού εθνικού ενδιαφέροντος για κάθε χώρα και πόσο μας ενδιαφέρει να προωθηθεί ουσιαστικός διάλογος στο πλαίσιο της συνθήκης του Μάαστριχτ, ώστε να διαφυλαχθεί η προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων από κινδύνους εξωτερικής επιβολής και να προστατευτούν θέματα όπως η ασφάλεια των πολιτών, η παράνομη μετανάστευση και άλλα". Η Ελληνική πλευρά επιμένει στο θέμα του κοινωνικού προσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης, της απασχόλησης και της ανεργίας. Επιμένει στο θέμα της αναπτυξιακής πολιτικής, που συνεπάγεται και την εξεύρεση πόρων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρχίζει αύριο το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο Συνεδρίων της Μαδρίτης ενώ το μεσημέρι είναι η εκδήλωση υπογραφής της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης MERCOSUR. Στη συνέχεια υπάρχει το γεύμα που παραθέτουν οι βασιλείς της Ισπανίας στα Μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους προέδρους των χωρών του MERCOSUR στα βασιλικά Ανάκτορα της Μαδρίτης.

    [03] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: "Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την κυβέρνηση είναι η αποκατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού".

    "Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την κυβέρνηση είναι η αποκατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού". Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Τύπου Νίκος Αθανασάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ως πότε ο Υπουργός Εσωτερικών Ακης Τσοχατζόπουλος θα αναπληρώνει τον πρωθυπουργό.

    Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνευσης στη Βοσνία εξέφρασε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Αθανασάκης τονίζοντας ότι ελπίζει πως αυτή θα συμβάλλει και στη λήξη κάθε πολέμου στην περιοχή.

    Ο κ. Αθανασάκης αναφερόμενος στο θέμα της Τελωνειακής Σύνδεσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε αν θα πρέπει να αποδώσει στον κ. Εβερτ και τη ΝΔ πλήρη σύγχυση, άκρατο λαϊκισμό ή άκρατη υποκρισία.

    [04] ΣΤΟΝ ΥΜΑΘ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Συνάντηση με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας κ. Αναστάσιο είχε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Τριαρίδης.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθεί, τόσο για το έργο που συντελείται στη Μακεδονία και τη Θράκη, όσο και για τα αποτελέσματα των εργασιών του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Παράλληλα, έδωσε στον υπουργό μια συνολική εικόνα για την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στην Αλβανία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκεί Ελληνισμός, επισημαίνονται την ανάγκη στενότερης συνεργασίας και επαφής.

    Ο κ. Τριαρίδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου για ανάπτυξη της περιοχής και για ισότιμη και ειλικρινή συνεργασία με όλες τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Συμφώνησε ταυτόχρονα, στην ανάγκη συγκεκριμένων πρακτικών βημάτων, τα οποία, όπως είπε, ως ένα βαθμό ήδη γίνονται και από το υπουργείο και από φορείς, για τη στήριξη των Ελλήνων της Αλβανίας, στις εστίες τους.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για υπηρεσιακές συσκέψεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΜΑΘ Νίκος Αφεντουλίδης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Ιγνατιάδης.

    [05] Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΥ

    "Η ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας, μια εκκλησία σε μακροχρόνιο πολιτικό διωγμό κινείται στη γραμμή των Θεσσαλονικέων αδελφών Κύριλλο και Μεθόδιο και είναι ενωμένη με όλες ανά τον κόσμο ορθόδοξες εκκλησίες". Αυτό to μήνυμα ενότητας απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ.

    Στην αναδρομή που έκανε στις δοκιμασίες που υφίσταται η εκκλησία της Αλβανίας από τότε που ανακηρύχτηκε επισήμως αυτοκέφαλος, δηλ. από το 1937, μέχρι σήμερα, ο Μακαριότατος τόνισε ότι είναι η μόνη εκκλησία στη Βαλκανική που δεν αποτελεί την πλειοψηφία αλλά το 22% του πληθυσμού, ενώ στους κόλπους της περιλαμβάνει Αλβανούς, Έλληνες, Βλαχόφωνους, Σλαβόφωνους- Σέρβους, Μαυροβούνιους,Σκοπιανούς. Όπως σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας η ιδιότυπη αυτή σύνθεση δημιουργεί αξιόλογα ανοίγματα προς τις άλλες βαλκανικές χώρες, στην πλειοψηφία τους ορθόδοξες. Το γεγονός ότι σε μια προσπάθεια εκδημοκρατισμού η αλβανική κυβέρνηση έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες, δεν την απέτρεψε στο να παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία άμεσα ή έμμεσα.

