Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-04-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 263377224

Έκδοση 1

brf2104

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 21 Απριλίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, θέσαμε στους πολίτες τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Μιλήσαμε ειλικρινά και ανοιχτά για τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεγάλες τομές στο φάσμα της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας που απαιτούνται. Αλλαγές που όλοι μας ξέραμε ότι έπρεπε να γίνουν, αλλά δεν τολμήθηκαν, πολλές από αυτές, μέχρι σήμερα.

Τα χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα της χώρας που επιτείνονται από τη σημερινή κρίση που βιώνουμε, με τις γνωστές αιτίες, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αυτών των αλλαγών. Στις πλάτες της σημερινής κυβέρνησης πέφτει το ιστορικό βάρος, χωρίς φόβο, αψηφώντας πολιτικό κόστος, μπροστά στο εθνικό συμφέρον, να αλλάξει δια παντός η εικόνα της χώρας.

Εμείς τολμάμε, προχωράμε σε εκείνες τις αλλαγές που θα καταστήσουν τη χώρα μας μια σύγχρονη, λειτουργική, ισχυρή και φιλική Πολιτεία. Δεν πρέπει σήμερα να ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους, βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος. Πρέπει, με ειλικρίνεια, να θέσουμε επί τάπητος τα προβλήματά μας και με γενναιότητα να τα αντιμετωπίσουμε.

Δεν υπάρχουν εξωτερικοί σωτήρες, αλλά ούτε και κρυφοί εχθροί. Υπάρχουν δεδομένα προβλήματα που διαχρονικά εξέθρεψε η ελληνική Πολιτεία και τα οποία ήρθε η ώρα, με ειλικρίνεια και θάρρος, να τα αντιμετωπίσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουμε και να τα ξεπεράσουμε για το καλό της χώρας και των συμπολιτών μας.

Οι πολίτες σήμερα γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούμε να πορευθούμε με οδηγό την αλόγιστη σπατάλη και την «γκρίζα» οικονομία. Γνωρίζουν και γνωρίζουμε όλοι μας ότι η πορεία των δημοσιονομικών της χώρας μας, όπως εξελισσόταν, με τη δραματική αυτή ανεξέλεγκτη αύξηση, δεν θα ήταν βιώσιμη.

Οι αλλαγές, λοιπόν, που προωθούμε, είναι αφενός ριζικές και αφετέρου απαραίτητες και αναγκαίες. Αναγκαίες, όχι γιατί μας επιβάλλονταν ή μας επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Δ.Ν.Τ., όπως κατά κόρον ακούγεται, αλλά γιατί, χωρίς αυτές, δεν θα επιβιώσει ούτε δημοσιονομικά, αλλά ούτε και κοινωνικά η χώρα.

Προχωρούμε, λοιπόν, άμεσα και μεθοδικά, σε νοικοκύρεμα των δημοσίων δαπανών, με δραστικό περιορισμό των πρωτογενών δαπανών και συνεχείς ελέγχους σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης. Με συνεχή και αποτελεσματική παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στα κυριότερα υπουργεία και ιδιαιτέρως προβληματικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στα μεγάλα νοσοκομεία.

Με το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ενιαίας Αρχής πληρωμής μισθοδοσίας στο Δημόσιο και την αποκλειστική καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από αυτή την Αρχή, κάτι που θεωρείται αυτονόητο φυσικά για τα ευρωπαϊκά κράτη. Αλλά, για τη χώρα μας, δυστυχώς, απαιτείται και γι` αυτό, ισχυρή πολιτική βούληση. Και αυτό θα έχει σύντομα ολοκληρωθεί

Αυτή η κυβέρνηση δίνει πραγματικό αγώνα, ώστε αυτές οι αλλαγές να πιάσουν τόπο και τα αποτελέσματα θα τα βιώσουν οι πολίτες στο άμεσο μέλλον.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Παρακολουθώ το τελευταίο χρονικό διάστημα, το Δ.Ν.Τ., να βρίσκεται σε μια σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με το μηχανισμό στήριξης. Δηλαδή, μας λέει ότι εκείνο κάνει κουμάντο, εκείνο θα θέσει τους όρους και τους κανόνες πάνω στους οποίους θα δανειστούμε και από την άλλη μεριά, να βγαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να λέει ακριβώς το ίδιο από τη δική της μεριά. Πραγματικά, μπορείτε να ξεκαθαρίσετε, ποιος από τους δύο θα κάνει κουμάντο σε αυτό τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που έχει ζητήσει η Ελλάδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να τονίσω το αυτονόητο, ότι εμείς προσφύγαμε στο να υπάρξει, όχι προσφύγαμε για να ενεργοποιηθεί. Εμείς καταφέραμε να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα από μόνο του. Και είναι επίτευγμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες της ευρωζώνης και κατ` επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, πρώτο αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα. Μιλάμε για ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και μόνο και ένα μέρος αυτού του μηχανισμού στήριξης, περιέχει και το Δ.Ν.Τ. Εμείς, όμως, έχουμε να κάνουμε με την ευρωπαϊκή πορεία, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας. Από την Ευρώπη ζητήσαμε να υπάρξει αυτός ο μηχανισμός. Και να επαναλάβω για άλλη μια φορά, ότι δεν ήταν δική μας επιλογή το να υπάρχει το Δ.Ν.Τ. μέσα σε αυτό το μηχανισμό. Είναι απόφαση, όμως της Ευρώπης, των εταίρων μας και εμείς, φυσικά, με αυτή την απόφαση συντασσόμαστε, προκειμένου να έχουμε την εγγύηση, με αυτό τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, της οικονομικής πορείας της χώρας μας. Άρα, δεν τίθεται ζήτημα στο ποιος κάνει κουμάντο. Έχουμε να κάνουμε με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ακόμη και το πλαίσιο είναι κοινό και δεν έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικά πλαίσια. Το πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης είναι ένα, είναι ενιαίο. Σε αυτό βασιζόμαστε και είναι εγγύηση. Γι` αυτό μιλάμε για «δίχτυ ασφαλείας» και για τίποτε άλλο.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Επί τούτου. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να δούμε, να υπάρξουν φαινόμενα στη χώρα μας, όπως υπάρχουν σε άλλες χώρες που έχει μπει το Δ.Ν.Τ. και κάνει κουμάντο στα οικονομικά και στην κυριαρχία της χώρας-κράτους στην οποία έχει επέμβει για να την εξυγιάνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά επειδή συζητείται κατά κόρον και μπορεί να εκφράζεται μεν η αγωνία των πολιτών, μέσα από αυτές τις συζητήσεις, αλλά η ανατροφοδότηση της μετρολογίας και η ανατροφοδότηση ενός κλίματος τρόμου, καθόλου δεν βοηθάει τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τις περιπτώσεις προσφυγής στο Δ.Ν.Τ. άλλων χωρών της Ευρώπης ή εκτός Ευρώπης. Εμείς επαναλαμβάνω απευθυνόμαστε σε έναν διαφορετικό μηχανισμό στήριξης. Εάν χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε αυτό τον μηχανισμό στήριξης θα τον ενεργοποιήσουμε. Δεν θα υπάρχει άμεση προσφυγή στο Δ.Ν.Τ., όπως υπήρξε σε άλλες χώρες. Και μιλάμε για χώρες με τελείως διαφορετικές συνθήκες και με τελείως διαφορετικές προϋποθέσεις δανεισμού. Εμείς οι ίδιοι έχουμε κάνει μια εξαιρετική προεργασία όχι για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, αλλά γιατί αυτές οι αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν, προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να βιώνει την οικονομική της ανεξαρτησία και την υπόστασή της ως εθνικά κυρίαρχη χώρα. Έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό υπόβαθρο, άρα και οι όποιες αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν εάν ενεργοποιήσουμε αυτό τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που βλέπουμε κατά κόρον στις περιπτώσεις των χωρών που προσέφυγαν στο Δ.Ν.Τ.

