Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-02-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-267239541-1296684941=:4534 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 314186359

Έκδοση 1

BRIEFING(020211)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Υπερψηφίστηκε, χθες, στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδηματά, για τα καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι το ευρωομόλογο, ο φόρος στον άνθρακα και ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Όπως γνωρίζετε, στην πρόταση και για τα ευρωομόλογα, αλλά κυρίως για το φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ο λεγόμενος φόρος Tobin, αυτός που πρωτοστάτησε και έβαλε το θέμα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Και αυτό, βέβαια, είναι μια τιμή για εμάς, ως χώρα, αλλά αποδεικνύει ακριβώς και τη θέση που έχουμε πλέον κατακτήσει, αλλά και την αξιοπιστία μας, η οποία ανορθώνεται. Εμείς είμαστε αυτοί που θέτουμε ζητήματα, ως χώρα πλέον, που αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε μηχανισμούς που μας έφεραν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μηχανισμούς διεθνών αγορών που δρουν σχεδόν ανεξέλεγκτα. Τίποτε δεν μας χαρίστηκε. Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε καθημερινά στο εξωτερικό για το συμφέρον της χώρας.

Δυστυχώς, όμως, την ίδια στιγμή που εμείς δίνουμε τις μάχες και μάλιστα με ορατή επιτυχία και ενώ ακόμη και οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ψήφισαν υπέρ του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αυτόν ακριβώς το φόρο καταψήφισε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ψήφισε ενάντια σε έναν φόρο που επιβάλλεται σε τραπεζικούς κολοσσούς και σε τεράστια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έτσι όπως συνηθίζεται να τις λέμε πλέον «διεθνείς αγορές» και που αποφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη στα κράτη. Αποδεικνύεται περίτρανα, λοιπόν, με την επιλογή αυτή ποιες είναι και οι επιλογές της Ν.Δ., η οποία επιλέγει να μην τεθεί αντίστοιχος φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και στους μεγάλους τραπεζικούς κολοσσούς, έτσι ώστε να ελέγχονται και οι αγορές, κάτι που φυσικά είναι εις βάρος του απλού και αδύναμου πολίτη, του ευρωπαίου, φυσικά και του Έλληνα. Αυτή είναι η διαφορά η δική μας και σε τέτοιες στιγμές, ακριβώς, αποδεικνύεται και ποια επιλογή κάνει το κάθε κόμμα. Είναι φανερό πλέον ότι η αντιμνημονιακή - λεγόμενη - πολιτική της Ν.Δ., οι ευαγγελιστές της ανάπτυξης στα λόγια, όπως είναι η Ν.Δ., καταψηφίζουν αυτόν ακριβώς το φόρο που πρόκειται να διατεθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς στα κράτη. Είναι φανερό, λοιπόν, στους Έλληνες πολίτες για ποιους ενδιαφέρεται η Ν.Δ., καταψηφίζοντας αυτό το φόρο. Άλλους παριστάνουν μέσα και άλλοι αποδεικνύονται, δυστυχώς, έξω.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΑΝΟΥ: Η κ. Ποδηματά, μιλώντας σήμερα στο  Flash κατήγγειλε συγκεκριμένα ότι δεν εγκρίθηκε το άρθρο της εισήγησής της για το φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, για μια ψήφο. Αυτή την ψήφο της κ. Κράτσα. Και θέλω να ρωτήσω, αφού έγινε λόμπινγκ στο ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα από την ελληνική πλευρά και το CDU, απ` ό,τι ξέρω, υπερψήφισε για παράδειγμα, με τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. δεν υπήρξε κάποια επαφή, δεν υπήρξε κάποια συνεννόηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως και υπήρξε. Η κ. Ποδηματά μίλησε με την κ. Γιαννάκου που είναι η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Και γι` αυτό ήταν μια τεράστια και πολύ δυσάρεστη έκπληξη και για τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη χώρα μας γενικότερα, ότι η Ν.Δ. με την ευρωβουλευτή της κ. Κράτσα, ψήφισε ενάντια στην επιβολή αυτού του φόρου και ενάντια μάλιστα και στο ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η Ν.Δ. Είναι επιβεβλημένο να εξηγήσει η Ν.Δ. στον ελληνικό λαό γι` αυτή της την επιλογή, η οποία σαφώς και είναι μια συνειδητή επιλογή και είναι επιλογή υπέρ των δυνατών, υπέρ των τραπεζικών διεθνών κολοσσών και υπέρ των διεθνών αγορών.