Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-09-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 286683564

Έκδοση 1

BRIEFING(020910)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Κατατέθηκε χθες το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα νομοσχέδιο που αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του στρατεύματος, καθώς καθιερώνει αντικειμενικά κριτήρια προαγωγών, με βάση τα 35 πραγματικά χρόνια εργασίας, ό,τι ισχύει δηλαδή και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Καθιερώνει το θεσμό του ειδικού εφέδρου οπλίτη. Θεσμοθετεί ένα νέο σύστημα στον ευαίσθητο τομέα των εξοπλισμών που θα μας επιτρέπει να προγραμματίζουμε, σε ορίζοντα δεκαπενταετίας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες του στρατεύματος και απόλυτη διαφάνεια.

Στόχος μας είναι να έχουμε ένα αξιόμαχο σύγχρονο, αποτελεσματικό στράτευμα που διέπεται από την αντικειμενικότητα και τιμά και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Υποδομών και των συναρμόδιων υπουργείων, δρομολογεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο υποδομών και αναπτυξιακών έργων για τη Θεσσαλονίκη, αλλά προχωρά και στην επιτάχυνση των μεγάλων έργων και των έργων παραχώρησης που είναι απαραίτητα για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή όμως, που η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς, προωθώντας ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς, βλέπουμε και πάλι τη Νέα Δημοκρατία να λιποτακτεί για τρίτη φορά από την αίθουσα της Βουλής, στην υπόθεση του Βατοπεδίου, προσβάλλοντας βάναυσα, για τρίτη φορά και μάλλον όχι για τελευταία, την κοινοβουλευτική διαδικασία, το δημοκρατικό πολίτευμα και τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν τη διαλεύκανση υποθέσεων που έχουν πληγώσει τη δημόσια ζωή.

Ο φόβος της ενοχής οδηγεί τη Νέα Δημοκρατία σε σπασμωδικές κινήσεις συγκάλυψης των ευθυνών της. Φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν στη χώρα και εμφανίζονται προκλητικά αμετανόητοι. Ετοιμάζονται δε, να λιποτακτήσουν και άλλη φορά, για να καλύψουν τις ευθύνες τους και από άλλες εξεταστικές επιτροπές.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι εμείς, μαζί με τον ελληνικό λαό, εργαστήκαμε για την αποκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων. Η άτακτη φυγή της Νέας Δημοκρατίας, αντίθετα, καταδεικνύει πολιτική ανευθυνότητα, αποτελεί ομολογία ενοχής και προσβάλλει βάναυσα και ευθέως τον Έλληνα πολίτη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε για βάναυση προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος από τη Νέα Δημοκρατία επ αφορμή της νέας απόσυρσης της κοινοβουλευτικής ομάδας από το Βατοπαίδι και για άλλες εξεταστικές. Προεξοφλείτε μάλλον ότι η Νέα Δημοκρατία θα απέχει και από άλλες εξεταστικές. Ωστόσο νωπές ακόμη είναι οι εντυπώσεις, αρνητικές κατά τη γνώμη μου, από την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πάγκαλου στην εξεταστική για την οικονομία. Δεσμεύεστε και σήμερα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτή την εξεταστική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή και μάλιστα δεχόμενη και αντιρρήσεις από κάποιους, δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει χωρίς διερεύνηση οποιαδήποτε υποψία σκανδάλου. Είναι πολλά αυτά που πλήγωσαν την πολιτική, την οικονομική και τη δημόσια ζωή του τόπου και δεν μπορούμε να αφήσουμε ατιμώρητους όλους αυτούς - χωρίς τουλάχιστον τον καταλογισμό ευθυνών - που με την πολιτική τους και τις πράξεις τους, μας οδήγησαν σε ένα τεράστιο βαθμό αναξιοπιστίας, έτσι ώστε να βιώνουμε σήμερα μία κρίση η οποία έχει συγκεκριμένα αίτια. Αυτό είναι δεδομένο και έχουμε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή ότι για τα ψευδή στοιχεία τα οποία έστελνε η χώρα μας θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Αυτό είναι ευθύνη μας, είναι δέσμευσή μας και σαφώς θα υλοποιηθεί.