Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-02-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 253401319

Έκδοση 1

brf2502

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Βρισκόμαστε στη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Δίνουμε μια πραγματική μάχη, μια πολύ σκληρή μάχη για την ανάκτηση, πρωτίστως, της αξιοπιστίας της χώρας μας. Η κυβέρνηση με σοβαρή και υψηλή συναίσθηση του καθήκοντος, εργάζεται υπό αντίξοες συνθήκες, για τη διασφάλιση της αυτονόητης δυνατότητας της χώρας μας να απολαμβάνει τα ίδια προνόμια και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη. Αυτό είναι που έχει χαθεί δυστυχώς σήμερα -με προφανή ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης- είναι η δυνατότητά μας να πείσουμε πως λέμε την αλήθεια, είτε πρόκειται για πολιτικές, είτε πρόκειται για στοιχεία που παραδίδουμε.

Δεσμευτήκαμε από την πρώτη ημέρα ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί και δεν θα συνεχιστεί. Και προς αυτή την κατεύθυνση λέμε την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για συγκάλυψη. Η χάλκευση στοιχείων, η τροποποίηση είναι μακριά και πέρα από την ιδεολογία και το πνεύμα της παρούσας κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, με τη συμμετοχή των πολιτών, θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Σε αυτή την κυβέρνηση έτυχε να διαχειριστεί την ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση της χώρας. Σε αυτή την κυβέρνηση έτυχε να βάλει τις βάσεις, ώστε να μην προκύψει παρόμοια κατάσταση στο μέλλον, ποτέ ξανά, με τις δομικές αλλαγές που γίνονται και θα γίνονται σε όλα τα επίπεδα.

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, εργάζονται και για την επόμενη ημέρα της κρίσης, που είναι ένα πολύ σημαντικό κομβικό στοιχείο για όλους μας. Ή θα απαλλαγούμε δια παντός από χρόνιες παθογενείς καταστάσεις και αδυναμίες, σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής, ή θα γινόμαστε, όπως και τώρα, έρμαιο στις ορέξεις του καθενός, σε κάθε κρίση του διεθνούς συστήματος.

Θα ήθελα να σημειώσω εδώ- και έχει ανακοινωθεί πριν από λίγο από το υπουργείο Οικονομικών- ότι μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, έγινε διασταύρωση στοιχείων για όσους οφείλουν στο δημόσιο, με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία και την ακίνητη περιουσία, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι από αυτούς, που διαθέτουν ακίνητη περιουσία, δεν καταβάλλουν στο ελληνικό δημόσιο τα χρέη τους, τις υποχρεώσεις τους, ώστε οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. να προβούν στην έγκαιρη λήψη μέτρων, για την είσπραξη αυτού του χρέους. Δεν μπορεί αυτά τα χρέη να είναι ανείσπρακτα και μάλιστα από ανθρώπους οι οποίοι σαφέστατα έχουν την οικονομική δυνατότητα, πέρα από την υποχρέωση, να καταβάλλουν τα χρέη τους.

Από τη διασταύρωση, αυτών των στοιχείων προέκυψαν σημαντικά στοιχεία, τα οποία προωθήθηκαν άμεσα στη Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Και να πω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, γιατί το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι υποδομές, έτσι ώστε να μπορεί να «συλλαμβάνεται» αυτός ο οποίος φοροδιαφεύγει. Και επειδή αυτοί οι μηχανισμοί, επί πεντέμισι χρόνια, είχαν αδρανοποιηθεί, αν όχι καταργηθεί, είναι λογικό, από εδώ και πέρα  και είναι στόχος μας- να δημιουργήσουμε υποδομές και μηχανισμούς, έτσι ώστε να σταματήσει η ατιμωρησία αυτών που δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να υπάρχουν και τα απαιτούμενα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, άκουσα τη συνέντευξη του κ. Πάγκαλου στο BBC και θέλω να ρωτήσω, εάν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκφράζει με τα όσα είπε, είναι οι θέσεις αυτές και θέσεις της κυβέρνησης ή είναι δικές του σκέψεις και απόψεις, που βεβαίως έχει κάθε δικαίωμα να τις εκφράσει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε τι ακριβώς αναφέρεστε.

