Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-03-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 254679837

Έκδοση 1

brf0403

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

" Η κυβέρνηση καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια για να βγάλει τη χώρα από την πρωτοφανή κρίση στην οποία βρίσκεται και να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που κληροδότησε η ανεύθυνη και καταστροφική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Έχουμε αναλάβει πλήρως την ευθύνη. Έχουμε αναλάβει πλήρως το χρέος μας απέναντι στον Έλληνα πολίτη: να οδηγήσουμε τη χώρα στην ασφάλεια και τη σταθερότητα. Και το κάνουμε πράξη με συναίσθηση των συνεπειών που έχουν αυτές οι αποφάσεις στον Έλληνα πολίτη. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι, όμως, απαραίτητο να κάνουμε αυτό το βήμα όλοι μαζί, προκειμένου να επιβιώσει η οικονομία του ελληνικού κράτους.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν χθες, αλλά και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομίας, την αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής και την αναθεμελίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, θα αποδώσουν καρπούς - και κανείς να μην έχει αμφιβολία γι` αυτό. Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από αυτή τη δοκιμασία.

" Προχωράμε άμεσα σε διαρθρωτικά μέτρα για την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας. Χθες, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα opengov.gr, προκειμένου να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας για την αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του ΕΣΠΑ. Με το νομοσχέδιο αυτό απλουστεύεται το διαχειριστικό πλαίσιο που διέπει το ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε να μη χάνονται με χρονοβόρες και εξοντωτικές διαδικασίες, πολύτιμοι πόροι. Με αυτό το νομοσχέδιο ενεργοποιούνται προγράμματα με στόχο την περιφερειοποίηση και την πράσινη ανάπτυξη, έτσι ώστε η αποτελεσματικότητα και η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, φέτος το 2010, να φθάσει το 15%.

" Παράλληλα, προωθούμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την προστασία των εργασιακών σχέσεων, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και ρυθμίζει επί το δικαιότερον μορφές σχέσεων εργασίας. Ορίζει χρονικό διάστημα για την εργασία με μπλοκάκι, πέρα από την οποία θα θεωρείται ότι υπάρχει εξαρτημένη εργασία και συστηματοποιεί το πλαίσιο των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

" Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης εντάσσεται και η σημερινή διϋπουργική απόφαση με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πάγκαλο και με συμμετοχή της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Κατσέλη, των υφυπουργών κ. Σηφουνάκη, Μωραΐτη, Κουτρουμάνη και Βούγια, γενικών γραμματέων υπουργείων, του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, βουλευτών, νομάρχη και δημάρχου Πειραιά, εκπροσώπων φορέων και οργανισμών της περιοχής, καθώς και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, κ. Ανωμερίτη. Μέσα από αυτή τη σύσκεψη και αυτή τη διϋπουργική παρουσίαση, μπορεί να προκύπτει ότι η χώρα βρίσκεται μεν σε μια πορεία σταθεροποίησης των δημοσιονομικών της θεμάτων, παράλληλα, όμως, στηρίζεται ενεργά και η αναπτυξιακή διαδικασία για να βγούμε από αυτή την οικονομική κρίση. Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ και των βασικών υποδομών του Πειραιά ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Δημιουργείται ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον Πειραιά με μόνιμη επιτελική επιτροπή ανάπτυξης, για την παρακολούθηση της υλοποίησης και εφαρμογής των έργων. Τα έργα αυτά είναι ώριμα και με διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Στο επενδυτικό πρόγραμμα θα ενταχθούν και άλλα έργα, μέσω της επιτελικής επιτροπής ανάπτυξης Πειραιά, έτσι ώστε ο ΟΛΠ και τα λιμάνια της Αττικής (η Ελευσίνα, το Λαύριο, η Ραφήνα) να σχηματίσουν στο πλαίσιο του Αττικού Συστήματος Λιμένων εταιρεία "Holding" για περαιτέρω ανάπτυξη των λιμανιών της Αττικής.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην εισαγωγική σας τοποθέτηση, επισημάνατε ότι οι αποφάσεις που έλαβε χθες η κυβέρνηση -και όσα έχει κάνει το προηγούμενο διάστημα- θα αποδώσουν καρπούς και δεν πρέπει να έχει αμφιβολία κανένας. Θέλω να σας ρωτήσω: Στον κ. Ρεν από πού δημιουργήθηκαν οι αμφιβολίες και δηλώνει στην Corriere della Sera σήμερα ότι θα χρειαστεί μάλλον, το φθινόπωρο, και πρόσθετο πακέτο μέτρων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, εμείς εφαρμόζουμε μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική, εν γνώσει της πολύ κρίσιμης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και των δυσάρεστων συνεπειών, προς τον ελληνικό λαό, των αναγκαστικών αποφάσεων που λάβαμε χθες. Έχουμε πει, πολλές φορές, ότι γνωρίζουμε τα αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Όμως, δεν αποκρύπτουμε το πρόβλημα. Το δημοσιοποιήσαμε αμέσως, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση και αμέσως προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις, με αποκορύφωμα τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι συμπληρωματικές στον Προϋπολογισμό που καταρτίσαμε για το 2010, και στο σημαντικότατο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, το οποίο ενεκρίθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αξιολογώντας την κατάσταση, φθάσαμε να αναγκαστούμε να πάρουμε τις χθεσινές αποφάσεις, όπως ανακοινώθηκαν, δίνοντας όμως παράλληλα και μια προοπτική ανάπτυξης στην παραγωγική διαδικασία. Εμείς υλοποιούμε αυτά που αποφασίσαμε. Παρακολουθούμε τις κρίσεις που κάνουν οι εταίροι μας, η Επιτροπή ο ξένος Τύπος και δεν μπορώ να κρύψω ότι είμαστε ευχαριστημένοι γιατί η μεγάλη πλειοψηφία δείχνει ότι είμαστε προς τη θετική κατεύθυνση και ότι αναγνωρίζουν τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε, αλλά και την αποτελεσματικότητά μας. Όσο για τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Ρεν, μπορώ να πω ότι δήλωσε πως εφόσον εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είναι επαρκή για φέτος. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση για το 2011 και 2012. Εμείς γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και με βάση τις εκτιμήσεις μας και τις αξιολογήσεις μας, παραθέτουμε τις λύσεις, τις προτάσεις μας και προχωράμε.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Παρά ταύτα, κύριε Εκπρόσωπε, αν δεν κάνω τεράστιο λάθος και αν άκουσα καλά, τα γερμανικά περιοδικά σήμερα μας παροτρύνουν και πάλι, αυτή τη φορά, να πουλήσουμε νησιά. Έχετε να πείτε κάτι γι` αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πιστεύω ότι και στην περίπτωση αυτή ισχύει το σχόλιο που είχα κάνει για ένα προηγούμενο δημοσίευμα: Σεβόμενος πάντα, αλλά και οι Έλληνες σεβόμενοι την ελευθερία του Τύπου, κάποια δημοσιεύματα είναι άξια σχολιασμού και κάποια ανάξια. Και επειδή τα δημοσιεύματα αναπαράγουν δηλώσεις βουλευτών, το ίδιο ισχύει και γι` αυτές τις δηλώσεις. Εμείς κατοχυρώνουμε την εθνική μας κυριαρχία, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα, με πάρα πολλούς τρόπους και πολλές φορές με οδυνηρές συνέπειες για τον ελληνικό λαό. Δυστυχώς, πληρώνουμε πολύ ακριβά την περιφρούρηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Άρα, οι προτάσεις να πουλήσουμε ελληνική γη, είναι τουλάχιστον ανεδαφικές και ανάξιες σχολιασμού.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ένας απ` τους βασικούς λόγους και ο πλέον ορατός που ανακοινώθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα χθες, είναι να πετύχουμε ένα φθηνότερο δανεισμό. Σήμερα γιατί η κυβέρνηση πάει σε έναν έκτακτο δανεισμό της τάξης των 5 ή 8 δισεκατομμυρίων, οι πληροφορίες μέχρι αυτή την ώρα λένε ότι έχουν φθάσει μέχρι τα 14. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Είναι ότι ξεκινάει αυτός ο δανεισμός με spread στο 330, ενώ χθες είχε πέσει 280 και αυτή την ώρα διαμορφώνεται στο 310. Γιατί εμείς πάμε με 330;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, ας περιμένουμε να λήξει η διαδικασία του δανεισμού. Όντως, υπάρχει κοινοπρακτική έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά και αυτό σημαίνει κάτι, είναι ένα δείγμα. Το spread θα το υπολογίσουμε εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΣΠΑΝΟΥ: Σε μία από τις δηλώσεις του χθες ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δικαίως πλέον περιμένει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία είναι και η άλλη πλευρά της συμφωνίας. Σε ποια ακριβώς συμφωνία αναφέρεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι γνωστό ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και υπάρχει σαφής συμφωνία- συμμετέχουν με τους όρους και τις προϋποθέσεις, τα ευεργετήματα και τις υποχρεώσεις της ευρωπαϊκής συνθήκης βάσει της οποίας γίναμε και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι μία βασική και θεμελιώδης αρχή του δικαιϊκού κοινοτικού συστήματος. Δηλαδή, του συστήματος που διέπει τις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έχουμε πει και άλλες φορές ότι το πρώτο που