Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (13/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 13 Δεκεμβρίου 1995

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Τερέζας Πεντζοπούλου-Βαλαλά, καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • [03] Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ,ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

  • [04] ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΡΩΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ Ο Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ Ο Σ. ΚΡΙΛΟΦ

  • [05] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [06] ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟ ΣΑΕ

  • [07] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΊΔΡΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [08] ΕΛΠΙΔΕΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Η ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - Ε.Ε.

  • [10] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤΕΚΤΑΣ ΓΙΑ ΈΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΈΝΩΣΗ

  • [11] NΕΑ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [12] Η FIFA ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ "ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ"

  • [13] ΗΠΑ:ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΟΥΝ

  • [14] Β.ΤΟΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ:ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [15] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [16] ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ" ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [18] ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ Α.Ε.Π.

  • [19] ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ

  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Τερέζας Πεντζοπούλου-Βαλαλά, καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Pamepistgl_ou Θεσσαλονίκης)

  • [20] O ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Δεν έχει μεταβληθεί η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου σύμφωνα με το τελευταίο σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν.

    Συγκεκριμένα αναφέρει ότι "το τελευταίο εξάωρο η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού δεν έχει μεταβληθεί. Η αναπνευστική λειτουργία γίνεται χωρίς μηχανική υποστήριξη. Η νεφρική λειτουργία υποστηρίζεται από τεχνητό νεφρό. Η καρδιακή λειτουργία δεν παρουσιάζει καμιά μεταβολή".

    Ο κ. Λιβάνης ο οποίος ανέγνωσε το ιατρικό ανακοινωθεν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για διαφωνίες γιατρών που αφορούν την καρδιακή κατάσταση του πρωθυπουργού.

    [02] ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χαρακτηρίζεται, απ'όλες τις πλευρές, η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης, που θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου. Από τις αποφάσεις της θα κριθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν, στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τα κράτη-μέλη. Αλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντερ, δήλωσε πως πρέπει να μπει ένα τέλος στη διάχυτη αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρώπης.

    Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρεου, δεν θα πάρει μέρος σε εργασίες Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την υγεία του. Θα τον αντικαταστήσει ο αναπληρών τον πρωθυπουργό, πρώτος στην τάξη υπουργός. Ακης Τσοχατζόπουλος. Μαζί του θα είναι στη Μαδρίτη, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος.

    Η ελληνική αποστολή αναχωρεί για την Ισπανία αυριο και θα επιστρέψει την Κυριακή.

    Χθες συνήλθε στην Αθήνα η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Ακη Τσοχατζόπουλου και συζήτησε διεξοδικά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρα, τόσο στη Σύνοδο Κορυφής, όσο και απέναντι σε μια ενδεχόμενη επίσημη πρόσκληση της Τανσού Τσιλέρ από την Ισπανική προεδρία.

    Ανάμεσα στα ενδεχόμενα που εξετάστηκαν, αν η Ισπανία καλέσει επισήμως την Τουρκία σε κάποια συνάντηση με του "15" στη διάρκεια της Συνόδου, είναι και η καταγγελία εξωθεσμικών μεθοδεύσεων από την Ispamij^ προεδρία. (Διαφορετική βέβαια θα είναι η στάση της ελληνικής πλευράς, αν περιοριστεί η κ.Τσιλέρ σε συνάντηση με την Iσπανική προεδρία και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντερ).

    Πάντως ασκουνται πιέσεις από εταίρους μας με προεξάρχουσα τη Γερμανία για επίσημη πρόσκληση Τσιλέρ στη Σύνοδο της Μαδρίτης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στη συνάντηση που θα έχουν οι δεκαπέντε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους ηγέτες των κρατων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Κύπρου και της Μάλτας για τη διεύρυνση της Ενωσης.

    Το ζητούμενο στην περίπτωση, είναι ποιά δυνατότητα "ελιγμών" θα δώσει στον εαυτό της η Ισπανική προεδρία ώστε τα θέματα θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να τα ερμηνεύσει προς ίδιον συμφέρον. (Να θυμίσουμε ότι στη Σύνοδο Κορυφής των Καννών, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε αντιδράσει πολύ έντονα όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες είπε ότι είχε την πρόθεση να καλέσει επισήμως την Τανσού Τσιλέρ στη Σύνοδο της Μαδρίτης, με αποτέλεσμα την υπαναχώρηση, τότε, της Ισπανικής προεδρίας).

    Οπως και να έχουν τα πράγματα η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρισμένες θέσεις για το ζήτημα αυτό.

    Η συμμετοχή του Ακη Τσοχατζόπουλου στη Σύνοδο Κορυφής, θα αποτελέσει τη σημαντικότερη παρουσία του στη διεθνή διπλωματική σκηνή, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων. Ηδη έχει ενημερωθεί πλήρως για τα θέματα της Συνόδου, τα οποία είναι:

    ΠΡΩΤΟΝ: Η Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996 για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Σύμφωνα με το άρθρο IV, παρ.2 της Συνθήκης: "το 1996 θα συγκληθει διάσκεψη των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών- μελών για να εξεταστούν, σύμφωνα με τους στόχους της Ενωσης, οι διατάξεις της παρούσας Συνθήκης για τις οποίες προβλέπεται αναθεώρηση".

    Μιλάμε για το νέο χρονοδιάγραμμα πορείας της Ευρώπης. Εδώ θα παίξουν καθοριστικό ρόλο οι εισηγήσεις της Γερμανίας και Γαλλίας, που στόχο έχουν τη θεσμοθέτηση ενός Διευθυντηρίου.

    ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση (ΟΝΕ). Το ζήτημα θεωρείται και είναι κρίσιμο για τη θεση της χώρας μας στο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη Μαδρίτη θα ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο μετάβασης στην τρίτη φάση της ΟΝΕ.

    Η κριση για το ποιές χωρες θα παρουν μέρος πρέπει να γίνει έως τον Ιούλιο του 1998.

    Για τη μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα της Κοινότητας, οι αποφάσεις έχουν παρθεί στο Συμβούλιο Υπουργών. Η μετάβαση θα γίνει από την 1η Ιανουρίου 1999. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα λέγεται "ΕΥΡΩ" και δεύτερο συνθετικό το όνομα κάθε ευρωπαϊκού νομίσματος.

    ΤΡΙΤΟΝ: Η διεύρυνση προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Eυρωπης, όπως και προς την Κύπρο και Μάλτα. Από την ελληνική πλευρά δεν υπαρχει αντίρρηση, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο. (η έναρξη του τελικού διαλόγου για την ένταξη της Κυπρου και της Μάλτας θα nejim^sei το 1998 και θα διαρκέσει μια διετία).

    Οπως πρόσφατα δήλωσε ο κ.Γιώργος Ρωμαίος, η Αθήνα και η Λευκωσία δεν έχουν αντίρρηση να αρχίσουν μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα διαπραγματεύσεις και για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εφόσον δεν καθυστερήσει η έναρξη διαπραγματεύσεων για την Κύπρο.

    Στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης θα συζητηθούν επίσης μείζονα θέματα, όπως η απασχόληση, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομία), η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων, η εκπαίδευση, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Περιφερειακή Πολιτική, η βελτίωση της νομοθεσίας.

