Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-09-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 290593322

Έκδοση 1

BRIEFING(220910)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών. Είναι το πρώτο άνοιγμα κλειστού επαγγέλματος στη χώρα μας, ενώ, όπως γνωρίζουμε, θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα, ώστε επιτέλους, να πάψει να υπάρχει στη χώρα μας αυτή η αναχρονιστική τακτική των ανταλλαγών αδειών, αλλά και όλες οι παθογένειες που φέρνουν μαζί τους τα κλειστά επαγγέλματα.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός, ο εκσυγχρονισμός του κλάδου, η απελευθέρωση του κομίστρου προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή, με την ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα σε όποιον το επιθυμεί με τρόπο διαφανή, δίκαιο και ξεκάθαρο και όχι όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αποδεικνύουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι η Ελλάδα παύει να είναι ανοχύρωτη πολιτεία και περνάει σε μία φάση διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας όλων. Είναι γνωστό σε όλους ότι η ελεύθερη είσοδος στο επάγγελμα είναι κατοχυρωμένη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδώ και πολλά χρόνια. Εδώ, ακόμη παλεύουμε για το αυτονόητο. Το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη, να μπορεί να διασφαλίζει την εργασία του μέσα από ένα διαφανές, δίκαιο, σύγχρονο και ξεκάθαρο πλαίσιο.

Αυτά, λοιπόν, τα αφήνουμε στο παρελθόν με το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει επίσης τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που καθιστούν συμβατές τις μεταφορές με το πλαίσιο άλλων χωρών. Οι αλλαγές αυτές θα καταστήσουν τις ελληνικές μεταφορές βιώσιμες, ανταγωνιστικές και σύγχρονες.

Ο διάλογος που προηγήθηκε, διαμόρφωσε συγκεκριμένες προτάσεις για αναπτυξιακά κίνητρα, αποσβεστικές φορολογικές ρυθμίσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα. Διασφαλίζουμε συγχρόνως, σε ένα μεταβατικό επίπεδο τριετίας, τους ήδη επαγγελματίες ιδιοκτήτες φορτηγών, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν και τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως το άνοιγμα του επαγγέλματος και το άνοιγμα του επαγγέλματος συγκεκριμένα στο οποίο αναφέρεστε, και το άνοιγμα γενικότερα των κλειστών επαγγελμάτων, θα μετατρέψει ελεύθερους επαγγελματίες σε υπαλλήλους μεγάλων εταιρειών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θέτουμε ένα τέτοιο πλαίσιο που να διασφαλίζει ακριβώς την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα, αλλά και το όφελος του Έλληνα καταναλωτή. Δεν θα μετατραπούν όσοι εργάζονται σε αυτά τα επαγγέλματα, τα οποία θα ανοίξουν, σε υπαλλήλους κάποιων. Εμείς το βλέπουμε θετικά. Διασφαλίζουμε τα θετικά σημεία και περνάμε σε μια νέα εποχή, προκειμένου επιτέλους να πάψουν να υπάρχουν αυτές οι παθογένειες που ανήκουν σε προηγούμενες δεκαετίες. Από εκεί και πέρα, φυσικά, δεν αφήνουμε την αγορά ασύδοτη. Θέτουμε και τους όρους, έτσι ώστε να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι και προς όφελος των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους που «ανοίγουν», αλλά να είναι και προς όφελος, εν τέλει, του Έλληνα πολίτη. Και αυτό το διασφαλίζουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Πριν από λίγο στη Βουλή ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ωστόσο, οι συνδικαλιστές και οι ιδιοκτήτες των φορτηγών συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες. Μάλιστα, λένε ότι και μετά την τυπική ψήφιση στο σύνολό του, δεν πρόκειται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και με διάφορους τρόπους θα συνεχίσουν. Η κυβέρνηση τι θα κάνει για να διασφαλίσει την πλήρη ελεύθερη μετακίνηση και των πολιτών, αλλά και των αγαθών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Αυτή την αποφασιστικότητα που δείχνει η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, τη δείχνει και σε αυτό το θέμα. Δεύτερον, ας μην υπερβάλλουμε, ας μη μεγαλοποιούμε τις καταστάσεις. Έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται όσοι πιστεύουν ότι δεν ευνοούνται από ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, σε οποιοδήποτε τομέα, αλλά αυτή τη στιγμή, υπάρχει ανεμπόδιστη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και δεν βλέπουμε να υπάρχουν άλλα προβλήματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Το κέντρο της Αθήνας, η κεντρική λεωφόρος της Αθήνας, η λεωφόρος Αμαλίας, εντελώς ξαφνικά έκλεισε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι η πρώτη φορά που το αντιμετωπίζουμε αυτό;

