Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-03-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-779297666-1300832119=:2180 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 322745228

Έκδοση 1

BRIEFING(220311)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα ήθελα να θυμίσω σε όλους μας πού βρισκόμαστε, τι καταφέραμε και γιατί μαχόμαστε.

Έντιμα και υπεύθυνα με κύριο όπλο την αξιοπιστία και τα πεπραγμένα μας που αποδεικνύουν τη βούλησή μας να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας, διεκδικούμε και πετυχαίνουμε την ελάφρυνση των πολιτών από τους αρχικούς όρους της δανειακής σύμβασης με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου.

Καταφέραμε, επίσης, να αποτυπωθεί στις αποφάσεις, να γίνει, δηλαδή, μέρος της ευρωπαϊκής ατζέντας για πρώτη φορά η επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων με χρήματα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.

Αυτές οι στοχευμένες και συνεπείς κατευθύνσεις είναι και επαρκείς και εφικτές και πλήρεις. Δεν είναι η λύση, αλλά το θεμέλιο της λύσης των προβλημάτων μας. Δημιουργούν ένα ρεαλιστικό πλάνο εξόδου από τα ιδιαίτερα προβλήματά μας.

Μοχθούμε να τις υλοποιήσουμε, παρά τη στάση μερίδας παραγόντων του δημόσιου βίου, οι οποίοι φαίνεται σαν να επιχαίρουν, ούτε καν να προβληματίζονται στην εμφάνιση και μόνο ενός υφάλου που συναντά η χώρα, απαξιώνοντας έτσι όχι την κυβέρνηση, αλλά τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που γίνεται και που καταβάλλουν οι ίδιοι οι πολίτες, πρώτα απ` όλα.

Συνέπεια έργων και λόγων, προσήλωση στο σχέδιο και στους εθνικούς μας στόχους, σε μια κοινωνία θεμελιωμένη σε πιο υγιείς βάσεις, είναι το δικό μας πρόταγμα, για να πετύχουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα μειώσουν απ` ευθείας το δημόσιο χρέος, για να επιταχύνουμε την αναμενόμενη αναπτυξιακή δυναμική που είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστεί, αλλά μόνο αν είμαστε πειστικοί στις αλλαγές που απαιτούν οι καιροί.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ούτε για αναδιάρθρωση υπάρχουν τίποτε σχεδιασμοί; Δεν έχει αλλάξει κάτι; Επειδή μαθαίνουμε ότι στην Ευρώπη χθες, τουλάχιστον αυτό είναι το σήμα που έχουν δώσει, φαίνεται πως ούτε αυτή τη φορά θα έχουμε τελική απόφαση στις Βρυξέλλες 24-25 Μαρτίου, διότι αυτά φαίνεται ότι παραπέμπονται για τον Ιούνιο. Αλλάζει κάτι στο σχεδιασμό σας; Σας φοβίζει αυτή η εξέλιξη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως, όχι. Η αναδιάρθρωση είναι κάτι που δεν είναι στους σχεδιασμούς μας και εννοείται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε από τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου, είναι η τυπική επικύρωση της απόφασης του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής που έγινε στις 11 Μαρτίου. Αυτή είναι η απόφαση που περιμένουμε και που θα επιδιώξουμε να υπάρχει. Γιατί μέχρι να υπάρξει αποτυπωμένη απόφαση, περιμένουμε. Οι τυπικές διαδικασίες με τις επί μέρους χώρες είναι ένα άλλο ζήτημα. Αλλά, φυσικά, η οριστική απόφαση θα είναι στις 25 Μαρτίου. Αυτό επιδιώκουμε να είναι και αυτό θα είναι. Δεν έχει αλλάξει τίποτε από τον αρχικό μας σχεδιασμό.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Διευκρινιστικό ερώτημα κατ` αρχήν. Αν υπάρχει πιθανότητα, αν έχετε τέτοια μηνύματα ότι μπορεί να αναβληθεί η τελική απόφαση για τον Ιούνιο, λόγω εξελίξεων στη Λιβύη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αυτό που συζητείται, που όμως, δεν είναι θέμα συζήτησης των εταίρων, ούτε δικό μας φυσικά, είναι η επικύρωση, ίσως, από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Εμείς αυτό που θέλουμε να υπάρχει αποτυπωμένο, είναι η τυπική επικύρωση της προηγούμενης απόφασης ως απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή χθες περάσατε από εδώ τη «γραμμή» ότι «θα πηγαίνουμε παντού». Αυτό το είπατε πριν γίνουν ευρύτερα γνωστά τα επεισόδια που έγιναν εναντίον του Πρωθυπουργού στη Σύρο. Ήθελα να μου πείτε, αν όντως έχετε πληροφορίες ότι αυτά προήλθαν από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, αν θα καταγγείλετε κάποιον πολιτικό χώρο και τι προτίθεστε να κάνετε εφεξής. Γιατί είναι η δεύτερη «επίθεση» που δέχεται ο Πρωθυπουργός από μερίδα ανθρώπων που αντιδρούν με την πολιτική αυτή. Θυμίζω ότι η μία ήταν στο Παρίσι, νομίζω, και η άλλη εδώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να μπούμε σε ονοματολογία δεν μας αφορά.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Πολιτικούς χώρους, είπα, όχι ονόματα και διευθύνσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μας ενδιαφέρει να εντοπίσουμε πολιτικούς χώρους. Μας ενοχλεί η φασίζουσα νοοτροπία κάποιων, να προσπαθούν να απαγορεύσουν στον Πρωθυπουργό, σε υπουργούς της κυβέρνησης ή σε οποιαδήποτε πολιτικά στελέχη, να επισκεφθούν κάποιους χώρους. Αυτές οι ενέργειες δυστυχώς, δεν έχουν ούτε νόημα, ούτε ιδεολογία. Ένα είναι το χρώμα τους: Μαύρο.

