Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-05-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1192065167-1305750878=:21393 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Αριθμός Δελτίου: 332894412

Έκδοση 1

BRIEFING(180511)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 18 Μαΐου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Ένα χρόνο περίπου μετά την υπογραφή της δανειακής ανάσας των 110 δις ευρώ που πετύχαμε με τη δημιουργία του τριμερούς μηχανισμού στήριξης, έχουμε αλλάξει πολλά ως κυβέρνηση και ως πολίτες.

Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τη διαιώνιση νοοτροπιών και καταστάσεων που μας οδήγησαν σ' ένα πραγματικά δραματικό σημείο για τη χώρα.

Και αυτά, ακριβώς, αλλάζουμε όλοι μαζί. Χρωστάμε στους πολίτες και στην κοινωνία μας την αλλαγή και προς αυτό υπάρχουν, πλέον, απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Για πρώτη φορά, μετά από καιρό, όπως έχουμε ξαναπεί το τελευταίο τρίμηνο, έχουμε πραγματική ανάπτυξη και δημιουργούνται προοπτικές για συνολική ανάπτυξη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Αυτό δημιουργήθηκε όχι τυχαία, ούτε αυτονόητα, αλλά από μία πραγματικά εξωστρεφή συμπεριφορά των Ελλήνων που γνωρίζουν να επιχειρούν, να εμπορεύονται, να εργάζονται και που δείχνουν τον δρόμο αυξάνοντας τις εξαγωγές κατά 35%. Παράλληλα, είχαμε και σημαντική μείωση των πραγματικών τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής και εξ αυτού μείωση του πληθωρισμού.

Φέτος, έχουμε σημαντικές αυξήσεις στις κρατήσεις για τον τουρισμό - που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της οικονομίας μας- και για τον οποίο συνηθίζουμε να λέμε ότι είναι η βαριά μας βιομηχανία.

Τα σημάδια αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, μέσα σ' ένα τοπίο το οποίο παρουσιάζεται ως γκρίζο. Αυτά, ακριβώς, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όταν υπάρχει προσπάθεια, έχουμε και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Αξιοποιήσαμε τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Περιορίσαμε δραστικά τις μέχρι πρότινος αλόγιστες δαπάνες του δημοσίου. Εξ αυτού, πετύχαμε και μείωση του ελλείμματος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, πάνω από 5 μονάδες. Δηλαδή, τη μεγαλύτερη μείωση που έχει πετύχει μέχρι τώρα χώρα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Τα στοιχεία αυτά είναι πραγματικά, αξιόπιστα και σοβαρά.

Έχουμε, πλέον, ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο έως το 2060. Ένα φορολογικό σύστημα που το αλλάζουμε με γρήγορα βήματα, το οποίο είναι φερέγγυο και συνεχώς εξελίσσεται. Μέσα στο 2010 επεβλήθησαν πρόστιμα ύψους 3,4 δις ευρώ, αύξηση 182% σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που καταδεικνύει την επαναλειτουργία και την ορθολογιστική λειτουργία των εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών.

Η χώρα, επιτέλους, έχει μπει σε μία λογική εντοπισμού, σχεδιασμού, αλλά και υλοποίησης στόχων, με σαφήνεια, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, κάτι που ούτε αυτονόητο, ούτε εύκολο ήταν, κυρίως για το πρόσφατο παρελθόν.

Όλα αυτά έγιναν μέσα σ' ένα χρόνο, υπό πίεση, υπό πρωτοφανείς συνθήκες διεθνούς ρευστότητας. Δεν είναι ούτε θεωρητικές κατασκευές, ούτε απλές δηλώσεις, ούτε εκθέσεις ιδεών. Είναι αποτελέσματα, που σύντομα θα έχουν και αντίκτυπο στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο τόσων αλλαγών, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με τέτοιες συνθήκες. Έγιναν γιατί υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση και θέληση των πολιτών για αλλαγές. Το έργο αυτό ολοκληρώνεται. Συνεχίζει να ολοκληρώνεται. Είναι η καλύτερη απάντηση που δίνουμε ως χώρα, σε όσους μιλούν για δήθεν αναποτελεσματικότητα, για δήθεν απουσία αποφασιστικότητας.

