Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-05-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Αριθμός Δελτίου: 268352320

Έκδοση 1

brf2005

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 20 Μαΐου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Όπως γνωρίζουμε, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται από χθες στη Βηρυτό, όπου, πέρα από τις διμερείς συναντήσεις έχει σειρά επαφών με οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες του αραβικού κόσμου, ενώ σήμερα θα μιλήσει σε μεγάλο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, το άνοιγμα που επιχειρούμε στον αραβικό κόσμο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, από τη στιγμή που η προσέλκυση επενδύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση της υγιούς ανάπτυξης. Η Ελλάδα παύει να είναι μια φοβική χώρα, όπως ήταν επί Νέας Δημοκρατίας και αποκτά εκ νέου τη διεθνή θέση που της αρμόζει, με σειρά κινήσεων και επαφών. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και απαραίτητο, λόγω και της οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει και να προβάλει τις θέσεις της χώρας μας, σχετικά με διάφορα θέματα, όπως είναι η διεθνής κρίση και η αντιμετώπισή της, οι απαραίτητες κινήσεις για την επόμενη ημέρα, καθώς και το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» που είναι ο στόχος εν τέλει της ανάπτυξης.

Χθες, όπως γνωρίζουμε, επίσης, πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υποδομών κ. Ρέππα και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφερθώ στο έργο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στον τομέα των δημοσίων έργων, μιας και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της χώρας μας.

Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν, επί δεκαετίες, που εντάθηκαν ιδιαίτερα στην τελευταία διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά και τις ατασθαλίες που ανακάλυψε η κυβέρνηση σε εταιρείες και φορείς του δημοσίου.

Σε πρώτο επίπεδο, λοιπόν, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε θέματα κακοδιαχείρισης δημοσίων οργανισμών και να προχωρήσουμε τις διαδικασίες, έτσι ώστε από τη μια πλευρά να αποδίδονται ευθύνες, αλλά κυρίως να μην υπάρχουν τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές στο μέλλον. Στόχος μας είναι, εφαρμόζοντας την πολιτική μας, να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα αποτελούν και θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία αυτών των οργανισμών και φορέων, στην υπηρεσία πάντοτε του Έλληνα πολίτη.

Σε δεύτερο επίπεδο, προχωράμε σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό, με στόχο την ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούμε την αλλαγή του υφισταμένου, παρωχημένου νομοθετικού πλαισίου και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για έργα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σύντομα, λοιπόν, αρχίζει η δημόσια διαβούλευση, με την ανάρτηση των αρχικών προτάσεων του υπουργείου στο διαδίκτυο, για το νέο θεσμικό πλαίσιο σε σχέση με την ανάθεση των μελετών και των έργων φυσικά. Το νέο αυτό πλαίσιο θα δώσει τέλος στις παθογένειες του συστήματος εκτέλεσης των δημοσίων έργων. Ένα πολύ σημαντικό σημείο στη δημόσια ζωή και την οικονομία που θα αντιμετωπίσει το απαράδεκτο φαινόμενο των αλλεπάλληλων συμπληρωματικών συμβάσεων που αυξάνουν το κόστος ενός έργου και που πραγματικά, εκεί, υπάρχει μεγάλη αδιαφάνεια και αυθαιρεσία.

