Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-10-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 294146866

Έκδοση 1

BRIEFING(121010)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Μετά την τραγική διαχείριση, τα καταστροφικά αποτελέσματα και την εν τέλει λιποταξία της Ν.Δ. από τα προβλήματα του τόπου, αναλάβαμε να ανατάξουμε τη χώρα σε όλους τους τομείς και να δημιουργήσουμε συνολικά ένα νέο κράτος, με ξεκάθαρους κανόνες, ευνομούμενο και φιλικό προς τον πολίτη. Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε μια τιτάνια προσπάθεια, με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον, την επιβίωση πρώτα απ` όλα της χώρας, στην πρωτοφανή αυτή συγκυρία.

Όπλα μας, το πατριωτικό καθήκον, η ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά και η θέληση των πολιτών για τις μεγάλες αλλαγές, για κάτι διαφορετικό, για την Ελλάδα που θα ξεπεράσει τα χρονίζοντα προβλήματά της, τις απηρχαιωμένες δομές και νοοτροπίες και που θα θέσει τις βάσεις για ένα νέο, ορθολογικό, βιώσιμο και μακρόπνοο αναπτυξιακό μοντέλο.

Η επίμονη, έντονη και συνεχής προσπάθεια, το σχέδιο, η βαθιά πίστη στο καλύτερο που έρχεται και στις ευκαιρίες που μπορούν να αναδειχθούν μέσα από την κρίση, φέρνουν αποτελέσματα. Και στην περίπτωσή μας, τα αποτελέσματα αρχίζουν να είναι πλέον ορατά.

Όλοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών, αλλά και τη συνέπεια και την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τόσο οι γενικότερες δηλώσεις, αλλά και η μεταβολή της διάθεσης της διεθνούς κοινότητας, παραγόντων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και η αναγνώριση της προσπάθειάς μας από τις αγορές, όπως καταδεικνύει και η σημερινή επιτυχημένη πώληση εξάμηνων εντόκων γραμματίων, όπου η ζήτηση υπερκαλύφθηκε, για άλλη μια φορά κατά 4,22 φορές, ενώ τα επιτόκια είναι συνεχώς και καλύτερα. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε σήμερα κεφάλαια, ύψους 1,17 ευρώ από τα 900 εκατομμύρια που ζητήσαμε, με 4,54% επιτόκιο, αντί 4,82%, δηλαδή 28 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το Σεπτέμβριο.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, για άλλη μια φορά, πως μαγικές λύσεις και συνταγές εξπρές σε συσσωρευμένα προβλήματα και νοοτροπίες δεκαετιών δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο σκληρή, συνεπής και αποδοτική δουλειά, με στόχο και όραμα. Και αυτή η δουλειά φέρνει και τα αποτελέσματα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο υπουργός Οικονομικών, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επιβεβαίωσε ότι έστω και ατύπως διεξάγεται μια συζήτηση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, τόσο στους κόλπους του Δ.Ν.Τ., όσο και στους κόλπους της Ε.Ε. Σημερινά δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό και μάλιστα υποστηρίζουν ότι είναι πολύ κοντά μια συμφωνία και μεταξύ των Ευρωπαίων. Εσείς γιατί απέχετε, σε επίσημο επίπεδο, από αυτή τη συζήτηση και δεν την επιβεβαιώνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς θα ξεκαθαρίσουμε, πρώτα απ` όλα, κάποια πράγματα. Έχετε δίκιο που μιλάτε εσείς για επιμήκυνση της αποπληρωμής, γιατί αλλού ακούμε για επιμήκυνση του προγράμματος. Όποια γενική συζήτηση γίνεται, γίνεται για επιμήκυνση αποπληρωμής. Εμείς, όμως, ακολουθούμε ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους που έχουμε θέσει. Αυτό το πρόγραμμα, μας εξασφαλίζει μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, αλλά και τις συνθήκες για μια μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα, όντως γίνεται μια συζήτηση. Μια συζήτηση, όμως, που έρχεται ως επιβράβευση για τη δουλειά, τη συνέπεια, αλλά και την αποφασιστικότητα των πολιτών και της κυβέρνησης. Η πιστή εφαρμογή του προγράμματός μας είναι ακριβώς που φέρνει σαν αποτέλεσμα και αυτή τη συζήτηση. Εμείς, όμως, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, το μόνο που κάνουμε, είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους του προγράμματός μας και βλέπουμε ότι αυτή η απαρέγκλιτη τήρηση έχει και τα αποτελέσματά της.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Αυτό που λέτε ότι εμείς δεν έχουμε ζητήσει κάτι τέτοιο, μου θυμίζει αυτό που λέγατε και πριν το μνημόνιο, πριν από την προσφυγή στο μηχανισμό. Υφίσταται η συζήτηση; Η συζήτηση γίνεται μεταξύ του κ. Στρος-Καν και της Ε.Ε. και αν υπάρχει και κάποια αντίδραση στο «όχι» των Γερμανών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καμία αντίδραση δεν υπάρχει. Υπάρχει μια δημόσια συζήτηση πλέον και επιμένω ότι η κυβέρνηση ασχολείται με την απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων και τη συνέπεια στο πρόγραμμα το οποίο έχει εκπονήσει και το οποίο υλοποιεί, με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Στην περίπτωση που προχωρήσει τελικά η υπόθεση αυτή και γίνει η επιμήκυνση της αποπληρωμής, θα έχουμε και παράταση του μνημονίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ξεκάθαρο. Αυτό ανέφερα και προηγουμένως και μου δίνετε την ευκαιρία να το επαναλάβω, δεν υπάρχει θέμα παράτασης του μνημονίου, δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους. Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, δεν μας αφορούν, δεν τα συζητάμε καν. Bλέπουμε ότι πηγαίνουμε καλά με τους στόχους μας και αυτό είναι το ζητούμενο. Αλλά, δεν γίνεται καμία συζήτηση, όχι από εμάς, αλλά γενικώς δεν γίνεται καμία συζήτηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει κάποια δυστοκία στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων στις περιφέρειες, κύριε Εκπρόσωπε; Γιατί, καθυστερούν κάπως.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει δυστοκία. Οι επιλογές που γίνονται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ξεκάθαρες, είναι επιλογές που έχουν να κάνουν με επιλογές προσώπων που είναι ικανά, που πιστεύουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία στο πρόσωπό τους συγκεντρώνουν πολλές κοινωνικές δυνάμεις, εν αντιθέσει με αυτό που γίνεται στη Ν.Δ., όταν βλέπουμε ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου της Ν.Δ., παρόλο που έχει καταδικαστεί πρωτόδικα με δέκα μήνες φυλάκιση, δεν έχει καμία επίπτωση και εξακολουθεί να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Εμείς θέλουμε να υποστηρίξουμε πρόσωπα, τα οποία πιστεύουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία επιστρατεύονται προς όφελος της μεγάλης επανάστασης του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι λιγότερο από ένας μήνας που θα γίνουν οι εκλογές και ακόμα δεν ξέρουμε τους αντιπεριφερειάρχες του κ. Σγουρού στη βασική περιφέρεια, όπως την έχετε χαρακτηρίσει και εσείς, για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Την περιφέρεια Αττικής.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα το γνωρίζουμε πολύ σύντομα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Υπάρχουν veto από διάφορους υποψηφίους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα veto. Γίνονται οι καλύτερες επιλογές. Πολύ-πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των αντιπεριφερειαρχών. Είναι μια δουλειά που γίνεται συνολικά, μια δουλειά που έχει να κάνει με την καταξίωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Από την προηγούμενή σας απάντηση κύριε Εκπρόσωπε, να συνάγουμε το συμπέρασμα ότι ψάχνετε τα ποινικά μητρώα των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών, γι` αυτό κωλυσιεργείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν υπάρχει κωλυσιεργία. Δεύτερον, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες -για αντιπεριφερειάρχες μιλάμε πλέον- προσπαθούμε ούτως ώστε να συγκεντρώνουν στο πρόσωπό τους τα καλύτερα στοιχεία.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ο κ. Φασούλας δεν συγκεντρώνει αυτά τα καλά στοιχεία τα οποία πρέπει να έχουν οι αντιπεριφερειάρχες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα επιλογής. Έχω πει και στο παρελθόν ότι γίνονται διεργασίες, οι οποίες κατατείνουν στο να υπάρχουν τα καλύτερα ψηφοδέλτια, έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να επιλέξει ανθρώπους, οι οποίοι είναι ικανοί, πιστεύουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θέλουν να προσφέρουν, μέσα απ` αυτή, στο κοινωνικό σύνολο.

