Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS (08/11/1995)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.eng.auth.gr>

Macedonian Press Agency (ELOT 928) Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Νοεμβρίου 1995

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


PERIEXOMENA

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

  • [02] Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ- ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

  • [03] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΧΕΙ Η ΚΡΗΤΗ

  • [04] ΤΗΛ.ΧΥΤΗΡΗΣ: "ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ κ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [05] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ Σ.Α.Ε.

  • [06] ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

  • [07] ΚΑΤΑ 8 ΔΙΣ. ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

  • [08] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΚΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΠΓΔΜ

  • [10] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

  • [11] ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [12] ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-Ε.Ε ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [13] ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΑΝ ΒΙΝΤΕΝΩΦ

  • [14] ΣΟΦΙΑ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ

  • [15] ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [16] ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΤΕΧΕΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [17] ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΗ ΑΛΒΑΝΟ- ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

  • [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [18] ΕΤΟΙΜΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ Σ.Α.Ε.

  • [19] ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ΟΤΑΝ ΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

  • [20] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

  • [21] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

  • [22] ΓΙΑ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

  • [23] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ" STGM ΑΤΛΑΝΤΑ

  • [24] ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ

  • [25] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

  • [26] ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΠΟΚΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Τσουχτερό κρύο επικρατεί και σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα. Το πρωί το θερμόμετρο στη Φλώρινα, Καστοριά και Κοζάνη κατέβηκε τους δύο βαθμούς κάτω από το μεδέν, και στο Νευροκόπι τους -3. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία τις πρώτες πρωινές ώρες κατέβηκε τους δύο βαθμούς ,ενώ στους άλλους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης ο υδράργυρος δεν ξεπέρασε τους δύο βαθμούς πάνω απο το μηδέν

    Στο μεταξύ με αλυσίδες γίνονται ακόμη οι συγκοινωνίες Φλώρινας- Καστοριάς στη θέση Βίγλα, Φλώρινας- Καστοριάς στο Βίτσι, Βέροιας προς χιονοδρομικό κέντρο Σελίου και Νάουσας προς τρία πέντε Πηγάδια.

    [02] Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ- ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

    Η Νέα Δημοκρατία έχει αποκτήσει σαφές προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ,στο δήμο Θεσσαλονίκης.Ο αναπληρωτής καθηγητής εφαρμοσμένης στατιστικής του Α.Π.Θ. Θεόδ. Χατζηπαντελής έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης το χρονικό διάστημα απο τις 19 έως τις 25 Οκτωβρίου.Στη δημοσκόπηση,όπως είπε ο κ.Χατζηπαντελής,που έγινε με βάση δείγμα 600 ατόμων,φαίνεται καθαρά ότι η Νέα Δημοκρατία παίρνει σταθερό προβάδισμα,που κυμαίνεται απο 5 έως 8 μονάδες.

    "Τα δύο κόμματα είχαν τα ίδα ποσοστά στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.Ομως,ασφαλώς πρέπει να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα προβάδισμα πανελλαδικά,αλλά βεβαίως αν αύριο προκηρυχθούν εκλογές θα δημιουργηθούν άλλες δυνάμεις."

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη κυμαίνεται απο 22-27%, η Νέα Δημοκρατία απο 27-33% η Πολιτική Ανοιξη απο 12-14%,το ΚΚΕ 5-6%,ο ΣΥΝ 7- 8%,άλλο 5-9% και άκυρο-λευκό 12-16%.

    Οπως τόνισε ο κ.Χατζηπαντελής απο τους αντίστοιχους πίνακες των δύο δημοσκοπήσεων,του Μαρτίου και του Οκτωβρίου,διαπιστώνεται "σημαντική κάμψη του ποσοστού συγκράτησης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ,σημαντική αλληλεπίδραση Νέας Δημοκρατίας και Πολιτικής Ανοιξης με αμοιβαίες ροές και κινητικότητα μεταξύ ΚΚΕ και Συνασπισμού.

    Οσον αφορά τους βουλευτές που εκλέγονται στην α' ejkocij^ περιφέρεια της Θεσσαλονίκης πρώτοι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ έρχονται οι Β.Βενιζέλος με 87%,Ν.Ακριτίδης με 78% και Σ.Παπαθεμελής με 77%,ενω απο τη Νέα Δημοκρατία οι Κ.Καραμανλής με 87% και σ.Κούβελας με 78%.Ομως,στο γενικό δείγμα πολιτών δημοτικότητα πάνω απο 45% έχουν οι Κων.Καραμανλής και Στ.Παπαθεμελής,ενώ για τους Ακη Τσοχατζόπουλο και Σωτ.Κούβελα,που θεωρούνται οι κυρίως εκφραστές των κομμάτων τους κυριαρχεί η αρνητική θέση του 76,9% και 60,2% αντίστοιχα.

    Η έρευνα αποδεικνύει ακόμη ότι το θέμα που απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης,ανεξάρτητα απο την κομματική τους προτίμηση,είναι το θέμα της σύνθετης ονομασίας της FYROM ( 79,5%),δεύτερο επείγον θέμα είναι η οικονομική κατάσταση(74%) και τρίτο θέμα η μόλυνση του περιβάλλοντος (71,5%).

