Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-01-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1341250492-1296515391=:23161 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 313384574

Έκδοση 1

BRIEFING(310111)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Παρακολουθούμε όλοι τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στις γειτονικές χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος, όπου η κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι έκρυθμη. Θα ήθελα να σας ενημερώσω, για άλλη μια φορά, ότι ουδείς Έλληνας ομογενής βρίσκεται σε κίνδυνο. Παρ` όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει πλήρως το σχετικό μηχανισμό και είμαστε πανέτοιμοι να μεταφέρουμε με ασφάλεια τους Έλληνες της Αιγύπτου, αν και όποτε αυτό χρειαστεί. Η πρεσβεία και οι προξενικές μας Αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον ελληνικό πληθυσμό για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.

Τέθηκε σε εφαρμογή η λειτουργία των επιτροπών ασύλου, η οποία φέρνει τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας σε μια πραγματικά νέα εποχή. Οι εφτά επιτροπές που λειτουργούν έχουν ήδη εξετάσει 192 αιτήματα, ενώ από σήμερα τίθενται σε λειτουργία άλλες τρεις επιτροπές. Υπενθυμίζω ότι εκκρεμούν περίπου 47.000 αιτήσεις, στις οποίες πρέπει να δοθεί λύση για να υπάρχει και ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που βιώνουμε σήμερα.

Εμείς, για πρώτη φορά και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θέτουμε σε εφαρμογή ό,τι πιο προοδευτικό, σύγχρονο, αλλά και αποτελεσματικό υπάρχει στο χώρο του ασύλου και γενικότερα στην αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από τι θα εξαρτηθεί αν τελικώς θα μεταφερθούν οι Έλληνες της Αιγύπτου στη χώρα μας και ποιες είναι οι σχετικές διαδικασίες που έχετε δρομολογήσει εσείς, ως υπουργείο Εξωτερικών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις. Όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, υπάρχει έτοιμος μηχανισμός, προκειμένου, εάν χρειαστεί, να μεταφερθούν ομογενείς και Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο. Αυτό θα εξαρτηθεί, φυσικά, από την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Η επιχείρηση αυτή, φυσικά, θα γίνει εφόσον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ασφαλείας, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια κανενός από τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί. Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο εφαρμόζεται, έτσι ώστε πραγματικά να έχουμε αποτελέσματα, τα οποία θα είναι συμβατά με τη μέριμνα της Ελλάδας για τους ομογενείς, αλλά και για τους πολίτες της. Φυσικά, ελπίζουμε να μη χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε να υπάρχει ισορροπία στην κατάσταση στην Αίγυπτο, γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Και φυσικά, πέραν όλων των άλλων, η Ελλάδα συμμετέχει και στις διεργασίες που έχει θέσει σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου, για το 2012-2014, το οποίο θα εξεταστεί από την τρόικα και τα συναρμόδια υπουργεία τώρα, θα περιλαμβάνει νέες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις και γενικότερα νέα επώδυνα μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι μέλημά μας είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους οικονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους που έχουμε θέσει, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων, ειδικά των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Αυτή είναι η δική μας έγνοια, αυτό είναι το μέλημά μας και στο πλαίσιο αυτό προστατεύουμε τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει οι διαρθρωτικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει, όχι απλώς να μη σταματήσουν, αλλά να ενταθούν, έτσι ώστε το βάρος αυτών των μεγάλων αλλαγών να μην το υποστούν οι χαμηλής και μεσαίας τάξεως συμπολίτες μας. Δεν υπάρχει περιθώριο, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας. Αντίθετα, εμείς αυτό που κάνουμε είναι να ενισχύουμε τις διαρθρωτικές και δομικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Κάτι το οποίο κάνουμε και με επιτυχία και με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Εκεί έγκειται και οι αλλαγές που θα γίνουν.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επειδή φαίνεται ότι είμαστε και προ της λύσης στο θέμα του δημοσίου χρέους, τη λύση θα την αποφασίσει και ο ελληνικός λαός; Δηλαδή θα είναι συμμέτοχος ο ελληνικός λαός στη λύση; Θα πάτε σε εκλογές, δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση αυτή έχει αναλάβει έναν πολύ μεγάλο, σπουδαίο και σημαντικό ρόλο, κάνοντας μια τεράστια και τιτάνια εθνική προσπάθεια. Και αυτό το αναφέρω, όχι για να ευλογούμε τα γένια μας, αλλά γιατί είναι μια πραγματικότητα. Έτυχε σε αυτή την κυβέρνηση να πρέπει να σώσει τη χώρα από το χείλος της χρεοκοπίας, όπως μας την άφησε η Ν.Δ. Αυτό ακριβώς που κάνουμε εδώ και 15 μήνες, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση: Της σωτηρίας της χώρας. Οι ενέργειες, όμως και οι προσπάθειες που κάνουμε, ολοκληρώνονται με μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα γίνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η λύση της σωτηρίας της χώρας έχει την πλήρη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό. Θέμα νομιμοποίησης, ούτως ή άλλως, θέσαμε και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτήν τη νομιμοποίηση την έχουμε. Μπορεί να πρόκειται, πολλές φορές, για αποφάσεις που είναι επώδυνες, αλλά μέσα στην αλλαγή η οποία χρειαζόταν, ούτως ή άλλως, να γίνει, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εκείνα τα στηρίγματα στον ελληνικό λαό, έτσι ώστε να περάσει αυτή η περίοδος η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη, για να μπορούμε να έχουμε μια πιο ορθολογιστική κατάσταση στη χώρα μας και να είναι πιο κατοχυρωμένα και ενισχυμένα απ` ό,τι σήμερα, τα εισοδήματα του απλού πολίτη. Το να μιλάμε για λύση εκλογών είναι εξυπηρέτηση μόνο κάποιων συμφερόντων. Είναι ξεκάθαρο. Και μάλιστα είναι ένα ζήτημα που το θέτει η Ν.Δ. τελείως άκαιρα, χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο και χωρίς καμία λογική βάση, αλλά με άλλες σκέψεις. Αυτή τη λογική δεν την ακολουθούμε. Συνεχίζουμε να επιτελούμε το μεγάλο έργο που έχουμε μπροστά μας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι σαφές ότι η τρόικα επιδιώκει την περαιτέρω απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Θα υποκύψετε, δεδομένης της αντισυνταγματικότητας των εξωφρενικών μέτρων των οποίων φέρεται να ζητάει η τρόικα; Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να παρακάμψει αυτά που οι πιστωτές αντιλαμβάνονται ως εμπόδια, εφόσον θα προχωρήσει στη λήψη νέων επώδυνων μέτρων. Μιλώ για τους κανονισμούς εργασίας στις τράπεζες, μιλώ για τα συμβόλαια ορισμένου χρόνου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, έχουμε να κάνουμε με μια συγκεκριμένη πολιτική. Και επειδή το να στοχοποιούμε γενικώς και αορίστως την τρόικα, είναι μια υπεραπλούστευση που δεν βολεύει την πραγματικότητα και την αλήθεια. Θα μπορούσα να πω ότι είναι αποπροσανατολισμός. Εμείς έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο. Μέσα από αυτό το σχέδιο βγάζουμε τη χώρα από την κρίση και δημιουργούμε τέτοιες μεγάλες αλλαγές που στο τέλος, θα έχουμε μια Ελλάδα η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχαμε. Δεν