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες από το βήμα αυτό, επιλέξατε να στείλετε ένα σαφές μήνυμα σε όσους εμφανίζονται ή φέρονται απρόθυμοι, εκ των μελών του υπουργικού συμβουλίου, να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έτσι το ερμηνεύσατε εσείς. Εγώ χθες είπα το αυτονόητο.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Αυτό να μας προϊδεάσει ότι θα πρέπει να περιμένουμε μεταξύ των δεκατριών υποψηφίων περιφερειαρχών να είναι και αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου ή εν πάση περιπτώσει να είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου, πέραν των υφυπουργών που τα ονόματά τους έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε πολλά δημοσιεύματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ανακοίνωση των υποψηφίων περιφερειαρχών που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εμείς δεν μπαίνουμε σε ονοματολογία. Εμείς αυτό που δηλώνουμε -και το δηλώνουμε εδώ και αρκετό καιρό - είναι ότι θα υποστηρίξουμε αυτούς οι οποίοι πραγματικά πιστεύουν στην πολύ μεγάλη αυτή αλλαγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιας αυτοδιοίκησης που έχει άμεση σχέση και με τη λειτουργία του επιτελικού κράτους. Πιστεύουμε ότι όσοι θα επιλεγούν ως υποψήφιοι περιφερειάρχες, αλλά και υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι αυτοί που πιστεύουν πραγματικά σε αυτόν τον θεσμό και στη μεγάλη αλλαγή που προωθείται με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Την ώρα που η κυβέρνηση ακολουθεί εκ των πραγμάτων καταναγκαστικά, μία περιοριστική πολιτική και την ώρα που οι ιθύνοντες της ΔΕΗ ζητούν αυξήσεις των τιμολογίων, γιατί μοιράζονται bonus στα διευθυντικά στελέχη της;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα να διαψεύσω άμεσα ότι υπάρχουν bonus - και μάλιστα bonus έτσι όπως δημοσιεύτηκαν - σε στελέχη της ΔΕΗ. Ούτε προβλεπόταν, ούτε προβλέπεται. Η ίδια η ΔΕΗ έχει απαντήσει. Αυτό που έχω να πω εγώ σήμερα είναι ότι και στη ΔΕΗ ισχύει το πλαφόν των νόμων που θέσπισε όριο στις αμοιβές. Ένα όριο που κάνει τις αμοιβές από προκλητικά σκανδαλώδεις που ήταν στο παρελθόν, σε αμοιβές που έχουν άμεση σχέση με τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα. Επιβεβαιώνω ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι αμοιβές της ΔΕΗ και καμία αμοιβή στη χώρα μας σε ό,τι έχει να κάνει τουλάχιστον σε σχέση με τον δημόσιο τομέα, να υπερβεί το πλαφόν που έχει οριστεί με βάση τους νόμους 3833/10 και 3845/10 για όλα τα ανώτατα και ανώτερα στελέχη και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Αυτό είναι ξεκάθαρο, απλώς υπήρξε μία προαγωγή 44 στελεχών της ΔΕΗ και έπρεπε να αναβαθμιστεί και ο μισθός τους. Αλλά όλο αυτό δεν έχει καμία σχέση ούτε με bonus, ούτε με golden boys. Κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν ανεκτό από αυτή την κυβέρνηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και η δεύτερη. Μήπως είσαστε σε θέση σήμερα να μας κάνετε πιο συγκεκριμένο τι είδους κοινωνικό πακέτο προτίθεται ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι δεν θα έχουν καμία σχέση με τις εξαγγελίες του παρελθόντος, οι περισσότερες από τις οποίες μένουν κενό γράμμα και επαναλαμβανόταν σχεδόν κάθε χρόνο. Εμείς με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προσεγγίζουμε το ζήτημα της προστασίας του Έλληνα πολίτη, γιατί πραγματικά χρειάζεται να προστατευτεί στις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε. Και