Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-08-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Αριθμός Δελτίου: 285775158

Έκδοση 1

BRIEFING(270810)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Αυγούστου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι

Θα ήθελα να εκφράσω, για μια ακόμη φορά, εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά, την οδύνη μας για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, και να διαβιβάσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για την οικογένειά του. Στους δύο χειριστές που νοσηλεύονται, ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Είναι γεγονός ότι η χώρα διανύει εξαιρετικά σημαντική περίοδο σε όλα τα επίπεδα. Προωθούμε, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Θέτουμε τέλος στις καλά ριζωμένες στρεβλώσεις της Δημόσιας Διοίκησης και στην αλόγιστη σπατάλη του Δημοσίου, ενώ παράλληλα νοικοκυρεύουμε τα δημόσια οικονομικά και θέτουμε νέες βάσεις διαφάνειας και λογοδοσίας σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης.

Με αυτόν τον τρόπο διαγράφουμε και αφήνουμε στο παρελθόν όλα τα εμπόδια, τη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια, το πελατειακό κράτος, που κρατούν την Ελλάδα πίσω και οικοδομούμε σταδιακά ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα.

Σήμερα, όμως, είναι αναγκαίο να στηρίξουμε άμεσα την πραγματική οικονομία. Και αυτό κάνουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όλος ο επιχειρηματικός κόσμος. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την έμπρακτη στήριξη της ραχοκοκαλιάς του παραγωγικού ιστού της Ελλάδας, με μια σειρά από ενέργειες που εκφράζονται μέσα στο συμβόλαιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως το 2013, ύψους 9,2 δισ., μέρος του οποίου έχει προωθηθεί ήδη στην αγορά.

Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει προγράμματα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, την ενεργοποίηση σημαντικών επενδυτικών προγραμμάτων JEREMY και JESSICA, αλλά και τα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ, από τα οποία έχουν ωφεληθεί μέχρι σήμερα 7.500 επιχειρήσεις.

Παράλληλα, κατατίθεται τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο για την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων που σε συνδυασμό με τις νέες διατάξεις για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων που είναι ήδη νόμος του κράτους, θα δώσουν σημαντική ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Αλλά και στο μέτωπο των επενδύσεων έχει ήδη λήξει η δημόσια διαβούλευση για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος δίνει σημαντικά κίνητρα στους επενδυτές, αλλά και για πρώτη φορά διασφαλίζει σε τόσο μεγάλο βαθμό τη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες.

Επιπρόσθετα, την επόμενη εβδομάδα δημοσιεύεται το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων με τις μειώσεις που προκύπτουν από το ουσιαστικά πρώτο αντικειμενικό παρατηρητήριο τιμών φαρμάκων, ενέργεια από την οποία αναμένεται να εξοικονομηθεί το ποσό του ενός δισ. ευρώ.

Τέλος, μια σημαντική δέσμευση αυτής της κυβέρνησης έγινε νόμος του κράτους αυτή την εβδομάδα, με άμεσα οφέλη στην ανάπτυξη, την τόνωση του τουρισμού, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η άρση του καμποτάζ, πρόκειται για μια ακόμη αυτονόητη απόφαση που κάνει πράξη αυτή η κυβέρνηση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κάθε δαπάνη ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον κλάδο της κρουαζιέρας δημιουργεί πολλαπλάσια επιχειρηματική παραγωγή 2,7 εκατομμύρια ευρώ και 22 νέες θέσεις εργασίας.