επιστρέφουμε στα παλιά. Και το λέω με την έννοια του αρνητικού παρελθόντος. Αυτό είναι δεδομένο. Η τρόικα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένας ελεγκτικός μηχανισμός από τους πιστωτές μας, που ελέγχει συγκεκριμένα ζητήματα. Εμείς θέτουμε τις πολιτικές προτεραιότητες. Θέτουμε εκείνα τα μέτρα και τις αποφάσεις που μας φέρνουν πιο κοντά στους στόχους μας. Και ας μην ξεχνάμε ότι το τεράστιο έλλειμμα που κληρονομήσαμε από τη Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να μειωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, όσο κατορθώσαμε και το μειώσαμε εμείς σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Και έπεται και συνέχεια. Δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε πλέον για αντιμετώπιση του μεγάλου χρέους της χώρας μας, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις, ένα μέρος των οποίων ήταν επώδυνες, και για τον ίδιο τον Έλληνα πολίτη. Εμείς εστιάζουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα. Η απορρύθμιση δεν έγινε, ούτε από την τρόικα, ούτε από αυτή την κυβέρνηση. Ο εργασιακός μεσαίωνας και η απορρύθμιση υπήρχαν μέσα σε ένα άναρχο τοπίο εργασιακών σχέσεων, στο οποίο θα πρέπει να μπει τάξη. Και φυσικά, όταν λέμε τάξη, δεν εννοούμε να καταλυθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο επιδιώκουμε. Ίσα-ίσα δημιουργούμε μηχανισμούς ελέγχου, αλλά και μηχανισμούς προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων. Άρα, κάθε αλλαγή, αν την βλέπουμε υπό το πρίσμα ότι μας την επιβάλει η τρόικα, αδικούμε την πολύ μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού. Ας μην ξεχνάμε ότι μια σειρά από μεγάλες αλλαγές, οι οποίες γίνονται στο κράτος, όπως ο «Καλλικράτης» και μια σειρά από πολύ μεγάλες τομές, δεν μας την επέβαλε καμία τρόικα, δεν έγινε συζήτηση με καμία τρόικα. Είναι δικές μας προτεραιότητες. Αλλάζουμε το κράτος, υπέρ του πολίτη. Εξορθολογίζουμε πολλές καταστάσεις οι οποίες μπορεί να φαινόταν ότι μας βόλευαν ως πολίτες στο παρελθόν, αλλά ουσιαστικά τις χρυσοπληρώναμε. Συνεπώς, πηγαίνοντας προς μια νέα Ελλάδα θα προσπαθήσουμε - και αυτό κάνουμε- να μεγεθύνουμε ό,τι θετικό υπάρχει ως δυνατότητα και ως δυναμικό στη χώρα μας, για να βγούμε από την κρίση τελείως διαφορετικοί.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε κάποιο σχόλιο για τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Σαμαράς με την οποία υποστηρίζει ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι η κυβέρνηση κάποια στιγμή «θα αποδράσει» μέσω πρόωρων εκλογών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μπορούσα να κάνω ένα σχόλιο για τη Ν.Δ. με τρεις λέξεις: Για τη Ν.Δ. ζητείται επειγόντως σοβαρότητα. Η απόδραση από την κυβέρνηση είναι ίδιον της Ν.Δ. Το ζήσαμε πριν από ενάμιση χρόνο. Ούτε καν ως ευσεβής πόθος του κ. Σαμαρά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η δήλωσή του, γιατί είμαι σίγουρος πως θα αισθανόταν έντρομος στην ιδέα να κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Προφανώς οι κύριοι της Ν.Δ. κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Ας προσπαθήσει επιτέλους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκτήσει μία ενιαία πολιτική γραμμή επί συγκεκριμένων θεμάτων, γιατί ακόμη και στα πιο μικρά, όπως ήταν το θέμα του ασύλου, όλοι γίναμε μάρτυρες του «αλαλούμ» των δηλώσεων της Ν.Δ. Ας αποκτήσει πρώτα μια πολιτική πλατφόρμα πάνω στα πολύ καυτά ζητήματα για τα οποία εν πολλοίς είναι υπεύθυνη και οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας και από εκεί και πέρα, τις εκλογές τις αποφασίζει ο ελληνικός λαός. Και ας μου επιτρέψετε να επαναλάβω αυτό που προείπα στην εισαγωγή μου: Απαιτείται επειγόντως σοβαρότητα από τη Ν.Δ.

