Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (07/12/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Δεκεμβρίου 1995

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΝΕΑ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Π. Ταστσίδη)

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [02] TΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

  • [03] Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14-15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

  • [04] ΘΕΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [05] ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

  • [07] ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • [08] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΝΕ ΠΙΚΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗ ΛΕΙΛΑ ΖΑΝΑ

  • [09] ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΥΓΚΑΛΕΙ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [11] ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΒΛΑΒΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

  • [12] ΝΕΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ "ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ

  • [13] ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΕΝΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [Γ] ΝΕΑ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

  • [14] Η ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [15] ΜΟΝΙΜΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

  • [16] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Π. Ταστσίδη)

  • [17] Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΝΤΕΣΤΑΓΚ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αμετάβλητη παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού ο οποίος χθες υποβλήθηκε σε τραχειοστομία. Το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στη 1.10 το μεσημέρι έχει ως εξής: "Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού εξακολουθεί να παραμένει αμετάβλητη. Η τραχειοστομία στην οποία υποβλήθηκε χθες το απόγευμα λειτουργεί κανονικά και δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα. Η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής συνεχίζεται όπως και χθες καθώς και η αιμοκάθαρση διά του τεχνητού νεφρού".

    [02] TΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου πρόκειται να στελεχωθεί το Ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου που θα λειτουργήσει στα Σκόπια,στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας,που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο χωρών,στις 13 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Καρ.Παπούλιας έστειλε επιστολή στο Σκοπιανό ομόλογό του Στέβο Τσερβένκοφσκι,με την οποία τον ενημερώνει για τη λειτουργία του Γραφείου,αλλά και για την τοποθέτηση του κ.Αλέξανδρου Μαλιά,σύμβουλου πρεσβείας Α΄,ως επικεφαλής.

    Στο μεταξύ,όπως έγινε γνωστό απο πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη οι επαφές του Σάιρους Βάνς με την ελληνική αλλά και με τη σκοπιανή πλευρά και αναμένεται σύντομα να προσδιοριστεί η ημερομηνία συνάντησης για την ονομασία των Σκοπίων.

    Το βράδυ,ο υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί για τη Βουδαπέστη, προκειμένου να πάρει μέρος στη σύνοδο του ΟΑΣΕ,στην οποία κυρίαρχο θέμα είναι το βοσνιακό.

    Ο κ.Παπούλιας θα μεταβεί αύριο στο Λονδίνο για να παρευρεθεί στη Διάσκεψη για την κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία,που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Μ.Βρετανίας.Οι εργασίες της Διάσκεψης θα ολοκληρωθούν το Σάββατο.

    [03] Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14-15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Η σημαντικότερη γιουγκοσλαβική επιχειρηματική αποστολή των τελευταίων χρόνων, και η πρώτη μετά την άρση του εμπάργκο, που αποτελείται από 40 από τις πιο εύρωστες επιχειρήσεις της χώρας, φτάνει στις 14 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συζητηθούν αλλά και να γίνουν πράξη όσα δεν μπόρεσαν να γίνου λόγω του εμπάργκο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συνδέσμου Βιομηχανιών και του Συνδέσμου εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού Συλλόγου, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του προέδρου της Helexpo- ΔΕΘ, του γενικού προξένου της Γιουγκοσλαβίας στη Θεσσαλονίκη και εκπροσώπου του οικονομικού epilekgtgq_ou της Γιουγκοσλαβίας, επισημάνθηκε ότι οι επιχειρήσεις της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας είναι συμπληρωματικές.

    Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ Νίκος Ευθυμιάδης ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής είναι με ποιό τρόπο θα μπορέσουν Έλληνες και Σέρβοι επιχειρηματίες να δημιουργήσουν στη νέα βαλκανική αγορά μεικτές επιχειρήσεις που θα έχουν εμβέλεια όχι μόνο στην Ελλάδα και την Σερβία αλλά και σε τρίτες χώρες όπως στα Βαλκάνια και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου. Σύμφωνα με τον κ Ευθυμιάδη οι καλές σχέσεις των σερβικών επιχειρήσεων με τη Ρωσία θα συμβάλουν στην δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα αυτή ενώ οι καλές σχέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με αυτές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής θα βοηθήσουν τις σερβικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν σχέσεις με αυτές τις περιοχές. Παράλληλα ο κ Ευθυμιάδης επισήμανε ότι σήμερα ο ιδιωτικός τομέας έχει δραστηριοποιηθεί πριν από τον δημόσιο και ότι θα πρέπει να παρασυρθεί και ο δημόσιος τομέας. Σύμφωνα με τον κ Ευθυμιάδη θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το Interreg που έχουν εγκριθεί αλλά παραμένουν κλεισμένα στα συρτάρια του υπουργείου εθνικής οικονομίας.

