Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-01-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 247168513

Έκδοση 1

brf2101

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης του τόπου επέλεξε να ανοίξει όλα τα χρονίζοντα εκκρεμή προβλήματα του τόπου, προβλήματα που εμποδίζουν την πρόοδο, την ανάπτυξη και που μας έχουν φέρει στη σημερινή δυσχερέστατη θέση. Επέλεξε, όμως, παράλληλα να επιζητά το διάλογο, την εθνική συνεννόηση και τη διαμόρφωση των ευρύτερων δυνατών κοινωνικών συμμαχιών σε όλα τα θέματα και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το αγροτικό ζήτημα είναι υπαρκτό, είναι πραγματικό και το γνωρίζουμε. Και παρά το γεγονός ότι είμαστε κυβέρνηση μόλις τριών μηνών, από την πρώτη ημέρα ασχοληθήκαμε ενεργά. Προχωρήσαμε στην ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας, σε ρυθμίσεις των δανείων τους. τους εντάξαμε στις ευεργετικές ρυθμίσεις για τον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» που αφορούν και στους αγρότες, στην αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από 7% σε 11%, στην ένταξη στις ρυθμίσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ, στην αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ σε δύο φάσεις, στην ένταξη των αγροτών στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αυτά τους πρώτους τρεις μήνες.

Ήδη, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προβεί σε ανακοίνωση τακτοποίησης χρόνιων εκκρεμών αγροτικών πληρωμών μέσω του προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαπραγμάτευση για την πρόσθετη στήριξη των παραγωγών ελαιολάδου και σκληρού σιταριού, καθώς και των κτηνοτροφικών προϊόντων και των μειονεκτούντων περιοχών. Επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, η κυβέρνηση προωθεί νέα νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Είναι αλήθεια ότι ο αγροτικός κόσμος επί σειρά ετών υπήρξε θύμα βολικών, ευκαιριακών πολιτικών, πρόσκαιρων επιδοματικών επιχορηγήσεων που δεν έλυναν τα πραγματικά προβλήματα της αγροτικής παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιφέρει ριζικές τομές σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και φυσικά, δεν μπορεί να μείνει απ` έξω το μεγάλο αγροτικό ζήτημα. Ένα ζήτημα που απαιτεί μακρόπνοη προοπτική και στρατηγικές αποφάσεις. Ο δίκαιος και χωρίς προαπαιτούμενα διάλογος με τους αγρότες είναι απαραίτητος και η συμβολή τους στην εποικοδομητική επίλυση των χρόνιων ζητημάτων τους είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Μορφές όμως κινητοποίησης, όπως αυτές του κλεισίματος εθνικών και διεθνών δρόμων, είναι ατελέσφορες. Δεν ωφελούν κανέναν και πρώτα απ` όλα τους ίδιους τους αγρότες, δεν ωφελούν συνολικά την κοινωνία και τελικά την ίδια την Ελλάδα. Γι` αυτό το λόγο, οι Έλληνες πολίτες αδυνατούν να κατανοήσουν και να δικαιολογήσουν τις κινητοποιήσεις αυτές, με αυτές τις μορφές, με αποτέλεσμα να θολώνεται το πραγματικό μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι αγρότες μας και για τα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία ήδη αναγνωρίζουμε.

Εμείς, όμως, επιμένουμε. Επιμένουμε να καλούμε τον αγροτικό κόσμο σε διάλογο για το σήμερα και το αύριο της ελληνικής γεωργίας. Επιμένουμε να καλούμε για συζήτηση επάνω στα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα και τα θεσμικά προβλήματα της αγροτικής παραγωγής. Γιατί αυτή είναι η μόνη λύση για το μεγάλο και σπουδαίο αγροτικό ζήτημα της χώρας μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ξεκινήσω από μια πολιτικού περιεχομένου ερώτηση, με δύο σκέλη. Τι απαντάτε ως κυβέρνηση στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πρώτον λέει ότι τα χρήματα που έδωσε αυτή πέρυσι, όχι μόνο ήταν σωστά και έπρεπε να δοθούν και το δεύτερο, εσείς τότε λέγατε ότι είναι λίγα και έπρεπε να δοθούν περισσότερα. Και επιπλέον, σήμερα βγαίνουν και λένε ότι έχουν δίκιο οι αγρότες που διαμαρτύρονται, διότι δεν έχετε κάνει το παραμικρό για την επίλυση των προβλημάτων τους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτον, είναι τουλάχιστον υποκριτική η στάση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, η οποία αφενός μεν λέει ότι είναι κατά των μπλόκων και των κινητοποιήσεων, στην πράξη όμως τα στελέχη της κάνουν διαφορετικά πράγματα. Δεύτερον, μέσα σε τρεις μήνες, δυσχεράνθηκαν σε τόσο βαθμό τα προβλήματα των αγροτών, για τα οποία ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ; Ήδη, σας ανέφερα προηγουμένως  και το έχω κάνει κατά κόρον- μια σειρά από μεγάλα ζητήματα τα οποία επιλύθηκαν: Που σημαίνει ενίσχυση των αγροτών και διευκόλυνση στα λειτουργικά