Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-10-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 292215046

Έκδοση 1

BRIEFING(011010)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Τη Δευτέρα συμπληρώνεται ένας χρόνος διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, με Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος χρόνος, ο δυσκολότερος ίσως μεταπολιτευτικά. Βρήκαμε μία χώρα υπερχρεωμένη, διεθνώς απομονωμένη και με πλήρη έλλειψη αξιοπιστίας. Η κατάσταση σε τίποτα δεν θύμιζε την ευφορία και την υπερηφάνεια των Ολυμπιακών Αγώνων και την είσοδο στην ΟΝΕ.

Ο αγώνας που έπρεπε να δοθεί, υπό πρωτοφανείς συνθήκες, ήταν πολυμέτωπος. Αγώνας για ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, για το πρωτοφανές σε μέγεθος οικονομικό συμμάζεμα, το οποίο και πετύχαμε. Αγώνας καθημερινός για τα απολύτως αυτονόητα.

Σε δώδεκα μήνες στη χώρα μας άλλαξαν πολλά. Ο «Καλλικράτης» αναδιαμορφώνει το διοικητικό χάρτη. Το νέο Ασφαλιστικό εγγυάται τις συντάξεις των παιδιών μας, η πολιτική στο φάρμακο αλλάζει, το φορολογικό σύστημα είναι πλέον διαφορετικό και δικαιότερο. Τα χρήματα, οι κόποι και οι θυσίες των πολιτών δεν πετιούνται στη μαύρη τρύπα της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας, της διαφθοράς, των αλόγιστων δαπανών ενός υδροκέφαλου κράτους, με απροσπέλαστους μηχανισμούς.

Η «Διαύγεια» που ξεκινά επίσημα και από σήμερα, εξασφαλίζει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία για τη χρηστή διαχείριση των χρημάτων των πολιτών.

Αυτά στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό είχαμε μία έντονη δραστηριοποίηση, συμμετοχή, ισότιμη φωνή πλέον, δίκαιη άποψη και δικαιολογημένη για όλα. Δικαιωθήκαμε στην επιμονή μας για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης και προστασίας από τις ανεξέλεγκτες ορέξεις των αγορών.

Οι διεθνείς επαφές και η κινητικότητα δημιούργησαν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών. Οι συνολικές προσπάθειες των πολιτών μας και της κυβέρνησης κατακτούν όλο και περισσότερο χώρο σε διεθνή έντυπα και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Και μιας και αναφερόμαστε σε μεγάλες διεθνείς επενδύσεις, αξίζει κανείς να αναφέρει και την ανάληψη έργου αιολικής ενέργειας από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ιορδανίας, με τη συνδρομή φυσικά του ΥΠ.ΕΞ. Είναι ένα έργο, το οποίο δείχνει ότι ακριβώς μας εμπιστεύονται και οι ξένες αγορές και ως προς την τεχνογνωσίας μας και οι ξένες χώρες και μάλιστα, η ανάθεση αυτή είναι στρατηγικής σημασίας για την ελληνική επιχειρηματικότητα, καθώς η Ιορδανία έχει δείξει αποδεδειγμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας που στη χώρα μας, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αυτά πλέον γίνονται πράξη και με πολύ μεγάλες στοχεύσεις.

