Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS (10/11/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 10 Οκτωβρίου 1995

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01]ΠΡΟΤΑΣΗ-ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΖΗΤΟΥΝ 39 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • [02] ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

  • [03] ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

  • [04] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΙΣΒΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟΥ

  • [05] Η ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ

  • [06] ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ "ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ"

  • [07] ΘΕΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

  • [08] Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [09] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΗΡΙΑΛ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΩΝ ΜΙΚΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤ. ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [11] ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

  • [12] Η ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ "ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ"

  • [13] ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΩΣ ΤΟ 2020

  • [14] ΝΟΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [15] ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [16] ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ: ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ

  • [17] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [18] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΟΡΩΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ''ΤΟR ENERGY''

  • [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [19] ΠΑΝΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ

  • [20]ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [21] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [22] ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ-ΒΙΚΤΩΡΙΑ

  • [23] ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

  • [24] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΝΙΣΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

  • [25] "ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ":ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ Ν.Υ. ΑΡ.ΚΑΡΑΤΖΑ

  • [26] ΣΤΟΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟ ΜΠΕΝ ΓΚΙΛΜΑΝ ΤΟ "ΟΜΗΡΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ" ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)

  • [27] Η ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01]ΠΡΟΤΑΣΗ-ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΖΗΤΟΥΝ 39 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Τρεις μέρες πριν από την σύνοδο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, 39 βουλευτές του κόμματος στην πλειοψηφία τους προσκείμενοι στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα, υπέβαλαν σήμερα, στη 1 το μεσημέρι στον γραμματέα της Κ.Ο., Δημήτρη Μπέη, πρόταση για κανονισμό λειτουργίας.

    Ανάλογη πρόταση είχαν καταθέσει πριν μία εβδομάδα και έξι βουλευτές της κεντρώας πτέρυγας τους ΠΑΣΟΚ.

    Το κείμενο -το οποίο υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Κώστας Σημίτης, Θόδωρος Πάγκαλος, Βάσω Παπανδρέου, Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, Γιάννης Καψής, Γιώργος Κουβελάκης, Χρήστος Ροκόφυλλος- ζητεί ελεύθερη εκλογή γραμματέα Κ.Ο. Να εκλέγεται δηλαδή άμεσα από τους βουλευτές και όχι από τα μέλη του προεδρείου (όπως γίνεται σήμερα) και να έχει διευρυμένες αρμοδιότητες. - Συχνή σύσκεψη του προεδρείου της Κ.Ο., το οποίο να εκλέγεται για περίοδο δύο ετών (τώρα εκλέγεται για τέσσερα χρόνια). Τα μέλη του να είναι ανακλητά από το σύνολο της Κ.Ο. με πλειοψηφία. - Εκλογή τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για δύο χρόνια. Σήμερα διορίζονται από τον Ανδρέα Παπανδρέου. - Απολογισμός του κυβερνητικού έργου κατά τομείς - Συζήτηση με βάση ημερήσια διάταξη

    Όπως σημειώνουν στη πρότασή τους οι 39 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, "ήρθε η ώρα το Ελληνικό Κοινοβούλιο να γίνει χώρος παραγωγής πολιτικών γεγονότων και να αντιπαρατεθεί στα φαινόμενα κόπωσης, αποδόμησης και απαξίωσης των πολιτικών, κοινοβουλευτικών και κομματικών λειτουργιών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος".

    Το ΠΑΣΟΚ -υπογραμμίζουν- πρέπει να συμβάλει στη διαμόρφωση των όρων για τη συνέχεια και την ποιοτική μετεξέλιξη των δημοκρατικών θεσμών (κόμματα, κοινοβούλιο, αντιπροσωπευτικοί θεσμοί).

    [02] ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

    Οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό για τις προσλήψεις στο δημόσιο,που έγινε τον περασμένο Απρίλιο καλούνται να παρουσιαστούν στις υπηρεσίες που έχουν επιλέξει,με ανακοίνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

    Τα ονόματα των επιτυχόντων και διοριζομένων στο δημόσιο,δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Μιχ.Παπαδάκις,έχουν ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατα φορέα,τομέα και ειδικότητα.Τα αντίτυπα του ΦΕΚ πρέπει να προμηθευτούν οι επιτυχόντες και να παρουσιαστούν εκεί που διορίζονται.

    Ο κ.Παπαδάκις έκανε γνωστό επίσης ότι θα καλυφθούν με επιλαχόντες οι 1181 θέσεις οι οποίες δεν καλύφθηκαν στον διαγωνισμό του Απριλίου του 1995.

    [03] ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Στις 2.30 το μεσημέρι θα φθάσει στο Ηράκλειο , προερχόμενος από τη Γαλλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η συνοδεία του, προκειμένου να λάβει μέρος στην εορτασμό για τα 100 χρόνια από την ανέγερση του Αγίου Μηνά πολυούχου της πόλης.

    Σύσσωμος ο κρητικός λαός θα υποδεχθεί τον πνευματικό του ηγέτη, τον αρχηγό της ορθοδοξίας, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός παιδείας, Γιώργος Παπανδρέου.

    Το απόγευμα θα γίνει πατριαρχική λειτουργία στον Αγιο Μηνά και στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος θα συναντηθεί με τα μέλη της Ιεράς συνόδου Κρήτης.

    Το πρωί η ασφάλεια Ηρακλείου συνέλαβε ενα 41χρονο, ο οποίος πετούσε προκηρύξεις με περιεχόμενο εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη.