Αυτές είναι φασιστικές νοοτροπίες, που τις έχουμε ζήσει και στην Ευρώπη στα πανεπιστήμια, πριν από δεκαετίες, με τις συγκεντρώσεις δήθεν αγανακτισμένων πολιτών και στη χώρα μας, ακριβώς το ίδιο έκαναν. Είναι δικαίωμα του καθενός και οφείλουμε όλοι μας να έχουμε άποψη ως πολίτες, να διαμαρτυρόμαστε, να λέμε τις απόψεις μας. Αλλά, το να προσπαθούμε να φιμώσουμε τον οποιονδήποτε και όταν μάλιστα πρόκειται για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού ή να μην μπορεί να κυκλοφορήσει στη χώρα μας, τότε σαφώς μιλάμε για φασίζουσα νοοτροπία. Αυτό που ανέφερα χθες είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε κάτι τέτοιο. Πρόκειται για μια πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων η οποία δεν υπολογίζει το τι γίνεται σήμερα στην ελληνική κοινωνία.

Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά σε ό,τι αφορά την περιφέρειά μας και να πω ότι παρέμενε επί χρόνια ξεχασμένη και αυτό το πρόβλημα το «έβγαζε» προς τα έξω, όχι μόνο ως καημό, αλλά και ότι ήταν ξεχασμένη από την κεντρική διοίκηση. Ότι δεν την επισκέπτονταν οι εκάστοτε Πρωθυπουργοί και υπουργοί.

Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει έναν κινητικότατο Πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται συνέχεια στην περιφέρεια, τόσες φορές όσες άλλοι Πρωθυπουργοί δεν είχαν βρεθεί σε ολόκληρες δεκαετίες. Οι υπουργοί συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό και βρίσκονται και αυτοί στην περιφέρεια, δίπλα στον Έλληνα πολίτη. Λοιπόν, αν κάποιοι προσπαθούν να το ματαιώσουν αυτό, βρίσκονται αλλού. Εγώ, ακριβώς αυτό ανέφερα και το επαναλαμβάνω και τώρα: Το στοιχειώδες δικαίωμα και η στοιχειώδης υποχρέωσή μας είναι να βρισκόμαστε δίπλα στον Έλληνα πολίτη και αυτό δεν πρόκειται να ματαιωθεί από καμιά φασίζουσας νοοτροπίας συμπεριφορά. Επαναλαμβάνω, το να διαμαρτύρονται οι πολίτες, είναι θεμιτό, λογικό και επιβεβλημένο. Εμείς είμαστε με τους πολίτες που ανησυχούν και εκφράζουν την ανησυχία τους. Εμείς, σαφώς, και λόγω της ιδεολογίας μας αλλά και μέσα από τις πράξεις μας, θέλουμε πολίτες προβληματισμένους, πολίτες ενεργούς, και υπό αυτή την έννοια, καλά κάνουν και διαμαρτύρονται, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που γίνεται τώρα. Δηλαδή, κατ` ουσία να έχουμε προσπάθεια απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτικών μας. Αυτό δεν το δεχόμαστε και αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Χθες, αφήσατε κάποιες σαφείς αποστάσεις, κατά την ταπεινή μου γνώμη, από τα όσα ισχυρίστηκε, όπως είπατε, και δεν νομίζω ότι ήταν τυχαία η λέξη αυτή, ο κ. Πάγκαλος. Μήπως άλλαξε κάτι σήμερα; Χθες, ο κ. Τσίπρας έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας του να αποδοκιμάσει. Αποδοκιμάζει η κυβέρνηση τον ισχυρισμό όπως εσείς είπατε του κ. Πάγκαλου, ότι ηθικός αυτουργός της πιθανής επίθεσης εναντίον της ζωής του θα είναι ο κ. Τσίπρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς λέτε ότι κράτησα αποστάσεις. Κάπου αλλού διάβασα ότι ταυτίστηκα με τον κ. Πάγκαλο. Εγώ εξέφρασα την άποψη της κυβέρνησης.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Το ρήμα «ισχυρίζομαι» δεν είναι και το πιο... Εμένα τουλάχιστον δεν θα με ικανοποιούσε, αν ήμουν στη θέση του κ. Πάγκαλου. Αλλά είναι ταπεινή προσωπική άποψη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι. Σας λέω ότι υπάρχουν και άλλες απόψεις. Εγώ ανέφερα την άποψη της κυβέρνησης. Εκείνο, όμως, που έχω να πω για την επιστολή του κ. Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα καταλογίζει ευθύνες και θεωρεί υπεύθυνο και τον Πρωθυπουργό, είναι ότι πριν στείλει τέτοιες επιστολές, ας μας πει ρητά και κατηγορηματικά τι ακριβώς κάνει για να καταδικάσει τέτοιες συμπεριφορές, όχι μόνο προς τον κ. Πάγκαλο, αλλά και προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και προς τους υπουργούς. Συμπεριφορές οι οποίες, κάθε άλλο, παρά δημοκρατικές είναι.