ΜΙΧΑΗΛ: Αναφέρομαι κατ` αρχήν στο θέμα των αποζημιώσεων από τη γερμανική κατοχή και επιπλέον στο γεγονός ότι η ηγεσία της Ευρώπης σήμερα δεν είναι του ιδίου διαμετρήματος, όπως στο παρελθόν, για να αντιμετωπίσει την κρίση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς το πρώτο, ο κ. Πάγκαλος έκανε μια περιγραφή. Η κυβέρνηση, όμως, θα τοποθετηθεί αύριο. Υπάρχει επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα απαντήσει συγκεκριμένα για τα σημεία αυτά. Ως προς το δεύτερο, είναι η αγωνία όλων μας, η ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι σε σταθερές βάσεις, να λειτουργούν τα όργανά της, όπως πρέπει να λειτουργούν και εκεί είναι θέμα συμβολής του καθενός μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δημοσιογράφος είναι ο κ. Πάγκαλος και κάνει περιγραφές; Ο κ. Πάγκαλος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αυτά που λέει αντανακλούν και στην αξιοπιστία της χώρας, για την οποία μας είπατε ότι αγωνίζεσθε. Δεν θα πάρετε θέση επί της ουσίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός θα απαντήσει για το συγκεκριμένο. Πιο έγκυρη πληροφόρηση και ενημέρωση από αυτήν του Πρωθυπουργού, δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Έχει εκτιμήσει η ελληνική κυβέρνηση πόσο είναι το χρέος που οφείλει η Γερμανία στο ελληνικό κράτος από την Κατοχή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επιτρέψτε μου να μην πω σήμερα αυτά που θα απαντήσει αύριο ο κ. Πρωθυπουργός.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Εάν μου επιτρέπετε κ. Εκπρόσωπε, πριν από λίγο στην ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι ποτέ δεν παραιτηθήκαμε των αξιώσεών μας για πολεμικές αποζημιώσεις. Αυτό δεν είναι θέση της κυβέρνησης; Αύριο θα την μάθουμε τη θέση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό θα ανακοινωθεί αύριο.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί η άδεια από τον υπουργό Δικαιοσύνης, γιατί είναι θέμα υπουργού Δικαιοσύνης, να αρθεί το όποιο εμπόδιο τίθεται στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων; Γιατί πια ξέρουμε ότι βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορεί κανένας πολίτης να διεκδικήσει οτιδήποτε από άλλο κράτος, εάν δεν συναινέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας συνεκτιμούμε, για όλες τις απορίες μας, ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή ως προς τα οικονομικά μας, ως προς την αξιοπιστία της χώρας μας, ως προς την υπόσταση της χώρας μας και αυτό είναι μια σημαντικότατη παράμετρος. Από κει και πέρα, ας μην πυροδοτούμε οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε πλευρά εις βάρος της χώρας μας. Γι` αυτό ακριβώς δεν αναφέρομαι και δεν απαντώ στις ερωτήσεις που μου θέτετε, όχι γιατί δεν έχω τι να απαντήσω, αλλά επειδή αύριο ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει με τον καλύτερο τρόπο. Επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ στην αυριανή απάντηση του Πρωθυπουργού.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή είπατε να μην πυροδοτούμε οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος της χώρας μας, θα ήθελα να ξέρω, εάν έχετε ως κυβέρνηση σχόλιο για την ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κράτσα στην Επιτροπή, όπου εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις αν μπορεί να πραγματοποιηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με δεδομένο ότι υπάρχει παντελής αδυναμία και ανικανότητα να υπάρξουν πλήρη και σαφή στατιστικά στοιχεία και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κάθε ευρωβουλευτής, βεβαίως, είναι υπεύθυνος για τις ερωτήσεις που κάνει. Υποθέτω, με αυτό το περιεχόμενο της ερώτησης, ότι η κ. Κράτσα έχει μπερδέψει το ποιος είναι στην κυβέρνηση. Και βεβαίως, προσπαθεί να αποστεί με το να κριτικάρει τις ευθύνες της παράταξής της όταν ήταν κυβέρνηση. Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει σε ποιον οφείλεται η σημερινή κατάσταση, σε ποιον οφείλεται το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που υπάρχει, με αποτέλεσμα να βιώνουμε καθημερινά και ώρα με την ώρα τις διεθνείς αντιδράσεις ως προς τη χώρα μας, που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητά μας και με το εισόδημα του απλού Έλληνα πολίτη. Άρα -στο πλαίσιο βεβαίως της αυτονομίας του κάθε βουλευτή, ευρωβουλευτή και της υποχρέωσης που έχει να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και στα δύο επίπεδα- όταν μιλάμε για τη χώρα μας, για την αξιοπιστία της χώρας μας, θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε σε ποιο χρονικό σημείο βρισκόμαστε.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Τα τελευταία, όμως, 24ωρα υπάρχουν δημοσιεύματα που φέρουν τον Πρωθυπουργό δυσαρεστημένο με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και μάλιστα προαναγγέλλουν και ανασχηματισμό. Ποιο είναι το σχόλιό σας; Έχουν βάση αυτά τα δημοσιεύματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχουν καμία βάση τα δημοσιεύματα περί ανασχηματισμού και φυσικά δυσαρέσκειας του Πρωθυπουργού προς το οικονομικό επιτελείο. Είναι κατασκευασμένα δημοσιεύματα και φυσικά δεν έχουν καμία υπόσταση. Είναι σαφές. Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι τέτοιου είδους φημολογίες νοθεύουν την τεράστια προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, κυρίως αυτό το διάστημα, για να βγούμε από αυτή την πολύ μεγάλη κρίση. Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που απορρίπτει αυτές τις φήμες που δεν έχουν καμία βάση.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για κατασκευασμένα δημοσιεύματα. Τι εννοείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ότι υπάρχει μια φημολογία που αναπαράγεται μέσα από δημοσιεύματα και η οποία είναι τελείως ανυπόστατη.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Από την πρόοδο του Προγράμματος Σταθερότητας, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένοι; Και αν μπορείτε, να μας δώσετε κάποια στοιχεία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης είναι ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο με προσιτούς, όμως, στόχους. Δεν είναι φιλόδοξο υπό την έννοια ότι είναι πολύ μακρινό και άρα δεν μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίησή του, κάτι το οποίο αναδείξαμε και στο επιτελείο από τα τρία μέρη, που βρίσκεται στην Ελλάδα αυτές τις δύο ημέρες. Είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία της υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Αυτό είναι δεδομένο. Ας συνεκτιμήσουμε, βεβαίως, ότι σε αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας, με το σοβαρό τρόπο που έγινε, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά ρίσκα. Υπάρχουν ρίσκα σε επίπεδο μακροοικονομικής πολιτικής, υπάρχουν ρίσκα που έχουν σχέση με πιθανές αστοχίες ή με τη δυσκολία άμεσης υλοποίησης κάποιων στόχων. Εμείς, όμως, αυτό που κάνουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε τα ρίσκα που υπάρχουν, με τη δουλειά που κάνει το οικονομικό επιτελείο, έτσι ώστε το Πρόγραμμα Σταθερότητας να υλοποιηθεί έτσι όπως χρονικά υπάρχει η στόχευσή του.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Η ελαχιστοποίηση των ρίσκων φέρνει και νέα μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν υπάρχουν ρίσκα σε ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας, εάν κάποια στοιχεία του δεν υλοποιούνται για οποιουσδήποτε λόγους  και αναφέρθηκα στα ρίσκα- έχουμε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι μπορεί να υπάρχουν συμπληρωματικά μέτρα. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν το λέμε τώρα, το λέμε από την αρχή, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Μέσα σε αυτά τα συμπληρωματικά μέτρα περιλαμβάνεται και η κατάργηση του 14ου μισθού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κατάργηση αυτή είναι σενάριο που έχουμε απορρίψει. Εμείς αυτό που λέμε  και το έχουμε πει πολλές φορές και σε αυτή την αίθουσα- είναι ότι εάν λάβουμε αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα, αυτά θα έχουν ως γνώμονα τη διασφάλιση του εισοδήματος του απλού Έλληνα πολίτη. Εμείς, αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για μέτρα, δεν μιλάμε για άλλες αποφάσεις, μιλάμε για υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και μένουμε σε αυτό.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στα μέτρα, μήπως συμπεριλαμβάνεται και η μείωση μισθών με κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό ή περαιτέρω μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε κατά νου ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε ενδεχομένως θα ληφθούν ενισχυτικά μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί η κατάσταση της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας. Το έργο που έχουμε αναλάβει, θα το φθάσουμε μέχρι τέλους. Και στην προκειμένη περίπτωση, αυτό το τέλος είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή είναι η δέσμευσή μας και αυτό πρέπει να κάνουμε για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. Εάν χρειαστεί, θα πάρουμε και άλλες αποφάσεις, στο χρόνο που θα χρειαστεί  εάν χρειαστεί να τις πάρουμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι χθεσινές μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις ανατρέπουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ο ελληνικός λαός συναινεί με τη λήψη επώδυνων μέτρων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, βεβαίως. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και προσλαμβάνει ότι ο ελληνικός λαός τη στηρίζει σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή. Και αυτό το λέμε πέραν των δημοσκοπήσεων, που και αυτό είναι προς επίρρωσιν των ισχυρισμών μας. Εμείς και με την καθημερινή επαφή που έχουμε με τον Έλληνα πολίτη, διαπιστώνουμε ότι αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της χρονικής περιόδου. Την κρισιμότητα της οικονομίας. Αντιλαμβάνεται πως του διασφαλίζουμε το εισόδημά του και βεβαίως αντιλαμβάνεται ότι όλοι θα πρέπει να υποστούμε θυσίες, κατά το μέτρο του δυνατού και αναλογικά με το εισόδημα που διαθέτουμε. Το ότι χθες υπήρχαν απεργιακές κινητοποιήσεις είναι κάτι το φυσικό. Ο ελληνικός λαός εκφράζει την αγωνία του για την πορεία της χώρας. Εμείς αυτές τις κινητοποιήσεις τις βλέπουμε υπό αυτό το πρίσμα. Δεν υπάρχει αντίθεση με τους πολίτες που συμμετείχαν σε αυτές.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο ABC εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι υπόλοιπες χώρες θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε σε δανεισμό με τα δικά τους χαμηλά επιτόκια, όπως λέει κατά λέξη. Πώς θα εκφραστεί αυτή η βοήθεια; Υπάρχουν κάποιες χώρες που είναι διατεθειμένες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση; Και μέσα σε αυτές τις χώρες είναι και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αυτό που ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πολιτική στήριξη και χρόνο, ώστε να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και να μπορούμε να πούμε, ότι υπάρχουν δείγματα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό μας αρκεί, και αυτό ζητήσαμε. Δεν ζητήσαμε χρήματα από κανέναν.