ΜΙΧΑΗΛ: Όχι, όμως το λέω ότι αυτοί οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τέτοιου είδους μορφές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το τι δηλώνει καθένας, είναι δικαίωμά του. Μας ενδιαφέρει να περάσει αυτή η μεγάλη αλλαγή μέσα από το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχει οργανωμένη Πολιτεία. Διασφαλίζουμε, και αυτό κάναμε όλες αυτές τις ημέρες και αυτό θα κάνουμε και από εδώ και πέρα, την ανεμπόδιστη κυκλοφορία προσώπων, προϊόντων στην αγορά. Συνεπώς, η Πολιτεία κάνει τη δουλειά της και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ σας κατηγορούν στη κυβέρνηση ότι δείχνετε ανοχή πάνω σε τέτοια φαινόμενα. Δηλαδή, σε λίγο κλείνουν η εθνική οδός Αθηνών - Καβάλας και στην Ελευσίνα, αλλά και Αθηνών - Λαμίας. Δηλαδή, έως που θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δείχνουμε μία αποφασιστικότητα και συγχρόνως ψυχραιμία. Ζυγίζουμε τα πράγματα, ισορροπούμε, έτσι ώστε το δημόσιο συμφέρον να θεραπεύεται με τον καλύτερο τρόπο. Είναι πολύ συγκεκριμένες οι κινήσεις μας. Είμαστε αποφασισμένοι, και φάνηκε και σήμερα και με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά και όλη τη διαχείριση του ζητήματος από την ελληνική Πολιτεία. Δεν στέρησαν από τον Έλληνα πολίτη την ανεμπόδιστη κυκλοφορία του, αλλά κυρίως δεν του στέρησαν τα προϊόντα της αγοράς. Και αυτό θα συνεχιστεί, φυσικά, όσο υπάρχει θέμα. Αλλά με την ψήφιση του νομοσχεδίου, εννοείται, τελειώνουν και όλα τα ζητήματα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε, δηλαδή, τελειώνουν όλα τα ζητήματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα είναι νόμος του κράτους και οφείλουμε όλοι μας να σεβόμαστε τους νόμους του κράτους. Και μάλιστα όταν έχει προηγηθεί διάλογος, όταν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση και όταν όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να γινόμαστε όμηροι καμίας επαγγελματικής ομάδας, ανεξάρτητα από το τι άποψη έχει καθένας. Αυτό είναι δηλωμένο, εκφρασμένο και αποφασισμένο από την ελληνική κυβέρνηση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, μετά η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νόμο; Αυτό μας λέτε τώρα, περιμένετε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και μετά θα εφαρμοστεί ο νόμος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη επιλογή. Για αυτό ψηφίζονται τα νομοσχέδια, για να εφαρμόζονται.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι για το νομοσχέδιο, για να εφαρμόσετε το νόμο για την παρακώλυση συγκοινωνιών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο νόμος εφαρμόζεται ούτως ή άλλως. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Υπάρχει ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Και αυτό η ελληνική κυβέρνηση το κάνει με τον δέοντα τρόπο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε και ζητώ συγγνώμη από τους συναδέλφους: όταν μία ομάδα επαγγελματιών, είτε απεργών, είτε που κάνουν κινητοποιήσεις, μόνοι τους κλείνουν τους δρόμους...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δυστυχώς γίνεται στην Ελλάδα και γίνεται με ένα τρόπο, ο οποίος δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Από εκεί και πέρα, αυτή η προσέγγιση νομίζω ότι αδικεί τη μεγάλη αλλαγή την οποία κάνουμε. Και φυσικά αυτό είναι ένα θέμα προς σκέψη όλων μας. Αλλά δεν γίνεται κάτι διαφορετικό. Η μέχρι τώρα διαχείριση ήταν άριστη.