Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-04-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-955906538-1302723529=:1475 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 326649838

Έκδοση 1

BRIEFING(130411)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 13 Απριλίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι, για άλλη μια φορά, ότι στη χθεσινή δημοπρασία πετύχαμε εκ νέου ευνοϊκό δανεισμό παρά τις δύσκολες διεθνείς συνθήκες και μάλιστα με καλύτερους όρους απ` την Πορτογαλία. Όσοι κινδυνολογούσαν και κινδυνολογούν διαψεύδονται στην πράξη και θα συνεχίσουν να διαψεύδονται.

Σήμερα παρουσιάζεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το νέο Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, μέσα από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας. Η νέα αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αποτελεί μέρος ευρείας και πολύπλευρης προσπάθειας της κυβέρνησης να επαναφέρει τη χώρα σε ανοδική αναπτυξιακή τροχιά. Στην προσπάθεια αυτή, που είναι από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα στοιχήματα για τη χώρα, η κυβέρνηση προωθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης, μακριά από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ένα μοντέλο βασισμένο στην υγιή, καινοτόμα και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα. Ο νέος επενδυτικός νόμος, που θα παρουσιαστεί σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη, εκφράζει όλες αυτές τις αξίες. Στο κέντρο του, βρίσκονται η έμφαση στην υγιή επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την πράσινη ανάπτυξη.

Η διαφάνεια στη χρήση του δημοσίου χρήματος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και σε σχέση με το τι γινόταν με τους παλιούς αναπτυξιακούς νόμους, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, αξιοκρατική αξιολόγηση και έλεγχο σε κάθε βήμα της κρατικής ενίσχυσης, ώστε να μην έχουμε πλέον φαινόμενα κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Μια νέα αντίληψη για το ρόλο του κράτους στην αναπτυξιακή διαδικασία. Το κράτος που σχεδιάζει στρατηγικά την ανάπτυξη, θέτει ξεκάθαρους κανόνες και φροντίζει για την εφαρμογή τους, για την προστασία τόσο των επιχειρηματιών, όσο και των καταναλωτών. Ένα κράτος, πραγματικά, στη διάθεση των αναπτυξιακών προσπαθειών της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ένα κράτος παρών με τρόπο αποκεντρωμένο και επιτελικό.

Επίσης, το νέο Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, το λεγόμενο ΕΤΕΑΝ, θα αποτελέσει άλλον ένα μοχλό στήριξης για τους υγιείς επιχειρηματίες. Δεν αντιμετωπίζουμε την ανάπτυξη - και αυτή είναι η πολιτική μας- με οραματικού τύπου εξαγγελίες, που μόνον ευχές εκφράζουν, όπως έχουμε δει στο παρελθόν. Καθορίζουμε συγκεκριμένους στόχους ανάπτυξης, τους οποίους ακολουθούμε και παρέχουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα τα εργαλεία για την επίτευξη αυτών των στόχων. Στόχος μας είναι η ενεργοποίηση των υγιών δυνάμεων της αγοράς του τόπου μας, προς οικονομική και κοινωνική ωφέλεια όλων των πολιτών.

Ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά και το Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την απελευθέρωση των δυνάμεων αυτών: Των νέων επιχειρηματιών, των καινοτομιών, των εξωστρεφών και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκαν και ήδη λειτουργούν τα Κέντρα μιας Ημέρας, μιας Στάσης για την Επιχειρηματικότητα. Παρόμοιες λειτουργίες, που απελευθερώνουν την επιχειρηματικότητα ή την έναρξη της επιχειρηματικότητας, θα συνεχιστούν, έτσι ώστε αυτό που όλοι διαπιστώνουμε όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή οι αγκυλώσεις, να σταματήσουν να υπάρχουν για να μπορούν οι επιχειρηματίες να επενδύουν με τον καλύτερο τρόπο, τον πιο ελκυστικό και κυρίως τον πιο διαφανή.

Δημιουργούμε, λοιπόν, όλο το απαραίτητο αναπτυξιακό πλέγμα, όλες τις απαραίτητες δομές, ώστε οι κανόνες να είναι ξεκάθαροι και κοινοί σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Αναπτύσσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για πρώτη φορά στη χώρα μας, ώστε το κράτος και η γραφειοκρατία να μην αποτελούν τροχοπέδη για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά να είναι επίκουροι και βοηθοί αυτής της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται και από υγιείς επιχειρηματίες.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΤΖΑΝΕΤΤΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας πείτε γιατί καθυστερεί η ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος; Φοβάται η κυβέρνηση αντιδράσεις βουλευτών ή και τις αντιδράσεις της κοινωνίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ήθελα, να μου πείτε ή να ακούσω γιατί καθυστερεί. Είχαμε πει 15 Απριλίου και...