    Ο αρχιεπίσκοπος κατήγγειλε ''ανεπίτρεπτη ανάμειξη Μουσουλμάνων και ρωμαιοκαθολικών στα έργα τις ορθόδοξης εκκλησίας'' της Αλβανίας, τονίζοντας πως ''η εκκλησία δεν δέχεται από κανέναν να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της και ότι οι ορθόδοξοι δικαιούνται να απολαμβάνουν ίσια δικαιώματα''.

    Στη σημερινή Αλβανία δραστηριοποιούνται περίπου 450 διαμαρτυρόμενοι ιεραπόστολοι, 100 κληρικοί και 200 μοναχές της ρωμαιοκαθολικής εκκλησιάς και μόνο 5 κληρικοί και 4 μοναχές από την Ελλάδα.

    ''Η εκκλησία δεν αναμειγνύεται στην πολιτική, τα μέλη της όμως οφείλουν να είναι υπεύθυνοι πολίτες. Κόμματα που στρέφονται κατά της εκκλησίας δεν είναι εύκολο να κερδίσουν τις προτιμήσεις'', σημείωσε ο Μακαριότατος.

    Αναφερόμενος στην περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία υπό τον Ενβέρ Χότζα, μια περίοδο δοκιμασιών για την εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος κατήγγειλε τη γελοιοποίηση της θρησκείας και των εκπροσώπων της, τις εξορίες και θανατώσεις των ιερέων και την τρομοκρατία των εργαζόμενων για να διακόψουν κάθε σχέση με την εκκλησία.

    "Περιχαρακωμένη η Αλβανία έμοιαζε με ένα απόλυτο στρατόπεδο συγκεντρώσεων. Σύμφωνα με τελικές πηγές 1608 ορθόδοξοι ναοί και μοναστήρια καταστράφηκαν. Οι ορθόδοξοι υπέστησαν 11 φορές περισσότερες καταστροφές από όσες οι μουσουλμάνοι'', υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος επισήμανε πως όταν τον Ιούλιο του 1991 εκπρόσωποι του Οικουμενικου Πατριαρχείου πραγματοποίησαν περιοδεία στην Αλβανία όπου υπήρχε ορθόδοξος πληθυσμός, διαπίστωσαν πως από τους 340-350 ιερείς είχαν επιζήσει μόνο περίπου 15 και αυτοί ''άρρωστοι, ταλαιπωρημένοι, πάμπτωχοι'', ενώ από το κτίριο της αρχιεπισκοπής δεν είχε απομείνει ούτε ίχνος, ούτε ένα χαρτί από το αρχείο.

    Μετά τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές τον Μάιο του 91 και κυρίως στις επόμενες τον Μάρτιο του 1992 παρά τα ανοίγματα της χώρας προς την ανεξιθρησκία οι δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος της ορθόδοξου εκκλησίας δεν σταμάτησαν.

    Όπως σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος η Αλβανία στη νέα πορεία της προς τη Δημοκρατία είναι φυσικό να epgqe\fetai τόσο από μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, όσο και από χώρες της περιοχής που έχουν άμεσα συμφέροντα - Τουρκία, Ελλάδα., Ιταλία. Η μέριμνα για το Ισλάμ εκδηλώθηκε ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Αλβανίας το Δεκέμβριο του 1992 στην Ισλαμική Διάσκεψη Κορυφής, ενώ "μια λανθάνουσα ανησυχία για τυχόν εδαφικές απαιτήσεις της Ελλάδος συντηρεί την καχυποψία για κάθε ελληνική πρωτοβουλία".

    Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλει η ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας για να ορθοποδίσει, παρά το γεγονός πως το 60% των μελών της ελληνικής μειονότητας έχουν πάρει το δρόμο της μετανάστευσης. Πρόσθεσε ότι στην επικράτεια της Αρχιεπισκοπής αναγέρθηκαν 47 εκκλησίες, ενώ βασικός σκοπος όπως επισήμανε ο κ.Αναστάσιος είναι η ίδρυση Ιερατικής Σχολής στην Αλβανία.

    [06] ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- Ν.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Μια καινούρια σελίδα στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Νέας Γιουγκοσλαβίας άνοιξε σήμερα με την επιχειρηματική αποστολή 50 Σερβικών εταιρειών που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για επαφές με επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος. Η συνεργασία εξάλλου με επιχειρήσεις ειδικά της Βόρειας Ελλάδος, όπως τόνισαν κατά την τελετή έναρξης της συνάντησης οι επικεφαλής της Σερβικής αντιπροσωπείας αποτελεί πρωταρχικό στόχο της οικονομικής πολιτικής της Νέας Γιουγκοσλαβίας, μετά την άρση του εμπάργκο που της είχε επιβάλλει η διεθνής κοινότητα.

    Τόσο η ελληνική όσο και η σερβική πλευρά εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών Σερβίας-Βόρειας Ελλάδας, η αξία των οποίων πριν την επιβολή του εμπάργκο ανερχόταν στα 200 εκατομμύρια δολλάρια, ενώ τόνισαν την ανάγκη εξέλιξης της ελληνοσερβικής συνεργασίας και πέρα από το επίπεδο των διμερών σχέσεων με κοινές επενδύσεις σε τρίτες χώρες, κυρίως της Βαλκανικής και Παρευξείνιας ζώνης.

    Το ενδιαφέρον των Σέρβων επιχειρηματιών, όπως τόνισε στην ομιλία του ο επικεφαλής της σερβικής αποστολής, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου του Βελιγραδίου, κ.Βλάϊκο Στοΐλκοβιτς, προσελκύει κατ'αρχήν η συνεργασία στους τομείς των εμπορικών ανταλλαγών και του τουρισμού, καθώς και η συνεργασία με την Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό του οδικού και του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας τους. Ας σημειωθεί ότι εντός των ημερών πρόκειται να αναχωρήσουν για την Σερβία 3.500 τόννοι σιδηροτροχιών, οι οποίες βρίσκονται στις αποθήκες του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

    Από την Ελλάδα ο σερβικός επιχειρηματικός κόσμος προσδοκεί επίσης, όπως σημειώθηκε, βοήθεια, ώστε να ανανεωθούν οι επιχειρηματικές συμφωνίες και συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση που ίσχυαν πριν την επιβολή του εμπάργκο (για εξαγωγή ζωντανών ζώων, κρεάτων, προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, υποδημάτων και ενδυμάτων, και για μεταφορές των εμπορευμάτων προς και από τις χώρες της Ε.Ε.). Από την πλευρά της η Σερβία υπόσχεται ρύθμιση της σχετικής με τις εμπορικές συναλλαγές νομοθεσίας της στα pq|tupa της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως σημείωσε ο κ.Στοΐλκοβιτς, υπό ελεύθερο καθεστώς πραγματοποιείται το 96% των σερβικών εξαγωγών και το 80% των εισαγωγών. Στόχος της χώρας, όπως τόνισε, είναι η κατά το δυνατόν απελευθέρωση της αγοράς της.

    [07] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΡΩΣΙΑΣ

    Η περαιτέρω προώθηση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας εκτός του οικονομικού και πολιτικού τομέα σφραγίστηκε σήμερα με την υπογραφή ενός νέου εκτελεστικού εκπαιδευτικού προγράμματος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη και τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέϊ Κριλώφ.

    Το πρόγραμμα από το οποίο αποτελείται από 100 άρθρα πρόκειται -όπως τόνισαν και οι δύο υπουργοί- να συμβάλει σε δύο καίριους τομείς: Στην επιστημονική αλλά και πολιτιστική συνεργασία.

