Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS (09/11/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 9 Νοεμβρίου 1995

[A] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΥΤΗΡΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [02] ΣΤ.ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: "ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"

  • [03] Κ.ΜΠΙΚΑΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ"

  • [04] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

  • [05] ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ

  • [06] ΜΕΤΑ 10 ΗΜΕΡΕΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Β.Ε. ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [07] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΙΣ 17 ΚΑΙ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [08] ΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ Α' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

  • [09] ΣΤΑ 30 ΔΙΣ. ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [10] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ -ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ ΣΤΗΝ ΤΥΦΛΙΔΑ

  • [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΕΚΤΡΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΙΚΩΝ ΝΤΟΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ

  • [13] 20 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ Ο Δ.ΝΕΑΠΟΛΗΣ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ

  • [15] ΝΕΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ

  • [16] Ο ΣΙΡΑΚ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ

  • [17] ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ & ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ AIDS ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [18] Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [19] ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [20] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΠΓΔΜ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [21] Η ΦΙΦΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [22] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

  • [23] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • [24] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [25] ΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑ

  • [26] ΤΑ ''ΛΑΝΤΑ'' ΠΩΛΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [27] 96 ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΥΤΗΡΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης απαντώντας το μεσημέρι σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη συνάντηση "κεντρώων" βουλευτών του ΠΑΣΟΚ χθές στην Αθήνα,δήλωσε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμιά αγωνία για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Χυτήρης είπε,πώς τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική Ομάδα του κινήματος και απαντώντας σε σχετική ερώτηση,είπε πώς "είναι θέμα του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας αν θα συζητηθεί το σχέδιο κανονισμού λειτουργίας της.

    Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ ανακοίνωσε ότι το βράδυ θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και τόνισε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και αυτό της ανάληψης εκ μέρους της χώρας της διοργάνωσης μιας Ολυμπιάδας.

    [02] ΣΤ.ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: "ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής χαρακτήρισε "μήνυμα αγωνίας αλλά και αποφασιστικότητας" το δείπνο των 50 στελεχών περίπου του ΠΑΣΟΚ,που πραγματοποιήθηκε χθές το βράδυ σε ταβέρνα της Αθήνας.Στο δείπνο συμμετείχε και ο κ.Γιαν.Χαραλαμπόπουλος,καθώς και όλοι οι βουλευτές που θεωρούνται ότι προέρχονται απο το χώρο του κέντρου.

    Μιλώντας σήμερα στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Στ.Παπαθεμελής είπε ότι ήταν μια συνάντηση "στελεχών,που προβληματίζονται βαθύτατα και ανησυχούν για τις τρέχουσες εξελίξεις,για την κατάσταση που έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση".

    "Τα στελέχη αυτά ,τόνισε,επιθυμούν να αγωνιστούν εναντίον αυτού κλίματος παρακμής και φθοράς.Θέλουμε αντιστροφή αυτού του κλίματος όσο είναι ακόμη καιρός.Σήμερα κάτι τέτοιο είναι δυνατόν.Αύριο δεν θα είναι."

    [03] Κ.ΜΠΙΚΑΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ DAMEIOU"

    "Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στο θέμα των γερμανικων αποζημιωσεων και του κατοχικού δανείου", επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικων Κωνσταντίνος Μπίκας.

    Αφορμή της δήλωσής του ήταν η απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε επερώτηση γερμανίδας βουλευτού, ότι το θέμα είναι άτοπο 50 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και μετά από δεκαετίες ειρηνικής συνεργασίας της Γερμανίας με τη διεθνή κοινότητα.

    Ο κ.Μπικας πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι φίλη και σύμμαχος χώρα με την οποία μας συνδέουν στερεοι δεσμοί αλλά παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα και με βάση τη διακηρυγμένη θεση της για το νόμιμο των απαιτησεών της.

    Σε ερωτηση αν η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στο θεμα του ονόματος των Σκοπιων, αρνήθηκε ότι υπάρχει ανησυχία, εφόσον, όπως είπε, συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές και σύντομα, πρόσθεσε, ελπίζεται ότι θα υπάρξει κινητικότητα.

    Αναφερόμενος στη τύχη του Ελληνοκυπρίου εθνοφρουρού Γιώργου Καροτσάκη για τον οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι κρατείται από τα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα, ο κ.Μπίκας επεσήμανε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση έχει κανει όλα τα απαραίτητα διαβήματα.

    Τέλος, σχετικά με τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια με εκπροσώπους των Σέρβων της Βοσνίας, ο εκπρόσωπος Τύπου ειπε ότι "η Ελλαδα πάντα είχε και έχει επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην προσπάθειά της να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση του Βοσνιακου".

