Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-12-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 239477247

Έκδοση 1

brf0812

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλημέρα.

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει αυτή την ώρα, τον κύκλο διαδοχικών συνεργασιών με τους υπουργούς της κυβέρνησης, με αντικείμενο, θέματα αρμοδιότητάς τους, καθώς και την προετοιμασία για τον κοινωνικό διάλογο.

Ζητήσαμε και οι πολίτες μας έδωσαν ισχυρή εντολή, να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Υποσχεθήκαμε ότι, σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τις μεγάλες αλλαγές και τομές που πρέπει να γίνουν. Ότι θα θέσουμε στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν από χρόνια την ελληνική κοινωνία και δεν μπορούν πλέον να μείνουν κρυμμένα κάτω από το χαλί.

Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει διάλογο για το διάλογο. Δεν θέλουμε ένα διάλογο προσχηματικό, ούτε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το διάλογο ως άλλοθι για να απεμπολήσουμε τις ευθύνες μας. Επιζητούμε ένα διάλογο ουσιαστικό, ανοικτό στην κοινωνία, επικεντρωμένο σε στόχους, προτάσεις και θέσεις στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και ζητούν λύσεις.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα του ασύλου. Με χθεσινές της δηλώσεις η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι πρέπει να ακούσει η κυβέρνηση και τη γνώμη των πρυτάνεων. Αφήνετε, λοιπόν, ανοιχτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση που οι πρυτάνεις συμφωνήσουν ή ακόμη περισσότερο σας το ζητήσουν, το ενδεχόμενο να αρθεί το άσυλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέμα αλλαγής για το άσυλο, δεν υφίσταται. Υφίσταται θέμα εφαρμογής του ήδη υφισταμένου νομικού πλαισίου για το άσυλο. Η υπουργός Παιδείας κυρία Διαμαντοπούλου ήταν ίσως η πρώτη υπουργός, η οποία δήλωσε σχετικά ότι υπάρχει συνεχής επαφή με τις πρυτανικές αρχές και ότι θα υποστηρίξει τις αρχές και τις επιλογές των πρυτανικών αρχών. Για μας, είναι θέμα εφαρμογής του ασύλου.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σε απογευματινή εφημερίδα σήμερα αναφέρεται ότι ο νέος πρόεδρος του Κτηματολογίου έχει συγγενική σχέση με τον υφυπουργό κ. Μανιάτη. Αποτελεί θέμα αυτό για την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα, στο οποίο ως κυβέρνηση απαντάμε: Πρώτα απ` όλα, η επιλογή του κ. Αρβανίτη, του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηματολογίου, δεν έγινε από τον κ. Μανιάτη, έγινε από την αρμόδια υπουργό κ. Μπιρμπίλη. Δεν έχει καμία ανάμειξη ο κ. Μανιάτης. Ο κ. Μανιάτης, όταν πληροφορήθηκε ότι έγινε η επιλογή, ενημέρωσε την κ. Μπιρμπίλη για τη σχέση που υπάρχει μεταξύ τους, θέτοντας θέμα ότι μπορεί να υπάρξει κάποια παρερμηνεία. Παρόλα αυτά, επειδή ο κ. Αρβανίτης επελέγη, μέσω της ανοιχτής διαδικασίας επιλογής στελεχών, με ένα αξιολογότατο βιογραφικό, η αρμόδια υπουργός έκρινε ότι δεν συνιστά αιτία υπαναχώρησης, λόγω της υφιστάμενης σχέσης. Ούτως ή άλλως, για το παρεμπίπτον ζήτημα ότι η σύζυγός του, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, συμμετέχει σε κατασκευαστική εταιρεία, πριν από την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Αρβανίτη, έχει αποχωρήσει από την εταιρεία και κατέθεσε το πτυχίο της. Εδώ έχουμε να πούμε ότι η διαφορά που έχουμε με τη Νέα Δημοκρατία είναι τεράστια. Εμείς ανοίγουμε τη διαδικασία επιλογής άξιων στελεχών για τη διοίκηση. Δεν επιλέγουμε τα στελέχη, με βάση τη συγγενική σχέση που έχουν με πρόσωπα και υπουργούς και φυσικά, δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία εκμετάλλευση τέτοιας σχέσης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωστόσο, και έτσι να είναι όπως τα λέτε, δεν ισχύει για εσάς και δεν πρέπει να ισχύει αυτό για τη γυναίκα του Καίσαρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, όπως είπα προηγουμένως, έχουμε ανοίξει τη διαδικασία. Μέσω ανοιχτής διαδικασίας επιλέγουμε τα στελέχη και δεν μπορούμε να αποκλείουμε άξια στελέχη για τέτοιους λόγους, όταν μάλιστα υπάρχει διαρκής και δημόσιος έλεγχος για τη συμπεριφορά τους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό δεν είναι αποδείξιμο, όμως. Έγκειται στην καλή σας θέληση. Εκεί μας παραπέμπετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις αρχές για τις οποίες δεσμεύτηκε πριν από τις εκλογές και δεσμεύεται μέχρι και σήμερα.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την πρόταση Τρισέ για μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αν περιμένει η κυβέρνηση νέα κερδοσκοπική επίθεση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε θέσει όλα εκείνα τα ζητήματα και όλο εκείνο το πλαίσιο, έτσι ώστε να μπορούμε να φθάσουμε στην ανάταξη της οικονομίας, με κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή και κοινωνική αλληλεγγύη. Σκληρά μέτρα θα πάρουμε μόνο, όσον αφορά στη φοροδιαφυγή, όσον αφορά σε αυτούς οι οποίοι δεν πληρώνουν ό,τι οφείλουν να πληρώσουν στην ελληνική Πολιτεία. Και βέβαια, γνώμονάς μας είναι η ενίσχυση των ασθενέστερων ομάδων, των αδύναμων συμπολιτών μας, έτσι ώστε να ελαφρυνθεί η καθημερινότητά τους.