Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-11-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 234772190

Έκδοση 1

brf1211

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι, εάν η κυβέρνηση προτίθεται, όντως, να προσωποποιήσει τις ευθύνες για την κατάρρευση του Προϋπολογισμού του 2009. Και η δεύτερη είναι, εάν η κ. Κατσέλη έχει ξεκινήσει κάποιες μυστικές συναντήσεις, όπως λέει σημερινό δημοσίευμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης: Η κυβέρνηση ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση εκ μέρους της Ελλάδας. Εδώ, δεν υπάρχει επίπληξη στην ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχει επίπληξη στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν αποδείχθηκε ότι τα στοιχεία τα οποία στέλναμε ήταν ψευδή. Από εκεί και πέρα, είναι λογικό ότι θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου έχει κάνει σχετικές δηλώσεις για το θέμα. Ήδη, υπάρχει μια υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αναδείξει το ζήτημα. Θα πρέπει να κάνει μια πρώτη εργασία για το πού υπάρχουν ευθύνες, έτσι ώστε το πόρισμα αυτής της ανεξάρτητης Επιτροπής να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και η υπόθεση να πάρει το δρόμο της. Κάποτε θα πρέπει να μιλήσουμε συγκεκριμένα για ευθύνες. Όταν, μάλιστα, αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας, που υπάρχει, έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας και στη διεθνή εικόνα της.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας για την κ. Κατσέλη: Πρώτα απ` όλα, από όσα γνωρίζω, η κ. Κατσέλη θα εκδώσει ανακοίνωση. Υπάρχει κατηγορηματική διάψευση επ` αυτού. Ως προς το θέμα του Σκαραμαγκά και ως προς το θέμα του λιμανιού: Από την κυβέρνηση έχει γίνει μια συλλογική δουλειά, έτσι ώστε να λυθούν αυτά τα πολύ μεγάλα ζητήματα. Αυτή η συλλογική εργασία που γίνεται, δεν μπορεί να συκοφαντείται με κανένα τρόπο. Υπάρχει επίσημη πολιτική και τακτική της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δείχνει και τα σημαντικότατα αποτελέσματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι ακριβώς διαψεύδετε; Διαψεύδετε το ότι έγινε αυτή η σύσκεψη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα στο γραφείο της κ. Κατσέλη με τον κ. Βικέντιο Αρσένη και ένα στενό της συνεργάτη και τον εκπρόσωπο που οι Γερμανοί έχουν ορίσει  εμείς λέμε ότι θα ορίσουμε, τέλος πάντων ή του οποίου μεταβιβάζουν, τέλος πάντων, το ναυπηγείο- αυτό διαψεύδετε ή διαψεύδετε το γεγονός ότι εσείς δεν γνωρίζατε αν υπάρχει τέτοια σύσκεψη; Εννοώ το Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα προηγουμένως ότι η κ. Κατσέλη θα ανακοινώσει, εντός της ώρας, τις απόψεις της για το συγκεκριμένο θέμα. Θα κάνει μια συγκεκριμένη δήλωση. Και φυσικά νομίζω ότι αυτή η δήλωση έχει την αξία της. Εγώ, αυτό που είπα προηγουμένως, είναι ότι η κυβέρνηση κάνει εξαιρετική δουλειά πάνω σε αυτά τα ζητήματα, που είναι πολύ λεπτά και με ιδιαίτερες προσεγγίσεις. Και μένουμε σε αυτό.

ΣΩΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε στην πρώτη απάντησή σας ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα βγάλει ένα πόρισμα, το οποίο θα το στείλει στη Βουλή για να προσωποποιηθούν οι ευθύνες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητήσει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αν προκύψουν ευθύνες σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, από τη στιγμή που αποδειχθεί, από τη στιγμή που έχουν έρθει στοιχεία στη Βουλή, ότι υπάρχουν προσωπικές ευθύνες για την πολύ μεγάλη ζημιά που γίνεται στην ελληνική Πολιτεία με την εσκεμμένη απόκρυψη, την παραπληροφόρηση συγκεκριμένων οικονομικών στοιχείων, που έχουν τόσο δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα μας. Αυτό, όμως, είναι θέμα της ίδιας της Βουλής.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κατά πόσο όλη αυτή η εσωτερική διαμάχη, πλέον, που υπάρχει στην Ελλάδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας και την παρουσίαση των στοιχείων, πόσο βλάπτει, πιστεύετε, τη χώρα διεθνώς και κυρίως στις Βρυξέλλες, ούτως ώστε να καθιστά δύσκολη την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τις προεκλογικές δεσμεύσεις; Γιατί η Ελλάδα, ουσιαστικά, μπήκε σε ένα καθεστώς επιτήρησης, χθες. Αυτό θα σας βοηθήσει να υλοποιήσετε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, που σημαίνει κάποιες δαπάνες; Και συνολικά, αν δυσφημείται η χώρα με αυτή την υπόθεση εις βάρος της πορείας της οικονομίας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δυσφήμιση της χώρας υπάρχει, από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι τα στοιχεία που παρουσίαζε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν τόσο παραποιημένα, που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη χώρα μας ως μια χώρα αναξιόπιστη. Αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας, καλούμαστε εμείς σήμερα να αναπληρώσουμε. Και να κάνουμε εκείνες τις ενέργειες, έτσι ώστε η Ελλάδα να είναι ξανά μια αξιόπιστη χώρα στους εταίρους της. Αυτό είναι και το νόημα των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης. Εσωτερική διαμάχη με τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει, στο επίπεδο που κινούμαστε εμείς. Από εκεί και πέρα, ο καταλογισμός ευθυνών έχει μια πορεία και αυτή την πορεία ακολουθεί και η κυβέρνηση. Εκείνο, όμως, που προσπαθούμε να κάνουμε σήμερα, είναι να πείσουμε τους εταίρους μας ότι τα στοιχεία που τους δίνουμε εμείς σήμερα, είναι αξιόπιστα. Ότι ο Προϋπολογισμός, τον οποίο καταθέτουμε, είναι αξιόπιστος, όπως και οι πολιτικές τις οποίες δρομολογούμε για τα οικονομικά ζητήματα της χώρας.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Και σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, εάν οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία πιθανώς οδηγήσουν στο να μην υλοποιήσετε κάποιες από αυτές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως είναι γνωστό, εμείς παραλαμβάνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Όμως, αυτή την κρίση, εμείς τη βλέπουμε ως μια ευκαιρία να γίνουν πολύ μεγάλες ανατροπές και σε επίπεδο κράτους και σε επίπεδο οικονομίας. Δεν στεκόμαστε σε αυτά που βρίσκουμε. Προχωράμε περαιτέρω. Επαναλαμβάνω ότι είναι μια πρόκληση για εμάς, ώστε να κάνουμε τις μεγάλες ανατροπές.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε νωρίτερα, ότι θα υπάρξει ένα πόρισμα από ανεξάρτητη Επιτροπή. Αυτή την Επιτροπή θα την κάνει το Υπουργείο Οικονομικών; Από ποιους θα αποτελείται; Το έχετε στο...