Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-04-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 262166567

Έκδοση 1

brf1404

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 14 Απριλίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Τις ημέρες αυτές συζητείται διεξοδικά στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ σε λίγο αναμένεται να ψηφιστεί επί της αρχής. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σηματοδοτεί μια πραγματική αλλαγή στις σχέσεις του κράτους με τους πολίτες. Μέχρι σήμερα είχαμε το μοναδικό φαινόμενο, πολλές επαγγελματικές ομάδες να φορολογούνται κατά το δοκούν, ενώ η φοροδιαφυγή σε πολλά ελεύθερα επαγγέλματα ήταν - δυστυχώς- ο κανόνας. Βλέπαμε τον κακώς νοούμενο πλουτισμό να μένει χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, σχεδόν ατιμώρητος.

Ήταν και είναι απαίτηση των πολιτών, αυτή η κατάσταση να σταματήσει. Και σταματά με το νέο φορολογικό σύστημα, που αποκαθιστά τη φορολογική δικαιοσύνη, επιβραβεύει τον έντιμο φορολογούμενο πολίτη, τον συνεπή, ενώ ελέγχει και τιμωρεί αυτόν που προσπαθεί να εξαπατήσει τους συμπολίτες του κυρίως και την Πολιτεία. Αυτή είναι η μια όψη του φορολογικού.

Η άλλη όψη του αποκαθιστά τη φερεγγυότητα του ίδιου του κράτους απέναντι στους πολίτες, μέσω της δικαιότερης κατανομής των φόρων, τις τομές, τους νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με τους οποίους θα γίνονται και οι διασταυρώσεις των στοιχείων. Και φαίνεται ξεκάθαρα σε όλους, η ισχυρή βούληση της Πολιτείας να πατάξει φαινόμενα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Κάνουμε έτσι, ως κοινωνία, ένα βήμα μπροστά, προς την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης που είναι και το ζητούμενο και τη διαμόρφωση μιας συλλογικής φορολογικής συνείδησης.

Αντιλαμβανόμαστε, φυσικά, ότι δεν μπορούμε να λύσουμε με ένα νομοθετικό κείμενο όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Θέτουμε, όμως, ισχυρότατες βάσεις για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων και μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, δεσμευτήκαμε ως κυβέρνηση, από την πρώτη ημέρα, ότι τα ζητήματα της Παιδείας θα αποτελούν από τις πρώτες μας προτεραιότητες, το πρώτο μας μέλημα και πως θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία, παρά τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία.

Αυτό ακριβώς πράξαμε με την παρουσίαση, χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο, του πολυνομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της Παιδείας, με το οποίο για πρώτη φορά, εδώ και δεκαετίες, δρομολογούνται σημαντικότατες τομές σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

Μέσα από σοβαρή και εντατική διαβούλευση, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και πλήθος πολιτών, θέτουμε σταδιακά τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα των ωρομισθίων, που αποτελούσαν τον τελευταίο κρίκο της εργασιακής αλυσίδας. Αναμορφώνουμε τον εργασιακό βίο και το προφίλ του παιδαγωγού από την εισαγωγή του στο λειτούργημα, αλλά και κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Επιπλέον εισάγουμε, την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και την κοινωνική λογοδοσία απέναντι σε γονείς και σε πολίτες. Διασφαλίζουμε έτσι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη συνεχή εγρήγορση του εκπαιδευτικού που θα αναλάβει τη μόρφωση και την κοινωνικοποίηση των παιδιών μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πολυνομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη τη δυσχερή οικονομική συγκυρία και συνεισφέρει στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση, για τη συγκράτηση των δαπανών.

Στα αγροτικά ζητήματα, με το νέο πλαίσιο που προωθούμε, αναδιοργανώνουμε τον αγροτικό χώρο, με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Δημιουργούμε μια νέα βάση δεδομένων, όπως είναι το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ουσιαστική παρακολούθηση της αγροτικής δραστηριότητας και η στήριξή της, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα.