Αυτός ο προγραμματισμός συντελείται σε όλα τα υπουργεία που ασχολούνται με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, καθώς, όπως έχω αναφέρει στην αίθουσα αυτή, το στοίχημά μας είναι να διαμορφώσουμε ένα νέο, καινοτόμο, ανταγωνιστικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, ώστε να προσελκύσουμε και μεγάλες επενδύσεις με θετικές προοπτικές για την οικονομία της χώρας μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, βλέπουμε τα τελευταία 24ωρα, το συζητήσαμε και χθες εδώ, ένα όργιο φημών, ένα μπαράζ περί αποκαλύψεων το Σαββατοκύριακο, που αφορούν μέλη της κυβέρνησης. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο, πώς αντιμετωπίζει όλη αυτή τη φημολογία, που εν τέλει παραλύει και την κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δεν παραλύει με τις φημολογίες. Είναι αλήθεια, ότι δηλητηριάζεται η δημόσια ζωή από μια ακατάσχετη φημολογία σε σχέση με πολιτικά πρόσωπα, που βάλλουν ιδιαίτερα μέλη της κυβέρνησης, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Είναι ευθύνη όλων μας να ανακόψουμε αυτό το όργιο φημών. Εμείς, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο Έλληνας πολίτης και η ελληνική κοινωνία. Τέτοιου είδους φημολογία και λασπολογία δεν μας αγγίζει. Η κυβέρνηση αυτή, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, έχει δώσει δείγματα ότι είναι μια κυβέρνηση που έχει έρθει, όχι για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του κάθε υπουργού, όπως γινόταν σε προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Σύσσωμο το πολιτικό δυναμικό της κυβέρνησης, αλλά και όλο το δυναμικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, δουλεύουμε, προκειμένου να έχουμε επιτέλους λύσεις - και φαίνονται ήδη τα αποτελέσματα αυτά- ως προς τη λειτουργία του κράτους, της δημόσιας ζωής, της οικονομίας και εν τέλει να δώσουμε και θετικά δείγματα στην κοινωνία. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος. Αυτή είναι η βασική μας κατεύθυνση. Και φυσικά, όλοι όσοι λασπολογούν ακατάσχετα, εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που τους προσφέρουν τα νέα μέσα επικοινωνίας, θα πάρουν την απάντησή τους.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πέρα, όμως, από αυτό που εσείς λέτε «όργιο φημών», υπάρχει και μια πραγματικότητα. Αυτή λέει, λοιπόν, ότι τους τελευταίους μήνες, στη Βουλή, έχουν προσληφθεί μια σειρά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πρώην βουλευτές. Αυτό πώς θα το αντιμετωπίσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό πρώτα απ` όλα είναι θέμα σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, είναι θέμα του Κοινοβουλίου. Γιατί στους καιρούς που ζούμε, θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και θα πρέπει πρώτα οι πολιτικοί να δίνουμε το παράδειγμα της εντιμότητας, της διαφάνειας, του σεβασμού των θεσμών και του δημοσίου χρήματος. Επ΄ αυτού λοιπόν, έχει απαντήσει ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Πετσάλνικος, ο οποίος σε επανειλημμένες δηλώσεις του δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτρέψει ξανά να γίνουν τέτοιου είδους προσλήψεις. Όλες αυτές οι προσλήψεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα είναι με πρωτοβουλία που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι τα «απόνερα» μιας πολιτικής η οποία δεν υπολόγιζε το δημόσιο χρήμα και τον ελληνικό λαό. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι - και το έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της Βουλής- ότι δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα κάποιος μετακλητός υπάλληλος να γίνεται μόνιμος υπάλληλος στη Βουλή, έτσι ώστε να εκλείψει το φαινόμενο αυτό.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Δηλαδή, αυτό που παραλάβατε εσείς, θα το διατηρήσετε, παρ` ότι είναι λάθος, όπως λέτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιο;

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Το καθεστώς που βρήκατε, το οποίο λέτε ότι δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Θα το διατηρήσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, υπάρχει δέσμευση του Προέδρου της Βουλής ότι δεν θα διατηρηθεί το καθεστώς αυτό, ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα πλέον να διορίζονται στη Βουλή, με τον τρόπο που διορίζονταν μέχρι τώρα οι μετακλητοί υπάλληλοι και να γίνονται μόνιμοι.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Συγνώμη, δηλαδή, αυτοί που προσελήφθησαν, εάν έχουν προσληφθεί με λάθος τρόπο, θα απολυθούν; Τι θα γίνει, δηλαδή, για να το καταλάβω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχουν προσληφθεί με λάθος τρόπο, έχουν προσληφθεί με μια νομοθεσία η οποία ήταν πρωτοβουλία του προηγούμενου Προέδρου της Βουλής και η οποία φυσικά δεν μας εκφράζει. Από εδώ και πέρα, αυτά σταματούν, τελειώνουν.

