Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-11-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-451294570-1290023226=:15794 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 300470526

Έκδοση 1

BRIEFING(171110)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Σήμερα, 17 Νοέμβρη, τιμάμε όλοι την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο και του ελληνικού λαού. Την εξέγερση ενός λαού που ήθελε να ζήσει ελεύθερος και να μπορεί να ορίζει ο ίδιος την τύχη του. Μια εξέγερση που ξεκίνησε από τους νέους δημιουργικούς ανθρώπους, που ζήτησαν και κατάφεραν να αλλάξουν τη χώρα.

Ο συμβολισμός είναι ιδιαίτερα ισχυρός σήμερα και έχει ξεχωριστό νόημα σε αυτή τη συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα μας και αποδεικνύεται πως όταν οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας αποφασίσουν να θέσουν στόχους, τότε πάντα τους πετυχαίνουμε.

Η Ελλάδα μέσα στο 2010, με την έντονη προσπάθεια των πολιτών και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, κατόρθωσε να πετύχει την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και να μειώσει το έλλειμμα κατά 6%, σχεδόν, ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας και τον αρχικό ακόμη στόχο.

Η συνέπεια της κυβέρνησης στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους και στον ελληνικό λαό, υπήρξε παραδειγματική και αυτό αναγνωρίζεται και από τους εταίρους, αλλά και από τα μεγαλύτερα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η συνέπεια ήταν και είναι η στοιχειώδης υποχρέωσή μας και το σπουδαιότερο δείγμα του σεβασμού μας για τις θυσίες του ελληνικού λαού. Θυσίες που έχουν περιχαρακωθεί, έχουν αξιοποιηθεί και αποδίδουν ήδη καρπούς.

Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, σεβόμαστε τις υποχρεώσεις μας, δεν κρύβουμε κανένα μας πρόβλημα, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά αντίθετα τα προβλήματα τα αποτυπώνουμε και τα αντιμετωπίζουμε. Είναι, βεβαίως, αυτονόητο πως τη συνέπεια που δείχνει η κυβέρνηση στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για το μηχανισμό στήριξης, τη ζητάμε από όσους εμπλέκονται και είναι εταίροι μας σε αυτή τη μεγάλη συμφωνία που κάναμε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Εφόσον, όπως ανέφερε και το υπουργείο Οικονομικών, ήταν προαποφασισμένη η συγκεκριμένη καθυστέρηση της τρίτης δόσης, γιατί δεν το ανακοινώνατε νωρίτερα και περιμένατε τις σημερινές εξελίξεις; Ένα το κρατούμενο και δεύτερον: Μήπως η καθυστέρηση αυτή είναι ένα είδος προειδοποιητικής βολής της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση, για τα μέτρα που προτείνουν εκείνοι να πάρουμε για τον ιδιωτικό τομέα και αρνούμαστε; Και σας φέρνω ως παράδειγμα την «κόντρα» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κ. Κατσέλη και της τρόικας για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να πω ότι μας ενδιαφέρει η ουσία. Δεν είναι θέμα ανακοίνωσης ή μη. Είναι κάτι το οποίο ήταν προγραμματισμένο. Και πέρα από την ανακοίνωση, την οποία ήδη έχει εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία η τρίτη δόση του δανείου είναι πολιτική απόφαση που λαμβάνεται στο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ εντός του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που βασίζεται πάνω στην αξιολόγηση, που θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα στη συνεργασία τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης. Δεδομένης, λοιπόν, της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από πολλές χώρες, από όλες τις χώρες μαζί, οι οποίες καταβάλλουν το μερίδιό τους, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια διαδικασία που απαιτεί δέκα τουλάχιστον ημέρες και γι` αυτό, ακριβώς, η εκταμίευση ολοκληρώνεται μέσα στον Ιανουάριο. Αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και καιρό, και δεν δημιουργεί κανένα απολύτως ταμειακό πρόβλημα. Συνεπώς, καμία απολύτως ανησυχία δεν μπορεί να υπάρχει και κακώς υπήρξε όση υπήρξε, για το θέμα της εκταμίευσης των 9 δις ευρώ από το συνολικό δάνειο των 110 δις. Εξάλλου, το έχει πει και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, κ. Αλταφάζ και διαβάζω από το αγγλικό κείμενο ότι: Η πραγματική απόφαση πάντα θα λαμβάνονταν το Δεκέμβριο και η εκταμίευση θα γινόταν τον Ιανουάριο. Δηλαδή αυτό ήταν προκαθορισμένο. Θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της επίσκεψης της επιτροπής η οποία βρίσκεται ήδη εδώ και εκφράζεται η εκτίμηση ότι ήδη η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις από το δάνειό της.