Εργαζόμαστε πραγματικά και ουσιαστικά σε όλα τα μέτωπα. Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, συσσωρευμένα προβλήματα. Αλλάζουμε παγιωμένες νοοτροπίες δεκαετιών και ριζωμένες οπισθοδρομικές αντιλήψεις. Αυτή είναι η απαίτηση των πολιτών και γι` αυτό δίνουμε καθημερινή μάχη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του, στο Υπουργικό Συμβούλιο, αν δεν κάνω λάθος, να μην κάνουν δηλώσεις για θέματα που δεν γνωρίζουν, να ενημερώνουν και να μην προκαλούν τέτοιου είδους προβλήματα με διάφορες εμφανίσεις τους. Μπορείτε να μου πείτε, από ποιους υπουργούς, ο Πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος για τέτοιου είδους συμπεριφορές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε μια σύσταση και μια γενικότερη αναφορά. Κάθε υπουργός έχει την ευθύνη του έργου του και οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης κάνουν μια εξαιρετικά σκληρή δουλειά, που σημαίνει ότι έχουν πολύ πιο αυξημένη ευθύνη.

Υπάρχει ένα θέμα με την οικονομία μας το τελευταίο διάστημα. Δηλώσεις που γίνονται ή που δεν γίνονται και αποδίδονται σε υποτιθέμενα ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, ανωνύμως, δίνουν ευκαιρίες, δικαιολογίες και προφάσεις σε κάποιους, να υπονομεύσουν την ελληνική οικονομία. Σε αυτά τα πλαίσια έγινε και η αναφορά από τον Πρωθυπουργό, έτσι ώστε να μη δίνουμε δικαιώματα σε κανέναν για να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Προφανώς, θα διαπίστωσε ότι κάποιοι κάνουν άστοχες δηλώσεις, πάντως. Έτσι δεν είναι; Αλλιώς, γιατί να πει το αυτονόητο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη διαπίστωση. Σας ανέφερα προηγουμένως ότι και από δηλώσεις που σε διαφορετικές εποχές δεν θα είχαν τη συγκεκριμένη βαρύτητα και θα ήταν στα πλαίσια των δηλώσεων και των αγωνιών κάθε πολιτικού, δίνονται αφορμές και ευκαιρίες για κάποιους, να τις χρησιμοποιούν και να έχουμε τα αποτελέσματα που είδαμε τελευταία.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Είπατε πριν ότι το φορολογικό σηματοδοτεί μια πραγματική αλλαγή της συμπεριφοράς του κράτους προς τους πολίτες. Και επειδή ακούσαμε και χθες τον υπουργό Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου και έχει αναφερθεί και στο παρελθόν και από τον κ. Πάγκαλο ότι θα περικοπούν οι συμβασιούχοι κατά 30%, θέλω να σας ρωτήσω, εάν θα το πείτε στους συμβασιούχους, θα ενημερώσετε τους συμβασιούχους, ώστε να προγραμματίσουν τις ζωές τους; Επίσης, χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, επανέλαβε κάτι που είχε πει ο κ. Πάγκαλος, ότι το καλοκαίρι όσες υπηρεσίες συγχωνευθούν ή καταργηθούν και πάψουν οι μόνιμες θέσεις, παύει αυτομάτως και η θέση. Θα ενημερώσετε τους πολίτες νωρίτερα, να προγραμματίσουν τις ζωές τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς τους συμβασιούχους, γνωρίζουμε ότι είναι ένα εργασιακό φαινόμενο, το οποίο πρώτα απ` όλα αδικεί τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά δημιουργεί και στρεβλώσεις στην εργασία και στις υπηρεσίες που προσφέρονται στο κράτος. Είναι γνωστό ότι εδώ και δεκαετίες, χρησιμοποιώντας τους συμβασιούχους και τις πολύ ελαστικές μορφές εργασίας, νόμιμες και μη νόμιμες, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος, υπήρχε μια εκμετάλλευση και των εργαζομένων, αλλά δεν υπήρχε και η συγκεκριμένη αποδοτικότητα στο δημόσιο, πέραν του ότι υπήρχε και μια στρέβλωση και στην κατανομή των δαπανών. Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι εξαιρετικά αρνητικό το ότι δεν γνωρίζουμε πόσοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι και μόνιμοι, αμείβονται από το ελληνικό δημόσιο. Άρα, είναι υποχρέωση αυτής της κυβέρνησης να νοικοκυρέψει τα πράγματα. Είναι υποχρέωση να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε τουλάχιστον να γνωρίζουμε, πόσοι πρέπει να πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο και πόσοι δεν πρέπει να πληρώνονται. Στα πλαίσια αυτά, γίνεται και θα γίνει μια αξιολόγηση - και το έχουμε πει από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής μας- των αναγκών του Δημοσίου για το ποιες συμβάσεις θα πρέπει να εξακολουθήσουν και ποιες είναι αναγκαίες, έτσι ώστε να παραταθούν ή να λάβουν άλλες μορφές παροχής υπηρεσιών προς το ελληνικό δημόσιο. Αυτό θα γίνει με προσεκτικά βήματα. Θα γίνει με μια εξαιρετική, νόμιμη μεθόδευση, έτσι ώστε και οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν το εργασιακό τους μέλλον, που είναι πάρα πολύ σημαντική παράμετρος, αλλά και το κράτος - επιτέλους- να δημιουργήσει κανόνες εργασίας μέσα στους ίδιους τους κόλπους του.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Εξετάζετε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα καταργηθούν οι θέσεις τους ή εξετάζετε μετατάξεις; Θα απολυθούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και δεν εξετάζουμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Απλώς, εάν καταργηθούν κάποια νομικά πρόσωπα ή κάποιοι οργανισμοί και φορείς θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα, έτσι ώστε και με μετατάξεις να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου. Φυσικά πρώτο μας μέλημα είναι να κατοχυρώσουμε την εργασιακή θέση αυτών των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα, όμως, το κριτήριο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε και σε αυτή την περίπτωση - και είναι το μοναδικό και ισχυρότερο μάλλον κριτήριο- είναι το δημόσιο συμφέρον, το οποίο θα υπηρετηθεί με τον καταλληλότερο τρόπο.

