Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-03-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 258436700

Έκδοση 1

brf2403

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Τις επόμενες ημέρες έχουμε μπροστά μας μια εξαιρετικά σημαντική Σύνοδο Κορυφής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τις αλλεπάλληλες διεθνείς επαφές του σε επίπεδο κορυφής, αυτή την περίοδο, αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων. Αναγάγει το ζήτημα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας στήριξης των κρατών-μελών σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί πλέον κεντρικό ζήτημα διαπραγμάτευσης των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η δημιουργία αυτού του μηχανισμού, δεν είναι θέμα ή ανάγκη μόνο της Ελλάδας. Αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο, καθώς απ` αυτό θα μπορούν να προστατευθούν και άλλες χώρες, οι οποίες θα βρεθούν στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, στο μέλλον. Κι άλλες χώρες, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν οικονομική κρίση, όπως αυτή που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Συνεπώς είναι πάρα πολύ σημαντικό το στίγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοθεί από τώρα.

Η Ελλάδα περιμένει τις επόμενες ημέρες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κοινοτική αλληλεγγύη και την αυτονόητη ισχυρή πολιτική στήριξη, που θα ασκήσει την κατάλληλη επιρροή, έτσι ώστε η χώρα μας να δανείζεται -όταν χρειάζεται- χρήματα, με τους τρόπους που δανείζονται οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια από κανέναν. Ζητάμε πολιτική στήριξη και μόνον.

Η κυβέρνηση υπό τις παρούσες συνθήκες πήρε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα, δύσκολα μέτρα. Οι αποφάσεις αυτές, ήδη, αποδίδουν και οι κόποι όλων μας πιάνουν ήδη τόπο. Και αυτό φαίνεται και θα φανεί και τις επόμενες ημέρες. Επιμένουμε στην εξεύρεση λύσης εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων, γιατί γνωρίζουμε πως η Ευρώπη και μπορεί και πρέπει να δώσει το στίγμα της. Είναι πλέον η ώρα της Ευρώπης να μιλήσει για το μέλλον της ευρωζώνης. Είναι η ώρα της Ευρώπης να ξαναδώσει την αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης, με τον καταλληλότερο τρόπο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, εάν καταλαβαίνω καλά από την εισαγωγική σας δήλωση και συγκεκριμένα από την αναφορά «περιμένει η Ελλάδα κοινοτική αλληλεγγύη και στήριξη για ικανοποιητικό δανεισμό» και παρακάτω λέτε «επιμένουμε σε λύση εντός της Ευρώπης», να υποθέσω ότι όσα λέγονται τις τελευταίες ώρες περί ανάμειξης του ΔΝΤ, δεν είναι σ` αυτά που θα ήθελε η χώρα μας -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τέλος πάντων, την ανάμειξη του ΔΝΤ- να έχει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές -και ειδικά τις τελευταίες ημέρες και είναι σαφές αυτό και αυτονόητο- ότι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωζώνης, του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Η στήριξη -γιατί αυτή είναι η λύση- πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Τα ευρωπαϊκά όργανα θα αποφασίσουν και ιδιαίτερα στη Σύνοδο Κορυφής, τους τρόπους εξεύρεσης λύσης. Εμείς, εννοείται, δεν αποφασίζουμε μόνοι μας. Η απόφαση είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΜΙΧΑΗΛ: Συμπληρωματικά, εάν μου επιτρέπετε. Λέτε και επιμένετε πάλι σε λύση ευρωπαϊκή. Και η Σύνοδος θα αποφασίσει τελικά το ακριβές περιεχόμενο. Εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επιμένουν σε ανάμιξη του ΔΝΤ, εμείς πώς μπορούμε να αντιδράσουμε, αφού επιμένετε ότι