Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-05-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Αριθμός Δελτίου: 267998327

Έκδοση 1

brf1705

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 17 Μαΐου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Με την ολοκλήρωση της προσπάθειας για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, έκλεισε ένας κύκλος δραστηριότητας της κυβέρνησης.

Μπροστά μας, όμως, υπάρχει ένας νέος, πιο κρίσιμος κύκλος, που είναι η προσπάθεια για την υλοποίηση του προγράμματός μας. Απαιτείται, όμως, και η ισχυροποίηση της χώρας μας διεθνώς. Ο κύκλος αυτός ξεκίνησε, ήδη, με τις επαφές με την Τουρκία, με το σημερινό ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ισπανία, στη Μαδρίτη, για τη συνάντηση Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών της Λατινικής Αμερικής. Και έπεται συνέχεια.

Τώρα, είναι ώρα σκληρής δουλειάς, με συνέπεια και υπευθυνότητα, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Πρακτικές του παρελθόντος που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας, αλλά και των πολιτών, δεν χωρούν, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Κανείς δεν περισσεύει σήμερα. Η συναίνεση δεν είναι ένα κουστούμι που το φοράμε όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Η συναίνεση χτίζεται με έργα, πράξεις και όχι με υπεκφυγές και λόγια εντυπωσιασμού.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, το γεγονός ότι έκλεισε ένας κύκλος και ανοίγει ένας άλλος, σημαίνει ότι έκλεισε ή κλείνει και ένας κύκλος και για το κυβερνητικό σχήμα και ανοίγει ένας καινούργιος κύκλος, για να υπηρετήσει τους στόχους που θέτετε πια, από εδώ και πέρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δρα με τρόπο συλλογικό, ενιαίο και πάντα στα πλαίσια της εντολής που της έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός. Όπου διαπιστώνουμε ότι πρέπει να διορθώσουμε τις πολιτικές μας, το κάνουμε με θάρρος. Η κυβέρνηση εργάζεται σε πολύ δύσκολες συγκυρίες, σε πρωτοφανείς συγκυρίες, με τον πιο σκληρό και εν τέλει αποδοτικό τρόπο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι είναι ώρα σκληρής δουλειάς. Είναι ώρα σκληρής δουλειάς για την Ελλάδα, προφανώς. Είναι ώρα ο κ. Παπανδρέου να πηγαίνει στη Μαδρίτη για να ασχοληθεί με τα προβλήματα της Καραϊβικής; Μήπως δεν είναι η κατάλληλη ώρα να βρεθεί εκτός Ελλάδας, αλλά να καθίσει εδώ να συντονίσει το κυβερνητικό σχήμα, μια και έχουμε μπει σε αυτόν τον κυκεώνα των προβλημάτων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δεν ασχολείται με τα θέματα της Καραϊβικής, αλλά συμμετέχει στη συνάντηση Κορυφής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, που γίνεται κάθε δύο χρόνια. Το θέμα της Συνόδου Κορυφής είναι η ανάπτυξη και η ενέργεια, κάτι που μας αφορά άμεσα και ως χώρα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι ακριβώς η στιγμή, όπου απαιτείται, για άλλη μια φορά, ο κ. Παπανδρέου, με την εμπειρία του, αλλά και το μεγάλο κεφάλαιο της διεθνούς προσωπικότητάς του, να συμβάλει έτσι ώστε η χώρα μας να μπορέσει να τύχει και της στήριξης από τους εταίρους, αλλά και από τους παγκόσμιους εταίρους για την αντιστροφή και την ανάταξη της αναξιοπιστίας που έχουμε εδώ και χρόνια.