Είναι, συνεπώς, δεδομένο ότι τα οφέλη που θα αντλήσει η ελληνική οικονομία από την άρση του καμποτάζ για το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικότατα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακούσαμε τώρα τις πρωτοβουλίες, τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, ωστόσο σύμφωνα και με τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου που είδαμε σήμερα στη δημοσιότητα, οι Έλληνες στη συντριπτική πλειοψηφία είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον, για το μέλλον της οικονομίας και βεβαίως, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις. Πώς κρίνει η κυβέρνηση τη δημοσκόπηση αυτή; Πώς τη μελετά, πώς αξιολογεί τα συμπεράσματα που βγαίνουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή η έρευνα του ευρωβαρόμετρου, που είναι σημαντική για όλους μας και απεικονίζει, στο βαθμό που μπορεί να το κάνει, την πραγματικότητα, διενεργήθηκε το Μάιο, όταν δηλαδή ήταν στην κορύφωση όλες οι προσπάθειες και οι διαδικασίες, προκειμένου να σταθούμε ως χώρα. Ήταν στην κορύφωση των δυσκολότερων αποφάσεων που κλήθηκε να πάρει ποτέ κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες. Και νομίζω ότι αυτό από μόνο του έχει την αξία του. Εμείς παρακολουθούμε και βγάζουμε τα συμπεράσματα. Αλλά, για μας το σημαντικότερο εύρημα δεν είναι η απαισιοδοξία την οποία εμείς ως κυβέρνηση καλούμαστε να ανατάξουμε και να αντιστρέψουμε αλλά είναι η ωριμότητα των Ελλήνων πολιτών. Το 70% των πολιτών, λοιπόν, όπως προκύπτει από το ευρωβαρόμετρο, λέει ότι πρέπει να γίνουν πιο πολλές μεταρρυθμίσεις - και εδώ είναι σημαντικό το ότι φαίνεται ότι οι Έλληνες πολίτες κατανοούν τι ακριβώς έρχεται να επιτελέσει αυτή η κυβέρνηση - για να μπορέσουμε να βαδίσουμε με σιγουριά στο μέλλον. Επίσης, το 68% των Ελλήνων λέει ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν ακόμη και με θυσίες από τις παρούσες γενεές. Το δε 80% των Ελλήνων δέχεται ότι δεν γίνεται να αναβληθούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος και του χρέους. Αυτή η ωριμότητα και η απαίτηση των Ελλήνων να αναμορφώσουμε την Ελλάδα, είναι μια στάση με την οποία αξιολογούμε, μια στάση από την οποία φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός, έστω και μέσα από τις δύσκολες αυτές συνθήκες, δείχνει μια ωριμότητα που έχει να κάνει με το ίδιο το μέλλον της χώρας. Άρα, οι πολίτες βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό που πρεσβεύει και υλοποιεί η κυβέρνηση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σκέφτεται η κυβέρνηση να αλλάξει τους όρους του μνημονίου όπως ζητάει το ΕΒΕΑ, καθώς όπως λέει και ο κ. Μίχαλος στραγγαλίζει την πραγματική οικονομία και οδηγεί σε αδιέξοδο πολλούς επιχειρηματίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τι είναι το μνημόνιο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες ανάγκες μας οδήγησαν στο να υπογράψουμε το μνημόνιο. Από εκεί και πέρα, ακολουθούμε μια συγκεκριμένη πολιτική και προχωράμε σε ενέργειες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν αναφέρονται στο μνημόνιο, γιατί τις πιστεύουμε, γιατί χρειάζονται για να βγούμε από την κρίση, αλλά και για να αλλάξουμε τη χώρα. Εάν καθίσει κανείς και αξιολογήσει το τι κάνουμε, θα δει ότι μόνο ένα μικρό μέρος περιλαμβάνεται στο μνημόνιο. Για παράδειγμα, το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», το οποίο αποτελεί μια τομή, όχι μόνο για τη Δημόσια Διοίκηση, την αυτοδιοίκηση της χώρας, αλλά και για τη διαφάνεια και για την περιστολή των δαπανών, δεν μας το έχει επιβάλει κανείς. Σε πολύ μεγάλο βαθμό οι πολιτικές είναι πολιτικές της κυβέρνησης οι οποίες έχουν