Όλα αυτά καταδεικνύουν την αλλαγή πορείας της χώρας μας και μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Αισιόδοξοι ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, εφόσον υπάρχει βούληση από τους πολίτες και μία κυβέρνηση που τολμά και μπορεί.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο υπουργός Επικρατείας, κ. Παμπούκης, θα προεδρεύσει σε μεικτή διϋπουργική επιτροπή, μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, για θέματα ανάπτυξης. Η σύνθεσή της θα ανακοινωθεί λεπτομερώς.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, ποια είναι η εικόνα που έχει σήμερα η κυβέρνηση: η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών έχει λήξει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση, για άλλη μία φορά, φαίνεται ότι δικαιώνεται για την αποφασιστικότητα και την ψυχραιμία της. Μπορούμε να πούμε ότι οι συνθήκες ομαλοποιούνται. Αν ανατρέξει κανείς στο πώς απελευθερώθηκαν αυτά τα επαγγέλματα και το συγκεκριμένο επάγγελμα στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, πραγματικά αποδεικνύεται ότι σε εμάς η απελευθέρωση αυτή έγινε με τον καλύτερο τρόπο, προς το δημόσιο συμφέρον, προς τον Έλληνα πολίτη, αλλά σεβόμενη, και με τις ρυθμίσεις που κάναμε, τους ιδιοκτήτες φορτηγών και τους επαγγελματίες μεταφορείς, γιατί πρόκειται για την περιουσία τους, πρόκειται για τη δουλειά τους.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός είπε χθες, στη συνάντηση που είχαμε, ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε Εξεταστική για την Οικονομία. Θέλω να σας ρωτήσω, πρώτον, εάν συμβάλλει σε ένα καλύτερο κλίμα αυτή την περίοδο που είναι δύσκολα τα πράγματα στο πεδίο της οικονομίας και δεύτερον, τι άλλαξε και από την Εξεταστική μόνο για τα παραποιημένα στοιχεία, φτάσαμε να συζητάμε και για την υπόθεση της Goldman Sachs;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και δεν άλλαξε τίποτα. Έχουμε δεσμευτεί από την αρχή ότι θα κάνουμε Εξεταστική για την Οικονομία, όμως, σε συγκεκριμένα ζητήματα. Και το συγκεκριμένο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι τα παραποιημένα στοιχεία. Ο Πρωθυπουργός χθες είπε το αυτονόητο, ότι εφόσον υπάρχουν στοιχεία, δεν φοβόμαστε να ανοίξουμε κανένα ζήτημα, κανένα πεδίο της οικονομικής πολιτικής από οποιοδήποτε χρονικό σημείο. Δεν μπορούμε, όμως, να πελαγοδρομούμε, δεν μπορούμε να συναινούμε στην υπεκφυγή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αντί να ζητήσει συγνώμη σήμερα από τον ελληνικό λαό, έχει πραγματικά την αμετανόητη πρακτική, να ζητάει Εξεταστική για την Οικονομία, γενικώς και αορίστως, από το 1981 και μετά, προκειμένου να χαθούν οι τεράστιες ευθύνες της και προκειμένου, για άλλη μία φορά να προκαλέσει σύγχυση. Επειδή, όμως, εμείς, αντίθετα με τη Νέα Δημοκρατία, διαθέτουμε και σοβαρότητα και σεβόμαστε τον ελληνικό λαό λέμε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα της παραποίησης στοιχείων, που μας οδήγησε σε μία παντελή αναξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχουμε και κρίση δανεισμού, εκτός των άλλων, θα πρέπει να καταλογισθούν ευθύνες εάν υπάρχουν. Και η διαπίστωση αυτή μπορεί να γίνει, επειδή πρόκειται για ευθύνες πολιτικών προσώπων, από την Εξεταστική Επιτροπή για την οποία δεσμευτήκαμε και για την οποία, σαφώς, θα πρέπει να περάσουμε μηνύματα και προς τα έξω και προς τους Έλληνες πολίτες ότι η ατιμωρησία, δεν χαρακτηρίζει, πλέον, ούτε την κυβέρνηση, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει και πράξη και από όλο το πολιτικό σύστημα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Όταν λέτε ότι δεσμευτήκατε για Εξεταστική, έχετε δεσμευτεί απέναντι σε ποιον;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε και διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν παραποιημένα στοιχεία γιατί η Νέα Δημοκρατία εξαπατούσε και τους εταίρους και τον ελληνικό λαό ότι το έλλειμμα ήταν 4% ενώ αυτό όπως ανακαλύψαμε στην πορεία ήταν πάνω από 12%. Εμείς δεσμευτήκαμε, πολιτικά, είναι καθαρά πολιτική η δέσμευση μας, ότι θα κάνουμε Εξεταστική, γιατί αυτή η εξαπάτηση ήταν καταστροφική και τα αποτελέσματά της πληρώνουμε μέχρι και σήμερα. Και αυτό θα το κάνουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό που λέτε τώρα δεν είναι Εξεταστική για την Οικονομία. Είναι Εξεταστική για παραποιημένα στοιχεία. Θα επεκταθείτε και σε πολιτικές αποφάσεις, που ενδεχομένως απέβησαν αρνητικές για την Οικονομία; Γιατί αυτό θα ήταν Εξεταστική για την Οικονομία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν φτάσουμε να μιλάμε γενικά για το ποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί από καταβολής του ελληνικού κράτους, όπως μάλλον θέλει να κάνει η Νέα Δημοκρατία, τότε χάνουμε την ουσία. Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο γεγονός, έχουμε παραποιημένα στοιχεία. Από αυτά οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση και αυτό το ζήτημα θέτουμε. Όποιος θέλει να θέσει άλλο θέμα για την Οικονομία, το οποίο θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο και το οποίο θα μπορεί να γίνει αντικείμενο μιας εξεταστικής επιτροπής, ας έρθει να μας το πει. Αλλά, η Νέα Δημοκρατία δεν έθεσε κάτι τέτοιο. Η Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως, επιχειρεί να επιφέρει σύγχυση και συμψηφισμούς, νομίζοντας ότι εμείς θα υποκύψουμε. Μας μιλάει γενικότερα για πριν τριάντα χρόνια, για πολιτική στην Οικονομία. Αυτό δεν είναι αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής. Εμείς θα πρέπει να είμαστε σύμφωνοι με το Σύνταγμα, με τους νόμους, με τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά και με τη στοιχειώδη κοινή λογική, την οποία η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και σήμερα, περιφρονεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συγνώμη, δεν έγινα κατανοητός...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γίνατε κατανοητός.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν αναφερόμουν σε χρονικό προσδιορισμό. Αναφερόμουν ότι η παραποίηση στοιχείων δεν είναι Εξεταστική για την Οικονομία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι η παραποίηση στοιχείων είναι αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής. Η παραποίηση στοιχείων έχει άμεση σχέση με την οικονομία μας και τις επιπτώσεις της.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να μου διευκρινίσετε το εξής κ. Εκπρόσωπε: αυτή η επιτροπή που ζητάτε να αναζητήσει εάν υπήρξαν παραποιημένα στοιχεία ή ποιος παραποίησε τα στοιχεία και έχει την ευθύνη για αυτό. Διότι την πρώτη εκδοχή, εάν υπήρξαν παραποιημένα στοιχεία, αυτό έχει αποδειχθεί. Έχουμε καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πληρώνουμε πρόστιμο, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία λέει ότι «μου δίνετε λάθος στοιχεία», εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για αυτό και ιδρύσαμε και μια ανεξάρτητη στατιστική αρχή.

