Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-03-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1085841898-1299191474=:11034 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 319357591

Έκδοση 1

BRIEFING(030311)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Στο πλαίσιο της μέριμνας της κυβέρνησης για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη -φυσικά με κριτήριό μας, πρώτα ο πολίτης - θα ήθελα να αναφερθώ σήμερα σε ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με τον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης, στον οποίο η κυβέρνηση έχει επενδύσει. Και δεν μιλάω για μελλοντικό χρόνο, αλλά να δούμε τι έγινε και μέχρι τώρα και φυσικά τι έπεται από εδώ και πέρα.

Έχουν γίνει συντονισμένες κινήσεις και ενέργειες, οι οποίες, φυσικά, έχουν αρχίσει να δίνουν και αποτελέσματα. Να υπενθυμίσω ότι για το 2011 έχει σχεδιαστεί και προϋπολογιστεί συνολικό πακέτο τόνωσης παραγωγικής επενδυτικής δραστηριότητας, που σημαίνει τόνωση της αγοράς, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέσα στο 2010 η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φθάνοντας από το 2,9% που παραλάβαμε από τη Ν.Δ. στο 18,5%. Οι φάκελοι μεγάλων έργων που έχουν ήδη κατατεθεί στην Ε.Ε. φθάνουν στο ύψος των 4,65 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προγράμματα για τον πράσινο τουρισμό, τη στήριξη των ΜΜΕ, την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, συνολικού ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται ήδη στην αγορά.

Παράλληλα και με προφανή στόχο την ελάφρυνση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για καθαρές και μόνιμες μειώσεις των τιμών, στα βασικά προϊόντα. Ήδη, αφορά 2.500 προϊόντα πρώτης ανάγκης που έχουν και αυξημένη επίδραση στον πληθωρισμό, ο οποίος θα αποτυπωθεί σύντομα, αλλά κυρίως που ελαφρύνουν το ελληνικό νοικοκυριό και αυτό μας αφορά και μας ενδιαφέρει άμεσα.

Στο μείζον για μας ζήτημα της περιφερειακής ανάπτυξης, στο πλαίσιο των «Καλλικρατικών» περιφερειών, παρουσιάστηκε ήδη από το υπουργείο Ανάπτυξης στους περιφερειάρχες, ένας προγραμματισμός έξι εβδομάδων με οκτώ σημεία στα οποία πρέπει να απαντήσουν οι περιφέρειες, που θα οδηγήσει στη σύναψη Συμφώνου Περιφερειακής Στρατηγικής του υπουργείου με κάθε περιφέρεια, ώστε να αρχίσει άμεσα η εξειδίκευση και η υλοποίηση της στρατηγικής για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Επίσης, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η αύξηση των εξαγωγών γίνεται και σημειώνεται ακόμη μεγαλύτερη και αυτό είναι δείγμα ότι αρχίζουμε και βρίσκουμε ξανά την επανεκκίνηση της παραγωγικής και επενδυτικής δραστηριότητας. Μάλιστα οι εξαγωγές είναι ένα πολύ κρίσιμο οικονομικό μέγεθος και δραστηριότητα για τη χώρα μας.

Η αναπτυξιακή στρατηγική μας προωθεί ταυτόχρονα την επανεκκίνηση και την αναδιάρθρωση της οικονομίας, προς δραστηριότητες υψηλής οικονομικής απόδοσης και αυξημένης παραγωγικότητας. Αποδεικνύουμε ότι η υγιής ανάπτυξη δεν αποτελεί για μας θεωρητική προσέγγιση. Είναι ανάπτυξη στην πράξη. Είναι στερεωμένη σε υγιείς θεσμούς, με ξεκάθαρους κανόνες, κυρίως κοινούς για όλους. Τα αποτελέσματα, φυσικά, ήδη αρχίζουν να φαίνονται και θα φαίνονται πολύ περισσότερο στο μέλλον.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εν τούτοις σας ανησυχούν οι εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η ανεργία, όπως άκουγα σήμερα τις προβλέψεις που υπάρχουν, ότι θα φθάσει στο 1,5 εκατομμύριο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η αύξηση της ανεργίας είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο. Φυσικά και μας ανησυχεί. Είναι, όμως, αναμενόμενο γιατί βρισκόμαστε στο μέσο μιας κρίσης. Δεν προέρχεται από το πουθενά, είναι απότοκο σύμπτωμα της κρίσης που περνάμε. Κρίση στην παραγωγή, κρίση στις επενδύσεις, θέσεις εργασίας οι οποίες χάνονται. Εμείς, όμως, προσπαθούμε με συνεχείς και με συνεπείς κινήσεις να διαφυλάξουμε, όσο μπορούμε, τις θέσεις εργασίας με μια σειρά από μέτρα και αποφάσεις. Θέσεις εργασίας οι οποίες θα πρέπει να διαφυλαχθούν ειδικά για το κρίσιμο χρονικό διάστημα που περνάμε, όπου η προβλεπόμενη και η όχι ξαφνική ύφεση ήταν γνωστή. Άρα, ήταν επόμενο να υπάρχει και αύξηση της ανεργίας. Εκείνο που θέλουμε εμείς πραγματικά είναι να κρατήσει η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία αυτούς τους κλυδωνισμούς οι οποίοι ήταν λογικό να υπάρχουν. Είμαστε, επαναλαμβάνω, στο μέσο μιας κρίσης και τέτοιου είδους δυσάρεστα φαινόμενα, σαφώς και τα περιμένουμε. Το θέμα είναι ότι εμείς κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις, ακόμη και με το ζήτημα της εκκίνησης της κοινωνικής οικονομίας, έτσι ώστε να διατηρηθούν θέσεις εργασίας, και φυσικά να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. Ο Ο.Α.Ε.Δ. εφαρμόζει στοχευμένα προγράμματα. Και φυσικά, έχουμε ήδη προϋπολογίσει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό να «πέσει» στην αγορά για τη διαφύλαξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα πρέπει, όμως να μη ξεχνάμε ότι οι προσπάθειες που πρέπει να γίνονται, είναι πολύ μεγάλες. Αυτό κάνει η κυβέρνηση και φυσικά, με την προοπτική που δίνουμε, είναι να σωθούν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας. Να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες και μάλιστα σε τομείς, οι οποίοι θα διαφυλάσσουν και τη μονιμότητα των νέων θέσεων εργασίας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό.