    Σύμφωνα με τον πρόξενο της Γιουγκοσλαβίας κ Ράικο Ρίστιτς το 40% των επιχειρήσεων που εκπροσωπούνται στην αποστολή είναι παλιές ενώ το 60% νέες αλλά όλες αναπτύσσουν διεθνή δραστηριότητα. Ο κ Ρίστιτς επισήμανε ακόμη ότιαπό την πρώτη ημέρα μετά την άρση του εμπάργκο απελευθερώθηκαν οι εξαγωγές της χώρας, μειώθηκαν οι φόροι κατά το ήμισυ και με τη νέα νομοθεσία δημιουργούνται καλές συνθήκες για οικονομική συνεργασία και δημιουργία μεικτών επιχειρήσεων.Εξάλλου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων και πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης κ Απόστολος Γενίτσαρης υπογράμμισε ότι η μείωση των δασμών και των φόρων για τα ελληνικά προϊόντα που διακινούνται προς τη Γιουγκοσλαβία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον ελληνικό επιχειρησιακό κόσμο

    Ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Γιουγκοσλαβίας κ Ντούσαν Μάρκοβιτς επισήμανε από την πλευρά ότι στόχος της αποστολής είναι να βρουν και οι δύο πλευρές συγκεκριμένα στοιχεία για την οικονομική συνεργασία αλλά παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει κατανόηση και υπομονή γιατί δεν μπορούν να γίνουν όλα σε μία ημέρα.

    [04] ΘΕΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Απαισιόδοξοι φάνηκαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης για το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων στους επιχειρηματίες που υπέστησαν ζημιές από το εμπάργκο κατά της Νέας Γιουγκοσλαβίας και οι οποίες υπολογίζονται στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Συγκεκριμένα ο κ Ευθυμιάδης τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα σχετικά με το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων και πως το θέμα θα μπορούσε να τεθεί στην EE, ενώ ο κ Γενίτσαρης επισήμανε ότι έγιναν αμέσως μετά την επιβολή του εμπάργκο υπομνήματα και από την ελληνική κυβέρνηση και από ευρωβουλευτές αλλά η ΕΕ δεν ανταποκρίθηκε. Σύμφωνα με τον κ Γενίτσαρη το δίκαιο αυτό αίτημα πρέπει να ξανατεθεί από την κυβέρνηση, και όχι μόνο από τους φορείς, στην ΕΕ. Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ Αθανάσιος Κουλούσιος εξάλλου τόνισε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις προβλέπονται αποζημιώσεις από τη διεθνή κοινωνία και ότι πρέπει να διεκδικηθούν.

    Εξάλλου σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει ελεύθερη ζώνη για σερβικά προϊόντα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο κ Γενίτσαρης διευκρίνισε τι δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια ζώνη γιατί υπάρχει δέσμευση από την ΕΕ. Θα δοθεί τώρα η ευκαιρία στους Σέρβους να γνωρίσουν από κοντά το λιμάνι και να καταλάβουν. Ο γενικός πρόξενος της Γιουγκοσλαβίας στη Θεσσαλονίκη κ Ράικο Ρίστιτς από την πλευρά του επισήμανε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για την διευκόλυνση της διακίνησης των γιουγκοσλαβικών προϊόντων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ότι στις 12-13 Δεκεμβρίου θα γίνουν συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα για τις γιουγκοσλαβικές προτάσεις. Μεταξύ των γιουγκοσλαβικών προτάσεων περιλαμβάνεται και πρόταση για τη δημιουργία ελεύθερης ζώνης για γιουγκοσλαβικά προϊόντα με αντάλλαγμα την παραχώρηση ελεύθερης ζώνης για τα ελληνικά προϊόντα στον Δούναβη