    [03] Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ,ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ.Εβερτ ανακοίνωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει,στη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή,και τα κονδύλια που προβλέπονται για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

    Ο κ.Εβερτ προέβη στην δήλωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αποστράτων,οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα αλλά και το αίτημα για αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων."Εάν μέχρι μεθαύριο κατατεθεί το νέο μισθολόγιο των αξιωματικών και των αποστράτων,τότε θα υπερψηφίσουμε τις σχετικές δαπάνες" συμπλήρωσε ο κ.Εβερτ και πρόσθεσε πώς λόγοι αρχής δεν επιτρέπουν στο κόμμα του την υπερψήφιση των κονδυλίων,αφού ,μέχρι τώρα, δεν έχουν τηρηθεί οι υποσχέσεις της κυβέρνησης.

    Απαντώντας στην επισήμανση των αποστράτων ότι ο υφυπουργός Αμυνας Νικ.Κουρής υποστηρίζει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη στάση τους δεν βοηθούν την κυβέρνηση να φέρει το νέο μισθολόγιο στη Βουλή,γιατί το συνδέουν και με τα Σώματα Ασφαλείας,οπότε το κόστος φθάνει στα 150-200 δισεκατομμύρια,ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε,ότι το θέμα είναι απλό,να πάει η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση ή να πάει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για να λύσουμε το πρόβλημα".

    [04] ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΡΩΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ Ο Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ Ο Σ. ΚΡΙΛΟΦ

    Διήμερη επίσκεψη στην χώρα μας πραγματοποιεί ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών. Ο κ.Κριλόφ και ο υπουργός εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας υπέγραψαν την ανανέωση των συμφωνιών συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας.

    Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε: "Η παρουσία του Ρώσου αξιωματούχου και η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας καθώς και αυτή που θα υπογραφεί αύριο για μορφωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, δείχνει την δυναμική ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας. Η συμφωνία συμβατικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών επαναβεβαιώνει τις συμφωνίες που ίσχυαν μεταξύ της χώρας μας και της πρώην Σοβιετικής ένωσης και οι οποίες τίθενται σε νέο πλαίσιο ισχύος. Οι συμφωνίες που upocq\vomtai μεταξύ Ελλάδας-Ρωσιας δεν μένουν στα χαρτιά αλλά έχουν και πρακτική εφαρμογή στο πλαίσιο που αναπτύσσεται αυτή η φιλία και η συνεργασία σε όλους τους τομείς" τόνισε ο κ. Παπούλιας.

    Πρόσθεσε επίσης ότι "η Ελλάδα θεωρεί πολλή σημαντικές τις σχέσεις με την Ρωσία υπενθυμίζοντας την συνεργασία που υπήρχε μεταξύ της Ελληνικής και της Ρωσικής κυβέρνησης στην διάρκεια της Βοσνιακής κρίσης. Οι δύο χώρες συνέβαλαν ιδιαίτερα στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας οι οποίες υποστήριζαν την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Βοσνιακό μέσα από διαπραγματεύσεις και η συμφωνία Ντέιτον αποδεικνύει ακριβώς την αναγκαιότητα αυτής της λύσης. Ελλάδα και Ρωσία θα συνεργαστούν στην εφαρμογή της συμφωνίας αυτής καθώς και στην ανασυγκρότηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης".

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων ο υπουργός εξωτερικών είπε ότι κατά τις συνομιλίες συζητήθηκε και το θέμα του πετρελαιαγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ρωσία. Ο κ. Παπούλιας είπε ότι το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και γρήγορα θα υπογραφεί το τριμερές πρωτόκολο συνεργασίας Ρωσίας-Βουλγαρίας-Ελλάδας για την υλοποίηση του έργου.

    Ο κ. Κριλόφ είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη σε όλους τους τομείς Στην συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό. Ο κ. Παπούλιας χαιρέτισε το ενδιαφέρον της Ρωσικής κυβέρνησης για την επίλυσή του τονίζοντας ότι η Ελλάδα θεωρεί την Ρωσία ως σημαντικό παράγοντα που μπορεί και έχει την δύναμη να συμβάλει θετικά για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος

    [05] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΑΛΒΑΝΙΑ

    Πρωτόκολλο αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας υπέγραψαν σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών, ναύαρχος Χρ.Λυμπέρης και αντιστράτηγος Σεμέ Κουσόβα αντίστοιχα.

    Το πρωτόκολλο αποτελεί συνέχεια των αμυντικών συμφωνιών που υπογράφτηκαν το 1992,απο την ηγεσία των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών.Η αμυντική συμφωνία αφορά στους τομείς της εκπαίδευσης αξιωματικών υγειονομικού και της στρατιωτικής βοήθειας.Ο Αλβανός αρχηγός αφού εξέφρασε αισιοδοξία για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών,επεσήμανε ότι ο αλβανικός στρατός βρίσκεται στην πρώτη φάση της αναδιοργάνωσής του και συνεργάζεται με δυνάμεις των χωρών -μελών του ΝΑΤΟ,όπως η Ελλάδα.

    Ο αντιστράτηγος Σεμέ Κουσόβα εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι αυτή τη φορά θα υλοποιηθούν όλα όσα προβλέπονται στο πρωτόκολλο της αμυντικής συμφωνίας,γιατί όπως είπε,οι δύο πλευρές ασχολούνται πλέον σοβαρά με τα θέματα αυτά.

    Ο Αλβανός ανώτατος στρατιωτικός έγινε δεκτός απο τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γερ.Αρσένη και τον υφυπουργό Νίκο Κουρή.Θα επισκεφθεί επίσης ,κατα την παραμονή του στην Ελλάδα,μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και την Ajq|pokg.Οπως είπε πάντως,αναμένεται στην Ελλάδα,τους πρώτους μήνες του 1996 ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας Σαφέτ Ζουλάλι.

    [06] ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟ ΣΑΕ

    Χώρους για την άμεση εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη, αναζητά το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ενω παράλληλα αρχίζει η διοργάνωση της γραμματειακής υποστήριξης αυτού του τόσο σημαντικού για την απανταχού της γης ελληνική Ομογενεια. Για το σκοπό αυτό, στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κων. Τριαρίδη, του αρμόδιου για θέματα απόδημου ελληνισμού Υφυπουργού Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη και εκπροσώπων φορέων της Μακεδονικής πρωτεύουσας προκειμενου να εξευρεθεί το κτιριο που θα στεγάσει προσωρινά τη γραμματεία του ΣΑΕ.

    Μεταξύ των χώρων, για τους οποίους γίνεται διερεύνηση, περιλαμβάνονται το περίπτερο 15 της HELEXPO- ΔΕΘ, το Πολιτιστικό Κέντρο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, που το προσφέρει ευχαρίστως ο νομάρχης κ. Κώστας Παπαδόπουλος, το κτίριο του "Παπάφειου", για το οποίο όμως υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, καθώς και ένα νεοκλασσικό κτίριο επί της οδού Ερμού.

