Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 12-01-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Αριθμός Δελτίου: 375503279

Έκδοση 1

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΨΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΨΗ

Καλό μεσημέρι.

Όπως ξέρετε, από αύριο ξεκινά μια κρίσιμη περίοδος για την ελληνική οικονομία. Έρχεται η τρόικα και ξεκινούν οι διαβουλεύσεις. Είναι μια περίοδος όπου θα απαιτηθεί η μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα - και της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού.

Οι διαβουλεύσεις θα είναι δύσκολες. Από την πλευρά μας, ξέρουμε ότι θα υπάρξουν πιέσεις για πιο γρήγορες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά με την επίγνωση - ανεξάρτητα της όποιας αξιολόγησης μπορεί να κάνει καθένας - ότι έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια όλο αυτό τον καιρό. Έχουν προχωρήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Έχετε δει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τον τελευταίο καιρό έχουν προχωρήσει μια σειρά από νομοσχέδια που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές αλλαγές και νομίζω ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο για να προχωρήσουμε, να ολοκληρώσουμε τις διαβουλεύσεις και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Χθες, είχαμε την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών κ. Βεστερβέλε, ο οποίος δήλωσε την έμπρακτη στήριξη και υποστήριξη της Ελλάδας από τη Γερμανία και τους εταίρους μας. Παρά τις δυσκολίες λοιπόν, υπάρχει η αισιοδοξία ότι στο τέλος θα ολοκληρωθούν όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα χρηματοδότησης που όλοι βλέπουμε γύρω μας ότι υπάρχει.

Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι υπάρχει μια συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο αμερικάνικο δίκτυο CNBC, η οποία νομίζω ότι δίνει πολλές απαντήσεις γύρω από τα οικονομικά.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού;

ΚΑΨΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, ουσιαστικά, έχει ακυρώσει όλες τις δραστηριότητές του και επικεντρώνεται από εδώ και πέρα στην ιστορία της δανειακής σύμβασης. Στo PSI, τη δανειακή σύμβαση και την προετοιμασία των αλλαγών που θα χρειαστούν. Είναι το αποκλειστικό, το κύριο σχεδόν βάρος του Πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Επίσης, έχουμε και τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα. Αυτό είναι το βασικό έργο της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε, γιατί ήρθε ο κ. Βεστερβέλε εδώ στην Αθήνα και αν υπήρξε κάποιο αίτημα προς τη Γερμανία για μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης;

ΚΑΨΗΣ: Δεν έγινε τέτοια συζήτηση. Ήταν απλώς μια κίνηση υποστηρικτική από την πλευρά της Γερμανίας. Δεν υπήρξε κάτι άλλο.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Για τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο CNBC, το γεγονός ότι αναφέρεται στο ότι ο μοναδικός δρόμος για την Ελλάδα είναι το ευρώ, σημαίνει ότι έχει πάρει αντίθετα μηνύματα από τους Ευρωπαίους εταίρους;

ΚΑΨΗΣ: Όχι, όχι, αυτό δεν έχει καμία σχέση, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς απαντάτε, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στα δημοσιεύματα και τα σχόλια που συνεχώς εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό, ότι ο κ. Παπαδήμος λειτουργεί ως εντολοδόχος της κ. Μέρκελ και ετοιμάζει σκληρά μέτρα στον ελληνικό λαό, χωρίς να διαπραγματεύεται και χωρίς να εκφράζει τις δικές του αντιρρήσεις;

ΚΑΨΗΣ: Πρόκειται για πλήρη παρανόηση της διαδικασίας, η οποία υπάρχει. Δεν υπάρχουν εντολές και οδηγίες. Υπάρχει μια πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, που στόχο έχει να βρούμε τι είναι το καλύτερο για την ελληνική οικονομία, όχι μόνο για το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά και για την αναπτυξιακή πορεία, η οποία είναι αναγκαία από εδώ και πέρα. Γιατί το όλο πρόγραμμα θα πετύχει, εάν δημιουργήσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης. Άρα, είναι μια παράλληλη διαδικασία.

