Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-10-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 229270548

Έκδοση 1

brf1210

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλημέρα σας.

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην πρώτη τυπική μας συνάντηση ή μάλλον, να με καλωσορίσετε, θα έλεγα, διότι εγώ είμαι ο νεοεισελθών σε αυτό το χώρο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά. Να ξέρετε ότι θα προσπαθήσω ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να έχω μαζί σας ειλικρινή επαφή. Θα προσπαθήσω να υλοποιήσω μια προσιτή ενημέρωση και βέβαια, μια ενημέρωση με βάση την πραγματικότητα. Αυτό απαιτεί τη συνεργασία και των δύο πλευρών και νομίζω ότι στην πορεία θα αποδειχθεί πως θα είναι προς όφελος της ενημέρωσης.

Θα ήθελα προτού ξεκινήσουμε τις ερωτήσεις, να κάνω μια εισήγηση και επειδή είναι η πρώτη φορά, να θέσω ένα πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε μπορούμε να συζητήσουμε μαζί.

Οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου έδωσαν σαφή και ισχυρή, όπως αποδείχθηκε, εντολή στο ΠΑΣΟΚ να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία θα εργαστεί σε συγκεκριμένους άξονες:

Πρώτος άξονας: Η ανατροπή των παθογενειών στη Δημόσια Διοίκηση και το κράτος, μέσω της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της αξιολόγησης και της αναβάθμισης του ρόλου της Βουλής και η δημιουργία ενός νέου πολιτικού θεσμικού πλαισίου.

Δεύτερος άξονας: Πλήρης και ουσιαστική αναβάθμιση των δημοσίων αγαθών: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί επιτέλους μια στέρεη σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με το κράτος ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση των πολιτικών μας σε όλα τα θέματα. Τόσο στα θέματα της απλής καθημερινότητας, όσο και στα μείζονα ζητήματα των θεσμών, που έχουν όμως άμεση αντανάκλαση στην καθημερινότητα του πολίτη.

Τρίτος άξονας: Ιδιαίτερο βάρος της κυβέρνησης για να βγει η χώρα από την απομόνωση, να βγει η Ελλάδα ξανά στον κόσμο, να αποκτήσει τη θέση που της πρέπει στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι. Εξάλλου, η ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, σηματοδοτεί αυτή την πρακτική και αυτή τη θεώρηση. Ήδη, έχει προγραμματιστεί η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο, στις 19 Οκτώβρη όπως και ήδη συμμετείχε και με την ιδιότητά του ως Υπουργός Εξωτερικών στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, στην Κωνσταντινούπολη, με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Τέταρτος, βασικός, άξονας: Η πολλή δουλειά -ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω αυτή την απλοϊκή έκφραση- αλλά με πολύ μεγάλη βαρύτητα και σημασία για εμάς. Δουλειά με μετριοπάθεια, με γνώση, αλλά και έντονη αποφασιστικότητα. Ήδη, η κυβέρνηση άρχισε να δουλεύει, προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της. Απαιτείται συναίνεση και κοινωνική κριτική, κοινωνικός έλεγχος.

Αυτά θα ήθελα να θέσω ως γενικούς πολιτικούς άξονες. Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, το οποίο ακολουθεί αυτές τις ημέρες, ήδη σας έχει γνωστοποιηθεί με το γνωστό και παλιό τρόπο, τον οποίο θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε, γιατί υπάρχουν ακόμη κάποια τεχνικά ζητήματα.

Το σημερινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι γνωστό. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μέσα από την τυποποίησή του και την ανάλυσή του, δείχνει πραγματικά και τις προτεραιότητές μας και τις πολιτικές που θέλουμε να ακολουθήσουμε ως κυβέρνηση. Ήδη, ο Πρωθυπουργός παρέστη στην εκδήλωση για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας. Στις 12.00, συναντήθηκε με τον Στροπ Τάλμποτ για θέματα Παιδείας και Διαδικτύου και με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Πανάρετο, καθώς και με τον ειδικό σύμβουλο κ. Καρούνη για θέματα Διαδικτύου.