    [04] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    "Ο Συνασπισμός έχει επισημάνει ότι πρέπει κάποτε να γίνει η πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση που όλοι την επισημαίνουν ως αναγκαία αλλά κανείς όταν έρχεται στην κυβέρνηση δεν την αποτολμά". Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του προ τους δημοσιογράφους.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού τόνισε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι πραγματική, γνήσια και με κριτήρια δικαιοσύνης έτσι ώστε πραγματικά να εξασφαλιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση, οι προϋποθέσεις αναπτυξιακών δραστηριοτήτων και η εισοδηματική δικαιοσύνη.

    "Ο Συνασπισμός επισημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν οι απαλλαγές και οι φορολογικές ασυλίες που εξυπηρετούν εκείνους που έχουν σαφές κοινωνικό και αναπτυξιακό κριτήριο. Στα πλαίσια της κατάργησης των φορολογικών απαλλαγών και των ασυλιών να επισημάνουμε ότι το ζητούμενο είναι πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση την οποία ούτε σήμερα η κυβέρνηση την apotokl\ei ενώ την διακηρύσσει με αποτέλεσμα να παρατηρείται η μονόπλευρη εισοδηματική λιτότητα που εξουθενώνει και οδηγεί στην εισοδηματική απελπισία τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας" κατέληξε ο κ Κωνσταντόπουλος

    [05] ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ

    Πτώση της θερμοκρασίας σημειώθηκε σήμερα στη Βόρειο Ελλάδα και λόγω του παγετού υπάρχουν ακόμη σημεία-παγίδες στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας.

    Το πρωί η θερμοκρασία έπεσε στους -9 βαθμούς Κελσίου στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, ενώ το ίδιο διάστημα είχαμε -8 στην Καστοριά, -6 βαθμούς στην Κοζάνη, -5 στην Φλώρινα, -3 στην Καβάλα και -2 στην Αλεξανδρούπολη.

    [06] ΜΕΤΑ 10 ΗΜΕΡΕΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Β.Ε. ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Μετά από δέκα ημέρες θα πραγματοποιηθεί τελικά η διερευνητική επίσκεψη τριμελούς αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στην ΠΓΔΜ, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί προχθές, αλλά αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας.

    Η επίσκεψη, όπως δήλωσε στο Μ.Π.Ε. ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Απόστολος Γενίτσαρης, θα πραγματοποιηθεί μετά από 10 ημέρες, και με διευρυμένο πρόγραμμα επαφών. Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου με επικεφαλής τον κ.Γενίτσαρη, επρόκειτο να συναντηθεί με τα προεδρεία των οικονομικών επιμελητηρίων της χώρας, καθώς και με οικονομικά στελέχη της Κυβέρνησης, με σκοπό τη διερεύνηση του νομικού καθεστώτος της χώρας για τις επιχειρηματικές συναλλαγές και τις επενδύσεις ξένων κεφαλαίων.

    Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, προβλέπεται επίσκεψη και σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες του γειτονικού κρατιδίου, ενώ δεν αποκλείονται και περισσότερες επαφές με ανώτατα στελέχη της Κυβέρνησης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Σ.Ε.Β.Ε., όπως είχε μεταδώσει το Μ.Π.Ε., προτίθεται να διοργανώσει στην πόλη των Σκοπίων Έκθεση Ελληνικών Προϊόντων κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο.

    [07] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΙΣ 17 ΚΑΙ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Επιχειρηματικό συνέδριο με θέμα "Ερευνα και Ανάπτυξη, η Ελληνική πραγματικότητα και προοπτική" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή (17-18 Νοεμβρίου) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Το συνέδριο οργανώνει η Βιομηχανική Επιθεώρηση στα πλαίσια της ετήσιας χρηματοοικονομικής έκθεσης "Money Show '95" υπό την αιγίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

    Ο εκσυγχρονισμός του κρατους ως προϋπόθεση oijomolij^r και τραπεζικής ανάπτυξης, το ενιαίο νόμισμα και οι επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επενδύσεων αλλά και η συμβολή των επιστημονικών και τεχνολογικών πάρκων στην ανάπτυξη, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν.

    [08] ΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ Α' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

    Τη λύση στα σημαντικότερα προβλήματα των Ελλήνων Εξαγωγέων, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του συντονισμού, ενόψει των προοπτικών ανάπτυξης των εξαγωγών της χώρας στη Βαλκανική και Παρευξείνια "ενδοχώρα" φιλοδοξεί να δώσει το Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάπτυξης Εξαγωγών που διοργανώνουν στις 4 και 5 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, το Εμπορικό και Βιομηχανικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης και ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών. Παράλληλα το Συνέδριο φιλοδοξεί επίσης να καταστεί το σημαντικότερο στον χώρο του για τη φετινή χρονιά, καθώς και να καταστεί θεσμός για τη Θεσσαλονίκη, με διοργανώσεις ανά δύο τουλάχιστον χρόνια.

