Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-03-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 257503837

Έκδοση 1

brf1903

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, χθες, παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, επιχειρείται ουσιαστική και ριζοσπαστική ανατροπή σε επίπεδο φορολογικού πλαισίου, με στόχο την άρση των φορολογικών αδικιών, την πάταξη και την αποθάρρυνση της φοροδιαφυγής. Για πρώτη φορά, με το νομοσχέδιο αυτό, επιχειρείται καίριο πλήγμα στην παραοικονομία. Καίριο χτύπημα στα κατεστημένα και τις παθογένειες που επί χρόνια υπέθαλπε και συντηρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Με νέα, ενιαία και πιο προοδευτική φορολογική κλίμακα. Με σημαντικές φοροελαφρύνσεις για πολλούς από τους συμπολίτες μας με μεσαία εισοδήματα. Με άρση των παράλογων αδικιών και των συντεχνιακών εξαιρέσεων.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον, ειδικά σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε, για αποφυγή υποχρεώσεων.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην αναλάβει ο καθένας από μας την ευθύνη του για το σύνολο της κοινωνίας. Το νέο δικαιότερο φορολογικό πλαίσιο είναι μόνο ένα πρώτο βήμα.

Στην ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε ήδη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αποτελεί τομή στη δημόσια διοίκηση και το οποίο ουσιαστικά θέτει τέλος στο κομματικό αλισβερίσι, στις ανώτερες βαθμίδες της διοικητικής ιεραρχίας της κρατικής μηχανής και διασφαλίζει απόλυτα τα στεγανά της αξιοκρατίας στο σύστημα ανάδειξης προϊσταμένων στο δημόσιο τομέα.

Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Έχουμε προχωρήσει και προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, στο κράτος και τη λειτουργία του. Είναι γεγονός ότι ως κυβέρνηση έχουμε αναλάβει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο: Αυτό της εξόδου της χώρας από τη δίνη της δυσμενούς δημοσιονομικής και οικονομικής συγκυρίας, που βιώνει η χώρα μας σήμερα, αλλά και της αποκατάστασης της αξιοπιστίας μας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους. Αλλά, θα τα καταφέρουμε και αυτό είναι βέβαιο, συνεχίζοντας και εντείνοντας τις προσπάθειές μας για αξιοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότιμη κατανομή των φορολογικών βαρών, ανάπτυξη και πρόοδο για τον ελληνικό λαό.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, τουλάχιστον απ` ό,τι βλέπουμε στο φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυξήσει τη φορολογία στο θέμα των αποζημιώσεων για τις απολύσεις, σε μια τέτοια περίοδο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, υπήρχε θέμα φορολόγησης των αποζημιώσεων για τις απολύσεις. Κρίθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική ρύθμιση και η περίοδος αυτή είναι μια περίοδος που είναι ιδιαίτερη για όλους μας. Είναι γνωστό ότι ζούμε σε καταστάσεις έκτακτης οικονομικής ανάγκης. Συνεπώς, πολλές απ` τις αποφάσεις μας έχουν σαν γνώμονα αυτό το κριτήριο, το οποίο είναι βαρύ για κάποιους, αλλά είναι ένα κριτήριο που θα αποφέρει έσοδα στο ελληνικό κράτος.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, τι δίκαιο είναι αυτό το φορολογικό σύστημα όταν αυξάνει τη φορολογία και στους άνεργους ή αυτοί που χάνουν τη δουλειά τους; Άντε να αυξήσεις τη φορολογία σε κάποιον που έχει δουλειά ή σε κάποιον ο οποίος έχει ένα επάγγελμα, το καταλαβαίνουμε. Αλλά, να αυξάνετε τη φορολογία σε αυτούς που απολύονται; Είναι δίκαιο αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το φορολογικό σύστημα έχει ορισμένους άξονες. Βάζουμε ένα φορολογικό σύστημα σε λειτουργία, που είναι ένα κατ` εξοχήν σύστημα κοινωνικής δικαιοσύνης και φυσικά, υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να φέρουν έσοδα στο κράτος. Αυτός είναι ο γνώμονας σε μια σειρά από πολλές ρυθμίσεις, αυτού του φορολογικού συστήματος που εισάγουμε με το φορολογικό νομοσχέδιο. Διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη.