ΤΖΑΝΕΤΤΑΤΟΣ: Η ψήφιση, εννοώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Η κατάθεση θα γίνει και στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και στη Βουλή, σε ημερομηνίες οι οποίες είναι προκαθορισμένες. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν πρόκειται για μία σειρά πρωτοβουλιών, τις οποίες απλώς θα εξαγγείλουμε. Πρόκειται για το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας, μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού, δηλαδή με προοπτικές πολύ βαθύτερες και με συνέπειες οι οποίες έχουν να κάνουν με την προοπτική της χώρας μας, βάζοντας συγχρόνως τους πυλώνες, όπου θα αναπτυχθεί η κυβερνητική δραστηριότητα, έτσι ώστε η χώρα μας να βγει από την κρίση, αλλά να έχει και προοπτική, να έχει και μέλλον. Ένα μέλλον που θα είναι τελείως διαφορετικό από το παρελθόν που ζήσαμε. Θα ήταν πολύ εύκολο να φέρουμε μία λίστα παρεμβάσεων, μία λίστα απλώς αποκρατικοποιήσεων ή κάποιων αξιοποιήσεων. Εμάς δεν μας αφορά μόνον αυτό. Εμάς μας αφορά κάθε τι που γίνεται - και μάλιστα όταν πρόκειται για ένα τέτοιο σημαντικό μέρος της κυβερνητικής προσπάθειας, αλλά και της προσπάθειας του ελληνικού λαού - να εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς, φιλοσοφίας, πρακτικής, έτσι ώστε, πραγματικά, μέσα απ' αυτό το πλαίσιο να αποτυπώνεται, αλλά και να διασφαλίζεται το μέλλον της χώρας. Αυτό είναι το σημαντικό. Εννοείται ότι είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που θέσαμε. Εννοείται ότι γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά και πρώτη φορά, σε τόσο μεγάλο βάθος, παρά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες ζούμε. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό να το αντιληφθούν οι πάντες, να το αντιληφθούν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε τη χώρα μας ένα βήμα πολύ πιο μπροστά απ' ό,τι συνηθίσαμε να λειτουργούμε ως κράτος και ως πολιτικές δυνάμεις. Αυτή τη βαρύτητα ακριβώς προσπαθούμε να δώσουμε μέσα απ' αυτό το πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού. Και φυσικά οι ημερομηνίες είναι αυτές τις οποίες είχαμε πει.

ΣΠΑΝΟΥ: Η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού; Θέλω να πω η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει με απλή πλειοψηφία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συναίνεση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, είναι κάτι το ζητούμενο και είναι απαραίτητο για να μπορούμε να πάμε πιο μπροστά. Από εκεί και πέρα, όμως, με τη μυωπική στάση που δείχνουν πολλές πολιτικές δυνάμεις, με πρώτη απ' όλες τη Ν.Δ., η οποία θα έπρεπε να έχει τελείως διαφορετική στάση και συμπεριφορά στα εθνικά πράγματα απ' αυτή που κρατάει σήμερα, γιατί θα έπρεπε να αισθάνεται τις τεράστιες ευθύνες και του παρελθόντος της, που δυστυχώς και με τις πράξεις του παρόντος δείχνει ότι δεν τις αντιλαμβάνεται, θα ήταν απαραίτητο, θα ήταν πραγματικά το ζητούμενο, για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά τη χώρα. Από εκεί και πέρα, όμως, εμείς δεν πρόκειται να σταθούμε σε καμία άρνηση κανενός. Έχουμε υποχρέωση - και αυτό κάνουμε ενάμιση χρόνο τώρα - να πάμε τη χώρα μπροστά. Αυτό, όποιος μπορεί να το αντιληφθεί, το αντιλαμβάνεται. Από εκεί και πέρα, επιτέλους, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι αυτοί που αρνούνται να θέσουν τη χώρα υπό ένα σχεδιασμό, εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, για να μπορέσουμε να μιλάμε για μία άλλη Ελλάδα. Όποιος έχει διαφορετική άποψη, ας έρθει να την πει. Όποιος αρνείται πραγματικά να δει τη χώρα μας με μία προοπτική περισσότερων χρόνων από τη σημερινή και την επόμενη μέρα, πραγματικά θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του. Εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε, δεν πρόκειται να σκαλώσουμε πουθενά. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι αναλαμβάνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο το πολύ μεγάλο βάρος να φέρουμε τη χώρα σε μία τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτή που την παραλάβαμε. Και αυτό το έργο, που μας το έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός, θα το φέρουμε σε πέρας είτε θέλουν κάποιοι να γίνει αυτό, είτε δεν θέλουν.