    Πάντως, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γρ. Νιώτης, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχει λυθεί το θέμα εξεύρεσης στέγης για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, προκειμένου στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, η νεοεκλεγμένη Εκτελεστιθκή Επιτροπή του ΣΑΕ, που θα έρθει για να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη, να μπορέσει να πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση αυτή στα γραφεία του Συμβουλίου.

    Οπως ήδη ανακοινώθηκε, το 1997 το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού θα στεγαστεί μόνιμα στο κτίριο του άλλοτε εργοστασίου "ΥΦΑΝΕΤ", που το παραχωρησε για τη χρήση αυτή η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία ανήκει. Ενω χθες, ο αναπληρώνων τον Πρωθυπουργό, υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Α. Τσοχατζόπουλος, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο γραφείο του το νεοεκλεγμένο προεδρείο του ΣΑΕ, δεσμεύθηκε για την εξεύρεση απο κρατικούς πόρους του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών, το οποίο θα απαιτηθεί για την εκτέλεση των έργων στην ΥΦΑΝΕΤ.

    Στο μεταξύ, στις 8 Ιανουαρίου, πρόκειται να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη, σε πλήρη σύνθεση, η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου του ΣΑΕ, μαζί με τη διακομματική επιτροπή της Βουλής για τον απόδημο ελληνισμό, προκειμένου να γίνει απολογισμός αλλα και να υπάρξει προγραμματισμός για τις περαιτέρω δραστηριότητες της Οργανωτικής Επιτροπής.

    [07] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΊΔΡΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Ενδιαφέρον για την ίδρυση μεικτής ελληνορουμανικής εταιρείας υπηρεσιών καθαριότητας, στο Πλοέστι της Qoulam_ar εκδηλώθηκε από την κρατική ρουμανική επιχείρηση S.C SALUS S.A κατά τη διάρκεια της διημερίδας επιχειρηματικών συναντήσεων που διοργανώνει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Eurodec Foundation που αποτελεί φορέα ανάπτυξης της περιοχής του Πλοέστι.

    Στην διημερίδα που άρχισε σήμερα το πρωί στις εγκαταστάσεις της ΕΤΒΑ στην Σίνδο μετέχουν 14 Ρουμάνοι επιχειρηματίες που εκπροσωπούν 9 μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και εκπρόσωποι 35 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Στόχος της διημερίδας είναι η προώθηση συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και του Πλοέστι μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ανάπτυξης στενών και φερέγγυων σχέσεων μεταξύ των επιχειρήσεων της Βαλκανικής, γεγονός που αποτελεί αναγκαιότητα στο νέο οικονομικό πλαίσιο που αναπτύσσεται στην περιοχή.

    Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Θεσσαλονίκης και δήμαρχος Σίνδου κ Γεώργιος Αρβανιτίδης επισήμανε ότι μεταξύ των στόχων της εταιρείας είναι η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής, με ιδιαίτερο βάρος σε αυτή τη φάση στην υποβοήθηση των επιχειρήσεων στον τομέα ανάπτυξης σχέσεων με επιχειρήσεις άλλων χωρών και ιδιαίτερα της Βαλκανικής. ΄Οπως τόνισε στη συνέχεια ο σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Θεσσαλονίκης κ Ιωάννης Ιωαννίδης "αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω της γεωγραφικής μας χωροθέτησης και των ιστορικών μας καταβολών και δημιουργώντας στερεές και ειλικρινείς σχέσεις μεταξύ μας είμαστε σε θέση να συμβάλλουμε ουσιαστικά πλέον στην ανάδειξη των Βαλκανίων ως μιάς μεγάλης οικονομικής οντότητας". Ο πρόεδρος της Eurodec Foundation κ Horia Toma παρουσίασε το νομό της Πράχοβα και το Πλοέστι καθώς και οικονομικά στοιχεία για την εταιρεία που εκπροσωπεί

    Σημειώνεται ότι η ρουμανική αποστολή χρηματοδοτείται από το κοινοτικό πρόγραμμα Phare, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα επισκέψεων σε οικονομικές αποστολές προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Αναμένεται ότι αύριο θα διαμορφωθεί μια πρώτη εικόνα των ενδιαφερόντων ενώ προβλέπεται εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας μέσω ενός ιδιαίτερου κοινοτικού προγράμματος του Ouveture, που θα προωθηθεί και με το οποίο θα γίνει μία προσπάθεια να γίνει μία συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης, της Eurodec Foundation και και έναν χρηματοδοτικό οργανισμό στην Λομβαρδία της Ιταλίας. Με αυτόν τον τρόπο προβλέπεται ότι η συνεργασία αυτή θα μπει σε κάποιες διαφορετικές βάσεις και θα πάρει πιο οργανωμένη μορφή με συναντήσεις εκθέσεις κλπ.

    [08] ΕΛΠΙΔΕΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Η ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

    Οι ελπίδες να αποκτήσει η ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης το χαμένο της αρχείο, ένα πολύτιμο λιθάρι που συνθέτει την ιστορία του Ισραήλ, έστω και σε amt_cqava, αναπτερώνονται. Όπως επισημαίνει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Τελ Αβίβ κ Minna Rozen, η οποία ανακάλυψε το χαμένο αρχείο στη Μόσχα το 1992, ήδη έχει μικροφωτογραφηθεί το 60% και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ όπου πρόκειται να γίνει η επεξεργασία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και θα μπορεί να δοθεί και στην Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Η ολοκλήρωση της μικροφωτογράφισης του αρχείου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 1996.

    Το σχέδιο της μικροφωτογράφισης του αρχείου, το οποίο αποτελείται από υλικό τριακοσίων κιβωτίων και βρέθηκε ανάμεσα στα αρχεία της KGB , θα στοιχίσει 200 χιλιάδες δολάρια ενώ η επεξεργασία του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια οπότε και θα μπορεί να έρθει στη Θεσσαλονίκη σε μορφή CD-ROM.

    Όπως εξάλλου επισημαίνει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, που σήμερα αριθμεί μόνο 1100 άτομα, κ Ανδρέας Σεφιχά, από το 1992 είχε ζητηθεί διά της διπλωματικής οδού η μεταφορά του αρχείου στη Θεσσαλονίκη χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. "Σήμερα όμως αυτό γίνεται πραγματικότητα. Δεν έχει σημασία ότι θα αργήσει να έρθει. Το σημαντικό είναι ότι θα υπάρχει στην πόλη η οποία μπορεί να καταστεί ένας πόλος έλξης για τους μελετητές και ερευνητές της εβραϊκής ιστορίας. Ζητήσαμε μάλιστα τη δημιουργία έδρας εβραϊκής παρουσίας στο ΑΠΘ η οποία θα συνδυαστεί με μία έδρα ελληνικής ιστορίας στη Τέλ Αβίβ" υπογραμμίζει τονίζοντας παράλληλα ότι η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να εξελιχτεί σε κέντρο εβραϊκών σπουδών. Σύμφωνα με τον κ Σεφιχά μόνο στην Ισπανία έχουν γίνει 40 διδακτορικές διατριβές με θέμα την εβραϊκή παρουσία στη Μεσόγειο, το σημαντικότερο μέρος της οποίας αποτελούσε η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης , η οποία ήταν και η μεγαλύτερη μετά την έξοδο από την Ισπανία το 1492

    "Έχει μεγάλη ιστορική αξία για μας γιατί όπως ξέρετε πριν την ίδρυση του Ισραήλ οι Εβραίοι ήταν διασκορπισμένοι σε διάφορες χώρες της γης και στοιχεία από την ιστορία τους συνθέτουν την ιστορία του Ισραήλ" επισημαίνει η κ Rozen τονίζοντας πως η Ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν πολύ μεγάλη πριν την εξοντώσουν οι Γερμανοί. "Χωρίς τα αρχεία θα ήταν δύσκολο να συνθέσουμε την ιστορία μας γιατί θα έπρεπε να βασιστούμε μόνο σε μαρτυρίες" συνεχίζει.