ΜΠΕΚΑ: Θέλω να μιλήσουμε λίγο για το θέμα των εκλογών, να μας ξεκαθαρίσετε τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, παρουσία και του κ. Παπούλια και τι είχε συμφωνηθεί όταν ο κ. Παπαδήμος έγινε Πρωθυπουργός, για το θέμα αυτό.

ΚΑΨΗΣ: Θα επαναλάβω τα γνωστά. Η συμφωνία είναι, μόλις ολοκληρωθεί το έργο αυτής της κυβέρνησης, να πάμε - το συντομότερο δυνατόν - σε εκλογές. Αυτό ισχύει. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πω επ` αυτού. Αυτό εξάλλου επιβεβαιώθηκε και στις τωρινές επαφές. Χρονική εκτίμηση δεν θα σας κάνω, έχουν γίνει τόσες!

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλος, μας έλεγε πόσο κρίσιμη και πόσο δύσκολη είναι αυτή η εβδομάδα και οι επόμενες που έρχονται. Και χαρακτηριστικά μας είπε ότι τέλειωσαν τα ψέματα και τα αστεία, εδώ χρειάζεται σοβαρή στήριξη, ισχυρή στήριξη από όλα τα κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Εσείς εκτιμάτε πολιτικά ότι θα έχετε την απαραίτητη στήριξη για να περάσετε δύσκολες και κρίσιμες αποφάσεις, όχι μόνο από τη Ν.Δ. και το ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

ΚΑΨΗΣ: Αυτό το θεωρώ αυτονόητο. Ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο, στο οποίο θα τη στηρίξουν και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν κοινοβουλευτικά αυτή τη στιγμή, είναι αυτονόητο.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Υπήρξε κάποια σκέψη για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Αυτό τελικά θα γίνει;

ΚΑΨΗΣ: Υπάρχει η πρόταση του κ. Καρατζαφέρη. Αυτό υπάρχει. Από την πλευρά του Πρωθυπουργού, αυτή την εβδομάδα, θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς,

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Θα γίνουν συναντήσεις;

ΚΑΨΗΣ: Όχι, κατ` ανάγκη, μπορεί να είναι και τηλεφωνικές.

ΚΩΒΑΙΟΣ: Χθες, υπήρξε ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, με δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Καρβούνη που έλεγε ότι δεν υπάρχει αίτημα και πίεση από την ευρωπαϊκή πλευρά για κατάργηση του κατώτατου μισθού και του 13ου και 14ου. Τελικά, τι ισχύει, γιατί έγινε και μια αντιπαραβολή με δηλώσεις του Πρωθυπουργού σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο που έλεγε ότι έχει τεθεί στο τραπέζι αυτό το ζήτημα.

ΚΑΨΗΣ: Δεν σχολιάζω τις δηλώσεις του κ. Καρβούνη. Αυτό που έχει πει ο Πρωθυπουργός και ισχύει, είναι ότι από την πλευρά της τρόικα υπάρχει το αίτημα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας. Και στο τραπέζι του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων έχουν πέσει μια σειρά από ζητήματα, στα οποία περιλαμβάνεται: Ο κατώτατος μισθός, ή ο 13ος και 14ος, ή οι ωριμάνσεις. Αυτό είναι που ισχύει.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Να το κάνουμε λίγο σαφές αυτό. Το θέμα του 13ου και 14ου ...

ΚΑΨΗΣ: Το θέμα είναι η ανταγωνιστικότητα και λέει, στα θέματα που πρέπει να συζητήσετε περιλαμβάνονται: Μη μισθολογικό κόστος, 13ος -14ος, κατώτατος μισθός, ειδικά μισθολόγια. Αυτά είναι να μπουν στο τραπέζι, λέει η τρόικα. Οι εταίροι μπορεί να βάλουν άλλα 15. Το κρίσιμο ζητούμενο για την κυβέρνηση, είναι να προωθήσει τέτοιες αλλαγές που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αυτό είναι το μέγιστο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ναι, απλώς πρέπει να γίνουν λίγο σαφείς... Πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιος έχει βάλει το θέμα, γιατί ο κόσμος ακούει διάφορα. Εμάς ο κ. Παπαδήμος όταν μας είδε...