    Ειδικότερα το πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνει: Ανταλλαγή επιστημόνων, καλλιτεχνών, αθλητών και εκπαιδευτικών.

    Η χώρα μας θα προωθήσει "επ' αμοιβαιότητι" τη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ.Νιώτης, ενώ παράλληλα εξήγγειλε την ίδρυση πολιτιστικών κέντρων στις δύο χώρες.

    Αναφέρθηκε ακόμα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ρωσίας, τοποθετώντας την μάλιστα στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Από την πλευρά του ο κ.Κριλώφ αφού αναφέρθηκε στο σημαντικό -όπως είπε- χαρακτήρα της συμφωνίας, υπογράμμισε ότι "πολύ σύντομα θα διεξαχθούν στη Μόσχα οι "Μέρες της Ελλάδας", ενώ η χώρα μου θα δώσει έντονα το παρών της στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης."

    [08] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

    ''Ο Απόδημος θρακικός ελληνισμός'', ο ''πολιτισμός των Θρακών'', ''Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος'', και ''Θράκη - Παρευξείνιες χώρες'', θα είναι οι τέσσερις θεματικές ενότητες του 3ου Παγκοσμιου Συνεδρίου Θρακών που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου 1996 στην Κομοτηνή.

    Αυτό αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που οργανώθηκε στο δήμο Ξάνθης και στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της οργανωτικής του Συνεδρίου.

    Και σ' αυτό το συνέδριο όπως και στα δύο προηγούμενα θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των θρακικών σωματείων και ομοσπονδιών από όλον τον κόσμο.

    Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν και οι υποενότητες που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο και αφορούν τους Ποντίους της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την οικονομική ανάπτυξη της Θράκης.

    Τέλος, έγινε και μία πρώτη αναφορά στην πραγματοποίηση των παράλληλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του συνεδρίου αναμένεται να ανέλθει σε 50.000.000 δραχμές.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Οι πρόεδροι της Βοσνίας Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, της κροατίας Φράνιο Τούτζμαν και της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υπέγραψαν την συμφωνία ειρήνευσης για την Βοσνία στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

    Οι τρεις ηγέτες αντάλλαξαν χειραψίες μεταξύ τους και με τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Ζιράκ, ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομύρντιν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζων Μέητζορ έθεσαν στη συνέχεια τις υπογραφές τους στο κείμενο της συμφωνίας.

    Την έναρξη της τελετής κήρυξε ο Ζακ Ζιράκ καλώντας τους τρεις ηγέτες να γυρίσουν στη σελίδα του πολέμου και του μίσους και να περάσουν στο κεφάλαιο της συμφιλίωσης.

    [10] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΪΤΟΝ

    Η Σερβική Ορθόξοξη Εκκλησια εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει τον τερματισμό του πολέμου. Η Εκκλησία της Σερβίας αποδέχεται τη συμφωνία του Ντέϊτον, αναφέρεται στην ανακοίνωση, εκφράζει όμως την ανησυχία της "για τα μέρη εκείνα της συμφωνίας του Ντέϊτον τα οποία επιτρέπουν να υπάρχουν αμφιβολίες στο θέμα της επιβίωσης δεκάδων χιλιάδων Ορθόδοξων Σέρβων οι οποίοι ζουν στα σερβικά τμήματα του Σεράγεβο, στο Οτζατσι, στην Ερζεγοβίνη και άλλα μέρη". Η Εκκλησία καλεί όλους τους αρμοδίους παράγοντες να εξετάσουν για μια ακόμη φορά το πρόβλημα και τη δυνατοτητα αλλαγών στο προταθέν σχέδιο, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [11] ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

    "Εις το εξής είμαστε Ευρωπαίοι", είναι ο τίτλος στη πρώτη σελίδα της Σαμπάχ, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδα της Τουρκίας που πανηγυρίζει για την επικύρωση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στους ίδιους τόνους οι υπόλοιπες εφημερίδες εκφράζουν την επιθυμία της Τουρκικής ηγεσίας η τελωνειακή ένωση να αποτελέσει την τελευταία φάση πριν από την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Επιτέλους η Ευρώπη", είναι ο τίτλος της Μιλλιέτ. "Στόχος:πλήρης ένταξη", είναι ο τίτλος της πρώτης σελίδας της Χουρριέτ. "Ένα παλιό όνειρο πραγματοποιείται: η πύλη της Ευρώπης άνοιξε", γράφει στην πρώτη της σελίδα η Γενί Γιουζίλ, ενώ η Turkish Daily News έχει το πρωτοσέλιδο "Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγουν μια νέα εποχή".