    [04] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΙΣΒΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟΥ

    Αναγκαία θεωρείται η επένδυση της μονάδας προπυλενίου της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη από τους εκπροσώπους του ΕΚΘ των εργαζομένων της ΕΚΟ της νομαρχίας και των δημάρχων Ευόσμου και Κορδελιού γιατί όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου θα δώσει νέα πνοή στη οικονομική ζωή της πόλης, η οποία τείνει να καταστεί πρωτεύουσα της ανεργίας με ποσοστό που βαδίζει προς το 18%. Όπως επισημάνθηκε η Θεσσαλονίκη είναι πιο κατάλληλη από τη Θίσβη για την επένδυση της μονάδας προπυλενίου αφενός λόγω της εγγύτητας στα Βαλκάνια τα οποία θα μπορεί να εξυπηρετεί ευκολότερα και αφετέρου λόγω του χαμηλότερου κατά 5 εκατομμύρια δολάρια κόστους και της μεγαλύτερης απόδοσης που θα έχει λόγω της υπάρχουσας υποδομής. Συγκεκριμένα υπογραμμίστηκε ότι η απόδοση στην περίπτωση λειτουργίας της μονάδας στη Θεσσαλονίκη θα είναι 23% έναντι 9,9% στη Θίσβη, όπου το κόστος λειτουργίας θα ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια δολάρια.

    "Τονίζουμε ότι εν λόγω επένδυση θα δώσει νέα πνοή στην οικονομική ζωή της πόλης, της Μακεδονίας, της Β. Ελλάδος και κατ' επέκταση της εθνικής οικονομίας. Θα συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή μας και επί πλέον θα enasvak_sei την επιβίωση του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη το οποίο φθίνει λόγω έλλειψης επενδύσεων και οδηγείται σε διακοπή της λειτουργίας των χημικών μονάδων σε σύντομο χρονικό διάστημα" υπογράμμισε εκπρόσωπος της ένωσης εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων της ΕΚΟ. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ Ηλίας Κοντόπουλος επεσήμανε ότι θα δημιουργηθούν 90 νέες θέσεις εργασίας.

    Εξάλλου τα αποτελέσματα μελέτης των καθηγητών Γ.Βασιλικώτη του ΑΠΘ και Φ Βοσνιάκου του ΤΕΙΘ αποδεικνύουν ότι η μονάδα παραγωγής προπυλενίου είναι γενικά ασφαλής και φιλική προς το περιβάλλον. Σημειώθηκε ακόμη ότι έχει μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση και το προϊόν είναι ανακυκλώσιμο και χαρακτηρίζεται "πράσινο πλαστικό" λόγω της οικολογικής του συμπεριφοράς.

    Οι εργαζόμενοι της ΕΚΟ κατήγγειλαν την διοίκηση της ΔΕΠ και ειδικότερα τον πρόεδρος της γιατί συνηγορεί υπέρ της δημιουργίας της μονάδας στη Θίσβη της Βοιωτίας προσπαθώντας να επηρεάσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου βιομηχανίας.

    Ο δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού κ Στάθης Καϊτετζής τάχθηκε κατά της λειτουργίας της μονάδας στις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ προβάλλοντας το επιχείρημα ότι θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον της Δυτικής Θεσσαλονίκης την οποία χαρακτήρισε ως το τασάκι της Θεσσαλονίκης". "Ας γίνει στην Καλαμαριά. Δεν έχω καμία αντίρρηση" κατάληξε.

    [05] Η ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ

    Σε 2 δις δραχμές για τα επόμενα 5 χρόνια ανέρχεται το συνολικό κόστος της ανανέωσης στην Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, όπως ανακοίνωσε σήμερα κατά την διάρκεια της παρουσίασης της νέας εταιρικής της ταυτότητας η Διοίκηση της Τράπεζας.

    "Δίνουμε έμφαση στον εκσυγχρονισμό. Χτίζουμε για θεαματικές αυξήσεις προσπαθώντας να έχουμε μιά καλή βάση εκσυγχρονισμού και μιά ικανοποιητική αύξηση κερδών" δήλωσε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Ανδρέας Μπούμης ενώ ανέφερε πως οι στόχοι για την επόμενη διετία είναι η σταθεροποίηση του όγκου παραγωγής στο 20-25% και της επικέρδειας στο 10%. Παράλληλα, σε 9 μήνες αναμένεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, το οποίο και θα ανέλθει στο ποσό των 8 δις δραχμών.

    Οπως τόνισε ο κ. Μπούμης η νέα εταιρική ταυτότητα της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης υποστηρίζει και προωθεί τη στρατηγική επιλογή της για την ταχεία εξέλιξη της από Τράπεζα συναλλαγών σε Τράπεζα σχέσεων που βασικό της μέλημα θα είναι ο πελάτης και η συνεργασία μαζί του,καθώς και ο έντονος προσανατολισμός της στην αγορά. Η νέα ταυτότητα βασίζεται στα προηγμένα διεθνή πρότυπα δημιουργίας επιχειρηματικής εικόνας και σηματοδοτεί την αλλαγή που συντελείται στην Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης.

    Οι βασικές εμφανείς αλλαγές που προκύπτουν με την εφαρμογή της νέας εταιρικής ταυτότητας είναι στο λογότυπο της Τράπεζας και στην εσωτερική διάρθρωση και elv\misg των καταστημάτων της για το οποίο ο κ. Μπούμης τόνισε ότι "πέτυχε ο συνδυασμός της Ελληνικότητας με τη διεθνοποίηση των αγορών, η αυτοματοποίηση με την φιλικότητα στην εξυπηρέτηση".