ΚΑΨΗΣ: Αυτά τα θέματα αναφέρθηκαν από την τρόικα ως παραδείγματα, όχι ως κλειστός κατάλογος. Μπήκαν από την τρόικα. Να συζητηθούν και αυτά.

ΜΠΕΚΑ: Έστειλε, δηλαδή, επιστολή η τρόικα και ζητάει...

ΚΑΨΗΣ: Είναι η γνωστή επιστολή που υπάρχει και την έχουν δει και οι αρχηγοί.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι άμεσα δεν υπάρχει κάτι για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και ότι ο κ. Παπαδήμος θα συνεχίσει τις επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς. Για ποιο λόγο; Δεν λύθηκαν τα ζητήματα; Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία είναι στο τραπέζι ακόμα και δημιουργούν, εν πάση περιπτώσει δυσκολίες στη λειτουργία της κυβέρνησης;

ΚΑΨΗΣ: Οι διαβουλεύσεις θα είναι συνεχείς, γιατί η συζήτηση με την τρόικα τώρα ξεκινά. Ανακύπτουν και θα ανακύπτουν μια σειρά από ζητήματα -δεν υπάρχει αμφιβολία- οι διαβουλεύσεις δεν θα σταματήσουν. Και τώρα που έρχεται η τρόικα, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτές να συνεχιστούν.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Τελικά, πότε έρχεται η τρόικα;

ΚΑΨΗΣ: Αύριο έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο και από την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν...

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Δευτέρα;

ΚΑΨΗΣ: Δεν είμαι βέβαιος για τη Δευτέρα, την επόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι θα έρθουν από αύριο οι επικεφαλής. Έχει γίνει κάποια καθυστέρηση;

ΚΑΨΗΣ: Όχι, όχι, δεν υπήρξε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, από την αρχή ήταν στο πρόγραμμα να έρθουν την άλλη εβδομάδα;

ΚΑΨΗΣ: Αυτό γνωρίζω. Δεν υπάρχει θέμα.

ΜΠΕΚΑ: Είπατε ότι έχει στείλει η τρόικα επιστολή που ζητάει πέντε-έξι αιτήματα. Έχει βάλει στο τραπέζι πέντε-έξι αιτήματα.

ΚΑΨΗΣ: Έχει βάλει μια σειρά από ζητήματα.

ΜΠΕΚΑ: Εμείς, όμως, βλέπουμε συνεχώς ότι η κυβέρνηση προωθεί τον 13ο, 14ο μισθό...

ΚΑΨΗΣ: Η κυβέρνηση δεν προωθεί τίποτα. Υπάρχει η θέση του κ. Παπαδήμου, όπου έχει ειπωθεί ρητά, ότι τώρα γίνεται ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και άρα η θέση της κυβέρνησης δεν είναι σκόπιμο να διατυπωθεί αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει θέση της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, γι` αυτά τα ζητήματα. Η κυβέρνηση θα αφήσει τους εταίρους να καταλήξουν στις δικές τους προτάσεις και μετά ασφαλώς θα υπάρξει και τοποθέτηση της κυβέρνησης.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, εάν το μορατόριουμ που χθες φαίνεται ότι αποφασίστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για χρονική μετάθεση των διαδικασιών μετά το PSI και μετά την ολοκλήρωση, με πολλούς αστερίσκους, αν ανακουφίζει την κυβέρνηση, αν θεωρείτε δηλαδή ότι λειτουργεί υποβοηθητικά στην εύρυθμη λειτουργία της;

ΚΑΨΗΣ: Οι πάντες στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόνισαν ότι πρωτεύον στοιχείο είναι το κυβερνητικό έργο και η ολοκλήρωση των διαδικασιών. Αυτό ασφαλώς είναι ικανοποιητικό.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Εκφράζετε μια αισιοδοξία σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση. Η ίδια αισιοδοξία εφαρμόζεται και στο PSI και στο δεδομένο...