ΣΕΓΚΟΣ: Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσε εκ νέου θέμα άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, προχθές. Απηχεί αυτό τις επίσημες κυβερνητικές θέσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν έθεσε θέμα άρσης της μονιμότητας. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα από την κυβέρνηση. Προφανώς, οι συζητήσεις που γίνονται είναι στα πλαίσια αυτών που ανέφερα προηγουμένως, γιατί κάποτε θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με το ελληνικό δημόσιο, με τους εργαζόμενους, με το πώς παρέχουν την υπηρεσία τους, με το ποιοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ελληνικό δημόσιο, πώς πληρώνονται και με ποιους τρόπους πληρώνονται. Και αυτό είναι η στοιχειώδης υποχρέωση μιας δίκαιης κυβέρνησης.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε υπουργέ, θέλετε να μας πείτε, ότι εδώ και έξι μήνες ακόμη δεν έχετε μάθει ποιοι δουλεύουν στο Δημόσιο; Πόσο πρέπει να πάει, ένα χρόνο για να μάθετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς προσπαθούμε και θα βάλουμε τέλος στις παθογένειες και στα απαράδεκτα φαινόμενα που επικρατούν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Από την πρώτη στιγμή εργαζόμαστε γι` αυτό. Από την πρώτη στιγμή, ειδικά το υπουργείο Εσωτερικών συλλέγει στοιχεία σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία τα οποία απασχολούν δημοσίους υπαλλήλους, έτσι ώστε με προσεκτικά βήματα, προσπαθώντας να κρατήσουμε ισορροπίες, προσπαθώντας να κρατήσουμε και να τηρήσουμε, να σεβαστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, να έχουμε ισχυρές αποφάσεις. Και βεβαίως, αποφάσεις που δεν θα αφορούν μόνο τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αλλά το μέλλον των δημοσίων υπηρεσιών. Και αυτό θέλει προσοχή και σεβασμό. Και αυτό κάνουμε γιατί δεν εργαζόμαστε για δύο και για τρεις μήνες, εργαζόμαστε ώστε να αλλάξουμε την παγιωμένη κατάσταση πολλών δεκαετιών.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επ` αυτού. Σας ρώτησε ο συνάδελφος πότε θα ξέρει η κυβέρνηση - απ` τη στιγμή που δεν ξέρει, προφανώς, μέχρι τώρα- πόσοι δουλεύουν στο δημόσιο τομέα. Τι «ισορροπίες»; Απαντήσατε για ισορροπίες, απαντήσατε για διάφορα άλλα θέματα. Πότε θα ξέρετε πόσοι δουλεύουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα είναι πολλών μορφών εργασίας, πολλών ταχυτήτων, πολλών ειδικοτήτων, πολλών πράξεων -νόμιμων και μη νόμιμων- πρόσληψης. Ακριβώς, πάνω σε αυτά εμείς εργαζόμαστε με προσοχή, έτσι ώστε αποκαθιστώντας τη νομιμότητα και επαναλαμβάνω με τελικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, να βγάλουμε μια άκρη - και θα τη βγάλουμε σύντομα- στο ελληνικό δημόσιο.