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, αν συμμερίζεται η κυβέρνηση την άποψη που φέρεται να εξέφρασε η υπουργός Εργασίας κ. Κατσέλη, ότι η τρόικα κάνει πολλά πράγματα, για τα οποία δεν νομιμοποιείται και ότι ο θόρυβος που δημιουργείται στη χώρα μας κάθε φορά που έρχεται η τρόικα στην Ελλάδα, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα να πω -επειδή έχω μιλήσει πολύ με την κ. Κατσέλη και για τα θέματα αυτά - η κ. Κατσέλη εξέφρασε κάποιες απόψεις σε συζητήσεις. Και φυσικά, αυτές οι συζητήσεις μεταφέρθηκαν και μάλιστα με τρόπο που δεν αποδίδουν στην κ. Κατσέλη αυτά που σκεφτόταν και που ήθελε να εκφράσει. Το ότι δημιουργείται θόρυβος, δημιουργείται θόρυβος όχι από την τρόικα, αλλά γιατί κάθε φορά που έρχεται η τρόικα, η οποία δεν κάνει τίποτε άλλο από το να διενεργεί ελέγχους για να υποβάλει τις εκθέσεις - που είναι υποχρεωμένη να το κάνει - δημιουργείται μια καταστροφολογία, μια τρομοκράτηση ουσιαστικά των πάντων. Ότι έρχεται η τρόικα και αυτό σημαίνει ότι είναι κάτι πάρα πολύ κακό. Θα πρέπει να κατανοήσουμε, επιτέλους, ότι με πολύ μεγάλο κόπο, μπήκαμε σε έναν μηχανισμό στήριξης. Τον προκαλέσαμε εμείς, ως χώρα, αυτόν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, για να μπορούμε σήμερα να ασκούμε τις πολιτικές μας με τρόπο που να βγάζουν τη χώρα από την κρίση και με μια αναπτυξιακή διάσταση και προοπτική. Και είναι επόμενο ότι οι πιστωτές μας, αυτοί που μας δάνεισαν σε πολύ δύσκολη στιγμή, ελέγχουν κατά διαστήματα -όπως είναι γνωστό μέσα από τη διαδικασία η οποία προβλέπεται και την οποία γνωρίζουμε εδώ και καιρό- και συντάσσεται κάθε τρίμηνο κάποια έκθεση. Είναι λοιπόν, αυτό που είπε και εννοούσε η κ. Κατσέλη και είναι και η πραγματικότητα, απαράδεκτο κάθε φορά με την έλευση της τρόικα να υπάρχουν σενάρια τα οποία ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και φυσικά να δημιουργείται ένα κλίμα το οποίο δεν έχει και καμία αντιστοίχιση με το τι κάνει η τρόικα εδώ. Και επειδή διάβασα πολλά για το τι είπε η κ. Κατσέλη, θα προτιμούσα να τοποθετείται η κυβέρνηση σε πράξεις και σε ευθείες τοποθετήσεις υπουργών και όχι σε υποτιθέμενες συζητήσεις οι οποίες φυσικά δεν είναι και επίσημες συζητήσεις.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συνήθως όλο η κ. Κατσέλη έχει τέτοιες αμφισβητήσεις και αντίρροπες γνώμες. Πώς είναι δυνατόν να μη κατανοούμε τι λέει η κ. Κατσέλη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς τα ακούσατε αυτά που είπε η κ. Κατσέλη;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι, δεν ήμουν παρών, αλλά βλέπω ότι κανένας άλλος υπουργός δεν παρανοείται. Παρανοείται, συνήθως, η κ. Κατσέλη. Μήπως φταίει η κ. Κατσέλη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μπορεί η κ. Κατσέλη να είναι πιο αυθόρμητη στις συζητήσεις της, είναι γνωστό όμως ότι έχει συγκεκριμένες απόψεις, είναι γνωστή η δουλειά που κάνει και σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Λέτε για «παρανόηση »της κ. Κατσέλη. Εγώ θυμάμαι και μέσα σε αυτή την αίθουσα των πολιτικών συντακτών, στην αίθουσα του briefing, επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τα πρωτεύοντα ζητήματα που είχαμε να λύσουμε, ήταν ποιος υπουργός «αδειάζει» ποιον, ή ποιον υπουργό «αδειάζει» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Καλό θα είναι να μιλάμε επί της ουσίας. Καλό θα είναι να μιλάμε σε εκφρασμένες επίσημες απόψεις και τοποθετήσεις υπουργών τους οποίους, αυτές οι απόψεις και αυτές οι τοποθετήσεις είναι που τους εκφράζουν κιόλας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Συγνώμη, είναι ουσία πάντως, αν η κ. Κατσέλη διαφωνεί ή όχι με την τρόικα και αν έχει πει αυτά τα πράγματα που έχει πει. Άσχετα αν...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κ. Κατσέλη είναι υπουργός Εργασίας και το υπουργείο της έχει άμεση σχέση με τις λειτουργίες τις οποίες έρχεται και ελέγχει η τρόικα και φυσικά συντάσσει και την ανάλογη έκθεση. Αν διαφωνούσε με την τρόικα δεν θα ήταν υπουργός. Γι` αυτό λέω ότι η δουλειά που γίνεται και στα εργασιακά, είναι μια πολύ σημαντική δουλειά, με πολύ λεπτές ισορροπίες. Και φυσικά, τέτοιου είδους απλουστεύσεις και γενικές θεωρίες ότι διαφωνεί με την τρόικα η κ. Κατσέλη, αδικούν την ουσία.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επί της ουσίας, με αφορμή όμως τα όσα είπε η κ. Κατσέλη, αλλά τα έχει ξαναπεί δημόσια...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς τα ακούσατε;

