Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-09-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 289685522

Έκδοση 1

BRIEFING(170910)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Είναι γνωστό σε όλους ότι το σοβαρότερο εμπόδιο, το μεγαλύτερο έλλειμμα της χώρας, ήταν η διεθνής αναξιοπιστία εξαιτίας της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας απέναντι στους εταίρους μας, τη διεθνή κοινότητα, αλλά και τις αγορές ήταν και εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο μέλημά μας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες δώσαμε πολλές και πολύπλευρες μάχες για να χτίσουμε ξανά, βήμα προς βήμα, το διεθνές προφίλ της χώρας μας. Για να πείσουμε τους εταίρους μας πως αυτή τη φορά, αυτά που λέμε, τα εννοούμε, και πως τα στοιχεία που τους δίνουμε ανταποκρίνονται επιτέλους στην πραγματικότητα. Ότι επιτέλους προχωράμε σε ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς που επί δεκαετίες πλήγωναν την ευημερία των πολιτών.

Η εικόνα της χώρας, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, είναι πλέον διαφορετική και αυτό είναι άμεσα αντιληπτό. Θέτουμε ξανά τη δική μας ατζέντα, την οποία και συζητάμε ισότιμα με τους εταίρους μας. Αυτό αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών μας αλλά και των προσπαθειών και των θυσιών του Έλληνα πολίτη.

Χθες, στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός έθεσε ένα σημαντικό προβληματισμό στους εταίρους μας. Οι κυρώσεις για τις οποίες έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση και για τις οποίες εμείς κατ αρχήν δεν έχουμε αντίρρηση, δεν θα πρέπει να απευθύνονται μόνο προς τα κράτη-μέλη. Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να αφορούν και το τραπεζικό σύστημα, εάν δεν συμμορφώνεται σε κάποιες βασικές αρχές. Τράπεζες οι οποίες είτε προωθούν, είτε και ανέχονται τέτοιες πρακτικές θα πρέπει να αντιμετωπίζουν και ανάλογες κυρώσεις.

Στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν νέες θετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση σε διεθνές επίπεδο. Πρωτοβουλίες συνεπείς στις αρχές μας που εξυπηρετούν παράλληλα τα σημαντικά εθνικά μας συμφέροντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα μεταβεί αύριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Κορυφαία διαδικασία θα είναι η συνάντηση υψηλού επιπέδου για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όλου σχεδόν του κόσμου. Ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με τους αρχηγούς, καθώς και με εξέχοντες ομογενείς επιχειρηματίες.

Σκοπός αυτής της μεγάλης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, είναι να δημιουργηθούν, εκτός των άλλων, και συνεργασίες που θα δώσουν νέα ώθηση στους αναπτυξιακούς στόχους.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα παρέμβει στη συζήτηση για την ελληνική οικονομία, στο Economic Club of New York, το σημαντικότερο οικονομικό forum των Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων του επιχειρηματικού κόσμου.

Άμεσο καθήκον ήταν η διάσωση της χώρας μας. Υποχρέωσή μας τώρα είναι η ισχυροποίησή της διεθνώς.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Είπατε μόλις τώρα, κύριε Εκπρόσωπε, ότι θέτουμε ξανά τη δική μας ατζέντα και συζητάμε ισότιμα με τους εταίρους μας. Πώς συμβαίνει αυτό, όταν τώρα που μιλάμε, βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη του κ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλείς της τρόικας και δεν φαντάζομαι ότι πίνουν καφέ ή ότι συζητάνε ακαδημαϊκά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γνωστό ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία συνεργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας, προκειμένου να διαπιστώνεται η εξέλιξη αυτής της συνεργασίας. Τίθενται υπόψη τους συγκεκριμένα στοιχεία και φυσικά γίνονται κάποιες ενδιάμεσες εκθέσεις. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ούτε έκτακτη, ούτε σημερινή από τη στιγμή μάλιστα που εμείς καταφέραμε να προκαλέσουμε τη δημιουργία αυτού του Μηχανισμού Στήριξης. Είναι γνωστό πώς έγινε αυτό, με τι θυσίες, κόπους και δυσκολίες το καταφέραμε. Μάλιστα θέσαμε αυτό τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ως μια ασπίδα προστασίας απέναντι σε χώρες που τυχόν θα αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα με εμάς.

Υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται. Αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο αυτών των προγραμματισμένων διαδικασιών.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Τους θέτουμε υπόψη, ή μας θέτουν υπόψη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς θέτουμε υπόψη τους την πορεία την οποία ακολουθούμε. Και ευτυχώς για εμάς, κάτι που είναι ήδη διαπιστωμένο, η πορεία αυτή είναι καλή. Εμείς τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας. Και δεν το κάνουμε για να απολογούμαστε σε κάποια τρόικα.