Οφείλουμε έτσι να συνεχίσουμε, επιταχύνοντας ακόμη περισσότερο τους ρυθμούς που εργαζόμαστε, σπάζοντας οριστικά κάθε δεσμό με το παρελθόν, το οποίο πολλές φορές ήταν φαύλο. Ένα παρελθόν στρεβλώσεων, συντεχνιακών νοοτροπιών, μικροκομματικών και μικροπολιτικών πρακτικών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει στο πνεύμα της δήλωσής σας μία διάσταση ή το περιθώριο μιας ερμηνείας, ότι κάνετε έναν απολογισμό του τί έχει γίνει μέχρι τώρα, διότι μάλλον πάμε σε γρήγορες εκλογικές εξελίξεις. Δηλαδή, πρόωρες εκλογές. Είναι έτσι τα πράγματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και δεν πάμε για πρόωρες εκλογές. Πάμε να συνεχίσουμε την εργασία που κάνουμε για να σωθεί οριστικά η χώρα. Αυτό είναι δεδομένο. Το τελευταίο που θα μπορούσε να σκεφθεί κάποιος σε αυτή τη φάση, είναι εκλογές. Υπάρχει σταθερή κυβέρνηση, που είναι ισχυρή, που έχει σχέδιο, όραμα, που υλοποιεί και αποφασίζει. Αυτά δεν είναι λόγια, είναι αποτελέσματα, τα οποία προέρχονται από μία σκληρή δουλειά. Επαναλαμβάνω ότι σε αυτό τον χρόνο, αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστιες αλλαγές, τόσες που δεν έγιναν 10ετίες πριν. Κάποτε, όλα αυτά τα οποία κάναμε μέσα σε ενάμιση χρόνο, δεν θα μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι θα γίνουν καν. Πόσο μάλλον να γίνουν μόνο σε ενάμιση χρόνο και μάλιστα υπό τέτοιες δύσκολες συνθήκες. Όσοι μιλούν για εκλογές και απεργάζονται, ίσως, τέτοια σενάρια, έχουν στο μυαλό τους άλλα πράγματα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ο λαός εμπιστεύθηκε και συνεχίζει να εμπιστεύεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αυτή την κυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση, την ασφάλεια και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, μέσα σ` αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι ό,τι έχετε κάνει μέχρι τώρα, είναι απάντηση σε όσους λένε ότι δεν είσαστε αποφασιστικοί και δεν προχωράτε τα πράγματα κ.λπ. Χθες, στο ίδιο Συνέδριο που μίλησε ο Πρωθυπουργός, μίλησε και ο Εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, κ. Τόμσεν και είπε ότι ενώ τον πρώτο χρόνο πήγαν καλά τα πράγματα, τον δεύτερο χρόνο βλέπει σημαντικές καθυστερήσεις και μάλιστα τα αρνητικά να κυριαρχούν περισσότερο από τα θετικά. Και γι' αυτό τον λόγο χρειάζεται πια ένα σε βάθος σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Έχει δίκιο ο κ. Τόμσεν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, τώρα κλείνουμε ένα χρόνο με το μνημόνιο, με αυτό το πολύ μεγάλο πρόγραμμα που κάνουμε για να αποκτήσουμε μια δανειακή ανάγκη των 110 δις ευρώ. Τώρα αρχίζει ο δεύτερος χρόνος αυτής της τεράστιας προσπάθειας. Μπορεί να έχουμε ενάμιση χρόνο στην κυβέρνηση, αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτά που έγιναν στην Ελλάδα τον ενάμιση χρόνο, δεν έγιναν ποτέ: Οι μεγάλες αλλαγές, ο εξορθολογισμός. Έπεται και συνέχεια αλλαγών, που σώζουν τη χώρα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Δεν μπορούμε να σκεπτόμαστε και να λειτουργούμε λες και είμαστε σε ένα κενό. Από κάπου προήλθαμε, από κάπου ξεκινήσαμε ως κυβέρνηση. Γνωρίζουμε πολύ καλά από πού ξεκινήσαμε και πού θέλουμε να πάμε. Αυτό είναι σαφές. Εννοείται ότι δεν θα σχολιάσω τον λόγο του κ. Τόμσεν. Είπε και άλλα, δεν είπε μόνο αυτά, τα οποία ήταν πολύ θετικά. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε μία κυβέρνηση η οποία λαμβάνει υπ' όψιν της τα πάντα. Μία κυβέρνηση που αναμετράται κάθε μέρα με τις ίδιες τις δυνατότητες και τις δυνάμεις του ελληνικού λαού, που αναμετράται με τις ίδιες τις δυνάμεις της κυβέρνησης, που έχει κάνει πραγματικά αλματώδεις υπερβάσεις, γιατί το πρόσταγμα για τη σωτηρία της χώρας ήταν και είναι κυρίαρχο. Να μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο μέρος απ' αυτές τις αλλαγές που γίνονται, δεν γίνονται γιατί μας τις επιβάλλει κάποιος. Γίνονται, γιατί έτσι πρέπει να γίνει, για να σωθεί η χώρα. Αυτός είναι ο τρόπος και κανείς άλλος, μέχρι στιγμής, δεν μας έχει δείξει κάποιον άλλο τρόπο, παρά το ότι βγαίνουν διάφοροι και μιλούν για το «κακό μνημόνιο». Το θέμα είναι ότι τα λένε αυτοί οι οποίοι, πραγματικά, οδήγησαν τη χώρα σε μία δραματική κατάσταση, που απαιτείτο να υπάρχει ένα μνημόνιο και ευτυχώς που υπάρχει για να εξακολουθεί να υπάρχει και η χώρα. Είμαστε η πολιτική δύναμη που έχουμε τις λύσεις, οι οποίες είναι δύσκολες, επώδυνες, με πολύ σκληρή δουλειά και αυτά δεν πρόκειται να τα χαρίσουμε σε κανέναν. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΜΠΕΚΑ: Είναι σαφές, κύριε Εκπρόσωπε, ότι η τρόικα επιμένει στη γρήγορη εφαρμογή όλων των μέτρων που συμφωνήσατε για το μεσοπρόθεσμο και της εκποίησης των 50 δις που ζητά η κυβέρνηση. Και αυτό είναι σαφέστατο και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της τρόικας, του ΄Ολι Ρεν και του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Εσείς, ως κυβέρνηση, πώς αντιλαμβάνεσθε τη συναίνεση που ζητάτε, να έλθουν δηλαδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να συμφωνήσουν πάνω σε ήδη ειλημμένες αποφάσεις; Είστε διατεθειμένοι να ακυρώσετε τις εντολές της τρόικας και από μηδενική βάση να συμφωνήσετε σε νέα μέτρα που θα σώσουν τη χώρα μας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι η τρόικα είναι ένα όργανο, το οποίο, από την πλευρά των πιστωτών, των δανειστών μας, ελέγχει εάν πραγματικά τηρούμε τους όρους μιας σύμβασης που υπογράψαμε για να πάρουμε τα 110 δις ευρώ και τα οποία ήσαν άκρως αναγκαία για να μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς, συντάξεις, για να μπορούν να είναι ανοικτά τα σχολεία, τα νοσοκομεία, για να μπορούμε να σχεδιάζουμε για το μέλλον μας. Από εκεί και πέρα, μέχρι εκεί είναι ο ρόλος της τρόικας, πάρα πολύ απλός και πολύ συγκεκριμένος.

