Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-07-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 276945678

Έκδοση 1

brf0707

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Παρακολουθήσαμε σήμερα τις προτάσεις του κ. Σαμαρά για την έξοδο από την οικονομική κρίση και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Περιμέναμε από τον κ. Σαμαρά να καταθέσει μια σειρά από προτάσεις τις οποίες άλλοι θα συμμεριζόμασταν και άλλοι όχι. Παρόλα αυτά, με απογοήτευση είδαμε σε ένα πολύ μεγάλο σίριαλ, τον κ. Σαμαρά, να υπερασπίζεται και πάλι την πολιτική της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί για ακόμη μια φορά να τηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες και να υπερασπιστεί το πρόσφατο παρελθόν της παράταξής του, όταν μάλιστα γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες ότι αυτό που περνάμε σήμερα, σε έναν τεράστιο βαθμό, οφείλεται ακριβώς στη διακυβέρνηση της χώρας, συνολικά από την κυβέρνηση Καραμανλή, τότε πραγματικά θα πρέπει να ανησυχούμε. Γιατί φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς και οι επιτελείς του δεν αντελήφθησαν τίποτε. Είδαμε να επικαλείται ξανά ψευδή στοιχεία. Είδαμε να επικαλείται ξανά τα στοιχεία που έδωσε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία και τα οποία μας οδήγησαν στο τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας με οδυνηρά αποτελέσματα τα οποία βιώνουμε και πληρώνει ο ελληνικός λαός σήμερα.

Ειλικρινά περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Ο κ. Σαμαράς μπορεί να αυξομειώνει το έλλειμμα κατά το δοκούν. Εκείνο, όμως, που δεν μπορεί να μειώνει είναι η νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη. Δεν μπορεί να αμφισβητεί και πάλι το τεράστιο έλλειμμα που κληροδότησε η ΝΔ στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το οποίο προσπαθούμε να μειώσουμε με τις αποφάσεις μας και με τα μέτρα που λαμβάνουμε σήμερα.

Δεν μπορεί να μειώσει τη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη, όταν η ΝΔ υποτίθεται ότι θα προχωρούσε σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και αντί γι` αυτό οδήγησε σε άδεια Ταμεία, γιατί οι επιτελείς της τα διαχειρίστηκαν με το χειρότερο τρόπο. Τα διαχειρίστηκαν με τέτοιο τρόπο που είναι υπόλογοι σήμερα στη Δικαιοσύνη.

Όσο για τις προτάσεις που έκανε ο κ. Σαμαράς για την οικονομία, όπως είναι η άρση του καμποτάζ, το άνοιγμα των ελεύθερων επαγγελμάτων, η προώθηση των μεγάλων έργων, η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, καλύτερα θα ήταν να δικαιολογηθεί γιατί έφθασε σ΄ αυτό το σημείο η ελληνική οικονομία. Γιατί δεν παραδέχεται ότι αυτά που κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα προτείνει σήμερα, όταν μάλιστα σήμερα, αυτές τις ημέρες, λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν ακριβώς σ αυτούς τους τομείς.

Ακόμη, μίλησε ο κ. Σαμαράς για περιορισμό της σπατάλης. Έπρεπε να μιλήσει συμπληρωματικά και για κακοδιαχείριση για να μπορέσει να κατανοήσει ο ελληνικός λαός το μπαράζ της υπεράσπισης στον πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.» και σε όλες τις υποθέσεις τύπου «ΑΓΡΟΓΗ». Πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από τον ελληνικό λαό που εν μια νυκτί δημιούργησαν μια στρατιά δικών τους ανθρώπων- πιο δικών τους δε γίνεται- με ίδιο όνομα και από τις ίδιες οικογένειες υπουργών της ΝΔ.

Σήμερα, προσπαθούν να υπερασπιστούν ότι αυτές οι προσλήψεις ήταν προσλήψεις νόμιμες που έγιναν με έναν τρόπο που γινόταν πάντα κατά το παρελθόν. Και μιλάνε σήμερα για περιορισμό της σπατάλης του χρήματος. Περιμένουμε να δούμε και άλλο κ. Σαμαρά. Περιμένουμε να δούμε πώς θα τοποθετηθεί στο Ασφαλιστικό. Περιμένουμε να δούμε τη στάση του απέναντι στα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής πολιτικής ζωής. Μετά την πρώτη, πάντως, υποτίθεται συγκροτημένη παρέμβαση του κ. Σαμαρά- και μάλιστα με πομπές χωρίς, όμως, φυσικά να δεχθεί ερωτήσεις, γιατί προφανώς θα ήταν πιο δύσκολο από το να κάνει μαθήματα θεωρητικής οικονομίας, όπως έκανε σήμερα με τα μπλε κουτάκια στην τελευταία γραμμή- περιμένουμε πραγματικά να δούμε τι έχει να πει από εδώ και πέρα. Η πρώτη του, όμως, εμφάνιση ήταν άκρως απογοητευτική. Και είναι απογοητευτική και για τον ελληνικό λαό, αλλά και για το πολιτικό σύστημα.

Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό ότι αυτές τις ημέρες συζητάμε στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο το οποίο μας πηγαίνει μπροστά. Ένα νομοσχέδιο που εγγυάται ένα ρεαλιστικό, βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που εξασφαλίζει όχι μόνο τις συντάξεις του επόμενου και του μεθεπόμενου μήνα, αλλά εγγυάται ότι οι επόμενες γενιές, παρά την τραγική κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων, θα λάβουν σύνταξη.

Είναι θέμα ευθύνης του καθενός μας να τοποθετηθεί απέναντι στον ελληνικό λαό, μέσα από αυτή τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έτσι ώστε πραγματικά την ευθύνη που αναλαμβάνουμε σήμερα, είτε δεχόμενοι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είτε απορρίπτοντάς το, να μπορούμε αύριο να τις δικαιολογήσουμε και στις επόμενες γενιές.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι απαντάτε στην κεντρική πολιτική θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι υπήρχε και άλλος λιγότερο επώδυνος τρόπος για τους πολίτες, για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Και ένα άλλο σκέλος: Η πολεμική κατά του μνημονίου, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν δημιουργεί πρόβλημα στη συνολική προσπάθεια της χώρας, για έξοδο από την κρίση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πολεμική κατά του μνημονίου. Όποιες αγωνίες εκφράζονται από τους βουλευτές και από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι αγωνίες που έχουν να κάνουν με το μέλλον της χώρας μας. Είναι αγωνίες που έχουν να κάνουν με την ίδια την ποιότητα της ζωής μας σήμερα. Η αντίδραση που υπάρχει απέναντι στο περιβόητο μνημόνιο από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από το Συνασπισμό, από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, έχει να κάνει ακριβώς με τα αδιέξοδα των ίδιων των πολιτικών σχηματισμών. Όταν η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να βρει το στοιχειώδη βηματισμό της, ανακάλυψε ως στρατηγική, άκουσον-άκουσον -ούτε καν ως τακτική- ως στρατηγική την απαλλαγή από το μνημόνιο. Την απαλλαγή από μια κατάσταση που η ίδια η Νέα Δημοκρατία μας οδήγησε εκεί και που φυσικά αυτό που αποκρύπτεται από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις είναι ότι το μνημόνιο πέρα από τις σκληρές και επώδυνες αποφάσεις που περιέχει, περιέχει και μια σειρά από σημαντικές τομές και διαρθρωτικές αλλαγές που ούτως ή άλλως εμείς θα τις κάναμε. Είναι αλλαγές που αναφέρονται στον προγραμματικό μας λόγο. Είναι αλλαγές που έχουν να κάνουν με την ίδια τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, του ασφαλιστικού συστήματος και της ποιότητας της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη. Γι` αυτό λέω ότι καθένας είναι υπεύθυνος της θέσης και της στάσης που παίρνει, ειδικά σήμερα, σε αυτό το μεγάλο ζήτημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Εντάξει, η κυβέρνηση έκανε μια επιλογή με το Ασφαλιστικό, ζητά την ψήφισή του κλπ. Θεωρείτε ότι είναι η μια και μοναδική λύση ή πιστεύετε ότι θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα για να συμπληρώσουν αυτή τη βασική σας επιλογή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, το ότι φθάσαμε μέχρι εδώ έχει την ιστορία του, την οποία δεν μπορούμε να ξεχνάμε. Φθάσαμε μέχρι εδώ κάνοντας έναν τεράστιο αγώνα για να μπορούμε να καλύψουμε τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Ας μην σκεπτόμαστε ως αυτονόητο το ότι μπορούμε να υπάρχουμε σήμερα ως ελληνική οικονομία. Εάν δεν καταφέρναμε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την άνεση να συζητάμε για λεπτομέρειες του ασφαλιστικού συστήματος. Το μνημόνιο είναι ένα κείμενο στο οποίο αναφέρονται και αναγκαστικές επιλογές αλλά και μακροπρόθεσμες επιλογές και επιλογές ουσίας που κάνει η σημερινή κυβέρνηση, για να βγούμε από την κρίση αλλά και για να αναπτύξουμε και την ελληνική οικονομία. Από εκεί και πέρα, φυσικά, βρισκόμαστε μόνο στην αρχή μιας τεράστιας προσπάθειας. Και αυτό, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με όλη αυτή την παραφιλολογία για νέα μέτρα και όλα τα συναφή. Έχει, όμως, άμεση σχέση ότι από εδώ και πέρα, εμείς οι πολιτικοί, η κοινωνία ολόκληρη, θα πρέπει να έχουμε μια διαφορετική νοοτροπία έτσι ώστε να βιώνουμε σε ένα δίκαιο σύστημα, σε ένα κράτος δικαίου, σε ένα κράτος το οποίο δεν θα βασίζεται στις πελατειακές και κομματικές λογικές του παρελθόντος. Και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να υπάρξει παραδειγματισμός από τους ίδιους τους πολιτικούς, από τις ίδιες τις πολιτικές δυνάμεις. Και πρέπει όλοι να αναπροσαρμόσουμε τις πολιτικές μας απόψεις αλλά και τις πολιτικές μας πρακτικές, έτσι ώστε να μην έχουμε ξανά τα ίδια προβλήματα μετά από λίγο χρονικό διάστημα. Οφείλω, όμως, να πω ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια, ήδη, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται. Και φαίνονται γιατί η πορεία μας είναι απαρέγκλιτη. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, γιατί έχουμε να κάνουμε με σημαντικότατες επιλογές για το μέλλον της χώρας.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ένα ερώτημα που και εσείς το θέτετε καθημερινά εδώ, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ένα ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές, και από τους ίδιους τους πολίτες. Είναι ένα ερώτημα το οποίο, όμως, βρίσκεται όχι απλώς σε λάθος βάση, είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν χωρεί απάντηση. Λέμε και το λέμε σε όλους τους τόνους ότι η τεράστια προσπάθεια που γίνεται όχι από την κυβέρνηση αλλά και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κυρίως από τον ελληνικό λαό, είναι ακριβώς αυτή η προσπάθεια που μας φέρνει προ των ευθυνών μας. Οι επιλογές είναι συγκεκριμένες, τα διλήμματα είναι συγκεκριμένα. Εάν δεν πάμε μπροστά για την επίλυση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν θα έχουμε ασφαλιστικό σύστημα. Καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται τις ευθύνες του και πράττει αναλόγως.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εάν αυτές οι ευθύνες κάποιου είναι να μην ψηφίσει μέρος του νομοσχεδίου, δεν μιλάμε να μην το ψηφίσει στο σύνολό του, αυτομάτως τα πειθαρχικά μέτρα είναι διαγραφή από ό,τι προέκυψε και με το μνημόνιο; Δηλαδή, θα έχουμε τη διαγραφή αυτού του βουλευτού ή των βουλευτών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ήταν τελείως άκομψο από εμένα, όταν αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση στη Βουλή, όταν το απόγευμα θα υπάρξει ψηφοφορία επί της αρχής, όταν οι βουλευτές όλων των κομμάτων θα τοποθετηθούν με τον πιο υπεύθυνο τρόπο που έχει να κάνει με την ίδια τους την υπόσταση μέσα στο Κοινοβούλιο, να μπορώ εγώ να λέω εάν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας ή όχι σήμερα και αύριο. Τα ζητήματα τα οποία διακυβεύονται είναι τεράστια. Και νομίζω ότι η συζήτηση περί κομματικής πειθαρχίας μειώνει την πολύ μεγάλη σημασία αυτής της τεράστιας μεταρρύθμισης που γίνεται.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε στη συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» ότι η ψήφος για το Ασφαλιστικό είναι ψήφος ευθύνης. Να κάνω το ίδιο ερώτημα του συναδέλφου αλλιώς: Ψήφος ευθύνης είναι μόνο για το νομοσχέδιο επί της αρχής ή και επί των άρθρων του; Διότι συγκεκριμένος βουλευτής, ο κ. Κουρουμπλής, βγήκε χθες σε τηλεοπτικό σταθμό, στο ALTER και είπε ότι σκέφτεται πάρα πολύ σοβαρά να μην ψηφίσει δύο από τα άρθρα του νομοσχεδίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κάθε βουλευτής μπορεί να εκφράζει την αγωνία του και τις απόψεις του. Ισχύει αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός και αυτό που λέω και εγώ όλες τις φορές που καλούμε να απαντήσω στο συγκεκριμένο ερώτημα. Ειδικά αυτό το νομοσχέδιο είναι μια σημαντικότατη, μια βασικότατη επιλογή αυτής της κυβέρνησης και γι` αυτό το λόγο η ψήφιση ή η καταψήφισή του είναι θέμα τεράστιας ευθύνης από όλους τους βουλευτές.