ΚΑΨΗΣ: Για το PSI δεν έχω να πω τίποτε παραπάνω, απ` αυτά που λέει ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο CNBC.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τι λέει ο Πρωθυπουργός για τα εργασιακά και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου;

ΚΑΨΗΣ: Δεν έχει τεθεί θέμα πράξης νομοθετικού περιεχομένου, παρά μόνο από τις εφημερίδες. Εγώ, από την εφημερίδα το διάβασα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή, ταξιδεύουν δύο στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης για την Ουάσιγκτον, όπου θα έχουν κάποιες επαφές, εάν έχουμε καταλάβει καλά, για το PSI. Μπορείτε να μας πείτε τι συζητήσεις διεξάγουν, τι θα κάνουν;

ΚΑΨΗΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν έχω κανένα σχόλιο για το PSI.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι οι επικεφαλής της τρόικα θα έρθουν την άλλη εβδομάδα, όχι αυτή, όπως ήταν προγραμματισμένη; Είναι καθυστέρηση ή όχι;

ΚΑΨΗΣ: Όχι, όχι, δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Αυτή την εβδομάδα ήταν να έρθει το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα, το οποίο πάντα προηγείται και μετά έρχεται η τρόικα.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Το ΙΜF είχε ανακοινώσει επίσημα ότι ο κ. Τόμσεν θα ερχόταν στις 17 του μηνός στην Αθήνα.

ΚΑΨΗΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Εμείς ξέρουμε ότι θα προηγηθεί το τεχνικό κλιμάκιο.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Από εσάς δεν υπάρχει καμία αναβολή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ημερομηνία για την άλλη εβδομάδα;

ΚΑΨΗΣ: Δεν την έχω εγώ. Μπορεί να υπάρχει, δεν την έχω εγώ.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: O κ. Βενιζέλος είχε πει προχθές στο Εθνικό Συμβούλιο ότι είναι εντολοδόχος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, για να διευθετήσει όλες αυτές τις ιστορίες με τη δανειακή σύμβαση και παράλληλα ότι αυτό καταγράφηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης υπό τον κ. Παπούλια. Ισχύει, αυτό κύριε Εκπρόσωπε;

ΚΑΨΗΣ: Δεν το γνωρίζω. Δεν έχω υπ όψιν μου τα πρακτικά της συνεδρίασης και δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Και εάν αυτό στην κυβέρνηση είναι ο ρόλος του κ. Βενιζέλου.

ΚΑΨΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος είναι Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και επικεφαλής επί των οικονομικών.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Εννοώ για διαπραγματεύσεις ΠΑΣΟΚ-κυβέρνησης.

ΚΑΨΗΣ: Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις ΠΑΣΟΚ-κυβέρνησης.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Κουβέντες που κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φαντάζομαι ότι κάνει, με τον κ. Παπαδήμο. Τον στηρίζει. Είναι στην κοινοβουλευτική του δύναμη.

ΚΑΨΗΣ: Ο κ. Παπαδήμος έχει συνεχή συνεργασία με τον κ. Βενιζέλο για τη διαπραγμάτευση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μία διευκρίνιση: Θα δοθούν τα πρακτικά;

ΚΑΨΗΣ: Δεν το γνωρίζω. Αυτό είναι θέμα της Προεδρίας, δεν είναι του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Από τη στιγμή που θα επισημοποιηθούν οι όποιες υποψηφιότητες στο κόμμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τίθεται θέμα αντικατάστασης των υπουργών;

ΚΑΨΗΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία συγκεκριμένη απόφαση στην οποία εμμένουμε και η οποία είναι πάρα πολύ θετική για την πορεία της χώρας.