Όσον αφορά στη συναίνεση, έχουμε ξεκαθαρίσει και το ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δεν ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα να έρθουν και να μας δώσουν μια λευκή επιταγή, πολύ περισσότερο δε, δεν ζητάμε να έρθουν και να συναινέσουν σε όλα, να πουν «ναι» σε όλα, σε ό,τι κάνουμε, αλλά επειδή είναι εθνική αναγκαιότητα αυτή η συναίνεση. Γιατί αυτό είναι συναίνεση. Και κάποιοι που προσπαθούν να μας πουν ότι μας το επιβάλλουν απ' έξω, είναι ψευδέστατο. Για να συναισθανθούμε επιτέλους όλοι μας και να δείξουμε προς τα έξω, προς το εξωτερικό, σε εταίρους και μη, ότι έχουμε αντιληφθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα, ότι έχουμε αντιληφθεί πως θα πρέπει να οδηγήσουμε τη χώρα μας έξω από την κρίση. Και κυρίως θα πρέπει να το αντιληφθεί ο ελληνικός λαός, ο οποίος δείχνει μία πολύ μεγάλη ωριμότητα, αλλά δεν βλέπει τις πολιτικές δυνάμεις να έχουν συναισθανθεί το μέγεθος της κρίσης και το μέγεθος της προσπάθειας που επιβάλλεται να κάνουμε όλοι. ΄Αρα, είναι θέμα δικό μας, καθαρά θέμα δικό μας η συναίνεση. Δεν είναι θέμα που επιβάλλεται από κάποιους τρίτους, ξένους, καλούς ή κακούς, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν κάποιοι.