ΣΠΑΝΟΥ: Αν δεν υπάρχει κάτι φοβερό ή δυσάρεστο στην ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, τότε γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί να υποβάλει το αίτημα και το αφήνει μέχρι τελευταία ώρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έχει αποφασιστεί εάν θα υπάρχει προσφυγή. Αν θα ζητήσουμε ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού στήριξης. Όταν και αν αποφασίσουμε να ζητήσουμε την ενεργοποίηση, θα το κάνουμε στο δέοντα χρόνο, τη δέουσα χρονική στιγμή. Και φυσικά, η καθυστέρηση, όπως λέτε, δεν οφείλεται στο ότι δεν θέλουμε να πάρουμε δυσάρεστα μέτρα. Το χρόνο της ενεργοποίησης του μηχανισμού, εάν ζητήσουμε ενεργοποίηση, τον κρίνουμε με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους, έτσι ώστε να είναι ο πιο δόκιμος χρόνος για την ελληνική οικονομία.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για τη λήψη νέων μέτρων ή αποφασίζει μόνη της για τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, θεωρήσαμε από την αρχή της διακυβέρνησής μας πως θα έπρεπε να τις προωθήσουμε, γιατί η πολιτική, η οικονομία και η κοινωνία χρειάζονται αλλαγές. Και αυτές οι αλλαγές δεν είναι μόνο για να μπορέσουμε να δανειζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο, όπως εν προκειμένω. Είναι αλλαγές που τις χρειάζεται η χώρα μας συνολικότερα. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές ή μαζί με αυτές τις αλλαγές, αναγκαστήκαμε και πήραμε και κάποια επώδυνα μέτρα, που σαφέστατα δεν ήταν επιλογή αυτής της κυβέρνησης. Αυτά τα μέτρα έχουν να κάνουν με μια αναπροσαρμογή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε καλύτερες συνθήκες δανεισμού.