κάνουμε, είναι να είμαστε εμείς συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, όχι μόνο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και προς τους Έλληνες πολίτες. Και από κει και πέρα, βεβαίως, ζητάμε αυτό που θεωρούμε αυτονόητο δικαίωμα: Την εκδήλωση της αλληλεγγύης των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό ακριβώς ζητάμε την πολιτική στήριξη και μόνο την πολιτική στήριξη των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Θα ήθελα κ. Υπουργέ να ρωτήσω το εξής: Πότε θεωρείτε ότι θα αρχίσει η αποκατάσταση των εισοδημάτων του Έλληνα πολίτη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως είναι αντιληπτό, εδώ και πέντε μήνες παλεύουμε και αγωνιζόμαστε και εργαζόμαστε για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Θα πραγματοποιείται η εκτίμηση- αξιολόγηση, ήδη εάν καταφέρουμε, που θα τα καταφέρουμε, και με τα συμπληρωματικά μέτρα, με τις συμπληρωματικές αποφάσεις που λάβαμε, να μειώσουμε κατά 4% το έλλειμμα που έχει η χώρα μας, είναι μία κατάκτηση. Από κει και πέρα, θέτουμε και τους στόχους για τις επόμενες χρονιές. Όσο πηγαίνουμε καλύτερα, τόσο θα διορθώνεται και το εισόδημα του Έλληνα πολίτη, ο οποίος, δυστυχώς, καλείται να πληρώσει την αβλεψία, τουλάχιστον, σε εγκληματικό βαθμό των προηγούμενων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, εξαιτίας των οποίων φτάσαμε σε αυτό το σημείο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ ο κ. Παπασπύρος ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, έχει θέσει δύο θέματα. Το ένα θέμα είναι ότι, όπως είπε ο ίδιος, στον Πρωθυπουργό 500 κωδικούς του Προϋπολογισμού, από τους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν ανώδυνες περικοπές, όπως ο ίδιος είπε, και τι γίνεται με αυτούς τους 500 κωδικούς, και το δεύτερο ότι ο Πρωθυπουργός, ουσιαστικά, άφησε ανοιχτό αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, και την λήψη νέων μέτρων. Επ αυτού τι έχετε να πείτε; Πιστεύετε ότι ο ελληνικός λαός αντέχει και άλλο πακέτο μέτρων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως είπα και στην εισήγησή μου, ότι φτάσαμε σε αποφάσεις, οι οποίες είναι επώδυνες για τον ελληνικό λαό. Από κει και πέρα, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και τα όρια αντοχής του εισοδήματος του Έλληνα πολίτη, αλλά και το που και το πόσο πρέπει να φτάσουμε ως προς την λήψη συμπληρωτικών αποφάσεων. Άρα, είναι τουλάχιστον άκαιρο, να υπάρχει μία φημολογία, γενικώς, για λήψη νέων, πρόσθετων μέτρων, όταν οι αποφάσεις που ανακοινώσαμε χθες δεν έχουν ακόμη νομοθετηθεί. Όταν είναι αποδειγμένο ότι οι αποφάσεις αυτές, με τον νόμο των πιθανοτήτων θα αποδώσουν περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε ως έσοδα στη φετινή χρονιά. Άρα, το να μιλάμε για πρόσθετα μέτρα, σήμερα δεν έχει καμία αξία. Όσον αφορά στο πρώτο που είπατε, για την πρόταση του κ. Παπασπύρου, για 500 κωδικούς που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε ανώδυνα, εάν πραγματικά μπορούσαμε να προβούμε σε τέτοιες ενέργειες, έτσι ώστε ανώδυνα να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τη σημερινή κατάσταση και να προτείνουμε λύσεις, ήδη θα το είχαμε κάνει. Ό,τι έγινε, έγινε με πολύ μεγάλη περίσκεψη και γι` αυτό ακριβώς κατηγορηθήκαμε από πολλούς ότι δεν πήραμε γρήγορα τις αποφάσεις. Γιατί εμείς πιστεύουμε και το πιστεύουμε ακράδαντα - ότι τις αποφάσεις αυτές τις πήραμε στον χρόνο που έπρεπε να τις πάρουμε και στο εύρος και στην έκταση που επιβάλλεται από τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Οι αποφάσεις που λάβατε, θεωρείτε ότι κινούνται εντός του ιδεολογικού πλαισίου του κόμματός σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δυστυχώς, στις έκτακτες συνθήκες, στις οποίες ζούμε, που ορίζουν και το στίγμα της διάσωσης της οικονομίας της χώρας μας, αναγκαστικά έχουμε ξεπεράσει τα όρια της ιδεολογίας και των αξιών μας. Είναι σαφές, είναι ξεκάθαρο ότι πάντοτε κινούμαστε με αυτούς τους άξονες. Γι` αυτό προσπαθήσαμε - και θα προσπαθήσουμε κι άλλο - να υπάρχει μία κοινωνική δικαιοσύνη και μέσα από τα μέτρα που αποφασίσαμε, τις αποφάσεις που πήραμε, αλλά κυρίως και μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί εντός των επομένων ημερών. Εκεί πραγματικά θέτουμε τους άξονες, μέσα στο πλαίσιο του δυνατού. Είναι σαφές ότι και από την ιδεολογία μας αλλά και από την πολιτική αντίληψη που έχει αυτή η κυβέρνηση, δεν είναι επιλογή μας το να λάβουμε τέτοιου είδους αποφάσεις. Είναι, όμως, οι συνθήκες -που τις έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές και λεπτομερώς- οι οποίες μας αναγκάζουν να παίρνουμε τέτοιου είδους αποφάσεις, τουλάχιστον, στο σημείο εκείνο που είναι επώδυνες για τον ελληνικό λαό.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, όταν είπατε ότι «δεν πήραμε γρήγορα τις αποφάσεις», για αυτό ακριβώς σας κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία. Ότι αργήσατε πέντε μήνες να πάρετε τι αποφάσεις, και ότι αυτές που πήρατε είναι επώδυνες για τον κοινωνικό ιστό. Είναι μέτρα, λέει, σκληρά και άδικα. Τι απαντάτε εσείς στη Νέα Δημοκρατία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το έχω πει και άλλες φορές. Η Νέα Δημοκρατία, λίγο αργά σκέφτηκε να μας κάνει μαθήματα οικονομίας και δεν εμπεριέχει κανένα ίχνος αλαζονείας αυτή η παρατήρησή μου. Αυτή είναι η αίσθηση που υπάρχει στον ελληνικό λαό. Η Νέα Δημοκρατία άσκησε μία καταστρεπτική πολιτική για τον τόπο μας, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε, σήμερα, σε αυτό το σημείο. Με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την αναξιοπιστία και την ανασφάλεια που αισθάνεται ο ελληνικός λαός απέναντι στο οικονομικό γίγνεσθαι. Αλλά έστω και τώρα, και αυτή τη στιγμή, περιμέναμε και περιμένουμε ακόμη να επιδείξει η Νέα Δημοκρατία μία σοβαρή στάση. Οι προτάσεις της να είναι σοβαρές, έτσι ώστε και εμείς να τις υιοθετήσουμε και να μην ασκεί κριτική στο ότι καθυστερήσαμε, όταν η μεγαλύτερη καθυστέρηση στο να ληφθούν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις, ήταν τα πεντέμισι χρόνια άσκησης διακυβέρνησής της. Και εδώ θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω, ότι σήμερα το πρωί άκουγα σε μία ραδιοφωνική εκπομπή, ένα προβεβλημένο στέλεχος και πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Γιακουμάτο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είχε γίνει ούτε ένα Υπουργικό Συμβούλιο στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ότι κανείς δεν μπορούσε να δει τον Πρωθυπουργό, ότι οι προτάσεις των υπουργών δεν μπορούσαν να περάσουν, γιατί δεν υπήρχε καμία επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου.