Ήδη, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, επισκέπτεται -όπως έχετε ενημερωθεί- με τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα και χωροτάκτη κ. Αθιμπίγιο, τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο Ελληνικό και το Φάληρο, προκειμένου να συμβολίσει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την απελευθέρωση χώρων στην Αθήνα και κυρίως του παράκτιου μετώπου της Αττικής και των Ολυμπιακών ακινήτων.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας είναι πρόγραμμα σχεδόν καθαρά κοινοβουλευτικό, αφού κορυφώνεται η διαδικασία ανάληψης του θεσμικού ρόλου των βουλευτών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό -και όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους- με σύγκληση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με εκλογή Προεδρείου, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και με την ορκωμοσία των βουλευτών. Και μετά με τη γνωστή, τυπική, κατά το Σύνταγμα, διαδικασία της συζήτησης των Προγραμματικών Δηλώσεων που θα κορυφωθεί με την ψήφισή τους την Κυριακή το βράδυ.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν ξέρω αν είναι παρωχημένη η ερώτησή μου, αλλά δεν είχα τη δυνατότητα να ρωτήσω πιο νωρίς. Οι πρώην σύμβουλοι του νέου Πρωθυπουργού είναι προφανώς λαμπρά μυαλά, αν κρίνει κανείς από τα λαμπρά βιογραφικά τους. Ωστόσο, ο λαός μεγαθύμως έδωσε στον κ. Παπανδρέου 160 βουλευτές. Δεν είναι καταστρατήγηση του πνεύματος της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας να παίρνει τους συμβούλους του, πολλούς μάλιστα, να τους βάζει υπουργούς και να αφήνει εκτός, τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού; Και σε ποιον θα δίνουν λογαριασμό οι νέοι υπουργοί; Στον Πρωθυπουργό που τους έβαλε ή στους ψηφοφόρους που δεν τους ψήφισαν, που δεν έχουν δικούς τους ψηφοφόρους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο ορισμός του κυβερνητικού σχήματος είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού και τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, όπου πραγματικά με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ο ελληνικός λαός τίμησε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα να κυβερνήσει τη χώρα, έδωσε συγχρόνως και ένα πολύ βαρύ φορτίο. Συνεπώς, η επιλογή έγινε με καθαρά κριτήρια για το ποιος μπορεί να δουλέψει καλύτερα, προκειμένου να τιμήσουμε αυτή την εντολή. Νομίζω ότι υπάρχει τέτοια αναλογία βουλευτών μέσα στην κυβέρνηση που δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα.