ΠΑΠΠΑ: Τρία θέματα: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω, αν μπορείτε να μας πείτε κάτι παραπάνω, από αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός στο CNN, ότι δηλαδή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά η Ελλάδα κατά αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών. Δεύτερον, αν έχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση και ποια είναι η θέση της, όσον αφορά το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», σήμερα, που λέει ότι ο κ. Τόλης Βοσκόπουλος χρωστάει 5,5 εκατομμύρια ευρώ στην εφορία. Και τρίτον, αν μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο γι` αυτές τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού το πρωί με επιχειρηματίες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να ξεκινήσω από το πρώτο ερώτημά σας: Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα, ως αδύναμος κρίκος, δέχθηκε κερδοσκοπικές επιθέσεις από τις αγορές. Η Ελλάδα έχει φυσικά την ευθύνη για τη θέση που έφθασε.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε να μας καταστήσει μια αναξιόπιστη χώρα. Να μας καταστήσει τον αδύναμο κρίκο, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και όπως γνωρίζουμε, η παγκοσμιοποιημένη πλέον οικονομία και αγορά, λειτουργεί με συγκεκριμένους τρόπους. Εκεί βρήκαν την ευκαιρία οι κερδοσκόποι να κάνουν ένα πραγματικό πανηγύρι, εις βάρος της Ελλάδας, για να φθάσουμε σήμερα εδώ. Και βέβαια, προσπαθούν να επεκτείνουν αυτό το πανηγύρι και με άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες έχουν παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας. Μέσα, όμως, σε αυτές τις συνθήκες, άνοιξε και μια παγκόσμια συζήτηση για το ρόλο των κερδοσκοπικών, επενδυτικών - υποτίθεται- ομίλων και επιχειρήσεων και φυσικά, μέσα σε αυτή τη συζήτηση, η Ελλάδα, η οποία ήταν και η πρώτη παθούσα, έχει μια εμπειρία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους κερδοσκοπικές επιθέσεις, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό και με τέτοια ευκολία, στο μέλλον. Στα πλαίσια αυτά, ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου εξέφρασε στη συνέντευξή του στο CNN -η οποία όμως αποδόθηκε και με διαφορετικά αποσπάσματα- να αρχίσει μια συζήτηση για το πώς μπορούμε να προσφύγουμε, σε δικαστικό επίπεδο, κατά αυτών των κερδοσκοπικών εταιρειών. Αυτή, όμως, είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Τα πράγματα σαφώς και είναι σύνθετα. Απλώς, ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα ότι αυτές οι κερδοσκοπικές πλέον επιθέσεις, θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης, ειδικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Για να το είπε ο Πρωθυπουργός, υποθέτω ή φαντάζομαι ότι δεν το είπε έτσι γιατί του ήρθε στο κεφάλι ή το σκέφθηκε. Κάποια στοιχεία έχει ή εν πάση περιπτώσει, θεωρεί ότι μπορεί να αποκτήσει. Μπορείτε να μας πείτε, τι χαρακτηριστικά έχουν αυτά τα στοιχεία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ευνόητο και αυτονόητο ότι για να το πει ο Πρωθυπουργός έχει ένα σαφές στίγμα και δείχνει ένα σαφές στίγμα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, όμως, δεσμεύομαι και δεν μπορώ να πω περισσότερα πράγματα, υπό την έννοια ότι, όπως σας είπα και προηγουμένως, τώρα ανοίγει μια συζήτηση και είναι σημαντικό ότι αυτές οι κερδοσκοπικές επιθέσεις, θα τυχαίνουν εφεξής περαιτέρω διερεύνησης, έτσι ώστε να μην τις δεχόμαστε παθητικά. Και μόνο το στίγμα αυτό, νομίζω ότι προς το παρόν, αρκεί.