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη, με υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου έχει συσταθεί αυτή η Επιτροπή. Αναφέρεται στην υπουργική απόφαση  που έχει ανακοινωθεί και είναι στη διάθεσή σας- και τα μέλη της Επιτροπής. Αναφέρει και το χρόνο λήξης των εργασιών της Επιτροπής, που ορίζεται στο τέλος του έτους, προκειμένου να αξιολογηθούν τα προβλήματα, να καταγραφεί η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση και με την ύπαρξη, σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή την Επιτροπή ή τέλος πάντων αυτή την έρευνα, την έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κάνει η Ελλάδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Υπουργός Οικονομικών αποφάσισε, προκειμένου να υπάρχει, πλέον, αξιοπιστία της χώρας μας και σε εσωτερικό επίπεδο, αλλά και ως προς την προβολή της εικόνας της και στις διαπραγματεύσεις και τις συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, έτσι ώστε να γίνουμε κάποτε αξιόπιστοι. Και ένας από αυτούς τους τρόπους, είναι η καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και η εισήγηση στοιχείων αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας από εδώ και πέρα, που έχει αναθέσει ο Υπουργός Οικονομικών σε μια Επιτροπή, έτσι όπως ορίστηκε με την υπουργική απόφαση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν μου επιτρέπετε, ένα λεπτό. Ζητώ συγνώμη από τους συναδέλφους. Η οργή που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προχθές που πήγε στο ECOFIN ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι γιατί η Ελλάδα δεν παρουσίασε στοιχεία ή ακριβώς επειδή δεν παρουσίασε ένα συγκεκριμένο σχέδιο πώς θα βγούμε από την κρίση; Βλέπουν, δηλαδή, ότι ενώ η κατάσταση στην οικονομία είναι χάλια, βλέπουν τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση να κάνει ουσιαστικά παροχές, να μην παρουσιάζει μέτρα πώς θα βγούμε από την κρίση. Μήπως και γι` αυτό το θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενοχλημένη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ, προηγουμένως, ανέφερα τα επίπεδα του ζητήματος ώστε να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας. Και τα έθεσα ως εξής: Υπάρχει θέμα αναξιοπιστίας των στοιχείων του παρελθόντος, θέμα αξιοπιστίας του σημερινού Προϋπολογισμού, έτσι όπως κατατίθεται από την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως θέμα αξιοπιστίας της πολιτικής μας. Σε πρώτο επίπεδο, η οργή  όπως χαρακτηρίσατε εσείς- των Ευρωπαίων είναι ακριβώς γιατί υπήρχαν αναξιόπιστα στοιχεία. Έχω μπροστά μου ένα σημείο της αναφοράς του κ. Αλμούνια, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς στο παρελθόν. Εμείς, όμως, ξεκινάμε από αυτές ακριβώς τις διαπιστώσεις, βλέποντάς τες ως πρόκληση για να κάνουμε τις δικές μας αλλαγές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή νομίζω ότι ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου, τι ακριβώς θα διερευνήσει η Επιτροπή; Αν δόθηκαν ψεύτικα στοιχεία ή το ποσοστό ψεύδους το οποίο δόθηκε; Γιατί από ό,τι ξέρουμε, η δημιουργική λογιστική είναι εθνικό σπορ. Με δημιουργική λογιστική μπήκαμε στην ΟΝΕ, με δημιουργική λογιστική είχαμε την επιτήρηση επί Αλογοσκούφη και τώρα, θα μπούμε σε καινούργια επιτήρηση λόγω δημιουργικής λογιστικής των προηγούμενων ή αύριο δικών σας. Το πρώτο, σε τι ακριβώς θα κατηγορηθούν αυτοί οι άνθρωποι; Και το δεύτερο, εάν φθάσουμε σε ποινικοποίηση της πολιτικής διαδικασίας, σκέφτεστε αυτά που προείπα; Μήπως δημιουργείτε προηγούμενο και ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου; Αύριο, μπορεί να βρεθείτε και εσείς στο ίδιο σκαμνί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, αυτός ο συμψηφισμός να μην καταλογίσουμε σήμερα ευθύνες, για να μην καταλογιστούν αύριο ευθύνες σε εμάς, είναι ένας συμψηφισμός που δεν αφορά στην κυβέρνηση. Έχουμε μια τελείως διαφορετική λογική, ένα τελείως διαφορετικό πνεύμα από αυτό που περιγράψατε. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για τη σύσταση και το έργο της Επιτροπής, είναι σαφέστατη. Και επιτρέψτε μου να διαβάσω το σημείο, που αναφέρει ότι συνιστάται Επιτροπή με αντικείμενο την καταγραφή της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης, την αξιολόγηση των προβλημάτων που υπάρχουν σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία και την εισήγηση προτάσεων προς τον Υπουργό Οικονομικών για τη βελτίωση της απεικόνισης των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας. Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει απλώς ένας καταλογισμός ευθυνών. Μας ενδιαφέρει η σταθερότητα, η σοβαρότητα, η αξιοπιστία και το μέλλον της χώρας μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Μια διευκρίνιση: Πρόκειται για την ίδια Επιτροπή που είχε εξαγγείλει ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Προβόπουλο, τους φορείς της οικονομίας, το ΙΟΒΕ, τη ΓΣΕΕ και εκπροσώπους άλλων φορέων για το ίδιο θέμα της καταγραφής ή είναι άλλη καινούργια Επιτροπή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι η ίδια Επιτροπή.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση θεωρεί πως ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία, καθίζοντας δηλαδή στο πολιτικό σκαμνί  δική μου η έκφραση- τους υπεύθυνους της προηγούμενης περιόδου, μπορεί έτσι να βελτιωθεί η κατάσταση στην οικονομία, να μειωθεί το έλλειμμα ή εν πάση περιπτώσει, να βελτιωθούν τα στοιχεία, τα οποία σήμερα είναι σε πάρα πολύ αρνητικά επίπεδα. Θέλω να πω, δηλαδή, η προφανής πολιτική σκοπιμότητα αυτής της κίνησης, πέραν των προθέσεών σας, δεν σας προβληματίζει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία άλλη πολιτική σκοπιμότητα, εκτός από το να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη και η αλήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με τους τρόπους, οι οποίοι αναδεικνύονται καθημερινά, για να σωθεί επιτέλους, έστω και τελευταία στιγμή, η αξιοπιστία της χώρας μας, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και προς τον Έλληνα πολίτη. Είναι πολύ σημαντικό ότι η αξιοπιστία της Πολιτείας έχει να κάνει και με τις σχέσεις Πολιτείας και πολίτη. Και αυτό μας ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο. Εάν υπάρχει θέμα καταλογισμού ευθυνών, το πόρισμα αυτής της Επιτροπής θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προκειμένου να αξιολογηθεί από την ίδια τη Βουλή. Δεν υπάρχει κανένας καιροσκοπισμός. Δεν υπάρχει καμία άλλη σκοπιμότητα. Αλλά, η Δικαιοσύνη θα πρέπει να επιβάλλεται σε όλα τα επίπεδα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή επικαλεστήκατε την έκθεση του ECOFIN, στη χθεσινή έκθεση του ECOFIN συνοδεύονται και κάποια στοιχεία σχετικά με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα άλλα, ζητά μείωση του εργασιακού κόστους των νεοπροσλαμβανόμενων, με καταβολή αμοιβών μικρότερων των κατώτερων συλλογικών συμβάσεων. Επειδή μιλήσατε πριν για αξιοπιστία στην πολιτική σας και ότι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις, απέναντι σε αυτή την υπόδειξη του ECOFIN, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Τι απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου που βρέθηκε στις Βρυξέλλες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με το οποίο δεσμεύθηκε προεκλογικά προς τον ελληνικό λαό. Τα εργασιακά δικαιώματα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες ως προς την προάσπισή τους. Και εμείς δεν θα είμαστε φειδωλοί στο να υπερασπιστούμε τα εργασιακά δικαιώματα του Έλληνα πολίτη. Από εκεί και πέρα, αντιμετωπίζονται τα πάντα μέσα από ένα πλέγμα πράξεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από τη σημερινή κρίση, στην οποία έχει περιέλθει σε οικονομικό επίπεδο η χώρα μας. Και η πολιτική μας φαίνεται και ανακοινώνεται.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεσμευθήκατε, δηλαδή, για να υπάρξουν μισθοί έξω από τις συλλογικές συμβάσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από αυτά που είπα, δεν νομίζω ότι προκύπτει κάτι τέτοιο. Και σαφώς δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια στάση κράτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου απέναντι στις υποδείξεις του ECOFIN;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα προηγουμένως την άποψη της κυβέρνηση ως προς αυτό που ρωτήσατε.