ΣΩΚΟΣ: Στον Τύπο, στην «Ελευθεροτυπία» σήμερα δημοσιεύεται η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το Βατοπέδιο. Εκεί σημειώνεται με έμφαση ότι το ελληνικό Δημόσιο, όπως εκφραζόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν προέβη σε καμία κίνηση για την επανάκτηση των παραχωρηθέντων στη Μονή Βατοπεδίου ακινήτων. Ταυτόχρονα, προτείνονται και τρεις συγκεκριμένοι τρόπο, συστήνονται μάλιστα, τρεις συγκεκριμένοι τρόποι δια των οποίων το Δημόσιο μπορεί να διεκδικήσει την επανάκτηση των ακινήτων. Το ερώτημά μου είναι: Η σημερινή κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση; Και το δεύτερο: Θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να σας πω εδώ και θα απαντούσα, συμπληρώνοντας την ερώτησή σας με το δεύτερο ζήτημα που θέσατε, γιατί εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει ακόμη παράσταση πολιτικής αγωγής. Δεν έχει δηλωθεί, προκειμένου το ελληνικό Δημόσιο να νομιμοποιείται για να παραστεί στην ποινική διαδικασία. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον που έδειξε η σημερινή κυβέρνηση για το μεγάλο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ένα θέμα το οποίο δεν μας αγγίζει ως ένα απλό σκάνδαλο, αλλά ως ένα ζήτημα όπου ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου πέρασε σε υποτιθέμενους ιδιοκτήτες, στους οποίους δεν ανήκε. Συνεπώς, θα ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν την επανάκτηση της δημόσιας περιουσίας από ανθρώπους στους οποίους δεν τους ανήκει.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, συμπληρωματικά στο ίδιο: Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, τότε όσοι είχατε ασχοληθεί με την Εξεταστική Επιτροπή και ο κ. Βενιζέλος, πιο συγκεκριμένα, είχε κάνει την εξής πρόταση, να κρατικοποιηθούν όλες αυτές οι εκτάσεις, οι αμφισβητούμενες, και από εκεί και πέρα οποιεσδήποτε αιτιάσεις υπάρχουν ή μη, να λυθούν μέσω των δικαστηρίων, εάν και εφόσον κρίνουν τα δικαστήρια. Αυτό μπορούσε να γίνει και το είχε συστήσει τότε στον κ. Αλογοσκούφη, με μια πολύ απλή τροπολογία. Σκέφτεστε με την έναρξη του νομοθετικού έργου να κάνετε κάποια τέτοια κίνηση και από εκεί και πέρα, όλη η διαδικασία να προχωρήσει μέσω της Δικαιοσύνης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές είναι λεπτομέρειες και δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή, γιατί καταλαβαίνετε ότι με όλη αυτή την υπόθεση έχουν δημιουργηθεί πολλά νομικά ζητήματα. Εμείς, στο πλαίσιο της νομιμότητας και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να ακυρωθεί καμία ενέργεια του Δημοσίου, θα φροντίσουμε ώστε το Δημόσιο να επανακτήσει την περιουσία του.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση για τα όσα συμβαίνουν στη Νέα Δημοκρατία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι θα ήταν άκομψο σήμερα να μιλήσουμε για τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, νομίζω ότι η πορεία θα δείξει τι γίνεται σε αυτό το κόμμα. Και βέβαια, μας ενδιαφέρει η λειτουργία των κομμάτων μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σκέφτεστε να κινήσετε δικαστικές διαδικασίες στα όσα βρήκαν οι υπουργοί στα υπουργεία τους, όπως ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε σε πρωινή εκπομπή χθες, στο «Mega Σαββατοκύριακο», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, υπήρξαν ποινικά κολάσιμες πράξεις. Θα κινηθείτε δικαστικά; Προφανώς, με άνωθεν εντολή, όπως είπε. Τι θα κάνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η παράδοση-παραλαβή ήταν ένα σημείο τριβής. Έγιναν υπέρ του δέοντος σχολιασμοί επ` αυτού. Εγώ είπα κάτι πριν από δύο-τρεις ημέρες, το οποίο επαναλαμβάνω: Ας κοιτάξουμε περισσότερο την ουσία. Από εδώ και πέρα, προχωράμε.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Να επιστρέψω στην προηγούμενη ερώτηση συναδέλφου για το εσωκομματικά προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα χαλαρώσει τώρα; Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα έχει μια κίνηση πιο χαλαρή, από τη στιγμή που ξέρει ότι δεν θα έχει μια αξιωματική αντιπολίτευση έτσι όπως θα την ήθελε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σοβαρότατος. Ο ρόλος, όμως, της κυβέρνησης είναι ακόμη πιο σοβαρός και μάλιστα μιας κυβέρνησης που βρίσκεται στην εκκίνηση. Ήδη, νομίζω ότι αποδεικνύουμε καθημερινά και είναι μεγάλο στοίχημα -όχι μόνο από τον ελληνικό λαό, αλλά και εμείς στην κυβέρνηση, το βάζουμε- να ξεκινήσουμε για να μπορούμε να υλοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το έλλειμμα απ` ό,τι φαίνεται φθάνει στο 12% και ανεβαίνει. Θεωρείτε ότι τόσο ο κ. Προβόπουλος όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψαν κάτι από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση και σήμερα η κυβέρνηση σχετικά με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ενημέρωση που έχουμε και εμείς για την τάση του ταμειακού ελλείμματος να φθάσει στο 12%, προέρχεται από τον ίδιο τον κ. Προβόπουλο, με τον οποίο υπάρχει άριστη και άψογη συνεργασία. Από κει και πέρα, εμείς ακόμη αποτυπώνουμε την πραγματικότητα για να δρομολογήσουμε και τις πολιτικές της οικονομίας μας, επ` αυτής.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Μια διευκρίνιση. Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Τάλμποτ για θέματα Παιδείας και Διαδικτύου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Με ποια ιδιότητα έχει έρθει ο κ. Τάλμποτ επ` αυτού του ζητήματος; Γι` αυτό ρωτάω.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Τάλμποτ είναι μια διεθνής προσωπικότητα. Είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς και με αυτή την ιδιότητα συναντάται με τον κ. Πρωθυπουργό.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Ωραία. Ήθελα να ρωτήσω, σε σχέση με το νέο εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, η συνένωση των Δήμων, «Καποδίστριας ΙΙ» και η μείωση και συγχώνευση των Περιφερειών θα γίνουν και θα προχωρήσουν προκειμένου να εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2010, για να γίνουν οι δημοτικές εκλογές με τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο, έτσι ώστε η λαϊκή εντολή να αποτυπώνεται με τον καλύτερο και πιο δημοκρατικό τρόπο και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις οι οποίες θα ακολουθήσουν, αυτές τις ημέρες, θα υπάρχει ευκαιρία να σχολιάσουμε και τις λεπτομέρειες.