Δυστυχώς, η Ν.Δ. φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται ούτε τις ευθύνες που έχει για το παρελθόν, αλλά δεν αντιλαμβάνεται και το πού βρίσκεται σήμερα. Αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με έναν πολύ ωραίο και εύληπτο και εύπεπτο ρητορικό λόγο περί μνημονίου, περί ΔΝΤ, περί καθημερινής συζήτησης κινδυνολογίας, προσπαθούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους. Καθένας είναι υπεύθυνος και άξιος της εμπιστοσύνης ή της μη εμπιστοσύνης που δείχνει ο ελληνικός λαός.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυρία Βάσω Παπανδρέου επανήλθε σήμερα με συνέντευξή της στο vima.gr και παρόλο που έχετε χαρακτηρίσει εγκληματικό να γίνονται τέτοιες ζυμώσεις, επανήλθε με δήλωση περί πρότασης, τέλος πάντων, για αναδιάρθρωση σήμερα, όχι το 2013. Εξακολουθείτε να θεωρείτε αυτές τις δηλώσεις εγκληματικές; Και δεύτερον, εάν έχει τεθεί στο μυαλό σας θέμα διαγραφής της κυρίας Παπανδρέου, εφόσον έχει επανέλθει. Ευχαριστώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γενικότερα, δεν θα σχολιάσω τι είπε η κυρία Παπανδρέου. Είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Σχολιάζω και αναφέρω το κυβερνητικό σκεπτικό πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα με τον πλέον επίσημο τρόπο. Από εκεί και πέρα, το τι λέει καθένας, είτε είναι βουλευτής, είτε δεν είναι, είτε είναι στέλεχος, είτε είναι πολίτης με οικονομική σκέψη, είναι δικαίωμά του. Εμείς έχουμε υποχρέωση, εκ των πραγμάτων, να βαδίσουμε σε αυτόν το δρόμο της υπευθυνότητας. Εμείς έχουμε υποχρέωση, εκ των πραγμάτων, να αρνούμαστε κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση. Το έχει τονίσει επανειλημμένως ο υπουργός Οικονομικών καθώς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Όλα τα άλλα είναι συζητήσεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με το κυβερνητικό έργο.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να επαναλάβετε την απάντησή σας στο προηγούμενο ερώτημα, εάν έχει τεθεί θέμα διαγραφής της κυρίας Παπανδρέου; Γιατί δεν κατάλαβα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι δεν σχολιάζω. Δεν το ακούσατε προφανώς. Φυσικά δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, εξάλλου όλα αυτά είναι θέματα του κόμματος και όχι της κυβέρνησης.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Να επανέλθω με μία ερώτηση που ήθελα να κάνω: Μπορείτε να μας περιγράψετε, έστω και ακροθιγώς εάν έχετε τη δυνατότητα, αυτό που φημολογείται και γράφεται στα δημοσιεύματα, ως «κοινωνικό πακέτο» το οποίο θα συμπεριλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο ή σε αυτό το συνολικό σχεδιασμό για το 1115;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μου ζητάτε να αναφέρω στοιχεία του μεσοπρόθεσμου και του εθνικού σχεδιασμού, προτού έρθουν στο Υπουργικό