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι προφανές ότι η Γερμανία επιχειρεί ή τουλάχιστον ο σχεδιασμός της είναι να φθάσει τα πράγματα στα άκρα και να πετύχει αυτό που η ίδια είχε θέσει ήδη από το Σύνοδο του Οκτωβρίου, να προβλέπεται, δηλαδή, μέσα στο μηχανισμό στήριξης και η ελεγχόμενη πτώχευση, για ένα κράτος που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Μετά όλων αυτών, στο ραντεβού της Παρασκευής, ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και την κ. Μέρκελ στη Λισαβόνα, τι αναμένει η ελληνική πλευρά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, για να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία είναι πάντα φιλικές. Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε. Είναι μια σταθερά που καθορίζει και τις εταιρικές μας σχέσεις και τις σχέσεις γενικώς Ελλάδας και Γερμανίας. Ένα δεύτερο το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι δεν υπάρχει ελληνογερμανικό θέμα. Δηλαδή, είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά γενικότερα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι ζήτημα οικονομικής διακυβέρνησης. Να τονίσουμε εδώ, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την αντίρρησή του πάνω στη συγκεκριμένη πρόταση της κ. Μέρκελ για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών μέσα σε ένα μηχανισμό στήριξης. Συνεπώς, τα πράγματα θα πρέπει να τα θέτουμε στις σωστές τους διαστάσεις. Δεν πρόκειται για έναν ελληνογερμανικό πόλεμο, όπως ακούμε κατά κόρον, αυτές τις ημέρες. Πρόκειται για μια διαφορετική θεώρηση και μια διαφορετική προσέγγιση. Και η χώρα μας έχει και δικαίωμα και υποχρέωση, μέσα από αυτή την αναγκαστική προσαρμογή στην οποία βαδίζουμε τον τελευταίο χρόνο, να έχει άποψη για το πώς μπορούν να λυθούν ζητήματα παρόμοια με αυτά της Ελλάδας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Αλλά, η Γερμανία δεν παύει να είναι ένας ισχυρός παίκτης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον οποίο δεν μπορούμε εύκολα να παρακάμψουμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Την Παρασκευή ο κ. Παπανδρέου θα επαναλάβει στην κ. Μέρκελ αυτά τα πράγματα που είπε ήδη τις τελευταίες ώρες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, την Παρασκευή έχουμε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Είναι μια διαφορετική περίσταση. Ο Πρωθυπουργός έχει πει τις θέσεις του. Οι θέσεις του θα πρέπει να αναγιγνώσκονται μέσα από τις σωστές διαστάσεις και οι διαστάσεις είναι αυτές. Η προσέγγιση που κάνει ο Πρωθυπουργός είναι προσέγγιση η οποία είναι πολύ μελετημένη και πολύ σοβαρή. Δεν υπάρχει κανένα άλλο ζήτημα. Και φυσικά, δεν τίθεται ζήτημα ελληνογερμανικής διαμάχης.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Αν η κ. Μέρκελ επιμείνει, στο τραπέζι αυτό που συζητούν πάρα πολλοί, έστω και στο παρασκήνιο, για λύση των δύο ευρώ, η θέση της Ελλάδας ποια είναι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τώρα, εσείς ζητάτε να σας απαντήσω σε υποθετικά σενάρια. Εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα η οποία είναι τρέχουσα, έχει να κάνει με τις τύχες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επόμενο να υπάρχουν μέσα στην Ε.Ε. διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές τάσεις. Και φυσικά, είναι όλα θέματα προς συζήτηση.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Συγνώμη, όταν λέτε «είναι όλα θέματα προς συζήτηση» και αυτό για τα δύο ευρώ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, δεν εννοώ τίποτε τέτοιο για τα δύο ευρώ. Μιλάμε για ό,τι έχει συζητηθεί μέχρι τώρα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, αλλά επειδή είπατε ο Πρωθυπουργός εκφράζει σήμερα την αντίρρησή του σε σχέση με το πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης, τον Οκτώβρη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση την τελική απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης, η οποία προέβλεπε και τη συμμετοχή τραπεζών, που θα οδηγούσε σε ελεγχόμενη πτώχευση κάποιες χώρες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ένα διαφορετικό ζήτημα. Η γερμανική πλευρά έκανε μια συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα συμμετέχουν οι ιδιώτες. Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση από τη χώρα μας. Μια προσέγγιση η οποία συνίστατο στο ότι θα υπάρχει πρόβλημα με τα επιτόκια και τα spreads, εφόσον συμμετέχουν με αυτό τον τρόπο οι ιδιώτες. Επαναλαμβάνω, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Και αν υπάρξει ζήτημα συμμετοχής ιδιωτών σε αυτόν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, εννοείται ότι θα ανοίξει μια περαιτέρω συζήτηση, θα εκφραστούν οι απόψεις και θα υπάρχει και μια απόφαση. Αλλά, αυτό είναι άλλο, από αυτό που αποφασίστηκε τον Οκτώβριο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό αποφασίστηκε τον Οκτώβριο, όμως, ότι...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο τρόπος συμμετοχής των ιδιωτών, όμως, δεν έχει αποφασισθεί.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά το τελικό κείμενο που μας δώσανε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, περιλαμβάνει μέσα αυτή την πρόταση. Ότι στο μηχανισμό το 2013 θα συμμετέχουν το ΔΝΤ και ιδιωτικά κεφάλαια και τράπεζες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα, η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση, ως προς αυτό. Η αντίθεση εκφράστηκε, ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία πρότεινε τη συμμετοχή των ιδιωτών σε αυτόν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Και επειδή θα εξειδικευθεί πώς θα συμμετέχουν ιδιώτες, ούτως ή άλλως θα είναι αντικείμενο συζήτησης.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, μπορεί να μην ψηφίσετε τη σχετική πρόταση το Δεκέμβριο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας μείνουμε εδώ. Η Ελλάδα έχει λόγο, έχει φωνή, έχει επιχειρήματα και φυσικά αυτά τα επιχειρήματα θα τα εκφράζει όποτε πρέπει για το καλό όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου εκφράζει προτάσεις οι οποίες απηχούν όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και ηγέτες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διερωτώμαι, εάν η χρονική συγκυρία, την οποία επιλέγει ο Πρωθυπουργός να εκφράσει αυτές τις απόψεις, γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως με στόχο τη συγκρότηση ενός ατύπου μετώπου μέσα στην Ε.Ε. και απέναντι στις γερμανικές προτάσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα μέτωπο. Οι διαστάσεις είναι έτσι, όπως τις έθεσα προηγουμένως. Υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση, ως προς τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών και μένουμε μέχρι εκεί. Δεν υπάρχει κανένα μέτωπο και αλίμονο αν, μέσα σε αυτή τη συγκυρία που ζούμε, μιλάμε για μέτωπα. Οι προσεγγίσεις είναι, απλώς, διαφορετικές και αλίμονο αν δεν εκφράζεται αυτή η διαφορετικότητα. Μας ενδιαφέρει ότι ακόμη και στα συμπεράσματα, ακόμη και στις τελικές δηλώσεις στο Eurogroup που έγιναν χθες, εκφράζεται η ικανοποίηση των εταίρων μας για την πορεία της χώρας μας. Είμαστε συνεπείς, μας ενδιαφέρει να είμαστε συνεπείς στους στόχους μας και δεν μας ενδιαφέρει να ανοίγουμε μέτωπα εκεί που δεν υπάρχουν. Τις προτάσεις μας, τις απόψεις μας, θα τις λέμε. Είμαστε κυρίαρχο κράτος, είμαστε ισότιμη χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό κάνουμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω, εάν όντως έχουμε μπει σε φάση επαναδιαπραγμάτευσης επαχθών όρων του μνημονίου. Και σας λέω αυτό το πράγμα διότι φάνηκε και μια αντίθεση χθες της κ. Κατσέλη, με συγκεκριμένα θέματα που έθεσε η τρόικα και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις στις συλλογικές συμβάσεις. Είμαστε σε αυτή τη φάση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει, εννοείται, διαπραγμάτευση των επαχθών όρων μνημονίου, αλλά όπου μπορούμε να έχουμε διαφορετική προσέγγιση, σαφώς και την έχουμε. Η κ. Κατσέλη έχει ξεκαθαρίσει τη χρησιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Αλλά, ούτως ή άλλως, η δυνατότητα της απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις αντίστοιχες κλαδικές, αποτελεί νόμο του κράτους. Από εκεί και πέρα, όμως, έχουν τεθεί προϋποθέσεις, και οι οποίες προϋποθέσεις τίθενται, ότι θα πρέπει να υπάρχουν αποκλίσεις με πολύ προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο, μόνο σε επιχειρήσεις οι οποίες κινδυνεύουν να κλείσουν, που σημαίνει ότι θα έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας. Να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη μείωση μισθών. Και φυσικά η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι κλαδικές συμβάσεις διασφαλίζουν και τον υγιή ανταγωνισμό, παραμένει. Όπου, όμως, μπορούμε να σώσουμε θέσεις εργασίας, να σώσουμε υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να σταθούν, προβλέπεται ήδη η δυνατότητα απόκλισης από αυτές τις συλλογικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαβούλευση με τη μέγιστη, φυσικά, σύνεση που απαιτείται σε αυτά τα πολύ κρίσιμα ζητήματα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα καθορίσετε συγκεκριμένους κανόνες σε ποιες επιχειρήσεις θα υπάρχει αυτή η απόκλιση και υπό ποίους όρους ή θα είναι κάτι γενικό και θα ερμηνεύεται κατά το δοκούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η διαβούλευση συνεχίζεται τόσο μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων όσο και της κυβέρνησης με την τρόικα. Άρα, όταν θα υπάρχουν οι αποφάσεις, θα γνωρίζουμε και τις λεπτομέρειες. Αλλά, οι βασικές προϋποθέσεις είναι αυτές που σας ανέφερα προηγουμένως.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα είναι όλα ανοιχτά για τις συμβάσεις. Τα συζητάτε όλα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που λέμε είναι ότι στη χώρα μας ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις. Νομοθετικά προβλέπεται, πλέον, να υπάρχει απόκλιση με συγκεκριμένους όρους. Αυτούς τους συγκεκριμένους περιορισμένους όρους και τις προϋποθέσεις θα τις θέτουμε πάντοτε, γιατί αρχή μας είναι να ισχύουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, που και τον υγιή ανταγωνισμό διασφαλίζουν, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και εκεί δεν θα κάνουμε συνολικές εκπτώσεις.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αποκλείεται να υπάρξει κάθετη εφαρμογή του μέτρου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως αποκλείεται.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν κατάλαβα καλά χθες αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι θα πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας μέσα στο 2011. Δηλαδή, αποκλείεται οποιαδήποτε μετακύληση του παραπάνω ελλείμματος που μας προέκυψε τις προάλλες. Ήθελα να σας ρωτήσω, πως θα επιτευχθεί αυτό και εάν ισχύουν οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για μη αύξηση της φορολογίας, για μη μείωση περαιτέρω των μισθών και των συντάξεων, καθώς και για μη απολύσεις στο Δημόσιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν διαβάσει κάποιος τη δήλωση μετά το τέλος της συνόδου του Eurogroup, τονίζονται και αναγνωρίζονται ακριβώς αυτά που λέμε ως ελληνική κυβέρνηση. Πρώτα από όλα, το Eurogroup αναγνωρίζει ότι με την ουσιαστική εκτέλεση του προγράμματος που κατορθώθηκε τους τελευταίους πέντε - έξι μήνες, η απαιτούμενη προσαρμογή είναι στο σωστό δρόμο. Επίσης, τονίζει το πόσο σημαντική είναι πλέον η στοιχειοθέτηση των οικονομικών μας μεγεθών μέσα από μία ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία, που είναι απολύτως συμβατή με τη Eurostat. Και μάλιστα, επειδή ακριβώς το έχουμε θέσει και ως κυβέρνηση, επισημαίνει ειδικότερα την ανάγκη για επιπλέον μείωση δαπανών για την επιτάχυνση και εμβάθυνση δομικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στον χώρο της φορολόγησης, της αγοράς εργασίας, των επιχειρήσεων, της υγείας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Δηλαδή, ζητήματα τα οποία θέτουμε και εμείς και φυσικά πουθενά δεν αναφέρεται, γιατί είναι πλέον δική μας δέσμευση απέναντι στους Έλληνες πολίτες, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν μισθοί, συντάξεις και να έχουμε άλλες ανατροπές.