    Στη διοργάνωση του συνεδρίου, όπως τόνισαν οι πρόεδροι του ΣΕΒΕ και του ΕΒΕΘ, κύριοι Απόστολος Γενίτσαρης και Παντελής Κωνσταντινίδης, και ο εκπρόσωπος του ΟΠΕ, κ.Γεώργιος Καρακάσης, οδήγησε η ανάγκη συνεργασίας κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων κρατικών και ιδιωτικών εξαγωγικών φορέων, λόγω της μεγάλης σπατάλης πόρων που έχει σημειωθεί από το 1989 από τις αποσπασματικές και αλληλοεπικαλυπτό-μενες προσπάθειες των διαφόρων φορέων για είσοδο στις νέες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στην ίδια απόφαση οδήγησε, όπως σημείωσε ο κ.Γενίτσαρης, και η εκτίμηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων ότι ο ρόλος της χώρας μας δεν έχει προσδιοριστεί επαρκώς στο παραπάνω πλαίσιο, και υπάρχει ανάγκη να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και προγράμματα, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών και θα καταστήσουν την Ελλάδα ισότιμο εταίρο στην Ε.Ε.

    Την ανάγκη έντασης των προσπαθειών για μια πληρέστερη "επιθετική" εμπορική συνεργασία με τις Βαλκανικές και Παρευξείνιες χώρες, τόνισε και ο κ.Κωνσταντινίδης, ο οποίος επεσήμανε τις δυσκολίες που προκαλεί στον κλάδο των εξαγωγών η πολιτική της σκληρής δραχμής και η Γιουγκοσλαβική κρίση. Όπως όμως τόνισε, παρά το εμπάργκο κατά των Σκοπίων οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες της Βαλκανικής αυξήθηκαν από 315 εκατομμύρια δολλάρια το πρώτο επτάμηνο του 1993 σε 396 εκατομμύρια την αντίστοιχη περίοδο του 1994, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η άρση του εμπάργκο της χώρας μας έναντι του γειτονικού κρατιδίου θα ωθήσει τις ελληνικές εξαγωγές στα 250 εκατομμύρια δολλάρια μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

    [09] ΣΤΑ 30 ΔΙΣ. ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ CIOUCJOSKABIAS

    Sta 30 δισεκατομμύρια ετησίως ανέρχονται οι ζημιές των ροδακινοπαραγωγών των νομών Ημαθίας και Πέλλας μετά την επιβολή του εμπάργκο κατά της Σερβίας ενώ σε πλήρες αδιέξοδο θα οδηγηθούν εάν μετά τη σύνοδο των υπουργών γεωργίας της ΕΕ περάσει το σχέδιο κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά που θα επιφέρει μείωση του ποσοστού αποσύρσεων των ροδακίνων. Αυτά επισήμανε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντινομάρχης Ημαθίας κ Αντώνης Μαρκοβίτης τονίζοντας ότι από την έλλειψη της παρουσίας των ελληνικών ροδακίνων στην ευρωπαϊκή αγορά επωφελούνται η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Αναφερόμενος στο θέμα του κανονισμού που θέλει να εφαρμόσει από την αρχή του 96 η ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε ότι αυτός θα έχει σαν αποτέλεσμα τον αφανισμό των ροδακινοπαραγωγών της Πέλλας και της Ημαθίας

    "Ο κανονισμός βάζει ποσοστά στα αποσυρόμενα. Τα ποσοστά θα είναι 50% επί της εμπορεύσιμης ποσότητας το 1996 και το 2000 θα είναι 10%. Το θέμα είναι το εξής: ότι μία ομάδα παραγωγών άν έχει δέκα εκατομμύρια κιλά παραγωγή και μπορέσει να εμπορευτεί το ένα θα μπορεί να αποσύρει 500 τόνους. Τα υπόλοιπα 8,5 εκατομμύρια κιλά θα είναι απλήρωτα. Αυτό σε συνδυασμό με το εμπάργκο κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που εξακολουθεί να ισχύει, θα οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο" τόνισε ο κ Μαρκοβίτης.