    [05] ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Το τρένο της αγάπης που θα μεταφέρει 450 μικρούς μαθητές από την πρώην Γιουγκοσλαβία οι οποίοι θα φιλοξενηθούν εφτα μήνες στη χώρα μας θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

    Στόχος του προγράμματος φιλοξενίας είναι τα μικρά ορφανα να ξεφύγουν από τη δύνη του πολέμου και της κακουχίες της βαρυχειμωνιάς ενώ στους δήμους και στις κοινότητες που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα όλο το διάστημα των εφτά μηνών θα παρακολουθούν τα σχολικά τους μαθήματα από τους δασκάλους που θα τα συνοδεύουν και παράλληλα θα υλοποιείται πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

    Από τα 450 παιδάκια, τα 100 θα φιλοξενηθούν στην Καλααριά, 20 στο δήμο Θεσσαλονίκης, 20 στο δήμο Νεάπολης, 20 στη κοινότητα Ν.Απολλωνίας και τα υπόλοιπα σε πόλεις της Μακεδονίας και στα Ιωάννινα.

    Σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος της ΚΕΔΚΕ,τα παιδιά θα παρακολουθούν σε τμήματα των 20 ατόμων τα μαθήματα του σχολικού τους έτους μέχρι να ολοκληρωθεί το εξάμηνο και θα αναχωρήσουν για την πατρίδα τους στα μέσα Ιουνίου 1996.

    Τα παιδιά που είναι ηλικίας 8-12 χρόνων θα συνοδεύονται από το δήμαρχο Καλαμαριάς Θρασύβουλο Λαζαρίδη και εκπροσώπους της κεντρικής ενωσης δήμων και κοινοτήτων Ελλάδος. Η αμαξοστοιχία που θα μεταφέρει τα παιδιά από το Βελιγράδι παραχωρήθηκε δωρεάν από τον OSE.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

    Η επικύρωση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ενωση θα βοηθήσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία ο Χέιντον Γουόρεν Γκας, υπεύθυνος του τμηματος νότιας Ευρώπης στο βρετανικό υπουργείο εξωτερικών.

    Επεσήμανε την άμεση ανάγκη για επίλυση του προβλήματος που θα πρέπει να προέλθει ααπό τις δύο κοινότητες και τη συμμετοχή ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ.

    Επίσης τόνισε οτι η Βρετανία θα επιθυμούσε να μην υπήρχαν άλλα στρατεύματα στη Κύπρο διευκρινίζοντας οτι σεν σχετίζεταιμε οποιαδήποτε βρετανική πρωτοβουλία.

    [07] ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Η ομάδα της Ευρωπαικής Αριστεράς αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να καταψηφίσει την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την τελωνειακή ένωση Τουρκίας -Ευρωπαικής Ενωσης.

    Την απόφαση αυτή υποστήριξαν όλοι οι ευρωβουλευτές που παρευρέθηασν στη συνεδρίαση της ομάδας:Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Δανοί, Σουηδοί,Φιλανδοί και οι Ελληνες.

    Εκ μέρους του Συνασπισμού στη συνεδρίαση του Τόλέδο πήρε μέρος ο Αλέκος Αλαβάνος και απο το ΚΚΕ Ο Γιάννης Θεωνάς.

    Η ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαικής Αριστεράς είναι η πέμπτη σε μέγεθος από τις εννέα ομάδες του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.

    [08] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΝΕ ΠΙΚΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗ ΛΕΙΛΑ ΖΑΝΑ

    Την Λεϊλά Ζάνα,την έγκλειστη πρώην βουλευτή του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας,επισκέφτηκε στις φυλακές Αγκυρας ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας,ευρωβουλευτής Ρενέ Πικέ.

    Οπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Ουμανιτέ" ο ευρωβουλευτής επέδωσε στη Λειλά Ζάν την πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επισκεφθεί επίσημα το Στρασβούργο για να της επιδοθεί το βραβείο Ζαχάροφ.Στη συνάντηση,αναφέρει ακόμη η εφημερίδα, η έγκλειστη πρώην βουλευτής διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα,μαζί με τους συντρόφους της,υπέρ της πολιτικής επίλυσης του κουρδικού ζητήματος και της αναγνώρισης της γλώσσας και της πολιτιστικής ταυτότητας των Κούρδων,αλλά και για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Τουρκία.