    Η Τράπεζα, κατέληξε ο κ.Μπούμης προωθεί τον εκσυγχρονισμό χωρις να εγκαταλείπει την ταυτότητά της. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι είναι Τραπεζα της Βορείου Ελλάδος και θεωρεί τα βαλκάνια ως χώρο για τη φυσική της επέκταση. Ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών της θα τη βοηθήσει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς και στην ανάπτυξη νεών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε δυτικές χώρες όπου υπάρχει σημαντική παρουσία Ελληνικού στοιχείου αλλά και στη διεύρυνση του μεριδίου της στην Ελληνική αγορά. Τέλος σύντομα θα λειτουργήσουν τρία πιλοτικά καταστήματα της Τράπεζας, στη Μοναστηρίου, στην Ερμού και στο Σύνταγμα.

    [06] ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ "ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ"

    Τη διεύρυνση του συντονιστικού τους οργάνου με συμμετοχή εκπροσώπων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και των τεχνικών επιμελητηρίων των νομών τους θα ανακοινώσουν το απόγευμα οι δήμαρχοι των πόλεων από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία Οδός, στο πλαίσιο της τρίτης κατά σειρά εκδήλωσής τους για την πορεία των έργων.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό θέατρο της Αλεξανδρούπολης παρουσία του υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Γιάννη Τσακλίδη, και εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε., συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Παιδείας και υπεύθυνου για την εποπτεία της πορείας του έργου, Δημήτρη Φατούρου, οι εισηγήσεις των οποίων αναμένονται από την συντονιστική επιτροπή των δημάρχων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, χωρίς όμως να αναμένεται απόκλιση από τη μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική στο θέμα.

    Το κοινό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και των τεχνικών επιμελητηρίων των νομών απ'όπου διέρχεται η Εγνατία, όπως διευκρινίζει μιλώντας στο ΜΠΕ ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, Ηλίας Ευαγγελίδης, ο οποίος φιλοξενεί τη σημερινή συνάντηση, θα έχει συντονιστικές αρμοδιότητες, θα αναλάβει τις επαφές με την πολιτεία για την προώθηση των αλλαγών στον σχεδιασμό διεκπεραίωσης του έργων, καθώς και τις όποιες εκδηλώσεις ακολουθήσουν στο μέλλον.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δήμαρχοι των ενδιαφερομένων πόλεων διεκδικούν τη συνολική κατασκευή της Εγνατίας και όχι την αποσπασματική υλοποίηση του έργου, όπως προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης, καθώς και την ανακατανομή των πόρων του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενώ με απόφαση που πήραν κατά την προηγούμενη συνάντησή τους ζητούσαν συνάντηση με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου και Εξωτερικών, Κάρολο Παπούλια.

    [07] ΘΕΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    Η ελληνική κοινωνία είναι μια από τις δεκτικότερες σε θέματα αποδοχής των προσφύγων, παρόλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι βοήθειας των ατόμων που προσφεύγουν στη χώρα μας επειδή φοβούνται διωγμούς στις δικές τους χώρες ή τους έχουν ήδη υποστεί είναι σημαντικά. Παράλληλα δεν είναι μικρή η σύγχυση που έχει προκαλέσει στο ελληνικό κοινό η αυξημένη παρουσία στη χώρα λαθρομεταναστών, η οποία δυσχεραίνει το έργο της βοήθειας προς τους πραγματικούς πρόσφυγες. Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διημερίδα με θέμα "Η προστασία των προσφύγων και των θυμάτων εμφυλίων συρράξεων" που άρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και με τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του δήμου Θεσσαλονίκης και της τοπικής οργανωτικής επιτροπής.

    Στόχος του συνεδρίου, όπως τόνισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, κ.Στέλιος Νέστωρ, είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και η επιμόρφωση εκείνων των οργάνων της πολιτείας που ασχολούνται με την προστασία των προσφύγων όπως αστυνομικοί, στρατιωτικοί, δικαστές και εισαγγελείς, στους οποίους παρέχεται η ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών με τους ανθρώπους της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.

    Η Ελλάδα, εξάλλου, όπως τόνισε μιλώντας στο ΜΠΕ η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, κ.Χάρις Μπρισίμη, είναι από τις χώρες που έχει το μικρότερο αριθμό προσφύγων γιατί από τα 17 εκατομμύρια προσφύγων που υπάρχουν τον κόσμο έχει 5.000- 8.000, (2.000-3.5000 οικογένειες), ενώ παράλληλα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινωνίες επιδεικνύει θετικότερη στάση απέναντι στους προσφυγικούς πληθυσμούς.

    Παρόλα αυτά η οικονομική στήριξη των συλλόγων που προσφέρουν βοήθεια σε πρόσφυγες, τόσο από το κράτος, όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία θεωρείται αναγκαία, καθώς τα προβλήματα, όπως τονίζει το ΕΣΠ, είναι σημαντικά, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα τροφής, κατοικίας και εργασίας.

    [08] Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Ο πρώτος επιστημονικά οργανωμένος βοτανικός κήπος στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί στο αγρόκτημα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σε έκταση 200-250 στρεμμάτων. Με την εγκατάσταση του βοτανικού κήπου, για την οποία θα αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία, θα εξυπηρετηθούν εκπαιδευτικοί και ερευνητικοί στόχοι ενώ θα υπάρχει δυνατότητα και για αναψυχή του κοινού.