Εμείς αντίθετα, είμαστε μία κυβέρνηση, η οποία εργάζεται σκληρά στην χειρότερη οικονομική κατάσταση μετά την μεταπολίτευση, με υπουργικά συμβούλια, με συσκέψεις και με παραγωγή έργου. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Αυτό θα πρέπει να το αναλογιστεί η Νέα Δημοκρατία - γιατί δεν το λέμε για να επαιρόμαστε, το ότι δουλεύουμε είναι αυτονόητο για εμάς - αλλά η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να κάνει πρώτα την αυτοκριτική της και μετά να δίνει συμβουλές στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για τον ιδιωτικό τομέα και τι σκέφτεστε να κάνετε. Το ρωτάω γιατί στο νομοσχέδιο υπάρχουν αναφορές σε συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες ενδέχεται να συμπαρασύρουν τομείς του ιδιωτικού τομέα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα αποφάσεων για τον ιδιωτικό τομέα.

ΤΖΑΝΕΤΑΤΟΣ: Από τη στιγμή που, όπως είπατε πριν, έχετε ξεπεράσει τα όρια της ιδεολογίας του κόμματός σας, θεωρείτε ότι το κόμμα θα στηρίξει τα μέτρα που πήρατε χθες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το κόμμα είναι η έκφραση του λαού, σε επίπεδο κομματικό. Σήμερα, ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται πλήρως την πολύ κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε. Είναι αυτονόητο, ότι εάν δεν βρισκόμασταν σε αυτή την κατάσταση. Πρώτον, δεν θα διανοούμασταν να λαμβάναμε τέτοιου είδους αποφάσεις και δεύτερον, δεν θα τολμούσε κανείς να λάβει τέτοιες αποφάσεις. Η στήριξη και των κομματικών στελεχών είναι σαφέστατη. Οι όποιες προσεγγίσεις υπάρχουν, είναι προσεγγίσεις που είναι επιβεβλημένο να υπάρχουν σε ένα δημοκρατικό κόμμα, σε μια δημοκρατική παράταξη.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, λένε, λέει ο κόσμος -και το ακούμε και υπάρχει και κριτική από πολλά στελέχη, ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ- ότι δεν είναι δίκαια τα μέτρα και φέρνουν ως παράδειγμα, ακόμη και σύντροφοί σας του ΠΑΣΟΚ το ότι δεν θίχθηκαν κάποιες συντεχνιακές προνομιακά αμειβόμενες ομάδες, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στη Βουλή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα των εργαζομένων στη Βουλή είναι ένα θέμα που έρχεται και επανέρχεται. Οι εργαζόμενοι στη Βουλή είναι μια πολύ μικρή μερίδα συμπολιτών μας. Ήδη, έχουν αναγγελθεί περικοπές στις δαπάνες τους και στους μισθούς τους. Είναι, όμως, ένα θέμα που ρυθμίζει η ίδια η Βουλή. Σαφώς υπάρχει η βούληση, οι περικοπές των επιδομάτων και κατά συνέπεια και οι μειώσεις στις αμοιβές των υπαλλήλων, να είναι σε όλους τους χώρους και ιδιαίτερα σε χώρους όπου οι μισθοί είναι πιο προνομιακοί από κάποιους άλλους.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Οι κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν διαμορφωθεί μέχρι τώρα και θα υπάρξουν και στο μέλλον, θεωρείτε ότι είναι ικανές να ανατρέψουν αυτά τα μέτρα που αναλάβατε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι κοινωνικές αντιδράσεις υπάρχουν, κυρίως μέσα από τα συνδικάτα και μέσα από τις ομοσπονδίες των εργαζομένων, με ό,τι εκφράζουν. Οι ομοσπονδίες αυτές εκφράζουν φυσικά τους εργαζομένους. Από εκεί και πέρα, η αγωνία των εργαζομένων είναι κατανοητή, είναι αντιληπτή. Αυτό, όμως, που έχουμε εμείς ως αρχή είναι ότι οι αποφάσεις που λάβαμε, ελήφθησαν με πολύ μεγάλη περίσκεψη και με πολύ μεγάλη διαπίστωση, εκ των προτέρων, των συνεπειών που θα έχουμε. Από εκεί και πέρα, δεν νοείται και δεν δικαιολογείται να κάνουμε πίσω ούτε μισό βήμα. Μόνο μπροστά μπορούμε να πηγαίνουμε. Εμείς έχουμε αναλάβει τη μεγάλη ιστορική ευθύνη να διασώσουμε την οικονομία της χώρας μας. Αυτό το κάνουμε, θα το κάνουμε και θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το τι δουλειά κάνει ο καθένας και από ποια πολιτική παράταξη προέρχεται ή ποια ιδεολογία εκπροσωπεί. Νομίζω πως ό,τι και να ακούμε, ό,τι και να λέγεται σήμερα, όποιες κινητοποιήσεις και να βλέπουμε ότι γίνονται, είναι κοινός γνώμονας ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συνεπώς, αυτές οι αποφάσεις είναι επιβεβλημένες.