    Το αρχεία της Ισραηλιτικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης είναι σύμφωνα με την κ Rozen μοναδικής αξίας γιατί περιέχουν στοιχεία για τη ζωή των Εβραίων που έζησαν στην πόλη μεταξύ των οποίων και πιστοποιητικά με φωτογραφίες. Είναι πολύ συγκινητικό, λέει, να βλέπεις τις φωτογραφίες ανθρώπων που δεν υπάρχουν πιά, να μαθαίνεις ποιοι ήταν πότε γεννήθηκαν πότε παντρεύτηκαν.

    Το αρχείο της ισραηλιτικής κοινότητας είχε κατασχεθεί κατά τη διάρκεια της κατοχής από την επιτροπή Ρόζενμπεργκ και μεταφέρθηκε στο ινστιτούτο έρευνας του εβραϊκού ζητήματος της Φραγκφούρτης που είχε σκοπό την έρευνα των εβραϊκών αρχείων της Ευρώπης προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για τους Εβραίους jai να δημιουργηθεί αργότερα, όταν πιά οι Εβραίοι θα είχαν εξοντωθεί, ένα μουσείο . Το 1945 μεταφέρθηκαν κάπου άλλου και ύστερα χάθηκαν. Όλοι αγνοούσαν την ύπαρξη τους μέχρι που τα ανακάλυψε η κ Rozen στη Μόσχα και τα ερεύνησε.

    Η κ Rozen επισημαίνει και την αξία που έχουν τα αρχεία της Ισραηλιτικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και για την εσωτερική ιστορία γιατί όπως λέει περιέχουν στοιχεία για την εσωτερική οργάνωση της κοινότητας, την δομή της, την κοινωνική ιστορία, τις σχέσεις των Ισραηλιτών μεταξύ τους, τις οικογενειακές σχέσεις κλπ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - Ε.Ε.

    Επικυρώθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης με 343 ψήφους υπέρ, 149 κατά και 46 αποχές. Κατά της τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - Ε.Ε. τάχθηκαν όλοι οι Ελληνες ευρωβουλευτές.

    Η τελωνειακή σύνδεση είναι πλέον γεγονός παρά το ότι είχε ζητηθεί αναβολή της ψηφοφορίας μέχρις ότου λυθεί το Κουρδικό και επέλθει πρόοδος στην Τουρκία στον τομέα του εκδημοκρατισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [10] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤΕΚΤΑΣ ΓΙΑ ΈΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΈΝΩΣΗ

    Το εθνικό συμβούλιο της Κύπρου απέρριψε σήμερα το δεύτερο έγγραφο το οποίο παρέδωσε ο Αμερικανός Πρέσβης Ρίτσαρντ Μπάουτσερ στον πρόεδρο Κληρίδη και το οποίο ανέφερε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχεται την ένταξη της ομόσπονδης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ένωση με την προϋπόθεση να αναγνωριστεί η κυριαρχία και η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

    Το εθνικό συμβούλιο θα συνέλθει στις 23 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει τους περαιτέρω χειρισμούς και την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Χασουλίδης τόνισε ότι η πρόταση της Τουρκικής πλευράς περιέχει "απαράδεκτες αξιώσεις" τις οποίες η Κυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται. Σε ερώτηση αν έχουν ενημερωθεί οι αρχηγοί κομμάτων για την απάντηση του συμβουλίου στον ερωτηματολόγιο που είχε υποβάλλει ο κ. Μπάουτσερ ο κ. Κασουλίδης απάντησε θετικά.

    [11] NΕΑ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Νέα φόρμουλα για λύση του Κυπριακού δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα "Χουρριέτ". Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η νέα φόρμουλα προβλέπει την κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων,την αποχώρηση του τουρκικού στρατού και αντικατάστασή τους με μια διεθνή δύναμη υπο τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του ΝΑΤΟ.

    Μεγάλος αριθμός τουρκικών στρατευμάτων θα αποχωρήσει απο την Κύπρο,ενω μικρός αριθμός ανδρών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα παραμείνει στα κατεχόμενα και θα είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.Ο ίδιος αριθμός Ελλήνων στρατιωτών θα παραμείνει στις ελεύθερες περιοχές για την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων.

    Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα,ούτε η Τουρκία αλλά ούτε το περιβάλλον του Ραούφ Ντενκτάς βλέπουν "με καλό μάτι" την πιθανολογούμενη νέα φόρμουλα.

    Η "Χουρριέτ" αναφέρει ακόμη,ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα επισκεφθεί την Τουρκία μετά την ανάληψη των καθηκόντων απο τη νέα jub]qmgsg που θα προκύψει απο τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

    Στο μεταξύ,η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ" δημοσιεύει συνέντευξη του επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη Ινάλ Μπατού.Ο Τούρκος πρέσβης αφού αναφέρει ότι "κανείς δεν πρέπει να αναμένει πολύ μεγάλες εδαφικές παραχωρήσεις στο Κυπριακό" επισημαίνει ότι "είναι δυνατόν να επιβληθούν περιορισμοί στη διακίνηση,στο δικαίωμα ιδιοκτησίας και στην εγκατάσταση των Ελληνοκυπρίων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου". "Θα εκδηλωθεί σημαντική αμερικανική πρωτοβουλία,υπογραμμίζει ο Ινάλ Μπατού,αλλά ελπίζω ότι η πρωτοβουλία αυτή δε θα έχει την μορφή επιβολής στιος δύο κοινότητες σχεδίου που θα έχουν ετοιμάσει οι ΗΠΑ.Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι να υποχρεώσουν τον Κληρίδη να παρακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Ο Κληρίδης έχει συνδέσει το κυπριακό με την τελωνειακή ένωση,αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση."

    O Τουρκος διπλωμάτης ,απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το άν ενταχθεί η Κύπρος νωρίτερα απο την Τουρκία στην Ε.Ε. τόνισε πώς "εκτός απο την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θέλει να "φορτωθεί το Κυπριακό".Η Ε.Ε. θέλει πρώτα λύση και μετά ένταξη" είπε χαρακτηριστικά.Και πρόσθεσε ότι "η ευχή της Τουρκίας είναι να υπάρξει ταυτόχρονη ένταξη στην Ε.Ε. της Τουρκίας και μιας Ομόσπονδης Κύπρου.

    [12] Η FIFA ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ "ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ"

    Η εκτελεστική επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) κατά τη συνεδρίασή της στο Παρίσι, απέρριψε το αίτημα της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας για αναγνώριση "εθνικής ομοσπονδίας" αλλά και της αντιστοιχης "επίσημης και κανονικής" συμμετοχής της σε όλες τις διεθνείς οργανώσεις.