ΠΑΠΠΑ: Παρ` όλα αυτά, κύριε Εκπρόσωπε, δεν ισχύει το ίδιο για το δημόσιο, δηλαδή, ανεξάρτητα με ποια πρωτοβουλία έχουν προσληφθεί οι συμβασιούχοι του δημοσίου, φεύγουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι συμβασιούχοι φεύγουν μετά τη λήξη της σύμβασής τους. Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε το ελληνικό δημόσιο με μια στρατιά εργαζομένων - και είναι σεβαστό το δικαίωμα στην εργασία- οι οποίοι, όμως, δεν καλύπτουν κάποιες ανάγκες και φυσικά για τη μισθοδοσία τους δαπανούνταν χρήματα του ελληνικού λαού. Εκεί γίνεται ο εξορθολογισμός του δημοσίου. Εμείς σταματήσαμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση των συμβασιούχων, η κάθε κυβέρνηση δηλαδή να στοιβάζει στρατιές συμβασιούχων στο ελληνικό δημόσιο. Προχωράμε σε εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης και βλέπουμε πώς καλύπτονται με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες του δημοσίου. Κυρίως όμως, σεβόμαστε τους θεσμούς και τα χρήματα του Έλληνα πολίτη.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είπατε προηγουμένως ότι όσοι λασπολογούν ακατάσχετα, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, θα πάρουν σύντομα την απάντηση. Πώς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, διαψεύδονται εκ των πραγμάτων. Γιατί το να λέει κάποιος και να ισχυρίζεται ανωνύμως όλες αυτές τις φήμες και τις απαράδεκτες ιστορίες που ξετυλίγονται κάποτε έχει και μια κατάληξη. Αυτή η κατάληξη, όταν διαψεύδεται εκ των πραγμάτων, είναι μια απάντηση προς όλους.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να σας πω, επίσης, το εξής: Όλα αυτά τα οποία σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών του κ. Ρέππα και ότι θέτει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για μελέτες και αναθέσεις, εσείς πιστεύετε ότι ακριβώς αυτές είναι οι πρωτοβουλίες, οι οποίες διάφορα συμφέροντα τα θίγουν ή τα ξεβολεύουν, ώστε να διακινούν αυτή τη φημολογία και τη λασπολογία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι η θέση μου να αναφέρω κάτι τέτοιο. Πάντως εμείς προβληματιζόμαστε ως προς αυτή τη λασπολογία και τη φημολογία, αλλά από εκεί και πέρα, δεν μένουμε εκεί. Εμείς απαντάμε με τη ζώσα πολιτική και απαντάμε ότι ο μόνος μας στόχος είναι η επίλυση των προβλημάτων του Έλληνα πολίτη. Και φυσικά, η λάσπη δεν μας αφορά.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει μια εκτίμηση σε κυβερνητικά στελέχη, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ότι όλα αυτά τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών συμπεριλαμβανομένης και της υπόθεσης Γκερέκου, είναι μέρος ενός σχεδίου στοχοποίησης της κυβέρνησης, ακριβώς γιατί προχωρεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις ή κάνει τακτοποιήσεις πολλών εκκρεμοτήτων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τακτοποιήσεις, με την καλή έννοια.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, εννοώ ότι διευθετεί ζητήματα που ήταν χρόνια κλπ. Εσείς συμμερίζεστε μια τέτοια εκτίμηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι πολλές και υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις. Εμείς έχουμε ένα στόχο. Να επιλύουμε τα προβλήματα του Έλληνα πολίτη. Μπορεί να ακούγεται μονότονο αυτό που λέω, αλλά αυτός είναι ο στόχος μας. Και φυσικά, δεν θα υπάρχει καμία παρέκκλιση και δεν θα αποστούμε από αυτό το στόχο, ό,τι και αν ακούμε, ό,τι και αν διαδίδεται, όποια συμφέροντα και αν βάλλονται.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Θεωρείτε ότι έχετε τρόπο, ως κυβέρνηση, να σταματήσετε τον ανώνυμο λασπολόγο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο τρόπος της κυβέρνησης είναι να δουλεύει σύμφωνα με το καθήκον που της έχει αναθέσει ο Έλληνας πολίτης με την ψήφο του.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η ιστορία αυτή έχει μια αφετηρία, που μπορεί να τοποθετηθεί από την ημέρα δημοσιοποίησης των ονομάτων, από το υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα, άκουσα τον κ. Παπουτσή, να λέει ότι η διαπόμπευση δεν αποτελεί μέσο παραδειγματισμού. Αυτό το υιοθετεί η κυβέρνηση; Και αν το υιοθετεί, θα δούμε ξανά λίστες φοροφυγάδων ή φοροαποφυγόντων να πληρώσουν τις οφειλές τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν κάνουμε διαπόμπευση. Μου αναφέρατε αποσπασματικά μια φράση του κ. Παπουτσή. Επ' αυτού θα ήθελα να σας αναφέρω ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να διερευνήσει ποιοι είναι οι συστηματικοί φοροφυγάδες, οι οποίοι βγάζουν πάρα πολλά χρήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Είναι προσεκτικά επιλεγμένη η δημοσιότητα και η δημοσιοποίηση ονομάτων που συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Εννοείται ότι δεν υπάρχει πρόθεση διαπόμπευσης κανενός και φυσικά δεν θα δημοσιεύονται ονόματα κάποιων πολιτών που οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο για διάφορους λόγους. Αλλά, τους συστηματικούς φοροφυγάδες, αυτούς που συστηματικά δεν δηλώνουν στην εφορία μεγάλα εισοδήματα και ουσιαστικά αυτό είναι κλοπή από τις τσέπες του Έλληνα πολίτη, εμείς θα το δημοσιοποιούμε, γιατί υπάρχει και το αίτημα της διαφάνειας στη δημόσια ζωή.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Να ρωτήσω κάτι συμπληρωματικό. Εσείς μπορείτε να δημοσιοποιείτε τα ονόματα, ως υπουργοί, ως κυβέρνηση. Ο Τύπος μπορεί να τα αναδημοσιεύει και να τα προβάλει, από τη στιγμή που υπάρχει ο νόμος Βενιζέλου που «θα καθίσει στο σκαμνί» τους δημοσιογράφους και τα Μέσα, που θα προβούν στη δημοσίευσή τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Τύπος τα έχει δημοσιεύσει. Και από τη στιγμή που τα δημοσιεύει το ελληνικό δημόσιο, νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά «με το ένα πόδι στον τάφο» που λέμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν νομίζω.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε επιδοθεί σε έναν αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Ακούγονται, όμως, τρελά πράγματα. Για παράδειγμα, ακούγεται ότι υπάρχουν υπάλληλοι σε εφορίες, εφοριακοί, που δεν έχουν κάνει δήλωση. Αληθεύει αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να αναφερθώ σε περιπτώσεις ή εν πάση περιπτώσει σε ό,τι ακούγεται. Αλλά, όπως διαπιστώνουμε όλοι μας, το υπουργείο Οικονομικών πλέον έχει αλλάξει ρότα. Και έχει ως πρώτο μέλημα την είσπραξη αυτών που οφείλονται στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά και το να σταματήσουν αυτές οι συμπεριφορές, οι οποίες δυστυχώς μέχρι τώρα θεωρούνται και αυτονόητες. Κανείς δεν είχε τιμωρηθεί και εδώ υπάρχει ένα έλλειμμα και στο πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Κανείς δεν είχε απολογηθεί για όλα αυτά. Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένες επιλογές στην κατεύθυνση της εξυγίανσης των οικονομικών υπηρεσιών, προκειμένου να εισπράττονται αυτά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι πολίτες μέσα από τις φορολογικές τους δηλώσεις, εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο.