    Επιπλέον, όπως συμβαίνει με όλους τους σύγχρονους βοτανικούς κήπους , βασική αποστολή θα είναι και η προστασία με την καλλιέργεια και τον πολλαπλασιασμό σπάνιων φυτικών ειδών η ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Ακόμη θα επιδιωχθεί η δημιουργία νέων ειδών με διασταυρώσεις από τα υπάρχοντα για στήριξη της φυτωριακής βιομηχανίας και η ανάπτυξη τομέων όπως η αρχιτεκτονική τοπίου και η παρκοτεχνία.

    Όπως επισήμανε ο καθηγητής του τμήματος φυτικής paqacyc^r Θ. Ρούμπος, ο πρώτος βοτανικός κήπος με καθαρά επιστημονικό, ερευνητικό και μορφωτικό χαρακτήρα ήταν εκείνος που ιδρύθηκε από τον Αριστοτέλη το 350 π.χ. κοντά στον Ηριδανό (περιοχή Κουπονίων- Καισαριανής), παραπόταμο του Ιλισού. Φαίνεται μάλιστα ότι είχε εμπλουτιστεί με σπάνια φυτά που έστελνε ο Μέγας Αλέξανδρος στον δάσκαλο του από τις ασιατικές χώρες τις οποίες κατακτούσε. Επιμελητής του κήπου ήταν ο Θεόφραστος μαθητής και φίλος του Αριστοτέλη, παγκόσμια αναγνωρισμένος ως ο πατέρας

    [09] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΗΡΙΑΛ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

    Συζήτηση διοργανώνει η κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη στο πλαίσιο των λ Δημητρίων, στην αίθουσα διαλέξεων της εταιρείας Μακεδονικων Σπουδών σήμερα στις 8 το βράδυ με θέμα "Οταν ένα βιβλίο γίνεται σήριαλ"(Το μυθιστόρημα στην τηλεόραση).

    Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος Κώστας Μουρσελάς, Φίλιππος Δρακονταειδής, Πέτρος Τατσόπουλος , Κώστας Κουτσομύτης , Κώστας Αρζόγλου ενω συντονιστής θα είναι ο Νίκος Δήμου(συγγραφέας, κριτικός)

    Οι έξι συντελεστές τηλεοπτικών σειρών που βασίζονται σε λογοτεχνικά έργα θα μιλήσουν για το τι συμβαίνει οταν ένα βιβλίο γίνεται σήριαλ. "Βαμμένα κόκκινα μαλλιά","Χαμένη Ανοιξη", οι "Φρουροί της Αχα'ιας", "Η Εκτέλεση","Το πεθαμένο λικέρ", "Ο κίτρινος φάκελος", και παλαιότερα η "Μενεξεδένια πολιτεία ", "Μαντάμ Σουσού", "Λωξάνδρα", είναι μερικά από τα 44 βιβλία που δοκίμασαν την τύχη τους στη μικρή οθονη και αποτέλεσαν πραγματικές οάσεις ποιότητας στην τηλεόραση ενώ παράλληλα βοήθησαν στην άνοδο της πώλησης του εκάστοτε βιβλίου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΩΝ ΜΙΚΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤ. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνεδρίαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Κλάους Χενς με τους Προέδρους των Μικτών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

    Συζητήθηκε η προετοιμασία της συνάντησης του κ.Χενς με τους Προέδρους των εθνικών Κοινοβουλίων των έξι συνδεδεμένων και υπό ένταξη χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στις 15 Δεκεμβρίου, στη Βαρσοβία.

    Υπογραμμίστηκε η σημασία των Μικτών Επιτροπών και εξετάστηκε ο τρόπος λειτουργίας τους ενώ αποφασίστηκε η ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν ως επίσημα κοινοβουλευτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των Μικτών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών καθώς και με τις άλλες μόνιμες ειδικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

    Ύστερα από πρόταση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βουλγαρίας κ.Νίκου Παπακυριαζή αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για τις Εξωτερικές Σχέσεις κ.Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ προκειμένου να εξεταστεί η πορεία και το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης σε συνδυασμό και με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη

    [11] ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

    Και άλλες απόπειρες δολοφονίας του Κίρο Γκλιγκόροφ αποκαλύπτει η εφημερίδα των Σκοπίων "Βέτσερ".Επικαλούμενη έγκυρες πηγές της αστυνομίας η εφημερίδα αναφέρει, ότι την τελευταία διετία οι δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων κατάφεραν να εξουδετερώσουν "πολλές απόπειρες κατα της ζωής του Σκοπιανού Προέδρου".

    Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα,η πρώτη απο αυτές απετράπη την άνοιξη του 1993 στη Βιέννη,όταν "ο Γκλιγκόροφ συμμετείχε στη Διάσκεψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    "Οι επίδοξοι δράστες,αναφέρει η εφημερίδα,ήταν μέλη εθνικιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης,που δρά στο Ρότερνταμ,στο Παρίσι,τις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη και η οποία εμφανίζεται με διαφορετικά ονόματα όπως "μακεδονικές σκιές","μακεδονικοί λέοντες","μακεδόνες στρατιώτες","απόγονοι του Τσερνοζέμσκι".

    Νέα απόπειρα κατα του Γκλιγκόροφ πραγματοποιήθηκε απο ομάδα εξτρεμιστών,που αποκαλεί τον εαυτό της "μακεδονική εθνικιστική επιτροπή-επιτροπή για τη νίκη".Τα μέλη της απείλησαν ότι θα δολοφονήσουν τον Γκλιγκόροφ "άν δεν παραιτηθεί απο την πολιτική ίσων αποστάσεων".

