Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-02-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-601122733-1297373867=:22289 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 315455652

Έκδοση 1

BRIEFING(100211)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα, στηρίζει, θέλει, επιδιώκει την αλλαγή των πραγμάτων προς το καλύτερο. Η μεγάλη πλειοψηφία προτάσσει το κοινό καλό και τη συλλογική προκοπή έναντι των συντεχνιακών συμφερόντων και όσων ξεβολεύονται από τη μέχρι τώρα προνομιακή κατάσταση που βρίσκονταν.

Με κάθε τρόπο προασπίζουμε το εθνικό συμφέρον και την ασφάλεια του ΄Ελληνα πολίτη. Γιατί η προστασία και η ενίσχυση των Ελλήνων πολιτών, σε περίοδο μάλιστα κρίσης, έχει άμεση σχέση με την κοινωνική συνοχή. Την εργασιακή ασφάλεια που κατοχυρώνουμε με τη λήψη μέτρων για τη διατήρηση της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων για την ελεύθερη και διαφανή πρόσβαση των συμπολιτών μας σε αυτά. Την ποιοτική αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης με την πρόσβαση των πολιτών σε πενταπλάσιους πλέον γιατρούς που σήμερα δεν προστατεύουν την παροχή υγείας προς τους πολίτες.

Την ασφαλιστική προστασία των πολιτών με τη δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, που εγγυάται τις συντάξεις όλων και των παρόντων και των επόμενων γενεών.

Την κοινωνική δικαιοσύνη με το χτύπημα της φοροδιαφυγής, τους συνεχείς ελέγχους και φυσικά τη λογοδοσία της εξουσίας στην κοινωνία και τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο, ώστε όλοι να ξέρουν πώς, πού και πότε ξοδεύονται τα χρήματα από τους φόρους που καταβάλλουν.

Προστατεύουμε και εγγυόμαστε τις θυσίες αυτών ακριβώς των πολιτών. Αξιοποιούμε τους κόπους τους με αναπτυξιακή προοπτική και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Δεν διστάσαμε και δεν διστάζουμε να συγκρουσθούμε με κατεστημένα, με συντεχνίες, με βολεμένους, με παράγοντες, ακόμη και πολιτικούς παράγοντες, που επιθυμούν τη στασιμότητα και αντιτίθενται σε κάθε προσπάθεια προόδου της ίδιας της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση, έστω και μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, προασπίζει και θα συνεχίσει να προασπίζει το συνολικό συμφέρον και θα έχει απέναντί της τις συντεχνίες και τη συντήρηση. Δουλεύουμε για το δημόσιο καλό και για την προστασία όλων των πολιτών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΑΝΟΥ: Εφ' όσον δεν εξασφαλίσετε τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο που φτάνει μέχρι το 2015, θα ζητήσετε νέα λαϊκή νομιμοποίηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς κάνουμε μία εμπροσθοβαρή πολιτική. Για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κράτος αποκτά έναν οικονομικό προγραμματισμό και έναν οικονομικό σχεδιασμό με προοπτική χρόνων. Ξεφεύγουμε από το να βλέπουμε μόνο τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο και δημιουργούμε προοπτική στην οικονομική σταθερότητα της χώρας μας. Επειδή, όμως, αυτή η σταθερότητα και αυτή η προοπτική υπερβαίνει τον χρόνο μιας κοινοβουλευτικής θητείας και μιας κυβέρνησης, είναι επόμενο ότι και συναινέσεις θα ζητήσουμε αλλά και θα προσκαλέσουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ούτως ώστε από όλους μας επιτέλους, να υπάρχει υπευθυνότητα. Εάν θέλουμε η χώρα μας να προοδεύει, να οδεύει με ένα προγραμματικό πλαίσιο το οποίο είναι μελετημένο, το οποίο δεν είναι πρόσκαιρο και πρόχειρο, όπως πολλές φορές γινόταν μέχρι τώρα, θα πρέπει όλοι να συναισθανθούμε τις ευθύνες μας και να συμβάλουμε ώστε να υπάρχει αυτός ο μακροχρόνιος προγραμματισμός. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει νομιμοποίηση με την έννοια που το αναφέρετε. Η εκλογική και η λαϊκή νομιμοποίηση υπάρχει και μάλιστα πολύ πρόσφατα δοσμένη στις αυτοδιοικητικές εκλογές από τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι κάτι περισσότερο. Δεν έχει σχέση με εκλογές και με σενάρια τα οποία η ίδια η Ν.Δ. - για να προσπαθήσει να περιχαρακώσει τους βουλευτές της και τους ψηφοφόρους της - διακινεί. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Εμείς δουλεύουμε με προοπτική και δεν δουλεύουμε για το στενό κομματικό μας συμφέρον. ΄Εχω πει επανειλημμένως και το επαναλαμβάνω: Ότι η μεγάλη μας διαφορά με τη Ν.Δ. είναι ότι ενώ εμείς δουλεύουμε για τη χώρα, η Ν.Δ. δουλεύει μόνο για το κόμμα της. Είναι ευκαιρία και επιβεβλημένο αυτό να αλλάξει. ΄Ολες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί να συναισθανθούν το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε όλοι μας και να συμβάλουν στο πλαίσιο αυτό. Και φυσικά όλοι κρινόμαστε για τη στάση που δείχνουμε πάνω σε τέτοιου είδους σημαντικά ζητήματα.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Απ' ό,τι βλέπουμε στο ρεπορτάζ, πάντως, από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό που λένε είναι ότι οι προτάσεις της Ν.Δ. για έξοδο της χώρας από την κρίση είναι γνωστές, τις έχουν πει κατ' επανάληψη και ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να τις έχει εφαρμόσει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ν.Δ. αφού ταλαντεύθηκε και ταλαντεύεται στο τι να πει και στο πώς να εξηγήσει αυτή τη στείρα, υποτίθεται, αντιμνημονιακή της πολιτική, που ακόμη και τα ίδια τα στελέχη της και οι βουλευτές της διαπιστώνουν ότι δεν βγάζει πουθενά, έχει κάνει κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι τόσο θεωρητικές, που δεν είναι εφαρμόσιμες. Σήμερα, όταν μιλά κανείς για το πώς να ξεπεράσουμε την κρίση και να υπάρξει ανάπτυξη - λες και η ανάπτυξη είναι τόσο γενική και αόριστη και υπάρχει μαγική συνταγή την οποία δεν μας την έχει πει ακόμη η Ν.Δ. - ή ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση εάν αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, κάτι που σαφώς είναι επιβεβλημένο και το λέμε και το κάνουμε κι εμείς, αλλά δεν έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, τότε αυτές οι προτάσεις είναι πραγματικά φτωχές. Είναι προτάσεις που δεν βγάζουν τη χώρα από την κρίση και περιμένουμε συμβολή με πραγματικές προτάσεις, με πραγματική συζήτηση. Κάτι, όμως, το οποίο προϋποθέτει ότι και η Ν.