Κάθε μέρα βλέπουμε στη δημοσιότητα ενέργειες των κρατικών λειτουργών που αφορούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Κάθε μέρα βλέπουμε να ελέγχονται και όλοι εκείνοι οι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι από το νόμο με το καθήκον να αποτυπώνουν και να εισπράττουν τα οφειλόμενα. Και μιλώ για προϊσταμένους δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών, οι οποίοι δεν πιάνουν τους στόχους τους, μιλώ για δημόσιους λειτουργούς του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και εκεί, νομοθετικά, υπάρχει ένα οπλοστάσιο, έτσι ώστε πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι να έχουν και τις συνέπειες, εφόσον φυσικά υπάρχει δόλος ή βαριά αμέλεια. Αυτό, κάποτε έπρεπε να ενεργοποιηθεί και ήδη ενεργοποιείται και υλοποιείται.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας το κοινοβουλευτικό τους καθήκον, ζήτησαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου να πληροφορηθούν για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, που εμπίπτουν και στην αρμοδιότητά του. Πέρα από την ουσία της υπόθεσης, η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτοί οι βουλευτές, όπως γράφεται σήμερα στον Τύπο, στρέφονται εναντίον του υπουργού Οικονομίας; Τον «αδειάζουν», τον επιπλήττουν, όπως διαβάσαμε σε σημερινά δημοσιεύματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, η αυτονομία του βουλευτή είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και αλίμονο εάν περιορίζαμε τους βουλευτές να υποβάλλουν ερωτήσεις επειδή είναι βουλευτές της συμπολίτευσης. Οι βουλευτές έχουν υποχρέωση από το Σύνταγμα, από το νόμο, αλλά και από την ψήφο με την οποία τους έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, να ελέγχουν, μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όλες τις πράξεις της κυβέρνησης και των δημοσίων λειτουργών φυσικά. Στο πλαίσιο αυτό, έχει κατατεθεί και η συγκεκριμένη ερώτηση, εκφράζοντας έτσι την αγωνία των βουλευτών για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά στην ουσία της ερώτησης, ο υπουργός Οικονομικών θα απαντήσει στη Βουλή, όπως έχει άλλωστε υποχρέωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Τη γνώμη της κυβέρνησης ζητάμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν αναφέρω δικές μου απόψεις εδώ. Έχω απαντήσει και από το βήμα αυτό, σχετικά με αυτό το ζήτημα, αλλά αυτό, ούτως ή άλλως, θα απαντηθεί από τον υπουργό Οικονομικών.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Είναι ικανοποιημένη, δηλαδή, η κυβέρνηση από την απάντηση που έχει δώσει μέχρι τώρα ο κ. Προβόπουλος, γιατί οι 10 ερωτώντες βουλευτές αυτό ακριβώς αναφέρουν, ότι δεν είναι ικανοποιημένοι και ό,τι θέλουν να διαγράφουν, να δουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Τράπεζα της Ελλάδος διέπεται από συγκεκριμένο νομικό καθεστώς. Τις λεπτομέρειες, θα τις απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή.