    Ο Προεδρος των Σκοπίων ,σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Βέτσερ",κινδύνευσε και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.Κατα την επίσκεψή του στο Τέτοβο,συνελήφθη ένα άτομο,που όπως υποστήριξε η αστυνομία ήθελε να πυροβολήσει τον Γκλιγκόροφ με αυτόματο όπλο.Το όνομα του δράστη,αλλά και ολόκληρο το περιστατικό,γράφει η εφημερίδα,δεν ανακοινώθηκαν ποτέ απο την αστυνομία.

    "Η τελευταία οργανωμένη απόπειρα κατα της ζωής του Γκλιγκόροφ,υποστηρίζει η εφημερίδα των Σκοπίων,έγινε τον περασμένο Μάιο,στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρώμη.Η προσωπική του ασφάλεια συνέλαβε ένα άτομο που κρατούσε τσάντα γεμάτη εκρηκτικά,τα οποία θα πυροδοτούσε μόλις έφθανε κοντά στο Σκοπιανό Προεδρο."

    Και αυτό το περιστατικό,βέβαια, δεν αποκαλύφθηκε. Το δημοσίευμα της εφημερίδας καταλήγει με την αναφορά,γενικά και αόριστα,και σε άλλες απόπειρες "που έγιναν κατα του Προέδρου στη Στρούμνιτσα,στο Πρίλεπ,στο Κίτσεβο και στην Αχρίδα".

    [12] Η ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ "ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ"

    Επίσημα από σήμερα η ΠΓΔΜ συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την ειρήνη" σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργειου Αμυνας στα Σκόπια στην οποία ανακοινωνεται ότι η σχετική συμφωνία στις 15 Νοεμβρίου θα υπογραφεί .

    Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας έδωσαν την τελική συγκατάθεσή τους στην απόφαση της πολιτικής επιτροπής της Βορειοατλαντικής συμμαχιας.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας είχε χαρακτηρίσει την απόφαση της πολιτικής επιτροπής για συμπερίληψη των Σκοπίων στο πρόγραμμα "Σύμπραξη για την ειρήνη" ως είσοδο της ΠΓΔΜ στο "προθάλαμο του ΝΑΤΟ".

    [13] ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΩΣ ΤΟ 2020

    Την ετοιμασία μελέτης με τίτλο ''Στρατηγική για την ανάπτυξη της ΠΓΔΜ έως το 2020'' ανήγγειλε την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Γκιούνερ Ίσμαϊλ, η μελέτη, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία του Πρακτορείου ανάπτυξης του ΟΗΕ, θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 1997.

    Η μελέτη θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια για την προώθηση των επενδύσεων στην γειτονική χώρα και θα χρηματοδοτηθεί από το Πρακτορείο ανάπτυξης του ΟΗΕ.

    Την ετοιμασία της μελέτης έχει αναλάβει η Ακαδημία επιστημών και κάλων τεχνών της ΠΓΔΜ σε συνεργασία με επιστήμονες και διανοούμενους της χώρας. Τις εργασίες για την ολοκλήρωση της θα συντονίζει ειδική επιτροπή με πρόεδρο τον υπουργό Ανάπτυξης της ΠΓΔΜ Μπέκιρ Ζούτα.

    [14] ΝΟΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Η βουλγαρική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε επίσημα και έντονα προς την τουρκική για την ανάμειξή της ενεργά και απροκάλυπτα,στην προεκλογική εκστρατεία για τις βουλγαρικές δημοτικές εκλγογές.

    Η εφημερίδα "Ντούμα" σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει ότι ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών επέδωσε τη νότα διαμαρτυρίας σε εκπρόσωπο του Τούρκου πρεσβευτή στη Σόφια.

    Η Βουλγαρία,τονίζεται στο δημοσίευμα,εκφράζει την ανησυχία της για τη συμπεριφορά και τις ενέργειες των εκπροσώπων της τουρκικής διπλωματικής αποστολής,κατα τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

    Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Γκεόργκι Πίρινσκι χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές ως προσπάθεια ανάμειξης της Τουρκίας στα εσωτερικά της χώρας και μάλιστα στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου.

    [15] ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Ευθύνες στη βουλγαρική κυβέρνηση καταλογίζει ο αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βουλγαρικής Βουλής Στ.Ντέντσεφ,για την "εμπλοκή" που παρουσιάστηκε στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης,μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το ρωσικό πετρέλαιο στη Μεσόγειο και απο κεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "24 Ωρες" ο κ.Ντέντσεφ τονίζει ότι η βουλγαρική κυβέρνηση δεν έθεσε με σαφήνεια τους όρους της.Αντίθετα,υποστηρίζει ότι "δεν υπάρχει τίποτε το κακό στο γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τα εθνικά της συμφέροντα".

    Ο Βούλγαρος αξιωματούχος επισημαίνει ακόμη ότι η βουλγαρική σοσιαλιστική κυβέρνηση απο την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας,ταυτίστηκε με την ελληνική πολιτική,με βάση το επιχείρημα ότι η Ελλάδα,σαν μέλος της Ευρωπαίκής Ενωσης,θα μπορούσε να διαδραματίσει θετικό ρόλο για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τα θέματα πάντως,που απασχολούν τη Βουλγαρία και την Ελλάδα,καθώς και τη Ρωσία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού θα εξεταστούν στην προσεχή τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα απο τις 15 έως τις 17 Νοεμβρίου.

    [16] ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ: ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ

    Σε προετοιμασία βρίσκεται η επαναλειτουργία του δεύτερου και του πέμπτου από τους συνολικά έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι.

    Κατά τους δέκα μήνες του 1995 ο σταθμός του Κοζλοντούι παρήγαγε 14 δισ. κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και οι ειδικοί προβλέπουν πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εκεί θα παράγεται το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία.

    Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης για επαναλειτουργία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα του Κοζλοντουι ισχύος 440 Μεγαβάτ, η οποία ελήφθη των προηγούμενο μήνα, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επτά πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

    [17] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η Βουλγαρία είναι μεταξύ των πλέον επικίνδυνων χωρών για τις ξένες επενδύσεις λόγω της μεγάλης εγκληματικότητας, του υψηλού πληθωρισμού και της πολιτικής αστάθειας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εκδοτική ομάδα ''Γουότσον, Φαρέλι και Γουίλιαμς'' και η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό ''East European Adviser''.

    Η έρευνα εξετάζει τις δυνατότητες και τις προοπτικές για επενδύσεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες με κριτήριο εννέα βασικές οικονομικές παραμέτρους.

    Στην κατάταξη των χωρών που δεν παρέχουν ασφαλείς sumh^jer επενδύσεων, την πρώτη θέση κατέχει η Ρωσία, ενώ ακολουθούν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και το Καζακστάν.

    Μεταξύ των πρώην σοσιαλιστικών χωρών που προτιμούνται από τους δυτικούς επενδυτές είναι η Ουγγαρία η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία.

    [18] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΟΡΩΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ''ΤΟR ENERGY''

    Αλλαγές στο εποπτικό συμβούλιο της βουλγαρορωσικής εταιρείας φυσικού αερίου ''Toρ Energy'', αύξηση του αρχικού κεφαλαίου και πρόγραμμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ήταν τα θέματα που εξετάστηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας στη Σόφια.

    Όπως σημείωσαν οι δυο συμπρόεδροι του διοικητικού συμβουλίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Αντρέι Λουκάνοφ και ο Ρώσος Μπόγκνταν Γκοντούλιακ, προβλέπεται διπλάσια αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας.

    Ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών της εταιρείας ήδη έχουν εκδηλώσει οι βουλγαρικές τράπεζες ''Μπούλμπανκ'' και ''Πρώτη Ιδιωτική Τράπεζα'', οι εταιρείες ''Οβεργκαζ'' και ''Χήμιμπορτ'', καθώς και ο μεγαλύτερος όμιλος επιχειρήσεων της Βουλγαρίας ''Μούλτιγκρουπ''.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, με πρόταση της βουλγαρικής πλευράς τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου της ''Top Energy'' Νικίτα Σερβασίντζε, Νικολάι Βαλκάνοφ και Ιβάν Κόλεφ, αντικαταστάθηκαν από τους Ρούμεν Οβτσάροφ, Κρασιμίρ Νικόλοφ και Μπορισλάβ Γκεοργκίεφ.

    Η περαιτέρω εξέταση του προγράμματος δραστηριοτήτων της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της ''Top Energy'' τον Δεκέμβριο στη Μόσχα.

    Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που προέκυψαν στις βουλγαρορωσικες σχέσεις μετά από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού προκλήθηκε εξαιτίας της επιμονής της ρωσικής πλευράς για την τοποθέτηση του κ.Λουκάνοφ στην προεδρία της εταιρείας.


    [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [19] ΠΑΝΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΕ

    Μεγάλη πανομογενειακή συγκέντρωση πραγματοποιείται μεθαύριο Κυριακή στο ελληνικό χωριό Tarpon Springs στη Φλόριδα των ΗΠΑ ενόψει του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη στις 29 Νοεμβρίου. Στη συγκέντρωση οι ομογενείς θα εκθέσουν τα προβλήματά τους γραπτά και προφορικά στους αντιπροσώπους που θα παραβρεθούν στο ΣΑΕ.

    Η συγκέντρωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας κατόπιν εντολής του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Αμερικής και Καναδά.

    [20]ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Συνάντηση των διατελεσάντων προέδρων και των κορυφαίων στελεχών της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ-Καναδά με αντικείμενο τις επαφές που θα έχει η αντιπροσωπεία της Ένωσης στις 24 και 25 Νοεμβρίου στην Αθήνα με την ελληνική πολιτική ηγεσία σχετικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Γουάϊστοουν της Νέας Υόρκης.

    Στη συνεδρίαση, που θα λάβει χώρα στο "Μακεδονικό Σπίτι" το Ύπατο Συμβούλιο της Ένωσης θα ενημερωθεί σχετικά με τις πρόσφατες επαφές του Υπάτου Αντιπροέδρου της Ένωσης, Ευάγγελου Μιχαλόπουλου με τις μεγάλες μακεδονικές οργανώσεις άλλων χωρών.

    Στο πλαίσιο των επαφών της στην Αθήνα η αντιπροσωπεία της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ-Καναδά πρόκειται να ζητήσει από το ελληνικό κοινοβούλιο να προβλέψει με νομοσχέδιο ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει κανένα γειτονικό κράτος που θα περιέχει στο όνομά του τον όρο "Μακεδονία".

    [21] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Το Διεθνές Μουσείο της Φλόριδας του Σαντ Πήτερσμπουργκ ανακοίνωσε χθες ότι εντός του 1996 θα πραγματοποιηθεί έκθεση αρχαίων ελληνικών ευρημάτων της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της κλασικής εποχής σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το Fontazione Memo της Ρώμης.