ΤΖΑΝΝΕΤΑΤΟΣ : Θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης για την άρνηση του κ. Τρισέ να παραδώσει στο Μπλούμπεργκ δύο επιστολές που αναφέρονται στην περίοδο διακυβέρνησης του κ. Σημίτη. Η πρώτη έχει σχέση με το κουκούλωμα των χρεών από την Γκόλντμαν Σακς και η δεύτερη με την υποθήκευση έναντι δανείων των μελλοντικών εσόδων της Ελλάδας. Την πλήρη επιστολή Τρισέ την έχει παρουσιάσει το ΚΟΝΤΡΑ channel μετά από συνεννόηση με το Μπλούμπεργκ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα του κ. Τρισέ. Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε, είναι ότι δεν αποκρύπτουμε τίποτε. Η είσοδός μας στην ΟΝΕ έγινε με διαφανή κριτήρια και βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον οικονομικής και νομισματικής σταθερότητας. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα του κ. Τρισέ εάν ήθελε ή όχι να δώσει την επιστολή στην δημοσιότητα.

ΤΖΑΝΝΕΤΑΤΟΣ: Πως σχολιάζετε τις καταγγελίες που έκανε η υποψήφια δήμαρχος Πάρου Γρηγορία Πρωτολάτη εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση για ευθεία παρέμβαση σε εκλογικές διαδικασίες στο νησί υπέρ του αντιπάλου της κ. Βλαχογιάννη, ο οποίος μέσα σε πέντε λεπτά είδε να ανατρέπεται το αποτέλεσμα από 53% σε 47% υπέρ της κ. Πρωτολάτη και να διαμορφώνεται στο 50,12% έναντι 49,88% κατά της.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μου θυμίζετε την ερώτηση που έκανε προχθές συνάδελφός σας για την Πάτρα και άλλους δήμους. Σαφώς δεν μπορούμε να σχολιάζουμε το τι συνέβη σε κάθε δήμο της χώρας μας. Είναι γνωστό ότι οι μετεκλογικές διαδικασίες κρύβουν πικρίες και φυσικά δεν υπάρχει θέμα σχολιασμού. Εκτός αν είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Σε αυτή την καταγγελία δεν άκουσα να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ρωτήσετε για άλλο δήμο κύριε Πιτταρά;

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Όχι για την Ξάνθη, δεν θα ρωτήσω για την Ξάνθη! Θέλω να ρωτήσω μόνο για το Υπουργικό Συμβούλιο: Εάν αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα επικυρώσει τα επιπλέον μέτρα που ζητάει η τρόικα και θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο που θα καταθέσετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτον, το Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει αύριο. Στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η συζήτηση είναι προκαθορισμένη και θα υπάρξει απόφαση. Θα συζητηθεί το θέμα του προϋπολογισμού και φυσικά θα γίνουν ανακοινώσεις.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Τα μέτρα που ζητά η τρόικα θα περιληφθούν στο σχέδιο προϋπολογισμού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποια είναι τα μέτρα; Για ποια μέτρα μιλάτε;

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Όλα αυτά που συζητάμε και εδώ, που συζητούν οι συνάδελφοι, για τα εργασιακά, για τα πάντα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε συγκεκριμένες απόψεις. Αυτές οι απόψεις περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που θα συζητηθεί αύριο, το σχέδιο του οποίου θα κατατεθεί και επομένως όλα θα δοθούν στη δημοσιότητα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Νέα μέτρα θα προβλέπει ο προϋπολογισμός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι έχουμε τονίσει επαρκώς πως όταν λέμε «νέα μέτρα» αποκλείουμε περικοπή μισθών, συντάξεων και επιβολή άλλων φόρων. Από εκεί και πέρα, όπου υπάρχουν αποφάσεις που μπορούμε να τις αλλάξουμε, γιατί με ισοδύναμες αποφάσεις θα γίνονται πιο ευνοϊκές για τον Έλληνα πολίτη, αυτό το κάνουμε και αυτό διερευνούμε, ούτως ή άλλως. Όπου υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης σε δημόσιους οργανισμούς ή γενικότερα στο δημόσιο, θα το κάνουμε, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους Έλληνες πολίτες, προς τους οποίους έχουμε ανακοινώσει προγραμματικές δεσμεύσεις, οι οποίες συνίστανται στις μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και αυτές τις μεγάλες αλλαγές και ανατροπές, που είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα ιδιαίτερα σ' αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία, θα τις υλοποιήσουμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος; O ΦΠΑ θα αυξηθεί τελικά στο 23% για περισσότερα προϊόντα; Θα υπάρξει άμεση εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακόμη μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απόφαση, αλλά και εδώ ισχύει αυτό που είπα: Ψάχνουμε να βρούμε όλες εκείνες τις εναλλακτικές ισοδύναμες λύσεις, έτσι ώστε ακόμη και αυτά που εμπεριέχονται στο μνημόνιο, να καταστούν ηπιότερα, προκειμένου να υπάρξει αφ΄ενός μεν ελάφρυνση των βαρών για τον Έλληνα πολίτη, αφ' ετέρου δε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός του.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Αρα, νέοι φόροι θα υπάρξουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μία πρόβλεψη για μέσα στο 2011. Η αύξηση του ΦΠΑ που προβλέπεται εντός του 2011 είναι αντικείμενο διερεύνησής μας, για να βρεθούν ισοδύναμες εναλλακτικές λύσεις, που θα είναι επιεικέστερες για τους πολίτες.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το ρωτώ αυτό, γιατί χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε στις Βρυξέλλες ότι σκοπεύουμε να πάρουμε οποιαδήποτε μέτρα είναι απαραίτητα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν καταλαβαίνω ποια είναι η αντίφαση.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ουσιαστικά, μίλησε για καινούργια μέτρα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναλισκόμαστε σε μια άνευ προηγουμένου μετρολογία. Πρώτα απ' όλα, η λέξη «μέτρα» έχει τόσο ενοχοποιηθεί, που όταν λέμε «μέτρα» το μυαλό μας πηγαίνει κατ' ευθείαν σε περικοπές μισθών. Εμείς τέτοια μέτρα δεν θα πάρουμε. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Όμως, υπάρχουν και ευνοϊκά μέτρα τα οποία είναι οι μεγάλες αλλαγές και οι μεγάλες αποφάσεις που παίρνουμε. Αποφάσεις απαραίτητες που καθιστούν δυνατό τον εξορθολογισμό του δημοσίου, προκειμένου το τελευταίο να γίνει φιλικότερο και αποδοτικότερο προς τον Έλληνα πολίτη. Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα μέτρα και αυτές τις αποφάσεις θα λάβουμε.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Είπατε νωρίτερα ότι δεν υπάρχει κανένα μέτωπο και ότι δεν υπάρχει κανένας πόλεμος. Τη Γερμανία, τη θεωρείτε φίλη και σύμμαχο χώρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το είπα στην αρχή, ότι οι σχέσεις μας είναι πάντοτε φιλικές.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αυτή η φιλική, λοιπόν, επίθεση της κ. Μέρκελ προχθές προβληματίζει καθόλου την κυβέρνηση; Πού την αποδίδετε, αφού όλα πηγαίνουν καλά και ωραία και το κλίμα είναι ιδανικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κατ' αρχάς, δεν υπάρχει επίθεση. Κατά δεύτερον, εκφράσεις του τύπου «όλα καλά κι όλα ωραία» ή διατυπώσεις περί «ιδανικού κλίματος» μέσα σ' αυτή τη συγκυρία και στο πλαίσιο μιας αέναης και σκληρής διαπραγμάτευσης που απορρέει από τη συμμετοχή μας αυτή καθ' αυτή στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, είναι κατά το μάλλον ή ήττον υπερβολικές. Αυτό το οποίο υπάρχει, είναι μια φιλική σχέση, είναι μια σχέση εταιρικής κατανόησης και φυσικά αυτό δεν έρχεται σε αντίφαση με το ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Νομίζω πως υπήρξα σαφής.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, κύριε Εκπρόσωπε, τι είναι αυτό, δηλαδή, το οποίο έχει γίνει τα τελευταία 24ωρα και έχει δημιουργήσει αυτή τη σειρά δηλώσεων και από τη Γερμανία αλλά και από τον Αυστριακό τον κ. Πρελ, τον οποίο τον μάθαμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε διαφορετική προσέγγιση από τη Γερμανία και διαφορετική προσέγγιση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ως προς τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Οι παρατηρήσεις στις οποίες προέβη ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αναφορικά με τη γερμανική προσέγγιση, κατ' ουδένα τρόπο συνιστούν «μέτωπο».