Το θέμα της συναίνεσης είναι στοιχειώδης αντιμετώπιση μιας πραγματικής κατάστασης και στοιχειώδης συνειδητοποίηση ότι βρισκόμαστε σε μία χώρα η οποία οδηγήθηκε από συγκεκριμένη παράταξη, από την παράταξη της Ν.Δ., αθωράκιστη σε μία κρίση. Και ακριβώς, αυτή τη στιγμή, πραγματικά, είναι πολύ λυπηρό να βλέπει ο ελληνικός λαός ότι αυτή η παράταξη μας οδήγησε αθωράκιστους σε μία διεθνή κρίση που γνώριζαν οι πάντες ότι έρχεται, να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, να σφυρίζει αδιάφορα πολλές φορές και να μας κάνει και μαθήματα πατριωτισμού. Όλα αυτά θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να τα συνειδητοποιήσουν, κυρίως η Ν.Δ. Γιατί το στοίχημα δεν είναι με τους ξένους και με τους τρίτους. Το στοίχημα είναι με τον ίδιο μας τον εαυτό, για να μπορέσουμε πραγματικά να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι συνειδητοποιούμε το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε όλοι, ο καθένας από τη δική του πλευρά: και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Εκεί έγκειται το θέμα της συναίνεσης και δεν είναι όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν κάποιοι και κυρίως η Ν.Δ., προκειμένου να υπεκφεύγει από τη στοιχειώδη υποχρέωση να επιστρέψει στον ελληνικό λαό την ελπίδα την οποία η ίδια η Ν.Δ. του στέρησε με τη διακυβέρνηση έξι χρόνων.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν θέλω να προτρέχω, όπως είπατε και χθες, αλλά από έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αναζητά δικηγορικό γραφείο στο Λονδίνο, το οποίο μάλλον έχει βρει, για να αναλάβει την αναθεώρηση του μνημονίου, την αλλαγή της δανειακής σύμβασης των 110 δις ευρώ και την πιθανή νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας. Στο έγγραφο υπάρχει σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για την ανεύρεση δικηγορικού γραφείου, που εμείς όπως είπαμε πριν έχουμε βρει, γιατί εκεί υπάρχουν και δύο Έλληνες δικηγόροι απεσταλμένοι από εσάς, ενώ γίνεται αναφορά στη δικηγορική εταιρεία Alain Ender Overy. Τί έχετε να πείτε γι' αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, δεν ζητάμε νομικό σύμβουλο, αυτό είπα και χθες και το λέω και σήμερα. Δεν ψάχνουμε νομικό σύμβουλο για ένα νέο μνημόνιο, όπως ρωτήθηκα χθες ή όπως λέγεται ή για ένα αόριστο μέλλον πρόγραμμα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει ένα μνημόνιο, μία σύμβαση την οποία εφαρμόζουμε. Αυτή η σύμβαση δέχθηκε τροποποιήσεις στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου. Αποφασίστηκε η επιμήκυνση, δηλαδή να αργήσουμε να επιστρέψουμε τα χρήματα στους δανειστές μας κατά επτά χρόνια, όπως και η μείωση του επιτοκίου. Αυτό, σε μία σύμβαση που έχει ήδη υπογραφεί, χρειάζεται νομικές ρυθμίσεις, χρειάζεται μία νομική επεξεργασία. Και φυσικά το ελληνικό δημόσιο πρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά με τον καλύτερο και τον πιο σίγουρο και έγκυρο, νομικά, τρόπο.

Η διερεύνηση για πρόσληψη νομικού συμβούλου, ακριβώς σ' αυτό έγκειται, στο παρόν μνημόνιο και δεν υπάρχει θέμα προγραμματισμού για οτιδήποτε άλλο.

ΜΠΕΚΑ: Να συμπληρώσω την ερώτησή μου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

ΜΠΕΚΑ: Δεν μου είπατε, όμως, για την εταιρεία που σας ανέφερα, για την Alain Ender Overy. Περί τίνος πρόκειται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι να σας πω;