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκεται η χώρα μας από το να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε τονίσει, πολλές φορές και το επαναλαμβάνω, ότι έχουμε ως σκοπό να δανειζόμαστε από την ελεύθερη αγορά με τις καλύτερες συνθήκες δανεισμού. Εμείς βλέπουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τον οποίο θεωρούμε ότι είναι μεγάλη επιτυχία, ως δίχτυ ασφαλείας και έτσι τον αντιμετωπίζουμε, μέχρι στιγμής. Θα προσπαθήσουμε και θα προσπαθούμε να δανειστούμε με καλύτερους όρους από την αγορά. Φυσικά, εάν χρειαστεί, θα ενεργοποιήσουμε αυτό το μηχανισμό στήριξης.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω και εγώ, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή και αν τελικά θα έχουμε Εξεταστική για το θέμα της οικονομίας και της διακυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε και που μπορώ να σας πω ως γενική αρχή είναι να αποκαθιστούμε τη νομιμότητα προς χάρη του δημόσιου συμφέροντος και όπου έχουμε στοιχεία, ενδείξεις ή όπου κρίνουμε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν ευθύνες πολιτικών προσώπων, θα ενεργοποιούνται και Εξεταστικές Επιτροπές. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί ούτε μπούσουλα, αλλά ούτε και αυτοσκοπό. Εμείς έχουμε να κάνουμε με την πραγματική οικονομία. Με τη μάχη που δίνουμε για την πραγματική οικονομία. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας αυτή την εποχή, αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα που διανύουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι από το Σύνταγμα και από το νόμο, όπου υπάρχουν στοιχεία παράνομων και μη νόμιμων ενεργειών των κρατικών λειτουργών, να τα διερευνούμε με το δέοντα τρόπο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, από μια συνάντηση που έγινε σήμερα ανάμεσα στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και στους επικεφαλής των εφοριών, φάνηκε ότι οι περισσότερες εφορίες έχουν βγει εκτός τόπου. Πώς τότε εσείς θα μπορέσετε να υλοποιήσετε τις προδιαγραφές του Προγράμματος Σταθερότητας, όταν τα έσοδα εκτροχιάζονται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν συμμερίζομαι ότι εκτροχιάζονται τα έσοδα. Το ερώτημά σας έχει δύο παραμέτρους. Πρώτον, ότι προσπαθούμε με την εισαγωγή αυτού του νέου φορολογικού συστήματος, να κάνουμε ακριβώς αυτό: Να αποκαταστήσουμε τη δράση της κρατικής μηχανής, να θεσπίσουμε νέους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, να ενεργοποιήσουμε ήδη θεσμοθετημένους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, έτσι ώστε επιτέλους αυτοί οι οποίοι οφείλουν να καταβάλουν τους φόρους τους, να τους καταβάλουν. Και γι` αυτό, γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, γνωρίζοντας και στο τι δύσκολες οικονομικά εποχές ζούμε. Από εκεί και πέρα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο και φυσικά δεν υλοποιείται αυτόματα. Γι` αυτό ακριβώς γίνονται και αυτές οι συναντήσεις. Γιατί θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που θα συμβάλλουν - και έχουν υποχρέωση να συμβάλλουν- στην ταχύτερη και ουσιαστικότερη υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.

