Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-02-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-179724771-1297806079=:20159 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 316509804

Έκδοση 1

BRIEFING(150211)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Συνεχίζουμε μία τιτάνια προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Οι θυσίες πιάνουν τόπο και αξιοποιούνται προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας και της προσπάθειας που γίνεται από την κυβέρνηση είναι ορατά κάθε ημέρα, πλέον.

Να θυμίσω σ' αυτό το σημείο τι έλεγαν διεθνείς και εγχώριοι παράγοντες, για τη δυσκολία και την κρισιμότητα της έγκρισης της 4ης δόσης του προγράμματος και φυσικά τους διαψεύσαμε όλους για ακόμη μία φορά. Πήραμε την έγκριση για την 4η δόση με επιτυχία και με τα πλέον εγκωμιαστικά σχόλια όλων για την προσπάθεια του ελληνικού λαού και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Σήμερα είχαμε άλλη μία τρίμηνη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, όπως γνωρίζουμε, ακόμη πιο επιτυχημένη από τις προηγούμενες. Αντλήσαμε 300 εκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 3,85% που είναι και το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2010. Η ζήτηση υπερκαλύφθηκε 5 φορές με το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών να φθάνει στο 62%.

Για την κυβέρνηση, αυτού του είδους τα τεστ αξιοπιστίας είναι πολύ σημαντικά. Αυτά αποδίδουν την απαρχή μιας νέας πραγματικότητας, μιας κατάστασης διαφορετικής από το παρελθόν και αποτελούν σαφείς ενδείξεις της καλής μας πορείας και της αποδοτικότητας των πολιτικών μας.