    Τα θέματα που απασχολούν λιγότερο τους Θεσσαλονικείς είναι η ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ και το θέμα της καθόδου στην πολιτική της κ.Λιάνη- Παπανδρέου.

    [03] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΧΕΙ Η ΚΡΗΤΗ

    "Εξέχουσα θέση στην ελληνική ιστορία κατέχει η Κρήτη με τη συμμετοχή της στους εθνικούς αγώνες", τόνισε στο Ηράκλειο ο πρόεδρος της δημοκρατίας, ο οποίος θα παραστεί στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου..

    Ο κ. Στςφανόπουλος αφού εξήρε τους δεσμούς, που τον συνδέουν με την Κρήτη, εξέφρασε τη χαρά του, που βρίσκεται εκεί και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του έχει χαρακτήρα επετειακό, εφόσον θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις στο Αρκάδι και στη συνέχεια θα επιστρέψει στο Ηράκλειο για τις εκδηλώσεις στον Αγιο Μηνά.

    "Εκτιμώ απείρως τους Κρήτες ως εντίμους, ειλικρινείς και γενναίους ανθρώπους τόνισε ο πρόεδρος της δημοκρατίας. Το Αρκάδι, το Μεσολόγγι και άλλες τέτοιες σπουδαίες ιστορικές στιγμές η αυτοθυσία χάρη της πατρίδας έφθασε στα ακρότατα όρια της" πρόσθεσε.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό τουρισμού Νίκο Σηφουνάκη και τον υφυπουργό μεταφορών Δημήτρη Σαρρή, αναχώρησε για το Ρέθυμνο προκειμένου να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Το απόγευμα θα επιστρέψει στο Ηράκλειο και το βράδυ θ' αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [04] ΤΗΛ.ΧΥΤΗΡΗΣ: "ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ κ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    "Ενδιαφέρουσα" χαρακτήρισε την συνέντευξη της συζύγου του πρωθυπουργού κ. Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος όμως δήλωσε, ότι την τελευταία ανάλυση θα την κανει ο ελληνικός λαός. Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των βουλευτών στα όσα είπε η κ. Παπανδρέου και συγκεκριμένα για την αντίδραση του κ. Δροσογιάννη, ο οποίος έκανε k|co για "αρχηγία της κ. Παπανδρέου" ο κ. Χυτήρης απάντησε, πως δεν θέλει να σχολιάσει τις διάφορες δηλώσεις, όμως, όπως είπε, δεν υπάρχει καμμία τέτοια αίσθηση για αρχηγία της κ. Παπανδρέου. Σε ερώτηση τέλος εάν οι δημόσιες εμφανίσεις και γενικά η στάση της συζύγου του πρωθυπουργού έχουν βλάψει την εικόνα της κυβέρνησης ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι "η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα διάφορα προβλήματα της χώρας με σύνεση και θα συνεχίζει να τα αντιμετωπίζει πέρα από τα θέματα της επικαιρότητας που προκύπτουν την κάθε φορά".

    Σε άλλη ερώτηση "γιατί προτιμήθηκε μόνο η κρατική τηλεόραση" ο κ. Χυτήρης απάντησε πως θα έπρεπε να γίνει μια επιλογή από την κ. Παπανδρέου και αυτό έγινε. Ο κ. Χυτήρης ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από την εμφάνιση της κ. Παπανδρέου και από τη συνολική συνέντευξη που έδωσε και είπε ότι ο κ. Παπανδρέου εγνώριζε ότι η κ. Λιάνη έδινε συνέντευξη και την έκρινε θετικά.

    [05] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ Σ.Α.Ε.

    Στην τελική ευθεία έχουν περάσει οι προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη για την υποδοχή των αντιπροσώπων του απανταχού Ελληνισμού, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Αποδήμου Ελληνισμού. Κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, υπό την προεδρία του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρη Νιώτη και του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνου Τριαρίδη, οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα των εργασιών με τον προσδιορισμό των κατά ημέρα θεματικών ενοτήτων και τη σύνθεση των επιμέρους "πάνελ", καθώς και των ποικίλων παράλληλων εκδηλώσεων, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η αποστολή των προσκλήσεων. Τις παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ανακοινώθηκε χθες, στηρίζει και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 1997" με χρηματοδότηση 27 εκατομμυρίων δρχ.

    Οι κ.κ.Τριαρίδης και Νιώτης εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι στις 29 Νοεμβρίου όλα θα είναι έτοιμα για την άρτια διοργάνωση της πρώτης ιστορικής αυτής συνάντησης του Ελληνισμού, προσθέτοντας ότι τα μηνύματα που φθάνουν καθημερινά στην Οργανωτική Επιτροπή φανερώνουν όχι μόνο την αποδοχή, αλλά και τις προσδοκίες που έχει επενδύσει στο θεσμό η ομογένεια.