ΦΟΥΡΛΗΣ: ΄Ηθελα να ξαναρωτήσω, μήπως έχετε συγκεκριμένο πρόγραμμα επαφών του Πρωθυπουργού, σήμερα, ας πούμε, εάν έχει κάποια ραντεβού;

ΚΑΨΗΣ: Αυτήν την στιγμή έχει συνάντηση με τον κ. Ρέππα.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Το δεύτερο που ήθελα να σας ρωτήσω είναι, ο κ. Δήμας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Βεστερβέλε, χθες, είπε πως η ελληνική πλευρά -εξήγησε στον κ. Βεστερβέλε ότι- θέλει περισσότερο χρόνο και περισσότερα μέσα. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, να υποθέσουμε, που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών; Θα μπορούσατε, ενδεχομένως, να μας διαφωτίσετε και λίγο παραπάνω, τι χρόνο και τι μέσα;

ΚΑΨΗΣ: Όχι, δεν έχω να πω τι χρόνο και τι μέσα. Είναι προφανές, πάντως, ότι όσο περισσότερο χρόνο έχουμε ως χώρα, τόσο καλύτερα είναι. Αλλά δεν έχω κάποιο ειδικό σχόλιο για τη δήλωση.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πριν ότι θεωρείτε δεδομένη την αυτονόητη στήριξη, στα μέτρα, απ όλα τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Αυτή είναι μία εκτίμηση της κυβέρνησης βάσει των στοιχείων που αποκόμισε από τις κατ ιδίαν επαφές του Πρωθυπουργού, πρωτίστως με τον κ. Σαμαρά;

ΚΑΨΗΣ: Και από αυτό και από τη συστατική συμφωνία για τη δημιουργία της κυβέρνησης: Ότι συμφωνήθηκε προκειμένου να προωθήσει όλα τα αναγκαία μέτρα για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Είναι μέσα στην ίδια τη συμφωνία της σύστασης της κυβέρνησης. Αυτό είναι αυτονόητο.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Υπάρχουν και δημόσιες δηλώσεις βουλευτών, πάντως.

ΚΑΨΗΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για δηλώσεις βουλευτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που έγινε την Παρασκευή με την υποβάθμιση εννέα οικονομιών της Ευρώπης, πώς το εκτιμά η κυβέρνηση ως κλίμα και ως χώρο μέσα στον οποίο έχουν διαμορφωθεί...

ΚΑΨΗΣ: Δεν διατυπώνουμε κάποια ειδική εκτίμηση, είναι όμως φανερό ότι δείχνει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα του χρέους για ολόκληρη την ευρωζώνη και πόση σημασία έχει να γίνουν αποφασιστικές κινήσεις σε επίπεδο ευρωζώνης για την αντιμετώπισή του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να επιβαρύνει τη διαπραγμάτευση; Ως κλίμα ερωτώ.

ΚΑΨΗΣ: Είναι προφανές ότι όλο το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, δυσκολεύει τις προσπάθειες και της Ελλάδας να σταθεροποιήσει την οικονομία και να μπούμε σε φάση ανάπτυξης. Εάν ήταν καλύτερες οι εξελίξεις από το εξωτερικό, θα ήταν καλύτερα και για εμάς.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση έχει την αίσθηση ότι σχετίζονται τρόπον τινά οι δύο εξελίξεις; Δηλαδή, η διακοπή των διαδικασιών για το PSI, των συνομιλιών, με την υποβάθμιση των εννέα ευρωπαϊκών οικονομιών;

ΚΑΨΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι.

ΚΩΒΑΙΟΣ: Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ ακούσαμε, όλοι λίγο-πολύ στο ΠΑΣΟΚ έχουν μία δική τους εκδοχή για την ημερομηνία των εκλογών και πώς θα φτάσουμε στις εκλογές. Τελικά, αυτό το αποφασίζει ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Σκανδαλίδης, Καστανίδης ή δεν ξέρω ποιός ή ο Πρωθυπουργός, το πότε έχει ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης και πότε πάμε σε εκλογές;

ΚΑΨΗΣ: Είναι αντικειμενικό γεγονός, το πότε θα ολοκληρωθεί, πότε θα υπογραφεί και πότε θα έλθουν τα χρήματα. Δηλαδή, είναι μία διαδικασία που προκύπτει αντικειμενικά. Δεν χρειάζεται εκτιμήσεις κανενός.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, μου επιτρέπετε, επειδή είναι πολύ κρίσιμο αυτό και δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την απόφαση που έχουν πάρει οι πολιτικοί αρχηγοί για να σχηματισθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, όταν τελειώσει η δανειακή σύμβαση, το PSI, όπως μας είπατε και προηγουμένως και οι πολιτικές οι οποίες την συνοδεύουν...