αυτό θα γίνει με τη δέουσα σοβαρότητα και το δέοντα σεβασμό στα οικονομικά της χώρας μας και φυσικά στο εισόδημα του Έλληνα πολίτη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να θωρακιστεί το εισόδημα και αυτό θα το κάνουμε μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να επανέλθω στο θέμα των υποψηφιοτήτων και να ρωτήσω, αν στο κυβερνών κόμμα το κριτήριο της εκλογιμότητας, ιδιαίτερα στις περιφέρειες που έχουν κατ` εξοχήν πολιτικά χαρακτηριστικά είναι δεσπόζον. Δηλαδή, εάν το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει να το πω πολύ απλά, να κατέβει με την πρώτη ομάδα. Αν θα προβάλει στελέχη πρώτης γραμμής, ως εκ τούτου και υπουργούς σε κρίσιμες περιφέρειες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εγώ θα επαναλάβω ότι υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Μια διαδικασία που με συγκεκριμένα στοιχεία και συγκεκριμένα κριτήρια θα αναδείξει αυτούς τους υποψηφίους που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες. Και ο Πρωθυπουργός το έχει πει πολλές φορές και εμείς το λέμε: Μας ενδιαφέρουν οι περιφερειακές εκλογές για το ρόλο που θα παίξουν πλέον οι αιρετές περιφέρειες στη σύγχρονη Ελλάδα. Ρόλο που θα έχει να κάνει με μια πολύ μεγάλη αναβάθμιση και αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου η πολιτική βούληση των πολιτών θα αναδεικνύεται σε άμεση προτεραιότητα, όπου αυτή η τεράστια σπατάλη και η διαφθορά που κινείται και στο χώρο της αυτοδιοίκησης θα σταματήσει να υπάρχει. Και για μάς αυτό είναι το βασικό κριτήριο.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που θέλουν το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το ενδεχόμενο της κατάργησης του φθηνού πετρελαίου θέρμανσης, είναι κάτι το οποίο εσείς το επιβεβαιώνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βλέπω ότι αυτές τις ημέρες υπάρχει μια συζήτηση. Δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Είναι μια συζήτηση η οποία δημιουργεί και πάλι ένα κλίμα φόβου. Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια, ώστε να προστατεύεται το εισόδημα του πολίτη. Εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια, ώστε να μην υπάρχει μια μαζική μετάταξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, από 11% σε 23%, όπως προβλέπεται στις δεσμεύσεις μας από το μνημόνιο. Και μπορούμε να πούμε ότι είμαστε, τουλάχιστον, σε θέση σήμερα να διαπραγματευόμαστε γιατί ακριβώς τηρούμε απαρέγκλιτα τους όρους ενός προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θα εξαντλήσουμε μέχρι τελευταία στιγμή κάθε περιθώριο, προκειμένου να μην επιβαρύνουμε τον Έλληνα πολίτη, ειδικά με αυτή τη μεγάλη και μαζική μετάταξη.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι σημαντικό αυτό, το ότι μπορούμε να εξετάζουμε εναλλακτικά σενάρια, γιατί ακριβώς πάμε καλά με τους στόχους μας. Και αυτό φαίνεται και από την καθημερινότητα. Εξάλλου, δεν μπορεί κανείς να μη σημειώσει ότι ακόμη και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως προχθές, ένας οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ένας βουλευτής, δήλωσαν ότι θα έπρεπε να ψηφιστεί το μνημόνιο και ότι σωστά ψηφίστηκε, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν ή όχι με τα μέτρα. Άρχισε ακόμη και η Νέα Δημοκρατία να ομολογεί ότι αυτή η πολιτική είναι απαραίτητη. Μια πολιτική που την προκάλεσε, η ίδια φυσικά.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εάν δεν κάνω λάθος, τις προηγούμενες ημέρες λέγατε ότι πάμε τόσο καλά, που δεν χρειάζονται νέα μέτρα. Πώς προέκυψαν τελικά αυτές οι συσκέψεις και γιατί προέκυψαν αυτές οι συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και σήμερα, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθούν νέα μέτρα. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ενώ ήταν δρομολογημένη η μετάταξη από το συντελεστή 11% σε 23% για το ΦΠΑ, εμείς εξαντλούμε τα περιθώρια, έτσι ώστε να μη γίνει αυτή η μετάταξη και μάλιστα σε ένα μεγάλο αριθμό και είδος προϊόντων, με μοναδικό κριτήριο τη δίκαιη ελάφρυνση του Έλληνα πολίτη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι δίκαιη ελάφρυνση του Έλληνα πολίτη να καλείται ένας αγρότης ή ένας άνθρωπος που έχει για παράδειγμα 10.000-15.000 εισόδημα να πληρώνει το πετρέλαιο όπως το πληρώνουν άλλοι με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες κύριε Εκπρόσωπε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς αυτό είναι το μέλημά μας, να υπάρχει εξορθολογισμός, να υπάρχει μια δίκαιη κατανομή των βαρών και στο πετρέλαιο. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι γύρω από το πετρέλαιο υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εύρος δυνατοτήτων να περιορίσουμε τη σπατάλη, να περιορίσουμε τις πράξεις ανομίας που κινούνται γύρω από την επεξεργασία και διανομή του πετρελαίου, έτσι ώστε ο Έλληνας πολίτης να έχει το πετρέλαιο σε μια προσιτή τιμή και μάλιστα με δίκαια κριτήρια. Είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση το έχει αναλύσει, θα το αναλύσει και θα υπάρχουν δεδομένες αποφάσεις με βάση τα κριτήρια που σας είπα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με συγχωρείτε που επιμένω. Δεν μιλάμε για τα γενικότερα προβλήματα στην εμπορία και διακίνηση του πετρελαίου που πραγματικά...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όλα, όμως, έχουν σχέση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ωστόσο, μιλούμε για την κατάργηση ενός συγκεκριμένου ειδικού μειωμένου φόρου κατανάλωσης που αφορά ευαίσθητες, αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Αυτό δεν είναι μια επιβάρυνση γι` αυτές τις κοινωνικές ομάδες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση. Αυτό έχει γραφεί χωρίς να υπάρχει απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό ακριβώς είπα από την αρχή: Καμία τέτοια απόφαση δεν υπάρχει στην κυβέρνηση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Οι πληροφορίες έρχονται από το οικονομικό επιτελείο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω από πού τις έχετε τις πληροφορίες. Τέτοια απόφαση στην κυβέρνηση δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση κινείται στο μήκος που σας ανέφερα και το πνεύμα της κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει ειδικότερα τους χαμηλούς εισοδηματικά συμπολίτες μας, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα και να υπάρχει Δικαιοσύνη και ως προς αυτή την επιβάρυνση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Είπατε ότι ήταν δρομολογημένη, τουλάχιστον, η μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23%. Από ποιον ήταν δρομολογημένη και από πότε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά αναφέρονται στο μνημόνιο.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα, πέρα των πιθανών αντικαταστάσεων σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου που ενδεχομένως να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρύτερες δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα έχει εξαντληθεί.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Ρωτώ, γιατί τις προηγούμενες ημέρες παράγοντες της αγοράς παρακινούσαν τρόπον τινά τον Πρωθυπουργό να μην αλλάξει αυτή τη στιγμή υπουργούς του οικονομικού κύκλου. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κανένα σχόλιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 2 September 2010 - 21:32:56 UTC