Εμείς είμαστε αυτοί, οι οποίοι αξιολογούμε και χαράσσουμε την πολιτική μας. Είναι, όμως, μια πολιτική που σε διαφορετικές συνθήκες δεν θα είχαμε ως επιλογή για τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι γνωστές σε όλους οι συνθήκες που βρήκαμε, ήταν συνθήκες που το φάσμα και το φάντασμα της χρεωκοπίας φάνταζε ότι είναι κοντά στη χώρα μας. Άρα, εμείς είχαμε υποχρέωση να ανατάξουμε αυτό το πολύ άσχημο κλίμα και αυτή την κατάσταση. Και επειδή μέχρι τώρα έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς αυτό, συνεχίζουμε και οι βασικές μας επιλογές είναι δικές μας. Από κει και πέρα, αναγκαστικά σε κάποια ζητήματα, προσαρμόζουμε την πολιτική μας στις συνθήκες που πρέπει να επικρατήσουν, προκειμένου να έχουμε ένα δανεισμό, ο οποίος θα είναι ο καλύτερος και ο πιο συμφέρον για τη χώρα μας.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε πει ότι εντός του 2010 δεν θα υπάρχουν άλλα μέτρα. Το λέτε κατηγορηματικά αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή, αυτό που κρίνουμε είναι ότι για το 2010 τα μέτρα και οι αποφάσεις που πήραμε είναι αρκετά. Από κει και πέρα, το πρόγραμμα που περιέχεται στο πλαίσιο της σταθερότητας και της ανάπτυξης, είναι τριετές, όπως γνωρίζετε. Για το 2011 και το 2012 θα αναπροσαρμόζουμε την πολιτική μας με βάση τα δεδομένα του χρόνου εκείνου. Αλλά επειδή, επαναλαμβάνω, εμείς ήδη έχουμε κάνει μεγάλα βήματα στη δημοσιονομική εξυγίανση προς αυτή την κατεύθυνση, φαίνεται ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε άλλα μέτρα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Με δεδομένο ότι είπατε στην αρχή ότι θα καθιερωθεί το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και αυτό σύντομα θα ολοκληρωθεί...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ναι. Μήπως επί της ουσίας είναι ένας προάγγελος έτη περαιτέρω μειώσεων των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ενόψει των μέτρων που πρέπει να ληφθούν το 2011 και το 2012;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχει καμία σχέση με μέτρα. Εδώ είναι ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο, πολλές φορές και ακόμη και τώρα όταν το λέμε, κάποιοι μας κατηγορούν ότι είστε έξι μήνες στην κυβέρνηση και γιατί μας αναφέρετε τέτοια προβλήματα. Είναι όμως δεδομένο, γι` αυτό είπα εγώ από την αρχή ότι θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ότι τα πραγματικά προβλήματα τα αποτυπώνουμε και υπάρχει ένα μείζον ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα έπρεπε να μιλάμε. Και το θέμα είναι το εξής: Δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα πόσοι και ποιοι πληρώνονται από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό είναι μια χρόνια παθογένεια, η οποία έχει διογκωθεί με την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπου αυτοί που πληρώνονταν από το ελληνικό Δημόσιο έμπαιναν, όχι απλώς από παράθυρα, με διάφορες μορφές συμβάσεων, με εργασιακές μορφές μαθητείας, όπως ήταν οι συμβάσεις stage που δεν θα έπρεπε να πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο, γιατί θα έπρεπε να πληρώνονται από κοινοτικά προγράμματα. Πάντως, το πρόβλημα είναι συγκεκριμένο και δεδομένο. Ακριβώς αυτό το πρόβλημα εμείς αντιμετωπίζουμε, έτσι ώστε όποιος δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την ενιαία αρχή μισθοδοσίας, πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων, δεν θα πληρώνεται. Κάνουμε μια καταγραφή, η οποία έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Επειδή χθες ακούσαμε όλοι τον σοσιαλιστή κ. Μάρτιν Σουλτς όπου χαρακτήρισε αυτό τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ως απαράδεκτο, θέλω το σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης γι` αυτές τις εξελίξεις και στο Ευρωκοινοβούλιο. Και μια εικόνα, ποια είναι η πρώτη σας εντύπωση από τις επαφές, τις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα με την ελληνική κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, εντυπώσεις δεν μπορεί ακόμη να υπάρχουν, γιατί είναι εν εξελίξει η σημερινή συνάντηση. Μόνο στα γενικά μπορούμε να μείνουμε. Και το γενικό είναι ότι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο τρόπο. Προσπαθούμε να είμαστε αξιόπιστοι στη συνεργασία μας, σε όλη αυτή τη διαβούλευση που γίνεται, που έχει συγκεκριμένο πλαίσιο. Το πλαίσιο είναι οι αποφάσεις του ECOFIN. Από κει και πέρα, εμείς προσπαθούμε να είμαστε οι συνεπέστεροι ως προς αυτή τη διαβούλευση και αυτό κάνουμε.

Είναι σαφές -και το έχουμε πει πολλές φορές- ότι δεν ήταν δική μας επιλογή το να υπάρχει σε αυτό τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ. Εμείς, συμμετέχοντας στις προτάσεις των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, προτείναμε μια λύση, μια πρόταση καθαρά ευρωπαϊκή. Οι αποκλίσεις και οι απόψεις που υπάρχουν ως προς αυτό τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, είναι σεβαστές, αλλά δεν αφορά το να απολογηθούμε εμείς για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης σήμερα, γιατί ακριβώς δεν ήταν δική μας επιλογή. Αυτή καθ` αυτή, όμως, η ύπαρξη ενός μηχανισμού στήριξης, με αυτή τη μορφή και ανεξάρτητα με τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς με τη σύνθεση και τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού, είναι μια σημαντική επιτυχία.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ο κ. Σουλτς δεν είπε για το ΔΝΤ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είπε για το μηχανισμό στήριξης.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Είπε για τα υψηλά επιτόκια με τα οποία θα μας δανείσουν οι κοινοτικοί εταίροι μας, τα μέλη της Ευρωζώνης, το 5%, ότι αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το επιτόκιο με το οποίο τα ίδια αυτά κράτη δανείζονται. Και επειδή ο κ. Σουλτς είναι εξαιρετικός φίλος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ εξ όσων γνωρίζω, θέλω να ρωτήσω, εάν συμμερίζεται η ελληνική κυβέρνηση αυτές τις αιτιάσεις του κ. Σουλτς και αν τις συμμερίζεται, γιατί αποδέχθηκε ασμένως ο κ. Πρωθυπουργός την πρόταση και την απόφαση που έλαβαν, περίπου εν κρυπτώ, η Μέρκελ με τον Σαρκοζί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ασμένως, δεν αποδεχθήκαμε τίποτα. Το είπα και χθες και το επαναλαμβάνω: Εμείς κάναμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα και ο αγώνας αυτός είχε μια συγκεκριμένη κατάληξη, να υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Γιατί ο αγώνας μας δεν γινόταν για τις λεπτομέρειες και για τους όρους λειτουργίας αυτού του μηχανισμού. Γινόταν για να υπάρξει αυτός ο μηχανισμός. Και από τη στιγμή που υπάρχει, θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και πέρα από τη μορφή αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και για το κεκτημένο της κοινοτικής αλληλεγγύης. Πόσο μάλλον όταν από το συγκεκριμένο μηχανισμό διευκολύνονται οι χώρες που έχουν προσωρινά οικονομικό πρόβλημα, όπως είναι η χώρα μας.