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: ..αλλά τα έχει ξαναπεί δημόσια και θα με διαψεύσετε αν κάνω λάθος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μάλιστα. Θα μου πείτε, όμως, τι είπε δημόσια για να δούμε αν συμφωνούμε κιόλας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Ωραία. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις, κατά την κ. Κατσέλη, δεν πρόκειται να αλλάξουν. Την ίδια ώρα ή μάλλον λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνοντας τους βουλευτές που μετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ο εργασιακός νόμος είναι στην ατζέντα των συζητήσεων με την τρόικα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως είναι. Αυτό δεν σημαίνει αλλαγή του εργασιακού νόμου.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Συζητιούνται για να μην αλλάξουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα: Δεν τίθεται ζήτημα να αλλάξει ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Αυτό είναι δεδομένο. Στο πλαίσιο των ελεγκτικών επιθεωρήσεων και εκθέσεων που κάνει η τρόικα για τη δική της πλευρά, ένα σημαντικό κομμάτι είναι και τα εργασιακά. Αυτό το ξέρουμε και το αντιλαμβανόμαστε και είναι η πραγματικότητα. Άρα, αυτό δεν σημαίνει ότι όταν υπάρχει εργασιακό θέμα, ότι υπάρχει και θέμα αλλαγής του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ένας νόμος μάλιστα που δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί και πολύ στην πράξη, γιατί η ισχύς του και η λειτουργία του είναι σχεδόν ένας μήνας. Είναι σημαντική τομή. Αυτός ο νόμος θεσμοθετήθηκε για να σωθούν θέσεις εργασίας και μόνο. Από εκεί και πέρα, το να μιλάμε σήμερα για αλλαγή του νόμου, είναι υπερβολικό και δεν ανταποκρίνεται φυσικά στην πραγματικότητα.

ΣΠΑΝΟΥ: Μια διευκρίνιση επ` αυτού: Είπατε τη φράση «αν η κ. Κατσέλη διαφωνούσε με την τρόικα δεν θα ήταν υπουργός» ή το αντίστροφο; Γιατί έχουμε μια διχογνωμία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, επειδή ακούστηκε από συνάδελφό σας ότι διαφωνεί με την τρόικα. Τι διαφωνεί με την τρόικα; Με την ύπαρξη της τρόικας, με τη λειτουργία της τρόικας, με τι;

ΣΠΑΝΟΥ: Όχι, είπατε ότι αν διαφωνούσε με την τρόικα δεν θα ήταν υπουργός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι. Με την ύπαρξη της τρόικας, με τη λειτουργία της τρόικας, την ύπαρξη και την αναγκαιότητα του μνημονίου για τη σωτηρία της χώρας, δεν θα ήταν υπουργός. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, οτιδήποτε άλλο. Αλλά, θέλω επιτέλους να αντιληφθούμε ότι η έλευση της τρόικας εδώ, δεν είναι κάτι διαφορετικό, ούτε κάτι που να σημαίνει οτιδήποτε για την πολιτική ζωή του τόπου. Η τρόικα αποτελείται από συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι εκπροσωπούν τους πιστωτές μας και έρχονται για να κάνουν τις εκθέσεις τους, τους ελέγχους τους, τις επιθεωρήσεις τους από την πλευρά των πιστωτών μας για να μπορούν να υποβάλουν την έκθεσή τους για την πορεία της πολιτικής την οποία ασκούμε, με βάση το μνημόνιο.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Με ποιες θέσεις επί όλων αυτών των ζητημάτων προσέρχεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός, την Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής; Στο γεύμα των ηγετών που θα γίνει, ο κ. Παπανδρέου τι θα πει και τι θα ζητήσει ή τι θα προτείνει μάλλον;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα της Συνόδου Κορυφής είναι τα ενεργειακά, αλλά ήδη υπάρχει και μία σκέψη η οποία υλοποιήθηκε: Ο κ . Βαν Ρομπάι έστειλε μία επιστολή, νομίζω, ότι στο γεύμα θα υπάρχει και μία συζήτηση για τα οικονομικά. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές. Εκείνο με το οποίο προσέρχεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ακριβώς τα δεδομένα που υπάρχουν πλέον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει. Είμαστε μέσα στους στόχους και πολλές φορές είμαστε πιο προωθημένοι από τους στόχους που βάλαμε και φυσικά υπάρχει η συζήτηση για την επιμήκυνση, για ένα συνολικότερο πακέτο σε ευρωπαϊκή διάσταση πλέον που έχει άμεση σχέση με την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση. Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα τεθούν άτυπα, ίσως, και με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου, όπου ήδη θα έχουν γίνει οι κατάλληλες προεργασίες και επεξεργασία των θέσεων και θα τεθούν βέβαια και ζητήματα, όπου θα ληφθούν αποφάσεις.