    Εκ μέρους της Διακομματικής Επιτροπής οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σωτιρλής, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της, της Πολιτικής Ανοιξης Μαρία Μαχαίρα, του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός, καθώς και ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, επισήμαναν την ανάγκη να προβληθεί το ενωτικό πνεύμα και η ομοψυχία που κυριαρχεί στον απόδημο Ελληνισμό. Στη Διακομματική Επιτροπή από πλευράς Νέας Δημοκρατίας μετέχουν οι βουλευτές της Κώστας Χαραλαμπόπουλος και Μαριέττα Γιαννάκου- Κουτσίκου, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραστούν στη χθεσινή συνεδρίαση.

    [06] ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

    "Τα Σκόπια δεν είναι Ελντοράντο" δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Ανθόπουλος και πρόσθεσε ότι η γειτονική χώρα πέρασε και συνεχίζει να περνά μεγάλη κρίση με πτώση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, άνοδο του πληθωρισμού και καθήλωση της οικονομικής δραστηριότητας.

    Ο κ. Ανθόπουλος είπε ότι κατά την άποψη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας η προώθηση των σχέσεων, εμπορικών και οικονομικών, με τα Σκόπια, περνά μέσα από τη σύλληψη όλων των δημοκρατιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας ως ενιαίου χώρου. Η ΠΓΔΜ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ίδια οικονομική πολιτική, όπως και οι υπόλοιπες δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας είπε ο κ. Ανθόπουλος και πρόσθεσε ότι ευελπιστεί στις θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά την ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή

    Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να ενισχύσει τη γειτονική χώρα με εξαγωγικές πιστώσεις κυρίως για την αγορά κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, πρόσθεσε όμως ότι αυτό εξαρτάται από την επιλογή του ονόματος.

    Και κατέληξε "η ενδιάμεση συμφωνία επέφερε ένα συμβιβασμό μεταξύ των χωρών. Εξαρτώ από την επιλογή του ονόματος την ενίσχυση της χώρας αυτής".

    [07] ΚΑΤΑ 8 ΔΙΣ. ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Κατά 8 δισεκατομμύρια δραχμές θα αυξηθεί εντός εξαμήνου το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Μακεδονίας- Θράκης, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 15 δισεκατομμύρια. Η αύξηση αυτή καλείται να καλύψει κατά ένα μέρος το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα της τράπεζας ύψους 20 δις από τα οποία τα 12 δισ θα καλυφτούν από την επικέρδια της τράπεζας στην πενταετία.

    Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την αύξηση του κεφαλαίου, τον εκσυγχρονισμό της τράπεζας, που ολοκληρώνεται στις 20 Νοεμβρίου και την ανάπτυξη με τη ίδρυση νέων καταστημάτων. Με την αύξηση της επικέρδιας που θα προκύψει από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τα σημαντικά έργα που θα προωθηθούν αναμένονται σημαντικά οφέλη για τους μετόχους

    Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της τράπεζας κ Ανδρέας Μπούμης στόχος είναι η ανάπτυξη δικτύου στη Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο το άνοιγμα 50 νέων καταστημάτων στην επόμενη πενταετία ώστε ο αριθμός τους να φτάσει τα 100. Επίσης συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ίδρυση καταστημάτων στο Βαλκάνια παρά το ότι υπάρχει μία εξάμηνη καθυστέρηση όσο αφορά αυτά της Σόφιας και του Βουκουρεστίου. Εντός του Νοεμβρίου εξάλλου θα υποβληθεί αίτηση τραπεζικής συνεργασίας με τη Ρουμανία. Στόχος της τράπεζας είναι η δημιουργία καταστήματος και στην Ρουμανία μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο της οποία το μάνατζμεντ για μία πενταετία θα έχει η Μακεδονίας- Θράκης. Σύμφωνα με τον κ Μπούμη στο 1995 εγκαινιάστηκαν 11 καταστήματα και θα εγκαινιαστούν αλλά 15 τον επόμενο χρόνο.

    Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα εγκαινιαστεί ένα κατάστημα στη Θεσσαλονίκη επί της Νέας Εγνατίας και τον Ιανουάριο ένα στην Ερμού καθώς και ένα στην Αθήνα στο Σύνταγμα.

    Όπως δήλωσε ο κ Μπούμης μεταξύ των βασικών έργων που υλοποιεί ύ προτίθεται να προωθήσει η Τράπεζα στο πλαίσιο τους ευρύτατου αναπτυξιακού της ρόλου περιλαμβάνονται : το χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η εταιρεία Seed Capital, για τη δημιουργία βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η σύσταση ειδικού φορέα με άξονα την τοπική αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση- εκμετάλλευση των αεροδρομίων Βορείου Ελλάδος, το κέντρο στήριξης μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων και επιχειρηματικής κατάρτισης δήμου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, η συνεργασία με την εταιρεία Intrasoft για την προώθηση τραπεζικών συστημάτων στα Βαλκάνια και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η σύσταση διεθνούς κέντρου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου η Τράπεζα θα είναι από τους βασικούς διοργανωτές του διαβαλκανικού επιχειρηματικού συνεδρίου που ήδη έχει καταστεί θεσμός και που θα διοργανωθεί τον προσεχή Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη.

