Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS (15/11/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 15 Νοεμβρίου 1995

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [02] ΤΗΛ. ΧΥΤΗΡΗΣ: "Το πρώτο εθνικό μας θέμα είναι το Κυπριακό".

  • [03] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: "Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης".

  • [04] ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΘΕΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ

  • [05] ΓΕΡ.ΑΡΣΕΝΗΣ: "Ο ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"

  • [06] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • [07] TΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ,

  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑ-ΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

  • [09] ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΈΚΘΕΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ HELECO ΄95

  • [10] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΥΡΙΛΛΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟ

  • [11] ΜΙΧ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ''Ο ΜΑΞΙΜΑΛΙΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ''

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ "ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ''

  • [13] H ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • [14] Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΕΡ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

  • [15] Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ

  • [16] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [17] Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗ "ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ" ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

  • [18] ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΙ

  • [19] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [20] ΔΕΣΠΟΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΚΥΡΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ

  • [21] ΣΟΦΙΑ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [22] ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

  • [23] "ΜΑΚΕΔΟΝΟΣΛΑΒΙΑ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΤΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ

  • [24] ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ SIDMEZ

  • [25] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [26] ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΕΔΡΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

  • [27] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΑΙΜΠΡΙΤΖ

  • [28] ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

  • [29] ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ RMIT ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)

  • [30] Η ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Την εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών κ.Αλέκου Παπαδόπουλου για τον προϋπολογισμό του 1996 ενέκρινε σήμερα η οικονομική επιτροπή της κυβέρνησης η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ο κ.Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας αλλά προσέθεσε ότι "πρέπει να φοβόμαστε τις παγίδες", τις οποίες όμως δεν θέλησε να διευκρινίσει περιοριζόμενος συμπεριλάβει σε αυτές τον πληθωρισμό και το έλλειμμα αλλά και παραπέμποντας στον Δεκέμβριο, δηλαδή στον χρόνο ανακοίωσης του νέου προϋπολογισμού.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, "η ελληνική οικονομία πάει πολύ καλά αλλά έχει λεπτό ισοζύγιο" και δεν χρειάζεται "πολλά ταρακουνήματα".

    Προσερχόμενος στην σύσκεψη ο κ.Παπανδρέου είχε απορρίψει τον όρο "λιτότητα" για τον προσδιορισμό της οικονομικής πολιτικής του 1996 λέγοντας ότι όταν το εισόδημα αυξάνεται με το ρυθμό που αυξάνεται το δικό μας δεν πρόκειται για λιτότητα αλλά αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες σε ότι αφορά ενδεχόμενες αυξήσεις σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

    [02] ΤΗΛ. ΧΥΤΗΡΗΣ: "Το πρώτο εθνικό μας θέμα είναι το Κυπριακό".

    "Ισχύει πάντα η καταδίκη της διεθνούς κοινότητας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης με αφορμή τη συμπλήρωση 12 χρόνων από την ανακήρυξη του τουρκικού ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο κ. Χυτήρης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις θέσεις της ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και πρόσθεσε ότι το Κυπριακό είναι το πρώτο εθνικό μας θέμα. "Η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει και τις προκλήσεις της και την αδιαλλαξία της για να οδηγηθούμε σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών" κατέληξε ο Υπουργός Τύπου.

    [03] Τ.ΧΥΤΗΡΗΣ: "Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης".

    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με αντικείμενο την εξέταση των αιτημάτων των εξεγερθέντων στις φυλακές Κορυδαλλού. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ποττάκη.

    Αναφερόμενος εξάλλου στα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα εις βάρος των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της πορείας των φοιτητών και των σπουδαστών ο κ. Χυτήρης κατήγγειλε τα επεισόδια αυτά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν προκλήθηκαν από τους φοιτητές. Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά μαζί με την επίθεση κατά των δημοσιογράφων και της μονάδας εξωτερικών μεταδόσεων "καταγγέλλω και μια επίθεση εναντίον της ενημέρωσης".

    Ο Υπουργός Τύπου απέδωσε τις ταραχές σε ξένα στοιχεία τα οποία παρεισφρήσαν στην φοιτητική εκδήλωση ενώ απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν επενέβη η Αστυνομία ο κ. Χυτήρης δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία με τους διοργανωτές να είναι διακριτική η παρουσία των αστυνομικών σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

    [04] ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΘΕΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ

    Ηρεμία επικρατεί από το πρωί στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., η οποία τελεί υπό κατάληψη από χθες το βράδυ από 40 νεαρούς αναρχικούς. Χθες το βράδυ για τέσσερις περίπου ώρες τα άτομα αυτά δημιούργησαν σοβαρά επεισόδια και εκτόξευσαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων 25 βόμβες μολότωφ και δεκάδες φωτοβολίδες, προκαλώντας ζημιές στα γραφεία της διοίκησης της Δ.Ε.Θ., σε στάσεις του ΟΑΣΘ, σε δέκα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, καθώς και σε έξι μοτοσικλέτες της αστυνομίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεαροί κουκουλοφόροι προκάλεσαν φθορές και στη Θεολογική Σχολή, ενώ εξαιτίας των επεισοδίων διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εγνατία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί, ενώ συνελήφθησαν τέσσερις νεαροί, οι οποίοι σήμερα θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

    Πρόκειται για τους Ιωάννη Αναγνώστου, 23 χρόνων φοιτητή, Πάρη Σοφό, 22 ετών φοιτητή, Ηλία Χατζηλιάδη, 24 χρόνων ιδιοκτήτη πανσιόν και Ζ.Κ., 17 χρόνων, μαθήτρια λυκείου.

    Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία οι νεαροι αναρχικοί θα κάνουν σήμερα πορεία ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι τέσσερις συλληφθέντες.

    [05] ΓΕΡ.ΑΡΣΕΝΗΣ: "Ο ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"

    Σε συνέντευξή του,που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα "Ελ Παίς",ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης τονίζει ότι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός αποτελεί απειλή για την Ευρώπη.

    'Η απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη είναι η άνοδος του φονταμενταλισμού στη Βόρειο Αφρική και στην Ecc}r Ανατολή,απειλή που πρέπει να αντικρουσθεί με την οικονομική ανάπτυξη και με μια δομή συλλογικής ασφαλείας στη Μεσόγειο" αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και προσθέτει:"Η απειλή προέρχεται απο τρείς παράγοντες.Την ανικανότητα των κυβερνήσεων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση της ελεύθερης αγοράς και τον ανταγωνισμό,απο τη δημογραφική έκρηξη στις χώρες αυτές και απο την άνοδο των ισλαμιστών ,που προσπαθούν να κερδίσουν τις ομάδες εκείνες που ζούν χωρίς ελπίδα,ιδιαίτερα τους νέους και δρά παραβιάζοντας την τάξη,τους θεσμούς και τη δημοκρατία.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του,ο κ.Αρσένης αναφέρει ότι "το ΝΑΤΟ βρίσκεται σήμερα σε μια νέα πορεία εξέλιξης.Πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην άμυνα της Ευρώπης και σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις στην περιφέρειά της."

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία ο κ.Αρσένης τονίζει ότι αφού επιλυθεί το κυπριακό θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για τη βελτίωση των ήδη τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία.

    "Η Ελλάδα,σημειώνει,προέβη σε μια σημαντική χειρονομία πορός την Αγκυρα αίροντας το βέτο στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την τελωνειακή ένωση.Η Τουρκία οφείλει να αποδείξει ότι υιοθετεί μέτρα σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών."

    [06] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Ανοιχτό παραμένει για την κυβέρνηση το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου παρά την απορριπτική απάντηση της Γερμανίας. Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία. Χαρακτήρισε δε το θέμα πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας και επανέλαβε ότι η αυτό δεν κλείνει με τη άρνηση της ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας σε διακρατικό επίπεδο.

    "Η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να υπάρξει η διαδικασία επίλυσης των διαφορών με την φίλη πάντα και εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία, με όλα τα ειρηνικά μέσα που διατίθενται" κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης.

    [07] TΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ,

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ,καθηγητής Δημ.Τσάτσος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" τάσσεται υπέρ της αναβολής της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Θεωρεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για αναβολή της συζήτησης σαν μια απόφαση "χωρίς εναλλακτική λύση",ενω παράλληλα προσθέτει ότι τον φοβίζει το ενδεχόμενο να κερδίσουν οι ισλαμιστές στις εκλογές του Δεκεμβρίου. "Με φοβίζει ,υπογραμμίζει αλλά τα βασανιστήρια των touqjij~m φυλακών δεν είναι διαπραγματεύσιμα."

    Διατυπώνει πάντως την θέση ότι και η ελληνική κυβέρνηση και οι Ελληνες ευρωβουλευτές είναι ,κατα βάση,υπέρ της τελωνειακής ένωσης.Διευκρινίζει ,όμως, ότι "το Κοινοβούλιο καλείται να αξιώσει τη συνδρομή δικαιοκρατικών και δημοκρατικών προϋποθέσεων".

    Κρίνει το τουρκικό Σύνταγμα και το θεωρεί "μετεξεταστέο" αφού ,όπως τονίζει "δεν παίρνει ούτε τη βάση στο Συνταγματικό Δίκαιο". Οσον αφορά στη συνεργασία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών με την κυβέρνηση και ιδιαίτερα με το υπουργείο Εξωτερικών θα την 'ηθελε πιό στενή και πιο συχνή.

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑ-ΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν στις 29 Νοεμβρίου στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών της πόλης, όπως ανακοινώθηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά από ειδική για το θέμα συνεδρίαση των διοικήσεων των τριών φορέων. Στη συνένετευξη πήραν μέρος οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Φώλιας, και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Αριστείδης Μποζρικίδης, και ο πρόεδρος και ο Γενικός Γραμμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών, κ.κ.Μιχάλης Τζιάλλας και Γιάννης Παπαργύρης.

    Όπως διευκρίνισε ο κ.Φώλιας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης πρόκειται να γίνει κατ'αρχήν καταγραφή της κατάστασης σε σχέση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις και ενημέρωση των μελών των τριών φορέων για την εξέλιξη του διαλόγου που πραγματοποιείται με εκπροσώπους της πολιτείας ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί ή μη η συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά το 1996. "Δεν είμαστε σε θέση να προεξοφλήσουμε από αυτή τη στιγμή ποιές θα είναι οι περαιτέρω ενέργειες" σημείωσε ο κ.Φώλιας.

