Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-10-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 296721807

Έκδοση 1

brf2710

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Εδώ κι ένα χρόνο, μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον και υπό πρωτοφανείς συνθήκες για τη χώρα, δίνουμε μάχη για την επανάσταση του αυτονόητου. Παλεύουμε καθημερινά με τις χρόνιες παθογένειες και τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα, σε όλους τους τομείς του κράτους και της οικονομίας. Αλλάζουμε τη χώρα μέρα με τη μέρα και αυτό πλέον είναι εμφανές και στους πολίτες και στη διεθνή κοινότητα.

Οι προ λίγων μηνών διεθνείς επικριτές μας αντιλαμβάνονται την τεράστια προσπάθεια που γίνεται για τη δημοσιονομική τακτοποίηση και πειθαρχία της χώρας, αλλά και την τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού που, πραγματικά, μέσα από θυσίες επιζητά ουσιαστικές αλλαγές που θα αναβαθμίσουν τη δημόσια ζωή και συνεπώς την καθημερινότητα των ίδιων των πολιτών.

Και αυτή είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα. Σήμερα, όλοι συνειδητοποιούν την επιτακτική ανάγκη για την απρόσκοπτη συνέχιση των αλλαγών και κυρίως οι πολίτες που υπέστησαν θυσίες, θέλουν να τις δουν να αξιοποιούνται στο βωμό της δημιουργίας μιας διαφορετικής Ελλάδας.

Δυστυχώς, κάποιοι νοσταλγούν το παρελθόν και δεν αντέχουν ή δεν θέλουν να αλλάξει κάτι στον τόπο. Είναι αυτοί που αποθέωσαν κατά το παρελθόν την αναξιοκρατία, τη σπατάλη, την κακοδιαχείριση και γιγάντωσαν τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις. Είναι αυτοί, σήμερα, που φωνάζουν ανεύθυνα δήθεν κατά του μνημονίου και υπόσχονται μαγικές φόρμουλες για να ξεπεραστεί η κρίση με το μηδενισμό του ελλείμματος σε ένα χρόνο.

Άραγε, ο κ. Σαμαράς στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σήμερα και αύριο, θα έχει το θάρρος να πει ότι αυτός και η παράταξή του κατεβαίνουν σ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με προμετωπίδα κατά του μνημονίου και θα αναλύσει άραγε σ αυτή τη Σύνοδο, μπροστά στους Ευρωπαίους, τις μαγικές λύσεις για μηδενισμό του ελλείμματος; Πραγματικά θα θέλαμε να το δούμε.

Σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης. Να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να τις αναλάβουμε. Να διαφυλάξουμε την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή. Να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της πορείας της χώρας και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να τη θέσει σε κίνδυνο. Και εμείς, ως υπεύθυνη κυβέρνηση αυτής της χώρας, αυτό πράττουμε.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ασπάζεται η κυβέρνηση τις προτάσεις του κ. Προβόπουλου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Προβόπουλος ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως κάθε χρόνο, κατέθεσε την ετήσια έκθεση της Τράπεζας. Φυσικά, όσα αναφέρονται σ αυτήν δεν είναι η θέση της κυβέρνησης. Σ΄ αυτή την έκθεση υπάρχει μια συγκεκριμένη ανάλυση της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας και διατυπώνονται κάποιες προτάσεις. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει, των κυριαρχικών αρμοδιοτήτων, σκέφτεται, διαβουλεύεται, επεξεργάζεται όλες τις προτάσεις που κατατίθενται και αποφασίζει, πάνω στην πορεία την οποία έχει χαράξει η ίδια.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα γίνουν αποδεκτές κάποιες από τις προτάσεις του κ. Προβόπουλου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Προβόπουλος ανακοίνωσε χθες τις προτάσεις που αναφέρονται στην έκθεση. Είναι τελείως διαφορετική η θέση του κ. Προβόπουλου από τη θέση της κυβέρνησης. Είναι διαφορετικοί οι ρόλοι και φυσικά και οι προτάσεις που διατυπώνονται έχουν άλλη διάσταση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα κλείσετε ΚΑΠΗ, όπως προτείνει ο κ. Προβόπουλος ή θα συρρικνώσετε τα κρατικά κανάλια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε δείξει πώς βλέπουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι τα ΚΑΠΗ δημιουργήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ. Εμείς ήμασταν αυτοί που πρώτοι απ όλους, δώσαμε βάση στην τρίτη ηλικία. Και φυσικά, το κοινωνικό κράτος εδραιώθηκε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μέσα σ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, εμείς το προασπιζόμαστε. Αλλά, αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Προβόπουλος μίλησε για την πολύ μεγάλη σπατάλη η οποία υπάρχει και φυσικά για τις χρόνιες στρεβλώσεις. Και όλα αυτά δημιουργήθηκαν μέσα από την κατασπατάληση της εξαετίας της διακυβέρνησης της Ν.Δ., και αυτό είναι μία πραγματικότητα. Το κοινωνικό κράτος, όμως, εμείς το έχουμε σε προτεραιότητα και ειδικά δε σ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που μετέρχεται η χώρα μας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Οι ανταποκρίσεις που έρχονται από τη Νέα Υόρκη, από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λένε ότι υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά τους, όσον αφορά το θέμα των πρόωρων εκλογών. Μάλιστα, λένε χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα το μνημόνιο. Επίσης, επιφυλάξεις υπάρχουν και από την Ε.Ε. Έχει μεταβιβάσει στον Πρωθυπουργό η τρόικα τις ανησυχίες της γι αυτό το ενδεχόμενο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έβαλε σε μία βάση το τι σημαίνουν αυτές οι εκλογές για μας και πόση μεγάλη σπουδαιότητα έχουν και ως αυτοδιοικητικό γεγονός, αλλά και για την πορεία της χώρας μας. Και φυσικά δεν έχουμε καμία επίσημη δήλωση ούτε από την τρόικα, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να μπορούμε να το σχολιάσουμε.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ενημερώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αύριο τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόθεσή του, αν χάσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές να πάει σε πρόωρες εκλογές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ όλα πρόθεση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει το πολύ μεγάλο έργο που κάνει. Αυτή είναι η βάση στην οποία συζητάμε. Άρα, δεν υπάρχει κάτι προς ενημέρωση.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: Από τη Δευτέρα, μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, βλέπουμε μία άνοδο των spreads. Και χθες και σήμερα είδαμε και υπουργούς να βγαίνουν, με συνεντεύξεις τους, και να υπερασπίζονται το δίλημμα του Πρωθυπουργού. Σας προβληματίζει; Γιατί μπορεί μέχρι τις εκλογές να φτάσουμε στο επίπεδο του Μαΐου για τα spreads.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η αντίδραση των αγορών στα spreads δείχνει ακριβώς τι σημαίνει αν υπάρχει σταθερότητα στη χώρα. Αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα ως κυβέρνηση, είναι να διαφυλάσσουμε αυτή τη σταθερότητα. Αλλά είναι αυτονόητο και ευνόητο ότι αν δεν υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, θα βλέπουμε άνοδο στα spreads. Εμείς όμως, έχουμε και χρέος και έχουμε τους τρόπους να διαφυλάξουμε αυτή τη σταθερότητα, για την οποία έχει κάνει θυσίες ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Συνεπώς, όλα αυτά τα λαμβάνουμε και πρέπει να τα λαμβάνουμε, όλοι υπόψη μας, απ όποια θέση του πολιτικού σκηνικού κι αν βρισκόμαστε. Γι αυτό μιλήσαμε για ώρα ευθύνης. Γι αυτό μιλήσαμε για υπευθυνότητα που θα πρέπει να δείξει κυρίως η αντιπολίτευση. Γιατί ο ελληνικός λαός την έχει δείξει, η κυβέρνηση τη δείχνει, μένει στην αντιπολίτευση να σταθεί άξια των περιστάσεων, ώστε να μην υπάρχει αστάθεια στη χώρα.