    Τέλος ο κ Μπούμης ανακοίνωσε ότι η τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης έχει αυξήσει τις χορηγήσεις της από 98 δισ. στις 31 Οκτωβρίου του 1993 σε 118 δισ. στις 31 Οκτωβρίου 1995, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 34%. Οι χορηγήσεις συναλλάγματος αυξήθηκαν από 6 σε 19 δισ, στο αντίστοιχο διάστημα.. Επίσης από πέρσι σημειώθηκε αύξηση των καταθέσεων κατά 18% ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου προβλέπεται αύξηση των κερδών από 10 έως 15%.

    [08] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΚΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Τουρκικό ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας καθώς και για δημιουργία μεικτών ελληνοτουρκικών επιχειρήσεων στην Βουλγαρία και Αλβανία, εκδηλώθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια διερευνητικού χαρακτήρα σύσκεψης του προεδρείου του τουρκογερμανικού συνδέσμου TUDET με την διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Βορείου Ελλάδος.

    Ο πρόεδρος της TUDET κ Αχμέτ Αϊντίν κατά τη διάρκεια συνέντευξης του προς το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας γιατί τα μερίδια τους στην ευρωπαϊκή αγορά είναι μικρά.

    "Το μερίδιο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά είναι 4% και της Τουρκίας 10%, είναι δηλαδή μικρά ποσοστά σε μία μεγάλη αγορά. Οι μικροί δεν μπορεί να είναι ο ένας ανταγωνιστής του άλλου. Οι μεγάλοι είναι ανταγωνιστές πχ η Ιταλία έχει πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά 25%, ακολουθεί η Γερμανία. Κατά την γνώμη μου κύρια ανταγωνιστικές χώρες στην Ευρώπη είναι η Κίνα. η Ινδία. dgkad^ χώρες με φτηνά εργατικά. Εμείς σαν τουρκική κλωστοϋφαντουργία δεν θεωρούμε ότι ανταγωνιζόμαστε την Ελλάδα. Ίσως στην Ελλάδα οι κλωστοϋφαντουργοί πιστεύουν ότι αν ανοίξουν τα σύνορα θα έρθουν φτηνά προϊόντα στην Ελλάδα. Όμως τα ελληνικά προϊόντα είναι πιο φτηνά από τα προϊόντα που εμείς αυτή τη στιγμή πουλάμε στην Ευρώπη" τόνισε ο κ Αϊντίν.

    Ο κ Αντίν στη συνέχεια υπογράμμισε ότι βάσει της συμφωνίας της Άγκυρας του 1963, με την οποία συνδέθηκε η Τουρκία με την ΕΟΚ, παρέχεται η δυνατότητα αδασμολόγητης εξαγωγής των τουρκικών προϊόντων στην ΕΕ και υπόκειται μόνο στους περιορισμούς που επιβάλλονται από την Κοινότητα. "Εμείς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τους περιορισμούς. Εξάγουμε αδασμολόγητα όπως και η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Οι εξαγωγές όλων μας γίνονται χωρίς δασμούς. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πουλάει πιο φτηνά από την Τουρκία γιατί μπορεί να παράγει στην Αλβανία ή την Βουλγαρία". Σημειώνεται ότι η Τουρκία επωφελείται από τη δυνατότητα που της παρέχει η συμφωνία της Άγκυρας από το 1972.

    Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του TUDET, σήμερα στον ελληνικό κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας γίνονται δύο λάθη: αφενός δεν παράγονται νέου είδους προϊόντα και αφετέρου υπάρχουν πολλοί χώροι της αγοράς που η Ελλάδα δεν έχει καν εισχωρήσει. Σύμφωνα με τον κ Αϊντίν η Ελλάδα κρατάει σήμερα το κλειδί του εμπορίου στη Βαλκανική και μπορεί να παράγει στην Αλβανία και την Βουλγαρία εκτός από φτηνά προϊόντα και νέα προϊόντα. "Από αυτό θα βγει κερδισμένη η Ελλάδα και αν συνεργαστούμε με την χώρα σας θα βγούμε και εμείς κερδισμένοι"

    Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της σύσκεψης στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι 7 τουρκικών κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία καθώς και εκπρόσωποι 13 επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου, οι Τούρκοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από την ελληνική εμπειρία αλλά και από τη θέση της στην ΕΕ αφενός για να διεισδύσουν στα Βαλκάνια, τα οποία θεωρούν ότι την επόμενη δεκαετία θα αποτελέσουν την "αγορά της Ευρώπης", και αφετέρου να επωφεληθούν από τους κοινοτικούς πόρους. Παράλληλα τονίζουν ότι σε περίπτωση συνεργασίας με την Ελλάδα η χώρα θα μπορεί να επωφεληθεί από τη θέση των τουρκικών επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά.

    Εξάλλου υπογραμμίστηκε ότι ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας αντιμετωπίζει κρίση σε όλο τον κόσμο και προτάθηκε προς αντιμετώπιση της η στροφή στην παραγωγή νέων προϊόντων και αναζήτηση νέων χώρων στην αγορά.