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν στο πλαίσιο της άμεσης υλοποίησης των δεσμεύσεών σας, την οποία διακηρύττετε, ευσταθεί πρωτοσέλιδο απογευματινής εφημερίδας που μιλάει για την κατάργηση του νόμου Πετραλιά σε ό,τι αφορά τα όρια της συνταξιοδότησης. Είναι μέσα στις προθέσεις σας; Το έχετε εξετάσει ήδη αυτό; Το έχετε αποφασίσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω υπόψη μου το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά -αυτό δεν είναι υπεκφυγή- είναι ότι ισχύουν οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις και η κατεύθυνση την οποία έχουμε ως κυβέρνηση, προκειμένου να έχουμε ένα πιο δίκαιο ασφαλιστικό κοινωνικό σύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ασκήθηκε κάποια κριτική, υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι το πρώτο ταξίδι του Πρωθυπουργού, έστω και άτυπο, έστω και με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών, έγινε στην Τουρκία. Γνωρίζουμε ανεπισήμως ότι είχαν προηγηθεί επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια. Θα ήθελα να μας πείτε, αν μετά το ταξίδι υπήρξε νέα επικοινωνία του κ. Παπανδρέου με τον κ. Χριστόφια και αν υπήρξε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των όσων έγιναν στην Κωνσταντινούπολη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κριτική η οποία ασκήθηκε, νομίζω απαντήθηκε με το αποτέλεσμα της συνάντησης. Απλώς, αυτή η άτυπη συνάντηση φιλοξενούνταν στην Κωνσταντινούπολη. Έπρεπε να μεταβεί ο Πρωθυπουργός εκεί, στο πλαίσιο της ισχυροποίησης του κύρους της Ελλάδας. Υπήρχε και συνεννόηση με τον κ. Χριστόφια. Νομίζω ότι στις 19 Οκτωβρίου που θα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός στη Λευκωσία δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα. Αντιθέτως, η ισχυροποίηση της Ελλάδας βοηθάει την Κύπρο και το κυπριακό πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νέα επικοινωνία δεν υπήρξε δηλαδή, μετά το ταξίδι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απ` όσο γνωρίζω, όχι.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε ξεκινήσει την καινοτομία αυτή να επιλέξετε τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων, μέσα από το διαδίκτυο, με διάφορες αιτήσεις που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι. Και ήδη απ` ό,τι πληροφορούμαι έχει μαζευτεί ένας σεβαστός αριθμός ενδιαφερομένων. Επειδή, όμως, άκουσα έναν προβληματισμό από κάποια έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, ότι οι θέσεις των Γενικών Γραμματέων, λένε, είναι πολιτικές θέσεις και απαιτούν πέρα από πολιτική επάρκεια και διοικητική επάρκεια και όχι απλά μερικά καλά βιογραφικά στοιχεία. Πώς θα καλύψετε το κενό αυτό στις επιλογές που θα κάνετε, εφόσον δεν θα ξέρετε ούτε τη διοικητική επάρκεια του ανθρώπου που θα επιλέξετε για Γενικό Γραμματέα, ούτε την πολιτική του επάρκεια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα, το οποίο όμως συζητήθηκε αρκετά τις τελευταίες ημέρες. Αυτό που έχω να σας πω, είναι ότι δεν μιλάμε για ένα διαγωνισμό ΑΣΕΠ με κριτήρια ΑΣΕΠ. Μιλάμε για μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Θα συνεκτιμηθούν μέσα από μια εσωτερική διαδικασία όλες εκείνες οι παράμετροι, έτσι ώστε οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς των Υπουργείων, αλλά και οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών, να είναι ικανότατα στελέχη για να ασκήσουν πραγματικά τα καθήκοντά τους, τα οποία βέβαια, όντως φέρουν και πολιτική ευθύνη.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μια διευκρίνιση και μια ερώτηση κύριε Εκπρόσωπε. Αρχικά η διευκρίνιση, γιατί δεν ήταν η κ. Διαμαντοπούλου στη συνάντηση με τον κ. Τάλμποτ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κ. Διαμαντοπούλου είναι Υπουργός και το έργο καταμερίζεται ανάμεσα στους Υπουργούς και στους Υφυπουργούς.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Και η ερώτηση: Θα αφήσετε τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δείτε πρώτα τις προγραμματικές δηλώσεις και θα υπάρχει και μια περαιτέρω ανάλυση από εδώ και πέρα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Σας ερωτώ, αν μου επιτρέπετε, γιατί ήταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν θα ανέβει και δεν ακούω αυτή τη δέσμευση να επαναλαμβάνεται.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι δεσμεύσεις μας ισχύουν.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε έναν αριθμό που έχουν φθάσει οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο διαδίκτυο γι` αυτά τα στελέχη τα οποία θα επιλεγούν τέλος πάντων και μέχρι πότε να περιμένουμε (δεν ακούγεται). Υπάρχει κάποια ημερομηνία λήξης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές. Ακριβή αριθμό θα μπορώ να σας δώσω αύριο που ολοκληρώνεται η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων. Υπάρχει η βούληση να ολοκληρωθεί η επιλογή το συντομότερο δυνατό, μέσα στις επόμενες ημέρες, γιατί τα Υπουργεία χρειάζονται τους Γενικούς Γραμματείς τους, όπως και οι Περιφέρειες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Διαβάσαμε και είδαμε ότι για το 2008 και για το 2009 θα πληρώσουν ΕΤΑΚ, όσοι πρέπει να πληρώσουν. Το ερώτημά μου είναι: Iσχύει η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ότι θα καταργηθεί το ΕΤΑΚ και θα αντικατασταθεί με άλλο νόμο, όπως είχε πει ο κ. Πρωθυπουργός ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ισχύει αυτή η δέσμευση και πότε θα προχωρήσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η δέσμευση ισχύει. Θα υπάρξει και νομοθετική πρωτοβουλία επ` αυτού, γιατί έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργήσουμε το ΕΤΑΚ και θα το αντικαταστήσουμε με τον φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, βελτιωμένο φυσικά.