ΠΑΠΠΑ: Εν τούτοις, κύριε Εκπρόσωπε, η κριτική που ασκούν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο Πρωθυπουργός με την εμφάνισή του προχθές στην τηλεόραση, έθεσε πολύ ψηλά στην ατζέντα το θέμα της εκλογολογίας και ως εκ τούτου αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε πιθανή αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς με τις πράξεις μας διαφυλάσσουμε τη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού, διαφυλάσσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός και την πορεία που έχουμε χαράξει, ως κυβέρνηση, για τις μεγάλες αλλαγές για να βγούμε από την κρίση. Από εκεί και πέρα, το να είμαστε ειλικρινείς και να βάζουμε σε μία βέβαιη βάση τα διακυβεύματα και αυτών των εκλογών, νομίζω ότι δεν βρίσκει κανέναν αντίθετο. Ίσα - ίσα είναι μία πράξη ειλικρίνειας και ευθύνης όλων μας.

ΣΠΑΝΟΥ: Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε αν ενδεχόμενη νίκη του κ. Δημαρά ή μία πολύ καλή εκλογική επίδοση αποτελεί ήττα ή όχι για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιατί άκουσα στελέχη όπως ο κ. Βουδούρης, ο βουλευτής Μεσσηνίας, τις προηγούμενες ημέρες τον κ. Βούγια, να λένε ότι ο κ. Δημαράς είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα της παράταξης και η καλή του επίδοση δεν αποτελεί πρόβλημα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν θα μείνουμε σε πρόσωπα και φυσικά δεν θα ασχοληθούμε με ένα πρόσωπο μόνο, για να πούμε αν υπάρχει νίκη ή ήττα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εμείς δίνουμε αυτή τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, με σταθερές θέσεις. Τη δίνουμε μέσα από μία αλλαγή όχι μόνο της Αυτοδιοίκησης, αλλά και του επιτελικού κράτους και του πολιτικού συστήματος συνολικά, γιατί αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές, καθώς αποτελούν το έναυσμα για την εφαρμογή της επανάστασης του «Καλλικράτη». Και φυσικά, κάνουμε και συγκεκριμένες επιλογές. Είναι σαφές ότι νίκη για εμάς θα είναι όταν υπερισχύσουν αυτές οι συγκεκριμένες επιλογές που έχουμε κάνει και φυσικά δεν εξαντλείται η συζήτηση σε ένα ή δύο πρόσωπα.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας και ασχολήθηκε με τα θέματα του Αιγαίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, συζητήθηκε ένα σενάριο που λέει ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα θα επεκταθούν σε ορισμένες περιοχές 7 με 8 ναυτικά μίλια. Όμως αυτό, επί της ουσίας, είναι συρρίκνωση εάν σκεφτούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να τα επεκτείνουμε στα 12 ναυτικά μίλια. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η κυβέρνηση συζητάει εν κρυπτώ με την Τουρκία αυτό το θέμα, των χωρικών υδάτων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα σενάρια που συζητάει το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας δεν μας αφορούν. Εμάς μας αφορά η πάγια θέση που έχει η ελληνική κυβέρνηση ως προς αυτά τα ζητήματα. Φυσικά, δεν υπάρχει μυστική διπλωματία και φυσικά δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