ΠΑΠΠΑ: Η Ελλάδα θεωρείται ότι βρίσκεται στη ζώνη υψηλού κινδύνου, όσον αφορά το Ασφαλιστικό. Και ο αρμόδιος Υπουργός πρόσφατα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι θα πρέπει να ανοίξει άμεσα. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ανοίξει άμεσα το Ασφαλιστικό, αν προτίθεται να προχωρήσει στη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες και αν υφίσταται για την κυβέρνηση θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας: Για την κυβέρνηση δεν υφίσταται τέτοιο θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το Ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα για τη χώρα μας με τα γνωστά προβλήματα, που είναι πλέον πρόβλημα της καθημερινής επιβίωσης ενός ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο ούτως ή άλλως δεν είναι δίκαιο και δεν είναι βιώσιμο. Άρα, είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση. Και βεβαίως, σε αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί, με ένα νόμο που θα έρθει μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Ως προς το θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών, είναι γνωστό ότι υπάρχει μια καταδικαστική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε βάθος χρόνου θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα με ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μέσα από το συντονισμό δράσεων, εμπειρίας και γνώσεων, αλλά και των απόψεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μια δίκαιη λύση και σε αυτό το ζήτημα.

ΣΕΓΚΟΣ: Επειδή είπατε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στις αποφάσεις του ECOFIN, όμως, για τη χώρα μας αναφέρεται ότι οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχουν αποτελέσει τον πυρήνα των ασκούμενων πολιτικών. Σχεδιάζετε κάποια μεταρρύθμιση σε αυτό τον τομέα; Θα αποτελέσει, δηλαδή, κυβερνητική προτεραιότητα από εδώ και στο εξής;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, ακούμε τις προτάσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας και των συγκεκριμένων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και μια εθνική πολιτική, με βάση την οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση σε οικονομικό επίπεδο, σε επίπεδο ασφαλιστικού συστήματος. Έχουμε, όμως, αρχές, ιδεολογία και αξίες, τις οποίες φυσικά δεν απεμπολούμε. Και η κοινωνική Δικαιοσύνη είναι μια από τις αρχές μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχει ένα θέμα, έχει ενσκήψει στην Ιταλία, αλλά σύντομα θα έρθει και εδώ, μιας και άρχισε να συζητείται στους εκπαιδευτικούς κύκλους και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή. Αναφέρομαι σε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία πρέπει οι εικόνες να φύγουν από τα σχολεία. Επειδή είναι ένα θέμα που άπτεται του σκληρού πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης και επειδή αφορά, όχι μόνο τους θρήσκους και τους θρησκόληπτους, αλλά και τους άθεους ακόμα, που πιστεύουν ότι τις παραδόσεις ενός λαού δεν μπορεί να τις καθορίζουν υπερεθνικά κέντρα -δεν είναι οικονομία η θρησκεία- θα ήθελα, όχι σήμερα, αύριο ή τη Δευτέρα, να μου απαντήσετε, τι σκέπτεται η κυβέρνηση, σε τι προσανατολίζεται, τι στάση θα κρατήσει σε αυτό το θέμα, γιατί έτσι και αλλιώς έχει έρθει στην Ελλάδα σε επίπεδο συζητήσεων και σύντομα θα το αντιμετωπίσουμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα δοθεί απάντηση στη Βουλή, εφόσον έχει κατατεθεί βέβαια ερώτηση από το ΣΥΡΙΖΑ και όταν τεθεί ζήτημα, θα απαντηθεί.

ΣΩΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θυμόμαστε ότι ο Πρωθυπουργός προεκλογικά είχε πει ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τώρα διαβάζουμε ότι αυτό το μελετά πλέον, η κυβέρνηση. Και κυρίως για τις γυναίκες θα ανέβει το όριο ηλικίας μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχύει η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι διαφορετικό θέμα η αύξηση των ορίων ηλικίας γενικώς, και διαφορετικό το θέμα της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Εμείς, ως προς το πρώτο ζήτημα μένουμε πιστοί και τηρούμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, πριν και μετά τις εκλογές. Ως προς το δεύτερο θέμα, σας απάντησα.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ας μου επιτραπεί να πω ότι η εξίσωση ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες προϋποθέτει αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών. Άρα εδώ έχουμε μια αύξηση, έστω στο ένα σκέλος. Η ερώτησή μου, όμως, είναι η εξής: Μόλις λάβαμε στα κινητά μας ένα sms ότι στις 16:00 υπάρχει μία σύσκεψη υπό τον κ. Παπανδρέου με τους κυρίους Πάγκαλο, Βενιζέλο, Παμπούκη, Δρούτσα, Μπεγλίτη και εσάς για εξωτερικά θέματα και άμυνας. Θέλω να ρωτήσω, αν σε αυτή τη σύσκεψη θα συζητηθεί το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Και αν ναι, γιατί δεν είναι η κυρία Κατσέλη στη σύσκεψη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι ανακοινώσεις για το τι θα συζητηθεί στη σύσκεψη, θα γίνουν μετά τη σύσκεψη. Ως προς το θέμα που είπατε, επανέρχομαι βέβαια, αλλά θα πρέπει να συζητάμε εδώ και λίγο πιο ανοιχτά. Σας απάντησα ότι είναι πολύ πιο σύνθετο ζήτημα, από το να πούμε ότι αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών. Είπα και προηγουμένως ότι υπάρχει μία καταδικαστική απόφαση. Δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Αλλά, χωρίς να θέλουμε να θιγεί κανένα δικαίωμα το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα, γι αυτό αναφέρω ότι σε βάθος χρόνου θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου να είμαστε συνεπείς και με τις υποχρεώσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Σε αυτή τη σύσκεψη που θα γίνει στις 16:00, θα συζητηθεί ή θα είναι αντικείμενο του ΚΥΣΕΑ  το οποίο αν είστε σε θέση να μας πείτε πότε θα συνέλθει  για να αλλάξει η δέσμευση που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση για μετακίνηση της ελληνικής δύναμης που υπάρχει, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στο Αφγανιστάν, στην πιο επικίνδυνη περιοχή των εχθροπραξιών. Αυτό θα το συζητήσετε σήμερα ή θα γίνει αντικείμενο του ΚΥΣΕΑ; Γιατί υπάρχουν προθεσμίες για αυτό, που πρέπει να απαντήσουμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν υπάρξει σχετική απόφαση, ακόμα και για συζήτηση, θα ανακοινωθεί.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μία δήλωση του κυρίου Αλμούνια που λέει ότι απαιτούνται εξαιρετικά φιλόδοξες δράσεις από τις ελληνικές Αρχές και μεγάλες διορθωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις και προτείνει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και όλα αυτά που αναφέραμε πριν για τις εργασιακές σχέσεις. Θα αμφισβητήσει η ελληνική κυβέρνηση τις υποδείξεις του κυρίου Αλμούνια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να πετύχουμε κάποιους στόχους. Το πώς θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους, είναι δικό μας θέμα. Όπως σας είπα και προηγουμένως - αλλά και επανειλημμένως - η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφραστεί. Έχουμε κάποιες αξίες, έχουμε κάποιους άξονες, τους οποίους δεν αφήνουμε, προκειμένου να ικανοποιηθούν κάποιες συστάσεις. Μας ενδιαφέρει ο τελικός στόχος, γιατί είναι θέμα δικαιοσύνης και το έλλειμμα να μειωθεί και να διορθωθούν όλοι οι οικονομικοί δείκτες. Αλλά, από και πέρα ακολουθούμε τις δικές μας πολιτικές, και με τους δικούς μας μηχανισμούς, με τα εργαλεία που διαθέτουμε ως κράτος.