    Όπως επισήμανε ο αντινομάρχης τα τελευταία 4-5 χρόνια οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί έχουν βγει από την αγορά διότι δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε την ημερομηνία άφιξης ούτε την ποιότητα του προϊόντος γιατί το ροδάκινο είναι ευαίσθητο προϊόν. "Δεν είναι αυτό που παρουσιάζουν οι εφημερίδες ότι δηλαδή η επιλογή των ροδακινοπαραγωγών είναι οι χωματερές. Είναι η αναγκαία λύση. Ο Έλληνας παραγωγός περιμένει ελπίζοντας στην άρση του εμπάργκο. Κρατά τους οπωρώνες καλλιεργεί ελπίζει και τέλος οδηγείται στο αδιέξοδο που είναι η απόσυρση. Τώρα και η απόσυρση που του κάλυπτε ένα ελάχιστο εισόδημα ουσιαστικά την βγάζουνε από τη μέση και οι παραγωγοί θα οδηγηθούν στην κατάρρευση" είπε ο κ Μαρκοβίτης

    [10] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

    Υπέρ της ενίσχυσης στήριξης και ανάδειξης του ελληνικού αλλά και του διεθνούς χαρακτήρα του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκφράστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ Νίκος Κωνσταντόπουλος ενώ λίγη ώρα νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ το οποίο τάσσεται κατά της διεθνούς χαρακτήρα γιατί όπως υποστηρίζει αυτό αποβαίνει σε βάρος της ελληνικής παραγωγής

    "Το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός πολιτισμού που πρέπει να στηριχτεί και να αναδειχτεί. Είναι αναγκαίο εδώ στη Θεσσαλονίκη αυτός ο θεσμός να amapt}nei την μεγαλύτερη δυνατότητα που έχει, είναι αναγκαίο μέσα από τον θεσμό αυτό να φανεί ο ελληνικός κινηματογράφος είναι επιβεβλημένο ταυτόχρονα μέσα από αυτό το θεσμό να αναδειχτεί και ο διεθνής χαρακτήρας αυτής της εκδήλωσης. Ο Συνασπισμός με την επίσκεψη που κάνουμε σήμερα εδώ θέλει να δείξει την ανάγκη αυτής της τριπλής ενίσχυσης του θεσμού του φεστιβάλ" δήλωσε ο κ Κωνσταντόπουλος κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στα γραφεία του φεστιβάλ.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού τόνισε ακόμη ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνάμε η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα έχουν να παίξουν έναν ξεχωριστό ρόλο πολύπλευρης πολιτιστικής πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. "Ένας μοχλός ανάπτυξης αυτού του ρόλου είναι και το φεστιβάλ ένας δεσμός ανάμεσα στους λαούς τις πνευματικές αναζητήσεις και ανησυχίες των κοινωνιών όλης της περιοχής" κατέληξε ο κ Κωνσταντόπουλος.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ -ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ ΣΤΗΝ ΤΥΦΛΙΔΑ

    Ο ευρωβουλευτής Αντ.Τρακατέλλης συναντήθηκε με το νεοεκλγέντα Προεδρο της Γεωργίας Εντβαρ Σεβαρντνάτζε στην Τυφλίδα και συζήτησε μαζί του όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Γεωργίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση,αλλά και την προώθηση των σχέσεων με την Ελλάδα.

    Ο κ.Τρακατέλλης ,ώς επικεφαλής της αντιπροσωπείας παρατηρητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ,είχε ακόμη συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών.

    Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέτασε επίσης και όλα τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης,που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα στη Γεωργία.

    Οπως τόνισε ο κ. Τρακατέλλης εντύπωση προκάλεσε η οργάνωση και η παρουσία της ελληνικής κοινότητας στη Γεωργία,αλλά και οι δραστηριότητές της.

    "Πρόκειται ,είπε,για μια κοινότητα πιστή στις ελληνικές παραδόσεις και βαθειά Ορθόδοξη,μια κοινότητα που διατηρεί "ώς κόρη οφθαλμού" την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό."

    Αποφασίστηκε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας,να πραγματοποιηθεί και νέα επίσκεψη του κ.Τρακατέλλη,στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις σε συγκεκριμένα προγράμματα και παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης,για θέματα γλώσσας,πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάπτυξης των περιοχών,όπου ζούν σήμερα Ελληνες.

    "Θα πρέπει να σημειωθεί,κατέληξε ο κ.Τρακατέλλης,ότι οι ίδιοι οι Γεωργιανοί θερούν σημαντικό στοιχείο της χώρας τους την αρχαία ελληνική παράδοση και ιστορία.Κάνει εξαιρετική εντύπωση το γεγονός ότι πολλές γυναίκες έχουν το όνομα "Μήδεια" και το ότι πολύ συχνά αναφέρονται στην Αρχαία Κολχίδα και στον Ιάσωνα και στην Αργοναυτική εκστρατεία".

    [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΕΚΤΡΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΙΚΩΝ ΝΤΟΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ

    Επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη της συλλέκτριας θρησκευτικών χαρακτικών Ντόρης Παπαστράτου,οργανώνει η 9η εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αύριο, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο των λ`Δημητρίων.