ΝΑΝΟΣ: Έχει καθοριστεί η αμοιβή του Ισπανού αρχιτέκτονα κ. Αθιμπίγιο; Ξέρουμε το ύψος των απολαβών του; Ποιος θα είναι ο πραγματικός του ρόλος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Αθιμπίγιο δεν έχει αναλάβει κάποιο ρόλο και συνεπώς δεν υπάρχει θέμα αμοιβής του. Η συνάντηση με διεθνείς προσωπικότητες, που είναι πολύ καλοί γνώστες ενός αντικειμένου, δείχνει ακριβώς την ευρύτητα με την οποία σκέπτεται η ελληνική κυβέρνηση.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για άριστη και άψογη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και του κ. Προβόπουλου. Αυτή η συνεργασία έγκειται και στο γεγονός ότι συμφωνείτε με τις θέσεις και τις προτάσεις, που κατά καιρούς έχει διατυπώσει η Τράπεζα της Ελλάδος και ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος για την ελληνική οικονομία και την έξοδο από την κρίση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει διακριτή θέση της κυβέρνησης και διακριτή θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στο λιμάνι του Πειραιά έχει επέλθει έμφραγμα πλέον. Καταρχάς, νιώθετε ότι κι εσείς συμβάλατε σε αυτή τη στάση των συνδικαλιστών με τις θέσεις που είχατε προεκλογικά; Και δεύτερον, τι πρόκειται να κάνετε άμεσα για να αρθεί αυτό, γιατί εκείνοι που το πληρώνουν περισσότερο είναι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι έμποροι που πλέον δεν έχουν υλικά και δεν έχουν να πουλήσουν και έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα συμφωνήσω ότι είναι τεράστιο το πρόβλημα το οποίο δημιουργείται στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί λογικό ότι συμβάλαμε εμείς. Εμείς, τη μόνη συμβολή που μπορούμε να έχουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι να επιλύσουμε αυτή τη διαφορά με τον καλύτερο τρόπο. Η θέση μας είναι γνωστή, και πριν τις εκλογές, για προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης με την εταιρεία που έχει αναλάβει. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα δείξει ότι η συμβολή μας θα είναι θετική για την αγορά και φυσικά για τους εργαζόμενους.