ΣΠΑΝΟΥ: Συμφωνείτε με την πρόβλεψη του κ. Ρέππα ότι εάν συνεχίσετε να κουνάτε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, τότε θα σας κουνήσουν και αυτοί τα πέντε δάχτυλα, ξέρετε πώς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Ρέππας έκανε αυτή την αναφορά στο πλαίσιο μιας συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσίασε το σημαντικό έργο που επιτελείται στο υπουργείου του όχι μόνο ως προς την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη, αλλά και ως προς τα οικονομικά αυτής της χώρας. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να υπερασπιζόμαστε βασικές επιλογές προστασίας του Έλληνα πολίτη. Δεν κουνάμε το δάχτυλο, όπως κουνούσαν το δάχτυλο κάποτε οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και κανείς δεν τους έλεγε τίποτα. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αφουγκραζόμαστε και να εκφράζουμε την αγωνία του απλού Έλληνα πολίτη. Και αυτό κάνουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αν θυμάμαι καλά και νομίζω ότι δεν έχει αλλάξει αυτή η θέση, παραμένει ότι το κράτος, η Πολιτεία, επιδοτεί αφού εξυγιάνει τις δημόσιες συγκοινωνίες. Ισχύει αυτή η θέση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ισχύει και γι` αυτή τη θέση έχει μιλήσει και ο κ. Ρέππας και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Το πρώτο μέλημά μας είναι η εξυγίανση. Τα ελλείμματα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί είναι τεράστια. Και φυσικά δεν πληρώνονται από πουθενά αλλού, παρά από την τσέπη του Έλληνα πολίτη. Υπάρχουν τρόποι επιδότησης, όπως η επιδότηση του εισιτηρίου. Και φυσικά ο χαρακτήρας των συγκοινωνιών είναι μια βασική επιλογή, η οποία έχει εκφραστεί και προεκλογικά αλλά και τώρα από τον αρμόδιο υπουργό.