Εννοείται ότι εξαιρούνται οι άνεργοι και από τα τεκμήρια διαβίωσης. Συνεπώς, σαφώς και είμαστε υπέρ των αδυνάμων πολιτών. Αλλά, όπου υπάρχει συγκέντρωση εισοδήματος και εσόδων, θα πρέπει το κράτος να έχει και έσοδα και από εκεί.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η τετραμηνιαία έκθεση που κάνει η «METRON ANALYSIS» δείχνει αρκετή μαυρίλα. Θέλετε να το σχολιάσετε λίγο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μαυρίλα σε τι;

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Σε πάρα πολλά πράγματα. Τώρα μην αρχίσω και τα εξειδικεύω ένα, ένα. Αλλά, πάντως, υπάρχει ένας μεγάλος δείκτης απαισιοδοξίας των Ελλήνων, πλέον.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η απαισιοδοξία του Έλληνα πολίτη είναι σίγουρα δικαιολογημένη, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε, εδώ και πέντε μήνες, σε τι μεγάλη οικονομική δίνη έχουμε βρεθεί. Είναι γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία μας κληροδότησε τη χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσε να κληροδοτήσει μια κυβέρνηση σε μια άλλη και όλους αυτούς τους μήνες προσπαθούμε με έναν τιτάνιο αγώνα, ως κυβέρνηση, να επαναφέρουμε τη χώρα μας στο δρόμο που είχε κάποτε και φυσικά σε πολύ καλύτερες συνθήκες. Αυτό είναι δεδομένο και το αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός. Όσο, όμως, γίνεται αυτή η προσπάθεια, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, όσο αναγκαζόμαστε να λάβουμε μαζί με τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που κάνουμε και αποφάσεις οι οποίες είναι ακόμη και επώδυνες για τον απλό Έλληνα πολίτη, είναι λογικό ότι η ανασφάλεια και η αγωνία του απλού Έλληνα πολίτη, είναι δεδομένη. Εμείς, ως κυβέρνηση, αντιλαμβανόμαστε το χρέος μας, το καθήκον μας και την ευθύνη μας να αντιστρέψουμε και να ανατρέψουμε αυτό το κλίμα δυσπιστίας και αγωνίας. Της δικαιολογημένης αγωνίας του Έλληνα πολίτη και της δυσπιστίας προς το ελληνικό κράτος, με τις χρόνιες παθογένειες. Βγαίνοντας απ` αυτή την οικονομική κρίση - γιατί θα βγούμε, εμείς το εγγυόμαστε αυτό ως κυβέρνηση, δίνουμε ελπίδα και αισιοδοξία στον απλό Έλληνα πολίτη- θα φανούν και οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που κάνουμε. Όχι για να ξεπεράσουμε απλώς, μια οικονομική κρίση ή μια κρίση θεσμών, αλλά να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό κράτος με απόλυτη εμπιστοσύνη του πολίτη προς αυτό και αντίστροφα.

Αυτή την αγωνία την αισθανόμαστε, τη συμμεριζόμαστε. Την ίδια αγωνία έχουμε και εμείς. Η ίδια αγωνία μας διακατέχει. Αλλά ο Έλληνας πολίτης να είναι βέβαιος ότι όλη αυτή η σκοτεινή κατάσταση που επικρατεί σήμερα, θα ανατραπεί γιατί ακριβώς υπάρχει βούληση και ισχυρή θέληση στην κυβέρνηση να αλλάξουμε τα πράγματα. Και αυτό θα γίνει.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Προβληματίζει την κυβέρνηση η πτωτική τάση που παρουσιάζουν τα νούμερα στην προτίμηση των ψηφοφόρων, από 7-10, αν δεν κάνω λάθος, είναι η πτώση της κυβέρνησης, τα νούμερα αυτά, και αν αυτά τα νούμερα επηρεάζουν γενικότερα τις αποφάσεις της κυβέρνησης, είναι το ένα ερώτημα. Και το δεύτερο είναι, πόσο κοντά βρίσκεται από τις αρχικές στοχεύσεις, ως κυβέρνηση και δεν μιλάω για τις προεκλογικές, ως κόμμα της αντιπολίτευσης, αλλά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης βάλατε κάποιους στόχους. Βρίσκεστε κοντά ή μακριά απ` αυτούς σήμερα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς βρισκόμαστε στην αρχή μιας τετραετίας. Μια τετραετίας για την οποία ο ελληνικός λαός, με πολύ μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, μας έδωσε την εντολή να κυβερνήσουμε, να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτός είναι ο μοναδικός μας γνώμονας στη λειτουργία της κυβέρνησης. Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις και μέσα από αυτές την αγωνία του απλού Έλληνα πολίτη, την οποία συμμεριζόμαστε, αλλά και την πολύ μεγάλη διαφορά η οποία διευρύνεται από το δεύτερο κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμάς, όμως, οι πολιτικές μας στοχεύσεις, το σχέδιό μας και η στρατηγική μας έχει να κάνει μόνον με αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Με αυτό το πρόγραμμα που καταθέσαμε και μας υπερψήφισε ο ελληνικός λαός, με την εντολή που μας έδωσε να βγούμε πρώτα απ` αυτή την κρίση και να κάνουμε τις πολύ μεγάλες θεσμικές αλλαγές. Το μόνο βέβαιο, είναι ότι η μόνη δέσμευσή μας είναι αυτή η εντολή που πήραμε και αυτή την εντολή ακολουθούμε.

Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, είναι αντιληπτό και αυτονόητο ότι πολλές από τις αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα, δεν είναι αποφάσεις που περιέχονται στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, ούτε αποφάσεις που είναι επιλογή μας. Αλλά, ζούμε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Βρήκαμε μια κατάσταση τελείως διαφορετική. Πολύ χειρότερη απ` αυτή που περίμενε ο καθένας από εμάς και χρέος μας είναι τώρα να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Συγχρόνως, δουλεύουμε για όλες τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, οι οποίες θα αλλάξουν το ελληνικό κράτος και θα το φέρουν στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη. Αυτά τα δύο εμείς δεν τα ξεχωρίζουμε. Τα δουλεύουμε παράλληλα και εργαζόμαστε σκληρά ως κυβέρνηση. Δεν χάνουμε το στόχο μας και με το γρήγορο ξεπέρασμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης, θα φανούν και οι μεγάλες αλλαγές που αποφασίσαμε και ήδη υλοποιούμε.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Διαβάζω τίτλο εφημερίδας «Οι Γερμανοί μας ωθούν στο ΔΝΤ». Εσείς συμμερίζεστε αυτόν τον τίτλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να πούμε για άλλη μια φορά: Πολύ μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας έχει η ίδια η χώρα, υπό την έννοια ότι κυβερνιόταν από μια κυβέρνηση που είδε τη διαχείριση της εξουσίας με τον πιο εγκληματικό τρόπο. Με συνέπεια να ζούμε τη σημερινή πολύ δύσκολη οικονομική πραγματικότητα.

Εμείς, στο πλαίσιο της προσπάθειας και της μάχης που δίνουμε -ενός αγώνα ο οποίος πραγματικά αποδεικνύεται ότι είναι πολύ δύσκολος, αλλά εξαιρετικά σημαντικός- προσπαθούμε να αναστρέψουμε το άσχημο κλίμα. Προσπαθούμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας. Συνεπώς, με αυτόν τον τρόπο και σε αυτόν το δρόμο πορευόμαστε. Από κει και πέρα, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε μια χωριστά, όλοι παίρνουμε τις αποφάσεις μας. Καμία χώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εξωθεί στο ΔΝΤ.