ΚΑΨΗΣ: ΄Ο,τι χρειαστεί για να... .

ΜΙΧΑΗΛ: ΄Ο,τι χρειαστεί, εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και να πάμε σε εκλογές. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που μας είπατε εσείς μετά το Υπουργικό Συμβούλιο και ισχυρίζονται και πολλά στελέχη-μέλη του ΠΑΣΟΚ, μέλη της κυβέρνησης, αυτά περίπου υπολογίζονται μέχρι τις 20 Μαρτίου να έχουν τελειώσει και να έχουν έλθει προς ψήφιση στη Βουλή. Μπορεί όμως να έχουν και εκκρεμότητες ακόμη. ΄Αρα, ποιος θα πάρει την απόφαση ότι «τελειώσαμε, ψηφίσαμε, πάμε να διαλύσουμε τη Βουλή για εκλογές»; Η σύσκεψη αρχηγών; Ο κ. Παπαδήμος που θα πει «έχω και άλλες εκκρεμότητες»;

ΚΑΨΗΣ: Είναι μία υποθετική ερώτηση. Τι εκκρεμότητες; Πρόκειται για μία συγκεκριμένη διαδικασία που θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, αλλά η ανταλλαγή των ομολόγων και όλο αυτό το πράγμα με τις προκαταβολές.

ΚΑΨΗΣ: Αυτό θα έχει προηγηθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Όχι μόνο. Θα συνεχισθεί πιθανόν και μέχρι τον Ιούνιο, λένε οι τεχνοκράτες. Διότι μπορεί να μην έχουμε προλάβει να τελειώσουμε, με όλους τους ομολογιούχους.

ΚΑΨΗΣ: Η συμμετοχή, όμως, θα έχει ολοκληρωθεί, φαντάζομαι. Είναι μία υποθετική ερώτηση, που δε γνωρίζω την απάντησή της. Αλλά οι διαστάσεις του έργου είναι σαφείς.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Η ημέρα της υπερψήφισης στη Βουλή είναι η τελευταία ημέρα της κυβέρνησης; Γιατί η Ν.Δ. θεωρεί ότι η ημέρα που θα ψηφιστεί στη Βουλή, η τελευταία ημέρα που θα ψηφιστεί επί του συνόλου, επί των άρθρων αυτό το νομοσχέδιο που θα έλθει, το νέο μνημόνιο, την επομένη πρέπει να διαλυθεί η Βουλή. Οριοθετείται από την κυβέρνηση έτσι, ότι αυτή είναι...

ΚΑΨΗΣ: Θα το δούμε τότε, εκείνη τη στιγμή. Όταν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο. Τώρα, προσπαθούμε να «παίξουμε» με ημέρες. Εδώ η ουσία είναι ότι όταν θα ολοκληρωθεί αυτό το έργο, θα πάμε αμέσως σε εκλογές. Δεν θα υπάρξει καθυστέρηση. Τώρα, εάν μιλάμε για μία ημέρα παραπάνω, θα το δούμε όταν θα έλθει η ώρα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν μιλάμε μόνο για ημέρες. Επτά κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, προχθές, σε δήλωσή τους μίλησαν για παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου μέχρι το πέρας της τετραετίας της αρχικής, δηλαδή, το 2013. Υποθέτω ότι αυτό υπονοεί και από το ρεπορτάζ, ότι ακόμη και αν χαλάσει η συμφωνία των τριών κομμάτων, μπορεί να επέλθει συμφωνία με άλλα κόμματα, εφ όσον υπάρχει η δεδηλωμένη να συνεχίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Πώς το αντιμετωπίζει αυτό η κυβέρνηση;

ΚΑΨΗΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο. Αυτή τη στιγμή, αυτή η κυβέρνηση στηρίζεται στα τρία κόμματα. Αν υπάρξει άλλου τύπου συμφωνία, αυτό είναι θέμα των κομμάτων να το αποφασίσουν μεταξύ τους. Αλλά για την κυβέρνηση ισχύει η αρχική συμφωνία.