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Αύριο αρχίζει ο διάλογος για το φορολογικό. Ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει αύριο το διάλογο αυτό; Και επιπλέον να ρωτήσω, θα βάλει η κυβέρνηση ανώτατο φορολογικό συντελεστή, θα τον αυξήσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο διάλογος για το φορολογικό θα ξεκινήσει στο πλαίσιο του ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου. Από κει και πέρα, θα τεθούν όλα τα ζητήματα, έτσι ώστε να έχουμε ένα φορολογικό νόμο, ο οποίος θα είναι δίκαιος, ο οποίος θα αποδίδει έσοδα στην ελληνική Πολιτεία για να ασκήσει τις πολιτικές της υπέρ του απλού Έλληνα πολίτη. Και φυσικά, θα ακολουθήσει μια διαδικασία διαβούλευσης, προκειμένου να προτείνουν όλοι οι φορείς, όλοι οι πολίτες, όλα τα κόμματα, τις θέσεις τους, προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα εκλογικό νόμο που θα εμπεδώσει το αίσθημα εμπιστοσύνης του Έλληνα πολίτη προς την Πολιτεία. Αλλά και να μπορούμε επιτέλους να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας προς τους κοινωνικούς μας εταίρους, αλλά και προς τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τα περί αξιοκρατικής επιλογής, μη εκμετάλλευσης οποιασδήποτε συγγενικής σχέσης, ισχύουν και για το σύζυγο της υπουργού Παιδείας κ. Σαβαλάνο, ο οποίος επίσης επιλέχθηκε ως μέλος του νέου διοικητικού συμβουλίου της «Κτηματολόγιο Α.Ε.»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπήρξε ανακοίνωση του ιδίου. Το θέμα για εμάς εξαντλείται εκεί.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Στη δημόσια διοίκηση ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, έχουμε δείξει και έχουμε αποδείξει τι εννοούμε νομιμότητα και τι εννοούμε ηθική. Πολλές φορές, και ως αντιπολίτευση, είχαμε κατακρίνει τη Νέα Δημοκρατία για τη συνολική της πολιτική να στελεχώνει τη δημόσια διοίκηση, όχι απλώς με τυχαίους συγγενείς, αλλά να γίνεται η επιλογή με βάση αυτή τη σχέση την οποία εκμεταλλευόταν. Εμείς, δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Εμείς είμαστε αυτοί που ανοίγουμε τις διαδικασίες, χωρίς να ενοχοποιούμε όμως οποιαδήποτε συγγενική σχέση.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ο κ. Τσίπρας είπε ότι περισσότερο θυμίζουν οι συμπεριφορές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας-ΛΑΟΣ, παρά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Πώς το σχολιάζετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς την προστασία του πολίτη, νομίζω ότι όποιος κυκλοφορεί στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, πραγματικά βλέπει και διαπιστώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με ό,τι είχαμε ζήσει πέρυσι. Βλέπει και διαπιστώνει ότι δεν καταστράφηκαν περιουσίες, δεν απειλήθηκαν ζωές και αυτό το τριήμερο έληξε με τον καλύτερο τρόπο. Για άλλη μια φορά, θα επαναλάβω ότι αυτό που μας ενδιαφέρει και δεν θεωρούμε ότι είναι ασυμβίβαστο, αλλά είναι ακριβώς αυτό το οποίο ταιριάζει στην προστασία του πολίτη, είναι: Προάσπιση των ατομικών πολιτικών δικαιωμάτων με εμπέδωση της ασφάλειας του Έλληνα πολίτη, που το έχει τόσο ανάγκη.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε το ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ για θέματα κοινωνικής ασφάλισης και εργασίας. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωναν ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό για το 2007, ισχύει και είναι μέσα στις θέσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη σήμερα έχει ξεκινήσει, σε δεύτερη φάση, η κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, των κοινωνικών εταίρων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα, συγκεκριμένοι άξονες. Εκείνο το κριτήριο, το οποίο έχουμε εμείς, είναι για ένα δίκαιο, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που θα διασφαλίζει όχι μόνο την αλληλεγγύη των γενεών, αλλά και την επιβίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος των ήδη συνταξιούχων.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ του 2007, όπως είχαν κατατεθεί στο πρόγραμμα, ισχύουν για την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας έχω πει ότι εμείς ανοίγουμε ένα πολύ μεγάλο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ήδη, υπάρχουν τα χρονοδιαγράμματα και οι αποφάσεις μας θα φανούν στο τέλος.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι εργαζόμενοι στον Δήμο της Αθήνας εξήγγειλαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση να κάνουμε Χριστούγεννα μέσα στα σκουπίδια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι μέλημά μας, το οποίο το εξετάζουμε.

ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ: Ο διάλογος πότε θα ξεκινήσει; Ο Πρωθυπουργός πότε θα... ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εντός των ημερών θα ανακοινωθεί το πώς θα γίνει η έναρξη του διαλόγου.

ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ: Μπορεί να πάει και την άλλη εβδομάδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ανακοινωθεί.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Επειδή οι ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρείες διαχειρίζονται χρήματα του ελληνικού λαού, μέσω των επιχορηγήσεων, φοροελαφρύνσεων, φοροαπαλλαγών, απασχολεί την κυβέρνηση η διασπάθιση αυτού του χρήματος που με τη μορφή εξυγιαντικών οικονομικών ενέσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ δόθηκαν  ας πούμε- στην ΠΑΕ ΑΕΚ και τα χρήματα του ελληνικού λαού έγιναν άφαντα; Σε αυτή τη φαρσοκωμωδία της διασπάθισης του λαϊκού χρήματος, θα παραμένει η κυβέρνηση άβουλη, άφωνη ή άπραγη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο την περιστολή της τεράστιας σπατάλης, η οποία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και η οποία επιβαρύνει τον απλό Έλληνα πολίτη. Όλες οι ενέργειές και οι αποφάσεις της, κινούνται με αυτό το γνώμονα, σε αυτό το πλαίσιο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει τον συντελεστή για την φορολογία των κερδών των ανώνυμων εταιρειών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο διάλογος για το φορολογικό νομοσχέδιο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Θα ξεκινήσει με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Εκεί θα φανούν και οι θέσεις μας.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή υπάρχει η δέσμευση του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, ότι δεν θα αυξήσει τον συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων, γι` αυτό ρωτάω. Ισχύει αυτή η δέσμευση του Πρωθυπουργού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι προεκλογικές δεσμεύσεις ισχύουν. Ο διάλογος θα ξεκινήσει και θα φανούν και οι θέσεις μας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει ή να συγχωνεύσει τις Γενικές Γραμματείες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιες Γενικές Γραμματείες;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Των υπουργείων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπου υπάρχει ανάγκη, μπορεί να μειωθούν.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Και πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με τις τοποθετήσεις των Γενικών Γραμματέων; Πότε το βλέπετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπου υπάρχει ωριμότητα, ανακοινώνονται οι Γενικοί Γραμματείς.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 8 December 2009 - 16:55:25 UTC