Δ., επιτέλους, να συναισθανθεί τις ευθύνες της και να αποκτήσει πολιτική και μία μόνο γλώσσα απέναντι στη διγλωσσία που εμφανίζει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η αδυναμία της στο να έχει μία σταθερή πολιτική γραμμή, φάνηκε και φαίνεται και τώρα στη μεγάλη αντίδραση που ξεσηκώνει ή υποθάλπτει στον χώρο της Υγείας, όπου από τη μία, δήθεν, δεν στηρίζει τις καταλήψεις και από την άλλη τα πρωτοκλασάτα στελέχη της βρίσκονται εκεί και μάλιστα ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος κ. Μαρκόπουλος που πρώτος επισκέφθηκε και έκανε και δηλώσεις στο κατειλημμένο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας. Από την άλλη, φυσικά, αποφεύγει να καταδικάσει αυτές τις καταλήψεις, έστω κι αν λέει ότι δεν είναι υπέρ των καταλήψεων. Ας αποκτήσει, κάποτε, πολιτική γραμμή. Να το κάνει, όχι για το συμφέρον της Ν.Δ., αλλά για το συμφέρον της χώρας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναγνωρίζω ότι για να παραιτηθεί ένας υπουργός πρέπει να προϋπάρξει μομφή και όχι απλά η έκκληση ενός κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Αλλά, στην ουσία του θέματος, δεν θυμίζει λίγο πρακτικές κακές, στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, η απαγόρευση συναθροίσεων, έστω και κοντά στα σύνορα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, ο τρόπος που παρουσιάζεται τόσο από τη Ν.Δ., αλλά και από άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι υπεραπλουστευτικός και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η θέση η δική μας είναι ξεκάθαρη: Όλοι οι εργαζόμενοι, όλοι οι επαγγελματίες, όλοι οι Έλληνες πολίτες, έχουν σαφέστατα το δικαίωμα να διαδηλώνουν. Φυσικά, όμως, υπάρχει και ένα μέτρο. Εμείς σε αυτή την περίοδο της κρίσης που βιώνει η χώρα μας, έτσι όπως είναι και οι διεθνείς ισορροπίες, δεν θα επιτρέψουμε να κλείσουν σύνορα από μια ομάδα αγροτών, τους οποίους η Ν.Δ., ακριβώς, παρακινεί για να κλείσουν τα σύνορα στον Προμαχώνα και να υπάρξει πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά και πρόβλημα με τη γειτονική Βουλγαρία. Και ας θυμηθούμε τι έγινε πριν από ένα χρόνο. Δεν πρόκειται για μια γενικευμένη αντίδραση των αγροτών. Πρόκειται για μια ομάδα αγροτών τους οποίους η Ν.Δ. υπερασπίζεται με τέτοιο σθένος και με τέτοιο θράσος φρασεολογίας, που πραγματικά μας εκπλήσσει. Είναι χρέος δικό μας, μα πάνω απ` όλα, είναι εθνικό συμφέρον να μην κλείσουν τα σύνορα στον Προμαχώνα και μάλιστα από μια μικρή ομάδα. Δεν υπήρχε απαγόρευση της συνάθροισης. Υπάρχουν μέτρα, τα οποία αποτρέπουν τον αποκλεισμό των συνόρων, επί πολλές ημέρες, όπως έγινε πέρυσι και θυμόμαστε το τι ακριβώς συνέβη και τι αποτελέσματα είχαμε. Από εκεί και πέρα, πραγματικά το να έρχεται η Ν.Δ. και να χρησιμοποιεί μια ακραία φρασεολογία, όπως «επταετία», «φασισμός», «αντιδημοκρατικός κατήφορος», είναι πραγματικά άξιο περιέργειας, αλλά και θράσος. Η Ν.Δ. γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι εκφράζει μια παράταξη η οποία έχει ταυτιστεί, εδώ και πολλές δεκαετίες, με τις χειρότερες καταστάσεις της χώρας μας, σε επίπεδο δημοκρατικών ελευθεριών. Η μνήμη των πολιτών και της ιστορίας του τόπου αυτού είναι πρόσφατη και καταγεγραμμένη. Άρα, τα περί αντιδημοκρατικού κατήφορου και τα περί φασισμού, εμείς τα επιστρέφουμε, σε όποιον ακριβώς μας τα λέει. Και όταν τα ισχυρίζεται η Ν.Δ. θα πρέπει και λίγο να ντρέπεται.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να επανέλθω στο αρχικό ερώτημα και όσον αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για προγραμματισμό που πρέπει να πάει μέχρι το 2015. Εσείς λέτε ότι -ανεξάρτητα από το αν η Ν.Δ. υποκινεί ή όχι σενάρια εκλογών- υπερβαίνει τη θητεία αυτής της κυβέρνησης. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, σε περίπτωση που τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμφωνήσουν, ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης όσον αφορά την εκλογική αναμέτρηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει θέμα προκήρυξης εκλογών. Είναι ξεκάθαρο, γιατί το εθνικό συμφέρον μας οδηγεί ακριβώς στο αντίθετο. Βρισκόμαστε στη μέση μιας πορείας η οποία είναι πολύ κρίσιμη για την έξοδο από την κρίση για τη χώρα μας. Πειραματισμούς δεν σηκώνει η κατάσταση και πολύ περισσότερο οι Έλληνες πολίτες. Όποιος θέλει να κάνει εκλογές, ας βγει να το ζητήσει. Εμείς λέμε, όμως, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος, ούτε καν να γίνεται συζήτηση περί εκλογών. Γι` αυτό πιστεύουμε ότι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών διοχετεύονται από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και για συγκεκριμένους, ίδιους, λόγους. Αυτό που έχουμε να κάνουμε - και το κάνουμε - είναι να προσπαθούμε να παλέψουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, κάνοντας συγχρόνως πολύ μεγάλες αλλαγές, που όχι απλώς θα επαναφέρουν τη χώρα στα παλιά - γιατί δεν μας αρκεί αυτό, ούτε το θέλουμε- αλλά θα φέρουν μια Ελλάδα η οποία θα είναι αλλαγμένη, θωρακισμένη, απαλλαγμένη από τις παθογένειες, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό και να υπάρχει και κοινωνική δικαιοσύνη σε ό,τι γίνεται. Τα περί πρόωρων εκλογών δεν μας αφορούν. Εμείς, ακριβώς, και με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό θέμα το οποίο εγείρουμε και το οποίο θα πρέπει να έχει ορίζονται μέχρι το 2015, απαλλάσσουμε από τα εκλογικά και τα μικροκομματικά παιχνίδια την πορεία της χώρας. Γι` αυτό λέμε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης - γιατί η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία αποφασίζει- αλλά και με την απαιτούμενη συμβολή από τις πολιτικές δυνάμεις και όλες τις δυνάμεις του τόπου, θα πρέπει να χαράξουμε ένα πρόγραμμα που θα είναι το πρόγραμμα το οποίο θα ισχύσει ακριβώς μετά το μνημόνιο, που έχει χρόνο λήξης, όπως γνωρίζουμε, το 2013.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Δηλαδή, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ακόμη και αν δεν έχει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς τη συναίνεση τη ζητούσαμε από την πρώτη στιγμή, ακόμη και όταν δεν είχε κορυφωθεί η διαχείριση της κρίσης. Από εκεί και πέρα, η συναίνεση είναι το ζητούμενο, ένα διαρκές ζητούμενο. Υπάρχει τρόπος να υπάρχει συναίνεση. Φυσικά, η κυβέρνηση προχωράει, όπως προχωράει και τώρα, χωρίς να έχει τη συμβολή και τη συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων. Αλλά, επειδή κάποτε θα πρέπει να συναισθανθούμε όλοι τις ευθύνες μας, θα πρέπει, πραγματικά, αυτή η συναίνεση - και υπάρχουν οι άξονες όπου θα μπορούσε να υπάρχει συναίνεση - να γίνει πράξη. Καθένας να διατηρήσει τις επιφυλάξεις του, τις ιδεολογικές του προσεγγίσεις, τη διαφορετική του πολιτική, αυτό είναι δεδομένο, από εκεί και πέρα, όμως, σε σημαντικά ζητήματα της δημοσιονομικής πορείας και της οικονομικής πορείας της χώρας, υπάρχουν οι άξονες που μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αλλά, ούτως ή άλλως, αυτό γίνεται. Θα γίνει.