MΠEKA: Ότι αναγράφεται στο επίσημο έγγραφο του κ. Παπακωνσταντίνου. Η εταιρεία αυτή τί ρόλο έχει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Διερευνούμε, έτσι ώστε να πετύχουμε την καλύτερη νομική λύση για τα σύνθετα ζητήματα, τα οποία χειρίζεται και στα οποία εμπλέκεται το ελληνικό δημόσιο. Η διερεύνηση είναι συγκεκριμένη. Θέλουμε να έχουμε την καλύτερη νομική υποστήριξη και οποιαδήποτε πράξη του υπουργείου Οικονομικών σε αυτό το πλαίσιο κινείται.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δρομολογείται από την πλευρά της κυβέρνησης κάποια πρωτοβουλία, είτε για Συμβούλιο Αρχηγών, είτε για συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, στο πλαίσιο αυτής της περιβόητης συναίνεσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, εμείς, για την «περιβόητη συναίνεση» είπαμε ότι έχουμε μία διαρκή πρόσκληση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός έχει καλέσει, πολλές φορές, τους πολιτικούς αρχηγούς να συναντηθούν. Φυσικά, η βούληση της συνεννόησης με τους πολιτικούς αρχηγούς παραμένει ανοικτή, μιας κι εμείς είμαστε, ως κυβέρνηση, που καλούμε σε εθνική συνεννόηση. Θα γίνει στο μέλλον. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί με ποια μορφή, αλλά είναι σίγουρο ότι θα ενημερώσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς, τα κόμματα για το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο που ετοιμάζουμε για τη χώρα, μιας και εκτείνεται μέχρι το 2015 η επιρροή του και η ισχύς του, ξεπερνώντας μία κυβερνητική-κοινοβουλευτική θητεία. Και φυσικά θα πρέπει οι πολιτικοί αρχηγοί να είναι ενήμεροι για τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Εμείς, ήδη, προτού καν αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε και να συντάσσουμε αυτό το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, είχαμε καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, είχαμε καλέσει τα κόμματα σε συνεννόηση να καταθέσουν τις προτάσεις τους, κάτι που τα μεγαλύτερα κόμματα απέρριψαν. Και βέβαια, αυτό είναι ένα θέμα για το πώς αντιλαμβάνεται κανείς την ευθύνη του.

ΣΠΑΝΟΥ: Δεν είναι ακριβές αυτό που είπατε, ότι η συναίνεση δεν υπαγορεύεται έξωθεν. Δηλαδή, σε δημόσιες δηλώσεις που άκουσα χθες και τις ακούσαμε όλοι, ειπώθηκε ότι είναι όρος για την εκταμίευση της 5ης δόσης του Ιουνίου...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τίνος δημόσιες δηλώσεις;

ΣΠΑΝΟΥ: Του Επιτρόπου κ. ΄Ολι Ρεν. Τώρα, για τη συναίνεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Είχατε κάποια άλλη επικοινωνία με εκπροσώπους των δανειστών και σας διευκρίνισαν ότι δεν το εννοούσαν, αλλά ήταν μία ρητορική υπερβολή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι εμείς, αλλά υπάρχει δήλωση του κ. Αλταφάζ, του εκπροσώπου του κ. Ρεν, ο οποίος ακριβώς εξηγεί ότι η συναίνεση δεν είναι όρος και προϋπόθεση για να υπάρχει επικύρωση της όποιας απόφασης της τρόικα. Αυτό είναι σίγουρο. Εμείς, από την πρώτη στιγμή λέμε - επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά- ότι η συναίνεση δεν είναι θέμα που επιβάλλεται από έξω και από κανέναν. Αυτό το βλέπουν όλοι όσοι θέλουν να ρίξουν τις ευθύνες από πάνω τους και να τις ρίξουν σε κάποιους «κακούς, τρίτους ξένους», τους οποίους βέβαια ξεχνούν πως αν δεν ήσαν αυτοί και αν δεν γινόταν η πολύ μεγάλη δουλειά που κάναμε, δεν θα είχαμε αυτή τη δανειακή ανάσα, που ήταν απαραίτητη για τη λειτουργία της χώρας μας. Η συναίνεση επιβάλλεται από τις ίδιες τις περιστάσεις. Η εθνική συνεννόηση είναι μία εθνική αναγκαιότητα. Και όσοι μπορούν αυτό να το αντιληφθούν, το αντιλαμβάνονται. Οι υπόλοιποι είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό.