Τους όρους, τους διαπραγματευόμαστε. Τους όρους, τους συζητήσαμε και τους συζήτησε όλο το φάσμα των χωρών της Ευρωζώνης και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ήταν στο χέρι μας να διαμορφώσουμε εμείς τους όρους λειτουργίας αυτού του ευρωπαϊκού μηχανισμού σε επίπεδο επιτοκίου. Με τις δυνάμεις που έχουμε και με το κλίμα αναξιοπιστίας που είχαμε παραλάβει από την προηγούμενη κυβέρνηση, προσπαθήσαμε να κάνουμε τα καλύτερα δυνατά, έτσι ώστε οι μορφές δανεισμού να είναι οι καλύτερες μορφές. Από κει και πέρα, το θεωρητικό και το ιδεατό το γνωρίζουμε. Και εμείς συντασσόμεθα και λέμε ότι τα επιτόκια είναι μεγάλα. Από κει και πέρα έχουμε πραγματικά δεδομένα και πάνω σε αυτά τα πραγματικά δεδομένα προσπαθούμε να υλοποιήσουμε της σωτηρία της χώρας μας σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο. Και αυτό θα το πετύχουμε.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Είπατε στην εισαγωγή σας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει ή δεν ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους και ότι δεν βλέπει το δέντρο, χάνοντας το δάσος. Ήθελα να ρωτήσω, εάν αυτό σημαίνει κάτι στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Δηλαδή, αν έχει κλείσει για την κυβέρνηση το θέμα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς συνολικότερα έχουμε μια συγκεκριμένη άποψη: Όσοι διαχειρίζονται τα θέματα της οικονομίας της χώρας μας έχουν την πλέον αυξημένη ευθύνη που θα μπορούσε να έχει δημόσιος ή κρατικός λειτουργός. Όπου υπάρχουν ευθύνες, θα αποτυπώνονται. Και επιτέλους, θα καταλογίζονται σε όσους βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον. Αυτή είναι η γενική αρχή μας και σε αυτή εμμένουμε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω και για να διευκολύνω την κουβέντα, πριν από τρεις ημέρες ήρθε μια είδηση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, του οποίου την ευθύνη έχετε, που αναφέρει ότι οι των ειδήσεων...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, την ευθύνη των ειδήσεων.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Όχι την ευθύνη των ειδήσεων, την ευθύνη του Πρακτορείου. Εν πάση περιπτώσει, η είδηση ήρθε από τη Βουλγαρία και ανέφερε το εξής πολύ απλό: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη, διότι κάποιες συμβάσεις που είχε βάλει στον Προϋπολογισμό χωρίς να υπάρχει προέγκριση του ποσού, έριξε έξω τον Προϋπολογισμό. Με αποτέλεσμα, από 1,9 το έλλειμμα της βουλγαρικής κυβέρνησης να πάει στο 3,9 και να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ευρωπαϊκή της πορεία. Παραπέμφθηκε χωρίς τις συνήθεις διαδικασίες τις δικές μας στη Δικαιοσύνη. Το φέρνω απλά προς διευκόλυνση της συζήτησης. Δηλαδή...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχουν, προφανώς, το νόμο περί ευθύνης υπουργών που έχουμε εμείς.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δηλαδή, ω γέγονε, γέγονε, εδώ στην Ελλάδα; Τελειώσανε, σβήσανε όλα; Δεν θα αναζητηθούν ευθύνες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς αυτό είπα προηγουμένως, ότι όπου υπάρχουν ζητήματα τα αποτυπώνουμε και κανείς δεν θα διαφύγει του καταλογισμού των ευθυνών.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ναι, πώς όμως;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το πώς θα το δούμε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Να ρωτήσω τώρα για το Δ.Ν.Τ.;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για το δέντρο και όχι για το δάσος.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, εδώ το δέντρο αποτελεί μέρος του δάσους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να ρωτήσετε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Λέτε ότι εμείς διαπραγματευόμαστε τώρα με την τρόικα το επιτόκιο. Μόνο αυτό διαπραγματευόμαστε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ δεν είπα ότι διαπραγματευόμαστε μόνο το επιτόκιο. Είπα ότι γίνονται διαβουλεύσεις σε συγκεκριμένο πλαίσιο συγκεκριμένων αποφάσεων.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Μάλιστα. Οι όροι αυτοί οι οποίοι θα συμφωνηθούν ή δεν θα συμφωνηθούν, φαντάζομαι ότι δεν θα ενταχθούν στο γενικότερο πλαίσιο δημιουργίας του μηχανισμού που αποφάσισαν οι ηγέτες. Άρα, αυτός ο μηχανισμός μπορεί να πάρει άλλη μορφή σε μια χώρα που εν δυνάμει αντιμετωπίζει το πρόβλημα της Ελλάδας; Δηλαδή, μπορεί να δούμε έναν μηχανισμό στήριξης - γιατί μιλάμε για μια κατάκτηση- για την Πορτογαλία π.χ. ή για την Ισπανία που να μην συμμετέχει το Δ.Ν.Τ.; Και για να κλείσω, να μην σας απασχολήσω άλλο, η αίσθηση που έχετε, με τις επαφές που έχετε πριν φθάσουμε στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας, βλέπετε να υπάρχει διαφορά προσέγγισης του ελληνικού ζητήματος από το Δ.Ν.Τ. και από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για το τελευταίο θα μου επιτρέψετε να μην σας απαντήσω, γιατί οι διαβουλεύσεις γίνονται ακόμη. Άρα, το να αποκτήσει κανείς αίσθηση είναι παρακινδυνευμένο και πρόωρο.

Για το πρώτο που λέτε, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης είναι συγκεκριμένος και δεδομένος. Τα μέρη που συμμετέχουν είναι συγκεκριμένα. Οι όροι που θα υπάρχουν κάθε φορά, υπάρχει περίπτωση να τροποποιούνται ανάλογα με το ποια χώρα είναι απέναντι, με την φερεγγυότητά της και με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Άρα, μπορούμε να δούμε ένα μηχανισμό στήριξης, αύριο-μεθαύριο, για την Πορτογαλία, χωρίς τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, σας είπα ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, ως προς τη σύνθεσή του, είναι δεδομένος. Αλλά ελπίζουμε βεβαίως, σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης να μη χρειαστεί να προσφεύγει σε τέτοιους μηχανισμούς. Γιατί δεν θα μπορεί να δανείζεται με τον δέοντα τρόπο στις ελεύθερες αγορές. Αυτό ήταν ευχή, βέβαια.