ΠΑΠΠΑ: Μπορείτε να προσδιορίσετε πόσο είναι αυτό το ποσό, που λέτε ότι θα πέσει στην αγορά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι συγκεκριμένα προγράμματα. Ήδη ο Ο.Α.Ε.Δ. έχει εκδώσει ανακοίνωση, αλλά θα υπάρξει και ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας, πολύ σύντομα, εντός των ημερών, έτσι ώστε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό το οποίο είναι μεγάλο -θα ανακοινωθεί και με ποιον τρόπο- θα «πέσει» στην αγορά.

ΠΑΠΠΑ: Να ρωτήσω και κάτι ακόμη, σε άλλο θέμα. Αν έχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση γι` αυτή την κινητοποίηση που γίνεται μέσω τηλεοπτικού σταθμού και blogs για κινητοποίηση έξω από το σπίτι του πρώην Πρωθυπουργού κ. Σημίτη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από αυτό το βήμα, έχω επαναλάβει και επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά και σήμερα, ότι είναι πραγματικά αποτροπιαστικό να δημιουργούνται τέτοιου είδους οργανωμένες κινήσεις, «δήθεν έκρηξης οργής». Μάλιστα, στην ελληνική ιστορία γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σήμαινε κάποτε αγανακτισμένος πολίτης. Πολίτες οι οποίοι κάθε άλλο παρά ασκούσαν τα χρέη τους ως πολίτες, δημιουργούνταν ως υποτιθέμενη κίνηση αγανακτισμένων για να στιγματίσουν πολιτικές καταστάσεις, να ενοχοποιήσουν ολόκληρες πολιτικές παρατάξεις. Η Ελλάδα αυτό το έχει βιώσει με το χειρότερο τρόπο. Τέτοιου είδους ενέργειες, ειδικά εναντίον ενός πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει προσφέρει πολλά στη χώρα, μέσα από μια οργανωμένη πολιτική δραστηριότητα, είναι πραγματικά καταδικαστέες. Είναι καταδικαστέο το γεγονός ότι μια πολιτική προσωπικότητα τείνει να στιγματιστεί με αφίσες, με φέιγ-βολάν που καθυβρίζουν έναν πρώην Πρωθυπουργό. Φυσικά, τέτοιου είδους κινήσεις είναι κινήσεις αποπροσανατολισμού. Δεν εξυπηρετούν κανένα δημόσιο συμφέρον, δεν εξυπηρετούν κανένα κοινωνικό συμφέρον, είναι ξένες και προς τα κοινωνικά πρότυπα, αλλά και στις στοχεύσεις που έχει σήμερα η ελληνική κοινωνία για το ξεπέρασμα της κρίσης. Τείνουν στα όρια της αυτοδικίας, κάτι που είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Θα πρέπει για άλλη μια φορά να επαναλάβω από αυτό το βήμα, ότι, δυστυχώς, δεν αποδοκιμάζονται τέτοιου είδους κινήσεις με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Καλούμε τους πάντες, δηλαδή, όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, να αποδοκιμάσουν οτιδήποτε στιγματίζει πολιτικές προσωπικότητες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επ` αυτού. Έχουμε δύο Πρωθυπουργούς τα τελευταία χρόνια. Έναν Πρωθυπουργό που μας έβαλε στην ΟΝΕ και δημιούργησε μια ισχυρή οικονομία και έναν Πρωθυπουργό που μας έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας και βλέπουμε αυτές τις προβοκατόρικες κινήσεις κατά βάση, να προσανατολίζονται στο να διαμαρτυρηθούν και να παραπλανήσουν κιόλας την κοινή γνώμη, έξω από το γραφείο του κ. Σημίτη. Η ελληνική Πολιτεία πώς αποδέχεται τέτοιες κινήσεις που είναι εξόφθαλμα προβοκατόρικες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς, η ελληνική Πολιτεία δεν αποδέχεται τέτοιες κινήσεις. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα. Αυτές οι κινήσεις, όλες αυτές τις ημέρες, έχουν από εμάς, έντονα, το στοιχείο της καταδίκης, γιατί εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, υποτίθεται με υγιείς όρους που όμως οδηγούν, με την έλλειψη προτάσεων, στα αντίθετα αποτελέσματα. Είναι απαράδεκτο. Να ξεκαθαρίσω, όμως, ότι εμείς συνολικά είμαστε απέναντι σ` αυτού του είδους τις κινήσεις, ανεξάρτητα σε ποιον απευθύνονται. Υπάρχουν οργανωμένοι τρόποι έκφρασης, με αξιοπρέπεια. Οι επιλογές των Ελλήνων πολιτών εκφράζονται με πολύ συγκεκριμένους και αξιοπρεπείς τρόπους και μέσα από την εκλογική διαδικασία. Πραγματικά είναι λυπηρό και άξιο περιέργειας - εμείς βέβαια σαφώς και έχουμε την εξήγηση για όλα αυτά - να στοχοποιείται ο κ. Σημίτης που υπήρξε ο Πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης η οποία μας έβαλε στην ΟΝΕ, η οποία δημιούργησε ρυθμούς ανάπτυξης που η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή φρόντισε να απαξιώσει και να τη φέρει σε σημείο ύφεσης. Δημιούργησε θεσμούς τους οποίους πραγματικά θα ζήλευε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην Ε.Ε. Παρόλα αυτά, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κίνημα στο να λοιδορούνται τέτοιου είδους πολιτικοί. Ανεξάρτητα από την άποψη που έχει καθένας, ανεξάρτητα από το πολύ σεβαστό δικαίωμα διαμαρτυρίας, εδώ πρόκειται για ένα μεθοδευμένο σχέδιο, υποκινούμενο - δεν είναι μια απλή διαμαρτυρία - και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πώς υποκινείται και με ποιους τρόπους. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι σήμερα αυτό που κάνει η κυβέρνηση, καλούνται και θα πρέπει να κληθούν από τους πολίτες όλες οι πολιτικές δυνάμεις σαφέστατα να καταδικάσουν τέτοιου είδους πρακτικές και λογικές και όχι κάποιοι να υποκινούν ή να κλείνουν το μάτι, πιστεύοντας ότι μπορούν και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και ενοχοποιούν καταστάσεις και πρόσωπα που σαφέστατα δεν είναι ένοχα για το τι συμβαίνει σήμερα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και άλλη μια ερώτηση. Βλέπουμε από το Μέγαρο «Υπατία» να μεταφέρονται οι λαθρομετανάστες που κάνουν απεργία πείνας στα νοσοκομεία. Να κινδυνεύει η υγεία τους και μάλιστα ακούστηκε από έναν γιατρό ότι η κυβέρνηση θέλει νεκρό. Θέλει τελικά η κυβέρνηση νεκρό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο πραγματικά έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο συγκεκριμένος γιατρός που το είπε, είναι από αυτούς που προστατεύουν και υποκινούν τέτοιου είδους ενέργειες, φυσικά, μιλώντας εκ μέρους απεργών πείνας, ενώ ο ίδιος δεν κάνει κάτι ανάλογο. Η κυβέρνηση δεν θέλει νεκρούς, αυτό είναι αυτονόητο και αυταπόδεικτο. Η κυβέρνηση κάθε άλλο, παρά συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Εμείς, σεβόμαστε το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια αυτών των μεταναστών, όπως και οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη κυκλοφορεί στη χώρα μας. Σεβόμαστε το δικαίωμα επιλογής του να κάνει κάποιος απεργία πείνας. Εκείνο, όμως, που δεν θα επιτρέψουμε είναι ακριβώς το αντίθετο. Κάποιοι οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτούς τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα, που έχουν τον πόνο τους, που γίνονται όμηροι κάποιων πολιτικών επιδιώξεων, να απαγορεύουν ουσιαστικά σ` αυτούς τους απεργούς πείνας για τους οποίους υποτίθεται ότι αγωνίζονται να πάρουν τροφή και νερό. Γιατί έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία - έχουν αναφερθεί και θα αναφερθούν ακόμη πιο συγκεκριμένα επί του θέματος αυτού αρμόδιοι - όπου στους απεργούς πείνας απαγορεύτηκε απ` αυτούς τους γιατρούς και τους υποτίθεται αλληλέγγυους, να πάρουν τροφή και νερό, όταν μάλιστα το ζητούσαν. Άρα, είναι πολύ ξεκάθαρο ότι όχι απλώς η κυβέρνηση δεν θέλει νεκρούς, αλλά η κυβέρνηση καλεί όλους αυτούς, που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν τον αγώνα των μεταναστών, να σκεφθούν και να αναλογιστούν ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παίζουν ούτε με τις τύχες των ζωών αυτών των ανθρώπων, αλλά ούτε και με την τύχη της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Η υποκρισία των υποτιθέμενων αλληλέγγυων έχει ξεπεράσει κάθε όριο και θα πρέπει πραγματικά να δούμε ποιοι είναι και αυτοί οι αλληλέγγυοι. Ας μη ξεχνάμε ότι χθες κάποιοι αλληλέγγυοι είχαν κάνει κατάληψη σε γραφεία υπουργών στη Θεσσαλονίκη, στο γραφείο του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Οι αλληλέγγυοι αυτοί προέρχονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Η υποκρισία έχει και τα όριά της και μάλιστα, όταν αυτή η υποκρισία αγγίζει και τα όρια της ζωής αυτών των μεταναστών.