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Θα είναι μια συντεταγμένη προσπάθεια, δηλαδή θα είναι με κυβερνήσεις που θα ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί όχι, και από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών που θα γίνει μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή, να μηνύσουν από κοινού όλες αυτές τις εταιρείες που έβαλλαν με κερδοσκοπικούς σκοπούς, εναντίον των χωρών και ειδικά για εμάς. Και κάτι ακόμη: Σκέφτεται ο Πρωθυπουργός, μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες, να κάνει μια συζήτηση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να σπάσει αυτό το μονοπώλιο αυτών των εταιρειών αξιολόγησης, τέλος πάντων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή η συζήτηση ήδη έχει ανοίξει στην Ευρώπη, για τη δημιουργία οίκων αξιολόγησης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν εμπλεκόμενα και διαπλεκόμενα συμφέροντα, μεταξύ αξιολογητών και επενδύσεων. Από εκεί και πέρα, βέβαια, είναι θέμα ευθύνης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναπτύξει αυτούς τους μηχανισμούς που να προστατεύουν, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο, τα ίδια της τα μέλη. Ως προς το με ποιους θα συνεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση, είμαστε ακόμη στην αρχή. Υπάρχει διερεύνηση της όλης υπόθεσης, έτσι ώστε στο τέλος να μπορούμε να αμυνόμαστε, συλλογικά και συνολικά, απέναντι σε τέτοιου είδους κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, για τον κ. Βοσκόπουλο και για το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», ο κ. Βοσκόπουλος είναι ένας ιδιώτης και από όσο προκύπτει και από το δημοσίευμα, υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες, ως προς τις υποχρεώσεις του για τη φορολογική καταβολή και τακτοποίηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Αντιλαμβάνομαι πως ο κ. Βοσκόπουλος δεν έχει δημόσια ιδιότητα, είναι ιδιώτης, αλλά δεν παύει να είναι σύζυγος μέλους της κυβέρνησης. Αν λοιπόν τα συγγενικά σας πρόσωπα δεν δίνουν στη σημερινή συγκυρία το καλό παράδειγμα, εντός ή εκτός εισαγωγικών το εκλαμβάνετε όπως θέλετε, αντιλαμβάνεστε ότι είναι λάθος όλο το μήνυμα. Εν πάση περιπτώσει, τώρα που βγήκε, θα ζητήσετε να καταβάλει τα 6 εκατ. ευρώ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το δικό μας μήνυμα είναι σαφώς μήνυμα ευνομίας. Το δείχνουμε με κάθε πράξη, με κάθε ενέργεια και με κάθε σκέψη μας. Από κει και πέρα, όμως, ένα δημοσίευμα που αναφέρεται -όπως το διαβάσαμε όλοι- με ελλιπή στοιχεία, πραγματικά δεν μπορεί να δώσει εκείνες τις διαστάσεις που έχει ίσως μια υπόθεση με τις γνωστές διεκδικήσεις και δικαστικές εκκρεμότητες του κ. Βοσκόπουλου. Εάν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία, η κυβέρνηση θα πάρει θέση. Και φυσικά δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα περί διαφάνειας, περί ευνομίας και περί καλού παραδείγματος που δίνουν τα μέλη αυτής της κυβέρνησης.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Η κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα που έπρεπε για να ρυθμίσει η χώρα το δημοσιονομικό της πρόβλημα. Τώρα που οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι στόχος είναι το ευρώ, μήπως κληθούμε πλέον ως Εurogroup ή εν πάση περιπτώσει αυτή τη στιγμή ως Ελλάδα να λάβουμε επιπλέον μέτρα, από τη στιγμή που βλέπω ότι όλες οι εφημερίδες μιλούν περί συναγερμού για να σωθεί το ευρώ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επιπλέον μέτρα, εννοείτε όχι εμείς ως χώρα, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη;