πρέπει να είναι μόνο ευρωπαϊκού χαρακτήρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιδράσουμε σε τίποτε. Εμείς συζητάμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνουμε τις προτάσεις μας, κάνουμε τις διαπραγματεύσεις μας, όπως τις κάνουν όλες οι χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει, συλλογικά, για τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Είναι εις γνώσιν της ελληνικής κυβέρνησης εάν θα υποβάλει πρόταση για τον μηχανισμό, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα; Και αν υποβληθεί τέτοια πρόταση θα είναι αυτή η πρόταση με την οποία θα πάει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι μια ομάδα, η οποία έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο που δεν είναι όμως εκτελεστικός και δεν παίρνει μέρος στη λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Από την πληροφόρηση που έχετε, πόσο κοντά είμαστε στο να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη σύνοδος των χωρών της ευρωζώνης, χωριστά από τη σύνοδο την υπολοίπων ηγετών; Αναφέρομαι στην αυριανή ημέρα, το πρωί. Γιατί απ` ό,τι πληροφορούμαστε, ο κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει από σήμερα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το πρόγραμμα είναι φορτωμένο, όχι μόνο για τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, αλλά και για όλους τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα είναι ακόμη ανοιχτό, βεβαίως.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση θα ήθελα γι` αυτό και μια ερώτηση. Ο κ. Παπανδρέου αναχωρεί σήμερα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι.

ΜΙΧΑΗΛ: Μήπως πάει αλλού πρώτα; Γιατί υπάρχει αυτή η πληροφορία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι πληροφορίες που διακινούνται είναι πάρα πολλές και ποικίλου είδους. Ο Πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να φύγει σήμερα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου μπορεί να υπάρχει κάτι έκτακτο. Η βούληση, όμως, είναι αυτή.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και μια ερώτηση ήθελα: Πόσο κοντά ή πόσο μακριά είμαστε μετά τις χθεσινές διαβουλεύσεις, θα λέγαμε, και τις σημερινές και την πρόθεση, που έχει διαφανεί, της Γερμανίας να συζητήσει για τους όρους που θα αντλούμε τα χρήματα; Πόσο κοντά λοιπόν και πόσο μακριά είμαστε πιστεύετε, πλέον, σε μια απόφαση για έναν μηχανισμό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής νομίζω ότι θα ήταν άκαιρο και άκομψο εκ μέρους μου, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει για το πόσο κοντά ή πόσο μακριά είμαστε. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, οι σκέψεις, οι προτάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας οργανισμός, μια Ένωση πολλών χωρών, όπως είναι γνωστό. Συνεπώς, όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Και βεβαίως, η κρισιμότητα της συγκυρίας δεν μας επιτρέπει να κάνουμε προβλέψεις.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να συναινέσει σε όποια συμφωνία καταλήξει τελικώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν καταλήξει αυτή και σε όποιους όρους τη συνοδεύουν; Γιατί ακούσαμε χθες πληροφορίες και υπάρχουν και σήμερα, για πολύ σκληρούς όρους, ιδιαίτερα από την πλευρά της Γερμανίας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι πληροφορίες και οι φήμες όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι διάχυτες και είναι επόμενο. Αυτά, όμως, που μετράνε, είναι οι συζητήσεις, οι προτάσεις που θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα διαμορφωθούν με τη συμμετοχή όλων των χωρών και - εννοείται και- της Ελλάδας.