Συμβούλιο; Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο. Σεβόμαστε τις διαδικασίες. Αυτό που έχω να πω, είναι ότι γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά σε βάθος, δίνοντας προοπτική στη χώρα μας και στο δημοσιονομικό και στο αναπτυξιακό μέρος και στο επίπεδο της κοινωνικής συνοχής. Αυτά μόνο μπορώ να πω σήμερα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για ανάπτυξη, μιλήσατε για μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, η Ν.Δ., δια του κ. Μιχελάκη, αναφερόμενη στην κυβέρνηση Παπανδρέου, λέγει ότι στα επώδυνα έγινε «λαγός» και στις μεταρρυθμίσεις μεταμορφώνεται σε «χελώνα» και συγκεκριμένα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν πήρε τα μέτρα όταν έπρεπε, δεν δανείστηκε φθηνά όταν μπορούσε και σταμάτησε τις αποκρατικοποιήσεις που είχε δρομολογήσει η Ν.Δ., κατήργησε τον αναπτυξιακό νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης και άλλα πολλά. Τι λέτε επ` αυτών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πράγματι, ο κ. Μιχελάκης, προέβη σήμερα σε αυτές τις δηλώσεις. Θα νόμιζε κανείς, αν δεν γνώριζε την πολιτική ιστορία της χώρας μας, ότι ο κ. Μιχελάκης είναι εκπρόσωπος ενός κόμματος που δημιουργήθηκε χθες, χωρίς ιστορία. Και δεν αναφέρομαι στην απώτερη ιστορία, αλλά στην ιστορία της χώρας αυτής πριν από ενάμιση χρόνο, όταν η Ν.Δ. «την έκανε σαν λαγός» από τη διακυβέρνηση της χώρας μόλις τα βρήκε δύσκολα. Όταν η λογική με την οποία κυβερνούσε η κυβέρνηση Καραμανλή - και βλέπουμε στελέχη της σήμερα να βγαίνουν και να διατείνονται και να παριστάνουν τους ήρωες και τους τιμητές της ανάπτυξης της χώρας - όταν ο κ. Καραμανλής κυβερνούσε, κατά τον κ. Αλογοσκούφη τον υπουργό Οικονομικών του, με το τότε γνωστό κυβερνητικό δόγμα «άστο για αργότερα». Και επειδή ακριβώς όλα αυτά τα άφησαν επί πεντέμισι χρόνια για αργότερα, διάγοντας έναν κυβερνητικό και υπουργικό βίο χλιδάτο, με τεράστια κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Κατά συνέπεια, ο κ. Μιχελάκης, ως εκπρόσωπος της Ν.Δ., θα έπρεπε, αφενός μεν, να σκέπτεται στοιχειωδώς καλύτερα, αφετέρου δε να σκέπτεται επίσης στοιχειωδώς σε ποιους απευθύνεται. Εκτός, αν έχει την ψευδαίσθηση ότι, όλως αιφνιδίως, όχι μόνον οι Έλληνες, αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν απολέσει τη μνήμη τους, σπεύδοντας να μιλήσει για δήθεν αποκρατικοποιήσεις που εμείς δεν συνεχίσαμε. Ας μας πει, τουλάχιστον, μια αποκρατικοποίηση που έκανε η Ν.Δ., όταν έπρεπε όλες αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες εμείς τώρα υλοποιούμε, να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες και ειδικότερα στα πεντέμισι-έξι χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Όταν έβλεπαν ότι έρχεται μια κρίση, η οποία μόνο με διαρθρωτικές αλλαγές θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί.