ΜΙΧΑΗΛ: Τότε, αφού είναι έτσι κ. Εκπρόσωπε και αφού την εξέφρασε ο κ. Ρέππας και αφού παραμένει αυτή η θέση της κυβέρνησης και σε αυτή πάνω δουλεύετε, προς τι λοιπόν οι τοποθετήσεις ή οι απόψεις συνεργατών του Πρωθυπουργού ότι πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν οι συγκοινωνίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γνωρίζετε ότι οι υπουργοί ασκούν πολιτική στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την ασκούν και την εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Διαβάσαμε σήμερα στον Τύπο πως η ενδιάμεση έκθεση της τριμερούς Επιτροπής, χτυπά το καμπανάκι για πληθωρισμό, για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, για μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, σημειώνουν ότι με βάση την πορεία του προϋπολογισμού για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες αναγκαίες προσαρμογές στα μέτρα, ποσοτικού χαρακτήρα. Δηλαδή, περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα, περιστολές επιδομάτων - σε επιδόματα Πάσχα, αδείας, Χριστουγέννων- περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Τι απαντά η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν άλλα μέτρα μέσα στο 2010. Έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να βγούμε από την κρίση, έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να μειώσουμε το έλλειμμα. Το τεράστιο έλλειμμα και το τεράστιο χρέος που μας κληροδότησε η Νέα Δημοκρατία. Αυτές είναι συγκεκριμένες, είναι υπολογισμένες και είναι ξεκάθαρο ότι δεν αφορούν στο 2010. Από κει και πέρα, αυτή η ενδιάμεση έκθεση, στη μεγάλη πλειοψηφία του κειμένου της, είναι έκθεση που δίνει πολύ θετικά εύσημα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα αναφέρει ότι η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων για έξοδο από την κρίση κρίνεται πολύ θετική. Το αν υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις, είναι παρατηρήσεις που εκφράζουν την αγωνία και των εταίρων μας. Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να πει ότι τα πράγματα είναι εύκολα και εννοείται ότι τίποτα δεν είναι αυτοματοποιημένο. Αλλά με τη δουλειά που κάνει η κυβέρνηση και τα αποτελέσματα της δουλειάς αυτής εμφανίζονται με τη μείωση του ελλείμματος, μένουμε στο θετικό που μας δίνει αυτή η έκθεση της Κομισιόν.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Να επανέλθω στο Ασφαλιστικό. Επειδή -μπορεί να είμαι και βλάξ, δεν ξέρω- δεν κατανοώ αυτή την αναφορά του κ. Λοβέρδου ότι το κράτος θα εγγυηθεί μια αξιοπρεπή σύνταξη, πώς ορίζεται αυτή η αξιοπρεπής σύνταξη; Ποιο είναι το πλαίσιο βάσει του οποίου ορίζεται; Για να καταλάβω και εγώ δηλαδή, να μην αισθάνομαι βλάκας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα μπορούσε να υπάρχει ποσοτικός ορισμός του αξιοπρεπούς χαρακτήρα μιας σύνταξης. Ο αξιοπρεπής χαρακτήρας σύνταξης είναι παράμετρος, η οποία έχει να κάνει με την ίδια την ποιότητα της ζωής μας. Πρώτα απ` όλα, θα υπάρχει σύνταξη. Αυτό είναι το βασικό από το οποίο ξεκινάμε. Δεύτερον, υπάρχει μια σειρά από ασφαλιστικές δικλείδες, έτσι ώστε αυτή η σύνταξη να έχει σχέση και με την εξασφαλισμένη και αξιοπρεπή διαβίωση του Έλληνα πολίτη. Κι αυτό έχει να κάνει και με την ανταποδοτικότητα των εισφορών που έχει καταβάλει ο κάθε πολίτης, με τον περιορισμό των σπάταλων συντάξεων, των τεράστιων συντάξεων, έτσι ώστε τα χρήματα που εξοικονομούνται από εκεί να πηγαίνουν στις μικρές και τις μεσαίες συντάξεις. Και φυσικά ορίζεται, συμπληρωματικά, και ο θεσμός των αναλογιστικών μελετών που θα γίνονται ανά δύο χρόνια περίπου, έτσι ώστε βαίνοντας θετικά η οικονομία μας να ενισχύονται και οι συντάξεις των Ελλήνων πολιτών.