    [09] ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λεωφορεία επιστρατεύει η Τουρκία προκειμένου να μεταφέρουν τους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο όπου στις 13 Δεκεμβρίου θα ψηφίσουν για την επικύρωση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας Ντενίζ Μπαϊκάλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες θα επιστρατευτούν λεωφορεία που θα μεταφέρουν έναν τους ευρωβουλευτές των 15 χωρών της ΕΕ.

    Ο κ Μπαϊκάλ εκφράζοντας την ανησυχία του για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Γαλλία, που όπως φαίνεται θα συνεχιστούν και θα αποτελεσουν εμπόδιο για την μετάβαση των Γάλλων ευρωβουλευτών στό Στρασβούργο, τόνισε ότι η απόφαση για την τελωνειακή ένωση είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία και γι αυτό το λόγο η χώρα του θα νοικιάσει λεωφορεία για την μεταφορά τους

    [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΥΓΚΑΛΕΙ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ

    Ο Αλβανός Προεδρος Σαλί Μπερίσα κάλεσε σήμερα του πολιτικούς αρχηγούς σε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Οπως γράφει η εφημερίδα "Κόχα Γιόν" είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς,μετά το περυσινό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα.

    "Η αντιπολίτευση σχολιάζει η εφημερίδα,δέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου Μπερίσα,εκτός απο τη Δημοκρατική Συμμαχία,που εξέφρασε ανοικτά την δυσφορία της,επειδή,ο Μπερίσα δεν κάλεσε τον προεδρο του Κόμματος ή το γενικό γραμματέα,αλλά ένα απο τα μέλη της ηγεσίας".

    Οι πολιτικοί αρχηγοί που θα πάρουν μέρος είναι Σερβέτ Πελλούμπι του σοσιαλιστικού κόμματος,Πασκάλ Μίλο,του σοσιαλδημοκρατικού,Τριτάν Σέχου του Δημοκρατικού,Βασ.Μέλος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,Σαμπρί Γκόντο του Ρεπουμπλικανικού,Τεοντόρ Λάτσιο της σοσιαλδημοκρατικής ένωσης και πιθανότατα ο Αρμπέν Ιμάμι,γενικός γραμματέας της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

    [11] ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΒΛΑΒΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΣΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Εκτός λειτουργίας τέθηκε χθές ένας απο τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Κοζλοντούι.Η εφημερίδα "Στάνταρντ" αναφέρει ότι η βλάβη σημειώθηκε σε αντλία,χωρίς να διευκρινίζει σε ποιό τμήμα του πυρηνικού εργοστασίου.Υπογραμμίζει ότι,αμέσως τέθηκε εκτός λειτουργίας ο πρώτος αντιδραστήρας και ταυτόχρονα άρχισαν οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν απο τη βλάβη υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας.

    Η εφημερίδα σημειώνει πάντως,ότι η διεύθυνση του εργοστασίου με ανακοίνωσή της,καθησυχάζει τους Βούλγαρους και τονίζει ότι "η βλάβη είναι ασήμαντη η οποία ήδη αποκαταστάθηκε και ο αντιδραστήρας τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία".

    [12] ΝΕΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ "ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ

    Νέα σκοπιανή προπαγανδιστική προσπάθεια καταγγελλουν οι βουλγαρικές αρχές.Η προσπάθεια αυτή,όπως αναφέρουν βουλγαρικές εφημερίδες,εκδηλώθηκε στην πόλη Σαντάνσκι,που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Ελλάδα αλλά και τα Σκόπια.

    Η εφημερίδα "Κόντινεντ" αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένας δημοσιογράφος της σκοπιανής ημιεπίσημης εφημερίδας "Νόβα Μακεντόνια" ,που ονομάζεται Βάντσο Μεχατζίϊσκι,διένειμε παράνομα σε οπαδούς της οργάνωσης "Ομο-Ιλιντεν" στην περιοχή του Σαντάνσκι,βιβλίο με τον τίτλο "ο χώρος των βαλκανικών ονείρων".Επικαλούμενη τις βουλγαρικές αστυνομικές αρχές της περιοχής η εφημερίδα αναφέρει ότι το περιεχόμενο του βιβλίου ήταν "αντιβουλγαρικό",ενω στο εξώφυλλο του βιβλίου απεικονίζεται χάρτης,που παρουσιάζει τη "Μεγάλη Μακεδονία".