    Η έκθεση θα περιλαμβάνει περισσότερα από 500 εκθέματα, χρυσά, μωσαϊκά, αγαλματίδια, νομίσματα κ.α., 32 από τα οποία θα είναι από τα πιο αξιόλογα Μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής. Στη χθεσινή παρουσίαση παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγος δρ. Γιάννης Τζεδάκης. Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την έκθεση ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Φλόριδας, κ.Τζέϊμς Ορτον, επεσήμανε τη μεγάλη σημασία της έκθεσης ενώ εξήρε τον Έλληνα υπουργό Πολιτισμού, Θάνο Μικρούτσικο, για το ρόλο που διαδραμάτισε στη διοργάνωση της έκθεσης. Euw^hgje επίσης η συγκεκριμένη έκθεση να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους πολιτιστικούς φορείς των ΗΠΑ, ώστε να εκθέσουν έργα της αρχαίας Ελλάδος.

    Ας σημειωθεί ότι το Διεθνές Μουσείο της Φλόριδας εκτός των χιλιάδων τουριστών επισκέπτονται και όλα τα σχολεία της περιοχής.

    [22] ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ-ΒΙΚΤΩΡΙΑ

    Το χορευτικό συγκρότημα της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης-Βικτώρια απέσπασε το πρώτο βραβείο στο πολυεθνικό φεστιβάλ της Γερμανικής Κοινότητας της Μελβούρνης, στο οποίο συμμετείχαν 26 αντιπροσωπευτικά εθνικά χορευτικά συγκροτήματα.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ελληνικό συγκρότημα βραβεύεται στη συγκεκριμένη διοργάνωση, τα βραβεία της οποίας τις τελευταίες χρονιές μονοπωλούσαν χορευτικά συγκροτήματα από την Ουκρανία και την ΠΓΔΜ.

    [23] ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

    Για τη Νέα Υόρκη αναχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της "Πολιτικής Άνοιξης", Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα πραγμα-τοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην ομογένεια της Αμερικής και του Καναδά. Πρόκειται για την πρώτη επαφή του κ.Σαμαρά με την ομογένεια της Αμερικής εδώ και δύο χρόνια.

    Το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. θα παραβρεθεί στο 3ο Συνέδριο των Συνδέσμων Φίλων της Πολιτικής Άνοιξης Αμερικής και Καναδά στο Κουίνς, ενώ διοργάνωσε η Ελληνοαμερικανική Ομοσπονδία Νέας Αγγλίας, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραστεί σε πανομογενειακή συγκέντρωση στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια.

    Τη Δευτέρα ο κ.Σαμαράς θα δώσει ομιλία στη Βοστώνη κατά τη διάρκεια δεξίωσης που διοργανώνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαλιώτης στο Μπρούκλιν η Ελληνοαμερικανική Ομοσπονδία Νέας Αγγλίας, ενώ την Τρίτη ο Σύνδεσμος Φίλων Πολιτικής Άνοιξης Αμερικής και Καναδά διοργανώνει συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο "Crown Plaza Holiday".

    [24] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΝΙΣΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Αποφασισμένοι να κρατήσουν ανοιχτό το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο του χωριού Πύλοι της Νισύρου είναι τα μέλη του νισυριανού Συλλόγου "Παναγία Θερμιανή" της Νέας Υόρκης, ο οποίος αναζητεί ιδιωτικό σχολείο στην Αθήνα, το οποίο να προτίθεται χρησιμοποιώντας την άδειά του να κρατήσει σε νόμιμη λειτουργία το σχολείο.

    Με απόφαση του νομάρχη Δωδεκανήσου, κ.Ιωάννη Παρασκευά, λόγω του μικρού αριθμού των μαθητών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο φέτος ανεστάλη η λειτουργία του, και έγινε σύσταση στους γονείς να ste_koum τα παιδιά τους στο Μανδράκι, τέσσερα χιλιόμετρα μακριά, όπου λειτουργεί πενταθέσιο δημοτικό σχολείο με 60 μαθητές. Οι περισσότεροι όμως από τους γονείς αρνούνται την κατάργηση του σχολείου και σε συνεργασία με τον ομογενειακό σύλλογο τους στη Νέα Υόρκη προσέλαβαν μια δασκάλα.

    Από την πλευρά πάντως της νομαρχίας τονίζεται ότι δεν είναι δυνατή η παροχή σωστής εκπαίδευσης σε μονοθέσιο σχολείο.

    [25] "ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ":ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ Ν.Υ. ΑΡ.ΚΑΡΑΤΖΑ

    Το πρώτο του βιβλίο στην ελληνική γλώσσα παρουσίασε χθες ο εκδότης της Νέας Υόρκης, Αριστείδης Καρατζάς. Πρόκειται για το έργο του διευθυντή του Βρυώνειου Κέντρου Μελέτης του Ελληνισμού στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, δρ. Χρίστου Πολύκαρπου Ιωαννίδη με τίτλο "Νεοοθωμανικός Ιμπεριαλισμός, 1955-1995: Ιδεολογία και Πολιτική του Τουρκικού Επεκτατισμού".

    Πρόκειται για μια λεπτομερή περιγραφή και τεκμηρίωση ατόμων και γεγονότων, οι δραστηριότητες των οποίων στην Τουρκία κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια αποσκοπούσαν στην εκκαθάριση μειονοτήτων, που διατηρούσαν μια ιδιαίτερη ταυτότητα, και στην επέκταση της τουρκικής επικράτειας σε βάρος του ελληνικού χώρου, με έμφαση στην σκιαγράφηση του ανθρώπινου παράγοντα.

    [26] ΣΤΟΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟ ΜΠΕΝ ΓΚΙΛΜΑΝ ΤΟ "ΟΜΗΡΕΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ" ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

    Στον Αμερικανό βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού κόμμα- τος Μπεν Γκίλμαν θα απονείμει αύριο η Χιώτικη Ομοσπονδία το 18ο "Ομήρειο Βραβείο" σε αναγνώριση της βοήθειάς του στα εθνικά θέματα.