Την ευαισθησία του ο κ. Τσίπρας, ας την δείξει, πρώτα απ` όλα, στα μέλη του κόμματός του, ας τη δείξει πρώτα απ` όλα, σ` αυτούς που οργανώνουν -και πολλοί απ` αυτούς είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- τέτοιου είδους προσπάθειες που αμαυρώνουν ή προσπαθούν να αμαυρώσουν και να απαγορεύσουν επισκέψεις. Είμαστε γνώστες της πραγματικότητας, γνωριζόμαστε όλοι στη μικρή Ελλάδα μας, ας δει καλύτερα τα πράγματα και μετά, ας απευθύνει και οποιαδήποτε επιστολή δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα στον Πρωθυπουργό. Αλλά, να καθιστά υπεύθυνο τον Πρωθυπουργό της χώρας, όταν ο κ. Τσίπρας έχει δείξει, τα τελευταία χρόνια, ότι βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό που ονομάζουμε δημοκρατική αριστερά, όχι ως κόμμα, αλλά ως κίνημα και ως αριστερή ιδεολογία, τότε νομίζω ότι παραβλέπει ένα πολύ μεγάλο μέρος και της ελληνικής πραγματικότητας και της ιστορίας της Αριστεράς την οποία επικαλείται και της δημοκρατικής νομιμότητας την οποία έχουμε όλοι μας υποχρέωση να περιφρουρούμε.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα για πρώτη φορά, απ' όσο σας παρακολουθώ, είπατε ότι υπάρχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που οργανώνουν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις. Επομένως, ασπάζεστε την άποψη του κ. Πάγκαλου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα δεν είναι να μπούμε στην ουσία τι ασπαζόμαστε ή να κάνουμε αστυνομική διερεύνηση. Το θέμα είναι πολιτικό. Είναι καθαρά βαθιά πολιτικό. Δεν έχει σχέση απλώς με δύο-τρεις επισκέψεις του Πρωθυπουργού ή των υπουργών, έχει σχέση με το τι διαμορφώνουμε ως κλίμα, ως άποψη και ως ιδεολογία στην ελληνική κοινωνία. Η νοοτροπία, επαναλαμβάνω, του να προσπαθούμε να αποτρέψουμε πολιτικούς να μιλήσουν στους Έλληνες πολίτες και να βρεθούν δίπλα τους και μάλιστα στην περιφέρεια, είναι πραγματικά φασίζουσα, αν όχι φασιστική. Από εκεί και πέρα, όποιος χρησιμοποιεί τέτοιες μεθοδεύσεις ή όποιος δεν καταδικάζει ξεκάθαρα τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, τότε έχει και τις ευθύνες του. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Γι' αυτό εμείς έχουμε καλέσει πολλές φορές και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., όμως, να καταγγείλει άλλου είδους παρόμοια περιστατικά, τα οποία πραγματικά πληγώνουν όχι μόνο την πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και την κοινωνική ζωή. Και πειστικές απαντήσεις, μέχρι τώρα, έτσι ώστε να αντιληφθούμε όλοι μας ότι τα κόμματα, τουλάχιστον τα κοινοβουλευτικά, παίρνουν ξεκάθαρα αποστάσεις από τέτοιου είδους πρακτικές και ενέργειες, ακόμη δεν τις έχουμε πάρει.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Συμπληρωματικά, παρακαλώ. Να θέσω αλλιώς την ερώτηση: Υπάρχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται πίσω από κάποιες...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς θέλετε να αναφερθώ στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Εγώ σας κάνω μια συγκεκριμένη ερώτηση. Δεν μπορώ να εκμαιεύσω τίποτα από εσάς, εάν εσείς δεν το πρεσβεύετε και δεν θέλετε να το πείτε. Πιστεύετε ότι υπάρχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε ορισμένες περιπτώσεις, πίσω από κάποιες επιθέσεις ή επεισόδια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα επανέλθω σ' αυτό που είπα, ότι η Ελλάδα μας είναι μικρή. Οι τοπικές κοινωνίες, ειδικά όταν πρόκειται για την περιφέρεια είναι μικρές και γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ποιος κινείται και πώς κινείται. Είναι ευθύνη όλων μας, όλων των πολιτικών δυνάμεων να ξεκαθαρίσουν ότι παίρνουν αποστάσεις από τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες, επαναλαμβάνω, πληγώνουν βαθιά όχι την πολιτική ζωή μόνο, αλλά και την κοινωνική ζωή.