ΤΖΑΝΕΤΤΑΤΟΣ: Την περασμένη εβδομάδα σας είχα ερωτήσει σχετικώς και θέλω να επανέλθω: Η κυβέρνηση συζητά, θα μπει σε συζητήσεις για μια συνολική λύση στο πρόβλημα του χρέους που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που συζητά η κυβέρνηση είναι στη βάση της ήδη ειλημμένης απόφασης για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις ευρώ, έτσι όπως έχει ήδη τεθεί προς συζήτηση κατά το ιρλανδικό μοντέλο. Αυτό συζητάμε αυτή τη στιγμή, αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Και φυσικά, οι επόμενες Σύνοδοι Κορυφής της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης είναι κρίσιμες Σύνοδοι, γιατί μέσα σ' αυτό το δίμηνο, από εδώ και πέρα, θα κριθούν σημαντικά ζητήματα, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για όλη την Ευρώπη.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: ΄Ηθελα να ρωτήσω το εξής: Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την πρόταση του Βερολίνου για συνταγματική κατοχύρωση της λιτότητας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τίθεται ζήτημα συνταγματικής κατοχύρωσης της λιτότητας. Κατ' αρχάς εμείς δεν συζητάμε για λιτότητα. Συζητάμε για αναγκαίες προσαρμογές, για αναγκαίες αποφάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει και ο ΄Ελληνας πολίτης τις υφίσταται, εδώ και ενάμιση χρόνο, με την προοπτική πάντοτε να βγούμε από την κρίση. Αυτές οι αποφάσεις, πολλές από τις οποίες είναι επώδυνες, ήταν αναγκαίες. Αναγκαστήκαμε να τις πάρουμε για να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Εννοείται ότι για μας δεν είναι στόχος η λιτότητα. Όμως, η τάξη και η αποφασιστικότητα πρέπει να υπάρχουν - και αυτό είναι δεδομένο- για να μην επανέλθουμε στα παλιά. Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση δεν έχει περάσει. Είμαστε στο μέσον της κρίσης. Υπάρχει μεν προοπτική, γιατί ακριβώς τηρούμε τους στόχους μας, αλλά τίποτε δεν έχει τελειώσει. Στο πλαίσιο αυτό, οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι δεδομένες. Αλλά έτσι όπως τίθεται ως θέμα δηλαδή της συνταγματικής κατοχύρωσης της λιτότητας, αυτό δεν αποτελεί καν μέρος της συζήτησής μας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σας άκουσα πριν από λίγο, να κατηγορείτε, αν δεν κάνω λάθος, τη Ν.Δ. για έλλειψη σοβαρότητας. Εδώ, όμως, διαβάζοντας τον κυριακάτικο Τύπο, βλέπω υπουργούς της κυβέρνησής σας να λένε ότι το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση κατέφυγε σε δημαγωγία και λαϊκισμό που επηρέασαν τη διακυβέρνησή του. Πώς σχολιάζετε αυτή τη δήλωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι δεν θα σχολιάσω δηλώσεις υπουργών σε εφημερίδες. Η συγκεκριμένη δήλωση δεν έχει σχέση με την τωρινή πραγματικότητα. Όλα τα κόμματα και όλοι οι πολιτικοί έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τις ενδοσκοπήσεις μας. ΄Εχουμε υποχρέωση να συζητάμε για το τί κάναμε στο παρελθόν. Αυτό όμως που μετρά είναι το παρόν. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ούτως ή άλλως, έχουμε μιλήσει πολλές φορές - και εγώ απ' αυτό το βήμα- για παθογένειες και για αγκυλώσεις του παρελθόντος. Φυσικά, αυτές οι παθογένειες δεν ήσαν μονομερείς. Προήρχοντο και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ακριβώς δεν είχαμε αντιληφθεί, εδώ και 10ετίες, πόσα πράγματα έπρεπε να αλλάξουμε. Το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μία κυβέρνηση η οποία, με το που αντιλήφθηκε το μέγεθος της κρίσης, λειτούργησε αποφασιστικά, ψύχραιμα, με σχέδιο όπως λειτουργεί μέχρι τώρα. Και αυτό είναι το σημαντικό.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Υπάρχει πιθανότητα νέας τροποποίησης αυτού του νόμου που θα επιφέρει νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα; ΄Αλλωστε, νομίζω ότι το θέτει και η τρόικα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις ισχύει μόλις εδώ κι ένα μήνα. Οι υποβληθείσες αιτήσεις επιχειρήσεων για υπαγωγή σ' αυτό το νόμο, έτσι ώστε να διαμορφωθούν με συγκεκριμένα κριτήρια επιχειρησιακές συμβάσεις, είναι εκατοντάδες. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ενός νόμου ο οποίος δεν έχει ακόμη αποδείξει την αποτελεσματικότητά του.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επειδή είπατε πριν να μην στοχοποιούμε την τρόικα και ότι αυτό είναι υπεραπλούστευση, θέλω να σας ρωτήσω, υπάρχει κάποιο σχόλιο για το γεγονός ότι η τρόικα πήγε σ' αυτή την εταιρεία, τη ΝΕΟΓΑΛ, για να ψάξει εάν έχει πιεσθεί από το υπουργείο Απασχόλησης, ώστε να μην αλλάξει τις συμβάσεις σε επιχειρησιακές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό από πού προέρχεται, ως είδηση, κύριε Κούτρα;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Από το ρεπορτάζ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορώ να το σχολιάσω, γιατί δεν γνωρίζω το ζήτημα. Εκείνο που μπορώ να πω για τις επιχειρησιακές συμβάσεις είναι ότι προσπαθούμε να έχουν μία τέτοια προσαρμογή που να κατοχυρώνουν, στο μέτρο του δυνατού, και τα εργασιακά δικαιώματα και ταυτοχρόνως να έχουν ως κύριο στόχο να μην χάνονται περαιτέρω θέσεις εργασίας, τις οποίες η χώρα μας, σήμερα, τις έχει πολύ μεγάλη ανάγκη.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Η χώρα μας έχασε τους Μεσογειακούς Αγώνες. Δεν συνιστά η υπόθεση αυτή πλήγμα στο κύρος της χώρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΄Εχει ήδη δοθεί εκτενέστατη απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα από το υπουργείο Πολιτισμού, ο δε κ. Γερουλάνος θα δώσει σήμερα αναλυτική συνέντευξη επ' αυτού. Εκείνο που από την πρώτη στιγμή είπαμε και εξαγγείλαμε σε όλα τα μήκη είναι ότι τις «φιέστες» τις οποίες υποσχέθηκε η παρελθούσα κυβέρνηση, εμείς δεν πρόκειται να τις κάνουμε. Δεν υπήρχε περίπτωση να χρηματοδοτήσουμε εκδηλώσεις-φιέστες, που θα ήταν πραγματικά πρόκληση για τις σημερινές ανάγκες του ελληνικού λαού. Θέσαμε τους όρους και τις προϋποθέσεις στην Επιτροπή της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων και εγγυηθήκαμε ότι αυτοί οι αγώνες θα είναι ασφαλείς, θα αφήσουν μόνιμες υποδομές στη χώρα μας και θα είναι συμβατοί με την οικονομική δυνατότητα της Ελλάδας. Προφανώς, αυτό δεν έγινε δεκτό. Από εκεί και πέρα, εμείς, δεν υπήρχε περίπτωση να συναινέσουμε σε μία κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, την οποία τελείως ανέξοδα υποσχέθηκαν οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Μήπως, όμως, ο χειρισμός της όλης υπόθεσης ήταν λάθος; Καθώς από την πρώτη στιγμή που γνωρίζατε ότι ο προϋπολογισμός δεν αντέχει αυτό το οικονομικό βάρος, μήπως θα έπρεπε να είχε αποσυρθεί η χώρα μας, αντί να διασυρόμαστε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν διασυρόμεθα. Το αντίθετο μάλιστα. Δείχνουμε ακριβώς την αξιοπιστία που ενδείκνυται. Εμείς, ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις υποδομές, αλλά με σωστό σχεδιασμό, που έχουν να κάνουν με τους Μεσογειακούς Αγώνες. Τις «φιέστες», όμως, που θα στοίχιζαν εκατομμύρια στον ελληνικό λαό, δεν υπήρχε περίπτωση να τις κάνουμε και γι' αυτό ενημερώσαμε έγκαιρα την αρμόδια Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Οι αγώνες χάθηκαν. Τα λιγοστά έστω έργα που επρόκειτο να γίνουν στις συγκεκριμένες περιοχές της Θεσσαλίας, δεσμεύεστε, τουλάχιστον θα προσπαθήσετε ώστε να γίνουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χωρίς να υπάρχουν Μεσογειακοί Αγώνες; Αυτό είναι θέμα στο οποίο θα δώσει απάντηση το υπουργείο Πολιτισμού. Πάντως, γνωρίζουμε πολύ καλά και το τί παρασκήνιο υπήρξε πίσω από κάποια έργα. Συνεπώς, όλα είναι υπό εξέταση και με μοναδικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1341250492-1296515391=:23161--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 31 January 2011 - 23:09:31 UTC