ΜΙΧΑΗΛ: Προσπαθώ να καταλάβω τι θα μας ζητήσει αυτή η επιτροπή. Το αν έγιναν ή ποιός ευθύνεται για το τι έγινε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα δείτε τις λεπτομέρειες όταν θα κατατεθεί η πρότασή μας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αλλά έχω απαντήσει ήδη σε αυτό που ρωτάτε.

ΜΙΧΑΗΛ: Η πρότασή σας θα είναι διαφορετική από αυτή που υπογράψατε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Φεβρουάριο; Γιατί εκεί προσδιορίζεται συγκεκριμένα τι θα πρέπει να κάνει αυτή η εξεταστική επιτροπή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας. Δεν ερχόμαστε με κανέναν ρεβανσισμό, με καμία εκδικητικότητα. Μας ενδιαφέρει η αξιοπιστία της χώρας μας απέναντι στους εταίρους και κυρίως η αξιοπιστία της χώρας απέναντι στον Έλληνα πολίτη. Με συμψηφισμούς και αποκρύψεις, κάθε άλλο παρά αυτό επιτυγχάνεται.

ΣΕΓΚΟΣ: Θα εξεταστούν και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σημίτη και κυρίως τα στοιχεία πριν και μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία, που θέτει αυτό το θέμα, είχε κάθε δικαίωμα και κάθε ευχέρεια να το κάνει επί έξι χρόνια που ήταν κυβέρνηση και είχε την ανάλογη πλειοψηφία στη Βουλή. Το να το θυμηθεί σήμερα σε μία εξεταστική για την οικονομία και τα παραποιημένα στοιχεία, προσπαθώντας να δημιουργήσει σύγχυση, αναδεικνύει ακριβώς την υποκρισία της, την ανυπαρξία πολιτικού λόγου και την ανυπαρξία της βούλησής της να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησής της. Βλέπουμε ότι το μόνο που κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι να γίνεται απολογητής του κυβερνητικού παρελθόντος της κυβέρνησης Καραμανλή και μάλιστα σε τέτοιο επίπεδο που εξαπατά τον ελληνικό λαό.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το θέμα της Goldman Sachs που αφορά την περίοδο Σημίτη το έβαλε ο Πρωθυπουργός χθες, όταν τον ρωτήσαμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν το έβαλε ο Πρωθυπουργός. Ρωτήσατε εσείς και ο Πρωθυπουργός είπε «όλα στο φως». Εφόσον κάποιος έχει να φέρει στοιχεία, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν είναι έτσι. Ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός... .