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Γενικότερα στην Ευρώπη, που θα έχουν όμως επίπτωση και σε μας, φυσικά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συζήτηση στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, άνοιξε από τη στιγμή που η Ελλάδα κατέστη αδύναμος κρίκος και προσεβλήθη από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, φυσικά δεν επρόκειτο μόνο για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, αλλά επρόκειτο και για το μέλλον της ευρωζώνης και του κοινού νομίσματος. Είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης, των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συνολικά και συλλογικά, να διεκδικήσουν την υπόσταση της χρηματοδοτικής τους πίστης και την υπόσταση του κοινού νομίσματος με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορεί να κινδυνεύει από τέτοιου είδους κερδοσκοπικές επιθέσεις και να μη βάλλεται από κανέναν.

ΠΑΠΠΑ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν έχετε να μας πείτε κάτι για τη συνάντηση με ομογενείς επιχειρηματίες που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός προσκάλεσε, μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης που είναι αρμόδια σε θέματα επενδύσεων, Έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ντουμπάι και την Αυστραλία. Επιχειρηματίες οι οποίοι μπορεί να δώσουν την τεχνογνωσία, τη σκέψη και τη συμβολή τους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε με μια ευρύτερη ματιά την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Τέτοιου είδους επαφές σαφώς είναι σημαντικές. Είναι σημαντική η συμβολή αυτών των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται με άλλα πρότυπα και έχουν διαφορετικές εμπειρίες, προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε και εμείς το μοντέλο ανάπτυξης με έναν καλύτερο τρόπο. Πιστεύουμε ότι αυτό θα αποδειχθεί και από αυτή τη συνάντηση.

ΠΑΠΠΑ: Επ` αυτού: Αυτό είναι συνέχεια ενός forum που θέλει να κάνει η κυβέρνηση με επιχειρηματίες του εξωτερικού ελληνικής καταγωγής;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης να μπορέσει να εντάξει τους ομογενείς επιχειρηματίες στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός και το έθνος συνολικότερα, ώστε η Ελλάδα να έχει από εδώ και πέρα την τύχη που της αρμόζει. Είναι γνωστό ότι και κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε δείπνο εργασίας με 25 περίπου Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες. Η σημερινή προσπάθεια είναι μια πολύ καλή συμβολή και θα υπάρχει συνέχεια στο μέλλον ως προς αυτό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή κανείς δεν κάνει επενδύσεις με βάση τη φιλοπατρία και το συναισθηματισμό, πόσο άλλαξε ή τι άλλαξε στο επιχειρηματικό κλίμα από τον Οκτώβριο και μετά στην παραγωγική δομή της χώρας, στα νομοσχέδια που θα έπρεπε να έρθουν, ώστε να καταστήσετε ευνοϊκές τις επενδύσεις; Μπορείτε να μας απαριθμήσετε τι έχετε κάνει από τον Οκτώβριο έως τώρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές. Είναι αλήθεια ότι το μεγάλο στοίχημα που βάζουμε είναι αυτό της ανάπτυξης. Προσπαθούμε και με νομοθετήματα, που είναι εργαλεία που ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη, να κάνουμε ελκυστικές τις επενδύσεις στη χώρα μας. Ήδη, υπάρχουν και κάποιες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Κατάρ και με άλλες χώρες. Ακόμη και αυτές οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν με την Τουρκία, έχουν άμεση σχέση και με την ανάπτυξη της χώρας μας.

Από κει και πέρα, είναι ευνόητο και αυτονόητο ότι ειδικά σε αυτές τις πολύ σκληρές συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κάποιος για νέα ανάπτυξη. Εμείς, όμως, το προσπαθούμε, γιατί γνωρίζουμε ότι το μέλλον, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, είναι η ανάπτυξη. Αυτό, όμως, δεν έρχεται από μόνο του. Αυτό θέλει δουλειά και συστράτευση όλων. Θέλει συμβολή, θέλει νέο πνεύμα επιχειρηματικότητας, θέλει υγιείς επιχειρηματίες που να σέβονται τη δουλειά τους και φυσικά μια Πολιτεία που δεν θα έχει αγκυλώσεις.