ΜΙΧΑΗΛ: Επ' αυτού, κύριε Εκπρόσωπε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μάλιστα.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή δεν μπορεί να είναι κάτι αόριστο η συναίνεση, ποιά μορφή μπορεί να πάρει; Mιας πολιτικής συμφωνίας επί των βασικών κατευθύνσεων του μνημονίου; Μια μορφή ευρύτερης κυβερνητικής συνεργασίας ή μία κοινοβουλευτική υποστήριξη; Γιατί το να συζητάμε γενικώς για συναίνεση, όλοι μπορεί να πουν «ναι», αλλά η μορφή παίζει σημαντικό ρόλο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα όμως είναι ότι δεν λένε «ναι». Πρώτα απ' όλα, δεν υπάρχει θέμα ούτε κυβερνητικής συνεργασίας, αυτό δεν είναι συναίνεση, αυτό είναι συγκυβέρνηση. Εμείς μιλάμε για εθνική συνεννόηση, πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, σε μία βάση ανάληψης της ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτό είναι σαφές. Το έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή. Δεν έχει να κάνει με οποιαδήποτε άλλα σενάρια. Τώρα, το πώς θα δώσει κάποιος την συναίνεσή του, είναι θέμα δικό του. Και αντιλαμβανόμαστε όλοι από τη συμπεριφορά των κομμάτων ποιός την εννοεί τη συναίνεση, τί βούληση υπάρχει, τί διάθεση ανάληψης των ευθυνών για τον δικό τους ρόλο έχουν οι πολιτικές δυνάμεις.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, με δεδομένο ότι η Ευρώπη πιέζει πολιτικά με τον δικό της τρόπο και οικονομικά, με δεδομένο επίσης ότι ο κ. Σαμαράς λέει «όχι» σε λευκή επιταγή που ζητά η κυβέρνηση, πώς εσείς αντιλαμβάνεσθε ότι θα πάτε σε αυτή τη συναίνεση, τη στιγμή που υπάρχουν όλα αυτά διογκωμένα τα προβλήματα; Θα πάρετε μόνοι σας την ευθύνη να προχωρήσετε μπροστά ή θα απευθυνθείτε στον λαό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, την ευθύνη την έχουμε πάρει εδώ και 18 μήνες. Πήραμε την ευθύνη να κάνουμε πολύ πιο δύσκολα πράγματα απ' αυτά που κάνουμε μέχρι στιγμής, να πάρουμε αποφάσεις που ήσαν καθοριστικές για το μέλλον της ίδιας της χώρας και φαίνεται πως οι αποφάσεις αυτές έχουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Προσφυγή στο λαό, σημαίνει εκλογές. Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη. Επαναλαμβάνω ότι τις εκλογές τις σκέπτονται και τις διακινούν μόνον όσοι θέλουν να θολώσουν το τοπίο, να θολώσουν τα νερά και να μην αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν από το Σύνταγμα, αλλά και από τη δική τους διακυβέρνηση, η οποία, πραγματικά, ήταν καταστροφική για τη χώρα.