ΜΙΧΑΗΛ: Μου επιτρέπετε να επιμείνω στην ερώτησή μου. Εγώ δεν ζήτησα την επί της ουσίας απάντηση. Αυτή, βεβαίως, θα τη δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Η κυβέρνηση, όμως, θεωρεί ότι αυτοί οι βουλευτές, με την κίνησή τους, στρέφονται κατά του υπουργού Οικονομικών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα ότι η κυβέρνηση σέβεται την αυτοτέλεια, την αυτονομία και το επιφορτισμένο καθήκον των βουλευτών να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή είπατε νωρίτερα ότι στους συστηματικούς φοροφυγάδες θα δημοσιοποιείτε τα ονόματά τους, είναι στις προθέσεις σας, έχετε φτιάξει κάποια λίστα - γιατί αυτό τουλάχιστον ακούγεται- με συστηματικούς φοροφυγάδες που βρίσκονται στον καλλιτεχνικό χώρο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε όλους τους χώρους υπάρχουν συστηματικοί φοροφυγάδες, γιατί δεν πρέπει να στοχοποιούμε επαγγελματικούς χώρους. Γνωρίζουμε, όμως, ότι σε κάποιους χώρους υπάρχει μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Εάν είναι στον καλλιτεχνικό ή σε άλλο χώρο, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να το αναφέρω σήμερα. Όπου όμως και σε οποιοδήποτε χώρο διαπιστώνεται ειδικά συστηματική φοροδιαφυγή και φυσικά υπάρχουν και μεγαλοοφειλέτες, αυτός ο χώρος θα ελέγχεται από την κυβέρνηση, όπως ήδη γίνεται.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα ένα σχόλιό σας για την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προτείνει για παραπομπή σε προανακριτική τον υπουργό Οικονομικών και για το χρόνο που επέλεξε να το κάνει, αμέσως μετά την φερόμενη ως απόφαση της πλειοψηφίας να παραπέμψει τους τρεις προηγούμενους υπουργούς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς σεβόμαστε την αυτοτελή λειτουργία των Εξεταστικών Επιτροπών. Θα περιμένουμε να βγουν τα πορίσματα. Οι Εξεταστικές Επιτροπές έχουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο κινούνται. Εμείς, ως κυβέρνηση, τις σεβόμαστε. Από κει και πέρα, όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει ενέργειες ή πρακτικές συμψηφισμού, που ουσιαστικά είναι πρακτικές συγκάλυψης των ευθυνών των στελεχών τους, ας το πράξει. Υπάρχει και η κοινή γνώμη. Υπάρχει και ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος είναι σκεπτόμενος - ευτυχώς για μερικούς, δυστυχώς για κάποιους άλλους- που μπορεί να κρίνει ποιος έφταιξε και φτάσαμε στο σημερινό σημείο της οικονομικής μας κατάστασης.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Για το Βατοπαίδι να συνεχίσω. Εάν προκύπτουν ευθύνες στο πόρισμα που θα υπάρξει, που δεν αναμένεται να υπάρξει ενιαίο πόρισμα, έτσι τουλάχιστον όπως λένε οι πληροφορίες, αλλά η πλειοψηφία εμμείνει στο ότι υπάρχουν ευθύνες και ότι πρέπει να αποδοθούν και να προχωρήσει, θα υπάρξει πρόταση σύστασης Εξεταστικής Προανακριτικής Επιτροπής, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το φθάσει μέχρι τέλους; Δηλαδή, να φέρει ακόμα και το θέμα της άσκησης ποινικών διώξεων στη Βουλή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τα πορίσματα των Εξεταστικών Επιτροπών. Και φυσικά δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση και δεν θα υπάρξει και καμία φειδώ στο να συγκεκριμενοποιηθούν ευθύνες, εφόσον υπάρχουν, ακόμη και σε ποινικό επίπεδο. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε να πηγαίνει ο απλός Έλληνας πολίτης στα δικαστήρια για μια απλή παραβατική συμπεριφορά και να υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που έχουν και ένα αυξημένο καθήκον να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον που καλύπτονται πίσω από συγκεκριμένες ενέργειες και μάλιστα μέσα από διαδικασίες ελέγχου αυξημένης ισχύος, όπως είναι της Βουλής. Δεν μπορούμε καν να το διανοηθούμε.

ΝΕΔΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, νιώσατε την ανάγκη να βγείτε στο Reuters και να διαψεύσετε ότι η Ελλάδα επίκειται να βγει από το ευρώ. Δεχόμαστε κάποιες πιέσεις; Για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η διάψευση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έκανα τη διάψευση, επειδή ρωτήθηκα από δύο συγκεκριμένα πρακτορεία, από το Reuters και από το Bloomberg, γιατί οι φημολογίες δεν περιορίζονται, δυστυχώς, μόνο εντός Ελλάδας και για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Όπως βλέπουμε, η φημολογία πλέον είναι ένα διαδεδομένο σύστημα. Και φυσικά, όταν δεν μπορεί να διανοηθεί κάποιος την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δυστυχώς θα πρέπει να διαψεύδουμε και τα αυτονόητα.

Εκκρεμεί από χθες μια απάντησή μου στη συνάδελφό σας κ. Ζαφειριάδου, όσον αφορά το ενοίκιο του κτηρίου όπου στεγάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνήγορου του Πολίτη. Έχω, λοιπόν, να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα:

Το συγκεκριμένο κτήριο έχει μίσθωμα πάνω από 100.000 ευρώ. Εξ όσων γνωρίζω, είναι ένα τετραώροφο παλιό κτήριο. Εκείνο, όμως, που θέλω να τονίσω εδώ και έχει τη σημασία του, πέρα από τη συγκεκριμένη μίσθωση που είναι όντως επιβαρυντική, έχει γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση και είναι γνωστής ιδιοκτησίας. Υπάρχει ήδη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες, όταν χρησιμοποιούν μισθωμένα κτήρια και είναι πάρα πολλά αυτά -γιατί και η περιουσία του Δημοσίου δεν έχει αξιοποιηθεί, όπως θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί μέχρι τώρα- όπου συστήνεται στις δημόσιες υπηρεσίες να επαναδιαπραγματευθούν τις συμβάσεις μισθώσεων και να ζητήσουν μείωση 20% των ενοικίων που καταβάλλουν, γιατί ήδη αυτά τα ενοίκια είναι πολύ μεγάλα. Επίσης, όπου υπάρχει μεγαλύτερη απόκλιση από τις τιμές της αγοράς, να γίνει διαπραγμάτευση, που να πλησιάζει τουλάχιστον τις τιμές της αγοράς.

Δεν μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει τόσο επιβαρυμένα ενοίκια, τη στιγμή μάλιστα που βιώνουμε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 20 May 2010 - 21:54:37 UTC