    Σημειώνεται ότι είναι πρώτη φορά που οργανωμένη τουρκική αντιπροσωπεία στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας έρχεται στην Ελλάδα και εκδηλώνει ενδιαφέρον συνεργασίας. Η αποστολή ολοκληρώνει σήμερα τις συζητήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Βορείου Ελλάδος κ Φραντζης οι προοπτικές e_mai ευοίωνες και αναμένεται ότι σήμερα θα κλειστούν ραντεβού για στενότερη συνεργασία.

    Οι Τούρκοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται και για να αγοράσουν τα ελληνικά προϊόντα αλλά και για να πουλήσουν, ενώ εκπρόσωπος επιχείρησης παραγωγής στρατιωτικών υφασμάτων εξέφρασε το ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε κρατικές δημοπρασίες.

    Εξάλλου ο Τούρκος πρόξενος κ Κοράϊ Τάργκαϊ οποίος από τον περασμένο Φεβρουάριο μεσολάβησε για φέρει σε επαφή τους Τούρκους με του Έλληνες επιχειρηματίες μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι μπορεί να υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αλλά αυτό δεν πρέπει να επηρεάζει τις άλλες σχέσεις. "Όσο θα διευρύνουμε αυτές τις καθημερινές σχέσεις στο πλαίσιο των οποίων δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μπορούμε να επωφεληθούμε από την ανάπτυξη. Πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί με αυτήν την επίσκεψη μία καλή βάση για τις μελλοντικές σχέσεις" κατέληξε ο κ Τάργκαϊ


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΠΓΔΜ

    Και τυπικά αύριο η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά από την άρση των ελληνικών αντιρρήσεων που ακολούθησε την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης.

    Στο Στρασβούργο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών κ.Στέβο Τσερβένκοφσκι ο οποίος είχε ήδη επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου κ.Ντανιέλ Ταρσί και με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιγκέλ Μαρτινέζ.

    Ο κ.Τσερβένκοφσκι αύριο μετά την επίσημη τελετή θα υπογράψει το Καταστατικό και τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία ισχύει από το 1953 και είναι υποχρεωτική για όλα τα μέλη του Οργανισμού, τα οποία μετά από την ένταξη της ΠΓΔΜ ανέρχονται σε 38.

    [10] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

    Την μειωση των εξόδων του δημόσιου λογιστηρίου κατά 16,6% για τους υπόλοιπους δύο μήνες του 1995 αποφάσισε η βουλή της ΠΓΔΜ.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας κ.Γιάνε Μιλιόφσκι, η μείωση του προϋπολογισμού για την τρέχουσα χρονιά οφείλεται στην μείωση κατά 4% του εθνικού προϊόντος την οποια απεδωσε στην μείωση των προβλεπομένων απο την φορολογία εισόδων.

    Σύμφωνα με τον κ.ΜΙλιόφσκι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υποχρεωτική περικοπή των κονδυλίων σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

    Αναλυτικότερα, καταργείται το επίδομα διακοπών ''Κ- 15'' των εργαζομένων και περικόπτεται η οικονομική ενίσχυση των 25 προβληματικών επιχειρήσεων της ΠΓΔΜ κατά 140 εκατ. δενάρια (1 δενάριο ισοδυναμει με 6 περίπου δραμχες).

    Ταυτόχρονα στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Σκοπίων-Βουλγαρίας θα επενδυθούν 1,2 δισ. δενάρια λιγότερα, για τον αγωγο φυσικού αερίου 400 εκατ. δενάρια λιγότερα και για το οδικο δικτυο 450 εκατ. δενάρια λιγοτερα.

    Σύμφωνα με την νέα απόφαση της κυβέρνησης, από τους φόρους εισοδήματος φέτος θα συγκεντρωθούν 8,9 δισ. δενάρια λιγότερα από τα προβλεπόμενα ενω από την φορολόγηση των εμπορευμάτων θα συγκεντρωθούν 6,94 δις. δενάρια αντί των προβλεπόμενων 7,5 δισ..

    Μειώνεται, επίσης, και το σύνολο των εσόδων από την φορολόγηση της ειδικής κατηγορίας των προϊόντων, όπως του πετρελαίου και των πετρελαιοειδών, του καπνού, των τσιγάρων και των αλκοολούχων ποτών.

    Έτσι, φέτος από την φορολόγηση των ανωτέρω προϊόντων θα συγκεντρωθούν 11,28 δισ. δενάρια, ποσό κατά 5,42 δις. δενάρια μικρότερο από το προβλεπόμενο,.

    [11] ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Την αισιοδοξία ότι μετά από 20 μήνες διακοπής θα επαναλειτουργήσει από την ερχόμενη εβδομάδα το διυλιστήριο των Σκοπίων εκφράζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται στο ότι το διυλιστήριο των Σκοπίων έχει προμηθευτεί τα ανάλογα αποθέματα πετρελαίου.