Εκείνο το οποίο κάνουμε μέχρι και σήμερα - και θα κάνουμε και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου- είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πλέον δικαιούμαστε και την υποστήριξή τους, αλλά και την κοινοτική αλληλεγγύη. Οι όποιες επιφυλάξεις υπήρχαν - και ήταν δικαιολογημένες ως ένα βαθμό- από χώρες - εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αρθούν, γιατί εμείς πήραμε σκληρές αποφάσεις. Πήραμε αποφάσεις για θεσμικές αλλαγές τέτοιες που να εγγυώνται ότι το ελληνικό κράτος είναι πλέον ένας αξιόπιστος εταίρος, ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Αρκεί να το κατανοήσουν όλοι οι εταίροι μας και να κατανοήσουν ότι αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας. Είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πρόβλημα της ευρωζώνης. Εμείς θέλουμε να είναι λύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες, δεν θέλουμε να φύγουμε από το πλαίσιο που θέσαμε, δηλαδή της πολιτικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός ο μηχανισμός που ζητάμε και εμείς, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες να γίνει για την ευρωζώνη και για το ευρώ, υπάρχει περίπτωση και αν συζητείται το ενδεχόμενο να είναι ένα μικτό σύστημα δανειοδότησης, δηλαδή και από το ΔΝΤ, αλλά και από ορισμένες χώρες της ευρωζώνης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Εμείς αυτό που ζητάμε προς το παρόν είναι σαφή και ρητή πολιτική στήριξη, έτσι ώστε και οι αγορές να πάρουν το μήνυμα ότι πλέον η Ελλάδα είναι χώρα αξιόπιστη, ότι η Ελλάδα έχει την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πέσουν τα spreads και να μπορούμε να δανειστούμε με τον τρόπο που πρέπει να δανειστούμε όταν χρειαστεί. Από κει και πέρα, μπορούν να εξεταστούν πολλές δυνατότητες. Εμείς, όμως, προς το παρόν θέλουμε να μείνουμε εκεί.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη στη Σύνοδο Κορυφής εάν επαναληφθεί αυτό που έγινε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και δεν υπάρξει επιπλέον και ένας μηχανισμός στήριξης; Θα είναι ικανοποιημένη μόνο από μια δήλωση, ας πούμε, όπως είχε γίνει και στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής ή πρέπει να προστεθεί και ο μηχανισμός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τον τρόπο να κάνει τέτοια δήλωση πολιτικής στήριξης, να βρει τέτοιον τρόπο πολιτικής στήριξης που να υπάρχει εγγύηση ότι θα μπορούμε να δανειζόμαστε όπως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από κει και πέρα, εμείς επιμένουμε, όπως και οι υπόλοιποι εταίροι μας βέβαια, στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης. Το έχουμε πει πολλές φορές και το λέμε παντού ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα στηρίξει όχι μόνο την Ελλάδα, εάν χρειαστεί, αλλά και οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζουμε εμείς σήμερα. Και όσοι παρακολουθούμε - και αναγκαστήκαμε όλοι οι πολίτες να παρακολουθούμε πλέον- και τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιλαμβανόμαστε ότι σε λίγο δυστυχώς θα υπάρξουν και άλλες χώρες που θα ζητούν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί να είναι μόνο μια νομισματική ολοκλήρωση. Πρέπει να έχει ένα σαφές πολιτικό περιεχόμενο. Και σε αυτό το μήκος πρέπει να κινηθεί στην απόφασή της η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής, στις 25 και 26 Μαρτίου.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση να ανοίξει το επάγγελμα των ταξιτζήδων; Διαβάζω ότι χθες ο υφυπουργός Οικονομικών είπε κάτι ανάλογο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς ήδη διαμορφώνεται με νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Από κει και πέρα, βέβαια, υπάρχουν τα κλειστά επαγγέλματα για τα οποία υπάρχει μια συζήτηση, υπάρχει μια κατεύθυνση και υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα. Όμως, κάθε περίπτωση του λεγόμενου «κλειστού επαγγέλματος» είναι ξεχωριστή. Τίθενται ζητήματα δημοσίου συμφέροντος και φυσικά κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά και να υπάρχει θέμα, θα εξεταστεί.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το ρωτάω αυτό, γιατί χθες ο υφυπουργός Οικονομικών αυτό που είπε ότι αν δεν συμμορφωθούν οι ιδιοκτήτες των ταξί με τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης για τους ταξιτζήδες, ουσιαστικά σκέφτεται να πάρει και άλλα μέτρα, με το πιο σκληρό μέτρο να είναι η απελευθέρωση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρχει Έλληνας πολίτης που θα πει ότι δεν συμμορφώνεται με τις οικονομικές αποφάσεις μιας κυβέρνησης. Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουμε υποχρέωση να συμμορφωθούμε, όσο και αν είναι επώδυνο για την τσέπη μας και μάλιστα όταν αυτή η κυβέρνηση εγγυάται ότι αυτά τα φορολογικά βάρη κατανέμονται με τον πιο δίκαιο τρόπο. Γι` αυτό έχουμε πει επανειλημμένως ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να συγχωρεθεί η υποχρέωση καταβολής φόρου από κανένα συμπολίτη μας. Και νομίζω ότι είναι ισχυρό δείγμα πατριωτισμού, αυτή τη στιγμή, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, ανεξάρτητα σε ποια επαγγελματική ομάδα ανήκουμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζω σε εφημερίδες ότι χθες μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο υπήρχε μεγάλη έκπληξη από τους υπουργούς για την τοποθέτηση της υπουργού Οικονομίας κ. Κατσέλη, η οποία, τουλάχιστον από ό,τι λένε οι πληροφορίες στις εφημερίδες, επί 30 λεπτά ανέλυε τι πρέπει να γίνει στο φορολογικό νομοσχέδιο και τι αναπτυξιακή διάσταση θα υπάρχει. Έχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κ. Κατσέλη είναι μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι υπουργός Οικονομίας, δικαιούται να έχει τις απόψεις της.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ακριβώς όλοι οι υπουργοί δεσμευθήκατε να φέρετε τις προτάσεις μέχρι τη Δευτέρα, την Τρίτη που θα γίνει αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο. Εκλαμβάνει κάπως αλλιώς η κυβέρνηση αυτή την τοποθέτηση της κ. Κατσέλη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως κυβέρνηση μας ενδιαφέρει η ουσία. Μας ενδιαφέρει όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να συνεισφέρουν με τον τρόπο που μπορούν να συνεισφέρουν. Όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου γνωρίζουν πολύ καλά πώς θα συνεισφέρουν και ειδικά στο θέμα της ανάπτυξης, που είναι το ζητούμενο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Έχω δύο ερωτήσεις: Η μία αφορά μία εκκρεμότητα από την προηγούμενη ενημέρωση, εάν στο περιοδικό FOCUS χρωστάμε χρήματα από διαφήμιση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χρωστάμε...