ΣΠΑΝΟΥ: Έγινε, όμως, μία συγκεκριμένη καταγγελία σήμερα, από τον Α΄ Περιφερειάρχη Υγείας, τον κ. Άρη Μουσιώνη, μιλώντας στον FLASH, ο οποίος είπε ότι σε δημόσια νοσοκομεία - και νομίζω στον Ευαγγελισμό - απαγορεύθηκε από συνοδούς των απεργών πείνας η σίτισή τους. Λέτε «δεν θα το επιτρέψουμε». Δηλαδή, τι ακριβώς κάνετε εκτός του να το καταγγέλλετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Πολιτεία τηρεί στο ακέραιο το καθήκον που έχει να κάνει. Και το καθήκον - επαναλαμβάνω ότι - είναι δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, κυρίως, και δικαίωμα στην επιλογή. Αλλά όταν ένας απεργός πείνας ζητά να πάρει νερό ή μία πορτοκαλάδα, δεν μπορεί κανείς να του το απαγορεύει. Και γι' αυτό ακριβώς θα υπάρχει εντολή προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να πράξουν τα αυτονόητα. Αυτό κάνουν, αλλά δεν μπορούν να γίνονται τιμητές αυτών των ανθρώπων, κάποιοι οι οποίοι ακριβώς για το αντίθετο, απ' ό,τι φαίνεται, δουλεύουν.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στο προηγούμενο θα επανέλθω, διότι θεωρώ ότι δεν έκλεισε κύριε Εκπρόσωπε. Διότι και νωρίτερα, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Καρχιμάκης, σε μία δήλωση που έκανε για όλα αυτά τα φαινόμενα, αφήνει σαφείς αιχμές κατά πολιτικών δυνάμεων. Εμμέσως πλην σαφώς, στη δήλωσή σας αφήνετε κι εσείς αιχμές, ότι κάποιοι δεν καταδικάζουν. Καθαρά, ρωτάω κι εσάς και την κυβέρνηση και το κόμμα και όλους: Βλέπετε συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις ή συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία υποκινούν αυτές τις καταστάσεις ή απλά είναι κάποιες καταστάσεις που τις υποκινούν τα κανάλια και κάποιοι άλλοι τύποι; Σ' αυτό θέλω μία ξεκάθαρη απάντηση, αν βλέπετε συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις ή συγκεκριμένους πολιτικούς παράγοντες οι οποίοι υποκινούν αυτές τις καταστάσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το έχω πει, λοιπόν, όλες αυτές τις μέρες που έχω αναφερθεί στο θέμα αυτό. Περιμένω ειδικά από τη Ν.Δ. όχι με απλές θεωρητικές καταδίκες από τον εκπρόσωπό της, αλλά με πράξεις από τα στελέχη του κόμματος της Ν.Δ., να καταδικάσουν με πρακτικό τρόπο και όχι απλώς θεωρητικό και απολογητικό. Όταν εγώ είχα καταγγείλει ότι υποκινούν τέτοιου είδους κινήσεις, θα πρέπει με πρακτικό τρόπο να δείξει η Ν.Δ. ότι συναισθάνεται το μέγεθος της ευθύνης, ως προς τη διαμόρφωση κανόνων και πρακτικών στην πολιτική ζωή, ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντί να απολογούνται, επαναλαμβάνω, υποκινούν στελέχη της Ν.Δ. - και έχω αναφερθεί ήδη, εδώ και δύο-τρεις ημέρες αναφέρομαι στο θέμα αυτό - τέτοιου είδους κινήσεις. Άρα, οποιεσδήποτε άλλες θεωρητικές καταδίκες απαλές, χλιαρές και κατ' ανάγκη, του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., κάθε άλλο παρά πείθουν. Η Ν.Δ. γνωρίζει πολύ καλά ποια στελέχη της συμμετέχουν σ' αυτές τις υποκινήσεις, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι βρίσκονται πίσω απ' αυτές τις κινήσεις και θα πρέπει, επιτέλους, έστω και σε ένα σημείο να πει την αλήθεια και να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι σ' αυτό το ζήτημα που δεν αφορά μόνο στον κ. Σημίτη ή στον οποιονδήποτε από εμάς. Αφορά - επαναλαμβάνω - σε πρακτικές που διαμορφώνονται, που θυμίζουν άλλες εποχές «αγανακτισμένων πολιτών» και έχει άμεση ευθύνη γι' αυτό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ναι, αλλά κύριε Εκπρόσωπε μιλάτε πάλι χωρίς να αναφέρεστε συγκεκριμένα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να ξεκαθαρίσω κάτι: Δεν είμαι αρμόδιος να πω ονόματα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ήδη, υπάρχει ένα θεσμικό κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία ασκεί έναν θεσμικό ρόλο. Εάν έχετε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο για κάποιο στέλεχός της, γιατί αλλιώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ένα θεσμικό ρόλο, όπως έχετε κι εσείς, όπως έχουν και τα άλλα κόμματα. Εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στελέχη που υποκινούν αυτές τις κινήσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να το πει επωνύμως.