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήμουν εκεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και εμείς. Και λέει «ναι».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να μην κρύψουμε τίποτε. Αντίθετα, είμαστε υποχρεωμένοι και δεσμευμένοι να αποκαλύπτουμε τα πάντα, εφόσον υπάρχουν στοιχεία. Δεν θα δεχθούμε, όμως, συμψηφισμούς που αποκρύπτουν την αλήθεια.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τη φράση «εφόσον υπάρχουν στοιχεία» δεν την άκουσε κανείς από τους δημοσιογράφους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το πνεύμα του Πρωθυπουργού ήταν σαφέστατο: «όλα στο φως». Δεν θα συναινέσουμε στο να υπάρχει απόκρυψη της αλήθειας μιλώντας για οικονομικές πολιτικές από καταβολής του ελληνικού κράτους.

ΜΙΧΑΗΛ: Η επέτειος του ενός χρόνου κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συμπίπτει με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Κίνας κ. Ζιαμπάο, αύριο και μεθαύριο. Τι περιμένει η κυβέρνηση απ` αυτή την επίσκεψη, πέραν των καλών διαθέσεων, για επενδύσεις και οικονομική συνεργασία. Κάτι πιο συγκεκριμένο και τι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, η αυριανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Κίνας είναι ακριβώς άλλη μια πράξη ένδειξης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Δεν είναι εθιμοτυπική επίσκεψη. Είναι επίσκεψη ουσίας. Από εκεί και πέρα, θα υπογραφούν μια σειρά από συμφωνίες, αναπτυξιακού, εμπορικού, τουριστικού ενδιαφέροντος, που πραγματικά θα βοηθήσουν τη χώρα μας, να έχει έναν εταίρο, αυτού του βεληνεκούς και αυτού του επιπέδου, όπως είναι η Κίνα και μάλιστα στο σημερινό δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το θέμα των φορτηγών. Τι υποσχέθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης, περισσότερο απ` τους άλλους υπουργούς και πήγαμε σε μια αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων; Τι τους έδωσε, δηλαδή, κάτω απ` το τραπέζι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπήρξε καμία υπόσχεση του κ. Χρυσοχοΐδη. Δεν υπήρξε τίποτε κάτω από το τραπέζι. Εμείς ήμασταν και είμαστε ξεκάθαροι. Οι αποφάσεις μας ήταν ψύχραιμες και σαφείς. Απελευθερώσαμε το επάγγελμα των μεταφορών. Απελευθερώσαμε ένα επάγγελμα που έχει να κάνει με την ανάπτυξη της χώρας μας, την τόνωση των θέσεων εργασίας και φυσικά προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του Έλληνα πολίτη. Από εκεί και πέρα, εμείς καλούσαμε όλες αυτές τις ημέρες, και τους συνδικαλιστές και τους φορείς που εκπροσωπούσαν τους μεταφορείς, να σταματήσουν αυτές τις κινητοποιήσεις. Ούτως ή άλλως, από τους 33.000 περίπου μεταφορείς, οι κινητοποιήσεις δεν αφορούσαν πάνω από 1.000. Αυτό από έναν πρόχειρο υπολογισμό. Συνεπώς, θα έπρεπε να πειστούν ότι ήταν προς βλάβη και του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και του συμφέροντος των ίδιων να επιμείνουν σε μια τακτική. Από εκεί και πέρα, προφανώς σκέφθηκαν με λογικό τρόπο και γι` αυτό οδηγήθηκαν σε αυτές τις αποφάσεις. Δεν υπήρξε τίποτε κάτω από το τραπέζι. Αυτό είναι σαφέστατο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Να γυρίσω λίγο και στην Κίνα. Σήμερα, υπήρχε μια προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου της COSCO με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων και τον πρόεδρο του ΟΛΠ κ. Ανωμερίτη. Αυτό αναβλήθηκε και από πολλούς συνδέεται με το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο χρωστάει στην COSCO αρκετά εκατομμύρια ευρώ από την επιστροφή του ΦΠΑ. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχει καμία σχέση η αναβολή αυτής της συνάντησης. Είναι θέμα αλλαγής του προγράμματος και αυτό μόνον.

ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με δημοσιεύματα που επικαλούνται αντίστοιχα αμερικανικά και κάνουν λόγο για την κ. Λίντα Κατέχη, η οποία είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ότι προχώρησε σε αδιαφανείς εγγραφές φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κ. Κατέχη είναι πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, ενός από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, και του κόσμου. Αυτό αποτελεί μια διάκριση και προσωπική της, αλλά και εθνική. Αναφέρεστε σε κάποιο περιστατικό όταν υπηρετούσε στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, που δεν είχε, όμως, καμία σχέση με τη θητεία της. Στο συγκεκριμένο γεγονός υπήρξε πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση. Και φυσικά πουθενά δεν αναφέρεται ούτε και εμπλέκεται το όνομα της κ. Κατέχη, ούτε υπάρχει καμία υπόνοια για οποιαδήποτε εμπλοκή της.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την πρωτοβουλία που παίρνει η κυβέρνηση για το ενιαίο μισθολόγιο. Σε ποια κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση; Με ποιο σκεπτικό προχωρεί σ` αυτή την τομή, προκειμένου να γίνει εξορθολογισμός. Σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα ή με το βλέμμα στο πώς θα μειωθούν οι δαπάνες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να σας πω ότι ήταν δέσμευση της κυβέρνησης η δημιουργία ενός ενιαίου μισθολογίου. Ήταν από τις μεγάλες παθογένειες και τις τεράστιες εκκρεμότητες εδώ και δεκαετίες. Όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα συζητούσαν για ενιαίο μισθολόγιο, καμία, όμως, κυβέρνηση δεν τόλμησε ποτέ να το κάνει, γιατί όντως είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Εμείς προχωράμε σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές γιατί πιστεύουμε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα ξεπεράσουμε την κρίση και δεν θα κινδυνεύουμε να ξαναβρεθούμε σ` αυτές τις ανορθολογικές καταστάσεις.

Μιλήσαμε στο πρόγραμμά μας για καθιέρωση ενός νέου ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με ενιαίες αρχές και διαφάνεια. Σας διαβάζω το σχετικό σημείο από το πρόγραμμά μας: «Σταδιακή ενσωμάτωση στο βασικό μισθό όλων των επιδομάτων και αποκατάσταση των ανισοτήτων και των αδικιών».