    [09] ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΈΚΘΕΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ HELECO ΄95

    Περισσότεροι από 4.000 επισκέπτες επισκέφτηκαν τη 2η διεθνή έκθεση τεχνολογίας περιβάλλοντος HELECO, που πραγματοποιήθηκε στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα, ενώ ιδιαίτερο υπήρξε το ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του συνδέσμου ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, της ανάπλασης των παλαιών χώρων υγειονομικής ταφής και ιδιαίτερα στης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοαέριο που παράγεται στο χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

    Ο πρόεδρος του συνδέσμου ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης κ Μπάμπης Μπαρμπουνάκης με αφορμή τη συμμετοχή στη HELECO ΄95 τόνισε ότι η έκθεση απέδειξε έμπρακτα ότι μπορεί να συσπειρώσει αποτελεσματικά όλο το επιστημονικό προσωπικό, τις εταιρείες και τους αρμόδιους φορείς του περιβάλλοντος δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να προβάλουν τις δραστηριότητες που επιτελούν. "Σας περιμένουμε όλους στην ep|lemg διοργάνωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το 1997 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής πρωτεύουσας" κατέληξε ο κ Μπαρμπουνάκης

    [10] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΥΡΙΛΛΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟ

    Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Ελληνες συνεχιστές του θρησκευτικού και πολιτιστικού έργου των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου στον κόσμο των Σλάβων" διοργανώνει στο πλαίσιο των λ' Δημητρίων η Ελληνική Εταιρεία Σλαβικών Μελετών και στο οποίο συμμετέχουν ελληνες και ξένοι επιστήμονες

    Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου οι εργασίες του αρχίζουν αύριο Πέμπτη 16 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης θα εξεταστεί το τεράστιο πνευματικό έργο που οι Θεσσαλονικείς άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος επετέλεσαν στον κόσμο των σλάβων κατά τα τέλη του 9ου αιώνα ως απεσταλμένοι της κυβέρνησης του Βυζαντίου και του Οικουμενικού πατριαρχείου.

    [11] ΜΙΧ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ''Ο ΜΑΞΙΜΑΛΙΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ''

    ''Δεν επιρρίπτω ευθύνες σε κανέναν. Ή φταίμε όλοι ή δεν φταίει κανένας'', υπογράμμισε αναλύοντας την ελληνική πολιτική στο Σκοπιανό, ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην υπουργός Μιχάλης Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των βιβλίων του ''Το ημερολόγιο ενός πολιτικού- η εμπλοκή των Σκοπίων'' και ''Η πέτρινη πόλη'' - μέρος δεύτερο της Κοζανίτικης τριλογίας, στη Θεσσαλονίκη.

    ''Δεν κάνω ελληνοελληνικό πόλεμο, ο οποίος ούτε συμφέρει ούτε ωφελεί. Δεν θα επέμβω στην πρόσφατη βιβλιομαχία'', επισήμανε ο κ.Παπακωνσταντίνου και προσέθεσε πως στο βιβλίο του για το Σκοπιανό κάνει πιστή καταγραφή των γεγονότων που διαδραματίστηκαν μέχρι τον Μάιο του 1993, την εποχή που ήταν υπουργός εξωτερικών, διευκρινίζονται ότι ''δεν πρόκειται για διαρροή απόρρητων εγγράφων αλλά για έγγραφα δημοσιευμένα στα Ηνωμένα Εθνη''.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως δεν έχει κομματικές δεσμεύσεις και ότι λέει εκείνο που πιστεύει ότι είναι αλήθεια, καθώς ''ηρθε η ώρα να σταματήσει η παραπληροφόρηση και η μυθοπλασία που κυριαρχούν στην Ελλαδα''.

    Αναφερόμενος στη νέα πραγματικότητα που σχηματίστηκε μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού ο κ.Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως ''αναδύεται η Ελλάδα ως η ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων, ισχυρότερη οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτικά, διπλωματικά, πολιτιστικά'' .

    ''Παρασυρθήκαμε από έναν αδικαιολόγητο εθνικισμό'' επισήμανε ο κ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επέδωσε την απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ στις 3 Οκτωβρίου σε εθνικιστικούς κύκλους, που ''υπάρχουν και στη Βουλγαρία και στα Σκόπια και ιδιαίτερα letan} των Σκοπιανών του εξωτερικού''.

    ''Ειναι η ώρα να πούμε στον κόσμο πώς πρέπει να ασκείται η εξωτερική πολιτική'' υπογράμμισε ο κΠαπακωνσταντίνου και άφησε αιχμές κατά της εκκλησίας στην οποία συνέστησε να ''παει στη Λάρισα'' για να ''σταματήσει η γελοιοποίησης της'', ''αντι να ασχολείται με εξωτερικά θέματα''.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ''τρομερό λάθος'' τα ελληνικά οικονομικά μέτρα κατά της ΠΓΔΜ, ενώ αναφερόμενος στην ονομασία του γειτονικού κράτους είπε πως ''το καλύτερο που θα ταίριαζε είναι ''η Σλαβομακεδονία'', ''το οποίο χάσαμε στις 16 Δεκεμβρίου του 1991 με την ''μαξιμαλιστική τάση που μας διέπετε'', κατέληξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ "ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ''

    Με ειρηνικές και μαζικές εκδηλώσεις, ο ελληνισμός της Κύπρου καταδικάζει για άλλη μια φορά το κατοχικό "ψευδοκράτος" με αφορμή τα 12 χρόνια της ανακήρυξης του και διαδηλώνει την αποφαστικότητα του να συνεχίσει τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου.