ΝΕΔΟΣ: Είπατε ότι δεν διαπραγματευόμαστε μόνο το επιτόκιο. Δηλαδή, αυτές τις ημέρες οι συζητήσεις που γίνονται με την τριμερή αυτή επιτροπή, ενδεχομένως καταλήξουν και σε μια μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, από το μηχανισμό στήριξης, από αυτό το περίπου 5%;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε λεπτομέρειες, με δεδομένο ότι υπάρχει μια εξέλιξη στις διαβουλεύσεις αυτές, τις οποίες παρακολουθούμε και θα ανακοινώνουμε όταν πρέπει να ανακοινώνουμε.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Από τη στιγμή που η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης είναι μια λύση ultima ratio, δηλαδή, πρέπει να διαπιστωθεί ότι η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ανεπαρκής, υπάρχουν φόβοι στην κυβέρνηση ότι μια τυχόν ενεργοποίησή του θα συνιστά ουσιαστικά ομολογία αναξιοπιστίας προς τις αγορές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το θέμα εμείς προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε εδώ και πολλούς μήνες. Εμείς προσπαθούμε αυτό το κλίμα της απαξίωσης της χώρας μας και της εκτεταμένης αναξιοπιστίας, να το ανατάξουμε και έχουμε φθάσει σε ένα καλό σημείο. Αυτό που προσπαθούμε τώρα, είναι να μπορέσουμε να δανειστούμε όπου και όπως πρέπει, με τους καλύτερους όρους. Άρα, η τυχόν προσφυγή σε αυτόν τον μηχανισμό στήριξης, δεν σημαίνει ότι παραδεχόμαστε, ότι έχουμε ως χώρα, σημεία ή ζητήματα αναξιοπιστίας. Δυστυχώς, εμείς ως χώρα, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας δώσαμε τέτοια σημεία εδώ και πολλά χρόνια. Είμαστε σε αυτό το επίπεδο σε πολύ καλύτερη βαθμίδα αξιοπιστίας, απ` ό,τι ήμαστε πριν από κάποιο χρονικό διάστημα.

ΤΖΑΝΕΤΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είπατε νωρίτερα - αν το σημείωσα σωστά- ότι όποιες αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτές που βλέπουμε να έχουν ληφθεί σε χώρες που προσέφυγαν μόνες τους στο Δ.Ν.Τ. Μπορείτε να γίνεται λίγο πιο συγκεκριμένος; Δηλαδή, ποιες αποφάσεις δεν θα χρειαστεί να ληφθούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως και εσείς προφανώς και όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα μια φιλολογία από παντού, παραφιλολογία θα την χαρακτήριζα τις περισσότερες φορές και ένα θέαμα του τι έγινε σε όσες χώρες παρενέβη το Δ.Ν.Τ. Ζητήματα που δεν θα έλεγα ότι είναι αντικειμενικά υπερβολικά, είναι θέματα που τα ξέρουμε. Η πληροφόρηση, βέβαια, είναι πάντοτε χρήσιμη, αλλά δεν μπορούμε να συγκρινόμαστε με το τι έγινε σε άλλες χώρες. Και να σας πω για παράδειγμα: Ήμουν προχθές σε μια τηλεοπτική εκπομπή, αξιολογότατη, με συνομιλητές οι οποίοι ήταν πολύ υψηλού επιπέδου γνώσεων και αξιοπρέπειας και βγήκε μια κυρία, συνδικαλίστρια, κάνοντας τη δουλειά της βεβαίως, μέχρις ενός σημείου, και αφού είπε τα αιτήματα του κλάδου της, είπε ότι θα γίνουμε Αργεντινή και θα τρέχουμε να κλέβουμε από τα σούπερ μάρκετ κτλ. Αυτό πέρα από το ότι είναι πολύ υπεραπλουστευμένο, πέρα από το ότι αδικεί τους χώρους τους οποίους νομίζουμε ότι αντιπροσωπεύουμε σωστά με αυτό τον τρόπο, είναι και μια πλήρης παραπληροφόρηση. Εάν πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός αξίζει στο να τον βομβαρδίζουμε με μια υποτιθέμενη ενημέρωση, ότι σε λίγο, εάν προσφύγουμε σε αυτό τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, θα ανοίγουμε τα σούπερ μάρκετ για να κλέβουμε επειδή δεν θα έχουμε να φάμε, νομίζω ότι είναι θέμα ευθύνης του καθενός.

Το ποιες διαφορές υπάρχουν, θα σας πω: Εμείς δεν θα αναγκαστούμε τώρα να μιλήσουμε για περικοπή δαπανών, γιατί ήδη τις έχουμε αποφασίσει. Δεν θα αναγκαστούμε τώρα να αποφασίσουμε συμμάζεμα των οικονομικών γιατί ήδη το έχουμε αποφασίσει. Δεν θα αναγκαστούμε να απολογούμαστε για άλλη μια φορά, γιατί έχουμε εκατοντάδες οργανισμούς οι οποίοι δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν Διοικητικά Συμβούλια τα οποία είναι χρυσοπληρωμένα από τους ημέτερους, κάθε φορά, προέδρους και Διοικητικά Συμβούλια, γιατί εμείς δουλεύουμε συγκεκριμένα πάνω σ` αυτό, για να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν. Γιατί εμείς αναγκαστήκαμε να πάρουμε και επώδυνα μέτρα για τον απλό Έλληνα πολίτη, περικόπτοντας επιδόματα. Άρα, στα περισσότερα που ίσως θα μπορούσε να μας ζητήσει το Δ.Ν.Τ., έχουμε να αντιτείνουμε ότι εμείς κάνουμε αλλαγές. Μεγάλες αλλαγές, οι οποίες έχουν βάθος, αλλά και επώδυνα μέτρα που ίσως θα χρειαζόταν να πάρουμε, δυστυχώς όμως, αναγκαστήκαμε να τα πάρουμε, προτού μας τα ζητήσει κανείς.