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όλα καλά αυτά, αλλά εδώ έχουμε μια διαφορά. Έχουμε τη δεδηλωμένη βούληση των ανθρώπων αυτών που κινητοποιούνται εδώ και ημέρες, να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Κλιμάκωση γι` αυτούς, όπως το έχουν δημόσια εδώ και πολλές ημέρες, σημαίνει και κλείσιμο των δρόμων πλέον, όχι αυτό το μοτίβο που είχαμε τις προηγούμενες δέκα ημέρες. Απέναντι σε αυτή την προοπτική, η κυβέρνηση προτάσσει το σύνθημα «αποφασιστικότητα και ψυχραιμία»; Και τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Υπάρχει ένα σχέδιο διαχείρισης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το τι δηλώνει καθένας είναι δικαίωμά του. Όμως, πάνω από τη βούληση της Πολιτείας, και μάλιστα σε θέματα που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του Έλληνα πολίτη, κανείς δεν μπορεί να βάζει τις δηλώσεις του, ούτε τη βούλησή του. Σας απάντησα ότι η αποφασιστικότητα και η ψυχραιμία μας οδήγησαν μέχρι εδώ και θα μας οδηγήσουν και με τα σενάρια τα οποία αναφέρατε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Το νομοσχέδιο είναι νόμος του κράτους. Αν αύριο οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες φορτηγών κλείσουν τους δρόμους, θα το ανεχτεί η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν απαντάμε σε υποθετικά σενάρια. Σας είπα ότι είμαστε αποφασισμένοι. Υπάρχει κράτος, υπάρχει Πολιτεία και υπάρχει και εκφρασμένη δήλωση και βούληση της κυβέρνησης ότι κανείς δεν μπορεί να κρατάει όμηρους τους Έλληνες πολίτες. Αλλά, αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για το ότι όπως σας κατηγορεί η Ν.Δ. η «πράσινη πολυκατοικία» αποφάσισε να κληθεί ο κ. Καραμανλής στην εξεταστική στη Βουλή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πιστεύω ότι είναι άνευ σχολίου. Η Ν.Δ. έχει αποδείξει κατά κόρον ότι δεν σέβεται τους θεσμούς. Έχει αποδείξει ότι, όταν δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, δραπετεύει από τη Βουλή. Είχαμε το παγκόσμιο φαινόμενο να αποδρά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τη Βουλή, όταν έπρεπε να συζητηθεί το μεγάλο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Βλέπουμε τη Ν.Δ. να αμφισβητεί ακόμη και σήμερα ότι υπήρχε σκάνδαλο και ζημία του δημοσίου, όταν χάριζε τις τεράστιες περιουσίες του ελληνικού λαού στη Μονή Βατοπεδίου. Άρα, ό,τι και να πει σήμερα είναι λιγότερο απ` αυτά που έχει κάνει.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Σας ικανοποιεί, δηλαδή, η εικόνα που κλήθηκε ένας πρώην πρωθυπουργός να καταθέσει, έχοντας και την πικρή εμπειρία στο παρελθόν ενός Ειδικού Δικαστηρίου με τον Ανδρέα Παπανδρέου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, η προανακριτική επιτροπή δεν είναι Ειδικό Δικαστήριο. Δεύτερον, εάν δεν κλητεύονται σε αυτές τις επιτροπές, που είναι απόφαση της επιτροπής και μόνο, όσοι μπορούν να βοηθήσουν στη διερεύνηση της αλήθειας, τότε μιλάμε για συγκάλυψη. Με αυτά τα δεδομένα και με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό και αιτιολογικό, η προανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι αποφάσισε τη συγκεκριμένη κλήτευση. Από το να συγκαλύπτουμε, είναι καλύτερο να υπάρχει η τάξη και η εκφρασμένη νομιμότητα μέσα από αυτές τις επιτροπές. Είναι σαφέστατο.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Δηλαδή, να υποθέσουμε ότι αν κληθεί και ο κ. Σημίτης για την υπόθεση της Siemens, εσείς θα το δεχθείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν κάνουμε συμψηφισμούς. Υπάρχει νομιμότητα, υπάρχει μια συγκεκριμένη τάξη στο Κοινοβούλιο και φυσικά είμαστε όλοι υπόλογοι στον ελληνικό λαό, για το τι αντιμετώπιση έχουμε και απέναντι στους πολίτες και απέναντι στους πολιτικούς.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να μου πείτε, εάν αποδέχεστε αυτούσια τη χθεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πάγκαλου, «όλοι μαζί φάγαμε τα λεφτά». Φαντάζομαι αυτό αφορά και ολόκληρο το λαό, δηλαδή, αυτό το τσουβάλιασμα το αποδέχεται η κυβέρνηση, την ώρα που όλοι καλούνται να πληρώσουν, ακόμη και αυτοί που δεν έχουν φταίξει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος είπε αυτό που γνωρίζουμε όλοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ότι υπάρχουν παθογένειες δεκαετιών που εξέθρεψαν ένα δημόσιο, που πολλές φορές ήταν αναξιοκρατικό, που πολλές φορές ήταν υπερδιογκωμένο και σαφέστατα δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Έλληνα πολίτη. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και στο πρόσφατο παρελθόν, ότι αυτή την τεράστια επιτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για το αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων και αξιολογήσεων μέσω ΑΣΕΠ, ήρθε η Ν.Δ. και το κατάργησε. Και έκανε ένα πανηγύρι και στο χώρο του δημοσίου, με τη γνωστή συνέντευξη και τα γνωστά «παράθυρα» από όπου έμπαινε καθένας και ο κάθε πολιτευτής, ο κάθε βουλευτής, ο κάθε υπουργός της κυβέρνησης της Ν.Δ. έβαζε και τους δικούς του. Αυτή τη νομιμότητα ήλθαμε και αποκαταστήσαμε αμέσως. Ας μην ξεχνάμε ότι ο νόμος για τις προσλήψεις, μέσω του ΑΣΕΠ, αλλά και η εσωτερική αξιολόγηση των διευθυντικών στελεχών του δημοσίου ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης και φυσικά, εκφράζοντας τη βούληση και την αποφασιστικότητα να έχουμε ένα άλλο δημόσιο τομέα, ένα άλλο κράτος. Δεν γνωρίζαμε πόσοι ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, τώρα το μάθαμε με την απογραφή που αποφασίσαμε. Γνωρίζαμε, λοιπόν, πολύ καλά τι κατάσταση υπήρχε και τι κατάσταση θέλουμε να αφήσουμε εμείς. Ο κ. Πάγκαλος με το δικό του λόγο είπε κάποια αυτονόητα πράγματα. Δεν υπάρχει κανένα τσουβάλιασμα και οι ευθύνες ανήκουν στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία που διόριζε κατά κόρον, με τον τρόπο που διόριζε. Η Ν.Δ. άσκησε αριστοτεχνικά αυτό το θέμα των προσλήψεων, κάτι το οποίο εμείς θεραπεύσαμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από το πρωί η ΕΡΤ παρανομεί τριπλά. Πρώτον, εκπέμπει το ψηφιακό της παρανόμως από την Πάρνηθα, δεύτερον, αυτό γίνεται με μεγαλύτερη ένταση απ` ό,τι ορίζει ο νόμος, τρίτον, στην ίδια συχνότητα εκπέμπει ταυτόχρονα τα τηλεοπτικά κανάλια και τα πέντε ραδιόφωνά της. Θα επιτρέψει η κυβέρνηση να συνεχιστεί αυτό και ποιες θα είναι οι συνέπειες για μια διοίκηση ενός δημοσίου οργανισμού που παρανομεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα το διερευνήσω και θα σας απαντήσω. Γνωρίζουμε, όμως, ότι το θέμα είναι πολύ ευρύτερο και θα πρέπει να μπει μια τάξη.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Χθες μας είπατε, το θυμάμαι καλά, ότι ο συνδικαλισμός είναι ένα θεμέλιο της Δημοκρατίας. Σήμερα, διαβάζουμε στον Τύπο για την κατάργηση νομοθετικής ρύθμισης που διασφάλιζε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και μάλιστα κατακαλόκαιρα. Τι ακριβώς συμβαίνει κύριε Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω αυτό που είπα και χθες και φυσικά δεν υπάρχει καμία βλάβη του συνδικαλισμού, έτσι όπως γίνεται. Όλα αυτά που διαβάζουμε και ακούμε για το συνδικαλισμό είναι αβάσιμα.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Μήπως, όμως, αυτή η ρύθμιση για την οποία διαβάζουμε σήμερα στον Τύπο έγινε εν όψει αλλαγών για να προληφθούν ή να κατασταλούν δυναμικές κινητοποιήσεις εκ μέρους ομάδων, οι οποίες ενδεχομένως θα πληγούν από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε δώσει τις εξετάσεις μας και τις δίνουμε καθημερινά. Σεβόμαστε τον ελληνικό λαό, τον Έλληνα πολίτη και όλες τις μορφές μέσα από τις οποίες εκφράζεται. Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε ανάγει το θέμα της διαβούλευσης σε μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και αυτό ακολουθούμε. Επιζητούμε το διάλογο, εφαρμόζουμε το διάλογο, μέχρι την τελευταία στιγμή. Και πολλά από τα νομοθετήματα που έχουμε ψηφίσει, ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι προϊόντα ενός μεγάλου διαλόγου. Όχι απλώς δεν φοβόμαστε το συνδικαλισμό, εμείς τον επιζητάμε, έτσι ώστε να μπορούμε να νομοθετούμε με βάση το συμφέρον των εργαζομένων, αλλά και το δημόσιο συμφέρον πάνω απ` όλα.