    Η κυβέρνηση και τα κόμματα έχουν καλέσει το λαό να διαδηλώσει την απόφαση του για αγώνα με ειρηνικό τρόπο και να αποφεύγει την είσοδο στη γραμμή αντιπαράταξης και τις συγκρούσεις με τους άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Η αστυνομία, η εθνική φρουρά και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

    Σε μερικά ευαίσθητα σημεία στη γραμμή αντιπαράταξης έχουν τοποθετηθεί συρματοπλέγματα, σύμφωνα με ειδικό σχέδιο δράσης που αποφαστίστηκε από τις αρχές ασφαλείας. Το σχέδιο προβλέπει αποκλεισμό συγκεκριμένων δρόμων κοντά στη "πράσινη γραμμή" και τη χρησιμοποίηση αν παραστεί ανάγκη, δακρυγόνων, πυροσβεστικών οχημάτων και άλλων μέσων προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος ατόμων στη "νεκρή ζώνη".

    Σύμφωνα με πληροφορίες των αρχών ασφαλείας, οι Τούρκοι αναμένεται να προβούν σήμερα σε προκλητικές ενέργειες σε σημεία της γραμμής αντιπαράταξης.

    Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των μέτρων από το κατοχικό καθεστώς και από την Τουρκία, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν χθές τον κυπριακό εναέριο χώρο για μιά ώρα φωτογραφίζοντας τις νότιες ακτές της Κύπρου.

    Στο μεταξύ χιλιάδες μαθητές και φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί στη περιοχή του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλλας και του Αγίου Κασσιανού και με συνθήματα και αντικατοχικά τραγούδια διαδηλωνουν την αντίθεση τους στη τουρκική κατοχή. Στον Αγιο Κασσιανό οι μαθητές και φοιτητές μοιράζουν συμβολικά 1619 γαρύφαλλα στον κόσμο ένα για τον καθένα από τους αγνοούμενους από την τουρκική εισβολή.

    [13] H ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Εντείνονται οι προσπάθειες της Τουρκίας για την συζήτηση και υπερψήφιση απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. Σήμερα έφθασαν στο Στρασβούργο οι τρείς πρώην υπουργοί Εξωτερικών Χικμέτ Τσετίν,Μουράτ Καραγιαλτσίν και Λεβέντ Κιρτζά,οι οποίοι θα έχουν επαφές με όλους σχεδόν τους ευρωβουλευτές,πρός τους οποίους απέστειλαν προσκλήσεις,σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να δώσουν θετική ψήφο για την Τουρκία.

    Υπέρ της τελωνειακής ένωσης έχουν ταχθεί ο κοινοτικός επίτροπος Βαν Ντεν Μπρούκ και ο παρατηρητής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό Σερζ Αμπού.Ο κοινοτικός επίτροπος ,σε συνέντευξη που έδωσε την pqogco}lemg εβδομάδα,δήλωσε ότι "οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί στην Τουρκία επιτρέπουν την επικύρωση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση.

    [14] Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΕΡ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Η Πρωθυπουργός της Τουρκίας αρχίζει σήμερα στη Μαδρίτη συνομιλίες με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Φελίπε Γκονζάλες.Οι συνομιλίες αυτές θεωρούνται "ιδιαίτερα σημαντικές" σύμφωνα με ισπανικές εκτιμήσεις "εξαιτίας της στρατηγικής θέσης της Τουρκίας".Ωστόσο, η επίσκεψη Τσιλερ στην σπανική πρωτεύουσα εντάσσεται στο πλαίσιο της "διπλωματικής επίθεσης" που έχει εξαπολύσει η Τουρκία στην Ευρώπη.

    Απο την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χαβιέ Σολάνα υπογράμμισε ότι οι δεκαπέντε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τάσσονται υπέρ της επικύρωσης της τελωνειακής ένωσης,αλλά πρόσθεσε πώς το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί ανεξάρτητο θεσμό.Η ισπανική κυβέρνηση πάντως,φαίνεται ότι εκτιμά πώς "μια θετική ψήφος θα επέτρεπε στην Τουρκία την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και θα παρείχε την εγγύηση για πολιτική σταθερότητα".

    [15] Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ

    Συντομότερα aπο τον αρχικά προβλεφθέντα χρόνο του τέλους του 1995 φαίνεται να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ.Κίρο Γκλιγκόρωφ σύμφωνα με σημερινή γνωμοδότηση των θεραπόντων γιατρών του όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων.

    Στην γνωμοδότηση τονίζεται ότι η ψυχική και φυσική κατάσταση της υγείας του Προέδρου της ΠΓΔΜ κρίνεται καλή και του επιτρέπει σύντομα να αναλάβει τα καθήκοντά του.