    Συμφωνα με την ιδια πηγη ηδη έχουν μεταφερθεί στα Σκόπια 20.000 τόνοι αργού πετρελαίου από το συνολικό φορτίο των 60.000 τόνων που παρέμενε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης λόγω των οικονομικών αντιμέτρων που είχε επιβάλει η Ελλάδα στη γειτονική χώρα.

    Η μεταφορά του πετρελαίου αρχισε μετά από την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης ενώ αναμένεται και η μεταφορά άλλων 60.000 τόνων αργού πετρελαίου.

    [12] ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-Ε.Ε ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Προς αναβολή της απόφασης για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση οδηγείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λογω των επικείμενων πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, υποστηριζει σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η αυστριακή εφημερίδα "Die Presse".

    Το θεμα της αναβολής συζητείται, σημειώνει η εφημερίδα, εδώ και αρκετό καιρό από τους ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων υπάρχει σοβαρή διάσταση αποψεων σε ότι αφορά τις επιχειρούμενες αλλαγες στην Τουρκια στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η ομάδα των συντηρητικών κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου εμφανίζεται διατεθειμένη να δειξει εμπιστοσύνη προς την Τουρκία τασσόμενη υπέρ της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκη Ενωση, ενώ αντίθετα στα κόμματα της Αριστεράς οι μεταρρυθμίσεις κρίνονται ανεπαρκείς και δεν φαίνεται ότι θα συγκατανεύσουν στην τελωνειακή σύνδεση, καταλήγει η εφημερίδα.

    [13] ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΑΝ ΒΙΝΤΕΝΩΦ

    "Οι Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα για τους βαλκάνιους", δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ζαν Βίντενωφ, ο οποιος αρχίζει απο αύριο Δευτέρα επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις των χωρών της βαλκανικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν πρέπει να επιβαρύνονται απο τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξ αιτιας των συγκρούσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο κ. Βίντενωφ σημειώνει : "Ο θλιβερός όρος "βαλκανιοποίηση", σε καμια περίπτωση δεν χαρακτηρίζει όλες τις χώρες της περιοχής. Στα βαλκάνια συνειδητοποιούμε την αναγκαιότητα για πολιτισμένες λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία σε πολλές peqipt~seir δεν είναι δημιούργημα των ίδιων των χωρών της περιοχής. Οι βουλγαροελληνικές σχέσεις ειναι ένα λαμπρό παράδειγμα".

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο "Βήμα της Κυριακής", ο βούλγαρος πρωθυπουργός κομίζει ορισμενες ιδέες για την ανάληψη κοινής ελληνοβουλγαρικής πρωτοβουλίας στα Βαλκανια με στόχο τη σταθεροποίηση της καταστάσεως και την αποτροπή των κινδύνων επεκτάσεως των συγκρούσεων. Οι σχετικές διαβουλευσεις θα διεξαχθούν κατα την κατ΄ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Πάντως, προσθετει η εφημερίδα, η Σόφια φαίνεται να επεξεργάζεται την ιδέα μιας συνάντησης των βαλκανικών χωρών που δεν έχουν κάποιας μορφής άμεση εμπλοκή στη γιουγκοσλαβική κρίση.

    Σημειώνεται ότι το 1994 ο όγκος των συναλλαγών των δυο χωρών το 1994 ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια δολλάρια και ότι στη Βουλγαρία σήμερα λειτουργούν περίπου 700 ελληνικές επιχειρήσεις, ενω με τη βοήθεια της Ελλάδος η Βουλγαρία θα απορροφήσει απο τα κοινοτικά προγράμματα PHARE KAI INTERREG μέχρι το 1999 το ποσό των 115 εκατ. ECU.

    [14] ΣΟΦΙΑ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ

    Ανησυχία για τις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, εμφανίσεις και την ιδιαίτερη δραστηριοποίηση Τούρκου διπλωμάτη στη Βουλγαρία στην προεκλογική περίοδο, ''που υπερβαίνουν το πλαίσιο των συνηθισμένων διπλωματικών δραστηριοτήτων'', εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Γκεόργκι Πίρινσκι σε συνέντευξη τύπου στη Σόφια.

    Ο κ. Πίρινσκι ανακοίνωσε πως στην Άγκυρα διεξάγονται διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών, στις οποίες ''εξετάζονται πολύ ευαίσθητα ζητήματα'' και σημείωσε ότι η Βουλγαρία επιθυμεί την πιο ευνοϊκή εξέλιξη των σχέσεών της με την Τουρκία με βάση τη συμφωνία για αμοιβαία συνεργασία, φιλία και ασφάλεια.

    Αφορμή των δηλώσεων του κ.Πίρινσκι ήταν το ανακοινωθέν της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς (Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Βουλγαρικό Αγροτικό Λαϊκό Κόμμα ''Αλ. Σταμπολίισκι'', Πολιτική Λέσχη ''Εκογκλάσ-νοστ'') στο οποίο καλείται το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες σε σχέση με τη συμμετοχή Τούρκων διπλωματών σε προεκλογικές δραστηριότητες του ''Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών'' στις τοπικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου.