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διερωτώμαι εάν αυτό το συνολικό πακέτο για οικονομική διακυβέρνηση που μόλις αναφέρατε - φαντάζομαι μία πτυχή του είναι και η διαχείριση του χρέους συνολικά στην ευρωζώνη - αν αντέχει η Ελλάδα να επιφορτισθεί με μεγαλύτερα βάρη. ΄Ηδη, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν δεν απατώμαι, έχει πει ότι είμαστε φορτωμένοι πάρα πολύ. Άρα, λοιπόν, συναινούμε σε τι εμείς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γι' αυτό ακριβώς δεν μιλάμε για νέα βάρη. Εμείς, αυτό που έχουμε να κάνουμε ως νέο, είναι οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε. Διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες δεν είναι επιβολή ούτε της τρόικας, ούτε κάποιας ανώτερης δύναμης. Είναι ακριβώς πεποίθηση, είναι ιδεολογία μας ότι πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές. Και όταν γίνονται αυτές οι αλλαγές, τότε και ανάπτυξη έρχεται και οι στόχοι μας - οι βραχυπρόθεσμοι και οι μεσοπρόθεσμοι - υλοποιούνται με πολύ μεγάλη επιτυχία. Συνεπώς, αυτό έχουμε να κάνουμε. Είναι σαφέστατο ότι έχουμε πάρει αποφάσεις που πολλές φορές είναι επώδυνες για τον απλό πολίτη. Τώρα πλέον δεν μιλάμε για τέτοιου είδους αποφάσεις. Μιλάμε για σημαντικές αποφάσεις. Γι' αυτό, πολύ σωστά είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι έχει εξαντληθεί το περιθώριο να προσθέσουμε βάρη στον Έλληνα πολίτη. Συνεπώς, κανείς από μας δεν μιλάει για βάρη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Οι γιατροί, κύριε Υπουργέ, έχουν κινητοποιηθεί και ήδη έχουν προβεί και σε - θα έλεγε κανείς - ακραίες ενέργειες, καταλαμβάνοντας το υπουργείο Υγείας. Πώς κρίνετε εσείς ως κυβέρνηση αυτό το γεγονός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πραγματικά το είδαμε κι αυτό. Μέσα σ' ένα διάλογο για το νομοσχέδιο για την Υγεία, ο οποίος ήδη έχει αρχίσει εδώ και δύο μήνες, μία ομάδα γιατρών κατέλαβε το υπουργείο Υγείας πιέζοντας τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο να φύγει από τη Βουλή για να έρθει μαζί τους να συζητήσει στο υπουργείο Υγείας και με την προϋπόθεση, φυσικά, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Κάτι τέτοιο είναι έξω από κάθε δημοκρατική διαδικασία. Κάτι τέτοιο είναι που απαξιώνει τις δημοκρατικές διαδικασίες της διαβούλευσης, τις οποίες εμείς φέραμε -αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- και μάλιστα σε τόσο δύσκολες εποχές. Και φυσικά, με μία συμπεριφορά η οποία δεν ήταν και η προσήκουσα, αφού δεν δέχθηκαν να μιλήσουν καν με τον υφυπουργό Υγείας τον κ. Τιμοσίδη και με τους Γενικούς Γραμματείς, αλλά ήθελαν τον κ. Λοβέρδο και μάλιστα να δεσμευθεί προκαταβολικά ο κ. Λοβέρδος ότι θα αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Υγεία. Αυτό, φυσικά, δεν πρόκειται να γίνει. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας του μέσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία και μάλιστα όταν ο κ. Λοβέρδος έχει εξηγήσει ότι δεν θίγονται τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των γιατρών, οι οποίοι διαμαρτύρονται γι' αυτό το νομοσχέδιο. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Και με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του Έλληνα ασθενούς, αυτό το νομοσχέδιο δίνει λύση και θέτει τέρμα στις τεράστιες ουρές που παρατηρούνται στο ΙΚΑ καθημερινά, αφού πλέον οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ έχουν δικαίωμα, εκτός από την προσέλευσή τους στα Πολυϊατρεία του Ιδρύματος, να πηγαίνουν και σε άλλους συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι θα είναι εκτός των Πολυϊατρείων. Είναι ένα ζήτημα που και τους γιατρούς δεν θίγει, αφού θα συμβληθούν και άλλοι γιατροί. Αυτοί οι γιατροί του ΙΚΑ δεν χάνουν το δικαίωμά τους και τη σύμβασή τους με το ΙΚΑ, αλλά και επιτέλους τίθεται ένα τέρμα σ' αυτές τις ατελείωτες ουρές που κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν, αντίθετα ταλαιπωρούν τους πολίτες. Αυτό είναι το κριτήριο, αυτό περνάει μέσα από το νομοσχέδιο. Και επιτέλους θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι έχουμε υποχρέωση, με τρόπο που συνάδει προς τη Δημοκρατία, να επιδείξουμε την ανάλογη συμπεριφορά και υπευθυνότητα που αρμόζει προς το λειτούργημα και την ιδιότητα του καθενός, ώστε να μην παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα, σαν κι αυτά που σημειώνονται στον χώρο της Υγείας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σας άκουσα να λέτε ότι οι ενέργειες των νοσοκομειακών γιατρών ήταν έξω από κάθε δημοκρατική διαδικασία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι μόνον οι νοσοκομειακοί γιατροί.