ΣΕΓΚΟΣ: Επ΄ αυτού κύριε Εκπρόσωπε. Μήπως η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις πιέσεις και τις συστάσεις της COMMISSION. Γιατί όλες αυτές οι αποφάσεις του ECOFIN έχουν την υπογραφή του κ. Παπακωνσταντίνου. Τις υπέγραψε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δηλαδή, να προσπαθούμε να προκαλούμε εμείς τέτοιου είδους συστάσεις από το ECOFIN, προκειμένου να ασκήσουμε κάποιες πολιτικές. Αυτό εννοείτε;

ΣΕΓΚΟΣ: Όχι, δεν εννοώ αυτό, αλλά υπάρχει ένα κείμενο, μία απόφαση του ECOFIN που αναφέρει όλες αυτές τις συστάσεις για τις εργασιακές σχέσεις. Αυτό το κείμενο είναι απόφαση και των 27. Ο κ. Παπακωνσταντίνου το υπέγραψε αυτό το κείμενο. Δεν έφερε κάποιες ενστάσεις, όταν συζητήθηκε στο ECOFIN.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι συστάσεις του ECOFIN είναι συστάσεις και οι υπεύθυνες πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες πολιτικές.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν καθορίζεται από την υπογραφή του κ. Παπακωνσταντίνου σε ένα συγκεκριμένο έγγραφο του ECOFIN που προτείνει συγκεκριμένα πράγματα, ποια θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας είπα ότι η υπεύθυνη πολιτική ασκείται με τον τρόπο που ασκείται.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Γνωρίζετε, μήπως, εάν ο Πρωθυπουργός έχει στείλει απαντητική επιστολή στον κ. Ερντογάν σε σχέση με την πρόσκληση που του έχει απευθύνει και τις προτάσεις που του έχει θέσει για συνάντηση κορυφής με συγκεκριμένη ατζέντα. Έχει απαντήσει ο κ. Πρωθυπουργός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν υπάρχει απάντηση, θα ανακοινωθεί.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά από τη συζήτησε δεν μπόρεσα να το καταλάβω. Η κυβέρνηση με αυτή την επιτροπή που θα φτιάξει για τα θέματα της οικονομίας, τι αναζητά, πολιτικές ή ποινικές ευθύνες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα προηγουμένως και είπα ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχεία ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Όπου όμως υπάρχουν ευθύνες - εάν υπάρξουν και αν προσωποποιηθούν αυτές οι ευθύνες - θα καταλογιστούν μέσα από τη διαδικασία της Βουλής.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω σε πολιτικά πρόσωπα ή ας πούμε και σε υπαλλήλους, στελέχη της Στατιστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Οικονομίας. Επειδή, αυτή η Επιτροπή δεν έχει μέσα εισαγγελέα. Αυτό θέλω να σας πω, ότι είναι πολιτική Επιτροπή. Αυτή η έρευνα απευθύνεται μόνο για να καταλήξει, ας πούμε, για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων; Γιατί είπατε ότι θα διαβιβαστεί το πόρισμα στη Βουλή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως, θα διαβιβαστεί στη Βουλή. Από κει και πέρα, αν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα θα ακολουθηθεί ο δρόμος, έτσι όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Εάν υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων, υπάρχει μία διαφορετική διαδικασία. Θα μπορεί να επιληφθεί ο όποιος εισαγγελέας, εάν προκύπτουν, φυσικά, ευθύνες για μη πολιτικά πρόσωπα. Το κυρίαρχο θέμα είναι να υπάρξει ένα πόρισμα, που πραγματικά να δείχνει εάν υπάρχουν ευθύνες και αν μπορούν να προσωποποιηθούν. Από κει και πέρα, οι οδοί, οι οποίες υπάρχουν, είναι γνωστές και είναι σύμφωνα με τον νόμο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Προεκλογικά ο Πρωθυπουργός μιλούσε για πολιτικές ενίσχυσης στην προστασία της απασχόλησης. Το ECOFIN πρότεινε εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, δηλαδή άρση των περιορισμών που τίθενται για την προστασία της εργασίας. Ποια κατεύθυνση τελικά θα ακολουθήσει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το αρμόδιο Υπουργείο Απασχόλησης θα φέρει, σε μικρό χρονικό διάστημα, νόμο που θα ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις. Εκεί, με την γνωστή πλέον διαδικασία, θα λυθούν τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, έτσι όπως τουλάχιστον τα βλέπουμε ως κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 13 November 2009 - 8:15:38 UTC