    Η Ντόρη Παπαστράτου μελέτησε με υποδειγματική επιστημονική μέθοδο όχι μόνο τα έργα της συλλογής της αλλά ένα διάσπαρτο υλικό 618 θρησκευτικών χαρακτικών τα οποία και εξέδωσε σε δύο τόμους καλύπτοντας ένα κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας και παράλληλα προσφεροντας ένα έργο βάσης και αναφοράς για τη μελέτη των ελληνικών θρησκευτικών χαρακτικών.

    Οι Σέρβοι καθηγητές Σρέτεν Πέτκοβιτς και Ντίνκο Νταβίντοφ θα εξετάσουν τις σχέσεις ελληνικών και σερβικών χαλκογραφιών ,ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μίλτος Γερίδης θα αναφερθεί στα δυτικά και μεταβυζαντινά χαρακτικά.Ο ιστορικός Φίλιππος Ηλιού θα μιλήσει για άγνωστους ζωγράφους και αγιογράφους καθώς και σταμπαδόρους και ο ιερομόναχος Ιουστίνος Σιμωνοπετρίτης θα παρουσιάσει Αγιορείτες χαλκογράφους.

    [13] 20 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ Ο Δ.ΝΕΑΠΟΛΗΣ

    Εικοσι παιδιά, ηλικίας 8-12 χρόνων από τη Βοσνία, θα φιλοξενήσει για επτά μήνες, Δεκέμβριος '95-Ιούνιος '96, ο Δήμος Νεάπολης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας για τη φιλοξενία ορφανών παιδιών από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Τα παιδιά παράλληλα με τη διαμονή τους θα φοιτήσουν σε δημοτικό σχολείο της περιοχής και θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και ιστορίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ

    Νέες συγκεντρώσεις-διαμαρτυρίες πραγματοποίησαν για τρίτη μέρα οι μαθητές των λυκείων και γυμνασίων της Κύπρου αξιώνοντας την άμεση απελευθέρωση του εθνοφρουρού, Γιώργου Καροτσάκη, που απήχθη από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα την περασμένη Παρασκευή.

    Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στα σημεία της γραμμής αντιπαράταξης και στα οδοφράγματα του "Λήδρα Πάλλας" του Αγίου Κασιανού και στο γυμνάσιο της Παλλουριώτισσας.

    Εκατοντάδες μαθητές κατάφεραν να μπουν στην νεκρή ζώνη στο γυμνάσιο της Παλλουριώτισσας, φωνάζοντας συνθήματα για απελευθέρωση του εθνοφρουρού. Στο σημειο αυτό σημειώθηκαν συμπλοκές με άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και με δυνάμεις της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά αρκετοί μαθητές. Τούρκοι στρατιώτες και δημοσιογράφοι που βρίσκονταν πολύ κοντά στο σημείο εκείνο, έριξαν πέτρες με σφενδόνες εναντίον των μαθητών. Στη συνέχεια οι μαθητές πήγαν στο οδόφραγμα του Αγίου Κασιανού, όπου παρέμειναν για λίγο και στη συνέχεια διαλύθηκαν ήσυχα.

    Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός κρατεί παράνομα τον εθνοφρουρό Γ.Καροτσάκη. Ο Τουρκοκυπριακός τύπους όμως επιτίθεται κατά του εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ Τσιαρλς Γκόλγκιν, ο οποίος επιβεβαίωσε την είδηση.

    [15] ΝΕΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ

    Εκκληση στους μαθητές όπως παραμείνουν στις τάξεις τους και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα μαθήματα τους , έκανε σήμερα η υπουργός παιδείας και πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου.

    Οποιαδήποτε αναταραχή, αναφέρει η κ. Αγγελίδου, όχι μόνο δε θα βοηθήσει στην απελευθέρωση του εθνοφρουρού Γιώργου Καροτσάκη "αλλά είναι δυνατό να προκαλέσει προβλήματα ασφαλείας και οπωσδήποτε θα παρεμποδίσει τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης".

    Παρά τη νέα έκκληση της υπουργού, μαθητές άρχισαν ήδη να συγκεντρώνονται στη περιοχή του Λήδρα Πάλας για να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους, απαιτώντας την απελευθέρωση του εθνοφρουρού από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

    [16] Ο ΣΙΡΑΚ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ

    Την ελπίδα ότι η Κύπρος θα καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ταχύτερο δυνατό και την ικανοποίησή του γιατί έχει ήδη αποφασιστεί ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν οριστικά έξι μήνες μετά την λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης τόνισε ο Πρόεδρος της Cakk_ar Ζακ Σιράκ.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Κύπρου στη Γαλλία ο κ. Σιράκ επισήμανε ότι επιθυμία του είναι η διατήρηση όσο το δυνατό, στενότερων σχέσεων με την Κύπρο και ότι η Γαλλία υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να βοηθήσει και για αναζήτηση δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

    [17] ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ & ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ AIDS ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας θα διαρκέσουν από τις 13 έως τις 17 του μήνα.