    Η επιτροπή απέρριψε το αίτημα με το επιχείρημα ότι "ιδρυση και λειτουργία εθνικής ομοσπονδίας δικαιούνται μόνο τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ". Η FIFA επέτρεψε στους Τουρκοκύπριους να δίνουν φιλικούς αγώνες στα κατεχόμενα, αλλά όχι την ίδρυση "εθνικής ομάδας", επέστησε όμως την προσοχή ότι στην περίπτωση που θα παραβούν τους κανονισμούς της, η FIFA θα απαγορεύσει τη διεξαγωγή ακόμα και αυτών των φιλικών αγώνων.

    [13] ΗΠΑ:ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΟΥΝ

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν στενές σχέσεις με την Ελλάδα και τη ΠΓΔΜ, δύο χώρες φίλες των ΗΠΑ και το ενδιαφέρον μας για την εξομάλυνση των μεταξύ σας σχέσεων θα συνεχιστεί" τόνισε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων ο εκτελών χρέη πρεσβευτή των ΗΠΑ στη ΠΓΔΜ κ. Βίκτορ Κόμρας απαντώντας σε ερώτηση αν έχει κλείσει για τις ΗΠΑ το θέμα των σχέσεων Αθηνών- Σκοπίων ύστερα από την υπογραφή της ενδιάμεσης sulvym_ar στη Νέα Υόρκη.

    Για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας ο κ. Κόμρας επικαλέσθηκε τη συμφωνία της Νέας Υόρκης στην οποία σημείωσε ότι αναφέρεται ότι οι συνομιλίες για τις διαφορές που υπάρχουν γύρω από το θέμα της ονομασίας θα συνεχιστούν και προσέθεσε ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις τους και αυτό θα πρέπει να γίνει πάνω σε διμερές πλαίσιο.

    "Εμείς δεν έχουμε άλλες ιδέες και σκοπούς, θέλουμε να βοηθήσουμε για να εργαστούν οι δύο χώρες εποικοδομητικά",είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Ο κ. Κόμρας δήλωσε ότι το θέμα της ονομασίας της χώρας είναι θέμα Ελλάδας και ΠΓΔΜ και κατά συνέπεια οι δύο χώρες θα πρέπει να βρουν την λύση του και επισήμανε ότι "οι ΗΠΑ δεν θέλουν να περιπλέξουν τα πράγματα στην περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον αναγνώρισε τα Σκόπια με το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ με το οποίο η χώρα έγινε δεκτή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ-ΠΓΔΜ ο κ. Κόμρας υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα τα οποία γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθούν σε στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς όπως στον πολιτικό, τον στρατιωτικό, τον κοινωνικό τον πολιτιστικό καθώς επίσης και στον οικονομικό τομέα για τον οποίο όπως είπε υπάρχουν μεγάλες προοπτικές

    Ο κ.Κόμρας τόνισε ότι οι προοπτικές οικονομικής συνεργασίας αυξήθηκαν μετά την σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών όπου όπως είπε χαρακτηριστικά "άνοιξε η πόρτα για οικονομικές συναλλαγές"

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ στην επίλυση του προβλήματος της Βοσνίας αλλά και στην απόφαση για εξάμηνη παράταση της παραμονής των δυνάμεων του ΟΗΕ στα Σκόπια.

    Σήμερα έφθασαν στα Σκόπια για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο αμερικανός βοηθός υπουργός Άμυνας Τζόεν Ρέσνικ και ο διοικητής της εθνικής φρουράς της πολιτείας του Βερμόντ στρατηγός Ντόναλτ Εντβαρτ και οι οποίοι είχαν συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Μπλάγκοε Χατζίνσκι και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Ντάγκολιου Μποτσίνοφ.

    [14] Β.ΤΟΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ:ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Ως πολύπλοκη υπόθεση χαρακτηρίζει το θεμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο Βασίλ Τοπούρκοφσκι, επισημαίνοντας όμως "ότι αν κάποιος πιστεύει ότι μπορούμε να υπερκεράσουμε το θεμα της ονομασίας, κάνοντας λόγο μόνο για "διαφορές γύρω από το όνομα, τότε αυταπατώμαστε".

    Σε εφ'όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "Α-1" των Σκοπίων, ο Βασίλ Τοπούρκοφσκι, που εθεωρείτο ως ο πιθανότερος διάδοχος του κ.Γκλιγκόρωφ, μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του, υπογραμμίζει οτι οι διαπραγματεύσεις για την omolas_a θα είναι καθοριστικές για την έκβαση των ελληνοσκοπιανών σχέσεων. Το σημαντικό κατά τον Τοπούρκοφσκι είναι η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλαδα και θεωρεί ότι αυτό "είναι κυρίως που πρέπει να τονιστεί από τη σκοπιανή πλευρά".

    Τονίζοντας ότι πρόκειται για "μια ευαίσθητη φαση" παρατηρεί ότι πρέπει η κοινή γνώμη των Σκοπίων να είναι συνεχώς ενήμερη για το θέμα χωρίς να καθησυχάζεται με δηλώσεις του τύπου "θα συζητηθούν μόνο οι διαφορές για το όνομα".

    Αποφεύγοντας να δώσει άμεση απάντηση στο ερώτημα αν τάσσεται υπερ της αλλαγής της ονομασίας ή της πρόσθεσης κάποιου επιθετικου προσδιορισμού στην ονομασία των Σκοπίων ο Τοπουρκοφκσι τόνισε: "Θα πρέπει να επιμείνουμε στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλαδα διότι είναι πολύ σοβαρό θέμα. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών". Πρόσθεσε όμως ότι για να γίνει αυτό "θα πρέπει πρωτα να συγκροτηθεί στο εσωτερικό μια ξεκάθαρη στάση για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας" είπε και υποστήριξε ότι πρέπει να υπαρχει σύμπνοια απόψεων όλων, πολιτικών, διανοούμενων, κομματων, πολιτών. "Να δείξουμε σταθερότητα την οποια δεν έχουμε. Δεν μπορούμε να δεχθούμε πιέσεις αλλά θα πρέπει να εξηγήσουμε ποια θέματα είναι εκεινα που αποτελούν για μας εθνικά συμφέροντα, τα σύμβολα, το όνομα, η ταυτότητα", υπογράμμισε ο Τοπουρκοφσκι.

    Θεωρεί ότι δεν πρέπει να τεθεί καμια πίεση από οποιαδήποτε τρίτη πλευρά για την επίλυση του ζητήματος. "Καμία πίεση δεν είναι προς το συμφέρον μας τόσο το δικο μας όσο και της Ελλαδα διότι θα οδηγήσει στην αστάθεια των σχέσεων. Νομίζω το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί εάν και από την ελληνική πλευρά κατανοηθεί η εσωτερική πραγματικότητα της ΠΓΔΜ".