ΤΖΑΝΕΤΑΤΟΣ: Εάν καταλαβαίνω καλά, η διαφορά μας είναι ότι εμείς προλάβαμε το Δ.Ν.Τ., γι` αυτό δεν μπορούμε να συγκριθούμε με τις χώρες που πήγανε μόνες τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν προλάβαμε το Δ.Ν.Τ., ούτε κάναμε προεργασία για να πάμε στο Δ.Ν.Τ. Γιατί, πρώτα απ` όλα, δεν υπάρχει θέμα προσφυγής στο Δ.Ν.Τ. Εμείς αυτό που κάναμε, είναι να προσπαθούμε να αλλάξουμε τη χώρα μας με μεγάλες και βαθιές αλλαγές, που εάν δεν γινόταν θα συνέχιζε να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στην οικονομία μας, που είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Άρα, έχουμε δημιουργήσει εκείνη την υποδομή, έτσι ώστε να γίνει ένα άμεσο συμμάζεμα της ελληνικής οικονομίας. Άρα, δεν χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα από αυτά που κάνουμε, ούτως ή άλλως.

ΣΠΑΝΟΥ: Τι περιεχόμενο είχαν οι επαφές του Τζωρτζ Σόρος στην Αθήνα; Αναφέρονται σε δημοσίευμα εφημερίδας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εγώ διάβασα ένα δημοσίευμα ότι ο κ. Σόρος έκανε κάποιες επαφές, χωρίς να αναφέρονται πρόσωπα. Δεν το γνωρίζω. Δεν είμαι εκπρόσωπος του κ. Σόρος.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνεί η κυβέρνηση με την καταστρατήγηση του δικαιώματος στην απεργία των ναυτεργατών, που αποφάσισε χθες το μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, κρίνοντας παράνομη την απεργία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση, ούτε συμφωνεί, ούτε διαφωνεί. Είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Απ` όσο γνωρίζω, υπάρχει μια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, που έκρινε την απεργία αυτή και οι αποφάσεις, φυσικά, των ελληνικών δικαστηρίων είναι σεβαστές.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνεί η κυβέρνηση παράνομη την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δημιουργεί πρόβλημα στο έργο της κυβέρνησης; Δημιουργούν πρόβλημα στο έργο της κυβέρνησης οι απεργίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η απεργία είναι συνταγματικό δικαίωμα. Κατοχυρωμένο μάλιστα και από τους κοινωνικούς αγώνες του Έλληνα πολίτη. Το θέμα είναι ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή, η οποία είναι ιδιαίτερη, είναι κρίσιμη και όλοι οι πολίτες αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Αλλά, για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι θέμα δικαιοσύνης. Εμείς δεν μπορούμε να κρίνουμε τι θα έπρεπε να γίνει με αυτή την απόφαση.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Σε σχέση με το προηγούμενο ερώτημα για δημοσίευμα και για πληροφορίες, σχετικά με τη συνάντηση που ίσως να είχε η κ. Κατσέλη με ανώτατο στέλεχος της Goldman Sachs, και αν ναι, το γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή και εγώ ρώτησα την κ. Κατσέλη, η απάντηση της κ. Κατσέλη εμπεριέχει ακριβώς ό,τι έγινε. Με το στέλεχος αυτό, τον κ. Σάδερλαντ, νομίζω, η κ. Κατσέλη γνωριζόταν με την προηγούμενη ιδιότητά του, ως σύμβουλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για θέματα μετανάστευσης και ότι συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα. Της ζήτησε, απ` όσο γνωρίζω, να έχει μια ενημέρωση για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και δεν έγινε καμία συζήτηση για την Goldman Sachs, στην οποία φέρεται ότι είναι στέλεχος. Και αυτή είναι μια απάντηση που μας καλύπτει, φυσικά.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω στον απόηχο της συνέντευξης του κ. Βγενόπουλου και των όσων είπατε χθες: Yπάρχει θέμα για την κυβερνητική πλειοψηφία τελικά να κληθεί ο κ. Κόκκαλης στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens; Και ένα δεύτερο: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά του κ. Βγενόπουλου, που έδωσε εκείνη την περίοδο στο υπουργείο Αιγαίου για την αναδάσωση στη Σάμο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γι` αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Βγενόπουλος υπάρχει αναλυτική απάντηση από τον κ. Σηφουνάκη, ο οποίος κατηγορηματικά, όπως σας είπα και χθες, ισχυρίζεται -και φυσικά το ισχυρίζεται βασιμότατα- ότι δεν έχει πάρει ούτε δραχμή απ` αυτά που έδωσε ή δεν έδωσε ο κ. Βγενόπουλος, δεν το γνωρίζω αυτό. Δεν του προσκόμισε κανένα παραστατικό. Ο κ. Σηφουνάκης συναντήθηκε με τον κ. Βγενόπουλο, ύστερα από δικό του αίτημα. Τον δέχθηκε τότε ως υπουργός Αιγαίου και όπως είχε υποχρέωση. Συζήτησαν για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές και από εκεί και πέρα διαβουλεύθηκε με έναν δήμαρχο από τη Σάμο. Ο κ. Σηφουνάκης ούτε πήρε, ούτε έχει καμία σχέση με τα χρήματα που ισχυρίζεται ο κ. Βγενόπουλος.