    Ο κ.Γκάλι πρόκειται να αναφερθεί σε κρίσιμα διεθνή προβλήματα που αφορούν τόσο στον ΟΗΕ, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ την Ολομέλεια του Ευρω- κοινοβουλίου θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων στις συνεδριάσεις της θέματα προστα-σίας του περιβάλλοντος, καταπολέμησης του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες, στήριξη της καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής δημιουργίας. Επίσης θα εξεταστεί η κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κύριους εισηγητές τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ισπανό πρωθυπουργό, Φελίπε Γκονζάλες, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κλάους Χάνς, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, οι οποίοι θα προβούν σε απολογισμούς των δραστηριοτήτων των τριών διευθυντηρίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτιμήσεις της μελλοντικής της πορείας, ενόψει της Διακυβερνητικής του 1996.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος το Ευρωκοινοβού-λιο θα πρέπει να τοποθετηθεί στην πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού για τη β΄ φάση (1996-1999) του χρηματοδοτικού μέσου "LIFE", για το οποίο έκθεση της Ιταλίδας ευρωβουλευτού κ.Μαρινούτσι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος προτείνει επικέντρωση στις παράκτιες περιοχές, τα επικίνδυνα απόβλητα και τη διαχείριση των υδάτων. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου ζητά να διατεθούν για τη β΄φάση του μέτρου 800 εκατομμύρια ECU, έναντι των 450 εκατομμυρίων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αναφορικά με το θέμα της καταπολέμησης του AIDS, η Επιτροπή Ανάπτυξης και Συνεργασίας, βάσει έκθεσης του Γερμανού ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κ.Σμίντ, τονίζει ότι η καταπολέμηση της μάστιγας αυτής στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τομέα της πρόληψης. Συγκεκριμένα προτείνεται να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη οι ομάδες υψηλού κινδύνου, να προωθηθεί η χρησιμοποίηση των προφυλακτικών μέσω ειδικών ενημερωτικών εκστρατειών και να αυξηθούν οι περιορισμένες πιστώσεις που έχει προβλέψει η Ένωση για την περίοδο 1994-1989 (199 ejatoll}qia ECU).

    Επίσης στη φάση της δεύτερης ανάγνωσης βρίσκεται η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του προγράμματος "Καλειδοσκόπιο", το οποίο έχει ως στόχο την ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας στην Ευρώπη και την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Υπουργών στην πρώτη του ανάγνωση αποφάσισε να επιφέρει περιοριστικές τροποποιήσεις στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μειώνοντας τη διάρκεια του προγράμματος από 5 σε 3 χρόνια, και τη χρηματοδότηση από 68 σε 26,5 εκατομμύρια ECU. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ μιας μικτής συμβουλευτικής και διαχειριστικής Επιτροπής, αντί για μια αμιγώς συμβουλευτική, όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βάσει έκθεσης του Ιταλού ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κ.Αουγκία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ζητήσει την επαναφορά των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις οποίες είχε υποστηρίξει κατά την πρώτη του ανάγνωση.

    [18] Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Η σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να στηρίξει το αίτημα για αναβολή της συζήτησης και ψηφοφορίας για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Για να ισχύσει η τελωνειακή ένωση θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Πολλοί ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της αναβολής,λόγω της ρευστότητας που επικρατεί αυτή την περίοδο στην Τουρκία,εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου.Την πρόθεσή τους αυτή δημοσιοποίησαν κατα τη συζήτηση της έκθεσης του Ισπανού εισηγητή Κάρλος Καρνέρο,στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

    Μετά την απόφαση της σοσιαλιστικής ομάδας αναμένεται να υπάρξει και ανάλογη απόφαση των χριστιανοδημοκρατών και των άλλων πολιτικών ομάδων.

    [19] ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Μεγαλώνει η αγωνία στα κυβερνητικά κλιμάκια της Τουρκίας,όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο,για την επικύρωση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι τουρκικές εφημερίδες με εκτενή τους δημοσιεύματα αναφέρονται στο φλέγον,για την γειτονική χώρα θέμα και τονίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται απο την πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ και τον υπουργό Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" δημοσιεύει δηλώσεις του κ.Μπαϊκάλ ,σύμφωνα με τις οποίες,είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τις επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου ,την κ.Λαλιμιέρ και την κ.Γκρήν,καθώς και τον εισηγητή Carnero Gonzales,τους οποίους ενημέρωσε για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Touqj_a.

    Ο Μπαϊκάλ τόνισε πώς έγιναν και μεταβολές στο άρθρο 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου.