Αυτή είναι η δική μας συμβολή, ως κυβέρνησης, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο πνεύμα, ένα περιβάλλον, το οποίο θα είναι κατάλληλο και ελκυστικό για τους σωστούς επενδυτές.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα και αύριο, συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Και επειδή υπάρχει ένα σχέδιο κυρώσεων, σχετικά με τους προϋπολογισμούς και το Σύμφωνο Σταθερότητας, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν νέα μέτρα που θα ζητηθούν από τις κυβερνήσεις να επιβληθούν και ειδικότερα και στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εξ όσων γνωρίζω και με έχουν διαβεβαιώσει, δεν υπάρχει στην ατζέντα συνεδρίασης του Eurogroup και του Ecofin το θέμα της Ελλάδας. Είναι γνωστό ότι εμείς πήραμε σκληρές αποφάσεις, είναι γνωστό ότι πήραμε μέτρα, πολλά εκ των οποίων είναι διαρθρωτικά, αλλά και μέτρα που έχουν να κάνουν με το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα πολίτη. Μέτρα αναγκαστικά, λόγω των έκτακτων συνθηκών που περνάμε. Το ίδιο, δυστυχώς, έχει αρχίσει να γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Άρα, είναι λογικό οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, γενικότερα και ειδικότερα, να συζητούν τέτοιου είδους θέματα και να υπάρχει ένας προβληματισμός πάνω στην οικονομική κατάσταση των χωρών αυτών.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είδαμε πρόσφατα δημοσκοπήσεις οι οποίες, ναι μεν φέρνουν το κυβερνητικό κόμμα πρώτο, όμως είδαμε και ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού να γυρίζει την πλάτη στο υπάρχον πολιτικό σύστημα και να είναι πρώτο κόμμα. Σε αυτό τον κόσμο εσείς, τι μήνυμα στέλνετε; Και εάν υπάρχει εκτίμηση ότι χωράει και ένα νέο πολιτικό κόμμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς φυσικά δεν είμαστε αρμόδιοι να κάνουμε εκτιμήσεις για νέα πολιτικά κόμματα. Τα πολιτικά κόμματα δημιουργούνται πάνω σε ιδεολογικές πλατφόρμες, πολιτικές συμφωνίες και φυσικά τα πολιτικά κόμματα είναι έκφραση των αναγκών των πολιτών και του ελληνικού λαού.