Είμαστε σε καλό δρόμο. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Αλλάζουμε την εικόνα, αλλά και την πραγματικότητα της χώρας μας. Και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να διαψεύδουμε όλες τις διεθνείς και εγχώριες Κασσάνδρες, σε κάθε ευκαιρία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω εάν αυτά τα 50 δις, για τα οποία μιλάμε από την Παρασκευή για την τρόικα, είναι δέσμευση απέναντι στην τρόικα ή όχι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να ξεκαθαρίσω για άλλη μια φορά ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που βάλαμε σαν στόχο, έναν πολύ μεγάλο στόχο ενδεικτικό αλλά με ρεαλιστικές κατευθύνσεις και που δείχνει ακριβώς τον προσανατολισμό της πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και το πόσο πετυχημένα πήγαμε μέχρι τώρα για να μπορούμε να ανεβάζουμε τους πήχεις στους στόχους μας, είναι απόφαση και μόνον της ελληνικής κυβέρνησης.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να διευκρινίσω αν είναι δέσμευση. Εκτός από απόφαση, το καταλαβαίνω, είναι δέσμευση ότι μέχρι το 2015 θα έχουν μπει στο συρτάρι, για την αποπληρωμή των χρεών του ελληνικού δημοσίου, 50 δις ευρώ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δέσμευση προς ποιους;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Προς τον ελληνικό λαό, προς την κυβέρνηση, προς τους εταίρους μας. Γιατί και ο κ. Γιούνκερ το ίδιο ανέφερε χθες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ότι;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τα ανέφερε πάλι τα 50 δις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι. Όχι για πώληση, βέβαια, όπως βγήκε χθες. Και βγήκε τελείως στρεβλά.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Όχι για πώληση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για αξιοποίηση. Εκείνο το οποίο έχουμε να κάνουμε και είναι δέσμευσή μας, είναι να προσπαθήσουμε πραγματικά να αλλάξουμε -και αυτό κάνουμε- εκείνες τις συνθήκες και εκείνες τις καταστάσεις, ώστε επιτέλους αυτή η αναξιοποίητη δημόσια περιουσία του ελληνικού λαού, που σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από αναξιοποίητη είναι και μία περιουσία που την λυμαίνονται και διάφορα συμφέροντα, εφ' όσον ακόμη είναι ακατάγραπτη και ήδη τώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της καταγραφής, μετά από πολλές-πολλές δεκαετίες, είναι να αξιοποιηθεί -όχι να πουληθεί, ούτε να εκποιηθεί, αλλά να αξιοποιηθεί όπως έχουμε υποχρέωση ως Πολιτεία να κάνουμε- προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Δεν μπορούμε να έχουμε υποβάλει τους Έλληνες πολίτες σε θυσίες, οι οποίες πραγματικά ήταν πρωτόγνωρες και να αφήνουμε απ' έξω την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που είναι επιτακτικό καθήκον και είναι καθήκον όλων μας, έτσι ώστε αυτή η περιουσία να αποκτήσει επιτέλους έσοδα, να έχουμε και εισοδήματα από αυτή την αξιοποίηση της περιουσίας. Αυτό είναι δέσμευσή μας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να συνεχίσω την ερώτηση του συναδέλφου: Είναι δέσμευση η συγκομιδή 50 δις ευρώ έως το 2015, προς τους δανειστές μας; Και αν δεν πετύχουμε τον στόχο αυτό, η κυβέρνηση θα αναζητήσει άλλους τρόπους για να υπερκαλύψει αυτό που δεν έχουμε πετύχει; Είναι δέσμευση υπ' αυτήν την έννοια, λοιπόν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας είπα με ποια έννοια είναι δέσμευση. Μακάρι να είμαστε σε θέση και να δεσμευθούμε, ότι αυτά τα 50 δις θα τα βρούμε. Αυτό θα έδειχνε και θα δείξει την αποφασιστικότητά μας. Αλλά η δέσμευση είναι δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, να κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε στο μεγαλύτερο ποσοστό δυνατότητας να εξοικονομήσουμε αυτά τα 50 δις από την αξιοποίηση της αναξιοποίητης και πολλές φορές χαμένης δημόσιας περιουσίας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Άρα, κύριε Εκπρόσωπε, δεν έχουμε αναλάβει κάποια υποχρέωση...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Δεν έχουμε αναλάβει κάποια συγκεκριμένη υποχρέωση απέναντι στους δανειστές μας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα. Απάντησα προηγουμένως.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Προ ολίγου ο κ. Πρωθυπουργός είπε «προτείνω νόμο για να απαντήσουμε με πράξεις, σε κάθε καλοπροαίρετο και κακοπροαίρετο, ότι η δημόσια γη δεν πουλιέται». Δύο ερωτήσεις: Θα θέλατε να μας προσδιορίσετε στο εσωτερικό ποιοι είναι οι κακοπροαίρετοι; Το πρώτο. Το δεύτερο, θα έχει και αναδρομική ισχύ αυτός ο νόμος; Δηλαδή ένας Άγγλος συνταξιούχος που έχει έλθει στην Ελλάδα και έχει πάρει ένα χωραφάκι και αυτού θα απαγορεύεται να κατέχει ελληνική γη; Πώς θα προσδιοριστεί αυτό, εάν πουλιέται και σε τι μέγεθος, σε τι βαθμό η γη της χώρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι απορίες σας είναι σωστές και λογικές ως προς το τεχνικό μέρος, το οποίο σαφώς και θα προσδιοριστεί. Πρώτα απ' όλα οι νόμοι δεν έχουν αναδρομική ισχύ και εννοείται ότι όποιος κατέχει δημόσια περιουσία, όποιος κατέχει περιουσία με νόμιμο τρόπο, δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί. Εκτός εάν υπάρχει παρανομία. Από εκεί και πέρα, όμως, έχουμε υποχρέωση να κατοχυρώσουμε, από τη στιγμή που ξεκινήσαμε να γίνεται και η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας, να την κατοχυρώσουμε. Και είναι σημαντικό αυτό που έχει εξαγγείλει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, προκειμένου να μην υπάρχει και καμία αμφισβήτηση.