Πράγματι, τα περί «λαγού» και «χελώνας» ισχύουν, μόνο που ταιριάζουν απόλυτα στη Ν.Δ., η οποία όντως έγινε «λαγός» όταν βρήκε τα δύσκολα, αλλά και «χελώνα» στη σκέψη, γίνεται σήμερα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Δυστυχώς για την ίδια και κυρίως δυστυχώς για τη χώρα. Όλα τα άλλα είναι ανάξια σχολιασμού.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Εάν δεν εξασφαλίσετε την ζητούμενη, όπως είπατε, συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σκέπτεστε να προσφύγετε στη συναίνεση του λαού, ζητώντας νωπή λαϊκή εντολή για να εκτελέσετε το μεσοπρόθεσμο σχέδιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ένα άλλο σενάριο που κυκλοφορεί όλες αυτές τις μέρες και το οποίο, φυσικά, αυτοδιαψεύδεται. Να επαναλάβω για πολλοστή φορά, πως δεν υπάρχει θέμα εκλογών.

Εμείς είπαμε ότι ζητάμε τη συναίνεση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, γιατί έχουμε να κάνουμε με έναν βαθύτερο και μακρόπνοης προοπτικής σχεδιασμό για τη χώρα. Από εκεί και πέρα, έχουμε την υποχρέωση αυτόν τον σχεδιασμό να τον φέρουμε νομοθετικά. Και συγχρόνως, έχουμε την υποχρέωση να τον υλοποιήσουμε στο υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας μας που προβλέπεται κατά το Σύνταγμα και μας αναλογεί.

Πέραν αυτών, είναι θέμα του καθενός τι στάση ευθύνης, υπευθυνότητας ή ανευθυνότητας θα κρατήσει. Και οι πολιτικές δυνάμεις είναι αυτές που πράγματι οφείλουν να επιδείξουν στοιχειώδη υπευθυνότητα, προκειμένου να αντιληφθούν οι πάντες, αλλά και για να το εμπεδώσουν οι πολίτες, ότι η πολιτική ζωή του τόπου δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ή τα τελευταία χρόνια, αλλά ότι επιτέλους οι πολιτικοί συναισθάνονται κάποτε και τις ευθύνες τους.

Εμείς, ως προς το μέρος της βασικής ευθύνης που μας αναλογεί, ως υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας, πράττουμε το καθήκον μας. Όποιος θέλει, ακολουθεί τη δική μας τακτική με τις δικές του προσεγγίσεις φυσικά. Και όποιος δεν θέλει, μπορεί να μιλάει περί «λαγού» και «χελώνας» και άλλων παραμυθιών. Είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι κανένας πλέον δεν παραμυθιάζεται.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πριν ότι δεν σχολιάζετε τις απόψεις οποιουδήποτε πολίτη με οικονομική σκέψη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν μέσα σ` αυτή την κατηγορία εντάσσετε και τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού επί των Οικονομικών, τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος, μιλώντας για αναδιάρθρωση, είπε ότι δεν είναι απαραίτητο το «κούρεμα», θα μπορούσε όμως να επιτευχθεί μια μεγαλύτερη επιμήκυνση, με μείωση των επιτοκίων, εννοώ μια επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής συνολικά του χρέους της χώρας. Επ` αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω, ότι οι σχετικές συζητήσεις που γίνονται - όχι απλώς επί καθημερινής βάσεως, αλλά ανά ώρα πλέον - για την οικονομική κρίση της χώρας μας και για το ποιον δρόμο θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, είναι ένα τόσο συχνό φαινόμενο, που εννοείται ότι δεν το σχολιάζω.

Πρώτα απ` όλα, ο κ. Παπαδήμος δεν μιλά για αναδιάρθρωση. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η επίσημη εκφρασμένη άποψη της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα. Άποψη πολιτική που υλοποιείται στην πράξη. Εμείς ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχοντας εκπονήσει τον κατάλληλο σχεδιασμό. Απορρίπτουμε την αναδιάρθρωση, έχοντας εξηγήσει κατά κόρον τους λόγους αυτής της απόρριψης και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα: Από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών μέχρι τον ομιλούντα, οι πάντες, όλα τα στελέχη της κυβέρνησης συνολικά.

Επομένως, όλες οι υπόλοιπες συζητήσεις που γίνονται εντάσσονται στο πλαίσιο θεωρητικών αναζητήσεων και αναλύσεων. Η κυβερνητική θέση για το συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρη και φυσικά καθοδηγεί και εκφράζει την κυβέρνηση συνολικά.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Μια ακόμη ερώτηση: Άκουσα σήμερα τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον κ. Πάγκαλο μιλώντας στο «ΒΗΜΑ FM» να λέει ότι το μεγαλύτερο βάρος επωμίζεται ο μέσος φορολογούμενος, μιας και οι μεγαλοεισοδηματίες έχουν ποικίλους τρόπους να ξεφεύγουν. Στην ίδια συνέντευξη είπε ότι είναι 30 χρόνια βουλευτής, αν καλά υπολογίζω είναι περίπου 20 χρόνια απ` αυτά του ΠΑΣΟΚ και αναρωτιέμαι ποιος φταίει που μπορούν και βρίσκουν αυτόν τον τρόπο να ξεφεύγουν ακόμη και σήμερα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι μεγαλοεισοδηματίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με καλείτε και πάλι να σχολιάσω δηλώσεις και συνεντεύξεις που δεν πρέπει και δεν υπάρχει λόγος να σχολιάζω. Όμως, πέρα απ` αυτό, εμείς, ως κυβέρνηση, έχουμε μιλήσει κατ` επανάληψη για τις παθογένειες δεκαετιών της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας που βίωσε ένα στρεβλό σύστημα ανάπτυξης και φορολόγησης το οποίο, φυσικά, δεν ήταν κοινωνικά δίκαιο και το γνωρίζουμε όλοι. Επομένως, δεν χρειάζεται να έρθει κάποιος και να το πει με σημερινή του δήλωση ή συνέντευξη και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι πολίτες.