τους έξοδα και τις μεγάλες λειτουργικές τους δαπάνες. Μια σειρά από ζητήματα, μέσα σε τρεις μήνες, που έχουν να κάνουν με τη σύνταξή τους, με την πρόνοιά τους και την ύπαρξή τους ως αγροτών. Η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή η οποία χρησιμοποίησε τον αγροτικό κόσμο, τελείως πελατειακά, τελείως ευκαιριακά, με κάποιες επιδοτήσεις τις οποίες έδινε με πολύ θολούς τρόπους και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα και με κριτήρια καθαρά κομματικά. Γι` αυτό φτάσαμε και στη σημερινή κατάσταση. Γι` αυτό εμείς μιλάμε για μεγάλες θεσμικές αλλαγές που γίνονται, γι` αυτό εμείς επιλέγουμε από το να υποσχόμαστε και να δίνουμε κάποια χρήματα, τα οποία ίσως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειαστεί να μας τα ζητήσει πίσω, όπως γίνεται ήδη για το περίφημο πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ του κ. Χατζηγάκη, ο οποίος σήμερα ακόμη μιλάει υπέρ των μπλόκων. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε τέτοιου είδους πολιτική. Πέραν του ότι υπάρχει μια γνωστή οικονομική στενότητα, την οποία συμμερίζεται σύσσωμη η ελληνική κοινωνία. Αλλά, από κει και πέρα, πιστεύουμε ότι με τέτοιου είδους επιδοματικές, ευκαιριακές πολιτικές, το μόνο που θα κάνουμε είναι να ανακυκλώσουμε το μεγάλο αγροτικό ζήτημα, τα προβλήματα των αγροτών και θα είναι μόνο μια υπεκφυγή για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων. Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε βαθιές αλλαγές, ριζικές τομές, ακόμη και στην οργάνωση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτή είναι η υπηρεσία που προσφέρουμε στους αγρότες, αυτό είναι που ζητάμε να συμμεριστούν, να κατανοήσουν οι αγρότες, γιατί εάν έχουμε μια ευκαιριακή πολιτική, όπως αυτή της Νέας Δημοκρατίας, όχι απλώς δεν λύνουμε τα ζητήματα, γυρίζουμε πάλι πίσω στο παρελθόν. Και εμείς αυτό δεν το θέλουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Μια συμπληρωματική ερώτηση, αν μου επιτρέπετε. Ένα από τα αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δείχνουν αυτοί τουλάχιστον να μην εκφράζουν οργανώσεις τους αγροτών που πρόσκεινται σε πολιτικά κόμματα, είτε άλλου είδους οργανώσεις, εν πάση περιπτώσει, αυτοί που λέμε «νέοι αγρότες», λένε ότι αυτό περί συνδικαλιστικού κινήματος να έρθει τώρα και όχι το καλοκαίρι που δεσμεύτηκε η κ. Μπατζελή, είστε διατεθειμένοι να κάνετε μια τέτοια καλή κίνηση τις επόμενες ημέρες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως, η πρόταση προς διαβούλευση είναι έτοιμη και θα γίνει, έτσι ώστε να υπάρξει ένα υγιές νέο συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών που θα εκφράζει τους αγρότες, τους νέους αγρότες, έτσι ώστε να πάμε σε μια αγροτική και γεωργική παραγωγή, με σύγχρονα πρότυπα, έτσι ώστε να υπάρξουν συνθήκες επιβίωσης των Ελλήνων αγροτών. Και σε αυτό που με ρωτήσατε προηγουμένως να συμπληρώσω: Έψαξα και βρήκα μια ομιλία του νυν Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στις 18/1/2009 ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στα Τρίκαλα. Είναι προς χρήση όλων, προκειμένου να φανεί η αντιστοιχία, το τι λέγαμε τότε  σε ανύποπτο χρόνο- και τι κάνουμε τώρα. Είχαμε δεσμευτεί γι` αυτά τα οποία ήδη έχουμε κάνει.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς καταλήγετε στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι ο λαός δεν δικαιολογεί και δεν κατανοεί τις κινητοποιήσεις των αγροτών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι αυθαίρετο συμπέρασμα. Εμείς κατανοούμε τα προβλήματα των αγροτών. Το ίδιο κάνει και ο ελληνικός λαός. Εξάλλου, οι αγρότες μας είναι ένα μεγάλο μέρος, ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, δεν μπορούν να κατανοήσουν οι Έλληνες πολίτες τέτοιου είδους κινητοποιήσεις που προκαλούν άσχημες συνθήκες για τις συγκοινωνίες, για τη μεταφορά αγαθών και προσώπων, που δημιουργούν ακόμη και ζητήματα με τις γειτονικές μας χώρες, όπως είναι το κλείσιμο των συνόρων. Και γι` αυτό είπα προηγουμένως ότι το σωστό και δίκαιο αίτημα των αγροτών, θολώνεται ως μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι που εισπράττουμε εμείς και αυτό λέμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κοινωνία δεν κατανοεί ή η ελληνική κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι δικό σας αυθαίρετο συμπέρασμα. Εμείς εκφράζουμε την ελληνική κοινωνία. Έχουμε πάρει μια νωπή και σαφή εντολή πριν από τρεις μήνες, αλλά και σήμερα είμαστε σίγουροι ότι με τις θέσεις μας αυτές, εκφράζουμε τον απλό Έλληνα πολίτη μέσα στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε πρωτύτερα σε μια σειρά υπαρκτών όντως