Όλα αυτά, αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου η σύνταξη του Έλληνα πολίτη μπορεί να βελτιώνεται και να γίνεται καλύτερη. Και φυσικά είναι σαφές ότι υπάρχει η εγγύηση και από το Σύνταγμα, αλλά και από αυτή την κυβέρνηση τουλάχιστον, ότι η σύνταξη που θα απολαμβάνει ο Έλληνας πολίτης θα είναι η δέουσα, θα είναι αξιοπρεπής.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε μια εκδήλωση της Εκκλησίας, εξήρε τη λογική της φιλανθρωπίας και χθες, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, μίλησε για ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Αυτό τι σημαίνει; Ότι το νέο κράτος πρόνοιας που οικοδομείται, θα δίνει ένα ξεροκόμματο στους πλέον εξαθλιωμένους που γεννά αυτή η πολιτική, στη γενική φτώχεια δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, εμείς και ως ΠΑΣΟΚ έχουμε μια συγκεκριμένη άποψη για το τι σημαίνει φιλανθρωπία. Τη φιλανθρωπία τη βλέπουμε μόνο στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. Η φιλανθρωπία του παρελθόντος ανήκει στο παρελθόν, δεν έχει καμία σχέση με τις θεωρίες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά δεν έχει και καμία σχέση με το σύγχρονο και προοδευτικό κόσμο. Είναι, όμως, στοιχειώδες καθήκον μιας σημερινής ευνομούμενης και προοδευτικής κοινωνίας να διασφαλίζει, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, την προστασία των πιο αδύναμων πολιτών. Και αυτή η προστασία αφορά τους οικονομικά αδύναμους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες. Εμείς ήμασταν αυτοί που -ακόμη και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ- εισαγάγαμε θεσμούς, όπως η βοήθεια στο σπίτι, η προστασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες που δημιουργήθηκαν σε σημαντικά σημεία σε όλη τη χώρα και είναι σύγχρονα κέντρα εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρίες. Και μια σειρά από άλλα ζητήματα, τα οποία θα εξειδικευθούν ανά υπουργείο και ανά τομέα, έτσι ώστε να παρουσιαστούν από την κυβέρνηση σε χρόνο εύθετο και είναι αυτά που θα αποτελούν το κοινωνικό δίχτυ προστασίας, το οποίο σαφώς και απαιτείται και το οποίο σαφώς είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, έτσι ώστε να προστατεύεται και σε αυτό το επίπεδο ο αδύναμος πολίτης.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θα μπορούσατε να μας πείτε περίπου για το κόστος αυτών των μέτρων και πού θα βρεθούν τα χρήματα για να υλοποιηθούν αυτές οι πολιτικές, με τα σφιχτά δεδομένα του μνημονίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ θα σας πω κάτι το οποίο διαστρεβλώνεται από μια μεγάλη μερίδα και των πολιτικών αλλά και των ΜΜΕ, ότι τα λεφτά υπάρχουν. Και παρόλο που ήταν μια προεκλογική ρήση του Πρωθυπουργού -και κατηγορείται σήμερα το ΠΑΣΟΚ- όταν έλεγε ότι τα λεφτά υπάρχουν και πού είναι τα λεφτά σήμερα, τα λεφτά υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Εφόσον έχουμε βάλει στόχο -και γίνεται φυσικά- να περιορίσουμε τις τεράστιες σπατάλες του ελληνικού Δημοσίου, εφόσον εξορθολογίζουμε τη λειτουργία του ελληνικού κράτους, εφόσον αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις ιστορίες τύπου «ΑΓΡΟΓΗ» με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουμε και βάζοντας φυσικά τις σωστές προτεραιότητες, τότε, πραγματικά, χρήματα υπάρχουν. Γιατί χρήματα υπάρχουν στο ελληνικό Δημόσιο. Απλώς, μέχρι τώρα πήγαιναν εκεί που δεν έπρεπε να πηγαίνουν, σε τεράστιους μισθούς, σε τεράστιες σπατάλες των υπουργών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, των στελεχών της, σε τεράστιες σπατάλες των κρατικών λειτουργών και σε τεράστιους μισθούς, πράγματα για τα οποία έχουμε ήδη μεριμνήσει και τα οποία ήδη έχουμε βάλει σε ένα δρόμο εξοικονόμησης, έτσι ώστε αυτά τα χρήματα να τα διοχετεύσουμε εκεί που πρέπει. Και το «εκεί που πρέπει» είναι και στο κοινωνικό δίχτυ προστασίας.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Υπάρχει, νομίζω, μια πρόκληση γι` αυτό ακριβώς το σημείο. Δηλαδή, ότι περιμέναμε όλοι να περιοριστούν οι δαπάνες, που ουδείς αμφισβητεί ότι υπήρχε μια τέτοια διαδικασία, αλλά όταν ακούμε και δεν γνωρίζουμε, μάλλον, ακόμα, πρώτον το μισθό του προέδρου της ΕΡΤ και δεύτερον, ότι ανανεώνεται η εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου, συμπαθέστατου κατά τα` άλλα, με ένα κόστος 1,8 εκατ. σε μια τέτοια περίοδο, νομίζω ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία σε αυτό που λέτε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν θέλουμε να μιλήσουμε μεμονωμένα και να πούμε για περιπτώσεις -από τις χιλιάδες περιπτώσεις- θα βρεθούν και κάποιες που θα φαίνονται ότι δεν έχουν να κάνουν με περιστολή δαπανών. Όμως και για τον μισθό του Προέδρου της ΕΡΤ να σας θυμίσω τι γινόταν επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας που ήταν πάνω από 30.000 ευρώ. Αλλά και για τη συγκεκριμένη εκπομπή που αναφέρατε το κόστος ήταν πολύ μεγάλο, μεγαλύτερο από αυτό που αναφέρατε τώρα, πραγματικά δεν θα κάνω συγκρίσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Εκείνο, όμως, που θα πω είναι ότι σε λίγο θα δημοσιευθούν τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει το ποσοστό εξοικονόμησης σε κάθε υπουργείο. Και τότε, πραγματικά, θα δει ο ελληνικός λαός ότι η εξοικονόμηση που γίνεται, είναι σημαντικότατη και επειδή ακριβώς εμείς κάνουμε και μια άλλη καινοτομία, την οποία όμως θεωρούμε στοιχειώδη υποχρέωση ενός ευνομούμενου κράτους: Ήδη, πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ανάρτηση κάθε απόφασης και κάθε πράξης κάθε υπουργού και κάθε διοικητικού οργάνου στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε υπουργός, ο κάθε διευθυντής, το κάθε κρατικό στέλεχος, αναρτώντας την απόφαση που φέρει την υπογραφή του στο διαδίκτυο, θα δίνει λογαριασμό άμεσα στους πολίτες.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, είδαμε σε αυτό το πλαίσιο της σπατάλης, που λέτε, επί Νέας Δημοκρατίας να γίνονται συγκεκριμένες καταγγελίες με αφορμή τα όσα στοιχεία έδωσε ο κ. Καρχιμάκης για τον κ. Χατζηγάκη και ότι σπατάλες έγιναν γύρω από την «ΑΓΡΟΓΗ» και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και τίθεται από τον απλό πολίτη το εξής ερώτημα: αφού τα έχετε αυτά τεκμηριώσει, γιατί δεν καταλογίζετε ευθύνες ή να ζητήσετε να καταλογιστούν ευθύνες και να πληρωθούν από αυτούς που τα έκαναν. Διότι ο πολίτης λέει: ωραία μας τα λέτε, μάλιστα τα κάναμε, μπράβο, ποιος θα τα πληρώσει; Εγώ πάλι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συμφωνώ. Και εγώ ως πολίτης αυτό σκέφτομαι και αυτό θα σκεφτόμουν αν δεν υπήρχε συνέχεια...