    Τη συνέχιση της προπαγάνδας στο βουλγαρικό χώρο δεν αμφισβητεί και η εφημερίδα "Ντούμα" που εκφράζει τις απόψεις του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος.Σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι "σε συνέδριο που πραγματοποίησαν παράγοντες της παράνομης οργάνωσης "Ομο- Ιλιντεν" αποφασίστηκε να αλλάξει η ονομασία της και να ονομάζεται στο μέλλον "Κόμμα για την δημοκρατική πρόοδο του Πιρίν".

    Οπως επισημαίνει η εφημερίδα "η απόφαση αυτή αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια των παραγόντων της οργάνωσης να πετύχουν τη νομιμοποίησή της με στόχο την αναγνώριση "μακεδονικής μειονότητας στη "Μακεδονία" του Πιρίν".

    [13] ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΕΝΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Συνεχή αύξηση σημειώνει τις τελευταίες μέρες η τιμή του γερμανικού μάρκου στα ιδιωτικά γραφεία ανταλλαγής συναλλάγματος της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Βέτσερ'', την προηγούμενη εβδομάδα η αξία ενός γερμανικού μάρκου ανερχόταν στα 27,1 δενάρια, ενώ χθες έφτασε τα 27,5 δενάρια.

    Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, τραπεζικοί παράγοντες της γειτονικής χώρας αποδίδουν την άνοδο της τιμής του μάρκου στη μείωση της εισροής του συναλλάγματος στη χώρα, μετά την άρση των κυρώσεων προς την Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας.

    Σύμφωνα, ωστόσο, με τον διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της ΠΓΔΜ Μπόρκο Στανόεφσκι, η άνοδος της τιμής του γερμανικού μάρκου οφείλεται στην προσπάθεια ορισμένων ιδιωτικών γραφείων να αποκομίσουν κέρδος από την πώληση συναλλάγματος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Λαϊκή Τράπεζα της ΠΓΔΜ ενημέρωσε του πολίτες της χώρας ότι θα διαθέτει το γερμανικό μάρκο στην τιμή των 27,25 δεναρίων.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου στατιστικής της γειτονικής χώρας, κατά 1,6% αυξήθηκαν οι λιανικές τιμές των προϊόντων στην αγορά της ΠΓΔΜ τον μήνα Νοέμβριο. Την μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν οι τιμές των φρούτων, με αύξηση κατά 46,1% και των λαχανικών, με αύξηση 7,4,%.

    Τα έξοδα διαβίωσης τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 1,9%, καθώς οι τιμές των ειδών διατροφής αυξήθηκαν κατά 3,7%, των ενδυμάτων και υποδημάτων κατά 1,3% και των ειδών υγιεινής κατά 0,9%.


    [Γ] ΝΕΑ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

    [14] Η ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Με την αυτοπαρουσίαση των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρεία του Κεντρικού Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού άρχισαν το πρωί οι εργασίες της τελευταίας ημέρας της Α' Οργανωτικής Συνέλευσης του Σ.Α.Ε.

    Ο πρώτος υποψήφιος κ.Αντρέας Αθενς είπε ότι έχει αφιερώσει τη ζωή του υπέρ της διατήρησης, της προστασίας και της διάδοσης των ελληνικών ιδεωδών με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση.