Ως προς το ποιοι είναι οι κακόπιστοι στο εσωτερικό, γνωρίζουμε ότι είναι όλοι αυτοί που διακινούν ότι η αξιοποίηση είναι πώληση, οι οποίοι ακόμη και σήμερα προσπαθούν ψευδεπίγραφα να ταυτίσουν την αξιοποίηση με εκποίηση και με χαριστικές εκποιήσεις της ελληνικής δημόσιας γης, κάτι που σαφώς και δεν συμβαίνει. Και κυρίως αυτό, θα πρέπει να το αντιληφθεί και η Ν.Δ.. Γιατί μέσα σε πολύ θολό τοπίο έρχεται να μας καταγγείλει ότι εμείς πουλάμε δημόσια περιουσία, όταν η ίδια μιλούσε για 50 δις μέσα σε δύο χρόνια. Και σήμερα αμφισβητεί και ζητά να αναλογισθούμε πού θα βρούμε εμείς τα 50 δις μέσα σε 5 χρόνια. Εμείς ξεκαθαρίζουμε, το έχουμε ξεκαθαρίσει, αυτός ο στόχος είναι ενδεικτικός, είναι στόχος που δείχνει τον προσανατολισμό μας, είναι στόχος ακριβώς που δείχνει το πόσο σημαντικά βήματα κάναμε μέχρι τώρα. Και φυσικά είναι και ρεαλιστικός, με δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλες εκείνες τις κινήσεις, ώστε να αξιοποιηθεί επιτέλους η δημόσια περιουσία με τον πιο νόμιμο και συμφέροντα τρόπο για το ελληνικό δημόσιο, φυσικά. Για τις τεχνικές λεπτομέρειες και της νομοθετικής ρύθμισης, αλλά και της συνταγματικής πρότασης που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός σήμερα, φυσικά, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Υπάρχουν πολλών ειδών ακίνητα στη δημόσια περιουσία και σίγουρα θα υπάρχουν ρυθμίσεις που θα τα ξεδιαλύνουν όλα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στους κακοπροαίρετους αυτούς, εκτός από τη Ν.Δ. εντάσσετε και επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πάντως, υπάρχουν συμφέροντα, τα οποία πραγματικά λυμαίνονται τη δημόσια περιουσία σήμερα και τα οποία θα σταματήσουν να τη λυμαίνονται.