Δεν ζητήσαμε χρήματα, ούτε θέλουμε να επιβαρύνουμε κανέναν ευρωπαίο φορολογούμενο πολίτη. Αυτό είναι σαφέστατο. Εφόσον η πολιτική στήριξη εκφραστεί με τον τρόπο που θέλουμε  και ήδη από το Συμβούλιο Κορυφής, μετά από μια σκληρή μάχη, υπήρξε μια τέτοια έκφραση- και εφόσον συνεχιστεί αυτή, πιστεύουμε ότι θα ανακτήσουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας ως χώρα να μπορούμε να δανειζόμαστε με τα επιτόκια που δανείζονται και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Αυτό, όμως, σημαίνει δουλειά. Να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά που κάνουμε για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των υπολοίπων χωρών προς την Ελλάδα.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ: Θα προλάβετε; Υπάρχει χρόνος; Γιατί ήδη έχουμε δει να υποβαθμίζονται τέσσερις ελληνικές τράπεζες και προαναγγέλλεται και μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Standard and Poor`s.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αυτό κάνουμε. Επαναλαμβάνω ότι γνωρίζουμε την κρισιμότητα της κατάστασης. Γνωρίζουμε ότι ώρα με την ώρα -το είπα και προηγουμένως- πρέπει να δίνουμε και δίνουμε μια σκληρή μάχη. Αλλά όπως δίνουμε αυτή τη σκληρή μάχη για να αναταχθεί η ελληνική οικονομία, κατά τον ίδιο τρόπο -εφόσον ξεκινήσει επιτέλους η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας μας- θα βλέπουμε και τις αγορές, αλλά και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξαναδίνουν την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε. Και βεβαίως τα στοιχεία της οικονομίας μας να γίνονται πλέον θετικά. Αυτό, όμως, δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Εμείς το αντιλαμβανόμαστε. Ακριβώς, αυτό θέλουμε και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας: Τον ελάχιστο χρόνο για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, για να αποκτήσει η ελληνική οικονομία, επιτέλους, θετικό πρόσημο και τότε είμαστε σίγουροι ότι θα πάνε όλα καλά.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης πρέπει να θεωρείται δεδομένη από τον ελληνικό λαό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω, ήδη, ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδρος  όπου γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί- έχει δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής ως προς τη μη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης πάνω από τα 65. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση, δεν δεχόμαστε και φυσικά δεν είναι μέσα στις προτάσεις της κυβέρνησης και στις προθέσεις της να αυξηθεί πάνω από τα 65, με μια δήλωση επεξηγηματική και αναλυτική που έκανε ο κ. Λοβέρδος ως προς το προσδόκιμο του χρόνου της ζωής των Ελλήνων πολιτών.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, ο κ. Καστανίδης είπε, να μην είστε βέβαιοι ότι θα ληφθούν και νέα μέτρα. Ισχύει αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαιότητα δεν υπάρχει. Εμείς λέμε ότι έχουμε ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας. Με αυτό πορευόμαστε, βάζοντας βέβαια την προϋπόθεση ότι εάν χρειαστεί, για να μειώσουμε το έλλειμμα για 4 ποσοστιαίες μονάδες, θα έχουμε συμπληρωματικές αποφάσεις με γνώμονα όσα σας είπα προηγουμένως.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Τι να θεωρήσουμε κύριε Εκπρόσωπε ότι εκφράζει γνήσια την κυβερνητική πολιτική, ως προς το ζήτημα των νέων μέτρων; Την επισήμανση του κ. Καστανίδη, την προχθεσινή επισήμανση του κ. Βενιζέλου, ή την αντίστοιχη προχθεσινή του κ. Παπακωνσταντίνου, για τα μέτρα πάντα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να μείνετε σε αυτά που σας λέω εγώ, ο οποίος εκφράζω την κυβέρνηση. Αυτό είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας, και η υλοποίησή του. Και αν χρειαστεί να λάβουμε συμπληρωματικές αποφάσεις, θα τις λάβουμε.