    Οι περισσότεροι αρθρογράφοι αναφέρονται στο "γιγαντιαίο αυτό βήμα προς την Ευρώπη", τονίζουν όμως ότι "η δουλειά μόλις αρχίζει". Η Τουρκία πρέπει να μπορέσει ma προσαρμοστεί σε σκληρούς κανόνες και αυτό θα είναι δύσκολο, προειδοποιούν.

    Πολλές εφημερίδες αποδίδουν φόρο τιμής στις διαδοχικές ηγεσίες της Τουρκίας που επέτρεψαν την προσκόλληση στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής δημοκρατίας και θεμελιωτή της δυτικής στροφής της χώρας.

    Μέσα στο κλήμα γενικής ευφορίας μόνο η Κεμαλική ανεξάρτητη Τζουμχουριέτ δίνει έμφαση στο μεγάλο οικονομικό τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η Τουρκία εξαιτίας της τελωνειακής ένωσης.

    "Θα ακυρώσουμε την συμφωνία", διακηρύσσει η Μίλλι Γκαζέτ του Ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας και επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του ηγέτη του κόμματος Νετσμεττίν Ερμπακάν σύμφωνα με τις οποίες η τελωνειακή ένωση πρέπει να αντικατασταθεί από μια "Ισλαμική Ένωση".

    [12] ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ-ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΨΗΦΙΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Η επιτροπή διεθνών σχέσεων της γερουσίας ομόφωνα ψήφισε την απόφαση 25 για προστασία και θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης.

    Οι ενέργειες για λήψη της απόφασης ήταν έργο του AHIPAC American Hellenic Institute και εκφράζει στο Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην τουρκική κυβέρνηση σαν μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας στα Ηνωμένα Έθνη και να προτείνουν στην τουρκική κυβέρνηση τα ακόλουθα: - Να εξασφαλίσουν την προστασία για το Πατριαρχείο και όλους τους ορθόδοξους κατοίκους - Να διαβεβαιώσουν ότι θετικά βήματα θα λάβουν μέρος για την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης - Να παρέχουν κοινωνική προστασία για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριάρχη και της συνοδείας του - Να βάλει όρους οι οποίοι θα ανασχετούν την επανάληψη τρομοκρατικών κινήσεων και βανδαλισμών και άλλες εκφοβιστικές ενέργειες εναντίον του Πατριάρχη - Να επιβάλλουν όρους ότι το Πατριαρχείο θα συνεχίσει την θρησκευτική του αποστολή και τέλος - Να κάνουν οτιδήποτε δυνατόν για να βρουν και να τιμωρήσουν τους δράστες των τρομοκρατικών ενεργειών και βανδαλισμών.

    Η απόφαση αυτή υπεβλήθη στην ατζέντα για εξέταση κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ του αρχηγού της επιτροπής διεθνών σχέσεων Ντέιβιντ Χελτ και της γερουσιαστού κας Σνόου. Το επόμενο βήμα θα είναι να τεθεί προς ψηφοφορία στη γερουσία, χωρίς όμως μέχρι αυτή τη στιγμή να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία.

    [13] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    "Το να επικυρώσει κανείς σήμερα την τελωνειακή ενωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημαινει ότι πρέπει ma εγκρίνει μια πολιτική, μια νομοθεσία και τις μεθόδους και πρακτικές της, που παραμένουν απόλυτα ασυμβίβαστες με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", υπογραμμίζει σε άρθρο του στη βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα "Le Soir", ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Ενώσεων Ανθρωπινων Δικαιωμάτων κ.Patrick Baudoulin.