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θέλω μία διευκρίνιση αναφορικά με την απάντηση που δώσατε στον κ. Μόσχοβα, που σας ρώτησε για τα γεγονότα στη Σύρο και μιλήσατε για «φασίζουσα νοοτροπία». Θέλω να ξέρω εάν αυτά που έγιναν χθες στη Σύρο είναι φασίζουσα νοοτροπία και οι άνθρωποι που συμμετείχαν σ' αυτά τα πράγματα, που λένε ότι είναι πολίτες αυτού του νησιού, είναι φασίστες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν το γενικεύσουμε θα φτάσουμε αλλού.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν το γενικεύω, το εξειδικεύω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με υπεραπλουστεύσεις δεν μπορούμε ούτε να προσεγγίσουμε τόσο σοβαρά ζητήματα, ούτε φυσικά μπορούμε εύκολα να χαρακτηρίζουμε κάποιον φασίστα ή μη φασίστα. Επανέλαβα και είναι βασική παράμετρος της άποψής μου και της θέσης μας την οποία εξέφρασα, ότι είναι δικαίωμα - και υποχρέωση προσθέτω εγώ - των Ελλήνων πολιτών, να συμμετέχουν με όλους τους τρόπους και με τον πιο ενεργό τρόπο συμμετοχής και διαμαρτυρόμενοι και θετικά και αρνητικά, στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Αυτό εμείς το επιζητάμε. Ειδικά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει καλέσει πολλές φορές - ακόμη και από το βήμα της Βουλής, αλλά και από τις συγκεντρώσεις στις οποίες παρίσταται - τους πολίτες να είναι ενεργοί, να εκφράζουν την όποια άποψή τους. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είμαστε μια κυβέρνηση και έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος είναι άκρως δημοκρατικός. Έχει αποδείξει σε όλη την πολιτική του σταδιοδρομία και τώρα ως Πρωθυπουργός, πώς εννοεί τη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική. Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

Οι πολίτες μπορούν και πρέπει να εκφράζονται και αυτό βοηθά και την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις. Όλα τα υπόλοιπα όμως, οι βιαιοπραγίες ή η προσπάθεια, η οργανωμένη πολλές φορές, που γίνεται για να προσπαθήσουν κάποιοι να δυσκολέψουν το έργο της επαφής των πολιτικών με τους πολίτες, εκεί τότε πλέον μιλάμε για μία φασίζουσα νοοτροπία. Επαναλαμβάνω, για μία μεθόδευση την οποία και η Ευρώπη, στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αλλά και η Ελλάδα, στην εποχή των «αγανακτισμένων πολιτών» την έχει βιώσει και την έχουμε πληρώσει όλοι μας και ιδιαίτερα η Αριστερά η οποία θα έπρεπε να είναι και πιο ευαισθητοποιημένη.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υιοθετεί η κυβέρνηση τους ισχυρισμούς του κ. Πάγκαλου στη χθεσινή δεύτερη επιστολή του ότι οι εμπρηστές του κτιρίου της MARFIN προέρχονται από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι για τη δολοφονία των τριών συμπολιτών μας στη MARFIN υπάρχουν σε εξέλιξη δύο εισαγγελικές έρευνες. Αυτές οι έρευνες θα αποδώσουν, θα ευδοκιμήσουν. Ελπίζουμε να αναδειχθούν και να υποδειχθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και εφ' όσον υπάρχει η δικαστική διερεύνηση, εγώ δεν μπορώ να μιλήσω. Αλλά νομίζω ότι ο κ. Πάγκαλος, για να το ξεκαθαρίσουμε κιόλας, είπε για το τι έγραφε ο Τύπος. Από εκεί και πέρα, η επίσημη κυβερνητική θέση, είναι ότι υπάρχει εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια για να δείξει και να καταδείξει ποιοι είναι οι ένοχοι αυτού του φριχτού εγκλήματος που έγινε εις βάρος τριών συμπολιτών μας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε νωρίτερα ότι δεν έχετε λάβει πειστικές απαντήσεις από τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε ό,τι αφορά τη ρητή και κατηγορηματική καταδίκη τέτοιων φαινομένων. Μάλιστα, εμπλέξατε και τη Ν.