ΣΠΑΝΟΥ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί δαιμονοποιείτε την έννοια της πώλησης; Δηλαδή, αν υπάρξει μια συμφέρουσα πρόταση για εκποίηση ελληνικής περιουσίας, γιατί την αποκλείετε εκ των προτέρων; Με ποιο σκεπτικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, δεν την δαιμονοποιούμε, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι από το Σύνταγμα και από τους νόμους του κράτους τη δημόσια περιουσία να την προστατεύουμε. Και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να πουλάμε και να ξεπουλάμε δημόσια περιουσία. Την αξιοποιούμε. Η δημόσια περιουσία είναι κτήμα του ελληνικού λαού. Δεν χρειάζεται να πουλήσουμε, γιατί ακριβώς υπάρχουν πολλές δυνατότητες για αξιοποίηση. Υπάρχουν τόσες δυνατότητες να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, που έστω και ένα μέρος τους αν είχε αξιοποιηθεί μέχρι τώρα, δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο σήμερα να μιλάμε για δημόσια περιουσία. Φυσικά δεν θα χρειαστεί ποτέ να μιλήσουμε και για πώληση. Είναι πολλές οι δυνατότητες αξιοποίησης, ώστε η πώληση να είναι ένας τρόπος τον οποίο αποκλείουμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Παρ' όλα αυτά που λέτε, κ. Εκπρόσωπε, εγώ διάβαζα σήμερα ένα πρωτοσέλιδο στον «Ελεύθερο Τύπο», που λέει: «Πωλητήριο σε 598 νησιά βάζει ο Παπανδρέου». Τι λέτε, επ' αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν ήταν δημοσίευμα, απλώς μιας εφημερίδας, δεν θα το σχολίαζα, εάν και θα έλεγα ότι είναι καυστικό. Είναι κάτι που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Και επειδή, αναφέρεται σε μία μελέτη που έκανε τον Νοέμβριο του 2010, το ΙΣΤΑΜΕ, όπου πουθενά δεν αναφέρεται πώληση νησιών. Το αντίθετο - την έχω μπροστά μου την μελέτη - σ' εκείνο στο οποίο αναφέρεται η μελέτη που έχει κάνει το ΙΣΤΑΜΕ, που θα έπρεπε να είχε γίνει από το ελληνικό Δημόσιο, το ελληνικό κράτος πολλές δεκαετίες πριν, για να μην φτάσουμε να μιλάμε σήμερα για χαμένη δημόσια περιουσία και στην καλύτερη περίπτωση για ανεκμετάλλευτη, είναι για το ιστορικό και για τα προβλήματα αξιοποίησης νήσων του Δημοσίου. Μιλάει μόνο για αξιοποίηση. Μιλάει για ανάγκη να υπάρχει ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα καταγράφει και θα αξιολογεί τις επιπτώσεις ή όποια αξιοποίηση των νησιών. Δεν αναφέρεται τίποτα, δεν αναφέρεται πουθενά πώληση νησιών. Αυτό είναι κάτι που το κυκλοφορεί η Ν.Δ. η οποία φυσικά θα έπρεπε να απολογείται όχι απλώς για το ότι δεν αξιοποιήθηκε η δημόσια περιουσία, αλλά ειδικά η Ν.Δ. έχει αποδείξει στα χρόνια που κυβερνούσε πως εννοεί την αξιοποίηση. Είναι γνωστό ότι πολλές εκτάσεις και εκτάσεις φιλέτα του ελληνικού δημοσίου δόθηκαν χαριστικά σε βατοπεδινούς και σε εργολάβους οι οποίοι ακόμη και σήμερα κατέχουν αυτήν την δημόσια περιουσία. Η ιστορία του καθενός μας είναι γνωστή. Και δεν μιλάμε για παλιά ιστορία. Μιλάμε για πολύ πρόσφατο πολιτικό παρελθόν, μόλις προ δύο χρόνων, όπου η Ν.Δ. πραγματικά έδωσε εξετάσεις στο πως αντιλαμβάνεται την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αυτό το απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο στην υπόθεση των βατοπεδινών.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε εκπρόσωπε, είπατε προηγουμένως ότι είναι τεράστιες οι δυνατότητες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αναρωτιέμαι όμως, ότι περίπου ενάμιση χρόνο που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην κυβέρνηση γιατί δεν έχει αναπτύξει αυτές τις δυνατότητες. Και κάτι δεύτερο, στο ίδιο θέμα. Είπατε ότι ο στόχος των 50 δις είναι ενδεικτικός, επομένως εάν το 2015 αυτός ο στόχος φτάσει στα 30 δις η ελληνική κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη; το ίδιο και οι ελεγκτές μας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ξεκινήσω από το δεύτερο ερώτημά σας. Η αξιοποίηση των 50 δις για τη δημόσια περιουσία είναι στο σχέδιο ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος αξιοποίησης των οικονομικών δυνατοτήτων μας. Το 2013 τελειώνει το μνημόνιο, άρα και ο έλεγχος των ελεγκτών μας, όπως είπατε, της τρόικας, τελειώνει εκεί. Οι αρμοδιότητές τους τελειώνουν εκεί. Από εκεί και πέρα όμως και το ότι εμείς προχωράμε και φτάνουμε μέχρι το 2015 είναι ενδεικτικό ακριβώς, το ότι αντιλαμβανόμαστε, την ελληνική οικονομία να πηγαίνει πολύ πιο μπροστά απ ότι μέχρι τώρα. Βήμα προς βήμα, μήνα προς μήνα, το πολύ χρόνο προς χρόνο. Κάνουμε μακρόπνοα και μεσομακροπρόθεσμα σχέδια και γι' αυτό ακριβώς ζητήσαμε και τη συναίνεση και των υπόλοιπων κομμάτων, όχι συναίνεση στις δικές μας προτάσεις αλλά εθνική συνεννόηση. Να καθίσουμε κάτω, κυβέρνηση και κόμματα και να βάλουμε όλοι μαζί τις πολιτικές μας έτσι ώστε να μπορέσουμε μέχρι τουλάχιστον το 2015 να έχουμε ένα πρόγραμμα που θα δεσμεύει όχι μόνο την παρούσα κυβέρνηση που ούτως ή άλλως έχει συγκεκριμένα συνταγματικά όρια, αλλά να δίνει τον προσανατολισμό και όχι τη δέσμευση, φυσικά, και προς τις επόμενες κυβερνήσεις όποιες και εάν είναι. Εμείς έτσι το αντιλαμβανόμαστε. Δεν είναι θέμα ελέγχου από κάποιους ελεγκτές της τρόικας ή οποιασδήποτε τρόικας.