Ως προς τις δημοσκοπήσεις, τις χρησιμοποιούμε μόνον ως εργαλείο. Εμείς αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την απογοήτευση που έχει ο κόσμος. Και πάλι σε αυτή την κρίση που περνάμε, το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά 10 μονάδες της Νέας Δημοκρατίας. Αντιλαμβανόμαστε, όπως σας είπα και προηγουμένως, αυτή την απογοήτευση του πολίτη. Εκείνο, όμως, που έχουμε να κάνουμε εμείς από εδώ και πέρα είναι έργα. Να σταματήσουμε, όλοι μας, να μένουμε στα λόγια και πιστεύω ότι είναι ευθύνη όλου του πολιτικού συστήματος. Και γι` αυτό είπα και προηγουμένως ότι αφού κλείσαμε ένα κύκλο που είχε άμεση σχέση με την αγωνία μας να δανειστούμε - και η αγωνία να δανειστούμε ήταν η αγωνία της ίδιας της ύπαρξης και της υπόστασης της χώρας μας- προσπαθούμε πλέον να δώσουμε μια αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα μας και μια προοπτική βελτίωσης της ζωής του απλού Έλληνα πολίτη. Αυτό είναι στο χέρι μας, είναι στο χέρι κυρίως της κυβέρνησης να το παλέψει και να το δώσει ως μήνυμα στον Έλληνα πολίτη. Αλλά, δεν είναι μόνο στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι στο χέρι και υποχρέωση όλων των πολιτικών κομμάτων, όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Βεβαίως, ζούμε και παραδοξότητες. Σήμερα, ας μην ξεχνάμε ότι υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση της κ. Παπαρήγα με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαρά. Είναι πραγματικά παράδοξο, και καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του, όταν η κ. Παπαρήγα αρνήθηκε να προσέλθει στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα διαφάνειας του πολιτικού συστήματος, προτιμά να συσκέπτεται - όπως θα κάνει και ο κ. Τσίπρας αύριο- με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαρά. Αυτές οι παραδοξότητες είναι ενέργειες των κομμάτων της Αριστεράς, που στερούνται σοβαρής επιχειρηματολογίας. Νομίζω ότι θα πρέπει τα κόμματα της Αριστεράς να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί προτιμούν τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκεί φαίνεται και η ευθύνη όλων μας για το πώς αντιλαμβανόμαστε όλοι την κρισιμότητα των στιγμών της χώρας μας, αλλά και του Έλληνα πολίτη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κατ αρχάς γιατί σας κάνει εντύπωση. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ξανασυγκυβερνήσει στο παρελθόν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο 1989 αναφέρεσθε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι. Δεύτερον. Υπάρχει μία ολοένα κλιμακούμενη φραστική επιθετικότητα τμημάτων του λαού προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Αφενός αν σε εσάς έχει υπάρξει μία επιθετικότητα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε μένα προσωπικά;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι, ενημερωτικά ρωτάμε. Και δεύτερον ποια είναι η θέση της κυβέρνησης επ αυτού του γεγονότος και αν θεωρεί ότι έστω και εν ολίγοις είναι δικαιολογημένη αυτή η φραστική επιθετικότητα των πολιτών απέναντι στο πολιτικό προσωπικό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η φραστική επιθετικότητα δεν συνάδει με τη Δημοκρατία. Αυτό είναι σίγουρο. Ο λαός διαμαρτύρεται, διαδηλώνει, εκδηλώνει την αγωνία του. Και αυτό είναι νόμιμο, θεμιτό και κατανοητό, φυσικά, για τις δύσκολες συνθήκες και τις δύσκολες ημέρες που περνάμε. Το να βάλλεις, όμως, φραστικά κατά πολιτικών προσώπων, ανεξαιρέτως, από μόνες τους αυτές οι ενέργειες αδικούν ακόμα και τα υποτιθέμενα συναισθήματα οργής, αγωνίας και αγανάκτησης, όταν, για παράδειγμα, είδαμε τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Κακλαμάνη, έναν άνθρωπο που είναι ώριμος, μετριοπαθής και έχει παλέψει για τη Δημοκρατία, να προπηλακίζεται από συμπολίτες μας οι οποίοι έτυχε να βρίσκονται εκεί και να του απαγορεύουν, ουσιαστικά, την κυκλοφορία σε έναν πρώην Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος ουδέποτε έχει δώσει δικαίωμα και λαβή.

Από κει και πέρα, εγώ παρόλο που κυκλοφορώ, δεν έχω τύχει τέτοιας αποδοκιμασίας. Μπορώ να σας αναφέρω αντίθετα παραδείγματα. Εκείνο που εκφράζει την αγωνία του κόσμου, είναι να προχωρήσουμε μπροστά ως κυβέρνηση. Η προτροπή που μας δίνει ο κόσμος, είναι να βάλουμε μία τάξη στα πράγματα. Και αυτό το αναφέρω όταν συζητάω με ψηφοφόρους άλλων κομμάτων και με ανθρώπους στους οποίους πλήττεται το εισόδημά τους. Αλλά, το να μπει τάξη στη χώρα μας, νομίζω, ότι πλέον η κοινωνία είναι τόσο ώριμη που το βάζει πάνω από τα προσωπικά και τα οικονομικά του καθενός.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατ αρχάς θέλω να μάθω εάν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο άλλαξε την πτήση του ο κ. Παπανδρέου και θα κάνει μία στάση στο Μιλάνο πριν πάει στη Βηρυτό φεύγοντας από την Μαδρίτη. Και δεύτερον υπάρχει ένα δημοσίευμα σε Σαββατιάτική εφημερίδα, στις «ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ», που λέει ότι πληρώνει για το κτήριο στο οποίο στεγάζεται, ο Συνήγορος του Πολίτη, 1.800.000 ευρώ το χρόνο ενοίκιο στο Βατοπαίδι. Υπάρχει κάποια πρόθεση επαναδιαπραγμάτευσης αυτού του ενοικίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι θέμα, το οποίο δεν γνωρίζω. Θα το δω και θα σας ενημερώσω. Όσον αφορά για την στάση του Πρωθυπουργού στο Μιλάνο, θα υπάρχει συγκεκριμένη ανακοίνωση, αν έχει συναντήσεις.