Εμείς είμαστε εδώ. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Αυτό που εμείς θέλουμε, είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πράγματι, να επιδείξουν τη μεγάλη ευθύνη και τη συνέπεια που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διερωτώμαι, βλέποντας εδώ και ημέρες τους θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε. να προβαίνουν σε δηλώσεις περί συναίνεσης, αν κατ` αρχήν κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας -ή ο κ. Ρεν ή ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- βρίσκονται στην ίδια όχθη. Δηλαδή, απηχούν τις θέσεις της κυβέρνησης οι δηλώσεις του κ. Ρεν και του Γιούνκερ; Πρώτο ερώτημα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι κύριοι Ρεν και Γιούνκερ δεν είναι μέλη της κυβέρνησης. Είναι εταίροι μας, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους από τη δική τους πλευρά. Γι` αυτό λέμε ότι η ευθύνη είναι δική μας, του δικού μας πολιτικού κόσμου, εδώ, της Ελλάδας, να αντιληφθεί το πού βρισκόμαστε, πού βρισκόμασταν, πού έχουμε φθάσει μέχρι τώρα και πόσα βήματα μας μένουν για να ξεπεράσουμε την κρίση. Αν περιμένουμε από κάποιους ξένους, εκτός Ελλάδος, να αντιληφθούν το μέγεθος της κρίσης, να μας σώσουν τελείως ανέξοδα, να πείσουν τα Κοινοβούλιά τους - αυτοί οι «κακοί ξένοι»- ότι θα πρέπει να δανείσουν ξανά την Ελλάδα κάποια δις ευρώ, πόσο ανεύθυνο είναι, να μην μπορούν να το συνειδητοποιήσουν οι δικές μας πολιτικές δυνάμεις; Να μην μπορούν να το συνειδητοποιήσουν, πόσο μάλλον, αυτοί, που ένα μέρος των πολιτικών δυνάμεων ευθύνονται γι` αυτά που περνάμε σήμερα; Επιτέλους, θα πρέπει να φανούμε συνεπείς, να φανούμε σοβαροί, υπεύθυνοι. Να σταματήσουμε να τα ρίχνουμε σε κάποιους ξένους. Να αντιληφθούμε ότι δική μας υποχρέωση είναι να ξεπεράσουμε την κρίση. Υποχρέωση δική μας είναι να δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες ασφάλειας, έτσι ώστε να πείθουμε για την αξιοπιστία μας και για ποιον λόγο πρέπει και οι εταίροι μας να αναλάβουν την ευθύνη για βοήθεια και να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση. Πώς έρχονται σήμερα πολιτικές δυνάμεις - και αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα στη Ν.Δ., που είναι αξιωματική αντιπολίτευση- και καλούν τους εταίρους μας να βοηθήσουν στο ξεπέρασμα της κρίσης, ξεχνώντας δυο πράγματα: Όταν πρώτον, αυτή την κρίση τη δημιούργησε η Ν.Δ, και μας έβαλε αθωράκιστους σ` αυτήν. Και δεύτερον, πώς η Ν.Δ. έχει απαίτηση από τα Κοινοβούλια των ξένων χωρών, να περάσουν ένα πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, όταν το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης είναι ενάντιο στα περισσότερα όσων γίνονται σήμερα στη χώρα μας; Άρα, είναι θέμα μιας στοιχειώδους συναίσθησης της πολιτικής ευθύνης και του βάρους που έχουμε όλοι μας, καθένας από την πλευρά του.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως λοιπόν αυτή η συναίσθηση αφορά και στο δικό σας εσωτερικό; Γιατί είδαμε σήμερα κυβερνητικά στελέχη να βάλλουν κατά του κ. Ρεν, για το περιεχόμενο φαντάζομαι, των όσων είπε. Για παράδειγμα ο κ. Πάγκαλος το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι «το μοντέλο του κ. Ρεν εμένα με βρίσκει απόλυτα αντίθετο».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει κυβέρνηση η οποία έχει συγκεκριμένες αποφάσεις, κάνει ένα συγκεκριμένο έργο και το έχει αποδείξει. Και φυσικά, με αποσπασματικές αποστροφές, από την εκφορά ενός λόγου κάποιων, μέσα σε εκπομπές, δεν απαξιώνεται και δεν αμαυρώνεται τίποτα. Τις απόψεις μας, τις είχαμε και θα τις έχουμε όλοι μας. Το θέμα είναι τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση. Από αυτό αξιολογείται συνολικά, συλλογικά και καμία φωνή δεν θα φιμωθεί γιατί περνάμε μια κρίση. Και αυτό, φυσικά, πολύ περισσότερο, δεν το ζητάμε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εμείς δεν λέμε ότι θα πρέπει να σταματήσουν να έχουν τις αντιρρήσεις τους, τις ενστάσεις τους ή τις αμφισβητήσεις τους για ό,τι γίνεται. Αλλά, το στοιχειώδες πολιτικό καθήκον όλων μας, θα πρέπει να το πράττουμε στο ακέραιο. Και αυτή η κυβέρνηση με τα αποτελέσματα που έχουμε, με το πώς φθάσαμε μετά από 18 μήνες να έχουμε μια χώρα, η οποία έχει μια σχετική ασφάλεια και προσπαθεί και προχωράει προς την ανάπτυξη και άρα, προς τη μείωση της ανεργίας από εδώ και πέρα, προς μια προοπτική για τον ίδιο τον ελληνικό λαό, αποδεικνύει τι πραγματικά κάνουμε και πώς αισθανόμαστε και εμείς την ευθύνη μας. Από εκεί κρινόμαστε, στο τέλος.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός και χθες αναφέρθηκε στο κράτος και μίλησε για μείωση αυτού του κράτους κατά 20% και μάλιστα, ότι θα βρεθούν 150.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Τι συνεπάγεται αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μέχρι το 2015, είπε ο Πρωθυπουργός.

Πρώτα απ` όλα, για τις τεράστιες παθογένειες του κρατικού μηχανισμού και του κράτους, έτσι όπως είχε δομηθεί μέσα από τις πελατειακές σχέσεις, μέσα από την έλλειψη ορθολογισμού, αξιολόγησης και το γνωρίζουμε -όχι μόνο θεωρητικά- αλλά και το υφιστάμεθα ως Έλληνες πολίτες, κάθε μέρα. Γιατί, ακριβώς, είναι έτσι δομημένος ο κρατικός μηχανισμός που να μην αξιοποιεί τις πολύ σπουδαίες δυνάμεις τις οποίες διαθέτει. Να μην αξιοποιεί τους πόρους που αναλώνονται και δαπανώνται από το υστέρημα, πολλές φορές, του ελληνικού λαού γι` αυτόν τον κρατικό μηχανισμό. Και εμείς, ακριβώς, ήρθαμε και βάζουμε τάξη σε όλα αυτά.

Γι` αυτό κάναμε τον «Καλλικράτη».