Το κάνουμε γιατί: Πρώτον, μιλάμε για τη διάσωση της χώρας μας. Και δεύτερον, υλοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές που αποφασίσαμε, που σχεδιάζουμε ακόμη και αποφασίζουμε από εδώ και πέρα. Γιατί χωρίς αυτές τις μεγάλες αλλαγές, καμία τρόικα, κανένα μνημόνιο, κανένας ξένος εταίρος μας δεν θα μπορούσε να βοηθήσει τη διάσωσή μας. Εάν δεν κάνουμε αυτές τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και την πολιτική δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακόμη και μετά το 2012. Αλλά, επειδή εμείς, παρόλο που αντιμετωπίσαμε τεράστιες δυσκολίες, θέσαμε παράλληλα ως απόλυτη προτεραιότητα την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών γι` αυτό μπορούμε σήμερα να λέμε ότι είμαστε σε ένα σωστό δρόμο, χωρίς βέβαια, να ξεχνάμε ότι θα πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας, γιατί ο δρόμος μας είναι πολύ μακρύς ακόμη.

ΠΑΠΠΑ: Δύο ερωτήσεις. Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να κληθεί στην εξεταστική στη Βουλή ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, που ζητείται από διάφορες πλευρές. Και η δεύτερη ερώτηση: Ο υπουργός Επικρατείας κ. Παμπούκης, πρόσφατα στο LE FIGARO δηλώνει μεταξύ άλλων, ότι με την άφιξη του Κινέζου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, που τον περιμένουμε τον Οκτώβριο, αναμένεται να καταλήξουν και διάφορες επενδυτικές συμφωνίες. Αν έχει κάτι παραπάνω να μας πει η κυβέρνηση γι` αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, είναι γνωστή η ιστορία αυτού του τεράστιου σκανδάλου που ταλάνισε την ελληνική Πολιτεία αλλά και την κοινωνία, με άμεσες προεκτάσεις και μια τεράστια ζημιά του δημοσίου συμφέροντος. Εμείς είμαστε αυτοί που από την πρώτη στιγμή, κινήσαμε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής και την προκαλέσαμε, ως αντιπολίτευση. Εμείς είμαστε αυτοί που προχωράμε στην προανακριτική επιτροπή.

Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που δραπέτευε και ως κυβέρνηση και δραπετεύει και σήμερα. Να μην ξεχνάμε ότι η διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής γίνεται ερήμην της Νέας Δημοκρατίας, η οποία για άλλη μια φορά, δεν τολμά να αντιμετωπίσει ούτε την πραγματικότητα, ούτε το παρελθόν της, το οποίο προφανώς είναι παρόν και ελπίζουμε για το καλό της χώρας να μην είναι και το μέλλον. Εμείς, όποια ενέργεια χρειαστεί είμαστε αποφασισμένοι να την κάνουμε για να έρθουν «όλα στο φως». Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχει η Επιτροπή. Σεβόμαστε την αυτονομία των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Θα αποφασίσει η κοινοβουλευτική επιτροπή, έτσι όπως προβλέπεται μέσα από τον κανονισμό της Βουλής.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, για τις κινέζικες επενδύσεις, όπως τις αναφέρατε, ο κ. Παμπούκης, καταβάλλει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, μια συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να έχουμε επενδύσεις οι οποίες είναι ωφέλιμες για τη χώρα μας, επενδύσεις που να προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον. Και γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι το σημερινό παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, κάθε επένδυση που βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση, σαφώς, όχι απλώς είναι αποδεκτή και επιθυμητή, αλλά την επιδιώκουμε και ως κυβέρνηση. Και ο κ. Παμπούκης έχει έναν ξεχωριστό ρόλο ως προς αυτό.