ΜΙΧΑΗΛ: Είστε, όμως, κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό σας λέω. Μη βιάζεστε. Πρώτον, εμείς δηλώσαμε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι, για τους οποίους κόπτονται οι υπουργοί που τους διόρισαν - και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις περιπτώσεις - απολύονται. Που σημαίνει ότι σταματούν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, έτσι όπως τους έκανε εν μία νυκτί και τελείως παράτυπα, η Νέα Δημοκρατία. Δεύτερον, όλη αυτή η υπόθεση ακολουθεί το δρόμο της Δικαιοσύνης και εκεί πραγματικά θα καταλογισθούν και ευθύνες. Οι ευθύνες θα καταλογίζονται από εδώ και στο εξής όπου και αν βρίσκονται, από όπου και αν προέρχονται. Και υπ αυτή την έννοια δεν θα μένει τίποτε κρυφό. Δεν θα δεχόμαστε δηλαδή συμψηφισμό ότι «έτσι κάνατε και εσείς στις παρελθούσες κυβερνήσεις», γι αυτό το κάναμε και εμείς ως Νέα Δημοκρατία, χθες. Εμείς έμπρακτα με τη συμπεριφορά και με τις πράξεις μας δείχνουμε ότι δεν σκεφτόμαστε με αυτό τον τρόπο. Δείχνουμε ότι σεβόμαστε τα χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά πολύ περισσότερο σεβόμαστε την αξιοπρέπεια και την νοημοσύνη του απλού Έλληνα πολίτη.