Όσον αφορά τον κ. Κόκκαλη, οι εξεταστικές επιτροπές αποφασίζουν για την κλήση μαρτύρων, κατά το δοκούν. Και όταν αναφέρω κατά το δοκούν, από το τι προκύπτει από τις μέχρι τότε εξετάσεις και από το τι υλικό έχουμε επεξεργαστεί, έτσι ώστε να προκύψει ότι θα πρέπει να κληθεί ο συγκεκριμένος μάρτυρας. Άρα, η συγκεκριμένη εξεταστική επιτροπή θα αποφασίσει εάν χρειάζεται να κληθεί και ο κ. Κόκκαλης.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Παρά ταύτα κ. Εκπρόσωπε, ο κ. Βγενόπουλος παρουσίασε απόδειξη ότι κατέθεσε το 2001 στο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 50 εκατ. δραχμών. Λέτε ότι δεν γνωρίζει ο κ. Σηφουνάκης, δηλαδή ότι δεν παρέδωσε κάτι στον κ. Σηφουνάκη; Αυτό λέτε εσείς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από όσο γνωρίζω και από την προσωπική μου εμπειρία, με την νομική μου ενασχόληση, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μπορεί να πάει να καταθέσει ο οποιοσδήποτε, οτιδήποτε ποσό για οποιαδήποτε αιτία. Το ότι τα κατέθεσε στο Παρακαταθηκών και Δανείων ο κ.Βγενόπουλος, ουδόλως μπορεί να συνδεθεί με χρήματα που δήθεν έλαβε ο κ. Σηφουνάκης, έτσι όπως ισχυρίζεται ο κ. Βγενόπουλος. Άρα, νομίζω, ότι αυτό από μόνο του τα λέει όλα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα. Αν έχετε την καλοσύνη μπορείτε να μου πείτε το δικό σας σχόλιο για ένα χθεσινό συμβάν. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο υπουργός Άμυνας κ. Βενιζέλος, κατηγόρησε τον δημοσιογράφο του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» ότι με τις ερωτήσεις του βλάπτει το δημόσιο συμφέρον για την υπόθεση των υποβρυχίων. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η κυβέρνηση συμμερίζεται τέτοιου είδους προσεγγίσεις και συμπεριφορές από υπουργούς της ή απλώς αυτή η συμπεριφορά του υπουργού ήταν μία έτσι, ή απλώς απέτιε τιμή στην σημερινή επέτειο προς τιμή του «γύψου».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο «γύψος» πολύ κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες εδώ. Μάλλον λόγω της μαύρης επετείου...

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μήπως, λόγω της κυβέρνησης και της συμπεριφοράς των υπουργών...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το σημείο αυτό ...

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μήπως λέω, λόγω της συμπεριφοράς των υπουργών; Συγχωρήστε με για τη διακοπή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το σημείο αυτό δεν το γνωρίζω στο ότι υπήρξε αιτίαση ότι βλάπτει το δημόσιο συμφέρον ο κ. Πολάτος. Γνωρίζω όμως την ουσία της συζήτησης και πραγματικά αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος - απαντώντας στην ουσία - είναι η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα αυτή έχει να κάνει με το χειρισμό μίας υπόθεσης, η οποία καλύπτει πλήρως το δημόσιο συμφέρον της χώρας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά μου είναι λίγο εντυπωσιακό να μην γνωρίζετε ότι υπουργός χθες είπε στον δημοσιογράφο...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, εγώ έχω έναν διάλογο...