    Ο κ. Βασίλης Σταθάκος, δεύτερος υποψήφιος που κατάγεται από τη Σπάρτη, αναφέρθηκε στην αναγκαία συνεργασία των αποδήμων με τη μητροπολιτική Ελλάδα και υποστήριξε ότι είναι πρόθυμος να συνεχίσει την προσφορά του για τη συνεργασία αυτή

    Από τα Καλάβρυτα κατάγεται ο τρίτος των υποψηφίων Θεόδωρος Σπυρόπουλος που διαμένει στις ΗΠΑ. Δήλωσε ότι γνωρίζει τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, των Βορειοηπειρωτών, των Ποντίων, το θέμα της Μακεδονία και τα άλλα εθνικά θέματα. Και πρόσθεσε ότι θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία του ελληνισμού

    Ο Αθανάσιος Φούσιας που είναι ο τέταρτος υποψήφιος κατάγεται από το Μαυρομάτι Καρδίτσας και ζει στο Τορόντο του Καναδά. Ο κ. Φούσιας τόνισε χαρακτηριστικά ότι καταθέτει την ψυχή και το λόγο του στην υπηρεσία της Ελλάδας.

    [15] ΜΟΝΙΜΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

    Μόνιμα γραφεία στην Αθήνα και αντιπροσωπευτικά γραφεία στην HELEXPO στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης ή άλλων μεγάλων εκθεσιακών εκδηλώσεων παγκοσμίου ενδιαφέροντος, αποκτούν οι ομογενείς δημοσιογράφοι, σύμφωνα με πρότασή τους, η οποία έγινε κατ'αρχήν αποδεκτή από τον υφυπουργό Αποδήμου Ελληνισμού, Γρηγόρη Νιώτη και τον πρόεδρο της HELEXPO-ΔΕΘ, κ.Βασίλη Κουρτέση.

    Τα γραφεία στην Αθήνα θα λειτουργούν επανδρωμένα με δαπάνες του ελληνικού κράτους, ενώ το 17μελές άτυπο Διοικητικό Συμβούλιο των ομογενειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, το οποίο συστάθηκε χθες στο πλαίσιο του οργανωτικού συνεδρίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ekkgmislo}, ανέλαβε την ευθύνη μελέτης καταστατικού ύπαρξης, λειτουργίας και συντονισμού των ομογενειακών ΜΜΕ, ύστερα από έρευνα γνωμοδότησης από όλες τις περιφέρειες της υφηλίου.

    Πρωταρχικός σκοπός του άτυπου αυτού οργάνου των ομογενών δημοσιογράφων θα είναι η αντιπροσώπευση τους προς το μητροπολιτικό κέντρο για τα ενδιαφέροντα των ομογενειακών οργανισμών και ο συντονισμός του σε παγκόσμια βάση για την προβολή, πρωτίστως, της ενότητας των απανταχού Ελλήνων, των εθνικών θεμάτων, την προαγωγή της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης και την αμφίδρομη επικοινωνία και πληροφόρηση της Ελλάδας με και από τον απόδημο Ελληνισμό.

    Στο επόμενο συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού προβλέπεται να ψηφιστεί πρόταση για την τυπική αντιπροσώπευση του συμβουλίου των ομογενειακών ΜΜΕ στα δύο υπό ίδρυση εθνικά δίκτυα (Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού) και την προώθηση των συνδικαλιστικών ενδιαφερόντων των μελών τους.

    [16] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι περισσότερο διεκδικητική και λιγότερο παθητική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιάκωβος, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Κομοτηνή που οργάνωσε σήμερα ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, Ιμβρίων και Τενεδίων Θράκης.

    Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τις εξελίξεις των εθνικών μας θεμάτων, είπε πως τις παρακολουθεί και προσπαθεί να βοηθήσει όποτε μπορεί.

    Όσον αφορά τις σχέσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Αρχιεπίσκοπος τις χαρακτήρισε πολύ καλές λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε και γιαυτό βαδίζουν χέρι - χέρι.

    Ο κ Ιάκωβος πρότεινε στα μέλη του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Ιμβρίων και Τενεδίων να κινήσουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία του Ιμβριακού χωριού στην περιοχή ''Παγούρια'' Ροδόπης, όπου κι εκείνος θα αποκτήσει ένα σπίτι στην Ελλάδα.