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Λοιπόν, κοιτάξτε: Ούτε ήρωες θα φτιάξουμε από αυτό το βήμα, ούτε θα μπούμε σε κυνήγι προσώπων και να στοχοποιήσουμε ανθρώπους. Η Ν.Δ. - μιλάω πολύ θεσμικά και απευθύνομαι πολύ θεσμικά προς τη Ν.Δ. - έχει ευθύνη να συμμαζέψει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά με ποιο τρόπο κινείται: με ακραίες επιδιώξεις και με ακραίους χαρακτηρισμούς δημοσιοποιεί πλέον τις απόψεις της η Ν.Δ. Και φαίνεται ότι αυτή η ακρότητα έχει και άλλες συνέπειες, όπως είναι η υποδαύλιση τέτοιου είδους κινήσεων. Η ευθύνη δεν είναι δική μας. Η ευθύνη είναι αυτών οι οποίοι δημιουργούν τέτοιου είδους κινήσεις. Τις χαρακτηρίζουν «εκρήξεις οργής του απλού κόσμου», ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό δεν συμβαίνει. Πραγματικά, περιμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση, όχι μόνον από τη Ν.Δ., αλλά από όλες τις πολιτικές κινήσεις και δυνάμεις, καθώς και από τα κόμματα της αριστεράς που έχουν υποστεί όλο αυτό το θέμα των «αγανακτισμένων πολιτών» με τον χειρότερο τρόπο στο παρελθόν. Μόνον έτσι μπορούμε να είμαστε ξεκάθαροι. Το όλο θέμα δεν έχει καμία σχέση με πρόσωπα. Έχει να κάνει με θεσμούς και με συγκεκριμένες κινήσεις καθαρά πολιτικού χαρακτήρα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επειδή αναφερθήκατε, κύριε Εκπρόσωπε, στην αρχή της ομιλίας σας για κινήσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη και που όπως μας είπατε έχουν ήδη αποφέρει καρπούς, διαπιστωτικά να πω ότι προφανώς χαίρομαι γιατί το υπουργείο Οικονομικών θέλησε να πατάξει την πλουτοκρατία αυξάνοντας τους αντικειμενικούς φόρους στο Ψυχικό, θα ήθελα να μου πείτε εάν συμμερίζεσθε ότι με τέτοιου είδους κινήσεις που προφανώς θα συμπαρασύρουν και άλλους Δήμους και άλλες περιοχές της χώρας, τονώνεται μία από τις ατμομηχανές της οικονομίας, όπως είναι η οικοδομή, η οποία έχει ήδη υποστεί - όπως ξέρουμε όλοι - ένα τεράστιο πλήγμα τα τελευταία χρόνια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η τόνωση της οικονομίας δεν μπορεί να βασίζεται πάνω σε μία ανομία. Και ανομία θα είναι να υπάρχουν πολύ χαμηλές αντικειμενικές αξίες, σε σχέση με την πραγματική, την εμπορική και αγοραία αξία. Όμως, αυτό που ρωτάτε, το οποίο πραγματικά δημοσιεύθηκε σήμερα και κατά κόρον στον Τύπο, έχει μια ιστορία: Αντικειμενικές τιμές από το 2007 κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι δεν καθορίσθηκαν νόμιμα και μάλιστα σε μία ζώνη ειδικά του Ψυχικού. Άρα, από τη στιγμή που το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι δεν υπήρχαν τα αναγκαία και νομιμοποιητικά στοιχεία για να καθοριστεί η αντικειμενική αξία σ' αυτή τη ζώνη, έπρεπε σήμερα η ελληνική Πολιτεία να έλθει και να ορίσει κάποιες άλλες τιμές. Ο ορισμός αυτών των τιμών γίνεται με έναν αντικειμενικό τρόπο, λαμβάνοντας υπ' όψη όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία καθορίζουν τις αντικειμενικές τιμές. Εάν δεν το κάνουμε, τότε πραγματικά θα έχουμε ανισότητα, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει πρόσφατος καθορισμός αντικειμενικής τιμής, για παράδειγμα στη Φλώρινα, και να μην υπάρχει επικαιροποιημένος καθορισμός τιμής για μία ζώνη του Ψυχικού. Ξεκάθαρα, είναι θέμα Δικαιοσύνης. Είναι θέμα, ξεκάθαρα, επιβολής και επαναφοράς της νομιμότητας. Και εάν δεν το κάναμε, τότε πραγματικά θα ήμασταν υπόλογοι. Κανείς «δεν τα βάζει» ούτε με τους κατοίκους του Ψυχικού, ούτε με κανέναν άλλον πολίτη.