ΣΠΑΝΟΥ: Επειδή είπατε ότι η θέση μας παραμένει, ότι επιδιώκουμε να δανειστούμε με ικανοποιητικούς όρους, όπως δανείζονται και οι άλλες χώρες, μπορείτε να μας πείτε για ποιο επιτόκιο ακριβώς μιλάτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι επί του παρόντος να συζητήσουμε το θέμα αυτό. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε την πολιτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία δανειοδότησης από τις αγορές είναι μια σύνθετη, πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Χρονοβόρα ως προς το πώς θα φανούν τα αποτελέσματα. Κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε η χώρα μας, όταν χρειαστεί να δανειστεί, να έχει τους καλύτερους όρους δανεισμού. Αλλά, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι εδώ, στην αυριανή και μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής, δεν είναι μόνο το θέμα του δανεισμού της Ελλάδας. Είναι ένα σημαντικό ευρωπαϊκό ζήτημα το πώς βλέπει, πώς αντιμετωπίζει, τι μηχανισμοί θα αναπτυχθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να στηρίζονται οι χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν, ανάλογη με της Ελλάδας, οικονομική κρίση. Και αυτό νομίζω ότι θα είναι το σημαντικό που θα βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν είναι οξύμωρο; Μέχρι τώρα, η Ελλάδα είχε μια αδυναμία δανεισμού γιατί ήταν ψηλά τα επιτόκια. Τώρα, που φαίνεται να συζητείται η δημιουργία του μηχανισμού, η Ελλάδα διαμηνύει στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εμείς αυτά τα χρήματα μπορεί και να μη τα χρειαστούμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι δανειακές ανάγκες της χώρας μας είναι γνωστές, είναι καταγεγραμμένες. Για το πότε θα δανειστούμε, αποφασίζει το οικονομικό επιτελείο, ανάλογα με τις οικονομικές, δημοσιονομικές συνθήκες και ανάγκες της χώρας μας. Είναι γνωστό ότι θα πρέπει να προσφύγουμε κάποτε σε δανεισμό. Το πότε, όμως, και σε ποιο ύψος, καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες. Είναι σαφές ότι θέλουμε να δημιουργηθούν εκείνοι οι όροι και οι συνθήκες δανεισμού που θα είναι συμφέρουσες προς το ελληνικό χρήμα, προς την ελληνική οικονομία. Σ` αυτό, δεν υπάρχει καμία αντίφαση, με το ότι από τη μία μιλάμε για δανεισμό και από την άλλη μιλάμε για θεσμοθέτηση, πλέον, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μηχανισμών σταθερότητας. Αυτά είναι συμπληρωματικά και το ένα είναι επάλληλο του άλλου.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στους όρους που φέρεται να θέτει η Γερμανία για να συμφωνήσει σε αυτή τη στήριξη, πέραν από το ΔΝΤ και την ανάγκη να χρεωκοπήσουμε πρώτα για να μας βοηθήσουμε, τις οποίες δεν σχολιάζω, μιλά και για θεσμική αλλαγή στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχετε υπόψη σας τι ακριβώς θα μπορούσε να ζητηθεί; Έχει διαμηνύσει στα υπόλοιπα κράτη-μέλη τι είναι αυτό που θέλει να αλλάξει θεσμικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε φήμες και σε πληροφορίες. Είναι σημαντικά τα ζητήματα. Είναι γνωστό το τι ισχύει στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Από κει και πέρα, εμείς συζητάμε το θέμα, το οποίο είναι σημαντικό για την Ελλάδα.

ΖΗΚΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί ένα μικτό σύστημα χρηματοδότησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται. Η κυβέρνηση ήδη έχει τις προτάσεις της και εννοείται ότι θα τις καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής. Και η απόφαση, θα είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Χθες, ο κ. Παπουτσής εξέφρασε την ελπίδα να διορθώσει η κυβέρνηση μια πρόκληση που έχει να κάνει με το μισθό του Προέδρου του ΟΠΑΠ, ο οποίος αμείβεται με 15.000 ευρώ το μήνα. Σκοπεύετε να κάνετε κάτι γι` αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από όσο γνωρίζω, θα υπάρξει ανακοίνωση από τον ΟΠΑΠ, που θα αναφέρει λεπτομέρειες ως προς τις αμοιβές των στελεχών του. Δεν είναι αυτές οι αμοιβές. Είναι πολύ λιγότερες. Εκείνο το οποίο μπορώ να σας αναφέρω εγώ είναι ότι υπάρχουν σημαντικότατες μειώσεις και θα αποφασιστούν, με δεδομένο ότι ο ΟΠΑΠ έχει και ένα ιδιαίτερο νομικό καθεστώς, είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο. Η πρωθυπουργική, όμως, κατεύθυνση και εντολή για υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά και μετεκλογικά, σαφώς και υλοποιείται και στον ΟΠΑΠ. Γνωρίζουμε ότι ο ΟΠΑΠ λειτουργούσε με ένα συγκεκριμένο τρόπο επί Νέας Δημοκρατίας. Αυτός ο τρόπος, πλέον, δεν λειτουργεί και δεν πρέπει να λειτουργεί, γιατί πρόκειται για δημόσιο χρήμα. Συνεπώς, αυτή η εντολή του Πρωθυπουργού και η δέσμευσή μας, υλοποιείται και στον ΟΠΑΠ. Τα ποσά είναι σημαντικά χαμηλότερα. Θα υπάρξει, όμως, ανακοίνωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση πώς σκέφτεται να αντιδράσει στις δικαιολογημένες κινητοποιήσεις ορισμένων κλάδων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι διεκδικούν κάποια καλύτερη, να το πω έτσι, φορολογική μεταχείριση, με διάφορους τρόπους, τέθηκαν υπόψη του υπουργού Οικονομικών, τις απέρριψε και αυτοί οι κλάδοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Αναφέρομαι στους δεσμοφύλακες των φυλακών, αναφέρομαι στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας. Πώς θα αντιμετωπίσετε πιθανές αντιδράσεις τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι στο πλαίσιο των αντιδράσεων που ίσως υπάρχουν από διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Εμείς δεν κάνουμε εξαίρεση για κανέναν. Εμείς γνωρίζουμε και τα ιδιαίτερα προβλήματα αυτών των κλάδων που αναφέρατε. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κλάδοι του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν πραγματικά ιδιαίτερες συνθήκες και ιδιαίτερες ανάγκες. Στο πλαίσιο, όμως, της έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε ως χώρα και ως οικονομία, εξαιτίας κυρίως των πολιτικών που άσκησε η Νέα Δημοκρατία, δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανείς. Αυτό είναι δεδομένο. Το κατανοούν όλοι οι εργαζόμενοι και στο πλαίσιο αυτό κινείται και η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε χθες και στο Υπουργικό Συμβούλιο να μην γίνουν δεκτές εξαιρέσεις. Από κει και πέρα, βεβαίως, κρίνουμε και τις ανάγκες του κάθε κλάδου χωριστά.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Η Εκκλησία, η οποία αντιδρά για τη φορολόγησή της, ζητά μέσω του Αρχιεπισκόπου συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Ιερώνυμου με τον κ. Παπανδρέου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προς το παρόν, λόγω και των γνωστών υποχρεώσεων του Πρωθυπουργού -ο οποίος έχει να διεκπεραιώσει μια σημαντικότατη αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής- δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο. Όμως, η θέση της κυβέρνησης, είναι γνωστή ως προς τη φορολόγηση των αποκτημάτων της εκκλησιαστικής περιουσίας και είναι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής που ασκούμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, κατατίθεται το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Έχετε κάτι νεότερο, σχετικά με το πλαφόν, πόσο θα φορολογούνται οι αποζημιώσεις; Αν θα ανέβει το πλαφόν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι πολύ καλή η ερώτησή σας και είναι κάτι το οποίο έχει απασχολήσει και εσάς, αλλά και όλους μας. Το πλαφόν είναι 60.000 ευρώ. Επειδή όμως έχει βγει στη δημοσιότητα μια στρεβλή εικόνα, όσον αφορά το θέμα της