Εμείς, αυτό που κάνουμε σήμερα, είναι να υλοποιήσουμε ακριβώς όλες εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των αναγκαίων τροποποιήσεων στο φορολογικό μας σύστημα. Είμαστε εμείς, η παρούσα κυβέρνηση, η οποία, από την πρώτη στιγμή, κατέθεσε διαφορετικό φορολογικό νομοσχέδιο με διαρκείς βελτιώσεις. Σας θυμίζω ότι την τελευταία φορά καταθέσαμε στη Βουλή νομοσχέδιο που έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, δημιουργώντας εκείνες τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε και στη φορολόγηση - σε έναν σημαντικότατο τομέα για τα έσοδα - να υπάρχει το κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Βέβαια, είναι κάτι που σαφώς δεν επιτυγχάνεται εύκολα και αυτό το γνωρίζουμε. Ούτε επιτυγχάνεται με τη θέσπιση ενός ή δύο νόμων. Επιτυγχάνεται, όμως, με τη βούληση, η οποία εκφράζεται σε πολλά επίπεδα του κράτους. Και έχει καταστεί πασιφανές ότι η βούληση σ` αυτή την κυβέρνηση υπάρχει. Δεν έχουμε περιθώρια και μάλιστα σε μια τέτοια δύσκολη εποχή να μη βάλουμε το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης στην καταβολή των φόρων. Οι διασταυρώσεις που γίνονται ακόμη και με αυτούς τους φοροεισπρακτικούς-φοροελεγκτικούς μηχανισμούς είναι πολύ μεγάλες. Αυτό, άλλωστε, κάνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο. Και το επιτείνουμε, το εμπλουτίζουμε και το βελτιώνουμε κάθε μέρα, έτσι ώστε αυτό που θα αφήσουμε ως κυβέρνηση να μην περιγράφει τα φαινόμενα, τα οποία γνωρίζουμε όλοι πώς είναι.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη σύλληψη τριών μελών του κινήματος «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» στην Κορινθία; Φαίνεται ότι είναι μια ιδιαίτερα δυναμική αντιμετώπιση, την ώρα μάλιστα που φαίνεται ότι οι κινητοποιήσεις του κινήματος αυτού φέρνουν αποτελέσματα καθώς η κυβέρνηση αναγκάζεται να προχωρήσει τελικά στη μείωση των διοδίων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να ξεκινήσω από το τελευταίο που αναφέρατε και να πω ότι στον κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας συζητήθηκε η μείωση των διοδίων και είναι κάτι που αποφάσισε η κυβέρνηση να επιχειρήσει παρά το πολύ σφιχτό νομικό πλαίσιο που μας ενέταξε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2007 με συμβάσεις που υπέγραψε με τις κατασκευάστριες εταιρείες που έχουν αναλάβει τα διόδια. Εμείς προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και από το Σύνταγμα της χώρας για να μπορέσουμε να πετύχουμε μια μείωση των διοδίων. Η όποια μείωση ή η όποια αναθεώρηση των διοδίων γίνει δεν έχει καμία σχέση με το υποτιθέμενο κίνημα «δεν πληρώνω», το οποίο βλέπουμε να γελοιοποιείται, να προσπαθεί να γελοιοποιήσει πολίτες οι οποίοι είναι συνεπείς και νόμιμοι. Το αντίθετο, δεν δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για να πετύχουμε μείωση των διοδίων. Όταν έχουμε να κάνουμε με πραγματικά απαράδεκτες, παράνομες και κανιβαλικού τύπου εκδηλώσεις του να εισέρχονται κάποιοι μέσα σε αστυνομικό τμήμα για να καταστρέψουν τις κλήσεις τους ή να εμποδίσουν την αφαίρεση στοιχείων, τότε πραγματικά εδώ δεν μιλάμε για αυτοδικία, εδώ μιλάμε για νόμο της ζούγκλας που προσπαθούν κάποιοι υποτιθέμενοι προοδευτικοί οι οποίοι διακινούν και ανακινούν το «δεν πληρώνω» να φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα. Είναι ενέργειες καταδικασμένες από την κοινωνία και αλίμονο αν φτάναμε σε τέτοιου είδους ενέργειες για να ανατρέψουμε μια τακτική ή έναν νόμο που νομίζουμε ότι δεν μας βολεύει.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα που δημιουργήθηκε στην Κόρινθο ήδη έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία της δικαιοσύνης και της αστυνομίας. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μετατρέψουν την αυτοδικία σε νόμο του κράτους, πλανώνται και κάθε άλλο παρά το συμφέρον της κοινωνίας κατοχυρώνουν με αυτές τις ενέργειές τους.

ΤΖΑΝΕΤΤΑΤΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω με αφορμή το αίτημα της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ για προανακριτική για την υπόθεση των υποβρυχίων. Ο κ. Τσοχατζόπουλος σε μία δήλωσή του έκανε λόγο για ατόπημα της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ και μάλιστα μίλησε για σύμπνοια με την αξιωματική αντιπολίτευση τη Ν.Δ. . Έχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση γι αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου. Αυτό που έχω να πω είναι ότι έχουμε μια ρητή εντολή από τον ελληνικό λαό την οποία υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση. Όταν λέγαμε και λέμε «όλα στο φως» , αυτό θα γίνεται και θα γίνει. Δεν θα σταματήσουμε πουθενά. Μέσα σε 18 μήνες έχουμε ανακινήσει όλες τις υποθέσεις οι οποίες λίμναζαν εδώ και πολλές δεκαετίες και παρ' όλο που οι συνέπειες αυτής της ανακίνησης τις περισσότερες φορές δεν είναι ορατές, ή είναι αντικείμενο σχολιασμού γιατί υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο απαγορευτικό τις περισσότερες φορές, του να προχωρήσουμε σε τιμωρία των ενόχων λόγω παραγραφών, εμείς θα προχωρήσουμε. Φυσικά και στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν μας αφορά σε ποια πρόσωπα αναφέρεται αυτή η υπόθεση. Αυτό που μας αφορά είναι να διερευνηθεί πλήρως και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους εμπλέκονται, πολιτικά ή μη πρόσωπα. Εμείς αποδεικνύουμε στην πράξη ότι δεν σταματάμε πουθενά, δεν καλύπτουμε κανέναν και αυτό το μάθημα και αυτό το δίδαγμα είναι αυτό που θέλουμε να βγει από όλη αυτή την υπόθεση πέρα από αυτή καθ' αυτή την οποιαδήποτε και ξεχωριστή περίπτωση. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν, όλοι οι πολίτες ότι η ατιμωρησία που υπήρχε εδώ και δεκαετίες, παύει να υπάρχει πλέον. Θα δημιουργήσουμε και κατά το επιτρεπτό και μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο που να μην παραγράφονται ευθύνες πολιτικών κατά τον τρόπο που παραγράφονταν μέχρι τώρα. Επίσης ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που φέρνουμε, βελτιώνει κατά το μέτρο του δυνατού τη νομοθεσία η οποία σαφώς και δεν βοηθούσε μέχρι τώρα. Αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω για καμία, μα καμία περίπτωση. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αληθεύει ότι εφόσον δεν είναι αρκετές οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο αν εφαρμοστεί αυτό το 1 προς 5, νομίζω ότι εφαρμόζεται ήδη, θα μπορεί να τεθεί σε παύση υποχρεωτική για κάποιους μήνες ή κάποιες ημέρες στην εβδομάδα ο εργαζόμενος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι σημαίνει παύση;

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Πώς να το πω; Άδεια άνευ αποδοχών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω από πού σας προκύπτει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει καμία τέτοια πληροφόρηση στην Κυβέρνηση για  υποχρεωτική παύση . Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα Δημόσιο το οποίο να είναι παραγωγικό, μαζεμένο σε σχέση με το πανηγύρι που γινόταν επί πολλά χρόνια, όμως τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, όπως διασφαλίζονται από τους νόμους, θα τηρηθούν στο ακέραιο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-955906538-1302723529=:1475--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 13 April 2011 - 19:38:20 UTC