Ασφαλώς και θα πρέπει να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο είναι απότοκο της κρίσης. Αλλά με το να χαρίζουμε ουσιαστικά σε κάποιους την αντικειμενική αξία κρατώντας την χαμηλή, τότε υπάρχει θέμα και νομιμότητας και κοινωνικής αδικίας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μου επιτρέπετε, το τυπικό είναι αυτό που λέτε, όντως.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και το ουσιαστικό.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εντάξει. Να πω όμως την ένσταση; Αυτό που έκανε εντύπωση - αυτό κατάλαβα εγώ τουλάχιστον από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων - ότι ήταν πολύ μεγάλη η αύξηση της αντικειμενικής σ' αυτή τη ζώνη που αναφέρεστε. Εάν τα κριτήρια είναι αντικειμενικά, δεν το ξέρω, δεν είμαι ειδικός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μου κάνει εντύπωση αυτό και συμπαρέσυρε και την υπόλοιπη περιοχή του Ψυχικού και προφανώς - δεν ξέρω, λέω - θα συμπαρασύρει ενδεχομένως και άλλες περιοχές της χώρας σε μια τέτοια περίοδο. Αυτό απλώς το διευκρινίζω, για να μην φανεί ότι κάτι άλλο υπονοούσα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αντιληπτό το τι εννοούσατε. Όντως, υπήρξε μία μεγάλη αύξηση, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, βάσει των οποίων καθορίζονται οι αντικειμενικές τιμές. Και επειδή υπήρχε αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, γιατί τότε στον καθορισμό της αντικειμενικής τιμής δεν ελήφθησαν υπ' όψη συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά έγινε μία, προφανώς, αυθαίρετη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Το ερώτημά μου είναι εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να εξομοιώσει, κατά το δυνατόν, τις αντικειμενικές με τις πραγματικές αξίες. Έχετε τέτοιο στόχο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γνωστό ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι χαμηλότερες - και ένα διάστημα ήσαν κατά πολύ χαμηλότερες - ακόμη και σήμερα των πραγματικών εμπορικών και αγοραστικών αξιών των περιοχών. Υπάρχει μία τάση - και αυτό είναι το νόμιμο - να εξομοιώνονται με τις εμπορικές αξίες. Το ζήτημα της οικοδομικής δραστηριότητας και των μεταβιβάσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, εμείς το λαμβάνουμε υπ' όψη. Και φυσικά, όταν θα υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών τιμών, γιατί μέχρι στιγμής δεν υπήρξε, τότε όλα αυτά θα ληφθούν υπ' όψη.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για το οικονομικό βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, που εμφανίζει διάφορα πολύ απογοητευτικά στοιχεία για το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες την προσπάθεια που λέτε ότι κάνετε για να αντιμετωπίσετε την κρίση, όπου 8 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι και για τα δημόσια οικονομικά και για τα προσωπικά τους οικονομικά και 6 στους 10 αξιολογούν αρνητικά την προσφυγή της κυβέρνησης στο ΔΝΤ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μάλιστα. Πάντως, το ότι μετριέται ένα χρόνο μετά η προσφυγή όχι στο ΔΝΤ - γιατί εάν τέθηκε έτσι η ερώτηση είναι λάθος ερώτηση και πολλές φορές έχουμε υποστεί συνέπειες λανθασμένων ερωτήσεων για συγκεκριμένους λόγους - διότι δεν προσφύγαμε στο ΔΝΤ, προσφύγαμε σε έναν τριμερή μηχανισμό και το κάναμε πολύ συνειδητά, έχοντας εξηγήσει κατ' επανάληψη την ανάγκη να υπάρχει αυτός ο μηχανισμός για να μπορούμε σήμερα να συζητάμε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων σ' αυτήν εδώ την αίθουσα: Nα συζητάμε για αντικειμενικές αξίες, για μισθούς και όλα τα υπόλοιπα.