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Καλώς. Εγώ θα θέσω το εξής ερώτημα: Μιλάω για τα χθεσινά και θα θέσω το ερώτημα αλλιώς. Είναι μέσα στη δημοκρατική διαδικασία η αστυνομία να ξυλοκοπά τους πάντες και δη τους Έλληνες; Παραθέτω: Άγιος Παντελεήμονας, Κερατέα και τώρα οι νοσοκομειακοί γιατροί. Δεδομένου, λοιπόν, ότι δεν δείξατε την ίδια σπουδή στην κατάληψη της Νομικής Σχολής από λαθρομετανάστες, εγώ θα ήθελα να ρωτήσω: Πότε θα σταματήσετε να συμπεριφέρεστε στην κοινωνία έτσι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα: Πρώτον, είδατε κάποιον να ξυλοκοπείται στο υπουργείο Υγείας;

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Αν δεν κάνω λάθος, υπήρξε και τραυματισμός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κάνετε λάθος, γιατί δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, που ήταν από τους διαμαρτυρόμενους και τους καταληψίες, λιποθύμησε. Επαναλαμβάνω, δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός και δεν μπορώ να καταλάβω σε ποιο ξυλοκόπημα αναφέρεστε. Αν αναφέρεστε στις συμπλοκές που κάνουν τα ακροδεξιά στοιχεία στον ΄Αγιο Παντελεήμονα με ακραία στοιχεία, τα οποία υποτίθεται ότι υποστηρίζουν τους μετανάστες, αυτό δεν είναι θέμα ξυλοκοπήματος των Ελλήνων πολιτών από την Eλληνική Aστυνομία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεύτερον, για την Κερατέα υπάρχει ένα συγκεκριμένο ζήτημα δημοσίου συμφέροντος. Στην Κερατέα γίνεται μία πολύ μεγάλη δουλειά, επιτέλους να υπάρχει μία εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές για να μην καταδικαζόμαστε όπως καταδικαζόμαστε και για να μην υπάρχει άναρχη κατάσταση, όπως υπάρχει στο θέμα των απορριμμάτων. Και αυτό που τελικώς γίνεται είναι να προσπαθήσουμε να βάλουμε τάξη. Μάλλον μπερδεύετε τα ακροδεξιά στοιχεία με τους αστυνομικούς και με ό,τι άλλο κυκλοφορεί.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μου επιτρέπετε επ' αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι, βεβαίως.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Θέλω να επιμείνω λίγο, γιατί είναι θέμα ποιότητας Δημοκρατίας, κατ' εμέ τουλάχιστον.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μήπως όταν μιλάμε για Δημοκρατία εννοούμε άλλη Δημοκρατία;

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Δεν αποκλείεται. Νομίζω ότι υπάρχει πλουραλισμός απόψεων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι, αλλά η Δημοκρατία είναι Δημοκρατία. Γιατί κάποιοι έχουν άλλη αντίληψη της Δημοκρατίας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Δεν διαφωνώ σ' αυτό. Ενημερώθηκα σήμερα ότι οι διωκτικές αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον πέντε ατόμων στον ΄Αγιο Παντελεήμονα, τα οποία ενέχονταν σε κάποια επίθεση εναντίον του κ. Αλαβάνου με γιαούρτια και τα λοιπά. Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, αλλά εγώ ξέρω όμως ένα πράγμα: Ότι δεν έχουμε καμία πληροφόρηση μέχρι στιγμής για το τι έχει γίνει με αυτούς που επιτέθηκαν στον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Χατζηδάκη, τους οποίους είδε όλη η Ελλάδα και μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων τους είδε η μισή υφήλιος αν όχι όλη. Και δεν ξέρουμε ακόμη τί έγινε με την πολύ άσχημη υπόθεση της Marfin. Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς λειτουργούν οι διωκτικές αρχές. Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, δεν μιλάμε για διωκτικές αρχές. Μιλάμε για Εισαγγελία. Εάν την Εισαγγελία την εντάσσετε στις διωκτικές αρχές, είναι θέμα που πρέπει να ρωτήσετε τη Δικαιοσύνη. Είστε δημοσιογράφος ή οι συνάδελφοί σας οι διαπιστευμένοι στον χώρο της Δικαιοσύνης μπορούν να ρωτήσουν. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μυστικότητα - όπως γνωρίζουμε και στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Ρωτήστε για να δείτε ακριβώς και να μάθετε, προκειμένου να ενημερώστε και το κοινό κατ' επέκταση, τι γίνεται με αυτές τις υποθέσεις.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση βλέπει πολιτική υποκίνηση πίσω από την κατάληψη του υπουργείου Υγείας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή βρισκόμαστε σε ένα λεπτό στάδιο, θα προτιμούσα να μην αναφερθώ σ' αυτό.