Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Simitis press briefing after Yalta summit, 98-06-05

HR-Net News Distribution Manager <dist@hri.org>

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Γιάλτα, 5.6.98 (ώρα 13.00)

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΟΣΕΠ

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΟΣΕΠ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους και απάντησε σε ερωτήσεις τους:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αποφασίσαμε, σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευξείνου Πόντου, η άτυπη συνεργασία που υπήρχε μέχρι τώρα στο οικονομικό πεδίο να πάρει τυπική μορφή, να δημιουργηθεί μια οργάνωση. Μια οργάνωση, η οποία έχει κάποιες αντιστοιχίες με την τότε ΕΟΚ, όταν ιδρύθηκε. Αυτό -πιστεύω- είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, γιατί βοηθά την προσπάθεια για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή και, βεβαίως, προωθεί τις οικονομικές σχέσεις.

Η Ελλάδα διαδραματίζει ένα ρόλο στην περιοχή. Σε όλες τις διμερείς επαφές που είχε (με χώρες, όπως π.χ. η Γεωργία, η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Μολδαβία) το επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι ελληνικές επενδύσεις, η τεχνική συνεργασία, η ελληνική παρουσία.

Εμείς είμαστε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουμε, ήδη, μεσολαβήσει για την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο χώρο και θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Είμαστε, κατά κάποιο τρόπο, γέφυρα ανάμεσα στις προσπάθειες της ευρωπαϊκής ενοποίησης που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό στο χώρο της Δυτικής Ευρώπης και στις προσπάθειες ενοποίησης και συνεργασίας, οι οποίες γίνονται στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτό το ρόλο τον έχουμε αξιοποιήσει και θα συνεχίσουμε να τον αξιοποιούμε στο μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είχατε κάποια συνάντηση με το Ρώσο Πρωθυπουργό. Υπάρχει κάτι σε σχέση με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ή κάποιο άλλο θέμα που μας αφορά;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Ρώσος Πρωθυπουργός, σε σχέση με τον αγωγό, με διαβεβαίωσε πως θεωρεί αυτό το σχέδιο ιδιαίτερα σημαντικό και, ως εκ τούτου, θα του δώσει τη δέουσα προσοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπήρξε συνάντησή σας με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ντεμιρέλ, έστω και τυπική χειραψία ή κάποιες κουβέντες;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν επεζήτησα συνάντηση με τον κ. Ντεμιρέλ και ο κ. Ντεμιρέλ δεν επεζήτησε διμερή συνάντηση μαζί μου. Αλλά, βεβαίως, στο πλαίσιο των επαφών που υπήρχαν στη Συνάντηση Κορυφής, μίλησα με τον κ. Ντεμιρέλ. Συζητήσαμε και για τα θέματα της Συνάντησης Κορυφής. Από πλευράς μου, του τόνισα την αναγκαιότητα της ειρήνης στην περιοχή και της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η εξέλιξη στο ΝΑΤΟ δημιουργεί κάποιες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η εξέλιξη στο ΝΑΤΟ είναι ένα βήμα, όπως υπήρξαν και άλλα βήματα στο παρελθόν. Ένα βήμα που ελπίζουμε εμείς να έχει συνέχεια. Να υπάρξει, δηλαδή, από την πλευρά της Τουρκίας, η θέληση να σταθεροποιήσει μια πορεία προς ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Σας ευχαριστώ.


Miscellaneous News from Greece Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.01 run on Friday, 5 June 1998 - 21:37:58 UTC