ΣΠΑΝΟΥ: Θα υιοθετήσετε τη συμβουλή που σας έδωσε ο κ. Σημίτης μέσω της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για επιστροφή των δύο συντάξεων, όπου αυτές κόπηκαν και περαιτέρω μείωση των μη μισθολογικών δαπανών στα υπουργεία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, όταν αποφασίζαμε τα μέτρα και όταν λαμβάναμε αυτές τις σκληρές αποφάσεις, γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά, τι σημαίνει δημοσιονομικά η περικοπή επιδομάτων, περικοπή μέρους του 13ου και 14ου μισθού και τις συνέπειες που έχουν στο βιοτικό επίπεδο του Έλληνα πολίτη. Από κει και πέρα γνωρίζουμε ότι χωρίς αυτές τις περικοπές, υπήρχε άμεσο πρόβλημα δανειοδότησης και υπήρχαν ζητήματα, όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει σε μία πάρα πολύ δύσκολη θέση. Σίγουρα κανείς από εμάς δεν θα ήθελε να περικόπτονται επιδόματα ή μέρος του 13ου και 14ου μισθού. Ήταν, όμως, αναγκαίο. Το στοίχημα για εμάς είναι να αναταχθεί η ελληνική οικονομία, προκειμένου και πάλι ο Έλληνας πολίτης να μπορεί να ανασάνει και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα ζωής του.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Μία διευκρίνιση. Είπατε πριν σε ερώτημα συναδέλφου ότι «όπου διαπιστώνουμε προβλήματα και ελλείψεις θα κάνουμε διορθώσεις και θα το κάνουμε με θάρρος». Αυτό αφορά και τα πρόσωπα της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα πρόσωπα της κυβέρνησης είναι δεδομένα. Όπου πιστεύουμε ότι οι πολιτικές μας χρειάζονται διόρθωση, αυτό το κάνουμε. Ούτως ή άλλως, εμείς έχουμε βάλει στη δημόσια «σφαίρα» θεσμούς, οι οποίοι είναι πρωτόγνωροι, όπως είναι η διαβούλευση και τα άτυπα υπουργικά συμβούλια, για τους οποίους έχουμε κατηγορηθεί, έτσι ώστε να γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση και με τη συμμετοχή των πολιτών, προκειμένου να πάρουμε τελικές αποφάσεις και από τους απλούς πολίτες και φυσικά και από τους ανθρώπους που γνωρίζουν κάθε φορά το αντικείμενο στο οποίο συνδιαλεγόμαστε. Άρα, είναι σαφές ότι εμείς είμαστε ανοιχτοί. Δεν έχουμε αγκυλώσεις, δεν έχουμε δογματισμούς. Το μοναδικό κριτήριο και ο μοναδικός γνώμονας με τον οποίο πολιτευόμαστε και αποφασίζουμε ως κυβέρνηση, είναι το δημόσιο συμφέρον.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Ερντογάν με τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει, δεν καταγράφει παραβιάσεις της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο. Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει ή δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε δώσει το στίγμα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Εμείς ακολουθούμε τη νόμιμη και διεθνή οδό, έτσι ώστε για κάθε παραβίαση και παράβαση του εναέριου χώρου μας και να διαμαρτυρόμαστε αρμοδίως, όπως πρέπει, αλλά και να την κοινοποιούμε και στα διεθνή όργανα αλλά και στους οργανισμούς που μετέχουμε, και φυσικά για εμάς κάτι τέτοιο είναι αδιαπραγμάτευτο. Και γι` αυτό ακριβώς, κάθε φορά που γίνονται παραβιάσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη, υπάρχει και η ανάλογη απάντηση της ελληνικής Πολιτείας.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Για το ΝΑΤΟ; Υφίσταται ή δεν υφίσταται ελληνικός, εθνικός...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο ελληνικός εναέριος χώρος υφίσταται και στο ΝΑΤΟ εντοπίζουμε και παραπέμπουμε τις διαμαρτυρίες μας, για τις παραβιάσεις αυτές.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ερντογάν είπε ότι το θέμα του «casus belli», δηλαδή, της αιτίας πολέμου που έχει κηρύξει η Τουρκία στην Ελλάδα, δεν είναι ένα θέμα που αφορά μονομερώς την Τουρκία. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό που είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, γιατί δεν απαντήθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Δηλαδή, έχει κηρύξει η Ελλάδα τον πόλεμο στην Τουρκία και δεν το γνωρίζουμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω τι εννοεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ούτε μπορώ να σας το πω εγώ. Το θέμα είναι, βέβαια, ότι το «casus belli», κάθε άλλο, παρά συνεισφέρει στην καλή γειτονία μεταξύ των δύο χωρών. Υπάρχουν, όμως, ανοιχτά θέματα, τα οποία είναι προς διαπραγμάτευση, όπως είναι η υφαλοκρηπίδα. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, παγίως, εδώ και χρόνια για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Από εκεί και πέρα, εμείς, ως Ελλάδα, κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα και όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά με τη γειτονική χώρα και το γειτονικό λαό. Είναι στο χέρι της Τουρκίας πλέον να κάνει και εκείνη τα βήματα που θα δείχνουν προς τη δημοκρατία, τα βήματα εκείνα που θέτουν, ως προϋπόθεση για να μπορεί να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, το θέμα και το «μπαλάκι» είναι πλέον στην πλευρά της Τουρκίας.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί επέλεξε ο Πρωθυπουργός να μην απαντήσει απ` ευθείας στον κ. Ερντογάν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς ποιο ερώτημα;