φορολόγησης των αποζημιώσεων από τις απολύσεις, για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας αναφέρω ότι μέχρι τώρα ίσχυε το 20% στη φορολόγηση των αποζημιώσεων από τις απολύσεις. Εμείς ερχόμαστε και βάζουμε ένα υψηλό αφορολόγητο και από κει και πέρα, μέχρι ένα πολύ μεγάλο ποσό, είναι πολύ πιο ευνοϊκή η ρύθμιση, από το ισχύον καθεστώς. Και πραγματικά, μου κάνει εντύπωση ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σαμαράς -δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αν ήταν αφέλεια ή άγνοια ή και πολιτικό θράσος, θα μπορούσα να πω, αν και είναι βαρύς ο χαρακτηρισμός- από το βήμα της Βουλής να χαρακτηρίζει ως ανήθικη τη φορολόγηση των αποζημιώσεων από τις απολύσεις, όταν αυτή η ρύθμιση που φέρνουμε είναι πολύ-πολύ πιο ευνοϊκή από αυτή που ίσχυε επί Νέας Δημοκρατίας. Η αντιμετώπιση στο ίδιο θέμα της Νέας Δημοκρατίας, πώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, άραγε; Αλλά είναι πραγματικά λυπηρό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην γνωρίζει τα στοιχειώδη, τα οποία έπρεπε να γνωρίζει και μάλιστα όταν μιλά από το βήμα της Βουλής. Θα πρέπει η στάση και η συμπεριφορά του να είναι πιο υπεύθυνη.

Από κει και πέρα, ένα δεύτερο που θα ήθελα να σας αναφέρω ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι, το ότι να κόπτονται μερικοί, γιατί φορολογούμε τις αποζημιώσεις απολύσεων με 300.000 ευρώ, πραγματικά ας αναρωτηθεί ο απλός Έλληνας πολίτης εάν αυτή η αποζημίωση των 300.000 ευρώ πρέπει να φορολογηθεί ή όχι, όταν φορολογούνται πολύ χαμηλότερα εισοδήματα και όταν ένα πολύ μεγάλο μέρος, πάνω από το 90% των αποζημιώσεων από τις απολύσεις μένει αφορολόγητο. Ποιος είναι άραγε ο απλός εργαζόμενος που παίρνει αποζημίωση απολύσεως 300.000 και 200.000 ευρώ;

Εγώ από την επαγγελματική μου πείρα γνωρίζω - και το γνωρίζουμε όλοι- ότι μετά από πολλά έτη εργασίας, οι αποζημιώσεις απολύσεων δεν ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ. Και μιλάμε ότι σε αυτό το επίπεδο είναι σαφώς αφορολόγητο. Αλλά και όπου δεν υπάρχει αφορολόγητο, είναι πολύ πιο χαμηλά τα ποσά που φορολογούνται σε σχέση με το ισχύον καθεστώς επί Νέας Δημοκρατίας.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε, χωρίς να πείτε το όνομα, ποια θέση εργασίας, την οποία καλείται το Δημόσιο να καταβάλει 300.000 αποζημίωση, είναι αυτή που μπορεί να επιβεβαιώσει το παράδειγμά σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο Δημόσιο; Δεν γνωρίζω. Εγώ περιμένω από εσάς να μου πείτε, ποιες είναι αυτές οι θέσεις εργασίας που με την απόλυσή τους αποζημιώνονται με 300.000 ευρώ.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί βάζετε πλαφόν 300.000; Αφού το 40% είναι οι 150.000.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας μιλήσουμε για 150.000 ευρώ και πάνω. Δεν γνωρίζω πόσοι εργαζόμενοι στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο στο δημόσιο, παίρνουν αποζημίωση απολύσεως πάνω από 150.000 ευρώ.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτό το πλαφόν, τα 150.000, θα αλλάξει; Θα ανέβει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει πλαφόν 150.000 ευρώ. Εγώ σας είπα ποιο είναι το πλαφόν.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η φορολόγηση 40% είναι από 150.000 και πάνω. Αυτό το όριο, θα αλλάξει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι και δεν βρίσκουμε λόγο για να αλλάξει. Όποιος παίρνει αποζημίωση πάνω από 150.000 ευρώ, πιστεύω ότι είναι καταγεγραμμένο στην κοινή λογική -ειδικά στις σημερινές συνθήκες- ότι θα πρέπει να φορολογηθεί κιόλας.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να δίνει τα μισά στο κράτος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι τα μισά στο κράτος.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μισά είναι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και μάλιστα, σας πληροφορώ ότι αυτός - τι λέει η κοινή λογική, γιατί με βάση την κοινή λογική κινούμαστε- ο οποίος παίρνει αποζημίωση απολύσεως πάνω από 150.000, 200.000 και 300.000 ευρώ, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να βρει την επόμενη εργασία του. Δεν μπορούμε από τη μια να μιλάμε για τα golden boys και από την άλλη να θέλουμε τα golden boys να μένουν αφορολόγητα και στις αποζημιώσεις απολύσεως.

Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης και συνάδει με το όλο πνεύμα της προστασίας του εισοδήματος του Έλληνα πολίτη.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επ` αυτού. Επειδή είπατε για ένα παράδειγμα. Ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι διοικητικό στέλεχος σε μια τράπεζα ή σε μια μεγάλη εταιρεία και είναι 50, 52 χρονών και απολύεται και παίρνει τις 150.000, θα δώσει το 40%, δηλαδή τις 70.000...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μιλάτε για στελέχη, μεγαλοστελέχη τραπεζών;

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τραπεζών και επιχειρήσεων. Γιατί, δόξα τω Θεώ, στην Ελλάδα έχουμε και τέτοιες επιχειρήσεις που αμείβουν με πολύ περισσότερα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ελάχιστες.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, όχι και ελάχιστες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ελάχιστες.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τέλος πάντων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει στατιστικά στοιχεία που, όπως σας είπα προηγουμένως, επιβεβαιώνουν ότι πάνω από το 90% των απολυμένων έχουν ή αφορολόγητο ή πολύ πιο ευνοϊκή μεταχείριση σήμερα, με αυτό το φορολογικό σύστημα που εισάγουμε εμείς, από το ισχύον.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργέ μου, να τελειώσει την ερώτηση. Υπάρχουν, λοιπόν, αυτά τα στελέχη, τα οποία είναι εργαζόμενοι, δηλαδή πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Δεν είναι μεγαλομέτοχοι, ούτε μέτοχοι σε εταιρείες. Είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι 50, 52 χρονών, απολύονται και παίρνουν ένα σεβαστό ποσό, ανάλογα με τα χρόνια που δούλευαν και τα χρήματα που έπαιρναν. Η κυβέρνηση η δική σας κρίνει ότι είναι δίκαιο να δώσει το 40% στο κράτος ο άνθρωπος που είναι 50, 52 χρονών και είναι δύσκολο να ξαναβρεί δουλειά; Γιατί, το ξέρετε πολύ καλά, αν φύγεις 50, 52 χρονών από μια θέση στην οποία έχεις δουλέψει 20 και 25 χρόνια και έχεις φθάσει σε ένα σημείο και έχεις πάρει χρήματα, πού θα ξαναβρείς τέτοια δουλειά με τέτοια χρήματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως συνήθως, η εμπειρία μας και η κοινή πείρα λέει ότι πρόκειται για μεταγραφές στελεχών και μάλιστα με ίσως και περισσότερα χρήματα. Βρίσκουμε λογικότατο ως κυβέρνηση να προστατεύουμε τους εργαζόμενους, οι οποίοι επουδενί μπορεί να διανοηθούν ότι θα πάρουν αποζημίωση απολύσεως πάνω από 150.000 ευρώ. Μακάρι να μπορούσαμε να μην φορολογούμε κανέναν. Αλλά, όταν ο ελληνικός λαός υφίσταται τέτοιες θυσίες σήμερα, τότε δεν μπορεί να μένουν αφορολόγητοι αυτοί οι οποίοι παίρνουν πολύ μεγάλες αμοιβές και οι αποζημιώσεις απόλυσης είναι ανάλογες των τεράστιων αμοιβών που παίρνουν. Είναι ξεκάθαρη η επιλογή μας. Και επαναλαμβάνω ότι έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε τον απλό πολίτη, το εισόδημα του απλού πολίτη, τα έσοδα που πρέπει να έρχονται και να εισρέουν στο κράτος από το να προστατεύουμε τα golden boys, όπως γινόταν στο παρελθόν.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, εσείς έχετε στο μυαλό σας και γι` αυτό περάσατε αυτή τη διάταξη, ότι σε αυτού του επιπέδου τις εταιρείες και σε αυτά τα στελέχη γίνεται αυτό το «κόλπο» για να εισπράξουν και την αποζημίωση από την εταιρεία ...