ΠΑΠΠΑ: Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο που συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατά υπουργούς της κυβέρνησης, όπως άλλωστε αναφέρθηκε και χθες, εγείρει ένα θέμα κοινοβουλευτικής τάξης. Προτίθεται η κυβέρνηση να το φέρει στη Βουλή; Ποια είναι η διαδικασία δηλαδή που θα ακολουθήσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τη διαδικασία θα την καθορίσει το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών. Φυσικά, θα υπάρχει απόφαση. Χθες έγινε μια ενημέρωση, απλώς. Δεν υπήρξε κάποια απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο που να προσδιορίζει την ακριβή πορεία του μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού που θα φθάνει μέχρι το 2015. Δεν εγείρονται, φυσικά, θέματα κοινοβουλευτικής τάξης. Απλώς, εκείνο το οποίο ειπώθηκε και ειπώθηκε και από τον εισηγητή αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά φυσικά και από τους άλλους υπουργούς είναι ότι, επειδή υπερβαίνει την κοινοβουλευτική θητεία που ορίζεται από το Σύνταγμα θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη, ώστε να υπάρχει συναίνεση. Και φυσικά, θα είναι ξεκάθαρο ότι θα ακολουθηθεί εκείνη η διαδικασία που να κατοχυρώνει και τα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Εμείς μέχρι στιγμής, μιλάμε για ενημέρωση. Και είναι σημαντικό ότι ανοίγει μια συζήτηση με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, έτσι ώστε να φθάσουμε σε μια πολιτική η οποία πηγαίνει μπροστά και πραγματικά μας βγάζει από τα αδιέξοδα του παρελθόντος, αποκτώντας επιτέλους σχεδιασμό για να φθάσουμε φυσικά και στην υλοποίηση.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ο διάλογος, που δεσμεύτηκε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τα κόμματα και η ενημέρωση θα γίνει προς τους αρχηγούς των κομμάτων; Θα δοθεί αυτό το κείμενο; Θα υπάρχουν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων γι` αυτόν τον διάλογο και με σκοπό τη συναίνεση για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Θα υπάρξει, όμως, εκείνη η διαδικασία που θα είναι η πιο δημοκρατική, εκείνος ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίγει το όλο σχέδιο της μεσοπρόθεσμης πολιτικής. Και με τον καλύτερο τρόπο θα αποφασιστεί πώς μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει, όμως, ακόμη απόφαση σχεδιασμού.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Έχει δημιουργηθεί κάποιος θόρυβος, μεγάλος μάλλον, και ανησυχία στους εργαζόμενους -ίσως και άλλες ομάδες που κινητοποιούνται αυτό τον καιρό- με αφορμή τις ασκήσεις που πραγματοποιεί ο στρατός στο Κιλκίς, για παράδειγμα, όπου φαίνονται δυνάμεις του στρατού να επιτίθενται εναντίον ομάδας διαδηλωτών. Αυτό για ποιο λόγο γίνεται; Κάποιοι μάλιστα συνδέουν όλες αυτές τις ασκήσεις και με την επικείμενη πανεργατική απεργία στις 23 Φεβρουαρίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα σενάρια που κυκλοφορούν γενικώς είναι πολλά και κάποια ευφάνταστα από την απλή πραγματικότητα. Η απλή πραγματικότητα είναι ότι γίνεται μια προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση, η άσκηση «Καλλίμαχος» όπως έχει ονομαστεί από το αρμόδιο υπουργείο, που έχει να κάνει με συμβατική υποχρέωση της χώρας μας, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του προσωπικού της συγκεκριμένης ταξιαρχίας, προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή της, σε περίπτωση συμμετοχής της ταξιαρχίας στην HELBROC που είναι μια ομάδα όπου συμμετέχουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κύπρος, με αντικείμενο την πρόληψη των κρίσεων, το διαχωρισμό αντιμαχόμενων δυνάμεων, τη σταθεροποίηση, την ανοικοδόμηση και την παροχή - κυρίως- βοήθειας σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, για να υπάρξει εμπλοκή αυτών των δυνάμεων, θα σημειώσουμε ότι απαιτείται ανάληψη και διεξαγωγή αυτών των επιχειρήσεων, μετά από ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ και αίτημα του ΟΗΕ προς την Ε.Ε. Μια συνηθισμένη και μια κλασική περίπτωση άσκησης που έχει να κάνει με την ανθρωπιστική αποστολή και με τα υπόλοιπα που σας ανέφερα. Νομίζω ότι είναι τελείως απαράδεκτο να συνδέεται με κινητοποιήσεις εργαζομένων ή με λαϊκές κινητοποιήσεις, τις οποίες εμείς σαφέστατα σεβόμαστε και δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι, αυτή η πρόληψη κρίσεων, η ανοικοδόμηση, ο διαχωρισμός των αντιμαχόμενων πλευρών είναι για το εξωτερικό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι στο πλαίσιο συγκεκριμένων αποστολών.