ΣΠΑΝΟΥ: Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παντελής Οικονόμου δήλωσε σήμερα, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου καλό θα είναι να μην εκτίθεται στα μίντια εκτός αν έχει να ανακοινώσει μέτρα. Το γεγονός ότι αμφισβητείται τόσο συχνά ο Υπουργός Οικονομικών από βουλευτές του κόμματός σας, δεν θεωρείτε ότι αποτελεί πολιτικό ζήτημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου, λόγω του αντικειμένου του υπουργείου του, είναι ο Υπουργός της Κυβέρνησης που έχει εκτεθεί μέχρι τώρα στις μεγαλύτερες δυσκολίες. Έχει εκτεθεί ίσως περισσότερο απ όλους στα μεγάλα ζητήματα και έχει διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο από την πλευρά του την πολύ μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Συνεπώς, εάν δεν είχε αυτή τη συμπεριφορά ο κ. Παπακωνσταντίνου μπορεί να μην είχαμε φθάσει μέχρι εδώ και να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Η προσπάθεια που κάνει είναι διαρκής. Είναι προσπάθεια πολύ μετρημένη, σοβαρότατη, η οποία φέρνει αποτελέσματα, σε συνδυασμό πάντα με τη συλλογική δουλειά του Υπουργικού Συμβουλίου, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που πιστεύουμε σ αυτή την πολύ μεγάλη αλλαγή της χώρας. Αν θέλετε να πείτε γιατί τα λέει κάποιος βουλευτής αυτά, επαναλαμβάνω ότι οι βουλευτές έχουν την πολιτική αυτόνομη οντότητά τους και μπορούν και πρέπει και δικαιούνται και υποχρεούνται να λένε τις απόψεις τους.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: κ. Εκπρόσωπε, χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορμώμενος και από τη γνωστή αποστροφή του κ.Παπακωνσταντίνου στις ΗΠΑ έθεσε πολιτικό, ηθικό ζήτημα και αξίωσε να ζητήσει συγνώμη ο κ.Παπακωνσταντίνου από τον ελληνικό λαό. Θα ζητήσει συγνώμη ο κ. Παπακωνσταντίνου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι αλήθεια ότι κάθε ημέρα που περνάει βλέπουμε τη Ν.Δ. να αυξάνει περισσότερο το θράσος της. Κάθε ημέρα που περνάει η Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς, εγκλωβισμένοι σε μια στείρα αντιπαράθεση με μόνο όπλο στη φαρέτρα τους, σε μια υποτιθέμενη αντιμνημονιακή πολιτική, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια πολιτική στήριξης στις επιλογές τους, στις απόψεις τους, από εκεί που δεν έχουν να πουν τίποτε απολύτως. Αντί να ζητούν από τον κ. Παπακωνσταντίνου να ζητήσει συγνώμη το καλύτερο θα είναι να ζητήσουν αυτοί επιτέλους συγνώμη από τον ελληνικό λαό και γι αυτά που έκαναν ως κυβέρνηση -και είναι απόλυτα συνυπεύθυνος ο κ. Σαμαράς - αλλά και από την απαράδεκτη και ανεύθυνη συμπεριφορά που δείχνουν και τώρα ως αντιπολίτευση. Φτάνουν σε σημεία που πραγματικά ο κόσμος δεν μπορεί να τα πιστέψει. Φτάνουν σε σημείο να αμφισβητούν τα αυτονόητα. Έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν ότι το Βατοπέδιο για παράδειγμα είναι ένα σκάνδαλο, όχι ποιον βαρύνει αλλά ότι είναι σκάνδαλο, όπως και μια άλλη σειρά από ζητήματα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Να υποθέσω μετά από αυτά που είπατε για τον κ. Σαμαρά ότι συμφωνείται με τις δηλώσεις του επίτιμου χθες το βράδυ στο MEGA ότι είναι λαϊκιστής.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιού επίτιμου;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Της Ν.Δ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Του κ.Μητσοτάκη;

ΚΟΥΤΡΑΣ: Του κ. Μητσοτάκη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης έχει τις δικές του απόψεις. Έχει κριθεί και κρίνεται από την πολιτική ιστορία. Εμείς έχουμε τις δικές μας απόψεις για τη στάση της Ν.Δ. Και να θυμίσω ότι ήμασταν αυτοί που από την αρχή ακόμη και προτού ανακαλύψουμε το μέγεθος της τεράστιας κρίσης που μας κληροδότησε η Ν.Δ., μιλούσαμε για συναίνεση προκειμένου να μπορέσουμε να πάμε πιο μπροστά τη χώρα ξεπερνώντας και την κρίση. Παρόλα αυτά ο κ. Σαμαράς, η Ν.Δ. ακολουθεί ένα τρόπο ο οποίος κάθε άλλο, παρά τρόπος σοβαρής άσκησης πολιτικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να θεωρηθεί.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Είναι λαϊκιστής ο κ. Σαμαράς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας ανέφερα τι πιστεύουμε για τη Ν.Δ. και ειδικότερα για τον κ. Σαμαρά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 12 October 2010 - 21:16:48 UTC