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ δεν μίλησα για «κόλπο». Κάνετε λάθος.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέτε μεταγραφή στελεχών τι εννοείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα ως προς αυτό που είπατε, για το τι γίνεται συνήθως. Και σας το λέω ξεκάθαρα, δεν συμμερίζομαι την προσέγγισή σας ότι είναι εργαζόμενοι οι οποίοι πληρώνουν. Όλοι είναι εργαζόμενοι και όλοι πληρώνουν, αλλά οι αποζημιώσεις απολύσεως που παίρνουν δεν είναι πάνω από 150.000 ευρώ, έτσι όπως το θέτετε εσείς. Και επειδή εμείς είμαστε κυβέρνηση μέσα από αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο θέτουμε και βάσεις για την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι αυτονόητο ότι κοινωνική δικαιοσύνη να καταβάλει κάποιος φόρους, όταν παίρνει τόσο μεγάλες αμοιβές.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας θυμίσω, επειδή μιλάτε για κοινωνική δικαιοσύνη, όλα αυτά τα στελέχη, όταν παίρνουν αυτόν τον υψηλό μισθό δεν τον κλέβουν...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κανείς δεν «κλέβει»...

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: ... ναι, αλλά ούτε κλέβουν και την εφορία. Πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους μέχρι να απολυθούν. Άρα και αυτοί εργαζόμενοι είναι. Δεν είναι μεγαλομέτοχοι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω σε ποιους αναφέρεστε. Εγώ σας είπα τη γενική θεώρηση της κυβέρνησης. Προφανώς, έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Είναι δικαίωμα, όμως, της Πολιτείας να έχει τις προσεγγίσεις της.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για τι αριθμό προσώπων μιλάμε; Το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να μην γνωρίζει κατά προσέγγιση πόσα είναι αυτά τα άτομα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ανέφερα και προηγουμένως ότι πάνω από το 90% των απολυμένων ή είναι στο αφορολόγητο ή έχουν πολύ μικρότερη επιβάρυνση από αυτή που είχαν με το καθεστώς για το οποίο μιλούσαμε. Είναι σίγουρο ότι και οι απολυμένοι - εννοείται εγώ δεν μίλησα για «κόλπο» - είναι πάντα απολυμένοι. Το θέμα είναι ότι όταν έχει κάποιος πολύ μεγάλα εισοδήματα, θα πρέπει, κιόλας, να φορολογείται.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Για να καταλάβω. Μιλάμε, δηλαδή, για προέδρους ΔΕΚΟ, για προέδρους τραπεζών, για ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στους προέδρους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, για ανθρώπους, δηλαδή, που μισθώνονται τον μήνα με 10.000 - 15.000 ευρώ. Πρόσφατο παράδειγμα, αν δεν κάνω λάθος, ο πρόεδρος της ΕΡΤ. Αναφέρομαι σε αυτό, γιατί αυτό θυμάμαι, και σε αυτό είχε γίνει μεγάλος «ντόρος». Για αυτούς τους ανθρώπους μιλάτε. Έτσι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν ποινικοποιούμε, ούτε ενοχοποιούμε τα μεγάλα εισοδήματα. Αλλά όταν υπάρχει μεγάλο εισόδημα θα πρέπει να φορολογείται και με τον ανάλογο τρόπο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η αποζημίωση ενός απολυμένου είναι εισόδημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι αν θέσουμε τώρα το νομικό χαρακτηρισμό και τη προσέγγιση, αδικούμε την ουσία της συζήτησης.