Αλλά από τους δείκτες που έχουμε, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι αυτό το Πρόγραμμα τρέχει με τον καλύτερο τρόπο. Φυσικά, βρισκόμαστε στην αρχή και βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε ακόμη περισσότερο, παρά τις ελλείψεις της κρατικής μηχανής και τις παθογένειες τις οποίες αντιμετωπίζουμε.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση τι αναμένει από την αποψινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά; Ελπίζει ακόμη στη συναίνεση ή υπάρχει μια άλλη στρατηγική την οποία θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Σαμαράς κάλεσε δημοσίως τον Πρωθυπουργό να τον ενημερώσει για την οικονομία και για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε αυτή την πρόσκληση και θα γίνει αυτή η ενημέρωση. Μια θεσμική ενημέρωση, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά και έτσι όπως επιθυμούν και ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο κ. Σαμαράς. Από εκεί και πέρα, ως προς τη συναίνεση, εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι, εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχει αποκαλυφθεί η πραγματική κατάσταση, λέγαμε ότι απαιτείται συναίνεση, γιατί οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες. Άρα, είναι στο χέρι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και όλης της αντιπολίτευσης, να αντιληφθεί και το μέγεθος των ευθυνών της -προηγούμενων και τωρινών και νυν ευθυνών- έτσι ώστε να μπορέσουμε ως χώρα να βγούμε από αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Δηλαδή, ο κ. Παπανδρέου μπορεί να ζητήσει συναίνεση από τον κ. Σαμαρά για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν απαιτείται συναίνεση του κ. Σαμαρά για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Η συναίνεση είναι ένα διαρκές ζητούμενο και μια διαρκής πρόσκληση από τον Πρωθυπουργό. Εναπόκειται στα κόμματα της αντιπολίτευσης, εάν τη δέχονται και αν συναισθάνονται την πολύ μεγάλη ευθύνη που έχουν.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα. Ήθελα να σας πω ότι σήμερα είχαμε κάποιες δηλώσεις του πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοραντή, στο BHMA FM, ο οποίος είπε ότι μετά την επίθεση στην Αμερικανική Πρεσβεία τον Ιανουάριο του 2007, με εντολή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Πολύδωρα, η παρακολούθηση του Μαζιώτη πέρασε από την ΕΥΠ στην Αντιτρομοκρατική και όπως είπε δεν γνωρίζει εάν τελικά υπήρξε παρακολούθηση. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γνωρίζω τη δήλωση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοραντή. Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο. Αυτό, όμως, που μπορώ να πω γενικώς είναι ότι και η κυβέρνηση -εννοείται σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας- αλλά και η ελληνική Αστυνομία εργάζονται έτσι όπως έχουν υποχρέωση να εργάζονται, αθόρυβα και ουσιαστικά. Αυτή είναι και η διαφορά μας. Από εκεί και πέρα, με τη δέουσα σοβαρότητα και τη δέουσα ψυχραιμία, προσπαθούμε να βάλουμε τέλος σε αυτό το φαινόμενο της τρομοκρατίας από όπου και αν προέρχεται. Και φαίνεται ότι άρχισε να αποδίδει. Η δουλειά, όμως, που απαιτείται ακόμη είναι πολύ μεγάλη. Είναι δουλειά σκληρή, δουλειά με σοβαρότητα και ψυχραιμία και σε αυτή την κατεύθυνση βλέπουμε ότι κινείται και η ελληνική Αστυνομία.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφέρω ότι εμείς καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας και κάθε μορφή υποστήριξης βίας, κάτι που βλέπουμε να γίνεται το τελευταίο διάστημα. Και μια από αυτές τις μορφές υποστήριξης βίας είχαμε και κατά την κατάληψη των γραφείων της ΕΣΗΕΑ, όπου είδαμε να μετέρχονται κάποιοι συμπεριφορών, οι οποίες είναι και απαράδεκτες και παράνομες.