    Ο αρθογραφος ο οποίος παραθέτει συντριπτικά στοιχεία για τις βιαιότητες στην Τουρκία κατά το πρώτο εξάμηνο του 1995, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας αναφέρει μεταξύ άλλων:

    "Ο αγώνας κατα των δραστηριοτήτων του ΡΚΚ, όσο και αν είναι καταδικαστέα η τρομοκρατία που αυτό ασκεί, δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει σε καμια περίπτωση τις υπερβολές που έχουν γίνει στην Τουρκία, παρά τα όσα προβάλλουν οι τουρκικές αρχές. Ο καθένας γνωρίζει και η ιστορία το έχει αποδείξει ότι δεν πολεμά κανείς αποτελεσματικά την τρομοκρατία χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους".

    Ο κ.Baudolin τονίζει ότι παρά την κινητοποίηση της τουρκικής κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου της τελωνειακής ένωσης, αποδείχθηκε τελικά ότι οι όποιες "μεταρρυθμίσεις ήταν ελάχιστες και επιφανειακές που δεν εξυπηρετούν καθόλου τη συνέχιση μιας κατασταλτικής πολιτικής".

    Μεταφέροντας τη θέση της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Ενώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο κ.Boudolin καταλήγει: "Το να επικυρώσει κανείς την τελωνειακή ένωση σημαίνει να εγκαταλείπεις τους Τούρκους δημοκρατες, τους υποστηρικτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά τους Κούρδους. Σημαίνει να δίνεις δίκιο στους εξτρεμιστές Τουρκους ηγέτες που στην πραγματικότητα κρατουν τα ηνία της εξουσίας. Σημαίνει να διαγράψει τους όρους που το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσε γι'αυτή την επικύρωση". Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δήλωσεις της κ.Ντανιέλα Μιτεράν σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή της στο Στρασβούργο με την κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων και της Ενωμένης Αριστεράς. "Το να ψηφίσει κανείς υπέρ της τελωνειακής ένωσης είναι σαν να είναι συνένοχος σε γενοκτονία", τόνισε η κ.Μιτεράν και προσθεσε ότι η άρση των τελωνειακών δασμών μεταξυ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης "θα ωφελήσει αισθητά τους Ευρωπαίους βιομηχάνους και τους Τούρκους μεσολαβητές τους".

    [14] OI ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Θέματα που αφορούν στην μελλοντική οικονομική συνεργασία των χωρών τους συζήτησαν στο Βελιγράδι ο επιτετραμμένος της Τουρκίας στο Βελιγράδι Εουγκίν Ομπο με τον πρόεδρο του Οικονομικου Επιμελητηρίου της Σερβίας Βλάϊκο Στοϊλκοβιτς.

    "Για την Τουρκία η Γιουγκοσλαβία αποτελεί το συντομότερο δρόμο για την Ευρώπη ενώ η Τουρκία με τα 60 εκατομμύρια κατοίκους αποτελεί μεγάλη και ενδιαφέρουσα αγορά για τη Γιουγκοσλαβία αλλά και σταθμό για την ανεύρεση νεων αγορών στη Μέση Ανατολή", επισήμανε ο Τουρκος επιτετραμμένος. Ο κ.Ομπο εξέφρασε την πεποίθηση |ti η αποκατάσταση της ειρήνης και η άρση των κυρώσεων θα συμβάλλουν "στη συνέχιση της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών"

    Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Σερβίας τόνισε από την πλευρά του ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη συνεχιση της συνεργασίας των δύο χωρών, επειδή όπως είπε, η Τουρκία λαμβάνει ευρωπαϊκά δάνεια για την ανάπτυξή της και επειδή έχει αναπτυγμένη βιομηχανία με νέα τεχνολογία.