    [16] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Διαδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στο τουρκικό προξενείο στη βουλγαρική πρωτεύουσα με αφορμή τα 12 χρόνια από την κήρυξη του ψευδοκράτους στη Βόρειο Κύπρο πραγματοποίησαν οι Κύπριοι φοιτητές στη Σόφια.

    ''Αυτό το ψευδοκράτος δημιουργήθηκε πάνω στα πτώματα των δολοφονηθέντων Ελληνοκυπρίων και δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος του κόσμου'', τονίζεται στο ψήφισμα των Κυπρίων φοιτητών, φυλλάδια με το οποίο σκορπίστηκαν στους δρόμους της Σόφιας.

    Στο ψήφισμα απευθύνεται έκκληση για υποστήριξη και βοήθεια του αγώνα του κυπριακού λαού για την απελευθέρωση από τον ''τουρκικό ζυγό'' και επισημαίνεται πως ''οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν ούτε πολεμική αεροπορία και ναυτικό, αλλά ούτε και τανκς και δυνατό στρατό όπως η Τουρκία, για να υπερασπίσουν την πατρίδα τους''.

    Αύριο οι Κύπριοι φοιτητές στη Σόφια οργανώνουν εορτή στο Πανεπιστήμιο Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας στη βουλγαρική πρωτεύουσα, ενώ την Παρασκευή μαζί με τους φοιτητές από την Ελλάδα που σπουδάζουν στη Σόφια, θα οργανώσουν διαδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ.

    [17] Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗ "ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ" ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

    "Η παρουσία πενήντα και πλέον γιουγκοσλαβικών τουριστικών πρακτορείων στη έκθεση τουρισμού "Φιλοξένια" στη Θεσσαλονίκη αποτελεί καλή ένδειξη ότι η Ευρώπη και ο κόσμος αλλάζει εικόνα για τη χώρα μας", τόνισε σε συνέντευξη τύπου στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Τουριστικής Ενωσης Σερβίας Γιόβαν Ποπέσκου.

    Ο κ.Ποπέσκου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η κοινή συμμετοχή των Τουριστικών Ενώσεων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου υπηρξε αντικείμενο ενδιαφέροντος τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης.

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι στην έκθεση τουρισμού "Φιλοξένια" προσδιορίστηκαν οι κανονισμοί της κοινής συμμετοχής των γιουγκοσλαβικών και ελληνικών τουριστικών πρακτορείων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά για την τουριστική σεζόν του 1996.

    [18] ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΙ

    Περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα στη Γιουγκοσλαβία βρίσκονται στα προθυρα της πείνας, ενώ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χωρας αδυνατεί να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για την επιβίωσή του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γιουγκοσλαβικού Ερυθού Σταυρού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Ερυθρός Σταυρός, 500 χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας ενώ ο αριθμος των ανέργων ανέρχεται στις 700.000.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο αριθμός των προσφύγων από τις πρώην Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες ανέρχεται στις 600.000.

    [19] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Τα προβλήματα που αντιμετωπιζουν οι μειονότητες στα Βαλκάνια θα είναι το θεμα συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 1996 στους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας.

    Στο συνέδριο που διοργανώνει η Αλβανική Επιτροπή του Helsinki Watch, θα κληθούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αρμπεν Πουτο, εκπρόσωποι από όλες τις βαλκανικές χωρες.

    [20] ΔΕΣΠΟΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΚΥΡΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ

    Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος του Ακυρωτικου Δικαστηρίου των Τιρανων Ζεφ Μπρόζι αποδεχόμενος υποτροφία του ιδρύματος "Fullbright" για να παρακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές.

    Η μετάβαση του Μπρόζι στις ΗΠΑ ερμηνεύθηκε από μερίδα του αλβανικού τυπου ως "υποχρεωτική" από την αλβανική κυβέρνηση καθως η όξυνση των σχέσεων του πρώην προέδρου του Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τον υπουργό Dijaios}mgr ειχε πάρει τη μορφή ανοιχτής αντιπαράθεσης μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Η σύγκρουση είχε ξεκινήσει μετά την απόφαση του Μπρόζι να αφεθεί ελεύθερος ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φάτος Νάνο που βρίσκεται στις φυλακές.

    Λίγο πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, όπως γραφει η ανεξάρτητη εφημερίδα "Κοχα Γιόνε", ο Μπρόζι σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η απομάκρυνσή του δεν σημαίνει διαμαρτυρία επειδή, όπως είπε, "πάντα διαμαρτύρονταν ανοικτά κατά της κρατικής πυραμίδας την οποία χαρακτήρισε "δεσποτική". "Ωστόσο απομακρύνομαι κατω από τον κίνδυνο που με απειλεί", είπε ο Μπρόζι.

    [21] ΣΟΦΙΑ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Διεθνές σεμινάριο για τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην Παρευξείνεια περιοχή άρχισε στη Σόφια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    ''Το θέμα του σεμιναρίου υπερβαίνει τις οικονομικές του παραμέτρους, καθώς τα σχέδια που εξετάζονται μπορούν και πρέπει να συμβάλουν στην ειρήνη, στις καλές γειτονικές σχέσεις και στην οικονομική πρόοδο στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ σε χαιρετισμό που απηύθυνε στους συνέδρους.