    Στα πλαίσια αυτά το υπουργείο Εξωτερικών με γραπτή ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των αποφυλακισθέντων,μετά την κατάργηση του άρθρου 8 ανέρχεται σε 66 άτομα.

    Οι εφημερίδες δημοσιεύουν ακόμη και εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο,ενω οι περισσότερες τονίζουν ότι ως η πλέον πιθανή εξέλιξη θα είναι η αναβολή της ψηφοφορίας,ενόψει μάλιστα και των τουρκικών βουλευτικών εκλογών.Οι αναλυτές πιστεύουν ότι εκτός απο τους 25 Ελληνες ευρωβουλευτές που θα ψηφίσουν αρνητικά ,δεν θα δεχθούν την τελωνειακή ένωση και οι 33 ακροαριστεροί και 31 ακροδεξιοί ευρωβουλευτές.

    "Οι 27 "πράσινοι" και οι 20 "ριζοσπάστες" παράτο γεγονός ότι διάκεινται ευνοϊκά πρός την Τουρκία εν τούτοις επιδιώκουν την αναβολή της ψηφοφορίας,υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα εκδημοκρατισμού."

    Οσον αφορά στα δύο μεγάλα κόμματα,τους χριστιανοδημοκράτες και τους σοσιαλδημοκράτες,οι βουλευτές τους,σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες είναι μοιρασμένοι.

    Οι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές πάντως ,θεωρούν σίγουρη την αναβολή της ψηφοφορίας για την προσεχή άνοιξη.

    [20] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΠΓΔΜ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν το Οικονομικό Επιμελητήριο των Σκοπίων με την Ενωση Επιμελητηρίων Τουρκίας. Τη συμφωνία υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος του Οικονομικου Επιμελητηρίου των Σκοπίων Νρούσαν Πέτρεφσκι, ο οποίος επικεφαλής πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη, και ο πρόεδρος της Ενωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας Αλι Οσμάν Ουλοσόϊ.

    Στην Ενωση Οικονομικών Επιμελητηρίων της Τουρκίας συμμετέχουν 330 Επιμελητήρια με 770 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη.

    "Η συμφωνία συνεργασίας, γράφει η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νοβα Μακεντόνια" θα συμβάλει στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς παρά τις ικανοποιητικές πολιτικές σχέσεις Τουρκίας-ΠΓΔΜ το επίπεδο εμπορικών συναλλαγών βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Ακόμη θα αναμένεται μακροπρόθεσμα αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην ΠΓΔΜ".

    Οπως δήλωσε ο Ντρουσαν Πέτρεφσκι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών ανέρχεται μόλις στα 80 εκατομμυρια δολάρια. Οι εξαγωγές της ΠΓΔΜ προς την Τουρκία τους πρώτους μήνες του 1995 σημείωσαν πτώση κατά 20% ενώ αντίθετα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατα 30%. Καταλήγοντας δε σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ αναμένει από την τουρκική τράπεζα "ΕΧΙΜ" δάνειο 25 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο έχει ήδη εγκριθεί εδω και δύο χρόνια.

    [21] Η ΦΙΦΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Η ΦΙΦΑ απαγόρευσε την διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα στα κατεχόμενα μεταξύ των ομάδων Α' Εθνικής Κατηγορίας της Τουρκίας Γαλατά Σεράϊ και Κοτσάελι.

    Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κιπρις", οι υπεύθυνοι των τουρκικών σωματείων δεν θα έπρεπε να ζητήσουν καν την άδεια της ΦΙΦΑ.

    [22] ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

    Στα τέλη του Νοεμβρίου κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται να αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κιρο Γκλιγκόρωφ. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πολιτικα" του Βελιγραδίου σε ανταπόκριση από τα Σκόπια, η ανάρρωση του σκοπιανού Προέδρου εξελίσσεται πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις των ιατρών, όπως αναφέρεται σε ανακοινωση, γεγονός που ερμηνεύεται στην ΠΓΔΜ ότι ο Γκλιγκόρωφ θα επιστρέψει πολύ σύντομα στην ενεργό πολιτική.

    Η εφημερίδα επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, γραφει ότι η πρώτη συνάντηση που θα έχει ο Γκλιγκόρωφ όταν αναλάβει τα καθήκοντά του, θα ειναι με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Ουϊλλιαμ Πέρυ.

    [23] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Αντιπροσωπεία του υπουργείου Αμυνας των Σκοπίων πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αγκυρα μετά από πρόσκληση του τουρκικου Γενικου Επιτελείου Στρατού.

    Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρων ενώ στο επικεντο των συνομιλιών συμφωνα με την εφημερίδα "Turkish Daily News" θα είναι αμυντικά θέματα.