ΣΠΑΝΟΥ: Ο ομόλογός σας της Γερμανίας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, στο χθεσινό briefing, κατ` αρχήν ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχουν, κατά την αντίληψη του Βερολίνου, οικονομικές εκκρεμότητες απέναντι στην Ελλάδα, σε σχέση με τα ναζιστικά εγκλήματα. Και κατά δεύτερον τόνισαν ότι η συζήτηση, η επιστροφή στο παρελθόν δεν βοηθά την παρούσα συζήτηση για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Συμμερίζεστε αυτές τις εκτιμήσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το πρώτο, σας είπα ότι θα απαντήσει αύριο ο Πρωθυπουργός στην επίκαιρη ερώτηση. Από κει και πέρα, όμως, επειδή έχει πει και άλλα ο ομόλογός μου Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Γερμανίας, όπως και άλλοι υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης, αυτό το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε είναι οι καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο λαούς της Ελλάδας και της Γερμανίας, ανάμεσα στις δύο χώρες οι οποίες είναι εταίροι. Και αν δει κανείς και τις δηλώσεις της Καγκελαρίου κ. Μέρκελ, πραγματικά δείχνουν ότι η Γερμανία εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση. Η Γερμανία είναι αυτή η οποία μιλάει για αξιοπιστία πλέον της Ελλάδας και νομίζω ότι αυτό είναι που προέχει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, όταν λέμε ότι ζητούμε από τους εταίρους μας πολιτική στήριξη, υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ή γενικά και αόριστα πολιτική στήριξη. Και ήθελα να ρωτήσω και πιο αναλυτικά. Εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί αυτή η πολιτική στήριξη να κυλήσει και πάνω σε ράγες που έχει να κάνει με τα εθνικά μας θέματα, που όσο παραμένουν ανοιχτά αυξάνουν και τις αμυντικές δαπάνες μας π.χ. Εάν η Ελλάδα είναι σε μια φάση και θεωρεί ότι είναι ώριμο να μιλήσει για ευρωπαϊκά σύνορα, τη συγκεκριμένη στιγμή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε μια «κόκκινη γραμμή» στα εθνικά μας θέματα. Είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν έχουν σχέση με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε. Δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Αυτό είναι δεδομένο.

Η πολιτική στήριξη την οποία ζητάμε, είναι πολύ συγκεκριμένη και γνωρίζουν και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τι σημαίνει πολιτική στήριξη, με ποιον τρόπο τη δίνουν ή μπορεί να τη δώσουν, γιατί ήδη έχει γίνει και στο Συμβούλιο Κορυφής. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πολιτική στήριξη, σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε και οι διεθνείς αγορές να πάρουν το σήμα ότι στηριζόμαστε πολιτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει, επιτέλους, η Ελλάδα να είναι το «μαύρο πρόβατο». Βέβαια το ότι είμαστε ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης οφείλεται φυσικά στα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτέλους, πρέπει να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Και αυτό το κάνουμε προσπαθώντας να δείξουμε ότι υπάρχει μια τελείως διαφορετική πολιτική πλέον στην Ελλάδα, υπάρχει μια διαφορετική κυβέρνηση, η οποία την πολιτική και τη διακυβέρνηση της χώρας τη βλέπει με μια τελείως διαφορετική ματιά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, διαβάζω εδώ, από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, που λέει συγκεκριμένα: Έχουμε φτάσει στη στιγμή του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών. Αν θέλετε στη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και θα είναι οδυνηρό. Ήδη, δηλαδή, ο Πρωθυπουργός μιλάει για οδυνηρές αλλαγές και άρα και τα μέτρα που επέρχονται θα είναι οδυνηρά κατ επέκταση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός μιλάει για τις αλλαγές που θα γίνουν. Αλλαγές οι οποίες - το έχουμε πει και άλλες φορές - θα είναι δίκαιες. Επιτέλους θα πρέπει να αφήσουμε τις παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας στο παρελθόν. Να αφήσουμε τα βολέματα κάποιων οι οποίοι δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό κράτος. Και αυτοί που πραγματικά θα ξεβολευτούν και θα έχουν μπροστά τους μία οδυνηρή κατάσταση είναι όσοι δεν είναι συνεπείς προς την μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός. Από κει και πέρα όποια επώδυνα μέτρα αναγκαζόμαστε να παίρνουμε στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αφενός μεν θα είναι προσωρινά για τον απλό Έλληνα πολίτη και αφετέρου δίνουμε όραμα να καλυτερεύσει και να βελτιωθεί η ζωή μας.