ΣΠΑΝΟΥ: Πιστεύετε ότι είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας της Αστυνομίας στην οποία αναφερθήκατε, το γεγονός ότι διαρρέει η δικογραφία αποσπασματικά στα ΜΜΕ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν γνωρίζω εάν οι διαρροές αυτές είναι πραγματικά σοβαρές και εάν έχουν υπόσταση. Αλλά είναι σαφές ότι όλοι υποχρεούνται να τηρούν τη μυστικότητα, κατά τη διάρκεια της προανάκρισης και της ανάκρισης. Όσοι διαρρέουν, αλλά και όσοι δέχονται αυτές τις διαρροές θα πρέπει να αναλογιστούν και τις ευθύνες.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Προβληματίζει κ. Υπουργέ, την ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι χθες δανειστήκαμε με υπερβολικά επιτόκια; Με την έννοια ότι σε σχέση με πριν τρεις μήνες τα ίδια ομόλογα είχαν το 1/3, το 1/4 επιτόκιο, ενώ τώρα είχαμε διπλασιασμό περίπου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι εμείς παρακολουθούμε τις συνθήκες δανεισμού. Τις παρακολουθούμε από πολύ κοντά και βγάζουμε τα συμπεράσματά μας. Χθες, υπερκαλύφθηκε το ποσό, αλλά εμείς αυτό που κάνουμε είναι να παρακολουθούμε, έτσι ώστε να αποφασίζουμε και την κατάλληλη συμπεριφορά μας ως προς το μεγάλο θέμα του δανεισμού.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Πέρα από το να παρακολουθείτε, προβληματίζεστε κιόλας με τις συγκεκριμένες...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό προανέφερα. Δεν παρακολουθούμε από μακριά, παρακολουθούμε στενά υπό την έννοια ότι εμείς χειριζόμαστε -και μάλιστα με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο- το δανεισμό της χώρας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Σας επισημαίνω κ. Υπουργέ ότι όταν ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε τα περιοριστικά μέτρα, τις περικοπές μισθών κ.τ.λ., τα επιτόκια και ο δανεισμός της χώρας γινόταν με 6,3-6,4. Αυτή την ώρα, τα spreads οδηγούν σε ένα δανεισμό περί του 7% για τα ομόλογα 10ετούς διάρκειας. Αυτός δεν είναι επαρκής λόγος για να πάρει κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις η ελληνική κυβέρνηση, όπως να ανακοινώσει την πολιτική της βούλησης, να καταφύγει άμεσα στο μηχανισμό, μόλις λήξουν και οι τυπικές και οι διαδικαστικές λεπτομέρειες αυτού του μηχανισμού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς εμμένουμε στην άποψή μας ότι θέλουμε να δανειζόμαστε από την ελεύθερη αγορά. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, έτσι ώστε να αποφασίζουμε, με τον καλύτερο τρόπο, για το δημόσιο συμφέρον. Και το λέω αυτό, γιατί μπορεί να φαίνεται μια λογική σκέψη, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι. Το θέμα είναι πάρα πολύ ευαίσθητο και το αντιμετωπίζουμε με τον τρόπο που πρέπει να το αντιμετωπίζουμε, με σοβαρότητα και ψυχραιμία.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Σας επισημαίνω κ. Υπουργέ και συγχωρήστε με για την επιμονή ότι η Γερμανία εξακολουθεί να προβάλλει ζητήματα σε σχέση με αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση, εάν τελικά η Γερμανία δεν συμμετέχει στο μηχανισμό στήριξης, θα επιμείνει στη διατήρηση αυτού του μηχανισμού; Θα είναι ικανοποιημένη από την ύπαρξη αυτού του μηχανισμού, έστω και χωρίς την παρουσία της Γερμανίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γενικώς, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαστε ικανοποιημένοι στο ότι υπάρχει αυτός ο μηχανισμός. Έχει αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα όχι με εύκολο τρόπο. Μάλιστα έχουν προσδιοριστεί και οι τεχνικοί όροι με τον καλύτερο τρόπο και εξακολουθεί να γίνεται αυτό. Είναι σημαντικό για εμάς να υπάρχει αυτό το δίχτυ ασφαλείας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Σε ποιους τομείς του κυβερνητικού έργου καταγράφονται καθυστερήσεις και οδήγησε αυτό το πράγμα τον Πρωθυπουργό να πει ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα μπουν χρονοδιαγράμματα σε κάθε υπουργείο. Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι με τα στοιχεία που έχετε έως αυτή τη στιγμή, στις 15 Μαΐου την περνάμε θετικά την αξιολόγηση ή θα περιμένουμε και νέα μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα να περιμένουμε να έρθει η 15η Μαΐου. Νέα μέτρα, σαφώς και δεν θα υπάρξουν. Τα μέτρα που πήραμε είναι αρκετά. Το θέμα είναι να υλοποιηθούνε. Μέχρι στιγμής είμαστε ικανοποιημένοι, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να εντείνονται οι προσπάθειες όλων μας, έτσι ώστε να υλοποιείται με τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο το Πρόγραμμα Σταθερότητας, γιατί από αυτό κρινόμαστε σε πολλά επίπεδα. Το πρώτο που με ρωτήσατε έχει άμεση σχέση με τον καλύτερο συντονισμό, τον οποίο εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Γιατί και οι χρόνοι και οι καταστάσεις είναι τέτοιες που μας πιέζουν να υπάρχει η όσο το δυνατόν ταχύτερη και καλύτερη υλοποίηση του Προγράμματος. Για αυτό, ούτως ή άλλως, δουλεύει σκληρά, σύσσωμη η κυβέρνηση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Καθυστερήσεις καταγράφονται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο. Αυτό έχει να κάνει μόνο με τον συντονισμό, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι όταν οι προθεσμίες είναι τόσο κοντά, θα πρέπει το παραγόμενο έργο να είναι συμπυκνωμένο και να είναι στις συγκεκριμένες προθεσμίες.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε χθες η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων συναίνεσε στη χρήση καμερών υπό όρους. Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι μία ανεξάρτητη Αρχή. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα ως αντιπολίτευση. Αυτή είναι η αρχή μας. Θα αποφασίσουμε όταν έρθει προς συζήτηση το σχετικό νομοσχέδιο.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, επειδή χθες ήσασταν στο Υπουργικό Συμβούλιο, εκτός από το θέμα του σχολείου, συζητήθηκαν και ένα άλλο νομοσχέδιο για τους αγρότες...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ... για το μητρώο αγροτών.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να μας πείτε τι ακριβώς συνέβη και η κ. Μπατζελή αναγκάστηκε να πάρει πίσω ένα μεγάλο μέρος αυτού του νομοσχεδίου, μετά από τις σαφείς παρατηρήσεις του κ. Πάγκαλου και του κ. Βενιζέλου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι έτσι, ότι πήρε πίσω το νομοσχέδιο μετά τις σαφείς παρατηρήσεις των συναδέλφων. Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι ότι είχαμε δεσμευτεί προγραμματικά για να δημιουργήσουμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στον αγροτικό χώρο. Είναι πολύ μεγάλο και κομβικό σημείο το να υπάρχει ένας συνδικαλισμός, τέτοιος στον αγροτικό χώρο, που να είναι ελεύθερος, σύγχρονος, επικαιροποιημένος και για αυτό το λόγο υπήρξε και η νομοθετική πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επειδή, όμως, το ζήτημα είναι νομικά σύνθετο, αποσύρθηκε η συζήτηση, προκειμένου να υπάρξει μία περαιτέρω επεξεργασία των νομοτεχνικών όρων. Όταν θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο, θα επανέλθει γιατί η αρχική βούλησή μας είναι δεδομένη.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Δηλαδή, είχε πάει απροετοίμαστη η Υπουργός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθόλου. Η κ. Υπουργός ήταν πάρα πολύ προετοιμασμένη, αλλά ακριβώς για αυτό γίνονται οι συζητήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να γίνει και μία ουσιαστική συζήτηση, αλλά και σε θέματα νομοθετικής επεξεργασίας, όπου χρειάζεται, να υπάρχει παρέμβαση. Όπως αντιλαμβάνεστε, εμείς είμαστε μία κυβέρνηση που δουλεύει, που συζητάμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και που έχουμε το θάρρος να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιος είναι ο ρόλος του κλιμακίου του ΔΝΤ που επισκέπτεται κάθε τόσο την Ελλάδα στη σύνταξη του Ασφαλιστικού. Και το ρωτάω αυτό, διότι τα μέλη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αφήνουν να εννοηθεί ότι τη σύνταξή του έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου αυτό το κλιμάκιο και όχι το Υπουργείο Εργασίας, όπως θα έπρεπε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν την είχε αναλάβει την σύνταξή του το κλιμάκιο του ΔΝΤ, νομίζω ότι ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Λοβέρδος δεν θα βρισκόταν στο νοσοκομείο. Θα ήταν όφελος προς αυτόν. Σαφώς και δεν είναι έτσι. Εμείς έχουμε τις αρχές μας, έχουμε τις βάσεις, πάνω στις οποίες πιστεύουμε ότι πρέπει να χτιστεί ένα νέο Ασφαλιστικό Σύστημα. Έχουμε, δυστυχώς, μία πραγματικότητα, η οποία κουβαλάει πολλές παθογένειες από το παρελθόν και το αρμόδιο υπουργείο, όπως και όλη η κυβέρνηση, κάνουν μία σοβαρή δουλειά μέσα από ένα σοβαρό κοινωνικό διάλογο και διαβούλευση, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα νέο Ασφαλιστικό Σύστημα, κάτι που δεν κατάφεραν πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν. Το ΔΝΤ όπου συμμετέχει, σε όλα τα επίπεδα όχι μόνο με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, διαθέτει εκείνες τις τεχνικές γνώσεις, έτσι ώστε να βοηθηθούμε σε κάποιες αρχές, και αυτός είναι ο μόνος ρόλος του. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ έρχεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα - δεν έρχεται μόνο τώρα - και είμαστε μέλος του.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Γιατί βλέπω ότι επιστρέφετε σε ένα μοντέλο εκπαίδευσης, το οποίο το υπαγορεύουν οι «σουβλακερί» της επαρχίας και οι ιδιοκτήτες «γκαρσονιέρας». Δεν είναι άκριτος λαϊκισμός να καταργείτε τη βάση του δέκα έτσι και να επιτρέπετε να περνούν σπουδαστές με τρία, με τέσσερα, με δύο, με ένα ίσως, με τέτοιους βαθμούς και να επιδοτείτε μία τέτοια εκπαίδευση από τον κρατικό Προϋπολογισμό αντί να αναβαθμίζετε ουσιαστικά τις σπουδές όσων πραγματικά θέλουν να σπουδάσουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι μία όψη, που όμως δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα υπό την έννοια ότι εμείς δεν εφεύραμε τώρα την κατάργηση της βάσης του δέκα, αλλά και ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι είναι υπέρ της κατάργησης της βάσης του δέκα για συγκεκριμένους λόγους. Και οι λόγοι αυτοί είναι και παιδαγωγικοί, κυρίως, και κοινωνικοί και όχι βεβαίως για να ενισχύσουμε τις «σουβλακερί», όπως είπατε, της επαρχίας. Ήταν προεκλογική και προγραμματική μας δέσμευση και καθόλου λαϊκίστική. Ήδη η αρμόδια Υπουργός κ. Διαμαντοπούλου πολλές φορές στον δημόσιο λόγο της αλλά και στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, έχει εξειδικεύσει όλους τους λόγους, για τους οποίους αναφερθήκαμε και αποφασίσαμε την κατάργηση της βάσης του δέκα. Και οι λόγοι αυτοί είναι πολλοί, είναι πολύ συγκεκριμένοι. Είναι μέσα από επιστημονικές αναλύσεις και αν θέλετε να τους αναλύσουμε και εδώ. Αλλά, να πω και κάτι άλλο. Το να εστιάζουμε από ένα μεγάλο σύστημα που εμείς ονομάζουμε εκπαίδευση, που ονομάζουμε νέο σχολείο, στην κατάργηση της βάσης του δέκα και μόνο, νομίζω, ότι αδικεί όλη την εργασία και την διαδικασία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που γίνεται με αυτό το νομοσχέδιο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Να ρωτήσω, σε πόσα ακόμη χωριά σχεδιάζει η κυβέρνηση να φτιάξει ΤΕΙ και Πανεπιστήμια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε κανένα, γιατί τα κριτήρια τα δικά μας είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που είχε η Νέα Δημοκρατία.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν όλα αυτά σαν μανιτάρια στην ελληνική επαρχία...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπήρξαν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ γινόταν μία διαφορετική κατανομή. Έχω στοιχεία που μπορώ να σας αποδείξω ότι τα περισσότερα ΤΕΙ και άλλες σχολές, οι οποίες δημιουργούταν προτού υπάρξει η στοιχειώδης υποδομή, έγιναν επί Νέας Δημοκρατίας. Αλλά, ούτως ή άλλως, εμείς δεν πρέπει να μένουμε στο παρελθόν. Πηγαίνουμε μπροστά και επειδή πηγαίνουμε μπροστά είμαστε αποφασισμένοι - και το δείχνουμε - αυτές τις παθογένειες να τις σταματήσουμε. Μόνο κριτήριο είναι η εκπαιδευτική επάρκεια, η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, το οποίο έχει πολλές ατέλειες και επιβαρύνει εκπαιδευτικά, οικονομικά και κοινωνικά την Πολιτεία.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ο κ. Πανάρετος πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος από την κατάργηση της βάσης του δέκα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για ποιο λόγο;

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εσείς τον είχατε επικρίνει εμμέσως ότι κακώς είχε αυτή την τοποθέτηση και μάλιστα είχατε πει τότε, πως την πολιτική του υπουργείου Παιδείας την διαμορφώνει η Υπουργός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως, την ευθύνη την έχει η υπουργός και το χθεσινό νομοσχέδιο η υπουργός κ. Διαμαντοπούλου το ανέπτυξε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 15 April 2010 - 9:08:44 UTC