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντάτε όμως. Η κυβέρνηση θεωρεί την αποζημίωση ως εισόδημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας ανέφερα τη θέση μας.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρεί την αποζημίωση ως εισόδημα η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η αποζημίωση είναι χρήματα που μπαίνουν σε κάποια τσέπη. Και όταν αυτά τα χρήματα είναι τόσο πολλά, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την απλή ελληνική πραγματικότητα, και μάλιστα υπ αυτές τις συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι κάτω από τις σημερινές συνθήκες, να συμπεριφερθούμε φορολογικά με αυτό τον τρόπο, ο οποίος κοινωνικά είναι ο πιο δίκαιος.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, είχατε καταγγείλει τις πρώτες ημέρες που αναλάβατε ως κυβέρνηση, πάρα πολλά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, αμέσως, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες της 4η Οκτωβρίου, ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους ή τις συμβάσεις που είχαν με φορείς του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα και μάλιστα γενναιόδωρα. Είχατε πει ότι αυτά θα επανεξεταστούν. Τι έχει γίνει επ΄ αυτού και αν έχετε την πρόθεση ορισμένα από αυτά, λόγω της έκτακτης οικονομικής κατάστασης, να τα ακυρώσετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη έχουν ακυρωθεί ή ανακληθεί πολλές συμβάσεις σε τομείς που αφορούν στο Δημόσιο. Συνεχίζουμε να εξετάζουμε ποιες ήταν αυτές οι χαριστικές συμβάσεις, οι οποίες έβγαιναν έξω από το πλαίσιο της νομιμότητας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Η ερώτηση είναι εκτός θέματος. Η Ομοσπονδία βενζινοπωλών Ελλάδος, μετά τη χθεσινή απόφασή σας, να θέσετε πλαφόν σε οχτώ νομούς, σας κατηγορεί σήμερα ότι είναι μονομερής, καθόσον αφορά μόνο στη λιανική πώληση των καυσίμων και όχι στη χονδρική, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι ίδιοι. Και μάλιστα άκουσα σήμερα στο ραδιόφωνο έναν εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας να σας κατηγορεί για ατολμία να συγκρουστείτε με κάποια συμφέροντα. Υπάρχει κάποια απάντηση ή κάποια αλλαγή, πιθανώς, θα επιβάλλετε πλαφόν και στη χονδρική;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς γνωρίζουμε πού υπάρχει μεγάλη κερδοσκοπία. Αυτό το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όλα τα ζητήματα και όλες τις πτυχές της εμπορίας καυσίμων. Δεν έχουν, όμως, σχέση με το πλαφόν, το οποίο βάλαμε. Το πλαφόν που βάλαμε είναι καθορισμένο, είναι στοχευμένο, έτσι ώστε να προστατευτεί ο καταναλωτής, ο απλός Έλληνας πολίτης. Το θέμα της κερδοσκοπίας στα καύσιμα, είναι σημαντικότατο ζήτημα που η κυβέρνηση το γνωρίζει, το αποτυπώνει, το εξετάζει και θα πάρει ανάλογες αποφάσεις. Αλλά, το να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια κερδοσκοπίας και στη λιανική, είναι υποχρέωσή μας και αυτό κάνουμε με την επιβολή πλαφόν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 25 March 2010 - 10:15:25 UTC