Αυτό, ακριβώς, κάνουμε σήμερα. Είμαστε πιστοί στην προεκλογική μας δέσμευση. Μια δέσμευση που αφορά το κράτος και τη δημόσια διοίκηση. Αναμορφώνουμε το κράτος, σπάμε τη γραφειοκρατία, σπάμε τις ανισότητες μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα, όπου πολλές φορές παρατηρούνται διπλάσιοι μισθοί από υπουργείο σε υπουργείο. Και φυσικά, αυτό δεν μπορούσε να γίνεται πλέον ανεκτό και ήταν σαφώς κοινωνικά άδικο. Το ενιαίο μισθολόγιο είναι μέρος μιας πολύ μεγάλης τομής που κάνουμε στο κράτος με μια σειρά αποφάσεων, όπως ο νόμος για τους διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ, ο νόμος για τις προαγωγές στο δημόσιο, ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», η «Διαύγεια» που ξεκινά σήμερα, ο ανασχεδιασμός των υπηρεσιών με κατάργηση και συγχώνευση φορέων του δημοσίου. Φυσικά, όλα αυτά, θα έπρεπε να συμπληρώνονται και με την ισότιμη αντιμετώπιση των δημοσίων υπαλλήλων, ανάλογα με τα προσόντα τους. Και αυτό, ακριβώς, είναι που κάνουμε με την καθιέρωση ενός ενιαίου μισθολογίου που αποκαθιστά την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης, σχετικά με το υπόμνημα που κατέθεσαν οι κ. Μπασιάκος και Κοντός, στο οποίο αφήνουν σαφείς αιχμές προς την προανακριτική επιτροπή ότι αποκρύπτει στοιχεία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι μέρος των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής. Δεν μπορώ να το σχολιάσω. Καθένας, όταν μάλιστα βρίσκεται σε μια δυσχερή θέση, μπορεί να επικαλείται ό,τι θέλει, αρκεί να το αποδεικνύει. Αλλά, είναι θέμα της προανακριτικής επιτροπής.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο Πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα ήταν προσωρινά. Μπορείτε να μας πείτε πότε θα επαναφέρετε την 13η και 14η σύνταξη που κόψατε; Πότε θα επαναφέρετε τους μισθούς και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων στο προηγούμενο ύψος και πότε θα μειώσετε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που αυξήσατε το 2010;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός το έχει αναφέρει και το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές όλοι στην κυβέρνηση, ότι αναγκαστήκαμε να λάβουμε επώδυνα μέτρα ακριβώς γιατί έπρεπε να σωθεί η χώρα. Αυτό είναι δεδομένο. Από εκεί και πέρα, όμως, πρώτο μέλημά μας είναι με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και με την ανάπτυξη η οποία θα ακολουθήσει, να μπορέσουμε να επανορθώσουμε ακριβώς αυτές τις μειώσεις που υφίστανται κάποια στρώματα της κοινωνίας μας, αποκαθιστώντας την εισοδηματική μας πολιτική. Αυτό θα γίνει, εφόσον και βεβαίως υπάρξουν οι συνθήκες και φυσικά με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί όλοι γνωρίζουμε, ότι πολλά από αυτά τα οποία περικόπηκαν ήταν άδικα για κάποιες άλλες κατηγορίες μισθωτών και φυσικά, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Κάτι που θα επέλθει και μέσω του ενιαίου μισθολογίου. Θα επανορθώνουμε, όπου μπορούμε και θα προστατεύουμε ακόμη περισσότερο το εισόδημα ιδιαίτερα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε, αν στις συμφωνίες που θα υπογραφούν με την κινεζική πλευρά, θα περιλαμβάνεται και η κατασκευή εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, αλλά όπως διαβάζουμε και η συμμετοχή της COSCO σε κοινοπρακτικό σχήμα με τον ΟΛΠ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν θα ανακοινωθούν.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι θα γίνει αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, την ώρα που με το νέο μισθολόγιο, κάποιων δημοσίων υπαλλήλων θα κοπεί και άλλο ο μισθός τους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς λέμε ότι μέσω του ενιαίου μισθολογίου αποκαθιστούμε την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί δεν νοείται κράτος να έχει εργαζομένους με τα ίδια προσόντα, όχι δύο ταχυτήτων, αλλά τόσων ταχυτήτων όσα είναι τα υπουργεία. Και αυτό, φυσικά, είναι η μεγαλύτερη αδικία που υφίστανται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Εμείς θέλουμε ο δημόσιος υπάλληλος να πληρώνεται σύμφωνα με τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχει. Να έχει μια αξιοπρεπή αμοιβή γιατί το αξίζει. Φυσικά, όμως, τις αδικίες που υπάρχουν, θα τις αποκαταστήσουμε. Υπάρχουν περιπτώσεις, που τα επιδόματα είναι ακριβώς όσο ο μισθός. Εκεί πραγματικά θα υπάρχει δικαιοσύνη. Και δεν εξισώνουμε προς τα κάτω. Αποκαθιστούμε αυτό το άναρχο καθεστώς που δημιουργούσε και όλες αυτές τις ανισότητες, αλλά και τη μη λειτουργία κατά συνέπεια του δημοσίου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στην εισαγωγή σας, είπατε πάλι για μια ακόμη φορά ότι ανορθώσατε το κύρος της χώρας. Είστε σίγουρος; Μήπως θυμάστε πώς έμαθε η πλανητική κοινή γνώμη ότι η οικονομία της χώρας είναι στην εντατική, ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη διαφθορά και ότι η οικονομία της χώρας διακατέχεται από το σύνδρομο του Τιτανικού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν χρειαζόταν να πει κανείς από εμάς και κανείς Έλληνας πολίτης κάτι που γνωρίζαμε ήδη. Στην «πλανητική» κοινή γνώμη έχουμε διασυρθεί από συγκεκριμένες ενέργειες ελληνικών κυβερνήσεων, με πρώτο και καλύτερο διδάξαντα τον πρώην Πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του. Δεν θα μπορούσαμε να αποκρύπτουμε ότι το έλλειμμα δεν ήταν 4% αλλά ήταν πάνω από 12%. Ήταν θέμα χρόνου. Πιστεύουμε ότι δεν θα μπορούσαμε να κρυβόμαστε γιατί η πραγματικότητα ήταν και είναι τόσο αμείλικτη, που κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί. Αυτά τα οποία διαπιστώσαμε ήταν η πραγματικότητα. Αυτή την πραγματικότητα δεχόμασταν ως ψόγο από τη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν θέμα χρόνου να αποκαλυφθούν όλα αυτά σε λεπτομέρειες. Ακριβώς, γι` αυτό το λόγο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγκατέλειψε την εξουσία, τα παράτησε και για άλλη μια φορά φυγομάχησε.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 1 October 2010 - 19:42:22 UTC