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για την ψήφο των αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όντως, υπάρχει ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με το νόμο 3838 που προβλέπει ζητήματα μεταναστών. Ένας νόμος ο οποίος από ένα Τμήμα, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίθηκε αντισυνταγματικός σε συγκεκριμένες διατάξεις του. Θα προτιμούσα να μην αναφερθώ ειδικά. Τα Δικαστήρια έχουν δικαίωμα να εκδίδουν τις αποφάσεις που κρίνουν. Από εκεί και πέρα όμως, πρέπει να πω κάποια πράγματα: Το θέμα θα κριθεί στην Ολομέλεια, που σημαίνει ότι τίποτε ακόμη δεν έχει κριθεί στο σύνολό του. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η κρίση περί αντισυνταγματικότητας του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον συγκεκριμένο νόμο γίνεται με μία συγκεκριμένη ιδεολογική προσέγγιση, κάτι που πραγματικά ξενίζει. Επαναλαμβάνω ότι ο νόμος θα κριθεί στην Ολομέλεια και αναμένουμε. Ωστόσο να επισημάνω ότι εμείς είμαστε άκρως προσεκτικοί στους νόμους τους οποίους νομοθετούμε και μάλιστα όταν αφορούν τέτοιου είδους ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ή η ψήφος μεταναστών σε δημοτικές εκλογές και μόνον. Επίσης, και κάποια άλλα στοιχεία είναι ενδιαφέροντα: Επειδή το διάβασα, δεν συντρέχει καμία περίπτωση ακύρωσης των δημοτικών εκλογών, καθ' ότι ο αριθμός των μεταναστών που ψήφισε είναι γύρω στις 10 με 12 χιλιάδες, εκ των οποίων περίπου 7 χιλιάδες είναι ομογενείς. Επίσης, δεν εκλέχθηκε κανένας μετανάστης, άρα δεν υπάρχει νομιμοποιητικός λόγος. Είναι όμως ένα ζήτημα το οποίο πραγματικά μας κεντρίζει το ενδιαφέρον για να ξέρουμε κιόλας τί γίνεται, γιατί και οι δικαστικές αποφάσεις είναι η ζώσα πραγματικότητα. Εμείς ως κυβέρνηση εμμένουμε στο νόμο. Τον ψηφίσαμε. Πιστέψαμε σ' αυτό το νόμο. Ο νόμος αυτός θέτει τέρμα σε πολλά αδιέξοδα και σε πάρα πολλές αδικίες: Ειδικότερα στο θέμα των ανηλίκων που έχουν γεννηθεί από μετανάστες, αλλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζουν εδώ στη χώρα μας, είναι Έλληνες ουσιαστικά. Και παρ' όλα αυτά, αυτοί οι άνθρωποι ήσαν στο πουθενά, γιατί δεν υπήρχε μία στοιχειωδώς θεσμική κατοχύρωση. Πολιτικά, βέβαια, μου κάνει εντύπωση ότι μιλά και η Ν.Δ. γι' αυτό το νόμο, για την αντισυνταγματικότητά του, την οποία δεν προέβαλε όταν γινόταν η σχετική συζήτηση στη Βουλή. Μόνον το κόμμα του ΛΑΟΣ προέβαλε θέμα αντισυνταγματικότητας. Και μάλιστα ενθυμούμαι ότι τόσο η κα Μπακογιάννη, όσο και ο κ. Παυλόπουλος είχαν ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου. Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Παρακολουθούμε την εξέλιξη και περιμένουμε φυσικά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή δεν συνηθίζετε να σχολιάζετε, πέρα από αποφάσεις, ούτε καν εισηγήσεις δικαστικών, τουλάχιστον έτσι έχετε ακολουθήσει αυτή την τακτική. Μου κάνει εντύπωση πως κατ' αρχήν το κάνετε και μ' αυτό το σκληρό ύφος και κυρίως η φράση που χρησιμοποιήσατε περί ιδεολογικής προσέγγισης σ' αυτή την εισήγηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν εννοώ πολιτικής, εννοώ ιδεολογικής.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ποια είναι τα κίνητρά τους δηλαδή; Τι είναι αυτό που σας προκαλεί και σας κεντρίζει το ενδιαφέρον;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχω πει και ούτε πρόκειται να πω ότι υπάρχει κίνητρο από τους Δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη μόρφωση, μία ιδιαίτερη εμπειρία και κατά την κρίση και συνείδησή τους εκδίδουν αποφάσεις. Η ιδεολογική προσέγγιση που είπα συνίσταται στο ότι υπάρχει ειδική αναφορά μέσα στην αιτιολογία αυτής της απόφασης που συνδέει την ιθαγένεια με το θέμα της συγγένειας αίματος. Υπ' αυτή την έννοια, σαφώς και υπάρχει ιδεολογική προσέγγιση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επ' αυτού: Νομίζω ότι όλος ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός αφορά την συγγένεια αίματος. Μόνο στις ΗΠΑ αφορά την εδαφική εντοπιότητα, επειδή ήταν ένα πολυπολιτισμικό έθνος από την γένεσή του.