παρεμβάσεων της κυβέρνησης ως προς τους πολίτες, μόλις τους προηγούμενους τρεις μήνες. Συνάγω το συμπέρασμα από τα λεγόμενά σας ότι αποδίδετε εμμέσως πλην σαφώς πολιτικά κίνητρα πλέον στις κινητοποιήσεις. Γιατί φοβάστε να το πείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν αποδίδουμε τίποτε και δεν μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση. Εμείς τους αγρότες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, τους αντιμετωπίζουμε ως Έλληνες αγρότες, με τα προβλήματά τους. Απλώς, λέμε ότι δεν συμφωνούμε με τη μορφή αυτών των κινητοποιήσεων. Και γι` αυτό τους καλούμε σε ένα διάλογο για τα μεγάλα, ριζικά προβλήματα, για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που είναι μέρος των αιτημάτων τους.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και το είπατε έτσι, με όλα όσα είπατε νωρίτερα, τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, οι αγρότες κανονικά θα έπρεπε να πανηγυρίζουν. Αλλά, όμως, τα μπλόκα είναι υπαρκτά. Πού αποδίδετε, λοιπόν, τα μπλόκα, αφού λέτε «δεν βλέπουμε πολιτικά κίνητρα»; Πού τα αποδίδετε, δηλαδή γιατί κάνουν τις κινητοποιήσεις τότε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν είπαμε ότι με τα μέτρα που έχουμε πάρει, τα μέτρα ελάφρυνσης της λειτουργικότητας του αγροτικού επαγγέλματος, ότι λύθηκαν τα προβλήματά τους. Ίσα-ίσα, λέμε ότι τα αγροτικά προβλήματα είναι πολλά, είναι προβλήματα χρόνια, είναι προβλήματα παθογενή, είναι προβλήματα που η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα κορύφωσε και είναι πάρα πολλά ακόμη προς επίλυση. Όταν υπάρχουν προβλήματα, θα υπάρχουν και κινητοποιήσεις, είναι σαφές, αλλά δεν συμφωνούμε με αυτή τη μορφή των κινητοποιήσεων.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχουν υποκινητές πολιτικοί, κομματικοί, η Νέα Δημοκρατία, όπως αφήσατε να εννοηθεί ή το ΚΚΕ, για παράδειγμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τώρα, το να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση, αδικούμε την ουσία των προβλημάτων των αγροτών. Και εμείς, αυτή τη στιγμή, δεν θέλουμε να το κάνουμε. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν νόημα ως προς τα αιτήματά τους. Τώρα, το αν τους εκμεταλλεύονται κάποιοι πολιτικοί οργανισμοί, είναι ένα άλλο ζήτημα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Και ένα θέμα, τέλος πάντων  μου επιτρέπετε- για το συνδικαλισμό: Λέτε για υγιή συνδικαλισμό, για αλλαγές κ.τ.λ. Μέχρι τώρα, στα επίσημα τουλάχιστον συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών, κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ. Και υπάρχουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία διαδραματίζουν, διαδραμάτισαν επί δεκαετίες, θα μπορούσε να πει κανείς, κεντρικό ρόλο στη δημιουργία αυτής της κατάστασης. Αποδοκιμάζετε αυτές τις πρακτικές του κόμματός σας και θέλετε να τις αλλάξετε; Θα παραμερίσετε κάποια στελέχη, τα οποία φέρουν ευθύνη γι` αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα προσώπων. Είναι σαφές ότι το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέχρι τώρα, έχει προσφέρει πολλά και μάλιστα στους αγρότες, με τη γνωστή διάρθρωση της αγροτικής κοινωνίας και με τα χρόνια προβλήματά τους και με την κατάσταση περιθωριοποίησης που βρισκόταν επί πολλές δεκαετίες. Ας μην ξεχνάμε, μιας που αναφέρεστε στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, ότι το ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά ήταν αυτό το κόμμα, αυτό το κίνημα, το οποίο έφερε στην επιφάνεια τους αγρότες, τους έκανε -όπως και όλα τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας- ισότιμους πολίτες και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Από εκεί και πέρα, όμως, οι εποχές αλλάζουν. Απαιτείται μια σύγχρονη μορφή συνδικαλιστικών οργανώσεων. Και εμείς θα βάλουμε το θεσμικό πλαίσιο, έτσι όπως θα το δώσουμε στην πρόταση προς διαβούλευση που ήδη έχει έτοιμο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή ρωτηθήκατε και ξαναερωτηθήκατε για το θέμα εάν υπάρχουν υποκινητές σε αυτή την ιστορία, σε αυτές τις κινητοποιήσεις, λέτε παραπάνω «είναι τουλάχιστον υποκριτική η στάση της Νέας Δημοκρατίας, άλλα λένε για τα μπλοκ, όμως τα στελέχη τους κάνουν διαφορετικά». Δηλαδή, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτά  προσπαθώ να καταλάβω, δηλαδή- που υποκινούν τα μπλόκα των αγροτών ή πολλά μπλόκα των αγροτών, εν πάση περιπτώσει, αν όχι όλα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συμμετοχή στα μπλόκα δεν σημαίνει και υποκίνηση από ένα συγκεκριμένο κόμμα. Εμείς μένουμε  και θέλουμε να μείνουμε εκεί- στην επίσημη αντίδραση των κομμάτων και