ΣΠΑΝΟΥ: Με την υπό πρόθεση κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών, υπάρχει ενδεχόμενο να χάσουν τη δουλειά τους μερικές χιλιάδες υπαλλήλων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γι` αυτό το θέμα, έχουμε μιλήσει κατά κόρον. Είναι αναγκαίο να υπάρχει κατάργηση κάποιων δημοσίων φορέων, να υπάρχει συγχώνευση. Γιατί γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτό που περνάμε σήμερα είναι εν μέρει αποτέλεσμα και όλης αυτής της ανυπαρξίας κρατικής συνοχής και φυσικά όλης αυτής της πελατειακής λογικής που με βάση τα συμφέροντα κάποιων δημιουργούνταν κάποιοι φορείς χωρίς αντικείμενο, χωρίς υποδομή, με εργαζόμενους που δεν έκαναν τη δουλειά τους. Εμείς σήμερα όλα αυτά τα επανεξετάζουμε σε μια νέα βάση, όπου προτεραιότητα έχει ο σεβασμός στην εργασία. Γι` αυτό μιλήσαμε για μετατάξεις, όπου χρειάζεται. Προχωράμε σε εξορθολογισμό και των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις από την εφορία, γίνονται με υπαλλήλους σαν και αυτούς τους δύο, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χθες, έγινε εδώ και μια σχετική συζήτηση για το ποιος μπορεί να ελέγχει και αν υπάρχει ικανότητα να ελέγχει. Είπα και χθες, ότι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί στη χώρα μας πάσχουν, ότι υπάρχουν πολλές παθογένειες, τις γνωρίζουμε και τις αιτίες τις γνωρίζουμε. Για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο για τη ρύθμιση, για τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί, έτσι ώστε να μην επιτρέπουν σε κανέναν να μπαίνει σε τέτοιους πειρασμούς, όπως είδαμε χθες.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα αλλάξουν και οι ποινές για τους επίορκους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει αλλαγή όλου του συστήματος του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, βλέπουμε εδώ και περίπου ένα μήνα στο χώρο του αθλητισμού μία μεγάλη αναταραχή, με συγκρούσεις συμφερόντων ομάδων, οπαδών κτλ. Βεβαίως, έχουν τη διοικητική αυτοτέλειά τους. Ωστόσο η πολιτεία πως τοποθετείται γύρω από όλα αυτά τα φαινόμενα; Σκέφτεται να πάρει κάποια πρωτοβουλία για να ηρεμίσουν τα πνεύματα, να διευθετηθούν οι καταστάσεις, να μπει μία ησυχία, να απολαύσει η ελληνική κοινωνία, τέλος πάντων, το σπορ θέαμα που προσφέρεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά που βλέπουμε όλοι πάρα πολλά χρόνια, εσείς τα ονομάζετε του τελευταίου μήνα, φαινόμενα του ενός μήνα;

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει μία έξαρση τον τελευταίο μήνα, για αυτό το λέω. Την αντιπαράθεση μεταξύ ιδιοκτητών ομάδων, ένα απίστευτο κλίμα που υπάρχει, επεισόδια μεταξύ φιλάθλων, όλο αυτό το πράγμα. Θα πάρετε κάποια πρωτοβουλία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δεν είναι του τελευταίου μήνα. Υπάρχει μία κατάσταση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η Πολιτεία, φυσικά, έχει ρυθμιστικό ρόλο και αν πιστεύει ότι πρέπει να παρέμβει, θα παρέμβει στο νόμιμο πλαίσιο.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω, με αφορμή το πρώτο ερώτημα του κ. Κούτρα για την

ΕΡΤ: Πότε η κυβέρνηση θα βάλει τάξη σε όλο αυτό το καθεστώς των ιδιωτικών καναλιών και στη χορήγηση των αδειών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ανέφερα προηγουμένως στην απάντησή μου ότι εκεί υπάρχει ένα ζήτημα. Η κυβέρνηση το εξετάζει και θα μπει και εκεί τάξη .

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 22 September 2010 - 19:30:11 UTC