    Η βουλγαρική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στις εργασίες που θα ακολουθήσουν μετά από την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, επισήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ζαν Βίντενοφ.

    Στο επίκεντρο του σεμιναρίου, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι 41 χωρών, βρίσκονται τα θέματα των συγκοινωνιών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, καθώς και το ζήτημα της οικονομικής αποκατάστασης των Δημοκρατιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά από τη διευθέτηση της βοσνιακής κρίσης.


    [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [22] ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Συνάντηση με τον υπουργό Αιγαίου, Αντώνη Κοτσακά, ο οποίος αναμένεται σήμερα το μεσημέρι στο Σίδνεϊ, θα έχουν το Σάββατο εκπρόσωποι των ομογενειακών συλλόγων νησιών του Αιγαίου στην Αυστραλία.

    Ο Έλληνας υπουργός αύριο θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη, ενώ το πρωί της Παρασκευής θα δώσει συνέντευξη τύπου στο γενικό προξενείο, το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Σίδνεϊ και ΝΝΟ στην Ελληνική Κοινοτική Λέσχη και στις 7.30 μ.μ. θα παραστεί σε δεξίωση και στη συνέχεια σε δείπνο που διοργανώνει προς τιμήν του η Ομοσπονδία Νήσων Αιγαίου και η Χιακή Αδελφότητα.

    Το πρωί του Σαββάτου ο κ.Κοτσακάς θα συναντηθεί με τα προεδρεία των συλλόγων νήσων του Αιγαίου, το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Cemij|r Πρόξενος, Γεώργιος Βέης, και το βράδυ σε χοροεσπερίδα της Χιακής Αδελφότητας στο Σαμιακό Σπίτι.

    Την Κυριακή ο υπουργός Αιγαίου θα παραστεί σε εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα στο Darling Harbour και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα δώσει ομιλία με θέμα "Προβλήματα και προοπτικές του Αιγαίου και η γενική κατάσταση των εθνικών μας ζητημάτων, στην Ελληνική Κοινοτική Λέσχη. Τη Δευτέρα ο κ.Κοτσακάς θα επισκεφθεί την Καμπέρρα, ενώ για στην Ελλάδα θα επιστρέψει σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη.

    [23] "ΜΑΚΕΔΟΝΟΣΛΑΒΙΑ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΤΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ

    Ανακοίνωση με την οποία προσδιορίζει τη γνωστή του θέση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εξέδωσε το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών. Πρόκειται για την ονομασία "Μακεδονοσλάβοι" και "Μακεδονοσλαβία", η οποία χαρακτηρίζεται από το Ινστιτούτο ως "μια συμβιβαστική ιστορικά και πολιτιστικά πρόταση-λύση του προβλήματος, που πολιτικά μεν παίζεται στα Βαλκάνια, αλλά λειτουργικά ενσαρκώνεται στην Αυστραλία και τον Καναδά".

    Ο σύνθετος αυτός προσδιορισμός, όπως σημειώνεται, "παρά τις αδυναμίες του, είναι ο ευκολότερος όρος για να κατανοηθεί από τους ιστορικά αδαείς, ώστε να υπάρχει η διάκριση από τους Μακεδονοσλάβους και τους Μακεδόνες". Στην ίδια ανακοίνωση οι όροι "Άνω" ή "Νέα Μακεδονία" χαρακτηρίζονται ως "απαράδεκτοι.

    [24] ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

    "Ημέρα για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό" διοργανώνουν την Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, στο Tumbalong Park του Darling Harbour το γραφείο συμβούλου εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σίδνεϊ και τα τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας της ΝΝΟ, φοιτητικούς συλλόγους, την Καστελλοριζιακή Λέσχη και το Λύκειο Ελληνίδων. Η εκδήλωση εκτός από εισηγήσεις για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην ομογένεια της Αυστραλίας, περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, καθώς και παραδοσιακά παιχνίδια και αναβίωση ελληνικών εθίμων. Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν φοιτητές και μαθητές από 14 δημόσια σχολεία, 6 ιδιωτικά κολλέγια και 24 αντιπροσωπευτικές ομάδες μαθητών των Ελληνικών Απογευματινών και σαββατιανών σχολείων.

    [25] ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Εκπαιδευτικό Κέντρο Ελληνισμού πρόκειται να κτιστεί σε οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων που έχει παραχωρήσει ο δήμος Συκεών με την χρηματοδότηση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

    Όπως τόνισε μιλώντας στο Μ.Π.Ε ο διευθυντής του swoke_ou παλιννοστούντων, που λειτουργεί στην Ξηροκρήνη, κ.Αβραάμ Αβραμίδης, η νομαρχιακή επιτροπή παιδείας έχει ήδη προσφέρει κονδύλιο 500 εκατομμυρίων δρχ. για την υλοποίηση του έργου, στόχος του οποίου είναι να ενταχθεί στο Κοινοβούλιο του Ελληνισμού.

    Το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ελληνισμού θα αποτελέσει τη νέα μορφή του σχολείου παλιννοστούντων και εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας θα περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο, τράπεζα πληροφοριών για θέματα εκπαίδευσης καθώς και σύνδεση με το Internet. Στόχος σύμφωνα με τον κ Αβραμίδη είναι να ακολουθηθεί μια τέτοια εκπαιδευτική και πολιτιστική στρατηγική ώστε να μη χαθεί ο απόδημος ελληνισμός.