έτσι την αξιολογούμε. Αλλά, βλέπουμε και τι γίνεται στην πραγματικότητα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Μήπως οι αγροτικές κινητοποιήσεις, κ. Εκπρόσωπε, αναδεικνύουν και ένα άλλο πρόβλημα επικοινωνιακού χαρακτήρα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση; Γιατί έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο κ. Παπανδρέου εννοεί να καταστήσει συμμετόχους σε αυτή την εθνική προσπάθεια, όλες τις παραγωγικές τάξεις και όσους, εν πάση περιπτώσει, επηρεάζουν περισσότερο ή λιγότερο και την οικονομία, αλλά και την κοινή γνώμη. Γιατί οι αγρότες αυτό δεν το καταλαβαίνουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν λέμε ότι δεν το καταλαβαίνουν οι αγρότες. Πρώτα απ` όλα, μιλάμε για τους αγρότες οι οποίοι βρίσκονται στα μπλόκα. Και όπως σας εξήγησα προηγουμένως, έχουν επιλέξει κάποιες μορφές κινητοποίησης στις οποίες εμείς δεν συμφωνούμε. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να έρθουν σε διάλογο. Από εκεί και πέρα, είμαστε πεπεισμένοι ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική, στο τέλος θα πρυτανεύσει η επιθυμία να λυθούν τα ζητήματα και να μην γίνουν αποσπασματικές ενέργειες για άλλη μια φορά από την ελληνική κυβέρνηση και θα έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες για τα μεγάλα θέματά τους.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Το τέλος, το προσδιορίζετε χρονικά; Είπατε «στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς απευθύνουμε μια διαρκή πρόσκληση στους αγρότες για διάλογο και πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή αυτή η πρόσκληση.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε συζήτηση...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο άτυπο.

ΜΙΧΑΗΛ: Στο άτυπο, αυτό, πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε η γενικότερη εκτίμηση πως η κ. Μπατζελή θα χρειαστεί τη συνδρομή όλης της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και χρειάζεται η γενικότερη πολιτική στήριξη για να μπορέσει να εκτονωθεί η κατάσταση. Εκτιμάτε ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί μέχρι τώρα ή υπήρξε κάποιας μορφής αδράνεια από το σύνολο ή μάλλον από πλευρές της κυβερνητικής μηχανής, οι οποίες δεν κινητοποιήθηκαν γρήγορα, με αποτέλεσμα η κ. Μπατζελή να βρεθεί μόνη της με τα μπλόκα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, η κα. Μπατζελή δεν είναι μόνη της με τα μπλόκα. Υπάρχει σύσσωμη στήριξη από την κυβέρνηση, υπάρχει συλλογική δράση της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, την πολιτική του κάθε υπουργείου την ορίζει και τη σχεδιάζει ο αρμόδιος υπουργός. Αλλά επουδενί μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν υπάρχει στήριξη στην κα. Μπατζελή. Και μόνο το ότι σας αναφέρω μια σειρά από διευκολύνσεις των αγροτών και ένταξής τους σε ευνοϊκές ρυθμίσεις μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες, δείχνει ακριβώς, αποδεικνύει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την κα. Μπατζελή και τον κ. Καρχιμάκη, κάνει μια εξαιρετική και κυρίως υπάρχει, σε βάθος χρόνου, σχέδιο για το μέλλον των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Χθες, μας είπατε ότι ευελπιστείτε να ανοίξουν οι δρόμοι πριν την έναρξη του ανοιχτού διαλόγου, πριν τη Δευτέρα. Είστε και σήμερα το ίδιο αισιόδοξος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί πιστεύουμε ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι δίκαιες και είναι αυτές οι οποίες δημιουργούν προϋποθέσεις για να επιλυθούν τα ζητήματα των αγροτών.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Με τις αλλαγές που προωθείτε ή που έχετε ετοιμάσει σε ό,τι αφορά στο συνδικαλιστικό των αγροτών, δεν φοβάστε μήπως σας κατηγορήσουν για έλεγχο στο συνδικαλιστικό των αγροτών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, θα υπάρξει πρόταση προς διαβούλευση. Που σημαίνει ότι θα κληθούν, πρώτα απ` όλα, οι ίδιοι οι αγρότες και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνδιαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος. Άρα κανείς, μέσα από αυτές τις διαδικασίες και για τις οποίες κατηγορούμαστε μάλιστα ότι είμαστε υπερβολικοί, αλλά είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα περνούν τα νομοθετήματα, έχουμε τη συναίνεση και θα έχουμε τη συναίνεση κυρίως του αγροτικού κόσμου. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί πέρα από τα πρόσωπα και τις συγκυρίες του συσχετισμού μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, μας ενδιαφέρει μια γνήσια εκπροσώπηση όλων όσοι συνδικαλίζονται και ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα.

ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Η εικόνα που δίνει η Ελλάδα στο εξωτερικό, όταν μάλιστα κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε τις αγορές, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ένα εξάμηνο, ωστόσο στις αγορές βλέπουμε τα spread ανεβαίνουν, το Χρηματιστήριο πέφτει, η εικόνα λοιπόν που δίνεται με όλα αυτά τα μπλόκα, την παράλυση που υπάρχει στη χώρα, στις μετακινήσεις, στη διακίνηση προϊόντων  με την προσφυγή της Βουλγαρίας- ανησυχεί την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως και την ανησυχεί. Σαφώς και δεν είναι η καλύτερη εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Γι` αυτό ακριβώς δεσμευόμαστε ότι θα επιλύσουμε τα ζητήματα αυτά με διάλογο, έτσι ώστε να πάψει να υπάρχει αυτή η εικόνα, πέρα από την ουσία φυσικά.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα αυτό με τους αγρότες το συναντάμε κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο σχεδόν, οι αγρότες κλείνουν τα μπλόκα. Το 2013 σταματούν οι επιχορηγήσεις, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των επιχορηγήσεων. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για το τι προβλέπεται για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν τότε οι αγρότες και ενδεχομένως η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα και εμείς αυτό κατανοούμε, αυτό αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε με αυτή τη συλλογιστική: Ότι δίνοντας κάποια πολύ λίγα ψίχουλα κάθε χρόνο, δεν μπορούμε να ξεγελάμε τους αγρότες μας, δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε ένα ζήτημα έτσι ώστε κάθε χρόνο να έχουμε τα ίδια. Γι` αυτό θέλουμε να υπάρχουν ριζικές ρυθμίσεις, ριζικές αλλαγές και μεταβολές, έτσι ώστε να λυθούν επιτέλους, με τον τρόπο που μπορούν να λυθούν, τα αγροτικά προβλήματα για να μην έχουμε κάθε χρόνο τα ίδια και χωρίς να βγάζει πουθενά όλο αυτό το πράγμα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Από τις επαφές που έχετε κάνει εσείς, ο κ. Ξυνίδης και βεβαίως η κ. Μπατζελή, έχετε κάποια αισιόδοξα μηνύματα, κάποιες θετικές ενδείξεις ότι θα φύγουν οι αγρότες από κάποια, τουλάχιστον, μπλόκα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς προσπαθούμε, μέσα από τις επαφές που κάνουμε, να εξηγήσουμε στους αγρότες και την πολιτική μας και την προοπτική της επίλυσης του αγροτικού ζητήματος. Πιστεύουμε ότι όσο καλύτερα εξηγηθεί και περάσει το μήνυμα αυτό στους αγρότες, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε λύση αυτών των κινητοποιήσεων και έλευσή τους στο διάλογο με όλες τις μορφές.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Από ό,τι βλέπω σήμερα, η Επιτροπή, που με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης συγκροτήθηκε, για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, για να τα ελέγξει, διαπιστώνει ότι το πραγματικό δημόσιο χρέος είναι μεγαλύτερο από το επίσημο. Δηλαδή, φθάνει κοντά στα 300 δις, κάπου στα 6 με 8 δις περισσότερα από αυτά που πραγματικά είχαμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν. Αυτό σημαίνει τι; Αλλαγή σχεδιασμού σε κάποιες πρωτοβουλίες που είχε πάρει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να πω ότι όντως η ελληνική κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, είχε αποφασίσει να δημιουργηθεί μια Επιτροπή για να ελέγξει αυτά που είπατε προηγουμένως. Αυτή η Επιτροπή θα καταθέσει το πόρισμα στον υπουργό Οικονομικών και θα δημοσιοποιηθεί αυτό το πόρισμα. Αυτό για το οποίο, όμως, θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι το χρέος μας καταγράφεται ακριβώς έτσι όπως δημοσιοποιήθηκε μέχρι στιγμής, με τον τρόπο τον οποίο επιβάλει, με τον τρόπο τον οποίο ρυθμίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, ας μείνουμε με ό,τι έχουμε μέχρι τώρα. Με το που θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα, θα δούμε ίσως και αλλαγή του τρόπου καταχώρησης. Πάντως, ισχύουν αυτά που έχουμε κάνει και έχουμε πει μέχρι τώρα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε πριν ότι πρόθεσή σας είναι να λύσετε τα θεσμικά, κυρίως, προβλήματα των αγροτών. Το επανέλαβε και χθες ο Πρωθυπουργός. Ένα από θεσμικά αιτήματα των αγροτών είναι να καταργηθεί ο διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα ή μη. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτό το αίτημα των αγροτών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά είναι ζητήματα είναι λεπτομέρειες, οι οποίες θα συζητηθούν μέσα από το διάλογο και θα υπάρχουν λύσεις. Αλλά, αυτό που είπα και το επαναλαμβάνω, όλα τα θεσμικά αιτήματα ή εμείς ήδη έχουμε κάνει βήματα προόδου μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες, είτε τα έχουμε βάλει στο τραπέζι της διαβούλευσης, του διαλόγου. Το να αποφασίζουμε σήμερα εμείς, ως κυβέρνηση, μας ήταν πάρα πολύ εύκολο. Εμείς θέλουμε τη συμμετοχή των αγροτών για να αποφασιστούν και τέτοιου είδους ζητήματα, τα οποία είναι σημαντικά και ζωτικά για την επιβίωση και την ανάπτυξη των ίδιων των αγροτών.