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Λέει, συγκεκριμένα, ότι με τις ερωτήσεις του ο δημοσιογράφος βλάπτει το δημόσιο συμφέρον...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή δεν το βρίσκω, για αυτό σας το λέω.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Και μάλιστα, δεν έχω μπροστά μου τη συνέντευξη, την έχω δει, όμως, πέντε φορές. Επίσης, υπαινίχθηκε σαφώς ο κ. Βενιζέλος - γιατί ξέρουμε όλοι ελληνικά, όχι, ίσως, μόνο ο κ. Βενιζέλος - ότι με τις ερωτήσεις του ο κ. Πολάτος υπονοεί ότι πρέπει να αφεθούμε στα συμφέροντα των Γερμανών και των Αράβων, που έχουν τα ναυπηγεία, δηλαδή. Μήπως σε αυτά τα συμφέροντα, θέλουν να αφεθούμε και όσοι πήγαν στο Άπου Ντάμπι, για κυβερνητική αποστολή; Εάν, δηλαδή, το αφήνει αυτό ένας δημοσιογράφος, αν το υπονοεί ένας δημοσιογράφος, γιατί να μην το υπονοεί ή να το εννοεί, ακόμη καλύτερα, μία κυβερνητική αποστολή, στην οποία συμμετείχε η κ. Κατσέλη, ο κ. Παμπούκης και ο αδερφός του Πρωθυπουργού, ο κ. Νίκος Παπανδρέου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η προσέλκυση επενδύσεων σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, είναι σημαντική και μάλιστα όταν γίνεται με όρους εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Άρα, αυτή η αποστολή ήταν σαφέστατη υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Ως προς το άλλο, επειδή έχω τους διαλόγους μπροστά μου, δεν βρίσκω να υπάρχει τέτοιο σημείο που να αναφέρει ότι ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον δημοσιογράφο. Αλλά αυτό που μπορώ να σας απαντήσω τώρα, είναι η ουσία. Και η ουσία είναι ότι γίνεται καλύτερη δουλειά από το υπουργείο Άμυνας στη συγκεκριμένη υπόθεση και με τον καλύτερο τρόπο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εντάξει, για την καλύτερη δουλειά από το υπουργείο Άμυνας. Θα τα πούμε. Του είπε, επίσης, ότι δίνει μία μάχη οπισθοφυλακής. Εντυπωσιάζομαι άμα δεν έχετε το απόσπασμα. Εκτός αν δεν σας το έστειλε ο κ. Βενιζέλος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, εγώ μπορώ και τα βρίσκω και μόνος μου. Και δεν βρίσκω τέτοιους διαλόγους.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτοί οι διάλογοι έγιναν. Εν πάση περιπτώσει, προφανώς δεν θα θέλατε να φτάσετε στο σημείο, στη δύσκολη θέση να «αδειάσετε» τον υπουργό που συμπεριφέρεται έτσι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αλλά, να σας πω κάτι: Μπορεί να έχετε και την δημοσιογραφική και την συναδελφική ευαισθησία σας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Καμία ευαισθησία...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ... αυτό είναι θεμιτό. Αλλά το να σχολιάσω έναν διάλογο, ο οποίος γίνεται επ ευκαιρία μιας συνέντευξης Τύπου, δεν το θεωρώ και δόκιμο, εκτός από το αν αφορά την ουσία, προς απάντηση επί της ουσίας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε τουλάχιστον υπόψη σας ότι ο κ. Βενιζέλος είπε χθες ότι η νέα σύμβαση του υπέγραψε η κυβέρνηση για την παραλαβή των υποβρυχίων σε πολλά θέματα αποκλίνει της κείμενης νομοθεσίας; Και θέλω να ρωτήσω εάν ισχύει έτσι έχουμε μία κυβέρνηση που αποκλίνει της κείμενης νομοθεσίας, τελικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Διάβασα αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος, ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν καλύπτει αυτή τη σύμβαση, όχι υπό την έννοια ότι αυτή η σύμβαση είναι μη νόμιμη ή παράνομη, αλλά ότι υπάρχουν όροι αυτής της σύμβασης, οι οποίοι δεν εμπεριέχονται στην ισχύουσα νομοθεσία. Και αυτοί οι όροι είναι σημαντικοί. Είναι όροι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και ακριβώς για αυτό τον λόγο αυτή η σύμβαση θα προσλάβει και τον τύπο του τυπικού νόμου, που σημαίνει ότι η νομιμότητα θα διασφαλιστεί για αυτή τη σύμβαση με τον καλύτερο τρόπο. Η απόκλιση από την ισχύουσα νομοθεσία δεν σημαίνει ότι είναι παράνομη η σύμβαση. Σημαίνει ότι θα πρέπει, ελλείψει νομοθετικής πρόβλεψης για συγκεκριμένα ζητήματα, να υπάρχει νομοθετική συμπλήρωση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εντάξει, συνήθως απόκλιση λέμε από την «πίσω πόρτα» την παρανομία. Εν πάση περιπτώσει κ. Εκπρόσωπε, επειδή θέλετε και την ουσία. Αυτό το υποβρύχιο που γέρνει - που λένε ότι γέρνει - και για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος, έπρεπε να παραληφθεί τον Ιανουάριο του 2006, σύμφωνα με την αρχική σύμβαση. Συνέβη, λοιπόν, το εξής πάρα πολύ απλό: η προηγούμενη κυβέρνηση δια του προηγούμενου υπουργού κ. Μεϊμαράκη το παρέλαβε. Συμβαίνουν, λοιπόν, δύο πράγματα. Ή το υποβρύχιο είναι εντάξει και κακώς δεν το παρέλαβε ο κ. Μεϊμαράκης και το παραλαμβάνει αυτή η κυβέρνηση και άρα ο κ. Μεϊμαράκης στέρησε ένα χρήσιμο εργαλείο από την εθνική άμυνα της χώρας ή συμβαίνει το άλλο, δηλαδή είχε δίκιο ο κ. Μεϊμαράκης που δεν το παρέλαβε και κακώς το παραλαμβάνετε. Τι από τα δύο; Και αν έχετε εσείς δίκιο θα πάτε τον κ. Μεϊμαράκη σε Εξεταστική Επιτροπή για αυτές του τις ευθύνες; Να μην δίνει, δηλαδή, ένα χρήσιμο εργαλείο για την εθνική άμυνα της χώρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ, αυτό που έχω να πω - επειδή το έχουμε και άλλη φορά συζητήσει το θέμα - είναι ότι αυτό το υποβρύχιο για να παραληφθεί με τους καλύτερους όρους είναι θέμα μίας γενικότερης συμφωνίας, δεν είναι μόνο το υποβρύχιο αυτό. Υπάρχει απόφαση και ισχυρή γνωμοδότηση εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι λένε ότι το υποβρύχιο αυτό είναι αξιόπιστο. Από κει και πέρα υπάρχει μία βούληση για μεταπώληση. Αυτά όμως εμπεριέχονται στο χειρισμό της κυβέρνησης για την χρήση αυτών των συστημάτων και συγκεκριμένα των υποβρυχίων με όρους καλύτερης εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με συγχωρείτε, εάν είναι αξιόπιστο το υποβρύχιο, δεν θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες του κ. Μεϊμαράκη τότε; Γιατί δεν κάνετε μια Εξεταστική Επιτροπή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Εξεταστική Επιτροπή δεν γίνεται για οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή μας. Υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι. Εάν όμως υπάρχουν ευθύνες και όπου υπάρχουν, επαναλαμβάνω ότι γενική αρχή μας είναι να καταλογίζονται.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Και ένα τελευταίο. Από τη στιγμή που έχετε τη βούληση για μεταπώληση, η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχει εκεί ένα πρόβλημα, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν θα μετατρέψετε την κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας σε εμπορική αντιπροσωπεία των Γερμανών, να αγοράζει και να μεταπωλεί αμέσως σε υποβρύχια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμπορική αντιπροσωπεία σημαίνει ότι εξυπηρετούμε συγκεκριμένα συμφέροντα με κάποιο όφελος, ίσως και δικό μας. Αυτό, ίσως να γινόταν σε άλλες εποχές. Ο χειρισμός του όλου ζητήματος από τη σημερινή κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά εμπορική αντιπροσωπεία είναι. Γιατί τους όρους που βάζουμε, ακόμη και σε αυτή τη σύμβαση που είπατε προηγουμένως, είναι όροι οι οποίοι είναι προς το δημόσιο συμφέρον, είναι όροι αξιολογότατοι και πρωτόγνωροι για την αγορά οπλικών συστημάτων. Γνωρίζουμε όλοι τι γινόταν σε αυτό το επίπεδο. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το σταματήσουμε. Από κει και πέρα, όμως, η μεταπώληση οπλικών συστημάτων ή πλοίων ή υποβρυχίων είναι μια μεθόδευση που είναι νομιμότατη και δεν σημαίνει ότι γινόμαστε εμπορικοί αντιπρόσωποι κανενός.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός την άρση του Καμποτάζ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ΣΕΤΕ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ανακοίνωση. Εάν γίνει, θα ενημερωθείτε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 21 April 2010 - 16:31:53 UTC