    Χαρακτηρίζει ξεπερασμένο το να τίθενται όροι για την επίλυση των όποιων ζητημάτων: "Φθασαμε σε μια φάση που το θέσιμο όρων είναι περιττό. Οι προηγούμενοι όροι, εμπαργκο, σύμβολα βγήκαν σήμερα από την ημερήσια διάταξη. Ανοιχτά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι σχέσεις με Ελλάδα είναι καίριο θέμα αλλά και η Ελλαδα πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν διαφυλαχθεί η σταθερότητά της ΠΓΔΜ μπορεί να υπαρξουν κινδυνοι για την περιοχή".

    Αισιοδοξώντας ότι η συμφωνία του Ντέϊτον ανοίγει και το δρόμο της εξομάλυνσης των ελληνοσκοπιανών σχέσεων υπογραμμίζει ότι το ζήτημα με την Ελλάδα θα πρέπει να τεθεί σε ρεαλιστικες βάσεις.

    Αναφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από τη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας τόνισε ότι πρέπει να επισπευσθουν οι ενέργειες ώστε να επέλθει η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.

    Κατά τον Τοπούρκοφσκι, η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας "είναι ο συνεχιστής της πρώην Γιουγκοσλαβίας από πολιτικής όμως άποψης διατηρώντας τη θεση της στους διεθνείς οργανισμούς". Οσον αφορά το θέμα της "κληρονομιάς" γι'αυτό θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών και δραστηριοτήτων όλων των νέων Δημοκρατών που δημιουργήθηκαν από την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Αναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων των εθνοτήτων jai ειδικότερα των Αλβανών των Σκοπίων, οι οποίες κατά τον Τοπούρκοφσκι "δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο" προτείνει την "ανάληψη ιστορικής πρωτοβουλίας που αφορά στην επικοινωνία των πολιτών" προκειμενου να επέλθει ισορροπία. "Φθάσαμε σε ένα σημείο όπου αποκλειστικό επίπεδο των σχέσεων είναι το πολιτικό κατεστημένο: τα αλβανικά κόμματα και τα σλαβικά κόμματα", λέει χαρακτηριστικά. Με την προσέγγιση των πολιτών θα επέλθει η επικοινωνία και η συνεργασία σε όλους τους τομείς, τονίζει.

    Ο Τοπούρκοφσκι διευκρινίζει ότι η προτασή του δεν έχει καμία σχέση με "την ιστορική συμφωνία" που προτείνουν οι ριζοσπάστες Αλβανοι Αρπεν Τζαφέρι και Μεντούχ Τάτσι οι οποίοι επιθυμούν την συνολική λύση του αλβανικου ζητήματος στη Βαλκανική. "Δεν είναι προς το συμφέρον της ΠΓΔΜ η συνολική λύση".

    Απέρριψε κατηγορηματικά τις φήμες που τον έφεραν τον τελευταίο καιρό άλλοτε πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κομματος ή να ηγείται του Φιλελεύθερου Κομματος. "Ασχολουμαι με τη συγγραφή των βιβλίων μου και μονο", είπε. Οσον αφορά στη διεκδίκηση της προεδρίας των Σκοπιων στις επόμενες εκλογές, ο Τοπουρκοφσκι τονίζει ότι "οι εκλογές είναι πολύ μακρυά ακόμη. Θα γίνουν το 1999".

    [15] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Πρόγραμμα βοηθείας για τη μεταπολεμική περίοδο στη Γιουγκοσλαβία το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση οικονομικής επιτροπής και την έκδοση οδηγού για την προστασία των Γιουγκοσλάβων που εργάζονται στην Ελλάδα, έχει καταρτίσει ο Ελληνο-Σερβικός Σύλλογος Φιλίας, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Κώστας Χριστόπουλος σε συνέντευξη τύπου στο Βελιγραδι.

    Ο κ.Χριστόπουλος ο οποιος μαζί με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστικές οργανώσεις μετέφερε στη Γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα 25 τόνους φορτηγά αυτοκίνητα με 400 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια δήλωσε ακόμη ότι "η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία θα συνεχιστεί και μετά τη συμφωνία του Ντέϊτον, όσο υπάρχουν πρόσφυγες που στερούνται των βασικών αγαθών".

    Από σερβικής πλευράς ο ακαδημαϊκός Ντούσαν Κάναζαρ, ευχαριστώντας την ελληνική αποστολή υπογράμμισε ότι από τα θέματα που πρέπει να δοθεί προτεραιότητα είναι "η μετάφραση της ιστορίας των δυο λαών στη σερβική και την ελληνική".

    [16] ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ" ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου με θέμα "Ανεξιθρησκεία, Δημοκρατία και κρατική πολιτική" που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Πολιτισμού της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

    Στο συνέδριο που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο της Euq~pgr και τη Διεύθυνση Θρησκευμάτων της Βουλγαριας, συμμετείχαν εκπρόσωποι των περισσοτερων θρησκευτικών κοινοτήτων της Βουλγαρίας και εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

    [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Διακρατική συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών υπέγραψαν στη Σόφια ο πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας Λιουμπομιρ Κολαρωφ και ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας Αντριαν Τουρικου.

    Η συμφωνία προβλέπει την ταχύρρυθμη εγκατάσταση, από τις αρχές του 1996, ψηφιακών καλωδίων που θα διέρχονται από το Δούναβη, καθώς και την εγκατάσταση οπτικής ίνας μεταξύ Σόφιας-Βουκουρεστίου με την οποία θα καταστεί δυνατή η σύνδεση της ρουμανικής πρωτεύουσας με το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο Σόφιας-Θεσσαλονίκης- Αθηνών.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Γ.Πιρίνσκι υπέγραψε στο Λονδίνο διμερή συμφωνία για την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων με τον Βρετανό ομόλογό του Μ.Ρίφκιντ.

    Ο κ.Πιρίνσκι είχε συνομιλίες με εκπροσώπους του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων ενώ στη συνάντησή του με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Μ.Βρετανίας, Μ.Ντέϊβις έλαβε την υπόσχεση ότι η αγγλική τράπεζα θα δεχθεί για μετεκπαίδευση στο Λονδίνο στελέχη της Τράπεζας της Βουλγαρίας.

    [18] ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ Α.Ε.Π.

    Από την παραοικονομία προέρχεται περίπου το 30-40% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Βουλγαρίας, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του βουλγαρικού Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το 1/3 των οικονομικών δραστηριοτήτων στη Βουλγαρία αναπτύσσονται, παρακάμπτοντας την ισχύουσα νομοθεσία.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Συνομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Συνδικάτων Βουλγαρίας, η παραοικονομία εξασφαλίζει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια λέβα από το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Βουλγαρίας.

    Τα αποτελέσματα των ερευνών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προς την παραοικονομία προσανατολίζονται κυρίως οι νέοι ανειδίκευτοι άνθρωποι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι αναζητούν κάποια απασχόληση λόγω των πολύ χαμηλών συντάξεών τους.

    Τον περασμένο μήνα ο αριθμός των άνεργων στη Βουλγαρία αυξήθηκε κατά 14.000 ανεβάζοντας σε περίπου 418.000 των αριθμό των ατόμων που έχουν δηλώσει άνεργοι στα κατά τόπου γραφεία απασχόλησης, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Απασχόλησης Μίλτσο Ντιμιτρόφ.