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Παρά την κατ` αρχήν θετική υποδοχή που έτυχε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Κομισιόν, βλέπουμε ότι οι διεθνείς αγορές αντιδρούν αρνητικά, νευρικά και συνεχίζουν να το κάνουν. Σήμερα, δε, τα spread των (δεν ακούγεται) ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, σε ιστορικό υψηλό. Πώς αλήθεια σκέφτεται η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει όλο αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς σαφώς και παρακολουθούμε την εκτίναξη των spread και τη διακύμανσή τους, γιατί έχει άμεση συνέπεια στην οικονομία μας. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν χαράσσουμε την πολιτική μας με τις καθημερινές αυξομειώσεις των spread. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να λειτουργούμε θετικά. Εμείς καταθέσαμε ένα θετικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, που βρήκε μάλιστα και ανταπόκριση ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας ενδιαφέρει να έχουμε μια σταθερότητα στις επιλογές μας και είμαστε σίγουροι ότι, βάζοντας ζητήματα και θεμέλια αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και οι διεθνείς αγορές θα αντιδρούν σε λίγο με τον ανάλογο τρόπο και τον επιθυμητό για εμάς, φυσικά.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εξαιτίας του ελληνικού οικονομικού προβλήματος, χθες το ευρώ έπεσε έναντι του δολαρίου γύρω στο 1,3%. Σε ποιο ποσοστό πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου θα αρχίσει να ανησυχεί η κυβέρνηση και να καταλαβαίνει ότι κάτι γίνεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση σαφώς και αντιλαμβάνεται πάρα πολλά και όχι «ότι κάτι γίνεται». Λαμβάνει μέτρα, μέτρα σταθερότητας, μέτρα ριζικά, έτσι ώστε να υπάρχει σταθερότητα στην ελληνική οικονομία. Και αυτό που με ρωτάτε, εντάσσεται μέσα στα όρια της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Συνέχει αυτού: Γενικό Γραμματέα για το ΕΣΠΑ σκοπεύει η κυβέρνηση να τοποθετήσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ανακοινωθεί συντομότατα. Αλλά να μου επιτρέψετε ως προς αυτό  προέκταση- να πω ότι για το ΕΣΠΑ ειδικά, η ελληνική κυβέρνηση ήδη εργάζεται σκληρά. Ήδη έχουμε παραλάβει ένα ΕΣΠΑ με απορροφητικότητα μόλις 3,1%, ήδη γίνεται αναθεώρηση των στόχων του ΕΣΠΑ και σε λίγο θα φανεί πόσα, σημαντικά, βήματα κάνουμε. Τι δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση το κατανοούμε, όταν άφησε χρόνια ολόκληρα να χαθεί αυτό το πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας μας και σε λίγο θα φανεί τι ακριβώς κάνουμε και εμείς.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Πάντως, η καθυστέρηση στην τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα δεν είναι κάποια σοβαρή ενέργεια. Και μάλιστα αυτό  σας επισημαίνω, σας το υπενθυμίζω- το επισήμανε και ο κ. Παπουτσής, ότι υπάρχει πρόβλημα στην υλοποίηση αυτού του αναπτυξιακού θέματος. Εν πάση περιπτώσει...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πάντως, δεν καθυστερεί η απορροφητικότητα και η υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Υπάρχει ένας σχεδιασμός και μια υλοποίηση η οποία τρέχει. Γι` αυτό σας διαβεβαιώνω.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα συντονισμού, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, στο οικονομικό επιτελείο και στην κυβέρνηση, έχει αναλάβει ο κ. Πάγκαλος (έτσι δεν είναι;) να λύνει τα διάφορα προβλήματα, από ό,τι φαίνεται και από τη σημερινή συνεδρίαση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αναφέρεστε, προφανώς, στην Επιτροπή τη σημερινή, έτσι;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μάλιστα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η σημερινή συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής έχει ως στόχο την παρακολούθηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης -θα συνέλθει ειδικά γι` αυτό το ζήτημα- καθώς και μια επίβλεψη τι γίνεται με τις ΔΕΚΟ. Δεν μπορούμε να καταθέτουμε ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας χωρίς να το παρακολουθούμε με έναν επίσημο και σοβαρό τρόπο. Αυτό το νόημα έχει η σημερινή συνεδρίαση και όσες συνεδριάσεις αυτής της Επιτροπής ακολουθήσουν.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ ρωτώ και για το ρόλο του κ. Πάγκαλου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος είναι αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και έχει το συγκεκριμένο ρόλο. Τα οικονομικά όμως, εννοείται ότι τα σχεδιάζει, τα υλοποιεί το οικονομικό επιτελείο και βεβαίως με τη συνδρομή σύσσωμης της κυβέρνησης.

ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Αναφερθήκατε προηγουμένως ότι ευελπιστείτε ότι οι αγορές θα πειστούν σε λίγο. Αν μπορείτε να μας προσδιορίσετε πόσο είναι για την κυβέρνηση αυτό το «λίγο». Και μια δεύτερη ερώτηση: Ο κ. Παπανδρέου την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Θα είναι η οικονομία της Ελλάδος ένα από τα θέματα των επαφών που θα έχει με ευρωπαίους ηγέτες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα προηγουμένως για τα spread ότι παρακολουθούμε και εννοείται ότι τα παρακολουθούμε με ανησυχία. Εμείς όμως χαράσσουμε σταθερές πολιτικές και είμαστε σίγουροι  και αυτό εξηγείται και από τα διεθνή οικονομικά στοιχεία- ότι όταν υπάρχει μια σταθερότητα στην οικονομία μιας χώρας, τότε και το spread και όλα τα οικονομικά μεγέθη σταθεροποιούνται και γίνονται πιο ευνοϊκά. Όσο πιο γρήγορα πείσουμε ότι έχουμε μια οικονομία διαφορετική από αυτή η οποία απεικονίζεται στον ξένο Τύπο και στις διεθνείς αγορές, τόσο καλύτερο και πιο συμφέρον είναι για τη χώρα μας. Δυστυχώς, η εικόνα που έχει η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία, είναι μια άσχημη εικόνα. Και ακριβώς και στο πλαίσιο της αντιστροφής αυτής της εικόνας, εντάσσεται και το ταξίδι του Πρωθυπουργού. Πέρα από τους υπόλοιπους στόχους των ταξιδιών του Πρωθυπουργού, έχουμε ως μέλημα να επαναφέρουμε την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό, να πάρει πάλι η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη για να έχουμε μια καλύτερη αντιμετώπιση σε όλα τα επίπεδα.

ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Όσον αφορά για τον κ. Παπακωνσταντίνου; Θα πάμε στο πλαίσιο ο κ. Παπανδρέου στην Ευρώπη και ο κ. Παπακωνσταντίνου σε ΗΠΑ και Κίνα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει τις επαφές που έχει, προκειμένου να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία, να υπάρξουν συμφωνίες, γενικώς να μπορέσει να κινηθεί και πάλι η ελληνική οικονομία στο διεθνές οικονομικό στερέωμα με έναν υγιή τρόπο.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, εκτός από το αγροτικό, έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις τον τελευταίο καιρό στην κυβέρνηση που ίσως προκαλέσουν άλλες αντιδράσεις. Αναφέρομαι, για παράδειγμα, στη μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας για μη συνταξιοδότηση, τέλος πάντων, για κάποια κεκτημένα δικαιώματα που χάνονται. Φοβάστε άλλες κινητοποιήσεις σε άλλους κλάδους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι γίνεται με τα επιδόματα, επειδή βλέπουμε ότι διακινούνται πολλά σενάρια και μάλιστα σε πολύ προβεβλημένα σημεία. Δεν υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης τέτοια που να αντιστοιχεί σε ό,τι ακούγεται. Η απόφαση της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου που περιγράφεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, είναι να περικοπεί το συνολικό κονδύλι των επιδομάτων κατά 10%. Δεν περικόπτονται όλα τα επιδόματα κατά 10% και δεν ισχύουν αυτά τα οποία πανικόβλητα διαχέονται ως φήμες και σενάρια όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Να σας εξηγήσω μόνο ότι από αυτή την περικοπή κατά 10%, η συνολική περικοπή του κονδυλίου των επιδομάτων, υπάρχει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας πρόβλεψη για εξοικονόμηση 650 εκατομμυρίων ευρώ. Και φυσικά είναι προφανές ότι εξαιρούνται από αυτές τις περικοπές σημαντικά επιδόματα, όπως είναι το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα παιδιών. Επιδόματα τα οποία δεν θα θιχτούν και υπάρχει και μια άλλη σειρά από επιδόματα που θα εξειδικευτούν. Σε αυτό το σημείο να εντοπίσω και να διευκρινίσω ότι η περικοπή των επιδομάτων θα γίνεται με αναλογικό τρόπο. Και η αναλογία των περικοπών έχει ως εξής: Στα χαμηλά επιδόματα, που αφορά και στα χαμηλά εισοδήματα, η περικοπή θα είναι πολύ μικρότερη από όσο θα είναι στα υψηλά επιδόματα, άρα στα υψηλά εισοδήματα. Ερχόμαστε, με έναν τρόπο δίκαιο, να βάλουμε τάξη στα επιδόματα, να κάνουμε την εξοικονόμηση που απαιτεί η σημερινή ελληνική συγκυρία, έτσι ώστε να υπάρχει και μια δίκαιη αντιμετώπιση. Δεν δικαιολογείται κανένας πανικός. Όλα αυτά θα εξειδικευθούν με το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική που θα φέρει η κυβέρνηση από το Φεβρουάριο και μετά.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού πηγάζουν όλα αυτά τα σενάρια και οι πληροφορίες; Δεν σας έχει προβληματίσει το γεγονός ότι εδώ και τουλάχιστον 2 μήνες αντί να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένες αποφάσεις, έχουμε απλώς διαψεύσεις σε πληροφορίες και μέτρα τα οποία βλέπουμε να δημοσιεύονται. Η πηγή έχει εντοπιστεί; Προβληματίζει την κυβέρνηση αυτό το θέμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως προβληματιζόμαστε γιατί αντί να προβάλλονται τα θετικά βήματα του κυβερνητικού έργου  όχι επικοινωνιακά, ουσιαστικά- προβάλλονται κάποιες φήμες και σενάρια που υπάρχουν και τα οποία δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό στους Έλληνες πολίτες. Γι` αυτό σας εξήγησα ειδικά ότι όλα αυτά που γράφονται για τις περικοπές των επιδομάτων δεν έχουν ισχύ. Είναι τελείως διαφορετική η φιλοσοφία της ελληνικής κυβέρνησης. Θα είναι δίκαιη η περικοπή των επιδομάτων και γι` αυτό ας περιμένουμε να υπάρξει απόφαση, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, ώστε να φανεί ποια επιδόματα και πώς θα περικοπούν.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω. Οι δημοσιογράφοι δεν τα γεννούν από τη φαντασία τους αυτά τα οποία γράφονται. Γιατί αυτά που γράφονται και διαρρέονται, προέρχονται από κάποιες πηγές. Και αυτές οι πηγές δεν είναι τυχαίες. Τις έχετε εντοπίσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μπορούσατε και εσείς οι δημοσιογράφοι να βοηθήσετε να τις εντοπίσουμε...