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή μας έχει περιποιηθεί, λέω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από την ενημέρωση που έχω, η οικονομική οφειλή του ΕΟΤ προς το γερμανικό περιοδικό FOCUS ανέρχεται στο ποσό των 264.817 ευρώ και αφορά διαφημιστικές καταχωρήσεις, έντυπες και ηλεκτρονικές, δύο μηνών, κατά το 2008. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχω. Ως γνωστόν, η Νέα Δημοκρατία εκτός από τα άλλα που μας κληροδότησε, μας κληροδότησε ένα τεράστιο χρέος και στον ΕΟΤ. Και ενώ ο ΕΟΤ θα έπρεπε να είναι η διαφήμιση της χώρας μας και η προβολή του καλύτερου προσώπου της χώρας μας, έχει γίνει, με τη διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας και με τις τεράστιες οφειλές που μας άφησε, η χειρότερη δυσφήμιση που θα μπορούσαμε να έχουμε ως χώρα. Και αυτό δεν αφορά μόνο στις διαφημιστικές καταχωρήσεις που οφείλουμε σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες στον κόσμο, αλλά και στα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, όπου μας απειλούν με εξώσεις και κατασχέσεις. Και από αυτό αποδεικνύεται πόσο σωστή διαχείριση είχε η Νέα Δημοκρατία, η οποία δυστυχώς, ακόμη μιλάει σήμερα για διαχείριση και μας υποβάλλει και προτάσεις ως προς αυτήν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μετά τη χθεσινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού, στο Υπουργικό Συμβούλιο, είμαστε πιο μακριά ή πιο κοντά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είμαστε τόσο κοντά και τόσο μακριά, όσο ήμασταν πάντοτε. Και το λέω αυτό, γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι απλώς μία δυνατότητα. Δική μας προτεραιότητα είναι να έχουμε την πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - αυτό μας αρκεί - με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μπορούμε να δανειστούμε, όταν και όπως πρέπει να δανειστούμε. Εξετάζουμε, όμως, όλες τις δυνατότητες, γιατί η χώρα μας έχει ανάγκες δανειοδότησης - είναι γνωστές οι ανάγκες της- οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν. Και φυσικά, έχουμε «ιερή» υποχρέωση, απέναντι στην οικονομία και την τσέπη του ελληνικού λαού, να προστατεύσουμε το εισόδημά του, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας απαγορεύει να δανειστούμε με τους τρόπους που δανειζόμασταν μέχρι τώρα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Η κ. Κατσέλη δεν θα έπρεπε να ήταν στην προχθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, από τη στιγμή που ήταν όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί που έχουν σχέση με την οικονομία; Γνωρίζετε κάτι για την απουσία της από τη σύσκεψη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, αυτές οι συσκέψεις είναι άτυπες. Δεν είναι τυπικές και από όσο γνωρίζω, η κ. Κατσέλη είχε άλλη υποχρέωση εκείνη την ώρα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 19 March 2010 - 17:08:48 UTC