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Το ίδιο θα λέγατε και για την Αυστρία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για ποιο πράγμα;

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Για τις φιλικές σχέσεις και τα κίνητρά τους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι υπάρχουν φιλικές σχέσεις. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση από κανέναν.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πώς κρίνετε τη στάση της Αυστρίας να μην βάλει την υπογραφή της για την εκταμίευση της τρίτης δόσης; Ως φιλική προσέγγιση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως γνωστόν, υπήρξε και νεότερη δήλωση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είπε ότι εφ' όσον η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, εννοείται ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Οι εποχές είναι δύσκολες. Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται και οι εταιρικές σχέσεις βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία. Συνεπώς, αν προσπαθούμε να βγάλουμε από κάθε δήλωση ή από κάθε υπονοούμενο οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε δοκιμασία την εταιρική μας σχέση, νομίζω ότι αδικεί την πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις που εκτιμάτε ότι υπάρχουν - και που όντως υπάρχουν- πιστεύετε ότι υπάρχει και ιδεολογική χροιά πίσω από όλες αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κάθε χώρα έχει την κυβέρνησή της. Και κάθε κυβέρνηση έχει και μία διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση. Συνεπώς, υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στις κυβερνήσεις. Εκείνο, όμως, που προέχει για μας είναι το εθνικό συμφέρον, όσον αφορά τα οικονομικά και δημοσιονομικά της χώρας μας. Και φυσικά καθένας έχει δικαίωμα να έχει και τις ιδεολογικές του προσεγγίσεις, που πολλές φορές μπορεί να αντικατοπτρίζουν και τις απόψεις που εκφράζουν.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει σ' αυτές τις θεωρήσεις, σ' αυτές τις προσεγγίσεις που κάνει; Και το ρωτώ αυτό, γιατί θέλω να ξέρω αν εκτιμάτε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος, τελικά, να περάσουν αυτές οι προσεγγίσεις ως κυρίαρχη άποψη στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Λοιπόν, να ξεκαθαρίσω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαφώνησε με την πρόταση στο πώς θα συμμετέχουν οι ιδιώτες σ' αυτό τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Όλα αυτά είναι θέμα συζήτησης. Και φυσικά, αυτή η συζήτηση δεν έχει ακόμη τελειώσει. Συνεπώς, ό,τι και να πούμε τώρα, είναι στον αέρα. Αλλά αυτή η προσέγγιση του Πρωθυπουργού είναι συγκεκριμένη. Βασίζεται σε μια βεβαιότητα, ως προς τις επιπτώσεις του δανεισμού, εάν δηλαδή ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος. Κατά συνέπεια, νομίζω πως δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω συζήτησης.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ο κ. Σαρκοζί συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω τι κάνει ο κ. Σαρκοζί, εμάς μας ενδιαφέρει το τι είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός πάνω σε αυτό το ζήτημα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Γιατί ξέρετε ότι είχε ακουστεί ότι ο κ. Παπανδρέου λειτούργησε και λίγο σαν «λαγός» του κ. Σαρκοζί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καλό είναι να αστειευόμαστε, αλλά ας μην αδικούμε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που γίνεται, εδώ και ένα χρόνο, από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, προκειμένου να μπορέσουμε να σταθούμε στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα. Να μπορούμε να έχουμε φωνή και άποψη, αφού ξεπερνάμε τη δανειακή μας κρίση, έτσι ώστε να θέτουμε και βάσεις για να δημιουργούνται μηχανισμοί υποστήριξης άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με εμάς.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-451294570-1290023226=:15794--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 17 November 2010 - 19:47:00 UTC