ΖΟΡΜΠΑ: Θέλω να επανέλθω στην απάντηση που δώσατε στον συνάδελφο. Χαρακτηρίσατε παρανόηση την όλη κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, ότι δεν συμμετέχει επί της ουσίας στην διαπραγμάτευση ή δεν έχει κόκκινες γραμμές, δεν έχει προτάσεις. Μπορείτε να μου αναλύσετε αυτή την παρανόηση; Σε τι συνίσταται αυτή η παρανόηση; Δηλαδή η κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές τις οποίες χάριν της διαπραγμάτευσης δεν θέλει να δημοσιοποιήσει ή έχει προτάσεις οι οποίες παραμένουν κρυφές;

ΚΑΨΗΣ: Η Ελλάδα έχει, αυτή τη στιγμή, μία σειρά από προτεραιότητες, τις οποίες προσπαθούμε να υπηρετήσουμε. Μία σειρά προτεραιότητες παντού. Από το άνοιγμα των επαγγελμάτων, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτές είναι οι θέσεις της Ελλάδας, για τις οποίες γίνεται μία συζήτηση με τους εταίρους, για να καταλήξουμε στο τελικό κείμενο. Είναι προφανές ότι αυτό υπάρχει.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μέσα σ αυτό το πλαίσιο, πέραν των συγκεκριμένων πολιτικών που πρέπει να παρθούν, λαμβάνετε υπ όψιν και το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία; Θέλω να πω ότι, ας πούμε, χθες, σημειώθηκε ένα περιστατικό - ήδη δόθηκε και το βίντεο- με μία επίθεση στην κυρία Μπακογιάννη. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι...

ΚΑΨΗΣ: Είναι άλλο πράγμα η επίθεση στην κυρία Μπακογιάννη -η οποία είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη και χτυπάει την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας- και είναι άλλο πράγμα το κλίμα στην κοινωνία και οι δυσκολίες που έχουν οι πολίτες, οι οποίες ασφαλώς αποτελούν έναν βασικό παράγοντα στη χάραξη κυβερνητικής πολιτικής. Έχει λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ο Πρωθυπουργός και ασφαλώς η κοινωνία παίζει μεγάλο ρόλο στις θέσεις οι οποίες διατυπώνονται στη διάρκεια των συζητήσεων για τη δανειακή σύμβαση.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Επειδή πήγαμε στο κοινωνικό πεδίο: Επειδή έχει λήξει η προθεσμία για τα ειδοποιητήρια της ΔΕΗ, θα δούμε διακοπές ρεύματος σε σπίτια; Δηλαδή, ποια είναι η στάση της κυβέρνησης;

ΚΑΨΗΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για να μην γίνονται διακοπές ρεύματος σε σπίτια, σε νοικοκυριά που έχουν ανάγκη. Η νομοθετική ρύθμιση θα εφαρμοστεί με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία.

ΜΠΕΚΑ: ΄Οσον αφορά την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, την προηγούμενη εβδομάδα είχα μία συνάντηση, εδώ, στο καφενείο της Βουλής με ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ...

ΚΑΨΗΣ: Εσείς;

ΜΠΕΚΑ: Ναι. Και στη συζήτησή μας, μου είπε πως όταν η τρόικα έθεσε κάποια αιτήματα στην ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ αυτών ήταν ο 13ος και ο 14ος μισθός. Αλλά, αυτό ετέθη από την πλευρά της κυβέρνησης ως αδυναμία. Δηλαδή, ήταν μία πρόταση που η ίδια η κυβέρνηση...

ΚΑΨΗΣ: Είναι το ρεπορτάζ σας. Δεν θα σχολιάσω το ρεπορτάζ σας. Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω γι αυτά τα ζητήματα. ΄Ο,τι αφορά την πλευρά της κυβέρνησης, το έχω πει.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Αναφέρατε δύο-τρία ζητήματα, μεταξύ των οποίων «ωριμάνσεις», τα ειδικά μισθολόγια, κ.λπ. και είπατε ότι αυτά είναι παραδείγματα ενός καταλόγου...