Δ. Εγώ θέλω να ρωτήσω εάν θεωρείτε ότι η Ν.Δ. σιωπηρά συναινεί σε τέτοια φαινόμενα ή εκτιμάτε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι αποκομίζει πολιτικά οφέλη απ' αυτές τις πρακτικές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κανένας δεν αποκομίζει πολιτικά οφέλη. Αυτό είναι δεδομένο. Ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει και το αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι ωριμότατος, ότι διέπεται από άκρα σοβαρότητα και μάλιστα όταν βρίσκεται σε μια τέτοια περίοδο έκτακτων συνθηκών, που πολλές φορές υφίσταται αποφάσεις οι οποίες του δυσκολεύουν πάρα πολύ τη ζωή και το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά αυτό. Αλλά η σοβαρότητα και η πολιτική ορθότητα, σαφώς και εκτιμάται. Άρα, όποιος νομίζει ότι έχει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, πραγματικά βρίσκεται στον κόσμο των ψευδαισθήσεων. Αλλά και από τη Ν.Δ. - και δεν μιλώ για αυτά τα συγκεκριμένα επεισόδια, αλλά γενικότερα - για τις υποτιθέμενες «επισκέψεις» σε σπίτια πολιτικών οι οποίες είναι δήθεν «αυθόρμητες» και είναι δήθεν «αγανακτισμένων πολιτών», δεν έχουμε πάρει μέχρι τώρα πειστικές απαντήσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και γι' αυτό έχω πει πολλές φορές ότι είναι ζήτημα όλων των πολιτικών δυνάμεων, όχι να προστατεύσουν την κυβέρνηση στο να κινείται, αλλά είναι ζήτημα των πολιτικών δυνάμεων να προστατεύσουν μία υπόθεση που κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και στη δημοκρατική πολιτική λειτουργία των πολιτών μας. Από εκεί και πέρα, κρινόμαστε όλοι και όλοι φυσικά έχουμε και τις συνέπειες και τα οφέλη ή τις ζημίες από αυτή την υπόθεση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, με όλα αυτά που λέτε, η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση, για όλες αυτές τις συντονισμένες αποδοκιμασίες, είναι ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και περιμένετε μία κλιμάκωσή του;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Πρώτα απ' όλα, το ότι γίνεται πολύ συζήτηση εδώ, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δεν σημαίνει ότι είναι και από τα κορυφαία θέματα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ασχολείται με σοβαρά ζητήματα. Έχουμε μπροστά μας τη Σύνοδο Κορυφής, έχουμε να ασχοληθούμε με την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών μέσα από την καθημερινή μάχη που δίνουμε. Εδώ γίνεται μία δημοσιογραφική ή και πολιτική συζήτηση, που καλό είναι φυσικά να γίνεται. Σαφώς και δεν υπάρχει τέτοια εκτίμηση για οργανωμένο σχέδιο. Αλλά αυτή η νοοτροπία η οποία καλλιεργείται, είναι πραγματικά βλαβερή και για τη χώρα, αλλά και για την ίδια την κοινωνία.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό, δηλαδή δεν προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος μιας χώρας, μιας κυβέρνησης, ενός κυβερνητικού σχήματος, καταγγέλλει ένα άλλο κόμμα, κοινοβουλευτικό κόμμα, ότι θα είναι υπεύθυνο για τη δολοφονία του; Δηλαδή, σε ποιο κράτος θα γινόταν αυτό το πράγμα και δεν θα υπήρχε σάλος; Δεν σας προβληματίζει για την ένταση αυτής της σύγκρουσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμάς μας προβληματίζουν τα μεγάλα προβλήματα που περνάει ο τόπος. Σε σχέση με αυτό το θέμα, μας προβληματίζει το ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν παίρνουν την ξεκάθαρη θέση που πρέπει να έχουν. Όχι όλες φυσικά. Αλλά, όποιες πολιτικές δυνάμεις παίρνουν αποστάσεις, σαν να μη συμβαίνει τίποτε, σε τέτοιου είδους φαινόμενα, πραγματικά θα πρέπει να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί, έτσι ώστε να μην έχουμε τέτοιου είδους καταστάσεις που δεν τιμούν κανέναν.