βάθος και συμβαδίζουν με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Συνεπώς, έχοντας ένα σοβαρό και αξιόπιστο σχέδιο για έξοδο από την κρίση -αλλά και για μια έξοδο η οποία θα ανατάξει την ελληνική οικονομία, θα μας κάνει πιο ώριμους να ξαναδούμε από την αρχή ποιες είναι οι παραγωγικές ανάγκες της χώρας μας- δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτε. Είναι δύσκολες οι αποφάσεις που λαμβάνουμε. Είναι αναγκαίες όμως, όχι απλώς για να βγούμε από τη δύσκολη αυτή συγκυρία αλλά για να πάμε σε πολύ μεγάλες αλλαγές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν διεπόμαστε όλοι από τον ίδιο λαϊκισμό να λέμε γιατί ο Πρωθυπουργός προσέλαβε 20 άτομα στο γραφείο του, τη στιγμή που μπορεί να θεωρεί ότι τους χρειάζεται για να επιτελέσει το έργο του. Από την άλλη, θα δώσετε τα βιογραφικά αυτών των ατόμων στη δημοσιότητα, στο μέτρο που και πληρώνονται από το δημόσιο χρήμα και αν μπορεί να δικαιολογηθεί το γιατί αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονταν στο Μέγαρο Μαξίμου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα υπάρχουν στοιχεία. Όλα αυτά τα στοιχεία θα δημοσιευθούν. Είμαστε υπέρ της διαφάνειας μέχρι το τελευταίο ευρώ που ξοδεύεται από τα χρήματα του ελληνικού λαού, μέχρι την παραμικρή και τελευταία διοικητική πράξη, πόσο μάλλον όταν αφορά στο πρωθυπουργικό γραφείο. Τα στοιχεία υπάρχουν. Σε λίγο θα είναι στη διάθεση όλων, για να γίνουν πρώτα οι συγκρίσεις με το τι γινόταν επί Νέας Δημοκρατίας, όπου και οι δαπάνες για τη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου ήταν πολύ μεγαλύτερες, αλλά και φυσικά η σύγκριση του παραγόμενου έργου του πρωθυπουργικού γραφείου της Νέας Δημοκρατίας με το πρωθυπουργικό γραφείο της δικής μας κυβέρνησης. Πιστεύω ότι θα είναι η πιο δραστική αξιολόγηση που μπορούμε να κάνουμε. Τα πάντα θα δημοσιευθούν στο διαδίκτυο, όλες οι διαδικασίες, όλοι όσοι εργάζονται στο πρωθυπουργικό και φυσικά στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού. Άρα, θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Ένα τελευταίο, που θα επαναλάβω είναι ότι στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, χρειάζεται η χώρα να θωρακιστεί με εκείνο το προσωπικό, ιδιαίτερα σε ένα ανώτερο επίπεδο, το οποίο θα μπορεί να στελεχώνει τη διοίκηση για να μπορούμε να βγούμε από την κρίση, αλλά και να κάνουμε τα μεγάλα άλματα που απαιτούνται για τη χώρα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και κάτι άλλο. Έχει προσμετρήσει η κυβέρνηση ποια παράλυση έχει επέλθει στις διοικητικές και πολιτικές λειτουργίες της, με αυτή την καθυστέρηση που υπάρχει στην ανακοίνωση των δομικών αλλαγών και στην ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, μια και κάποια κυβερνητικά στελέχη θα μετατεθούν, θα μεταπηδήσουν προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει καμιά παράλυση. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Δεν δικαιολογείται καθυστέρηση, αλλά δεν υπάρχει κιόλας. Αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Οι υπουργοί το ξέρουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι υπουργοί όχι απλώς το γνωρίζουν, αλλά είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Οι υπουργοί της κυβέρνησής μας δουλεύουν νυχθημερόν γιατί το έργο που τους έχει ανατεθεί είναι πάρα πολύ σημαντικό.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις τελευταίες δύο ημέρες, ο κ. Καμίνης ο οποίος προσφάτως παραιτήθηκε από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του επιμένει να λέει ότι θα κατέβει ως υποψήφιος μόνο εφόσον έχει τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Μήπως ασκείται μια πίεση προς το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Καμίνη για το Δήμο των Αθηναίων και πώς αντιμετωπίζει εν πάση περιπτώσει η Ιπποκράτους μια τέτοια προοπτική.