    Από τα τελευταία στοιχεία της βουλγαρικής στατιστικής υπηρεσίας προκύπτει πως ο αριθμός των ανέργων στη γειτονική χώρα ανέρχεται σε 520.000.

    [19] ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ

    Την ανάπτυξη μιας νέας ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή της Κασπίας στο υπέδαφος της οποίας βρίσκονται 25 δισεκατομμύρια τόνοι πετρελαίου αναλύει σε άρθρο της η αγγλόφωνη ρωσική εφημερίδα "Τα Νέα της Μόσχας".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι στο ένα στρατόπεδο βρίσκονται οι δυτικές χώρες, η Τουρκία, και τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία και το Καζακστάν ενώ στις δυνάμεις που αποτελούν το άλλο ανταγωνιστικό στρατόπεδο περιλαμβάνει την Ρωσία, την Βουλγαρία, την Ελλάδα το Ιράν και δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, την Αρμενία και το Τουρκμενιστάν.

    Η εφημερίδα αποδίδει την προσέγγιση ανάμεσα στην Μόσχα και την Τεχεράνη στις αμερικανικές πιέσεις οι οποίες έφεραν το Ιράν έξω από τα συμβόλαια για το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν με αποτέλεσμα η Τεχεράνη να υποστηρίξει τις ρώσικες θέσεις σε ότι αφορά στο καθεστώς της Κασπίας θάλασσας, άρα στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των πετρελαίων της Κασπίας.

    Ως σύμμαχοι αυτού του άξονα εμφανίζονται οι Κούρδοι που πολεμούν εναντίον της Τουρκίας, οι Αρμένιοι του Νανγκόρνο Καραμπάχ και οι Οσέτιοι που πολεμούν εναντίον του Αζερμπαϊτζάν και οι Αμπχάζιοι που πολεμούν εναντίον της Γεωργίας ενώ σημαντικότερος σύμμαχος του άλλου άξονα θεωρούνται οι Τσετσένοι που επιθυμούν την ανεξαρτησία τους από την Ρωσία.

    Ο συγγραφέας του άρθρου σημειώνει τις αναλογίες ανάμεσα στις απειλές των Κούρδων να ανατινάξουν τον πετρελαιαγωγό που περνά από το έδαφος της Τουρκίας και σε αυτές των Τσετσένων να ανατινάξουν τον ρωσικό αγωγό που περνά μέσα από το έδαφος της δικής τους ομόσπονδης ρωσικής δημοκρατίας. Ο συγγραφέας συνδυάζει επίσης όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις που έγιναν στην περιοχή με τις διαπραγματεύσεις για το πετρέλαιο.

    Χαρακτηριστικά αποδίδει την αποτυχία του σχεδίου για την διευθέτηση των διαφόρων ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν στο γεγονός ότι αυτό προέβλεπε ανταλλαγή εδαφών η οποία κατέληγε στην δημιουργία ενός διαδρόμου που ουσιαστικά θα συνέδεε μέσω φιλικών συνόρων την Τουρκία με την Κασπία.

    Το σχέδιο κατέρρευσε μετά από αρμένικη επίθεση προς τα νότια το καλοκαίρι του 1993 ενώ την ίδια στιγμή οι επιθέσεις των Αμπχαζίων και των Ζβιάντιστς στην δυτική Γεωργία έθεταν υπό ρωσικό έλεγχο τα γεωργιανά λιμάνια του Πότι και του Βατούμι αναγκάζοντας ουσιαστικά την Γεωργία να προσεγγίσει το Αζερμπαϊτζάν και σχηματοποιώντας την πορεία του πετρελαιαγωγού από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία μέσω Γεωργίας.

    Στο άρθρο σημειώνεται ότι ο πόλεμος της Αμπχαζίας προκάλεσε αποσχιστικές τάσεις στον Βόρειο Καύκασο και οδήγησε στο κλείσιμο των συνόρων Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας η οποία έτσι αποκόπηκε τελείως από τις διόδους επικοινωνίας με την Υπερκαυκασία.

    Ο συγγραφέας επισημαίνει τις περίπου ταυτόχρονες epiweiq^seir της Ρωσίας κατά των Τσετσένων και της Τουρκία κατά των Κούρδων τον Σεπτέμβριο του 1994 δυο μήνες μετά την υπογραφή του πρώτου συμβολαίου για τα πετρέλαια του Αζερμπαϊτζάν.

    Το άρθρο σημειώνει επίσης ότι η ρωσική επίθεση εναντίον των επαναστατών που είχαν καταλάβει το νοσοκομείο του Γκρόζνι στην Τσετσενία έγινε την ήμερα που υπεγράφη το πρωτόκολλο που εξέφραζε την πρόθεση μεταφοράς πετρελαίου από το Μπακού του Αζερμπαϊτζαν στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίρσκ στην Μαύρη Θάλασσα μέσω του Τσετσενικής πρωτεύουσας.

    Οπως είναι γνωστό ο πετρελαιαγωγός Μπουργκας - Αλεξανδρούπολης θα μεταφέρει ρωσικό πετρελαιο που θα ερχεται με πλοία απο το Νοβοροσίρσκι στο Βουλγαρικο λιμανι του Μπουργκας στον Ευξεινο Πόντο και απο εκεί στην Αλεξανδρούπολη, δηλαδη σε λιμάνι της Μεσογείου.

    Παράλληλα το άρθρο υπενθυμίζει ότι η απόπειρα κατά του γεωργιανού προέδρου κ. Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε έγινε δυο ήμερες μετά από την επίσκεψη στην Τιφλίδα της πρωθυπουργού της Τουρκίας κ.Τανσού Τσιλέρ η οποία εξέτασε με τον κ.Σεβαρντνάτζε την δημιουργία του διαδρόμου Γεωργίας - Τουρκίας

    Ο αρθρογράφος θεωρεί οτι η διαμαχη της Κασπίας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις τυχες του 21ου αιώνα και δεν αποκλείειε το ενδεχόμενο να υπάρξηει η αποστολή στην περιοχή ρωσικών αλλα και ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Τερέζας Πεντζοπούλου-Βαλαλά, καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

    [20] O ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Ενα ενδιαφέρον σημαντικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στη βουλγαρική πρωτεύουσα σχετικά με το "ρόλο της γυναίκας της Βαλκανικής στις επιχειρήσεις και τον τουρισμό", από όπου όμως προέκυψαν γενικότερα συμπεράσματα για τη θέση των γυναικών στη Χερσόνησο του Αίμου. Τις εντυπώσεις από τη συμμετοχή της στο συνέδριο, παρουσιάζει στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Μ.Π.Ε. κ.Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά.

    Στην Σόφια συγκεντρώθηκαν πριν λίγες ημέρες οι γυναικείες αντιπροσωπείες των κρατών-μελών του συνδέσμου των Διαβαλκανικών Εταιρειών Συνεργασίας Γυναικών. Είχαν έρθει από 6 χώρες μέλη του Συνδέσμου, από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. την Αλβανία, την Κύπρο, για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα "Η γυναίκα στις επιχειρήσεις και στον τουρισμό".