Γι` αυτό κάνουμε τις τεράστιες, πρωτοφανείς περιστολές δαπανών, εδώ και ενάμιση χρόνο.

Γι` αυτό κάνουμε συγχωνεύσεις οργανισμών.

Γι` αυτό έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά απέναντι στις ΔΕΚΟ και στα προνόμια που κατείχαν κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι σ` αυτές.

Και αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ότι θέλουμε στο τέλος του 2015 να μετράει το ελληνικό δημόσιο λιγότερους υπαλλήλους, κατά 150.000, δεν σημαίνει επ` ουδενί ότι μίλησε για απολύσεις. Μίλησε για μετατάξεις οι οποίες γίνονται, πολλές από τις οποίες είναι εθελούσιες, αλλά και για συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι με τον κανόνα 1 προς 5, όπως έχουμε θέσει, δεν θα αναπληρώνονται στον ίδιο βαθμό.

Εμείς, έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ένα κράτος, το οποίο θα είναι ευέλικτο, το οποίο θα είναι σωστό. Το κάνουμε με τρόπο γρήγορο, συγκροτημένο, γιατί έχουμε να κάνουμε με παθογένειες πολλών δεκαετιών του ίδιου του κράτους και λειτουργικές, αλλά και παθογένειες νοοτροπίας. Και το κάνουμε με ένα τρόπο, έτσι ώστε το κράτος να επιτελεί το συνταγματικό και νόμιμο ρόλο του, που να είναι στην υπηρεσία του πολίτη. Να ξοδεύει τόσα όσα χρειάζεται για να παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, κάτι που φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο. Αλλά με πολύ μεγάλα βήματα που έγιναν, με πολύ μεγάλες τομές και διαρθρωτικές αποφάσεις που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, στο τέλος θα έχουμε ένα κράτος που πραγματικά και θα σέβεται τον Έλληνα πολίτη και θα βοηθάει στην εξύψωση και ανύψωση του βιοτικού επιπέδου, στην παραγωγικότητα και στις επενδύσεις.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια διευκρίνιση θα ήθελα και εγώ, σχετικά με τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στον Economist. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο ακόμη και για εξάλειψη του μεριδίου του κράτους σε εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ. Ήθελα να ρωτήσω, αν έχει αλλάξει κάτι ως προς την αρχική θέση της κυβέρνησης, η οποία - αν δεν κάνω λάθος- λέει ότι ο δημόσιος έλεγχος παραμένει στο κράτος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς τη ΔΕΗ, θα παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος. Αλλά, όλα αυτά είναι πρόωρα, γιατί σε λίγες ημέρες θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο, και θα ακολουθηθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες. Μέσα στο Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο εντάσσουμε ένα πολύ μεγάλο πλέγμα αποκρατικοποιήσεων. Θα υπάρχει πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των αποφάσεων που θα πάρουμε σε σχέση με αυτούς τους οργανισμούς.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Έχετε ατζέντα ή να μας πείτε δυο πράγματα, γιατί ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε τώρα με τον κ. Καπελέρη και τον κ. Διώτη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές είναι συναντήσεις-συνεργασίες του Πρωθυπουργού.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες δύο μέλη της κυβέρνησης μίλησαν, τουλάχιστον όσον αφορά για ήπια αναδιάρθρωση, για πρώτη φορά, ο κ. Σπύρος Κουβέλης, αν δεν κάνω λάθος, από την Κίνα, για επιμήκυνση...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Κουβέλης, το διέψευσε με ανακοίνωση που εξέδωσε, διευκρινίζοντας τι εννοούσε.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Και για επιμήκυνση, που μίλησε η κ. Κατσέλη, είναι στην ατζέντα, είναι στο τραπέζι όλο αυτά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο τραπέζι δεν είναι τίποτα απ` όλα αυτά. Η κ. Κατσέλη είπε μια θεωρητική εκδοχή και τίποτα άλλο. Αυτό που είναι στο τραπέζι, στην ατζέντα της κυβέρνησης, είναι η πολύ σκληρή δουλειά που χρειάζεται για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση, καθώς και η υλοποίηση του προγράμματος που ήδη τρέχει. Μόνο με αυτά ασχολείται η κυβέρνηση. Όλα τα άλλα, είναι θεωρητικές αναζητήσεις, οι οποίες είναι σκόρπιες. Κάτι τέτοιο, δεν είναι ούτε στις σκέψεις, ούτε στο έργο της κυβέρνησης και πολύ περισσότερο στις αποφάσεις της.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1192065167-1305750878=:21393--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 18 May 2011 - 20:34:06 UTC