    [15] ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη Ρουμανία αισιοδοξεί ότι θα κατέχει σύντομα η Τουρκία, σύμφωνα με δηλωσεις του Τουρκου πρέσβη στο Βουκουρέστι Γιαμαν Μπασκουτ.

    Σε συνεντευξη τύπου που έδωσε ο Τουρκος πρέσβης τόνισε ότι η έναρξη της ισχύος των διμερών συμφωνιών που υπεγράφησαν το 1995 θα σημάνει και την έναρξη της επενδυτικής διείσδυσης των τουρκικών επενδύσεων στη Ρουμανία, σημειώνει η εφημερίδα "Cronica Romana".

    Σήμερα η Τουρκία κατέχει την 9η θέση από άποψη επενδεδυμένου κεφαλαίου και την 3η σε ότι αφορά τον αριθμό των εταιρειών που δημιουργησε στη Ρουμανία. Τα τελευταία πεντε χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τουρκικές εξαγωγες στη Ρουμανία σημείωσαν αναδική πορεία ενώ το πρώτο εξάμηνο του 1995 σημειώθηκε αύξηση κατά 300% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περιοδο του 1989.

    [16] ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΤΕΧΕΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Η Ρουμανία κατέχει την τελευταία θεση μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης σε ότι αφορά την ανάπτυξη του ιδιωτικού της τομέα, σύμφωνα με άρθρο της γαλλικής εφημερίδας "Λε Μοντ" που αναδημοσιεύει η ρουμανική "Evenimentul Zilei".

    Η συνεισφορά του ΑΕΠ στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται μόλις στο 40% ενώ ακόμη και στην Αλβανια, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η συνεισφορά των ιδιωτικών εταιρειών στο ΑΕΠ ανέρχεται στο 60%.

    Στο μεταξύ, όπως σημειώνει η εφημερίδα "Curierul National" ο προϋπολογισμος του 1996 θα είναι προϋπολογισμος λιτότητας. Ηδη η ρουμανική βουλή μείωσε τον προϋπολοπγισμό των εξόδων της για το 1996 κατα 7 δις λει.

    Η ίδια εφημεριδα γραφει ότι τέθηκε σε ισχύ το Κυβερνητικό Διάταγμα το οποίο προβλέπει την επιβολή νέων δασμών στα εισαγόμενα τσιγάρα, καφέ και ποτά.

    [17] ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΗ ΑΛΒΑΝΟ- ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

    Η δεύτερη κατά σειρά κοινή αλβανοτουρκική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών διεξάγεται στην Αλβανία.

    Πρόκειται για την ναυτική άσκηση με την επωνυμία "MAREX2-95" η οποία θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου και προσανατολίζεται σε επιχειρήσεις ανεύρεσης και διάσωσης ατόμων. Από αλβανικής πλευράς στην άσκηση μετέχουν έξι σκάφη.


    [Γ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [18] ΕΤΟΙΜΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ Σ.Α.Ε.

    Στην τελική ευθεία έχουν περάσει οι προετοιμασίες στη Θεσσαλονίκη για την υποδοχή των αντιπροσώπων του απανταχού Ελληνισμού, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Αποδή-μου Ελληνισμού.

    Κατά τη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση της οργανωτικής epitqop^r του συνεδρίου, υπό την προεδρία του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρη Νιώτη και του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης, Κωνσταντίνου Τριαρίδη, οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα των εργασιών με τον προσδιορισμό των κατά ημέρα θεματικών ενοτήτων και τη σύνθεση των επιμέρους "πάνελς", καθώς και των ποικίλων παράλληλων εκδηλώσεων, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η αποστολή των προσκλήσεων. Τις παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ανακοινώθηκε χθες, στηρίζει και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 1997" με χρηματοδότηση 27 εκατομμυρίων δρχ.

    Οι κ.κ.Τριαρίδης και Νιώτης εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι στις 29 Νοεμβρίου όλα θα είναι έτοιμα για την άρτια διοργάνωση της πρώτης ιστορικής αυτής συνάντησης του Ελληνισμού, προσθέτοντας ότι τα μηνύματα που φθάνουν καθημερινά στην Οργανωτική Επιτροπή φανερώνουν όχι μόνο την αποδοχή, αλλά και τις προσδοκίες που έχει επενδύσει στο θεσμό η ομογένεια.

    [19] ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ΟΤΑΝ ΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

    Να επιδιώξει μια "δίκαιη και βιώσιμη" λύση του Κυπριακού προβλήματος, όταν θα ανέλθει στην εξουσία υπόσχεται ο αντιπρόεδρος του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος , κ.Τζον Πρέσκοτ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αυστραλία επικεφαλής τριμελούς αντιπροσωπείας του κόμματός του. "Έχω τη βεβαιότητα ότι το Εργατικό Κόμμα θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στη Βρετανία", τόνισε ο κ.Πρέσκοτ, υποσχόμενος στη συνέχεια στους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος της Βικτώριας, με τους οποίους συναντήθηκε, ότι "θα επιδιώξουμε λύση του Κυπριακού προβλήματος στα πλαίσια του ΟΗΕ και των σχετικών αποφάσεών του".