Ως προς το πρώτο ερώτημά σας. Μίλησα για παθογένειες δεκαετιών. Εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, από την καταβολή του ελληνικού κράτους - θα τολμούσα να πω - η δημόσια περιουσία είναι τελείως στον αέρα. Ένα τεράστιο τμήμα της μέχρι και σήμερα έχει καταπατηθεί. Δεν γνωρίζουμε πιο είναι το καταπατημένο τμήμα και πιο το ελεύθερο. Γνωρίζουμε απλώς τα συγκεκριμένα ακίνητα που υπάρχουν αλλά δεν υπήρχε καταγεγραμμένη η δημόσια περιουσία , έτσι ώστε να αρχίσουμε την αξιοποίησή της. Εμείς ξεκινήσαμε να κάνουμε τις μελέτες για την καταγραφή της δημόσιας περιουσίας με την πρόσληψη ειδικών συμβούλων και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε. Μάλιστα έχει μπει χρονοδιάγραμμα ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2011 - και είναι απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων - να υπάρχει καταγραφή της δημόσιας περιουσίας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Αντιλαμβανόμαστε ότι έπρεπε να υπάρχει μια βάση και αυτή είναι η στοιχειώδης καταγραφή της δημόσιας περιουσίας για να μπορέσουμε συγχρόνως και παράλληλα να βρίσκουμε και τρόπους αξιοποίησης χωρίς αυτό βέβαια, να σημαίνει ότι όποια δημόσια περιουσία είναι εμφανής - γνωρίζουμε τι υπάρχει στο Ελληνικό, τι υπάρχει σε άλλες περιοχές της χώρας μας - ότι δεν προσπαθούμε να την αξιοποιήσουμε. Αλλά μιλάμε συνολικά για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση, η δική μας κυβέρνηση, κάνει μια τέτοια σημαντική και συστηματική προσπάθεια, έτσι ώστε να μην μιλάμε πλέον αποσπασματικά, αλλά να μιλάμε για το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και το τονίζω είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η προσπάθεια.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε υπουργέ, γιατί ο Πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να ξεκινήσει περιοδείες σε όλη τη χώρα, με πρώτο προορισμό τη Θράκη; Και αυτό το ρωτάω καθότι τις τελευταίες ημέρες είχε υπάρξει μια φιλολογία περί εκλογών. Ίσως αυτές οι περιοδείες του Πρωθυπουργού φουντώσουν αυτήν την φιλολογία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει το πρόγραμμά του με βάση το τι πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της άσκησης της πολιτικής την οποία βεβαίως προγραμματίζει ειδικά σε επίπεδο δικών του περιοδειών και δικών του δράσεων. Είναι σαφές, το να επισκεφθεί μια περιοχή της χώρας μας, δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Αυτά συνέβαιναν στο παρελθόν. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι ανασταλτικός παράγοντας το να σκέφτεται ότι αν κάνει μια περιοδεία στη Θράκη ή οπουδήποτε αλλού, θα συνοδευθεί με φήμες περί εκλογών. Πριν από λίγο χρονικό διάστημα βρισκόταν στην Κρήτη, μαζί με τον κ. Σκανδαλίδη, στην παρουσίαση του μεγάλου και φιλόδοξου προγράμματος για την ανάδειξη των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων. Πριν από λίγο χρονικό διάστημα βρισκόταν αλλού. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει να κάνει με εκλογές και με προεκλογική περίοδο. Για να το ξεκαθαρίσουμε: Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε εκλογές. Το έχουμε πει επανειλημμένως. Το έχει πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός: Το έργο που έχει να κάνει αυτή η κυβέρνηση αλλά και η χώρα είναι τόσο σημαντικό και τόσο κρίσιμο αυτή την περίοδο που κάθε άλλη σκέψη, πραγματικά, αδικεί αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τον ελληνικό λαό.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Ν.Δ. σας κατηγόρησε και σήμερα ότι έχετε στο πρόγραμμά σας την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, απλώς το έχετε βάλει σε κάποιο συρτάρι στην τρέχουσα συγκυρία. Τι ισχύει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι αλήθεια ότι η Ν.Δ., ειδικά τώρα τελευταία, ανακαλύπτει ζητήματα τα οποία θα άξιζαν ακόμη και βραβείο για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Τείνει μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξειδικευθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Tουλάχιστον όσοι διακινούν από τη Ν.Δ. τέτοιου είδους σενάρια.