    [24] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Τον πρόεδρο του Πρακτορείου ασφάλισης των ιδιωτικών επενδύσεων των ΗΠΑ Κρίστοφερ Φιν δέχτηκε χθες στα Σκόπια ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας της ΠΓΔΜ Ρίστο Ίβανωφ, μετέδωσε η Γραμματεία τύπου και πληροφοριών της γειτονικής χώρας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η εκπρόσωπος του Πρακτορείου διεθνούς ανάπτυξης των ΗΠΑ στα Σκόπια Λίντα Γκρέγκορι.

    Ο κ.Φιν ενημερώθηκε για την οικονομική κατάσταση της χώρας και για τις δυνατότητες ανάπτυξης του τομέα των ξένων επενδύσεων. Εξετάστηκε, επίσης, το ενδεχόμενο υπογραφής από το Πρακτορείο ασφάλισης των ιδιωτικών επενδύσεων των ΗΠΑ και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συμφωνίας, η οποία θα αφορά την προστασία των αμερικανικών επενδύσεων στην γειτονική χώρα.

    [25] ΑΝΑΘΕΡΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ PAQAECMATIA

    G Βουλγαρία, η Αλβανία, η Τουρκία και η ΠΓΔΜ ενημέρωσαν επίσημα τον ΟΗΕ για την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν τον οδικό διάδρομο ''Ανατολής- Δύσης'', γνωστός στην Ελλάδα ως ''Παραεγνατία''.

    Στη δήλωση των τεσσάρων αυτών χωρών υπογραμμίζεται ότι ''η πραγματοποίηση του σχεδίου θα είναι μια έμμεση βοήθεια για τις χώρες, η οικονομία των οποίων έχει υποστεί μεγάλες ζημιές λόγω των κυρώσεων των ΟΗΕ κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας''.

    Όπως είναι γνωστό, η ανακοίνωση της πρόθεσης των τεσσάρων αυτών χωρών προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας είπε ότι οι δρόμοι δεν κατασκευάζονται με προθέσεις, ενώ ο υπουργός Μεταφορών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πει ότι σε αντίθεση με την Παραεγνατία που βρίσκεται στο επίπεδο των προθέσεων, η Εγνατία κατασκευάζεται ήδη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο συνέρχονται στην Αλεξανδρούπολη στη δεύτερη σύσκεψή τους οι δήμαρχοι όλων των πόλεων από τις οποίες θα περάσει η Εγνατία οδός.

    Η πρώτη σύσκεψη έχει γίνει τον προηγούμενο μήνα στην Ηγουμενίτσα, ενώ συσκέψεις της συντονιστικής επιτροπής των δημάρχων έχουν γίνει και στη Θεσσαλονίκη.

    [26] ΤΑ ''ΛΑΝΤΑ'' ΠΩΛΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Αύξηση κατά 60% σημείωσαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στη Βουλγαρία κατά το τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με τους πρώτους έξι μήνες του 1995, σύμφωνα με στοιχεία της βουλγαρικής Ένωσης Εισαγωγέων Αυτοκινήτων.

    Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 1994 στη Βουλγαρία είχαν πωληθεί συνολικά 9.300 καινούρια αυτοκίνητα, ενώ την ίδια περίοδο του 1995 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 7.600.

    Τα αυτοκίνητα που έχουν πιο προσιτές τιμές κατέχουν την πρώτη θέση των πωλήσεων στη Βουλγαρία. Έτσι το 26% των καινούριων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στη Βουλγαρία είναι ''Λάντα'', ενώ ακολουθούν οι πωλήσεις αυτοκινήτων μάρκας ''Ντέου'', ''Φορντ'', ''Οπελ'' και ''Σκόντα''.

    [27] 96 ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    Συμφωνία για την παραγωγή 96 ελικοπτέρων τύπου "AH 1F Huey Cobra", υπέγραψε η ρουμανική κυβέρνηση με την αμερικανική εταιρεία "Bell Helicopter Textron", σύμφωνα με τη ρουμανική εφημερίδα Curierul National".

    Η συμφωνία υπεγραφη το καλοκαίρι του 1995 ενώ τα ελικόπτερα θα αρχίσουν να πωλούνται από το 1999.

    Στο μεταξύ, επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποιεί ο υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας Γκεοργκε Τινκα. Στις συνομιλίες που θα έχει με τον Βούλγαρο ομόλογό του θα συζητηθεί η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των στρατών των δυο χωρών, η πολιτικο-στρατιωτική jat\stasg στο χωρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας καθως και από κοινού συμμετοχή στις δραστηριότητες ανοικοδόμησης στην περιοχή.

    Κατά την επίσκεψή του ο Ρουμάνος υπουργός θα εχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ και την προεδρία του βουλγαρικου κοινοβουλίου.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Friday, 17 November 1995 - 01:07:22