LIANG (XINHUA-Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων): Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να πάω στα της Λιβύης: Έχετε καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει ενεργό μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν υπάρχει κάποιο πλάνο για συμμετοχή της Ελλάδας στο σκέλος της ανθρωπιστικής κρίσης, στην αντιμετώπισή της, με δεδομένο μάλιστα ότι υπήρχε πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στην επιχείρηση εκκένωσης χιλιάδων ξένων υπηκόων από τη Λιβύη, πριν από το ξέσπασμα των επιχειρήσεων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, κατέστησε σαφές, στη Σύνοδο που έγινε στο Παρίσι το προηγούμενο Σάββατο, ότι η συμμετοχή της δεν θα έχει σχέση με πολεμικές επιχειρήσεις. Θα υπάρχουν διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα, όπως έχει υποχρέωση από τις διεθνείς συμβάσεις και τη θέση της σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό που πρωτίστως έθεσε η χώρα μας, είναι ότι θα συμμετέχει στην εξυπηρέτηση των ανθρωπιστικών πτυχών της όλης αυτής υπόθεσης. Γιατί είναι κατανοητό και αντιληπτό ότι θα υπάρχουν ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Γνωρίζουμε, ήδη, πάρα πολύ καλά ότι όλη αυτή η υπάρχουσα έκρυθμη κατάσταση έχει δημιουργήσει τάσεις μετανάστευσης πολιτών της Βορείου Αφρικής και των χωρών όπου συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα έχει αποδείξει και με την ανθρωπιστική παρέμβασή της - ως κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων το γνωρίζετε καλύτερα από εμάς - ότι πραγματικά, όπου χρειάζεται, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, προσπαθώντας και τελικά επιτυγχάνοντας τον τελικό στόχο, σε επιχειρήσεις απεμπλοκής και απεγκλωβισμού ξένων υπηκόων από χώρες όπου υπάρχουν πολεμικές συγκρούσεις.

Εννοείται ότι η χώρα μας θα διαδραματίσει τον ίδιο ρόλο στην παρούσα κρίση. Ακριβώς αυτό έθεσε και ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο των Παρισίων. Αυτό είναι το πρώτο. Και το δεύτερο, που έθεσε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, είναι, πριν τις πολεμικές επιχειρήσεις, να υπάρξει μια διπλωματική λύση. Δηλαδή, να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός επίλυσης του μεγάλου προβλήματος στη Λιβύη. Κάτι το οποίο κρίθηκε ότι αντικειμενικά δεν ήταν εφικτό, δεν ήταν δυνατό, αφήνοντας όμως να υπάρχει αυτή η πρόταση, ακόμη και μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα πάντοτε, παραδοσιακά, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, έχει αποδείξει ότι έχει συγκεκριμένη αντίληψη για τις πολεμικές συγκρούσεις, που θα πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία, ότι θα πρέπει να ακολουθείται η διπλωματική οδός. Και φυσικά σε όλα τα μέτωπα - όπου υπάρχουν ανοικτά μέτωπα σε διεθνές επίπεδο και συμμετέχουν διεθνείς δυνάμεις - και ως εκ τούτου, εκ της θέσεώς της, εκ των συμβατικών της υποχρεώσεων υποχρεούται να συμμετέχει, όπως είναι στο Αφγανιστάν ή αλλού, ο χαρακτήρας της συμμετοχής της είναι καθαρά ανθρωπιστικός και συνίσταται στην παροχή ιατρικών και άλλων υπηρεσιών. Το ίδιο θα πράξει η χώρα μας, εφ' όσον και όταν χρειαστεί και στην περίπτωση της Λιβύης.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επιστρέψω λίγο στο προηγούμενο θέμα και να σας ρωτήσω εάν στον απόηχο όλων αυτών των αποδοκιμασιών κυβερνητικών στελεχών έχετε αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη, ως προς την παρουσία τους στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και αν όχι, ποιοι θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση εκεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι δημιουργούμε ένα θέμα που σε πολύ μεγάλη βάση δεν υπάρχει. Μπορεί να το συζητάμε ή επειδή είναι και πολύ ευχάριστο, πολλές φορές, να έχουμε τέτοιου είδους αναλύσεις επί αναλύσεων, πλην όμως το θέμα αυτό δεν είναι κυρίαρχο στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, απλώς, δίνει το στίγμα του πώς βλέπει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Στίγμα το οποίο είναι βαθιά πολιτικό. Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να το δώσουν και οι ίδιες και όχι να νομίζουν ότι δεν τις αφορά. Και αυτό είναι πάρα πολύ βασικό για όλους μας. Και θα μου επιτρέψετε, για μιαν ακόμη φορά, να τονίσω και να υπογραμμίσω αυτό που σας είπα και χθες: Ότι εμείς θα είμαστε παντού. Είμαστε όχι απλώς η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας - που δεν θα πρέπει να το ξεχνά κανείς αυτό - αλλά είμαστε και αυτή η κυβέρνηση που κάνει τα πάντα για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Εάν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να λοιδορούν μια τέτοια κυβέρνηση, είναι άξιοι και της συμπεριφοράς τους. Και σταματώ εδώ. Περαιτέρω ανησυχία σαφώς και δεν υπάρχει. Το στίγμα μας, όμως, είναι αυτό.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Υπάρχουν κόκκινες γραμμές στην κυβέρνηση, αναφορικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας; Σας ερωτώ με αφορμή την τοποθέτηση της κας Κατσέλη, χθες, που είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, για πρώτη φορά γίνεται μία τόσο συστηματική καταγραφή της δημόσιας περιουσίας, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί. Για πρώτη φορά, θα υπάρχει ένα συγκεντρωτικό πλάνο και σχέδιο με συγκεκριμένα κριτήρια για εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις, όπου χρειάζεται, έτσι ώστε να υπάρχουν έσοδα και να μειωθεί απευθείας το δημόσιο χρέος, κάτι που έχει άμεση σχέση και στην αντανάκλαση της ποιότητας ζωής του Έλληνα πολίτη. Τα κριτήρια αυτά θα είναι συγκεκριμένα, θα είναι αναπτυξιακά, θα είναι κοινωνικού χαρακτήρα. Θα υπάρχει σχεδιασμός. Και αυτός ο σχεδιασμός είναι ήδη σε εξέλιξη. Είναι σχεδιασμός της κυβέρνησης και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πληροφορίες έλεγαν, τουλάχιστον το Σαββατοκύριακο, ότι αύριο θα γίνει Διυπουργική Επιτροπή, όπου αυτό το σχέδιο θα παρουσιαστεί. Κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει πριν από τις 25 Μαρτίου. Τι απ' όλα αυτά ευσταθεί; Πότε θα παρουσιαστεί, γιατί λέτε εσείς σε κάποιες μέρες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κατ' αρχάς είναι ένα σχέδιο που χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά και αυτό είναι ξεκάθαρο. Ένα σχέδιο που θα είναι άκρως μελετημένο και όσο το δυνατόν ορισμένο, έστω κατ' αρχήν. Αυτό το σχέδιο θα παρουσιαστεί αυτές τις μέρες. Αύριο θα γίνει Υπουργικό Συμβούλιο και θα υπάρξει διαδικασία, όχι στην αυριανή συνεδρίασή του, αλλά αργότερα, για το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το οποίο θα παρουσιαστεί και στη Σύνοδο Κορυφής; Δηλαδή, πρέπει να το έχει ο Πρωθυπουργός στα χέρια του, φθάνοντας στις Βρυξέλλες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε και όταν το σχέδιο θα είναι έτοιμο, θα ανακοινωθεί.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Υπάρχουν διαφωνίες εντός της κυβέρνησης για τον τρόπο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, δεν έχει αναδειχθεί ακόμη ο τρόπος αξιοποίησης. Είμαστε στη φάση της καταγραφής και στη συνέχεια θα υπάρξει αξιοποίηση. Επαναλαμβάνω ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για να απαντήσω και στον συνάδελφό σας τον κ. Χασαπόπουλο, είναι ένα θέμα που έχει να κάνει άμεσα με τις εθνικές μας ανάγκες. Είναι ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να το είχαμε θέσει εδώ και πολλές δεκαετίες και να μην αφήνουμε να χάνεται, στην καλύτερη περίπτωση να λιμνάζει, η δημόσια περιουσία. Αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά εμάς. Είναι θέμα δικό μας το πώς θα μειώσουμε το δημόσιο χρέος. Συνεπώς θα υπάρξει σχέδιο ορισμένο και όταν συγκεκριμενοποιηθεί, ασφαλώς και θα ανακοινωθεί.