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στο εξωτερικό, αυτό λέω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι. Υπάρχει μια «τετραεθνής» που αποτελείται από τις 4 αυτές χώρες που σας είπα, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των αποστολών που αναλαμβάνει, όπως σας προανέφερα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μου κάνει εντύπωση, γιατί ο κ. Μπεγλίτης στη Βουλή επιφυλάχθηκε να απαντήσει, λέγοντας «θα ρωτήσω και θα σας πω» και διέταξε τη διακοπή της άσκησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ αυτή την ενημέρωση έχω, την οποία και σας ανέφερα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει περίπτωση αυτές οι δυνάμεις να χρησιμοποιηθούν και για το εσωτερικό της χώρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι δυνάμεις αυτές έχουν να κάνουν μόνον με συγκεκριμένη αποστολή και υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις του αιτήματος από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση να υπάρχει ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην περιοχή μας και στη χώρα μας, δεν νομίζω ότι θα δούμε, στα επόμενα χρόνια, τέτοιου είδους αναγκαιότητες. Και είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιου είδους αναγκαιότητες θα αντιμετωπισθούν όπου υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπισθούν. Αλλά στη χώρα μας, ευτυχώς, δεν υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα και ούτε προβλέπεται να υπάρχει.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Πρόσφατα, ταυτοποιήθηκαν οι δράστες εναντίον της επίθεσης του Αλέκου Αλαβάνου, παραμονές των δημοτικών εκλογών. ΄Ηθελα να ρωτήσω παρεμπιπτόντως αν έχουμε στοιχεία για τώρα ή διαφορετικά σε επόμενη μέρα, πώς πάνε οι έρευνες για τον άδικο χαμό των τριών υπαλλήλων της MARFIN και της επίθεσης στον βουλευτή της Ν.Δ., τον κ. Χατζηδάκη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Aφορά τις διωκτικές Αρχές, μεταξύ των οποίων και την Εισαγγελία. Και οι ανακοινώσεις γίνονται από εκεί. Εάν υπάρχει κάτι, θα ανακοινωθεί δεόντως, όπως ανακοινώθηκε και η ταυτοποίηση των ατόμων που επιτέθηκαν στον κ. Αλαβάνο.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δόθηκαν σήμερα τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία που δείχνουν μια αυξημένη τάση, είναι στο 13,9% στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, σε μία απάντηση που δόθηκε από την Commission στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ., τον κ. Παπαστάμκο, φάνηκε ότι σε αντίθεση με 5 χώρες, οι 3 εκ των οποίων βρίσκονται σε εξαιρετικά καλύτερη οικονομική περίοδο από εμάς, έχουν κάνει αίτηση και έχουν πάρει χρήματα, μιλάω για κάποια εκατομμύρια από το ευρωπαϊκό ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση, αν καλά το θυμάμαι. Υπάρχει κάποια απάντηση, γιατί εμείς δεν έχουμε κάνει αντίστοιχη κίνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όντως, αυτά τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν νομίζω σήμερα. Εκείνο που έχω να πω και είναι σημαντικό είναι πως έχουμε πλέον στοιχεία τα οποία εμείς, όπως και οι εταίροι μας, αλλά κυρίως εμείς, οι ΄Ελληνες πολίτες, τα πιστεύουμε. Είναι στοιχεία τα οποία δεν «μαγειρεύονται», όπως γινόταν επί Ν.Δ. ΄Αλλωστε, εμείς είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά και το τηρούμε τώρα που έχουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι δεν θα καλύπτουμε τα προβλήματα, ότι θα τα αποτυπώνουμε για να μπορούμε να τα λύνουμε.

Ως προς το μέγεθος της ανεργίας, είναι λογικό, όταν υπάρχει ύφεση, να υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Αυτό και το περιμέναμε και το γνωρίζουμε.

Από εκεί και πέρα, εμείς, με μια σειρά από ενέργειες που έχουν να κάνουν περισσότερο με το υπουργείο Εργασίας και με προμετωπίδα τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), καθορίζουμε πολιτικές προστασίας της εργασίας, διατήρησης θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης επιχειρήσεων, προκειμένου, με διάφορους τρόπους, να κρατούν τις θέσεις εργασίας. Φυσικά και για τους ανέργους υπάρχει μια ανάλογη πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο προαναφερθέν πλαίσιο, εξαντλούνται όλα τα υφιστάμενα περιθώρια, έτσι ώστε το δικαίωμα στην εργασία και οι θέσεις εργασίας να προστατεύονται.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-601122733-1297373867=:22289--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 10 February 2011 - 21:37:25 UTC