    Κατά την παραμονή του στη Μελβούρνη ο κ.Πρέσκοτ και οι συνεργάτες του συναντήθηκαν με τον υπαρχηγό του Εργατικού Κόμματος της Βικτώρια κ.Δημήτρη Δόλλη, τον αρχηγό στη Γερουσία, κ.Φάνο Θεοφάνους, και τους εργατικούς βουλευτές, Αλέκο Ανδριανόπουλο και Γιάννη Πανταζόπουλο, με τους οποίους συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, ανάμεσα στα οποία το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

    [20] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

    Σχέδιο καταδικαστικού ψηφίσματος για τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό ετοιμάζει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Γραμματεία της Κοινοπολιτείας. Όπως είναι γνωστό, οι ηγέτες των χωρών της Κοινοπολιτείας μεταβαίνουν στο Ωκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, όπου θα πραγματοποιηθεί φέτος η διάσκεψη κορυφής των χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας. Στη Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ήδη η βασίλισσα Ελισσάβετ, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσει και ο Κύπριος Πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, συνοδευόμενος από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη.

    [21] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Αναβλήθηκε τελικά η προγραμματισμένη για τις 11-17 Νοεμβρίου επίσκεψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου, στην Αυστραλία. Ο κ.Κοσμόπουλος επρόκειτο να επισκεφθεί την Αυστραλία από τις 11 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου και να παραστεί στις εκδηλώσεις των Δημητρίων στο Σίδνεϊ, από τις 14 μέχρι τις 17 του μήνα, με πρώτο σταθμό την Μελβούρνη. Λόγω όμως ανειλημμένων υποχρεώσεων και της επικείμενης συνάντησης του την ερχόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό για το θέμα των Σκοπίων την ερχόμενη εβδομάδα, η επίσκεψη αναβλήθηκε, χωρίς ακόμη να έχει καθοριστεί νέα ημερομηνία.

    [22] ΓΙΑ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Διήμερη θα είναι η επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη, και της συνοδείας του στην Αυστραλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 του μήνα. Συγκεκριμένα ο κ.Κληρίδης και ο υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, καθώς και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, αναμένονται στο Σίδνεϊ το πρωί της Τρίτης 14 Νοεμβρίου. Την ίδια ημέρα θα επισκεφθούν την Καμπέρα, ενώ την επομένη θα βρίσκονται στη Μελβούρνη. Στην Κύπρο θα επιστρέψουν το πρωί της Πέμπτης.

    [23] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ" ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΑ

    Διάλεξη με θέμα "Οι Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας" πρόκειται να δώσει στις 18 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντας ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά, δρ.Τζον Φόσεϊ, στο πλαίσιο εκδήλωσης του διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Ακαδημαϊκών (Hellenic Academic Society). Ο δρ. Φόσεϊ είναι υπεύθυνος για την έρευνα και τα προγράμματα διδασκαλίας Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, ενώ έχει διδάξει και στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ της Μεγάλης Βρετανίας, απ' όπου και κατάγεται.

    Επίσης, είναι διδάκτωρ Ελληνικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Λυών στη Γαλλία, ενώ έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Ελλάδα και στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και του Καυκάσου και είναι Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελληνικών Σπουδών και Αρχαιολογίας στο Μόντρεαλ και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικής Διασποράς.

    [24] ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ

    Παραμελημένοι στα πολιτιστικά τους ενδιαφέροντα δηλώνουν οι Έλληνες ομογενείς του Μπρούκλιν, οι οποίοι ζητούν ενεργότερη συμπαράσταση των ομογενειακών οργανώσεων. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος tgr εκεί Κρητικής Αδελφότητας, κ.Πέτρος Κουγεντάκης, ο οποίος εκφράζει ανησυχία και για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής. Ο κ.Κουγεντάκης ζητά τη βοήθεια ομογενειακών παραγόντων και ανθρώπων του πνευματικού κόσμου για μια από κοινού προσπάθεια ενίσχυσης της πολιτιστικής ζωής της ελληνικής κοινωνίας του Μπρούκλιν.

    [25] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Διάλεξη με θέμα "Θρησκεία και Μοντερνισμός: η πρόκληση για την θρησκεία που προσφέρει η σύγχρονη κοινωνία", πρόκειται να δώσει στις 16 Νοεμβρίου στην δυτική Πρεσβυτεριανή Εκκλησία (Western Presbyterian Church) ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, δρ.Τζόναθαν Κέϊβς.

    [26] ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΠΟΚΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

    Τη δημιουργία παιδικής χορωδίας προγραμματίζει η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης. Η χορωδία προβλέπεται να καθιερωθεί σε μόνιμο θεσμό, θα εκπαιδεύεται από ειδικό καθηγητή μουσικής και θα συμμετέχει σε σχολικές και παροικιακές εκδηλώσεις με τραγούδια από το παραδοσιακό και το σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.00 run on Wednesday, 8 November 1995 - 17:30:51