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και στο «casus belli» και στο θέμα του ΝΑΤΟ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εν αντιθέσει με αυτό που λέτε, η διαπίστωση όλων μας, ήταν ότι οι απαντήσεις, ειδικά του Έλληνα Πρωθυπουργού, ήταν ειλικρινέστατες, ήταν απαντήσεις οι οποίες δεν χωρούσαν αμφισβητήσεις. Και εν πάση περιπτώσει και από τις δύο πλευρές καταγράφηκε η άποψη που έχουν για συγκεκριμένα ζητήματα, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε. Εμείς δεν κρύψαμε τίποτε, ούτε κάναμε μια συνάντηση, ούτε οργανώσαμε μια συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών και της τουρκικής αποστολής με τους Έλληνες ομολόγους, η οποία θα κάλυπτε τα ζητήματα. Δεν αποκρύπτουμε τα ζητήματα. Συμφωνίες υπάρχουν σε θέματα όπου έχουμε σύγκλιση απόψεων. Μεταξύ των δύο χωρών, όμως υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Αλλά, το να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης, βήμα προς βήμα, σκαλί προς σκαλί, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και για τους δύο λαούς.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς σχολιάζετε την αντίδραση του κ. Ερντογάν στη συνάντηση με τους Έλληνες δημοσιογράφους και συγκεκριμένα στο κομμάτι των παραβιάσεων που έκανε και κάποιες νουθεσίες προς τα ΜΜΕ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα μπορούσα παρά να τονίσω ότι καθένας έχει την άποψή του για τη λειτουργία του Τύπου και η λειτουργία του Τύπου γνωρίζουμε ότι είναι θέμα δημοκρατίας. Εμείς, εδώ στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να διανοηθούμε να γίνονται συστάσεις στον Τύπο για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται. Κάποιοι, όμως, όπως ο κ. Ερντογάν, προφανώς έχουν διαφορετική αντίληψη. Είναι θέμα της Τουρκίας και του κ. Ερντογάν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 17 May 2010 - 21:00:03 UTC