ΤΖΑΝΕΤΑΤΟΣ: Είπατε πριν ότι σε διαφορετικές συνθήκες αυτές τις αποφάσεις δεν υπήρχε περίπτωση να τις πάρετε. Εάν οι συνθήκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην οικονομία αλλάξουν, υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο να αλλάξουν τα μέτρα αυτά, να παρθούν πίσω;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είπα και προηγουμένως, και είναι εύλογη απορία και δική σας και των συμπολιτών μας, ότι όσο βελτιώνεται η ελληνική οικονομία, τόσο θα διορθώνεται και το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, τόσο και αυτές οι περικοπές θα απαλύνονται, έτσι ώστε να έχουμε μια σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και βέβαια, επιστροφή στα κανονικά επίπεδα των μισθών των Ελλήνων πολιτών.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κ. Μέρκελ είπε χθες ότι στην αυριανή συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό δεν θα συζητηθεί ζήτημα οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα. Πρώτον, ποιο θα είναι λοιπόν το θέμα της συζήτησης και δεύτερον, εάν υπάρχει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές, ότι εμείς δεν ζητήσαμε οικονομική στήριξη από καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σαφές, ότι δεν ζητήσαμε βοήθεια από κανέναν Ευρωπαίο φορολογούμενο πολίτη. Εμείς, την κρίση την ξεπερνάμε και θα την ξεπεράσουμε μόνοι μας. Ζητήσαμε πολιτική στήριξη από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς από τη Γερμανία, μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δανειζόμαστε με τις προϋποθέσεις και τους όρους που δανείζονται όλες οι υπόλοιπες χώρες. Αυτό, όμως, προϋποθέτει δύο πράγματα: Πρώτον, στο να καταδείξουμε ότι είμαστε μια αξιόπιστη χώρα, ότι υπάρχει μια πολιτική ηγεσία που πραγματικά αντιλαμβάνεται και τους κινδύνους και τα ρίσκα της ελληνικής οικονομίας, και κατά δεύτερον, αυτό θα αναγνωριστεί και από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα δηλώσουν τη στήριξή τους σε αυτή τη σοβαρή προσπάθεια που κάνουμε. Σήμερα, διαπιστώνουμε ότι αυτή η στήριξη, σε ένα μεγάλο βαθμό, είναι η επιθυμητή και φυσικά υπάρχει και μέλλον ως προς αυτό.