ΣΕΓΚΟΣ: Ισχύει, δηλαδή, το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει πολλές φορές αυτή την αρχή. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή επ αυτού.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν συνεχίσετε να θεωρείτε φίλη και συνεργάσιμη κυβέρνηση χώρας, εξέχον στέλεχος της οποίας, όπως είναι ο κ. Μπαγίς, δήλωσε χθες, σε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του αθηναϊκού πρακτορείου ότι στη Κύπρο υπάρχει μία χώρα στα νότια την οποία δεν αναγνωρίζουμε και δεν ξέρουμε αν είναι καν χώρα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Από εκεί και πέρα, όμως, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πάγιες θέσεις ως προς το κυπριακό. Μέλημα και της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς είναι να εργαζόμαστε με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίλυση του κυπριακού. Να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα - μέλος της Ε.Ε. Εάν κάποιοι για δικούς τους λόγους, όπως ο κ. Μπαγίς ή η Τουρκία συνολικά, θέλει να έχει μία διαφορετική θεώρηση είναι δικαίωμά της. Δικαίωμα όλων μας, όμως, είναι να αναγνωρίζουμε το κυπριακό κράτος, το οποίο είναι το μόνο που υπάρχει εκεί.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, θέλω να επιμείνω. Εάν εσείς συνεχίζετε σαν κυβέρνηση να θεωρείτε φίλη και συνεργάσιμη τη κυβέρνηση της χώρας αυτής, της οποίας στέλεχος υπουργός κάνει τέτοιου είδους δήλωση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό ανέφερα, ότι είναι γνωστή και πάγια η θέση της Τουρκίας, δεν είναι μία καινούργια θέση. Η ελληνική κυβέρνηση και η Κυπριακή Δημοκρατία, πρώτα από όλα, εργαζόμαστε έτσι ώστε να υπάρχει επίλυση του κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Όλι Ρεν διαφώνησε χθες με την τροποποίηση της Λισαβόνας που ζητάει η Γαλλία και η Γερμανία. Αύριο στη Σύνοδο Κορυφής ποια αναμένεται να είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρχει συζήτηση η οποία θα ανακοινωθεί.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Παπουτσής συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του και όπως δήλωσε, τουλάχιστον, ο Γάλλος ομόλογός του θα αναπτυχθούν περίπου διακόσιοι συνοριοφύλακες της FRONTEX στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Από την πλευρά της Τουρκίας όμως έχουν αρχίσει να εκφράζονται επιφυλάξεις και θέλω να ρωτήσω εάν στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Ερντογάν έκαναν κάποια συζήτηση επ αυτού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου όντως έθεσε στον κ. Ερντογάν το μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την αθρόα έλευση λαθρομεταναστών τόσο από τα θαλάσσια, όσο και από τα χερσαία σύνορά μας. Για εμάς είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Ούτως ή άλλως αναδεικνύεται κάθε μέρα. Για αυτό ακριβώς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική η επιτυχία ότι ο κ. Παπουτσής έθεσε το ζήτημα στην Ε.Ε., έτσι ώστε η FRONTEX - η ευρωπαϊκή δύναμη - να αναλάβει τις ευθύνες της, ως προς τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων στο επίπεδο του να αποτρέπεται η ροή των λαθρομεταναστών. Γιατί είναι και υποχρέωση της Ε.Ε. μιας και η χώρα μας ως γνωστό αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι για την έλευση αυτών των λαθρομεταναστών, συνήθως οικονομικών, στην Ε.Ε. Και το θετικό που κρίνουμε, φυσικά, είναι ότι υπήρχε ανταπόκριση από τον Γάλλο ομόλογό του υπουργό Μετανάστευσης, ο οποίος προέτρεψε, μάλιστα, αφού δέχθηκε αυτή την πρόταση του κ. Παπουτσή και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους να πράξουν το ίδιο, έτσι ώστε η FRONTEX να αναλάβει καθήκοντα και στα χερσαία σύνορα.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: Χθες το βράδυ έκανε φραστική επίθεση ο Μίκης Θεοδωράκης προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σύμφωνα με την οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» βαθμολογούμαστε με 3,5 έναντι 3,8. Ακόμη και το 2009 είμαστε της 78η θέση αν δεν κάνω λάθος παγκοσμίως και τελευταίοι στην Ε.Ε. Για μία κυβέρνηση που έχει ως σημαία τη διαφάνεια θεωρείτε ότι είμαστε σε καλό δρόμο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, το αποτυπώνουμε, είμαστε οι πρώτοι που το αποτυπώνουμε. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε, ούτε βολεύει σε τίποτα ο στρουθοκαμηλισμός που υπήρχε στις προηγούμενες περιόδους. Υπάρχει διαφορά, το γνωρίζουμε. Μέλημά μας είναι να υπάρξει διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα γιατί μόνον έτσι γνωρίζουμε ότι μπορούμε να πάμε μπροστά. Σαφώς και μας προβληματίζει η θέση η οποία παίρνουμε με συγκεκριμένα φυσικά κριτήρια, αλλά δεν χρειαζόταν να δούμε καμία έκθεση για να αντιληφθούμε αυτό που αποτυπώνει και η έκθεση με κάποια δικά της κριτήρια. Από εκεί και πέρα, αυτό είναι ένα χρόνιο θέμα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται μέσα σε ένα χρόνο και η βελτίωσή του θα φανεί στα επόμενα χρόνια. Εμείς ως κυβέρνηση, μέσα μόλις σε ένα χρόνο, καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες για την εμπέδωση της διαφάνειας, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ακόμη και με την εισαγωγή του αντικειμενικού συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο, αλλά και τις προαγωγές μέσα στο ίδιο το Δημόσιο. Αλλά και το γεγονός ότι προκαλέσαμε ακόμη και σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου συζητήθηκαν και προτάθηκαν από τον Πρωθυπουργό μία σειρά από μέτρα κατά της διαφθοράς. Αυτά τα μέτρα, όμως, για να αποδώσουν, χρειάζεται ένας μακροχρόνιος ορίζοντας. Εμείς προσπαθούμε κάθε μέρα να περιορίζουμε την διαφθορά όπου υπάρχει και η διαφάνεια είναι σημαία μας. Το λέμε και το εννοούμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ όλων των εφημερίδων ο Πρωθυπουργός χθές έγινε δέκτης παραπόνων από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για φραστική αντιπαράθεση που είχε με τον κ. Μπουτάρη και μάλιστα φέρεται να του είπε ότι «όσο εγώ θα είμαι στην εκκλησία δεν πρόκειται να γίνεις Δήμαρχος στην πόλη». Η παρέμβαση αυτή της εκκλησίας όπως και λίγο καιρό πριν για το θέμα των βιβλίων σας απασχολεί; Και τι λέτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι παρέμβαση της εκκλησίας, είναι παρέμβαση του κ. Άνθιμου. Καθένας στην Ελλάδα έχει τη δική του θέση, έχει τις δικές του αρμοδιότητες , αυτό το έχουμε κατακτήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και καθένας παραμένει κύριος των αρμοδιοτήτων του.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Τι απάντησε ο Πρωθυπουργός στον κ. Άνθιμο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα. Αυτή είναι η θέση μας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Επιμένετε ότι το δίλλημα που έθεσε ο Πρωθυπουργός στη διακαναλική δεν είναι εκβιαστικό; Όλη η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για εκβιασμό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές ότι η αντιπολίτευση έχει έλλειμμα προσανατολισμού όχι μόνο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου έκανε σημαία το αντιμνημόνιο και τώρα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνει εκβιασμό. Αλλά γενικότερα έχει ένα έλλειμμα στρατηγικής για το πώς θα κινηθεί από δω και πέρα. Και φυσικά αυτό το βλέπουμε κυρίως και στη Ν.Δ., αλλά και στα κόμματα της αριστεράς. Εμείς δεν εκβιάζουμε. Εμάς μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός ένα πολύ δύσκολο έργο και αυτό το έργο εμείς θα το φέρουμε σε πέρας. Από εκεί και πέρα, έχουμε την υποχρέωση να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον ελληνικό λαό και να καλούμε όλους να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Εάν αυτό η αντιπολίτευση το θεωρεί εκβιασμό, προφανώς έχει χάσει το πολιτικό μέτρο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα αναθεωρήσετε κ. Εκπρόσωπε τις οικονομικές σας προβλέψεις; Και το λέω γιατί ο υπουργός Οικονομικών το πρωί καταρχάς επιβεβαίωσε ότι το έλλειμμα του 2009 θα είναι πάνω από 15%, όμως άλλαξε και ένα από τα βασικά μεγέθη του 2011, καθώς μιλούσατε για 2,5% συρρίκνωση του ΑΕΠ και πάμε στο 3%, προφανώς μπορεί να γίνει και περισσότερο. Κατά συνέπεια η λιτότητα θα συνεχιστεί. Δηλαδή, πως θα καταφέρει η κυβέρνηση το 2012 να είναι το έτος ανάπτυξης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε θέσει - και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών - πολλές φορές τι σημαίνει το 2011, τι σημαίνει το 2012 και το 2013 που είναι η έξοδος από την κρίση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ναι, αλλά δεν βγαίνει πια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε δώσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία. Αυτό που λέμε αυτή τη στιγμή είναι ότι απαρέγκλιτα τηρούμε και πρέπει να τηρούμε τους στόχους μας. Εφόσον τους τηρούμε, βγαίνουν και τα νούμερα και τα δεδομένα που έχουμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 29 October 2010 - 11:20:39 UTC