    Ο Σύνδεσμος που έχει ζωή πέντε χρόνων και ιδρύθηκε la πρωτοβουλία της Ελλάδας-μια μικρή ομάδα γυναικών της Θεσσαλονίκης τον ξεκίνησε-έχει ως καταστατικούς στόχους την ανάπτυξη συνεργασίας και αμοιβαίας φιλίας μεταξύ των γυναικών των Βαλκανικών χωρών. Έτσι ενώθηκαν γυναίκειες οργανώσεις-ως διαβαλκανικές εταιρείες-σε κάθε χώρα, και με συντονιστικό όργανο, το διαβαλκανικό Διοικητικό Συμβούλιο-προωθούν αποτελεσματικά αλλά συγχρόνως αθόρυβα την συνεργασία. Συνέδρια, σεμινάρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως εκθέσεις ζωγραφικής, φέρνουν κοντά τις γυναίκες των βαλκανίων.

    Ο σύνδεσμος που είναι μη κυβερνητική γυναικεία οργάνωση (NGO), έχει επτά επιτροπές στις οποίες προεδρεύει αντίστοιχα κάθε χώρα.

    Την ευθύνη της διοργανώσεως του συνεδρίου από 23- 26 Νοεμβρίου την είχε η Βουλγαρία η οποία προεδρεύει της επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη. Και πραγματικά η όλη οργάνωση ήταν επιτυχημένη. Το γεγονός ότι προσήλθε στο συνέδριο και απηύθυνε χαιρετισμό ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός κ.Ζαν Βίντενοφ καθώς και η επίσκεψη των προέδρων των διαβαλκανικών εταιρειών στον Πρόεδρο της Βουλγαρικής Βουλής δείχνουν την σημασία που αποδίδεται στην προσπάθεια που ανέλαβε ο σύνδεσμος, με την Ελληνική πρωτοβουλία, για την προώθηση της συνεργασίας των γυναικών στα Βαλκάνια. Τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι βέβαια έργο των γυναικείων οργανώσεων, η καλλιέργεια όμως της ειρήνης σήμερα και στο μέλλον, στην πολύπαθη γη των Βαλκανίων, μπορεί να γίνει έργο της γυναίκας. Όταν δίνεις την ζωή αποτελεί καθήκον να προσπαθείς να την διατηρείς.

    Εκείνο που φάνηκε από την αρχή μέσα από τις ομιλίες είναι ότι η συμμετοχή των γυναικών στην ιδιωτικοποίηση της οικονομίας είναι μικρή.ωστόσο ο ρόλος της γυναίκας είναι σημαντικός, γιατί οι γυναίκες έχουν ισχυρά κίνητρα για να εργαστούν και γιατί μπορούν, με την δράση τους, να συμβάλουν στην διαμόρφωση κατάλληλου νομικού και θεσμικού πλαισίου. Γιατί αυτό είναι εκείνο που απουσιάζει. Τούτη η διαπίστωση είναι γενική για πολλές βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία. Χρειάζεται συνεπώς να προσαρμοστεί η νομοθεσία στην μορφή της κοινωνίας ανοιχτής οικονομίας. Χρειάζεται, με άλλα λόγια, να αναθεωρηθεί το σύστημα φορολογίας αλλά και το όλο νομικό πλαίσιο που καθορίζει τις συνθήκες εργασίας.

    Ιδιαίτερα τονίστηκε ο ρόλος των γυναικών της υπαίθρου. Στην Ρουμανία γίνεται προσπάθεια από τις γυναίκες της υπαίθρου, που έχουν συνενώσει τις δραστηριότητές τους, να αναπτύξουν στα χωριά και στις μικρές κοινότητες βιοτεχνίες που εξελίσσονται σε επικερδής μικρές επιχειρήσεις. Είναι ένας χώρος, η ύπαιθρος, όπου οι γυναίκες έχουν καθοριστικό ρόλο.

    Στην Κύπρο η οικονομική ανάπτυξη και η συμμετοχή των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο είναι σήμερα πολύ ικανοποιητική, μετά από τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την Τουρκική εισβολή και τον πόλεμο του 1974. Το πενταετές πρόγραμμα 1989-1993 προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, τους ίσους όρους εργασίας, την προστασία της μητρότητας.

    Από τον χώρο της Ελλάδος τονίστηκε ιδιαίτερα η επιτυχημένη παρουσία της γυναίκας-επιχειρηματία, στον ιδιωτικό τομέα και η ανάγκη να αντιληφθούν οι γυναίκες στις βαλκανικές χώρες ότι ο ιδιωτικός τομέας παρουσιάζει πλεονεκτήματα γιατί είναι ανοικτός στις πρωτοβουλίες, σε σχέση με το δημόσιο τομέα όπου από τη γυναίκα απαιτούνται διπλάσιες ικανότητες για να έχει την αναγνώριση που της αξίζει.

    Το θέμα του τουρισμού κίνησε το ζωηρά το ενδιαφέρον των γυναικών. Υπήρξε γενική συμφωνία ότι μια νέα μορφή τουρισμού, ο αγροτικός, όπως λέγεται, τουρισμός προσφέρει μεγάλες δυνατότητες. Όλο και περισσότερο εγκαταλείπουνε οι τουρίστες τα μεγάλα και απρόσωπα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και προτιμούν την διαμονή στα χωριά, σε κοινότητες όπου η επαφή με τους ανθρώπους, η συμμετοχή στον απλό τρόπο ζωής δημιουργεί στον τουρίστα το αίσθημα πραγματικής αλλαγής από την καθημερινή ζωή του στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο αγροτικός τουρισμός προσφέρει, φυσικά, μεγάλα πλεονεκτήματα και από οικονομικά άποψη δεδομένου ότι με λιγότερα χρήματα εξασφαλίζει ο τουρίστας την ξεκούραση που επιθυμεί και ακόμη γνωρίζει καλύτερα την χώρα στην πραγματική της εικόνα. Ο αγροτικός πληθυσμός που είναι πρόταση της κοινότητας με την ονομασία 'Gites Europe' έχει ενταχθεί στα κοινοτικά προγράμματα και αποτελεί νέο στόχο της Ευρωπαϊκής ένωσης στην ανάπτυξη του τουρισμού. Έτσι το σύνθημα "πίσω στο χωριό" γίνεται σήμερα όλο και πιο αισθητό.

    Η εκπρόσωπος της Unesco για όλα τα γυναικεία θέματα κ. Wassyla Tamzali, απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που προωθεί ο Σύνδεσμος Εταιρειών Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών μέσω του Κέντρου Unesco της Θεσσαλονίκης και που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Προβλέπονται εκδηλώσεις που θα συνδιοργανωθούν με τις Βαλκανικές χώρες.

    Ως τελική πρόταση του συνεδρίου υιοθετήθηκε η πρόταση της επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη να δημιουργηθεί Τράπεζα Πληροφοριών για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια με απωτέρω σκοπό την ίδρυση ενός Κέντρου που συντονίζει την συνεργασία μεταξύ των γυναικών επιχειρηματιών.

    Η ιδέα να δημιουργηθεί ιδιωτική διαβαλκανική Τράπεζα που θα συναλλάσσεται μόνο με γυναίκες επιχειρηματίες ήταν κάτι που ακούστηκε με ευχαρίστηση. Παραμένει φυσικά ένας απώτερος στόχος.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Wednesday, 13 December 1995 - 15:51:20