    Εξάλλου στον Αρχιεπίσκοπο κατά τη διάρκεια τελετής που οργάνωσε το ''Δημοκρίτειο'' Πανεπιστήμιο Θράκης απονεμήθηκε ο τίτλος του ''Φίλου'' του πανεπιστημίου.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Π. Ταστσίδη)

    [17] Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΝΤΕΣΤΑΓΚ

    Για μία ακόμη φορά έγινε κονταρομαχία στη γερμανική βουλή χθες για το επίκαιρο θέμα της αποστολής Γερμανών στρατιωτών στη Βοσνία, δίχως όμως ουσία. Όπως τόνισαν στα σχόλιά τους και ξένοι παρατηρητές έμοιαζε περισσότερο με έναν αγώνα για το ποιο γερμανικό κόμμα είναι πιο πατριωτικό και πιο πιστό στο νέο μεγαλοϊδεατισμό της ενωμένης ισχυρής Γερμανίας, παρά ousiastij\ διαφορά ηθικού χαρακτήρα με "μαθήματα από το παρελθόν".

    Οι σοσιαλδημοκράτες φόρεσαν και αυτή τη φορά το μανδύα του επικίνδυνου εθνικισμού αγνοώντας πλήρως την ταυτότητά τους και τα λόγια τους σε συνέδρια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς της οποίας είναι και αυτοί μέλος.

    Έτσι παρατηρούσαμε χθες ένα φαινόμενο κατά το οποίο ο καγκελάριος Κολ και ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σάρπινγκ συναγωνίζονταν ποιος από τους δύο επιθυμεί περισσότερο και θεωρεί πιο "απαραίτητη" την παρουσία Γερμανών στρατιωτών στην περιοχή της Βοσνίας και Κροατίας. Στο μεταξύ, τα γερμανικά στρατεύματα καταφθάνουν πλήρως εξοπλισμένα στην Κροατία. Σε φιλόξενο μέρος εφόσον το κρατίδιο αυτό υπήρξε πάντοτε στην ιστορία υποτακτικό στις γερμανικές επιθυμίες. Εκεί που θα περίμενε κανείς κάποια διαχώρηση, απογοητεύτηκε. Και ο αρχηγός των "προοδευτικών" δήθεν Πρασίνων βουλευτών Γιόσκα Φίσερ έδειξε το πρόσωπο των Πρασίνων, ή μέρους αυτών, διακηρύσσοντας ότι όχι μόνο η παρουσία του γερμανικού στρατού είναι απαραίτητη στη Βοσνία, αλλά και η συμμετοχή τους σε πυρά όταν υπάρξει γενοκτονία. Το πώς βλέπουν οι Γερμανοί το θέμα της γενοκτονίας και από ποια πλευρά στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, είναι σε όλους γνωστό! Η μόνη εξαίρεση υπήρξε για μία ακόμη φορά ο θεωρητικός ηγέτης του Δημοκρατικού Σοσιαλδημοκρατισμού (πρώην κομμουνιστικού κόμματος Αν. Γερμανίας) διανοούμενος Γκρέγκορ Γκίζυ, η μοναδική εξαίρεση σε όλο το πολυπληθές γερμανικό κοινοβούλιο, ο οποίος είπε τα πράγματα όπως έχουν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση ακόμη και των Σοσιαλδημοκρατών. Είπε ξεκάθαρα απευθυνόμενος στον πρόεδρο της κυβέρνησης Κολ ότι η γερμανική διπλωματία είναι μια μεγάλη υποκρισία και καμία σχέση με την ηθική δεν έχει. Η γερμανική πολιτική, είπε, επεμβαίνει εκεί που τη συμφέρει, ενώ υπάρχουν τόσες εστίες πολέμου και τόσα παράνομα καταπατούμενα μέρη (εδώ ανέφερε και την Κύπρο και τη Βόρεια Ιρλανδία). Ξεχνούμε την ιστορία, συμπλήρωσε, και ξεχνούμε ότι εμείς η Γερμανία προκαλέσαμε τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία! Ήταν ο μόνος Γερμανός πολιτικός ο Γκίζυ που σε κάποια στιγμή διαμαρτυρήθηκε χθες για την υποδοχή που έκανε στην Τουρκίδα πρωθυπουργό Τσιλλέρ προχθές η κυβέρνηση της Βόννης.

    Δυστυχώς η αλήθεια ακούστηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο από μία μόνο φωνή έναν οξυδερκή αλλά απομονωμένο αριστερό πολιτικό, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από όλες τις πλευρές όταν επέκρινε την Τουρκίδα πρωθυπουργό.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Thursday, 7 December 1995 - 13:49:42