ΣΕΓΚΟΣ: Σε ένα άλλο θέμα. Κύριε Εκπρόσωπε, στο νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες στις δημοτικές εκλογές, στο προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, απαγορεύετε τη χρηματοδότηση των υποψηφίων από τα κόμματα και από κουπόνια. Δηλαδή, για να είναι κάποιος υποψήφιος, πως θα τα βγάζει πέρα; Θα πρέπει να έχει προσωπική περιουσία ή να είναι επιχειρηματίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα το νομοσχέδιο θα κατατεθεί. Θα υπάρχει μία πλήρης καταγραφή των διατάξεων και φυσικά εμείς είμαστε αυτοί που ακριβώς το κάνουμε αυτό, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται για να σταματήσει να υπάρχει η εξάρτηση και από τους επιχειρηματίες αλλά να υπάρχει και μία διαφανής χρηματοδότηση. Τα κουπόνια είναι αδιαφανής χρηματοδότηση. Θα πρέπει οι δαπάνες να περιοριστούν - ούτως ή άλλως περιορίζουμε τις προβλεπόμενες δαπάνες - και υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα. Εκεί, όμως, που πραγματικά θα σπάσει η εξάρτηση των εκλογικών κομμάτων, αλλά και των πολιτικών από τα συμφέροντα, μικρότερα ή μεγαλύτερα κάθε είδους και όχι μόνο επιχειρηματικά, θα είναι με το νέο εκλογικό νόμο, όπου μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες δεν θα έχει ανάγκη κανένα πολιτικό κόμμα και κανείς πολιτικός να έχει τον χρηματοδότη του με τις συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Πριν από λίγο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ανήρτησαν στην πλευρά του Αϊ Γιώργη στον Λυκαβηττό, ένα πανό στο οποίο γράφουν πάνω «δεν θα περάσουν» φυσικά αναφέροντας τα νέα μέτρα για το Ασφαλιστικό. Πως βλέπει η κυβέρνηση τέτοιες ενέργειες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα θα έλεγα ότι δεν είναι και πολύ πρωτότυπο. Το ΚΚΕ ανήρτησε το πανό στην Ακρόπολη και ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον, ως πιο νομοταγής το ανήρτησε στον Λυκαβηττό. Θα ήθελα, όμως, αυτή την ευαισθησία να την έδειχνε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακολουθούσε μία πολιτική ρεμούλας, διαφθοράς, μία πολιτική η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν καταστροφική για τον τόπο μας. Τότε, όμως, ο κ. Αλαβάνος, ως πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ έλεγε ότι «θα συμμαχήσουμε ακόμη και με τον Άδη, πάντως όχι με το ΠΑΣΟΚ». Άρα, οι επιλογές οι οποίες γίνονται και για τον τρόπο που εκφράζεται καθένας και διαμαρτύρεται, αλλά και για το χρόνο, ακόμη και για τις επιλογές της κυβέρνησης, κρίνονται από όλους μας και στο τέλος κρίνονται από τον ελληνικό λαό.

ΣΕΓΚΟΣ: Τι εννοείτε όταν λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως πιο νομοταγής; Δηλαδή, υπονοείτε ότι το ΚΚΕ κινείται εκτός των ορίων της νομιμότητας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για το ΚΚΕ έχω μιλήσει πολλές φορές. Ας μη μιλήσουμε σήμερα. Όταν ανήρτησε το πανό στην Ακρόπολη είχα προβεί σε ένα συγκεκριμένο σχολιασμό.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δύο πράγματα θέλω να ρωτήσω. Πρώτον, μιλήσατε για τα θετικά της ενδιάμεσης έκθεσης της Κομισιόν, δεν μιλήσατε για τους κινδύνους τους οποίους αναφέρει, ένας από τους οποίους είναι ο πληθωρισμός. Εάν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης. Τον Ιούνιο τρέχει με 5,2%, αν δεν κάνω λάθος. Και το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι αναφορικά με τον κ. Σαμαρά. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε ορισμένα μέτρα. Θέλω να σας ρωτήσω αν μπορείτε να υιοθετήσετε κάποια από τα μέτρα. Ας πούμε, ένα μέτρο το οποίο προτείνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο, μέτρο που έχουν προτείνει και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ στα υπουργικά συμβούλια. Αν μπορείτε να υιοθετήσετε κάποιο μέτρο, και αν θεωρείτε ότι είναι σωστό αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς ότι μπορεί η Ελλάδα να βγει σε δύο χρόνια από το μνημόνιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να ξεκαθαρίσουμε ότι το θέμα δεν είναι να βγούμε απλώς από το μνημόνιο. Γιατί σας έχω πει ότι στο μνημόνιο εμπεριέχονται και μεγάλες αλλαγές, οι οποίες είναι επιβεβλημένες να γίνουν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο μπροστά ως Πολιτεία, ως χώρα. Άρα, το να μιλάμε ακαθόριστα και απροσδιόριστα και γενικώς για το μνημόνιο αδικεί την όλη προσπάθεια που γίνεται, ως προς τα θετικά σημεία. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, οι προτάσεις του κ. Σαμαρά, όσο μπορούσαμε να τις αντιληφθούμε, πέρα από το μάθημα της θεωρητικής οικονομικής που έγινε δια των προβολών, οι περισσότερες είναι προτάσεις που όχι απλώς προτείνει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά ήδη τις εφαρμόζει κιόλας. Οι άλλες προτάσεις είναι γενικόλογες, όπως η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Ανακαλύψαμε την Αμερική. Βέβαια, η Νέα Δημοκρατία έδωσε δείγματα πώς εννοεί την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Το Βατοπέδι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, ως προς αυτό. Εμείς, πάντως, ακόμη και τώρα, περιμένουμε να συγκροτηθεί η Νέα Δημοκρατία, να συγκροτήσει τις προτάσεις της, προτάσεις που θα είναι, όμως, ουσιαστικές, που δεν θα έχουν να κάνουν με μια εικόνα, η οποία ούτε καν καλόγουστη μπορεί να χαρακτηριστεί, έτσι ώστε και εμείς να έχουμε συναίνεση και βοήθεια έστω από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έχει και ένα θεσμικό ρόλο.