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μόνο στην Ελλάδα έχουμε τέτοια φαινόμενα όπου κυκλοφορούν μετανάστες μη καταγεγραμμένοι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό οφείλεται στην ανικανότητα των κυβερνώντων, της δικής σας και της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να σας υπενθυμίσω, επίσης, ότι σε όλη την Ευρώπη οι μετανάστες, υπό προϋποθέσεις, συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε, κύριε Εκπρόσωπε, ότι εμμένετε ως κυβέρνηση σ' αυτό το νόμο. Δηλαδή αν η απόφαση της Ολομέλειας θα είναι ταυτόσημη με αυτή του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, θα συνεχίσετε να επιμένετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, ως κυβέρνηση, λειτουργούμε πάντοτε με βάση το νόμο. Όταν λέγω «εμμένουμε» εννοώ ότι τον νόμο τον οποίο ψηφίσαμε τον πιστεύουμε και εμμένουμε σαφώς στην ορθότητά του. Εφ' όσον υπάρξει άλλη απόφαση, θα δούμε και εννοείται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην εναρμονιστούμε με τις επιταγές της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι αυτονόητο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η δική σας απόφαση και στη δημιουργία των νόμων δεν έχει ιδεολογική προσέγγιση στην πολυπολιτισμικότητα του κ. Παπανδρέου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει νόμος τον οποίο πιστέψαμε. Το τι εννοούμε πολυπολιτισμικότητα είναι θέμα ιδεολογικής συζήτησης κύριε Σιδέρη και θα ήταν καλύτερο να μην την κάνουμε εδώ.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: ΄Ασχετα με την εξέλιξη σε νομικό επίπεδο, δεν ανησυχείτε για την απαξίωση της εκλογικής διαδικασίας; Σας υπενθυμίζω ότι στις εκλογές του 2000 με τις παράνομες ελληνοποιήσεις δημιουργήθηκαν θέματα, με αποτέλεσμα να αμφισβητηθεί η έκβαση των εκλογών τουλάχιστον στη συνείδηση πολλών πολιτών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πως αμφισβητήθηκε; Εσείς πως την προσλαμβάνετε τη συνείδηση των ελλήνων πολιτών;

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Μου επιτρέπετε... να το θέσω στη διάσταση που εγώ νομίζω. Σας είπα στο ερώτημά μου ότι αμφισβητήθηκε η έκβαση των εκλογών τουλάχιστον στη συνείδηση πολλών πολιτών. Σας ρωτάω γιατί ήδη είχαμε πολύ μεγάλη αποχή στις περασμένες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και όλα αυτά προκαλούν έναν κίνδυνο να απαξιωθεί εντελώς η πολιτική διαδικασία. Είχαμε 12.000 μετανάστες οι οποίοι ενδέχεται να συμμετείχαν παράνομα στη διαδικασία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Διαφωνώ με τη βάση της ερώτησής σας. Με την προσφυγή έλληνα πολίτη εξέδωσε αυτή την απόφαση το 4ο τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας . Υπάρχουν τα δικαστήρια όπου θα μπορούσε να προσφύγει κάποιος , όπως λέτε εσείς, κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων . Όσον αφορά τη συνείδηση του έλληνα πολίτη δεν ξέρω αν μπορείτε να την εκφράζετε εσείς, αρκεί να μας πείτε ποια κριτήρια χρησιμοποιείτε για να την εκφράσετε. Στις εκλογές του 2000 όπως και σε κάθε εκλογική διαδικασία στη χώρα μας από το 1974 και μετά, που υπάρχουν δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες, η Δημοκρατία μας είναι εμπεδωμένη. Όπου υπάρχουν αμφισβητήσεις για την εκλογική διαδικασία, υπάρχουν τα δικαστήρια.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε υπουργέ, έχετε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για τους λαθρομετανάστες που είναι τώρα στην Πατησίων; Γιατί εάν δεν έχετε, μπορεί να έχουμε κάποια άλλη κατάληψη γιατί είναι στη μόδα τώρα οι καταλήψεις, να φύγουν από εκεί να πάνε κάπου αλλού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μόνο που καταλήψεις δεν κάνουν μόνο οι μετανάστες, τις κάνουν και άλλοι, όπως αποδεικνύεται. Έχουμε εκφραστεί για το θέμα του χειρισμού των μεταναστών στη Νομική . Θεωρούμε ότι η έκβαση ως προς το να φύγουν από τη Νομική ήταν η καλύτερη δυνατή και από εκεί και πέρα ισχύει αυτό που είπαμε: Θα εφαρμοστούν οι νόμοι. Με εκβιασμούς και θεωρητικολογίες, νομιμοποιήσεις δεν πρόκειται να γίνουν και φυσικά η θέση της κυβέρνησης η οποία θα φανεί και στην πράξη και φαίνεται είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία μαζική νομιμοποίηση. Η τελευταία μαζική νομιμοποίηση έγινε επί Ν.Δ. όπου νομιμοποιήθηκαν μαζικά περίπου 150.000