Όσον αφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Πρωθυπουργός, κ. Παπανδρέου, είπε χθες το αυτονόητο: Είναι μια από τις δυνατότητες δανειοδότησής μας. Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί να λάβουμε κάποια δάνεια, έτσι ώστε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας, να ξεπληρώσουμε τα χρέη μας και να μειώσουμε το τεράστιο έλλειμμά μας. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μια δυνατότητα στην οποία αναγκαστικά θα οδηγηθούμε, εάν δεν υπάρχουν, εάν δεν ευδοκιμήσουν άλλες λύσεις.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Θα ήθελα να γυρίσω λίγο στα μέτρα. Υπάρχει μια τοποθέτηση που αποδίδεται στον κ. Παπουτσή, «τα μέτρα αυτά θα διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ». Υπάρχει τέτοιος φόβος στην κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει φόβος να διαλυθεί ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η κυβέρνηση, από τις αποφάσεις που πήραμε. Αποφάσεις που, όπως είπα και προηγουμένως, κανείς δεν ήθελε να πάρει, τουλάχιστον στο μέτρο που αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους, όταν τους περικόπτονται επιδόματα και ένας μέρος του μισθού τους. Αλλά εμείς, πέρα από αυτές τις επώδυνες αποφάσεις, δίνουμε και το στίγμα ότι παλεύουμε και εργαζόμαστε για την κοινωνική δικαιοσύνη. Και όπως είπα και προηγουμένως, αυτό θα φανεί και στο φορολογικό νομοσχέδιο. Από εκεί και πέρα, αυτές τις αποφάσεις τις συνοδεύουμε με πρωτοβουλίες για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος, όχι το ΠΑΣΟΚ να διαλυθεί, αλλά νομίζω ότι μέσα από αυτές τις διαδικασίες κρίνεται και η ιδεολογία μας και δυναμώνεται, ακόμη περισσότερο, η θέληση και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των Ελλήνων πολιτών για να έχουμε μια καλύτερη Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 4 March 2010 - 18:45:56 UTC