Ως προς τους κινδύνους που αναφέρατε για την ενδιάμεση έκθεση. Οι κίνδυνοι μέσα σε μια τέτοια εποχή και σε ένα τέτοιο τοπίο είναι υπαρκτοί. Γι` αυτό ακριβώς χρειάζεται μια επαγρύπνηση, μια αξιολόγηση και αντιμετώπιση κάθε ημέρα των μεγάλων προβλημάτων της οικονομίας μας. Είπατε για πληθωρισμό. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι χθες η κ. Κατσέλη παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο αγορανομική διάταξη για τις καθαρές τιμές στο ράφι, που σημαίνει ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, ούτως ώστε να προστατεύεται το εισόδημα του Έλληνα καταναλωτή.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε νωρίτερα για το νοικοκύρεμα του Δημοσίου. Πρόσφατα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης κατήγγειλε σε τηλεοπτική συνέντευξη, γιατί σαν καταγγελία φάνηκε, ότι στον ΟΣΕ υπάρχουν ακόμη αμοιβές εργαζομένων ύψους 8.000 ευρώ. Το πλαφόν που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, πριν από μήνες για τις αμοιβές στο Δημόσιο ισχύει; Και αν ισχύει, για ποιον εφαρμόζεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και ισχύει και εφαρμόζεται. Όπου εντοπίζουμε περιπτώσεις που δεν έχει εφαρμοστεί, τις εφαρμόζουμε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Να σας πάω σε ένα άλλο θέμα. Πόσο ικανοποιημένη εμφανίζεται ή μπορεί να αισθάνεται η κυβέρνηση, όταν ένα σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που έχει κυριολεκτικά «ξεζουμίσει» οικογένειες, έχει προχωρήσει στην εξαγωγή συναλλάγματος για να σπουδάσουν παιδιά, επιτρέπει τώρα την πρόσβαση με «4», με «5» και με «6», στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπάρχει σκέψη για αλλαγή; Γιατί αυτό που γίνεται σήμερα τουλάχιστον προσβάλλει όλους τους Έλληνες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείτε για την κατάργηση της βάσης του «10»;

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Όταν βάζουμε τα παιδιά και τις οικογένειες σε μια διαδικασία να καταναλώνουν ολόκληρο προϋπολογισμό, σε φροντιστήρια, σε παραπαιδεία γενικότερα και την άλλη στιγμή να μπορεί κάποιος να περάσει στο Πανεπιστήμιο με «4» και με «5», νομίζω ότι εδώ υπάρχει μια τρομερή και τραγική αντίφαση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς τα πραγματικά γεγονότα που αναφέρετε είμαστε σύμφωνοι. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην γνωρίζει αυτό το «πανηγύρι» που γίνεται γύρω από την ελληνική Παιδεία και την παραπαιδεία, εκτός του ότι δεν έχει προηγούμενο και δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε άλλη προοδευμένη και αναπτυγμένη χώρα, είναι ένας παράγοντας όπου πραγματικά «ξεζουμίζει» τον Έλληνα οικογενειάρχη. Το αν θα καταργηθεί ή δεν θα καταργηθεί η βάση του «10», αυτό έχει συζητηθεί. Ακριβώς, όμως, επειδή έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, την πραγματικά τραγική κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικογένεια ξοδεύοντας πάρα πολλά χρήματα, χωρίς να υπάρχει στην Παιδεία το αποτέλεσμα που θα έπρεπε να υπάρχει, γι` αυτό, ακριβώς, από το Σεπτέμβριο ξεκινάει μια πολύ μεγάλη διαβούλευση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα δούμε δηλαδή, όχι απλώς μια αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά μια συνολική αντιμετώπιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Και φυσικά, μια πολύ μεγάλη και σοβαρή παράμετρος της διαβούλευσης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι και ο τρόπος εισαγωγής και ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 7 July 2010 - 19:55:14 UTC