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δημοσιογράφοι δεν αποκαλύπτουν τις πηγές τους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι αστειεύομαι, διότι υπάρχει διασφάλιση της δουλειάς σας. Εκείνο, όμως, που μπορώ να πω, είναι ότι όσες συζητήσεις γίνονται ψάχνοντας πηγές, οι πηγές αυτές γίνονται τόσο πιο ανεύθυνες. Είναι υπηρεσιακές, καθένας μπορεί να αναφέρει κάποιες προτάσεις ως αποφάσεις που όχι απλώς δεν έχουν ληφθεί, αλλά ούτε πρόκειται ποτέ να ληφθούν. Γι` αυτό λέμε ότι μόνο με τις νομοθετικές προβλέψεις, έτσι όπως αποτυπώνονται στις προτάσεις προς διαβούλευση και στα νομοθετήματα της κυβέρνησης, θα μπορούμε να μιλάμε για σίγουρες ρυθμίσεις σε αυτά τα ζητήματα. Ειδικά, όμως, το ζήτημα των περικοπών επιδομάτων, που φαίνεται ως περικοπή μισθών, δεν ισχύει. Σας είπα τι ισχύει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στο ίδιο θέμα. Επειδή το θέμα το άνοιξε ο συνάδελφος, το άνοιξε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν δέχθηκε τους πολιτικούς συντάκτες στο Μέγαρο Μαξίμου, ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και είπε αυτά που σας είπα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Πείτε μου κάτι όμως. Έκτοτε, διαπιστώνει και ο Πρωθυπουργός το μέγεθος ενός προβλήματος, έχουν μεσολαβήσει περίπου 20-25 μέρες. Τι έχει γίνει; Διότι αυτά τα πράγματα υπάρχουν και ο κόσμος από το πρωί μέχρι το βράδυ ακούει πόσα λεφτά θα χάσει, πόσα θα του πάρουν από την τσέπη και τι θα του περικόψουν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τις περισσότερες φορές πρόκειται για ανυπόστατα σενάρια.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Τι έχει γίνει, όμως, κύριε Εκπρόσωπε, όταν το έχει θέσει ο Πρωθυπουργός το θέμα; Τι έχει γίνει ως προς αυτά τα σενάρια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εννοείται ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να επαληθεύουμε ή να διαψεύδουμε αυτά που δημοσιεύονται. Το να ψάξουμε και να κυνηγάμε ποιοι διαρρέουν αυτά τα σενάρια, δεν είναι ούτε θέση της κυβέρνησης ούτε λειτουργία της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μιλάει μέσω των αρμόδιων υπουργών, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου και μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων της. Το αν αυτά τα σενάρια διαχέονται από υπηρεσιακούς παράγοντες ή από οποιονδήποτε έχει ιδέες και προτάσεις, αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά την κυβέρνηση. Έχει υποχρέωση, όμως, η κυβέρνηση να διαψεύδει ό,τι είναι προς διάψευση, έτσι ώστε να σταματήσει αυτός ο πανικός που δημιουργείται για δήθεν περικοπές μισθών, για δήθεν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες δημιουργούν ένα κύμα φυγής στους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτά τα καταδικάζουμε και τα επεξηγούμε όσο μπορούμε περισσότερο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας δώσω μια αξιόπιστη πηγή; Ο υπουργός Οικονομικών στο Λονδίνο, για το θέμα των επιδομάτων που είπατε πριν, είπε ότι μείωση κατά 10% των επιδομάτων ισοδυναμεί με 4% ονομαστική μείωση των μισθών. Αυτό είναι μια αξιόπιστη πηγή ή δεν είναι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι αξιόπιστο και σαφέστατο αυτό που είπε ο υπουργός Οικονομικών ότι τα επιδόματα θα περικοπούν κατά 10%. Το θέμα είναι ότι δεν θα περικοπούν όλα τα επιδόματα. Και επαναλαμβάνω ότι τα χαμηλά επιδόματα θα περικοπούν κατά πολύ λιγότερο και τα υψηλά επιδόματα κατά πολύ περισσότερο. Δεν βλέπω να υπάρχει αντίφαση.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρχει ονομαστική μείωση κατά 4% των μισθών; Το είχε πει ο κ. Παπακωνσταντίνου αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ μίλησα για τα επιδόματα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχει πει στο Σίτυ του Λονδίνου, ότι θα υπάρξει ονομαστική μείωση των μισθών κατά 4%.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχετε μία εμμονή σε αυτό. Αλλά αυτό που λέτε είναι πολύ γενικευμένο και αδικεί την πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 22 January 2010 - 0:05:40 UTC