Το να τίθενται τέτοιες ερωτήσεις ένα χρόνο μετά, πραγματικά, δεν γνωρίζω πού αποσκοπούν.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Για τη δική μου ερώτηση, τα λέτε αυτά; Για να καταλάβω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, βέβαια. Απαντώ σ' αυτά που αναφέρατε από το ΕΒΕΑ, των οποίων δεν γνωρίζω την ακριβή διατύπωση. Από εσάς τα ακούω.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Έρευνα είναι. Ένα οικονομικό βαρόμετρο, δεν είναι ερώτηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πώς προέκυψε η έρευνα αυτή; Προφανώς από ερωτήσεις. Γι' αυτό είπα στην αρχή πώς τίθενται οι ερωτήσεις και εάν τίθενται όπως πρέπει και για ποιό λόγο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Παραγγελία του Μίχαλου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπεισέρχομαι στη διαδικασία αξιολόγησης της συγκεκριμένης έρευνας. Πάντως, είναι καλό να γίνονται έρευνες, αρκεί να γίνονται σε σωστή βάση. Όμως, εκείνο που θέλω να πω είναι - και το γνωρίζουμε - ότι πράγματι υπάρχει μία απαισιοδοξία στον κόσμο, υπάρχει απογοήτευση στους πολίτες, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, εφ' όσον βρισκόμαστε στο μέσο μιας κρίσης. Οτιδήποτε άλλο κι αν λέγαμε, θα ήταν πραγματικά υποκρισία. Οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε σε ποια δύσκολη κατάσταση - και σε επίπεδο ψυχολογίας και συναισθημάτων - βρίσκεται σήμερα ο κόσμος, είμαστε εμείς, οι οποίοι έχουμε επαφή με τον κόσμο. Και φυσικά δεν χρειάζεται μία έρευνα να μας το πει αυτό. Από την άλλη όμως, απέναντι σε τέτοιου είδους έρευνες, εμείς βάζουμε και την πραγματικότητα: Tι κάνουμε για να σταματήσει και να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Εμείς λέμε ότι απέναντι σ' αυτό έχουμε συγκεκριμένους στόχους, συγκεκριμένο σχέδιο. Εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν με το πάτημα ενός κουμπιού. Εμείς είμαστε αυτοί που λέγαμε ότι και το 2011 θα είναι χρονιά της κρίσης. Για να μπορέσουν από το 2012 και μετά να αλλάξουν τα πράγματα. Εμείς είμαστε αυτοί - η παρούσα κυβέρνηση - που μέσα σ' αυτό το εξαιρετικά δύσκολο πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, κυβερνάμε και πολιτευόμαστε, προσπαθούμε να κάνουμε μεγάλες τομές, μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα αποδειχθούν ότι έχουν και τις συνέπειές τους μετά το ξεπέρασμα της κρίσης.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή κάποιοι θίχτηκαν μάλλον από την ερώτησή μου, να σας ρωτήσω και για ένα άλλο θέμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιοι θίχτηκαν;