    Η απονομή της τιμητικής διάκρισης, μιας από τις μεγαλύτερες της ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί στο "Χιώτικο Σπίτι" στη Νέα Υόρκη. Ο κ.Γκίλμαν έχει υπογράψει την επιστολή της αμερικανικής Βουλής προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, με την οποία ζητούνταν από τον κ.Κλίντον να μην αναγνωριστούν τα Σκόπια μέχρι να διευθετηθούν τα προβλήματα στις σχέσεις με την Ελλάδα.

    Επίσης, με άλλη επιστολή του ο κ.Γκίλμαν τόνιζε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στην τουρκική για τις προκλήσεις προς την Ελλάδα, ενώ ήταν από τους πρωτοστάτες της ψήφισης της νομοθετικής πρότασης για τη μείωση της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, καθώς και της ψήφισης του κονδυλίου των 15 εκατομμυρίων βοήθειας προς την Κύπρο.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλασίδη Βλάση)

    [27] Η ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Η απόφαση του Κίρο Γκλιγκόρωφ στα μέσα του περασμένου Αυγούστου να εγκαταλείψει την πολιτική adiakkan_ar και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα υπήρξε καθοριστική για το μέλλον της χώρας του.

    Παρότι ακόμη και σήμερα η ελληνική κοινή γνώμη πιστεύει ότι η πολιτική που ακολούθησαν μέχρι πρόσφατα οι ελληνικές κυβερνήσεις στο Σκοπιανό ήταν λαθεμένη, μια απλή παράθεση γεγονότων αποδεικνύει το αντίθετο.

    Τα Σκόπια προχώρησαν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους στις 17 Σεπτεμβρίου του 1991 όταν η τοπική Βουλή ψήφισε ένα κείμενο, το οποίο έθετε τέρμα στη σχέση Σκοπίων-Βελιγραδίου, τονίζοντας παράλληλα ότι η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων αποτελούσε την κύρια εγγύηση της ειρήνης στην περιοχή. Η απόφαση της Βουλής των Σκοπίων ουσιαστικά επικύρωνε το δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, με το οποίο, ο λαός της χώρας αυτής είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.

    Η ελληνική αντίδραση στις εξελίξεις αυτές δεν προήλθε από τη δημιουργία του κράτους αυτού, αλλά από την απόφασή του να ονομαστεί "Δημοκρατία της Μακεδονίας", να χρησιμοποιήσει σύμβολα της Μακεδονικής δυναστείας του Φίλιππου και του Αλέξανδρου και να ψηφίσει άρθρα, το 5 και 49, στο Σύνταγμά του, τα οποία προέβαλλαν με τον πιο επίσημο τρόπο τις επεκτατικές βλέψεις εναντίον των γειτονικών κρατών.

    Οι ελληνικές αιτιάσεις απέτρεψαν ουσιαστικά την αναγνώριση των Σκοπίων, ως νέου κυριάρχου κράτους από τη Διεθνή Κοινότητα. Αν και έγιναν δεκτά στον ΟΗΕ στις 14 Απριλίου 1993 με το όνομα "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" και χωρίς δικαίωμα ανάρτησης της σημαίας τους, λίγα ήταν τα κράτη που σύναψαν διπλωματικές σχέσεις μαζί τους και ακόμη λιγότερα εκείνα που τα αναγνώρισαν ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η προσπάθεια του Κίρο Γκλιγκόρωφ και των κυβερνητικών στελεχών να επιτύχουν την ένταξη της χώρας τους στους διεθνείς οργανισμούς δεν τελεσφόρησε, αφού η Ελλάδα κατόρθωνε χρησιμοποιώντας είτε την πειθώ, είτε το βέτο να μπλοκάρει την αποδοχή των αιτήσεων των Σκοπιανών.

    Στον οικονομικό τομέα τώρα, μέχρι το 1991 τα Σκόπια αποτελούσαν μια από τις φτωχότερες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας λόγω της ορεινής διαμόρφωσης του εδάφους, της έλλειψης πρώτων υλών και μεγάλων βιομηχανικών μονάδων με αποτέλεσμα να εξαρτώνται από την παρέμβαση του Βελιγραδίου για τη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων στα όρια της Γιουγκοσλαβίας.

    Η αποχώρηση από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία σήμαινε τη διακοπή των χορηγήσεων του Βελιγραδίου και την κατακόρυφη πτώση των εμπορικών ανταλλαγών με τις άλλες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στις 16 Φεβρουαρίου στην εφαρμογή μέτρων οικονομικού αποκλεισμού των Σκοπίων, προκειμένου να καμφθεί η αδιαλλαξία τους στον διπλωματικό τομέα, χειροτέρευσε ακόμη περισσότερο τους οικονομικούς δείκτες στη γειτονική χώρα.

    Οι μεγάλες βιομηχανίες έκλειναν λόγω έλλειψης πρώτων υλών, ενώ και αυτές που συνέχιζαν τη λειτουργία τους άρχισαν να συσσωρεύουν ζημιές. Το ΑΕΠ σημείωνε j\he χρόνο σημαντική πτώση, ο πληθωρισμός κυμαινόταν σε τριτοκοσμικά επίπεδα και η ανεργία αυξανόταν αλματωδώς. Η εισροή ξένων κεφαλαίων ήταν σχεδόν ανύπαρκτη λόγω του πολέμου στη γειτονική Βοσνία, των ελληνικών μέτρων οικονομικών αποκλεισμού, αλλά και της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας της σλαβικής πλειοψηφίας με την αλβανική μειονότητα.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Friday, 10 November 1995 - 15:58:25