ΚΑΨΗΣ: Είναι παραδείγματα για τον διάλογο μεταξύ των εταίρων.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Θεμάτων προς συζήτηση, που πρέπει να γίνει κατά την άποψη της τρόικας, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε, όταν λέτε παραδείγματα, εννοείτε ότι η τρόικα είπε «πρέπει να ζητήσετε αυτά και ό,τι άλλο νομίζετε για την ανταγωνιστικότητα» ή «από αυτά πάρτε όποιο θέλετε και αν νομίζετε»...

ΚΑΨΗΣ: Να ξεκινήσει ένας διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως αυτά. Να πάρει θέση σ αυτά τα ζητήματα τα οποία δεν είναι - ούτε όλα ή κάποια από αυτά υποχρεωτικά, ούτε αποκλειστικά. Γι αυτό κι εμείς από την αρχή είπαμε ότι αν οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να διαμορφώσουν θέσεις τέτοιες που μέσα από άλλου τύπου προσεγγίσεις είναι δυνατόν να διασφαλίσουμε βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η πίεση για αλλαγές θα είναι πολύ μικρότερη. Και γι αυτό χρειάζεται η ουσιαστική συμμετοχή όλων των εταίρων στον διάλογο. Για να μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις σ αυτά τα ζητήματα. Εάν πάτε και δείτε τα προβλήματα που έχουν στην πράξη οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις, θα δείτε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια για συμφωνίες τέτοιες, που να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα. Ή ακόμη και για συμφωνίες, οι οποίες να έχουν μία ανταποδοτικότητα, το λέω έτσι. Δηλαδή, διασφαλίζεις θέσεις εργασίας, με ένα κόστος συγκεκριμένο, για ένα συγκεκριμένο διάστημα. Υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης.

ΚΩΒΑΙΟΣ: Μία διευκρίνιση: Οτιδήποτε συμφωνηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση;

ΚΑΨΗΣ: ΄Ο,τι βγει θα το δούμε. Η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί μετά. Δεν γνωρίζουμε τι θα συμφωνηθεί. Δεν μπορώ εκ των προτέρων να έχω θέση γι αυτό.

ΚΩΒΑΙΟΣ: Όχι, αλλά επειδή γίνεται παραπομπή στη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, γίνεται και αυτό υπό εξέταση, αφ ότου υπάρξει.

ΚΑΨΗΣ: Θα είναι βασικός παράγοντας στις θέσεις που θα πάρει η κυβέρνηση μετά.

ΜΠΕΚΑ: Αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν δεχθούν σε κανένα παράδειγμα απ αυτά που λέει η τρόικα, υπάρχει ένα σχέδιο β΄ από την κυβέρνηση;

ΚΑΨΗΣ: Εάν έχουν άλλες προτάσεις, θα τις δούμε με πολλή προσοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο πράγματα: Πρώτον, εάν μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου στο εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει οριστικά το θέμα αλλαγών στην κυβέρνηση και δεύτερον, εάν σε αυτές τις απαιτήσεις της τρόικας, περιλαμβάνονται και απολύσεις στο δημόσιο και αυτό συζητούν στη συνεργασία τους ο Πρωθυπουργός και ο κ. Ρέππας. Γιατί ο κ. Ρέππας την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή είχε πει ότι η εφεδρεία έκλεισε πια τον κύκλο της.

ΚΑΨΗΣ: Για το δεύτερο, ισχύει ό,τι είπε ο κ. Ρέππας και δεν έχω υπ όψιν μου για αίτημα απολύσεων. Δεν το έχω δει πουθενά.

Τώρα, για τις αλλαγές στην κυβέρνηση, αυτό είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζετε εάν έχει προτείνει η κυβέρνηση ή οι ηγέτες της ευρωζώνης κάποια αύξηση του πακέτου του δεύτερου σχεδίου διάσωσης προς την Ελλάδα, πέραν των 130 δισ. ευρώ;

ΚΑΨΗΣ: Δεν έχω υπ' όψιν μου κάτι τέτοιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 January 2012 - 22:50:41 UTC