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες επιλογής εκείνων των υποψηφίων τους οποίους θα στηρίξει. Εκείνων των υποψηφίων που θα μπορούν να βγάλουν σε πέρας την πολύ μεγάλη αυτή αλλαγή στην αυτοδιοίκηση αλλά και στη διοίκηση και αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Υπάρχουν κομματικά στελέχη πάντως που χαρακτηρίζουν την ενδεχόμενη επιλογή Καμίνη για το Δήμο της Αθήνας, επιλογή ήττας καθώς σε δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» αυτή την ώρα, μάλλον δείχνει χαμηλά επίπεδα αναγνωρισιμότητας. Είναι έτσι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία μέσα στο ΠΑΣΟΚ για όλους τους δήμους και όλες τις περιφέρειες της χώρας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Να επανέλθω στους συμβούλους και θέλω ένα σχόλιο για αυτό που είπε ο κ. Καρατζαφέρης σήμερα, ότι θα λειτουργεί μια παρακυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Και το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω επ` αυτού του θέματος, είναι πότε θα έχουμε τα ονόματα των συμβούλων του Πρωθυπουργού στη διάθεσή μας, γιατί ήδη κυκλοφορούν στο διαδίκτυο κάποια ονόματα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν όλα τα ονόματα και φυσικά από αυτή τη δημοσιοποίηση θα προκύπτει ότι αυτοί που εμφανίζονται από διάφορους κύκλους ως σύμβουλοι του Πρωθυπουργού αφορούν και τα γραφεία που διαχειρίζονται επικουρικά θέματα του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού. Σας ανέφερα και χθες και σήμερα, ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μια στελέχωση του πρωθυπουργικού γραφείου από πολύ αξιόλογα άτομα, για να μπορεί να πηγαίνει μπροστά το δύσκολο έργο που επιτελούμε και μάλιστα με τις λιγότερες δαπάνες εις βάρος του Δημοσίου.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Για τον κ. Καρατζαφέρη που έκανε σήμερα ένα σχόλιο ότι θα λειτουργεί μια παρακυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Καρατζαφέρης, προφανώς, έχει μια διαφορετική θεώρηση. Όποιος το λέει αυτό δεν έχει αντιληφθεί το τι κάνουμε, σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας και ποιο είναι το παραγόμενο αποτέλεσμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Για την κυβέρνηση οι επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τι χαρακτήρα έχουν; Χαρακτήρα ανάδειξης της Αυτοδιοίκηση και των προβλημάτων της περιφέρειας ή μια πολιτική αναμέτρηση μιας αντίληψης που εφαρμόζει η κυβέρνηση και των αντιρρήσεων που η αξιωματική αντιπολίτευση κυρίως, αλλά και η ελάσσων αντιπολίτευση προβάλλει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Παρατηρούμε το φαινόμενο η αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, να προσπαθεί να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια λογική αντι-μνημονίου. Βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία τη μια μέρα λέει το ένα και την άλλη το άλλο. Τα στελέχη της εκφράζουν ως προς αυτό απόψεις οι οποίες είναι αντικρουόμενες, όμως δεν μας αφορούν. Μια από τις πρώτες αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης ήταν να αλλάξουμε τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. Να έχουμε πραγματική Αυτοδιοίκηση. Να έχουμε έναν αριθμό δήμων πολύ μικρότερο, με ισχυρούς δήμους, με πραγματικές αρμοδιότητες, με πόρους, όπως και αιρετές περιφέρειες. Αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια, εμείς το κάναμε και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες. Μας ενδιαφέρει να προκύψουν