πολίτες και εκεί πραγματικά υπήρχε θέμα δημοκρατίας- και θα ήθελα να ακούσω την άποψή σας κάποτε και γι' αυτό κ. Χιδίρογλου. Μαζικές νομιμοποιήσεις δεν γίνονται, υπάρχει εξατομικευμένη διαδικασία για να λυθεί αυτό το μεγάλο γενικότερο ζήτημα, ήδη οι επιτροπές ασύλου λειτουργούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, έχουν συσταθεί και άλλες επιτροπές ασύλου, έτσι ώστε όποιος θέλει να υποβάλει αίτηση για άσυλο, να εξεταστεί η αίτησή του. Όποιου η αίτηση γίνει δεκτή, θα γίνει η νόμιμη ακολουθία, αλλά και όποιος είναι εκτός διαδικασιών ασύλου, επίσης και σε αυτόν θα εφαρμοστούν οι νόμοι.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση των απεργών στα Μέσα Μεταφοράς, γιατί ακόμα μια μέρα - και φαίνεται ότι όλη η εβδομάδα έτσι θα κυλήσει - οι πολίτες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για ακόμη μια μέρα σας λέω ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο, υπάρχουν νόμοι που ξεκαθαρίζουν το πεδίο στις αστικές συγκοινωνίες. Γίνεται μια πολύ μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή. Επιτέλους, εξυγιαίνεται ο χώρος, δημιουργείται ένας μητροπολιτικός φορέας, έτσι ώστε να υπάρχουν αστικές συγκοινωνίες με απολύτως διασφαλισμένο το δημόσιο χαρακτήρα, στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη, χωρίς καμία άλλη σκέψη, όπως συμβαίνει από κάποια συμφέροντα ή ίσως από κάποια κόμματα. Συνεπώς, θα πρέπει όλοι να συναισθανθούν την ευθύνη του να επιστρέψουν οι ίδιοι στη δουλειά τους, να αφήσουν τους συναδέλφους τους να πάνε στη δουλειά τους. Εμείς χρησιμοποιούμε το διάλογο, τη διαβούλευση. Ήδη είναι σε εξέλιξη η κοινοβουλευτική διαδικασία ως προς το νόμο για τις αστικές συγκοινωνίες και έχουμε βάσιμες προσδοκίες ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι φυσικά θέλουν να προασπίσουν τα συμφέροντά τους, θα επιστρέψουν στην εργασία τους. Αυτή την ώρα ο υπουργός Μεταφορών κ. Ρέππας κάνει σχετικές δηλώσεις για το θέμα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και με βάση τις τελευταίες ειδήσεις, δηλαδή τη δήλωση Μουμπάρακ ότι δεν θα είναι υποψήφιος, έχει κάποιο σχόλιο η ελληνική κυβέρνηση, όχι σαν επέμβαση στα εσωτερικά άλλης χώρας, αλλά πρόκειται για μια γειτονική χώρα, με την οποία για πάρα πολλά χρόνια έχουμε πολύ καλή σχέση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Εκείνο που έχουμε να πούμε, είναι ότι η Δημοκρατία και οι ελευθερίες θα πρέπει να τηρούνται, να γίνονται σεβαστές σε όλες τις χώρες. Επιθυμούμε να υπάρχει θετική έκβαση προς όφελος του αιγυπτιακού λαού, αλλά και της ειρήνης στην περιοχή. Όπως είπατε, η Αίγυπτος είναι γειτονική μας χώρα, φιλική, μας συνδέουν μακροχρόνιοι δεσμοί και επιθυμούμε να βρεθεί τέτοια λύση η οποία πραγματικά να πραγματώνει και τις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού, αλλά να διασφαλίζεται και η ειρήνη στην περιοχή.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Χθες, στο κανάλι «EXTRA», έβλεπα μια συζήτηση για το Βατοπέδι, όπου εμφανίστηκε και έκανε δηλώσεις ο πρώην υπουργός κ. Δούκας και αναρωτήθηκε αν συνεχίζονται οι πραγματογνωμοσύνες που είχαν ανατεθεί σε κάποιες εταιρείες για το αν ζημιώθηκε τελικά το ελληνικό Δημόσιο από αυτό το σκάνδαλο, από αυτήν την υπόθεση. Αναρωτιέμαι και εγώ, χωρίς να τον εκπροσωπώ, αν υπάρχουν αποτελέσματα απ` αυτές τις έρευνες και αν τυχόν έχουν σταματήσει, μετά την απόφαση για παραγραφή του σκανδάλου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα να ξεκαθαρίσουμε - και καλό θα είναι να λάβει το μήνυμα και ο κ. Δούκας, ο οποίος απειλεί με μηνύσεις και αγωγές, πραγματικά πρόκειται περί θράσους αυτό που γίνεται- το ότι παραγράφηκαν τα ποινικά αδικήματα, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο ή ότι δεν μπορεί να υπάρξει έγερση αξιώσεων για αστική αποκατάσταση. Ο κ. Δούκας ήταν αυτός που, σκανδαλωδώς, έδωσε εντολή να συμβιβαστεί το ελληνικό Δημόσιο με τη μονή Βατοπεδίου και να επέλθουν όλες οι βλαπτικές ενέργειες και διαδικασίες σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Γι` αυτό καλό και συνετό θα ήταν να είμαστε πιο προσεκτικοί και να μην προκαλούμε. Το ελληνικό Δημόσιο σαφώς και συνεχίζει τη διερεύνηση της κατάστασης, υπό την έννοια ότι σαφώς προσπαθεί και επιχειρεί με όλους τους νόμιμους τρόπους να αποκατασταθεί η τεράστια βλάβη -όπου υπάρχουν πολλά σύνθετα νομικά ζητήματα και γι` αυτό υπάρχει και ιδιαίτερη προσοχή- που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από το σκάνδαλο Βατοπεδίου, όπου γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιοι το υπέθαλψαν, ποιοι υπέγραψαν και ποιοι έγιναν εκείνα τα γρανάζια, έτσι ώστε σήμερα δημόσια περιουσία να βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-267239541-1296684941=:4534--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 2 February 2011 - 22:15:25 UTC