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το κλίμα που υπάρχει και σας λέω και στον Τύπο, αλλά και από συζητήσεις σε κυβερνητικά στελέχη, καθώς και σε βουλευτές μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είναι ότι αυτή τη φορά δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν, στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, λευκή επιταγή στον υπουργό Οικονομικών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβερνητική πολιτική η οποία ακολουθείται και μάλιστα σε τόσο σημαντικά ζητήματα είναι συνολική και συλλογική. Λευκή επιταγή δεν έχει ζητηθεί από κανέναν. Ειδικά για τους βουλευτές, έχουμε πει πολλές φορές ότι η κυβέρνηση και συμμερίζεται και χρειάζεται την κριτική τους, τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους, τη συμβολή τους σε κάθε επίπεδο είτε θετικά είτε αρνητικά. Και αυτό το έχουμε αποδείξει. Εννοείται ότι σε τέτοιου είδους σημαντικά ζητήματα δεν ζητούνται λευκές επιταγές. Είναι θέματα που άπτονται του εθνικού σχεδίου της ανάπτυξής μας. Συνεπώς, τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν ξέρω εάν είστε αρμόδιος να απαντήσετε σ' αυτό το ερώτημα. Ωστόσο, από χθες υπάρχουν δημοσιεύματα που φέρουν τον Γραμματέα του κόμματός σας τον κ. Καρχιμάκη να παίρνει μία θέση δημοσίου ως πρώην υπάλληλος της Ολυμπιακής, κάτι που απέρριψε από την πλευρά της η κα Τζότζολα, νομίζω ήταν συνάδελφοι. Ήθελα να ξέρω αν θα την απορρίψει ο κ. Καρχιμάκης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Καρχιμάκης ήταν υπάλληλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Όπως όλοι οι υπάλληλοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας μετατάχθηκε σε κάποιο υπουργείο και συγκεκριμένα στο υπουργείο Μεταφορών. Αυτή είναι η δουλειά του. Όπως γνωρίζουμε, οι βουλευτές έρχονται και παρέρχονται ως προς τη βουλευτική τους ιδιότητα. Φυσικά, κανείς δεν θα είχε την απαίτηση από έναν βουλευτή να σταματήσει να έχει επαγγελματικό μέλλον, όταν πάψει να είναι βουλευτής. Το τι έκανε η κυρία Τζότζολα, δεν το γνωρίζουμε και ούτε μας ενδιαφέρει. Το να γίνονται συγκρίσεις, δεν τιμά ούτε την κυρία Τζότζολα ούτε όποιον το διακινεί αυτό. Δεν αναφέρομαι σε σας, απλώς γνωρίζω, αντιλαμβάνομαι από πού προκύπτει αυτό το ζήτημα. Προφανώς, η κα Τζότζολα, για να αποποιείται μία θέση που είχε ως δικηγόρος στην Ολυμπιακή Αεροπορία, έχει εξασφαλισμένους άλλους πόρους ζωής. Σε ό,τι αφορά τον κ. Καρχιμάκη, αυτή ήταν η δουλειά του, ήταν υπάλληλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας και θα πρέπει με κάποιον τρόπο, όταν δεν θα έχει τη βουλευτική ιδιότητα, να διασφαλίσει το οικογενειακό εισόδημά του. Όσοι έχουν άλλους πόρους ή οικογενειακά εισοδήματα από άλλες πηγές, μπορούν να κάνουν ελεύθερα τις επιλογές τους.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Ήθελα να ρωτήσω εάν στη Σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής (24 και 25/3) περιμένουμε ενδεχομένως κάποιες διαφοροποιήσεις ή τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια πολύ καθοριστική και σημαντική Σύνοδο. Αν και στην προηγούμενη άτυπη Σύνοδο, μια σειρά από ζητήματα, που αφορούσαν προφανώς και κυρίως στην Ελλάδα, είχαν μια θετική έκβαση, η τυπική απόφαση αναμένεται σ' αυτήν την τακτική Σύνοδο. Και μέχρι να υπάρξει απόφαση σ' αυτή την τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα πάντα είναι υπό αίρεση. Γνωρίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε με δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις. Γνωρίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε με πολλές διαφορετικές θέσεις και διαφορετικά συμφέροντα ευρωπαϊκών χωρών, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίση. Συνεπώς, η δουλειά μας, ο αγώνας μας και η αγωνία μας, που μεταφράζονται σε σκληρό και επίπονο έργο, παραμένουν έως ότου ολοκληρωθούν και επικυρωθούν οι θετικές για τη χώρα μας αποφάσεις από αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-779297666-1300832119=:2180--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 22 March 2011 - 22:14:53 UTC