από αυτές τις εκλογές πρόσωπα που πιστεύουν σε αυτό το θεσμό, πρόσωπα που θα προωθήσουν αυτό το θεσμό. Και επειδή είναι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν πρέπει να ατονούμε και να μη δίνουμε τη δέουσα σημασία της επιρροής και στο επιτελικό κράτος. Αυτές οι εκλογές έχουν άμεση σχέση με το επιτελικό κράτος, έχουν άμεση σχέση με τη διαφάνεια και την οικονομία. Η άποψή μας είναι ότι όποιος κινείται και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί αυτές τις εκλογές για ιδιοτελείς σκοπούς, για τους δικούς του σκοπούς καθένας αδικεί και τη χώρα και την πολύ μεγάλη επανάσταση που γίνεται στην αυτοδιοίκηση.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω επ` αυτού, πώς σχολιάζετε τη διαφαινόμενη εξέλιξη συνεργασίας στο προσκήνιο ή το παρασκήνιο Νέας Δημοκρατίας - Αριστεράς κατά του μνημονίου, καθώς σήμερα υπάρχουν και δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Τζαβάρα σε ραδιόφωνο όπου καλεί την Αριστερά σε συντεταγμένη πορεία με τη Νέα Δημοκρατία για να ξεφύγουμε από το νάρθηκα του μνημονίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Τζαβάρας προφανώς δεν θα είδε τη δήλωση του κ. Σαμαρά, ο οποίος προσπάθησε να αποφύγει, ενώ μιλούσε για αντι-μνημόνιο, αυτή τη λογική, φυσικά για δικούς του λόγους, λέγοντας ότι αυτές οι εκλογές έχουν χαρακτήρα αντι - μνημονίου. Είναι δικό τους θέμα, είναι δική τους ευθύνη. Καθένας από μας εκφράζει τις απόψεις του και είναι υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό που σήμερα δίνει πραγματικά μεγάλες μάχες.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σε 15 ημέρες ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στη ΔΕΘ. Απ` ό,τι αντιλαμβάνεται κανείς με πολύ   μικρό καλάθι  σε ό,τι αφορά αυτό που αναμενόταν σε σχέση με την ενίσχυση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και γενικότερα των εχόντων ανάγκη. Και, επιπλέον, βλέπουμε ότι τα συνδικάτα ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Υπάρχει χρόνος στον οποίο η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει συναίνεση με τα συνδικάτα ή θα έχουμε μια εκρηκτική κατάσταση όπως συνέβαινε όταν πήγαινε ο κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτο μέλημά μας είναι η προστασία του Έλληνα πολίτη, η προστασία του εισοδήματός του, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Σκοπός μας είναι η ανάταξη της οικονομίας με γνώμονα πάντα τον Έλληνα πολίτη. Αναγκαστήκαμε και λάβαμε δύσκολες αποφάσεις, επώδυνες αποφάσεις. Θεωρούμε - και δεν χρειάζεται κανένα Ευρωβαρόμετρο για να το δούμε, αυτά είναι απλώς ενδεικτικά - ότι έχουμε τη συναίνεση του ελληνικού λαού στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε. Ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει το πόσο μεγάλες αλλαγές χρειάζονται, ακόμη και θυσίες. Από εκεί και πέρα, εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή, και αυτό κάνουμε μέχρι τώρα, ότι δεν θα πάμε λαϊκιστικά στη ΔΕΘ, αλλά και σε κανένα άλλο βήμα, εξαγγέλλοντας μέτρα τα οποία πρώτον, δεν αντέχει η οικονομία μας και δεύτερον, δεν θα έχουν άμεσες αλλά και βαθιές συνέπειες στο εισόδημα του Έλληνα πολίτη. Είμαστε πέραν και μακριά από αυτή τη λογική. Πιστεύουμε ότι την προοπτική για τη βελτίωση της ποιότητας του Έλληνα πολίτη τη δίνει μόνο μια πολιτική μεγάλων και ριζικών μεταρρυθμίσεων, μεγάλων αλλαγών, οι οποίες αποδίδουν μακροπρόθεσμα, από το να κάνουμε μια εξαγγελία, η οποία στο τέλος δεν θα υλοποιηθεί, όπως γινόταν πολλές φορές, ειδικά από το βήμα της ΔΕΘ. Και αυτό ο ελληνικός λαός το αντιλαμβάνεται.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 27 August 2010 - 16:45:30 UTC