    Το Κέντρο θα παρέχει τη δυνατότητα σε ομογενείς καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται στους 5000, να έρθουν στην Ελλάδα και να πάρουν μια σαφή εικόνα για τα θέματα της παιδείας και του πολιτισμού. Σύμφωνα με τον κ.Αβραμίδη η έναρξη των εργασιών για τη θεμελίωση του κτιρίου είναι ζήτημα χρόνου, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το 1997

    [26] ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΕΔΡΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

    Έλληνα υποψήφιο, τον κ.Νίκο Κότσιρα, στηρίζει ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτώρια Αυστραλίας, Τζεφ Κέννετ, για την έδρα του Πέραν. Ο κ.Κότσιρας διεκδικεί το χρίσμα του υποψηφίου των Φιλελευθέρων στο Πέραν, την οποία σήμερα κατέχει ο υπουργός Παιδείας, κ.Χάϊγουαρντ, ο οποίος όμως δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

    Κυριότερη αντίπαλος του κ.Κότσιρα είναι η κ.Λέονι Μπερκ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ.Κέντε υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ.Κότσιρα, καθώς φέρεται να επιθυμεί "έναν φιλελεύθερο βουλευτή, ελληνικής καταγωγής στο πολιτειακό κοινοβούλιο". Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.

    [27] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΑΙΜΠΡΙΤΖ

    Διάλεξη με θέμα "Εικόνες, Άγιοι, Προσκυνητές: Η δημιουργία νεοελληνικής ταυτότητας" πραγματοποιήθηκε χθες στο Κέντρο Λογοτεχνίας και Πολιτιστικών Σπουδών του Καίμπριτζ , με πρωτοβουλία της έδρας Γιώργου Σεφέρη του Νεοελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνας, δρ.Ζιλ Νούμπι.

    [28] ΔΕΞΙΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

    Δεξίωση προς τιμήν του διάσημου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, και των καλλιτεχνών παρέθεσε χθες στη Βικτώρια ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ.Γεώργιος Βέης. Στην δεξίωση παραβρέθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης, κ.Νίκος Μπόλκας, ο οποίος τόνισε την παγκοσμιότητα της μουσικής και του ονόματος του Μίκη Θεοδωράκη, ο κ.Χάνιγουντ ως εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού, Πολ Κίττιγκ, μέλη της amtipok_teusgr, μέλη και πρόεδροι οργανισμών και φορέων, εκπρόσωποι όλων των ΜΜΕ και πλήθος ομογενών.

    [29] ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ RMIT ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Στην Ελλάδα θα βρίσκεται από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου ομάδα φοιτητών από το RMIT Αυστραλίας, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει τα δύο Πανεπιστήμια για ανταλλαγές φοιτητών, καθηγητών και από κοινού υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα οι Αυστραλοί φοιτητές θα επισκεφθούν επίσης μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια και άλλα αξιοθέατα.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)

    [30] Η ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    Η υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας άνοιξε το δρόμο για την αποδοχή της ΠΓΔΜ από τη Διεθνή Κοινότητα. Μέσα στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις 14 Σεπτεμβρίου ως σήμερα το κράτος των Σκοπίων έγινε δεκτό με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και στον Οργανισμό Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου.

    Το θέμα των επαφών της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαική Ενωση εξετάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου όταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Στέβο Τσερβένκοφσκι, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Χανς Βαν ντερ Μπρουκ. Ο Βαν ντερ Μπρουκ διαβεβαίωσε τον Τσερβένκοφσκι για τις προθέσεις της Ευρωπαικής Ενωσης να στηρίξει με κάθε τρόπο τη νεαρή χώρα του. Το ενδιαφέρον της Ενωσης για την ΠΓΔΜ εκφράστηκε με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στις 31 Οκτωβρίου στα Σκόπια προκειμένου να εξετάσει την εσωτερική κατάσταση της χώρας.

    Τα Σκόπια από την πλευρά τους δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στη σφυρηλάτηση δεσμών με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, παρά στη σύσφιξη των σχέσεων με την Ευρωπαική Ενωση, διότι εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ στη σημερινή εποχή είναι η μόνη Δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την κρατική οντότητα και την εδαφική ανεξαρτησία τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νεότευκτο αυτό κράτος, ενδιαφέρον που εκφράστηκε με την επίσκεψη του επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Τζών Σαλικασβίλι, στα Σκόπια στις 13 Οκτωβρίου για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και με τη διεξαγωγή το προηγούμενο Σαββατοκύριακο κοινής αεροπορικής άσκησης στο Κουμάνοβο, με την ονομασία "Φιλική πτώση".

    Η επιβεβαίωση της συνεργασίας των δυο μερών θα επισφραγιστεί με την επίσκεψη του Υφυπουργού Αμύνης των ΗΠΑ, Ουίλλιαμ Πέρι, στα Σκόπια στις 23 Νοεμβρίου, ο οποίος αναμένεται να είναι ο πρώτος ξένος πολιτικός, ο opo_or θα συναντηθεί επίσημα με τον Κίρο Γκλιγκόρωφ μετά τη δολοφονική απόπειρα της 3ης Οκτωβρίου.

    Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η συνεργασία της ΠΓΔΜ με τα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Αμύνης των Σκοπίων, Μπλαγκόι Χατζίνσκι, από τις αρχές του 1995 είχε αρχίσει ένα κύκλο επαφών με τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρεττανία, την Τουρκία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο τη στρατιωτική συνεργασία. Όμως οι συμφωνίες που υπογράφηκαν περιορίζονταν στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, της ιατρικής περίθαλψης και με την Τουρκία στη συμπαραγωγή στρατιωτικού υλικού, χωρίς να εξασφαλίζουν για την ΠΓΔΜ την εγγύηση των συνόρων της.

    Από σήμερα όμως η κατάσταση αυτή αλλάζει αφού, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν στις Βρυξέλλες πρωτόκολλο με το οποίο η ΠΓΔΜ γίνεται δεκτή στο πρόγραμμα "Συνεργασία για την Ειρήνη". Κυβερνητικοί κύκλοι στα Σκόπια σημειώνουν μέ κάποια δόση υπερβολής ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν καταρτιστεί τα σχέδια συνεργασίας στον αμυντικό τομέα με τις ΗΠΑ και με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και μέσα στο 1996 θα διεξαχθούν οι πρώτες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα "Συνεργασία για την Ειρήνη" έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση της αμυντικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τα κράτη που μέχρι το 1990 μετείχαν στο Συμβούλιο της Βαρσοβίας και τώρα ζητούν να ενταχθούν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

    Ομως, ακόμη και αν εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας, η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να επιβιώσει ως κράτος αν δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Οι εγγενείς αδυναμίες της στον τομέα της οικονομίας σε συνδυασμό με την έλλειψη κεφαλαίων για επενδύσεις εμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

    Ευρωπαικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν υποσχεθεί να δώσουν τα απαραίτητα δάνεια για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της ΠΓΔΜ. Η Ευρωπαική Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και Ανάπτυξη έχει υποσχεθεί να χορηγήσει δάνειο 220 εκατομμυρίων δολλαρίων για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και για βελτιώσεις στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. Επίσης μέσα στον επόμενο μήνα αναμένονται στα Σκόπια ο Βαν ντερ Μπρουκ και αξιωματούχοι της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να συζητήσουν τη χρηματοδότηση έργων υποδομής.

    Η Ευρωπαική Ενωση επιδιώκει να επεκτείνει τις σχέσεις της με την ΠΓΔΜ και σε θέματα οικονομικής συνεργασίας. Μόλις στις 13 Νοεμβρίου ο Χανς Βαν ντερ Μπρουκ, ζήτησε την άδεια από τα αρμόδια όργανα της Ενωσης να προετοιμάσει την υπογραφή συμφωνίας εμπορικής συνεργασίας με την ΠΓΔΜ. Τα Σκόπια είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένα με τις πρωτοβουλίες του Βαν ντερ Μπρουκ και αισιοδοξούν, ότι η συμφωνία αυτή θα είναι ο προπομπός μιας άλλης, πολύ πιο σημαντικής συμφωνίας, της σύνδεσης με την Ευρωπαική Ενωση.

    Είναι φανερό ότι η ΠΓΔΜ καταλαμβάνει πλέον μια θέση στη Διεθνή Κοινότητα και εξασφαλίζει τις απαραίτητες εγγυήσεις τόσο για την πολιτική, όσο και για την οικονομική επιβίωσή της.

    Η Ελλάδα δεν μένει απαθής απέναντι σε αυτές τις enek_neir, ούτε κρατά αρνητική στάση όπως συνέβαινε μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αντίθετα υπερψήφισε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην ΟΑΣΕ και στην ΟΣΕΠ, ενέκρινε την πρωτοβουλία του Βαν ντερ Μπρουκ για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΠΓΔΜ, ενώ δεν αντέδρασε στην συμμετοχή των Σκοπίων στο πρόγραμμα "Συνεργασία για την Ειρήνη".

    Είναι φανερό ότι η Ελλάδα, μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας, έχει αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στα Σκόπια. Την απειλή χρησιμοποίησης του βέτο για να αποφευχθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς, διαδέχθηκε η συμπόρευση με τη διεθνή κοινότητα, όταν δεν επιδιωκόταν η αναγνώρισή τους ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στη βελτίωση του κλίματος, ώστε να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές και να γίνουν επενδύσεις ελληνικών ιδιωτικών εταιρειών στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Η Ελλάδα βλέπει τη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών στον τομέα της οικονομίας ως μέσο βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου της και ως μέσο για να επιτύχει τις επιδιώξεις της στο θέμα της ονομασίας.

    Αλλωστε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννης Ανθόπουλος, ήταν πολύ σαφής όταν την προηγούμενη Τετάρτη μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου δήλωσε ότι το Υπουργείο του έχει την πρόθεση να χορηγήσει μεγάλες πιστώσεις στην ΠΓΔΜ, όμως το άνοιγμα των πιστώσεων αυτών εξαρτάται από την κατάληξη που θα έχει το θέμα της ονομασίας.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Thursday, 16 November 1995 - 14:58:14