Εμείς, όμως, έχουμε να κάνουμε με την πραγματικότητα. Τον αγώνα για τον 13ο και 14ο μισθό τον δίνουμε, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι σε κανέναν δεν επιτρέψαμε να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Και φυσικά, δεν πρόκειται ούτε στο μέλλον να τεθεί τέτοιο θέμα.

Το να θέτει η Ν.Δ., το κόμμα της υπεύθυνης - υποτίθεται - αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όταν εμείς έχουμε αποδείξει πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο, είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την ίδια την τρομοκράτηση των Ελλήνων πολιτών. Δυστυχώς, η Ν.Δ., ελλείψει στοιχειώδους πολιτικού λόγου και μιας στοιχειωδώς σοβαρής πολιτικής πρότασης, καταφεύγει στη χρήση τέτοιων σεναρίων. Φυσικά, εμάς, αυτή η τακτική ουδόλως μας αφορά. Εμείς έχουμε δώσει εμπράκτως την απάντησή μας. Τα της Ν.Δ. τα ακούμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Εμείς, όμως, έχουμε αποδείξει ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Σας άκουσα προσεκτικά. Μας είπατε ότι δεν ξέρετε ποια είναι η δημόσια περιουσία. Δεν ξέρετε ούτε καν ποια κομμάτια έχουν καταπατηθεί, ποια είναι ελεύθερα κλπ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το κράτος, όχι εγώ.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Προφανώς το κράτος, όχι εσείς. Το συμπέρασμα, όμως, που βγάζω εγώ είναι ότι τα 50 δις είναι παντελώς αυθαίρετα. Από πού προκύπτουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυθαίρετο και το συμπέρασμά σας. Σας είπα ότι δεν υπάρχει λεπτομερής καταγραφή, αλλά υπάρχει καταγραφή της δημόσιας περιουσίας σε πολλά άλλα επίπεδα. Σε επίπεδα αξιοποίησης που μπορεί να γίνουν μέσα από μετοχές, σε επίπεδα αξιοποίησης των ήδη καταγεγραμμένων και γνωστών δημοσίων χώρων, οι οποίοι, επιτέλους πρέπει να αξιοποιηθούν. Άρα, με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα, ο στόχος των 50 δις είναι ένας σχετικά ρεαλιστικός στόχος, ο οποίος βέβαια τείνει να αποδειχθεί κιόλας στο πώς θα πραγματωθεί. Και εκεί η κυβέρνηση έχει απαντήσεις. Οι απαντήσεις συνίστανται ακριβώς στη δουλειά που έχει να κάνει.

Αυτό που είπα προηγουμένως για την ακατάγραπτη δημόσια περιουσία είναι μια πραγματικότητα. Το γνωρίζουμε όλοι και το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Με μη καταγεγραμμένη ακριβώς τη δημόσια περιουσία, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι μπορεί να υπάρχουν τόσα έσοδα. Εάν πραγματικά υπάρξει και μια καταγραφή, αντιλαμβανόμαστε ότι οι δυνατότητες της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι πολύ πιο μεγάλες. Αλλά δεν θέλουμε να είμαστε μαξιμαλιστές, θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και γι' αυτό μιλάμε γι' αυτό τον στόχο. Αλλά το στοιχειώδες καθήκον του ελληνικού κράτους να γνωρίζει ποια είναι η περιουσία του, εμείς το κάνουμε πράξη. Και αυτό το βλέπουμε μόνο ως μία βάση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή εικάζω ότι η ΔΕΗ είναι στην καταγεγραμμένη περιουσία και επειδή από χθες ένας δικός σας συνδικαλιστής, εννοώ του κόμματος στο οποίο ανήκει η κυβέρνηση, έχει ξεκινήσει έναν «τροϊκό» πόλεμο εναντίον σας, μήπως υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την αξιοποίηση της ΔΕΗ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν ένας συνδικαλιστής ξεκίνησε «τροϊκό» πόλεμο -έτσι όπως το λέτε χαριτωμένα, ναι, και γενικώς λέγεται- δεν μας αφορά. Οι συνδικαλιστές κάνουν τη δουλειά τους.