ΠΑΠΠΑ: Επ` αυτού, δεν έχετε κάτι παραπάνω; Δηλαδή αν υπάρχει κάτι στα σκαριά που θα μπορούσαμε να ξέρουμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Λεπτομέρειες ως προς αυτές τις επενδύσεις θα ανακοινωθούν μόνο όταν και εφόσον υπάρχει κάτι ολοκληρωμένο.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Επί του θέματος της κλήτευσης του πρώην Πρωθυπουργού. Λέτε, ότι όποια ενέργεια χρειαστεί, είστε αποφασισμένοι να την κάνετε. Ως κυβέρνηση, είστε υπέρ της κλήτευσης του κ. Καραμανλή στην Επιτροπή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που μπορούμε να πούμε ως κυβέρνηση είναι ότι η απόφασή μας για να έρθουν «όλα στο φως» ήταν απόφαση του ΠΑΣΟΚ και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση. Σεβόμαστε, όμως, τη θεσμική αυτοτέλεια των επιτροπών της Βουλής. Φυσικά θα υπάρχει ανάλογη απόφαση από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Συγνώμη κύριε Εκπρόσωπε, αλλά χθες, εκπρόσωπος του κόμματος που έχει ζητήσει την κλήτευση του Πρωθυπουργού, σας κατηγόρησε δημοσίως ότι έχετε κάνει κάποια υπόγεια συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να μην κληθεί ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Σημίτης, εννοώ για τη Siemens και να μην κληθεί ο κ. Καραμανλής για το Βατοπαίδι. Υπάρχει τέτοια συμφωνία; Μπορείτε να το διαψεύσετε τουλάχιστον;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κάποιοι ειδικεύονται στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας και με πολύ μεγάλη ευκολία τα λένε και μπροστά στις κάμερες.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Τι θα εμπόδιζε, λοιπόν, την κυβέρνηση να πει «ναι, είμαι υπέρ της κλήτευσης του κ. Καραμανλή ή όχι».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σεβόμαστε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε ως αρχή, όπως ανέφερα και προηγουμένως, να έρθουν «όλα στο φως». Το αποδείξαμε και θα το αποδείξουμε.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέραν του ζητήματος της ελληνικής οικονομίας και της ανάγκης προσέλκυσης επενδύσεων, θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών του Πρωθυπουργού και ζητήματα με την αμερικανική πολιτική ηγεσία, που αφορούν ενδεχομένως τα εθνικά μας θέματα, τις εξελίξεις στο Σκοπιανό ή στο Κυπριακό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Λεπτομερής αναφορά για το ταξίδι του Πρωθυπουργού θα γίνει με ανακοίνωση, ούτως ώστε να ενημερωθείτε για το ποιες συναντήσεις θα γίνουν και ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτών.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας λέτε ότι θα σεβαστείτε την αυτοτέλεια της Βουλής. Αυτό είναι το αυτονόητο...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι αυτονόητο. Για εμάς είναι αυτονόητο, για άλλα κόμματα όπως είναι η Νέα Δημοκρατία έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι αυτονόητο.

ΜΙΧΑΗΛ: Ακριβώς γι` αυτό το λόγο, λοιπόν, ίσως αυτή τη στιγμή εσείς έχετε και την πλειοψηφία στην Επιτροπή. Κατά συνέπεια, πρέπει να αποφασίσετε αν θα καλέσετε τον κ. Καραμανλή ή όχι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς.

ΜΙΧΑΗΛ: Και να μη θέλουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, από εσάς εξαρτάται. Πότε θα πάρετε αυτή την απόφαση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα ότι θα αποφασιστεί. Υπάρχει μια διαδικασία η οποία είναι ανοιχτή. Θα συνεδριάσει εκ νέου η αρμόδια επιτροπή της Βουλής και φυσικά θα ανακοινωθεί και η απόφαση των μελών του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν σ` αυτή την Επιτροπή.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ θα πάει μόνος του ή θα συνοδεύεται από κάποιους υπουργούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και θα συνοδεύεται από κάποιους υπουργούς. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Να επιστρέψω στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, κύριε Εκπρόσωπε. Επειδή έχετε εμπειρία από αυτή την επιτροπή, ως μέλος της παλαιότερα, πιστεύετε ότι πρέπει να κληθεί ο κ. Καραμανλής; Την εμπειρία που έχετε, αυτή επικαλούμαι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και προσωπική εμπειρία έχω και προσωπική άποψη, αλλά εδώ είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω, αν ο μηχανισμός στήριξης πρόκειται να παραταθεί και πέραν της τριετίας, γιατί κάτι τέτοια μισόλογα ακούσαμε χθες, από το οικονομικό επιτελείο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πορεία και μια συγκεκριμένη διαδρομή, στην οποία θέσαμε και χρονικό πλαίσιο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας. Μέχρι στιγμής πιστεύουμε ότι βαδίζουμε πάρα πολύ καλά και αυτό το διαπιστώνουμε σε όλες τις ευκαιρίες. Στόχος μας είναι να μπορούμε να βγούμε στις αγορές πριν το 2012, δηλαδή και μέσα στο 2011. Αυτό χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και φυσικά ακόμη μεγαλύτερη διόρθωση της εικόνας μας σε διεθνές επίπεδο. Μένουμε εκεί, έχουμε στόχους και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τους τηρήσουμε και σε χρονοδιαγράμματα πολύ πιο σύντομα απ` αυτά που προβλέπονται.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Υπάρχει περίπτωση η εφαρμογή κάποιων διατάξεων του μνημονίου να επισπευστούν για να μπορέσει η χώρα να βγει πιο γρήγορα στις διεθνείς αγορές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι θέμα επίσπευσης κανόνων ή εδαφίων του μνημονίου. Είναι θέμα δικής μας λειτουργίας και το πώς η κυβέρνηση λειτουργεί και υλοποιεί τις μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζει. Επειδή έχουμε πει ότι αυτές οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από το μνημόνιο ή όχι -άλλωστε πολλές απ` αυτές δεν προβλέπονται καν στο μνημόνιο, όπως είναι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»- εμείς προχωράμε σε ριζικές αλλαγές εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πάμε στις διεθνείς αγορές πιο σύντομα απ` ό,τι προβλέπεται.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 18 September 2010 - 8:18:59 UTC