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Για τη λίστα των οφειλετών για τα 35 δις ευρώ τα οποία είχατε προσπαθήσει να απαλλάξετε από αυτή την υποχρέωση και με ρύθμιση μάλιστα νομοθετική. Θα την δώσετε κάποτε τη λίστα αυτή γιατί ρωτούν και βουλευτές σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε πει επανειλημμένως και μάλιστα εμπεριέχεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο μία συγκεκριμένη ρύθμιση στο πώς κάποιες απαιτήσεις μπορούν να χαρακτηρισθούν ότι δεν μπορούν να εισπραχθούν, προκειμένου να αποσαφηνισθεί ποιες είναι αυτές οι απαιτήσεις, με ποιό τρόπο και πώς μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα, ως προς τον εντοπισμό τους. Και υπάρχει ένας αντικειμενικότατος τρόπος - μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μέσα από μία σειρά ασφαλιστικών δικλείδων που δεν αφήνουν κανένα, μα κανένα περιθώριο να υπάρχει υποκειμενικό στοιχείο ορισμού αυτών των οφειλών - έτσι ώστε πραγματικά να μπορούμε και να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι αυτές οι οφειλές που μπορεί και πρέπει να εισπράξει - μπορεί κυρίως - το ελληνικό δημόσιο και φυσικά με ποιόν τρόπο θα γίνει ο ορισμός αυτός.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατηγορείτε τη Ν.Δ. ότι δεν προσέρχεται σ' αυτόν τον διάλογο για την οικονομία με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, αλλά έχει όμως η Ν.Δ. ένα ισχυρό επιχείρημα - χρησιμοποιείται πολλές φορές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τη Ν.Δ. ως άλλοθι για επικοινωνιακούς λόγους - ότι επί της ουσίας δεν δέχεστε καμία πρόταση και το έχετε κάνει και στο παρελθόν, άρα γιατί να προσέλθει στον διάλογο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στον διάλογο η Ν.Δ. δεν προσήλθε, όπως δεν έχει προσέλθει ποτέ σε κανέναν διάλογο. Αυτή είναι η στάση και συμπεριφορά της. Μια στάση πραγματικά ανεύθυνη. Μάλιστα εκδόθηκε και μία ανακοίνωση του αναπληρωτή τομεάρχη οικονομίας της Ν.Δ., του κ. Σταϊκούρα, στην οποία διατυπώνεται μία σειρά αιτιάσεων κατά της κυβέρνησης - αρχής γενομένης από την έναρξη της θητείας της - οι οποίες κάθε άλλο παρά διαφωτίζουν, αντιθέτως συσκοτίζουν τους λόγους για τους οποίους δεν προσέρχεται η Ν.Δ. στον ειλικρινή διάλογο στον οποίο την καλούμε. Μας είπε ότι δεν ακούμε τις προτάσεις της. Μα, για να ακούσουμε τις προτάσεις της, θα πρέπει να προσέλθει και στον διάλογο. Εάν αναφέρεται σε κάποιες προτάσεις που είχε κάνει ο κ. Σαμαράς πριν από πολλούς μήνες στο Ζάππειο, όταν μας έχουν πει ότι θα υπάρξει «Ζάππειο 2» για τον κ. Σαμαρά, όπου θα προτείνει καινούργιες λύσεις και θα διατυπώσει νέες προτάσεις, γιατί οι προηγούμενες δεν είναι επικαιροποιημένες, πλην όμως δεν μας τις λέγουν, τότε αυτό συνιστά αν μη τι άλλο πολύ μεγάλη υποκρισία εκ μέρους της Ν.Δ. Εάν η Ν.Δ. ήταν σοβαρή παράταξη, η οποία μάλιστα κυβέρνησε και κατέστρεψε αυτόν τον τόπο τα τελευταία 6 χρόνια πριν από τον Οκτώβριο του 2009 και απέκρυψε, όχι απλώς δεν αποτύπωσε και δεν έλυσε, αλλά απέκρυψε από όλους μας τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού κράτους, θα περίμενε κανείς, πραγματικά έστω και σήμερα, όχι να γίνει συνένοχος με κάποιες πολιτικές μας όπως ισχυρίζεται, αλλά τουλάχιστον να απενοχοποιηθεί, προσερχόμενη σε διάλογο και με συγκεκριμένες προτάσεις. Φαίνεται ότι στη Ν.Δ. υπερτερεί άλλο πνεύμα - και το πνεύμα αυτό είναι ορατό σε όλα τα επίπεδα - δημοσιοποίησης απόψεων και κινήσεων της Ν.Δ. Όμως, ένα πνεύμα πολύ κατώτερο των περιστάσεων. Επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι η Ν.Δ., χωρίς να εγκαταλείψει τις πολιτικές θέσεις της, θα έπρεπε να προσέλθει στον διάλογο, να συζητήσουμε και φυσικά να αρνηθεί εάν χρειαζόταν ή να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι δεν ακούσαμε τις προτάσεις της. Προτάσεις τις οποίες δεν μας τις έχει πει - τις έχει μέχρι στιγμής κρυμμένες - γιατί περιμένει να τις ανακοινώσει ο κ. Σαμαράς στο «Ζάππειο 2». Τότε, για ποιες προτάσεις μιλάμε; Άρα, είναι καιρός αυτή η υποκρισία να φύγει από τη μέση.

Και να μην μιλάμε μόνο για τη Ν.Δ. Εδώ έχουμε μια σύγκλιση της ανευθυνότητας της Ν.Δ. με αυτήν άλλων κομμάτων της αριστεράς. Δεν έρχονται να συζητήσουμε και συγκλίνουν σ' αυτό το μέγεθος της ανευθυνότητας, που ειδικά στη σημερινή εποχή θα έπρεπε να μην υπάρχει καν ούτε σαν σκέψη. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Εμείς καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις σ' έναν διαρκή διάλογο. Αλλά ειδικότερα να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να φθάσουμε στο 2015: Να συζητήσουμε για ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο που ξεπερνά τη θητεία μιας κυβέρνησης και θέτει βάσεις για να πορευθεί η χώρα με έναν συντεταγμένο λόγο και τρόπο μέχρι το 2015. Προφανώς, όμως, για τους δικούς τους μικροκομματικούς λόγους δεν προσέρχονται και οι μεν αλλά και οι δήθεν προοδευτικοί αριστεροί δε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μια διευκρίνιση, επειδή διάβασα ότι η Ν.Δ. προσήλθε μεν στον διάλογο αλλά συμφώνησε - ή πρόκειται να συμφωνήσει - με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας της κ. Μέρκελ. Η κυβέρνηση επ' αυτού έχει καταλήξει τι θα κάνει τελικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μπορούσε, πρώτα απ όλα, να έρθει να μας τα πει η Ν.Δ. για να γνωρίσουμε και εμείς ποιες είναι οι θέσεις της και ποιες είναι οι προτάσεις της. Και φυσικά είναι επιβεβλημένο - και το λέω με πλήρη επίγνωση - πως όταν πηγαίνουμε σε μια διαπραγμάτευση τόσο σοβαρή και τόσο κρίσιμη για το μέλλον της χώρας μας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης, δεν μπορεί να μην προσέρχεται σε συζήτηση, στην κατάθεση προτάσεων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν προτιμάει η Ν.Δ. να δημοσιοποιεί το τι θα κάνει όταν θα συζητήσει με τους εταίρους του ΕΛΚ , αλλά να μην προσέρχεται να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και να συζητήσει με την κυβέρνηση, είναι δικό της θέμα. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, εμείς πάμε με συγκεκριμένες στοχεύσεις. Προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε, μέχρι την τελευταία στιγμή, να συμμετέχουμε στη συνδιαμόρφωση θέσεων που θα ωφελούν πρώτα απ όλα εμάς, σε εθνικό επίπεδο, αλλά και ευρύτερα την Ε.Ε. Όποιος το αρνείται είναι δικό του θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι νόημα έχει αυτό το ανεξαρτήτως προθέσεων φαιό κατασκεύασμα, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπ. Δικαιοσύνης κ. Καστανίδης, σχετικά με το ρατσισμό. Να σας θυμίσω ότι με ανάλογο νόμο ο Ροζέ Γκαροντί στην Γαλλία έχει καταδικαστεί. Πάμε σε μια ποινικοποίηση της σκέψης. Δεν θα μπορεί κανείς να εκφράσει την άποψή του - έστω την ανόητη - για το εάν υπήρξε ολοκαύτωμα ή όχι. Τι νόημα έχει αυτό το νομοσχέδιο; Και δεύτερον, γιατί τώρα; Όλα τα είχαμε αυτό έλειπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ όλα έτσι όπως θέτετε το ερώτημα, κ. Σιδέρη, δεν γνωρίζω εάν...