Εμείς, όμως, είμαστε η υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου, η επιφορτισμένη με τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και την αξιοποίησή της προς όφελος και συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Και με μοναδικό κριτήριο αυτό, η κυβέρνηση πορεύεται και θα πορευθεί στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το να βγαίνει και να μιλά ο κάθε συνδικαλιστής της κάθε επιχείρησης δημοσίου συμφέροντος και εμείς από την άλλη να τον διαψεύδουμε, δεν οδηγεί πουθενά. Εμείς θέτουμε τα κριτήρια, έτσι ώστε η μόνη αξιοποίηση -η οποία είναι επιβεβλημένη, ούτως ή άλλως, να γίνει- να έχει έναν χαρακτήρα έντονου δημόσιου συμφέροντος και τίποτε άλλο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μια υποθετική ερώτηση, κύριε Εκπρόσωπε: Αν έρθει ένας μεγιστάνας και ζητήσει ένα ξερονήσι στο Αιγαίο 1.000 Χ 300 μέτρα και του το πουλήσουμε, κατά τί αυτό μειώνει ή υπονομεύει την εθνική μας κυριαρχία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η περίπτωση στην οποία αναφέρεστε, είναι πολύ θεωρητική. Ειδικά για τα νησιά και την εθνική κυριαρχία μπορούν να τεθούν πολλά ζητήματα, που κανονικά δεν θα έπρεπε αυτά να τα σκεφτόμαστε. Δεν θα αναφερθώ περιπτωσιολογικά και δεν θα απαντήσω υποθετικά. Εκείνο, όμως, που έχουμε εμείς να κάνουμε είναι να εγγυηθούμε - και αυτό κάνουμε, γι' αυτό και ο Πρωθυπουργός προέβη σήμερα σ' αυτή την εξαγγελία- ότι δεν θα πουληθεί δημόσια γη. Η δημόσια γη έχει τέτοια σημαντικότατη αξία, που δεν έχει να κάνει με το προσωρινό ξεπέρασμα απλώς μιας κρίσης. Αντίθετα, η αξιοποίηση αυτής της δημόσιας περιουσίας είναι άκρως επιβεβλημένη, ακόμη και να μην βρισκόμασταν σε κρίση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για τις εκλογές: Επειδή τις απορρίπτετε συνεχώς, πριν από λίγο είπατε ότι ζητάτε και συναίνεση από τη Ν.Δ. και από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επειδή αυτή η συναίνεση δεν προκύπτει από πουθενά, ούτε καν διάλογο δεν είναι διατεθειμένα τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κάποια κόμματα έχουν απαντήσει θετικά.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ναι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εντάξει, αυτό όμως δεν μειώνει σε τίποτα την προσπάθειά μας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ωστόσο, τα κόμματα εξουσίας είστε εσείς και η Ν.Δ., παραδοσιακά, στην Ελλάδα. Θα προχωρήσετε είτε με, είτε χωρίς τη Ν.Δ. και θα δεσμεύσετε και την επόμενη κυβέρνηση ή θα προχωρήσετε σε εκλογές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εκλογές δεν θα κάνουμε, το είπαμε. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Έχουμε να κάνουμε σημαντικότατο έργο. Και αν εκεί κατατείνει η ερώτησή σας, νομίζω ότι η απάντηση αυτή αρκεί.

Ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-179724771-1297806079=:20159--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 15 February 2011 - 21:40:56 UTC