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πάγκαλου, ότι σφάζουμε ανθρώπους και υπηρεσίες σημαίνει ότι ετοιμάζεται και κάποιο σχέδιο για νέες απολύσεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Τη δήλωση την έκανε στο «SKAI».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος περιέγραψε με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν, σαφέστατα, σχήμα λόγου, δεν «σφάζουμε» ανθρώπους και υπηρεσίες υπό την έννοια που ακούγεται. Αυτό που κάνουμε είναι επιτέλους να συμμαζέψουμε και να νοικοκυρέψουμε το ελληνικό δημόσιο. Και μιας που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για την διοίκηση, είναι γνωστό ότι το πρώτο βήμα που κάναμε - που ήταν ένα τεράστιο βήμα - ήταν να φέρουμε ένα σύστημα αντικειμενικότητας στις προσλήψεις. Και ήταν ο πρώτος νόμος που περάσαμε για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ. Να περνάνε όλες οι προσλήψεις, πλέον, στο ΑΣΕΠ. Το δεύτερο βήμα το συμπληρώνει το πώς βλέπουμε εμείς την ελληνική δημόσια διοίκηση, είναι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών, που αφορά στους διευθυντές, όπου έχουμε για πρώτη φορά από καταβολής του ελληνικού κράτους μία αντικειμενικοποίηση και μία σωστή αξιολόγηση στους διευθυντές και στους προϊσταμένους των δημοσίων υπηρεσιών.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Άρα το πρώτο βήμα το κάναμε με την αξιοκρατία στις προσλήψεις και το δεύτερο βήμα το συμπληρώνουμε άμεσα - σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα - με την αξιοκρατία στις προαγωγές και στην αξιολόγηση των προϊσταμένων και των διευθυντών. Κάτι τέτοιο έγινε για πρώτη φορά και δεν είναι, απλώς, ένα θεσμικό μέτρο. Αυτό έχει να κάνει άμεσα με την ελληνική δημόσια διοίκηση, έχει να κάνει άμεσα με την οικονομία και το τι σχέσεις κράτους και πολίτη, σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζουμε εμείς ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Περικοπές θέσεων θα γίνουν; Αυτό σας ρώτησα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε ήδη μιλήσει ως προς αυτό. Έχουμε ήδη πει ότι χρειάζεται εξυγίανση στο ελληνικό δημόσιο. Χρειάζεται μία νέα αξιολόγηση. Χρειάζεται να υπάρχει κινητικότητα μέσα στο ελληνικό δημόσιο. Επιτέλους να πληρωθούν οι θέσεις, οι οποίες χρειάζονται και να σταματήσουν να εργάζονται δημόσιοι υπάλληλοι εκεί όπου δεν πρέπει. Και υπάρχει τρόπος με μετατάξεις, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις. Είναι γνωστό ότι έχουμε μία πολύ στρεβλή ανάπτυξη στο ελληνικό δημόσιο, κάτι το οποίο είναι και προγραμματική μας δέσμευση να το διορθώσουμε. Και αυτό κάνουμε.

ΝΕΔΟΣ: Από τι θα κριθεί τελικά αν η Ελλάδα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Ακούμε τις τελευταίες μέρες κυβερνητικές πηγές να λένε ότι μπορεί να μην είναι στη πρόθεσή μας, αλλά δεν το αποκλείουν κάτι τέτοιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αξιολογούμε την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και αντιμετωπίζουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου να υπάρξουν χρήματα στο ελληνικό δημόσιο ταμείο.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κατάλαβα καλά προαναγγείλατε ένα κύμα μετατάξεων στον δημόσιο τομέα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν προανήγγειλα τίποτα. Σας είπα τη γενική θεώρηση που έχουμε για το ελληνικό δημόσιο. Σας είπα ότι χρειάζεται νοικοκύρεμα και συμμάζεμα, επιτέλους, το ελληνικό δημόσιο. Είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα πλήθος Υπηρεσιών, Οργανισμών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το οποίο δεν χρειάζεται. Είναι αντιπαραγωγικό. Είναι πολύ ακριβό για τον Έλληνα πολίτη. Και αυτό που είπα είναι ότι θα αξιοποιήσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε και η παραγωγικότητά τους να αυξηθεί και επιτέλους να χρησιμοποιηθούν εκεί που πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μετατάξεις, δηλαδή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι, αλλά όχι κύμα μετατάξεων, έτσι όπως το είπατε. Όπου χρειάζεται, υπάρχει νομοθεσία, υπάρχει τρόπος στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν και μέσα από το δημόσιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 25 February 2010 - 17:51:28 UTC