    Ο κ.Στοϊλκοβιτς ανέφερε ότι η Γιουγκοσλαβία μπορεί να εξάγει στην Τουρκία χαλκό, προϊόντα βισκόζης, προϊόντα σιδήρου, λεωφορεία, λαστιχα, γεωργικά μηχανήματα κ.α. ενώ ειναι δυνατή και η κοινή συμμετοχή σε κατασκευαστικά έργα στη Ρωσία. Ακόμη, υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας για την κατασκευή υπερσύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής για τραίνα με μεγάλη ταχύτητα από τη Βουδαπέστη μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

    [15] Η ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Την επίσημη υποβολή αίτησης για ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Μαδρίτης που θα γίνει αύριο και μεθαύριο, ο Πρωθυπουργός της χώρας κ.Ζαν Βίντενοφ.

    Αυτό προκύπτει από τη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο.

    Στην Επιτροπή, που συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη νέα της σύνθεση μετά την επανεκλογή του Έλληνα προέδρου της κ.Νίκου Παπακυριαζή, έγινε ανταλλαγή απόψεων με μέλη του Προεδρείου της αντιπροσωπείας της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης και προετοιμάστηκε η δεύτερη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής που θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Φεβρουαρίου 1996 στις Βρυξέλλες.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)

    [16] ΡΚΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΠΑΣΕΙ ΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ

    Τρεις ημέρες μετά την έγκριση της τελωνειακής ένωσης της Ευρωπαικής Ενωσης-Τουρκίας από τον Ευρωκοινοβούλιο, και ενώ συνεχίζονται οι διαβεβαιώσεις της Τουρκίας ότι θα προχωρήσει σε ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των θεσμών της, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ίσως σκέφτουν ότι η απόφασή τους ήταν βεβιασμένη.

    Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Αγκυρα αντιπροσωπεία από το ψευδοκράτος του Ντενκτάς για να συζητήσει με την τουρκική πλευρά το ενδεχόμενο οικονομικής ενοποίησης. Πιθανή οικονομική ενοποίηση της Τουρκίας με τα Κατεχόμενα θα επιστέψει την ελεύθερη διακίνηση ατόμων, αγαθών και κεφαλαίων στη Βόρεια Κύπρο και στην Τουρκία.

    Παρ ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, επείγεται να ολοκληρώσει την οικονομική ενοποίηση με το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου πριν τη λήξη του 1995. Ο λόγος για τη στάση της αυτή, θα πρέπει να αναζητηθεί στην Κοινοτική Νομοθεσία.

    Η Ευρωπαική Ενωση είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τις εμπορικές, πολιτικές και διπλωματικές συμφωνίες που διατηρούν σε ισχύ ή που έχουν κυρώσει τα συνδεδεμένα με αυτή κράτη, πριν από την επίσημη έναρξη της συμφωνίας σύνδεσης. Αντίθετα τα μέλη και τα συνδεδεμένα με την ΕΕ κράτη, οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις γενικές κατευθυντήριες αρχές της ΕΕ στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής τους.

    Η Τουρκία επείγεται να θέσει σε ισχύ την οικονομική ενοποίηση με τα Κατεχόμενα, διότι επιδιώκει να αναγκάσει την ΕΕ να αναγνωρίσει de facto το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, αφού η ΕΕ θα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Τουρκία πριν τον Ιανουάριο του 1996. Δεν θα πρέπει να εκπλήξει η πιθανότητα να ζητήσει η Τουρκία από την ΕΕ να δεχθεί την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων και αγαθών από τα Κατεχόμενα της Κύπρου και στις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ενωσης.

    Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν αρνηθεί από το 1983 να αναγνωρίσουν τα Κατεχόμενα ως ανεξάρτητο κράτος. και ούτε έχουν την πρόθεση να μεταβάλ΄λουν την άποψη αυτή στο μέλλον. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν έχουν γνωρίσει από του σύννεγγυς ούτε τις τουρκικές διεκδικήσεις, ούτε τα μέσα που μετέρχεται η Τουρκία για να τις πραγματοποιήσει.

    Η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου έχει αποδιοργανώσει την ελληνική διπλωματία. Ομως η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει, ενημερώνοντας τους εταίρους της για τα τουρκικά σχέδια, αν δεν θέλει να δει αντί της Κύπρου, να μπαίνει στην Ευρωπαική Ενωση ο Ντενκτάς από την πίσω πόρτα.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Thursday, 14 December 1995 - 14:11:13