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ανεξαρτήτως προθέσεων, έτσι; Πάντως φαιό είναι στην ουσία του.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μάλιστα. Νομίζω ότι αυτό το είπε και ο Μητροπολίτης Πειραιώς...

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το είπε διαφορετικά ο Σεραφείμ. Ξέρω τη δήλωσή του.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα κάνω ανάλυση αυτού του νομοθετήματος. Να σας διαβεβαιώσω πάντως, ότι αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο υπουργός Δικαιοσύνης, έχει μια εξαιρετική ευαισθησία σε κάθε είδους κοινωνικά θέματα. Και να είστε σίγουρος ότι με αυτό το νομοθέτημα, πραγματικά θα κατοχυρώνεται η σκέψη και η δράση όλων όσοι πιστεύουν σε συγκεκριμένα ζητήματα, πράγμα πολύ σημαντικό. Κανείς δεν πρόκειται να απαγορεύσει, με οποιουσδήποτε τρόπους και κυρίως συνωμοσιολογικούς, βλέποντας συνωμοσίες πίσω από οτιδήποτε, τη βούληση και την πράξη μιας κυβέρνησης η οποία είναι προοδευτική, έχει συγκεκριμένους τρόπους, πρακτικές, μεθόδους και ιδεολογικές προσεγγίσεις. Συνεπώς, όχι απλά δεν θα πρέπει να ανησυχεί κανείς γι αυτό, αλλά το αντίθετο. Εάν δεν κινούμασταν με αυτόν τον τρόπο, τότε πραγματικά θα χάναμε και το ιδεολογικό μας στίγμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σας διαψεύδει το άρθρο 4, που λέει ότι «τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, όποιος δημόσια, προφορικά ή διά του Τύπου ή διά του διαδικτύου, εγκωμιάζει, αρνείται ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσει, να διεγείρει βιαιοπραγίες, εχθροπάθειες» κλπ. Άρα δεν ισχύουν αυτά που λέτε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας μετέφερα την ισχυρή άποψη της κυβέρνησης και την επαναλαμβάνω.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ : Κύριε Υπουργέ, σήμερα διάβασα για κάποιες δηλώσεις της κ. Μέρκελ, με τις οποίες προϊδέασε ότι στο επόμενο Eurogroup θα συστήσει η ίδια ή τέλος πάντων θα προτείνει την εφαρμογή φορολογίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Θα ήθελα να ρωτήσω αν πρόκειται για την ίδια πρόταση του Πρωθυπουργού και αν υπάρχει κάποιο οικονομικό αποτέλεσμα, το οποίο μπορούμε να περιμένουμε από μια τέτοια κίνηση, εφόσον βεβαίως υιοθετηθεί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είχαμε αναφερθεί - και εδώ στο χώρο είχα αναφερθεί, σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών - γι` αυτή την προσπάθεια που κάναμε, γι` αυτή την πρόταση που φέραμε εμείς, οι ευρωβουλευτές μας με εισηγήτρια την κ. Ποδηματά, για το φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ένας φόρος ο οποίος θα αποφέρει ένα πολύ μεγάλο έσοδο στα οικονομικά του κράτους - και που φυσικά είναι ένας φόρος επιβολής Δικαιοσύνης - έτσι ώστε τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να καταβάλλουν φόρο για τις συναλλαγές που γίνονται και για τα κέρδη τα οποία προσλαμβάνουν, αποκομίζουν, από τέτοιου είδους συναλλαγές. Δεν θα επανέλθω σε μια καταγγελία που είχα κάνει για το τι έκανε η κ. Κράτσα όταν συζητιόταν αυτό το θέμα στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό, όμως, που μας ενδιαφέρει εμάς σήμερα, είναι να έχει πραγματικά αυτό το όφελος η Ε.Ε. Είναι σημαντικό ότι υιοθετείται μια πρόταση, που ήταν πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Έστω και μέχρι τώρα, γιατί τίποτε δεν είναι σίγουρο. Επαναλαμβάνω ότι γίνονται διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα στην Ε.Ε. Και πραγματικά θα είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, ειδικά σε αυτή την περίοδο, να υπάρχει η θέσπιση ενός τέτοιου φόρου.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1085841898-1299191474=:11034--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 3 March 2011 - 22:30:49 UTC