ΛΑΓΟΥ: Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε πει ότι ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε καταγραφή του τι παραλαμβάνει, του ταμείου, και ο ίδιος ο Πρόεδρος, τότε, μας είχε ενημερώσει πως αυτή η καταγραφή θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος. Έχουμε σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να περιμένουμε αυτή την καταγραφή, να δοθεί στο σύνολό της; Ήδη ξέρουμε στοιχεία για δημόσιο χρέος και έλλειμμα, αλλά προφανώς υπάρχουν και άλλοι παράμετροι να συμπληρώσουν τη συνολική εικόνα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είμαστε στη διαδικασία της αποτίμησης της πραγματικότητας, έτσι ώστε να ληφθούν και τα ανάλογα μέτρα. Θα χρησιμοποιηθεί και κάθε εργαλείο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, προκειμένου να αποτυπωθεί πλήρως η πραγματικότητα. Από κει και πέρα, θα ακολουθήσει η νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση των ζητημάτων τα οποία ήδη υπάρχουν.

ΣΩΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει ανοίξει η διαδικασία έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, αξίας 1,6 δις ευρώ. Στην ουσία έχει ανοίξει η διαδικασία νέου δανεισμού. Έχει υπολογίσει η κυβέρνηση σε ποιο ύψος θα προχωρήσει (δεν ακούγεται) δανεισμό το επόμενο διάστημα; Πόσα χρήματα χρειάζεται για να δανειστεί; Ήδη το χρέος με αυτή τη διαδικασία είχε φτάσει τα 57 δις το τρέχον έτος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε αυτή τη φάση, νομίζω ότι δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε ακριβώς για τέτοιους όρους δανεισμού γιατί είναι άκαιρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο περίπου είπατε (δεν ακούγεται).

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ούτε στο περίπου.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Η προηγούμενη κυβέρνηση εκτιμούσε το έλλειμμα γύρω στο 6% - 6,5%. Από τότε που έγινε αλλαγή κυβέρνησης, ο κ. Προβόπουλος δεν είχε διαψεύσει τις τότε εκτιμήσεις. Από τότε που άλλαξε η κυβέρνηση, βλέπουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει προς τα επάνω τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα και έχουν φτάσει το 8%, 10%, 12%. Στις επαφές που είχατε με τον κ. Προβόπουλο πριν τις εκλογές, σας επιβεβαίωνε τις εκτιμήσεις, τα στοιχεία της κυβέρνησης τότε, γιατί είναι περίεργο η κυβέρνηση να εκτιμά 6%, η Τράπεζα της Ελλάδος να το διαψεύδει και ξαφνικά να πηγαίνει στο 12% το έλλειμμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήταν μια τυπική επαφή της κυβέρνησης με τον κ. Προβόπουλο. Νομίζω ότι θα πρέπει να μείνουμε σε αυτό, προκειμένου να σεβαστούμε το ρόλο και το θεσμό της Τράπεζας της Ελλάδος με τον οποίο -σας είπα και προηγουμένως- υπάρχει άψογη συνεργασία, προκειμένου να περιοριστούν αυτά τα ελλείμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τα αιτήματα των λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμάς μας ενδιαφέρει -όπως σας είπα και προηγουμένως- να σταματήσει το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και βέβαια με σεβασμό στη δυναμική της αγοράς.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Υπάρχουν κάποιες φήμες στην αγορά, ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μια συγχώνευση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Υπάρχει μια επίσημη θέση; Και να επισημάνω ότι σήμερα στο Χρηματιστήριο αυτές οι δύο μετοχές έχουν ανέβει πάρα πολύ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Επίσημη θέση δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Οι φήμες είναι φήμες και οι θέσεις είναι θέσεις, όταν υπάρχουν.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ: Δύο διευκρινίσεις θα ήθελα. Στο διαγωνισμό για τους Γενικούς Γραμματείς, εφόσον θα υπάρχει μια εσωτερική διαδικασία επιλογής, πώς θα διασφαλιστεί η διαφάνεια; Και δεύτερον, στο θέμα με το λιμάνι του Πειραιά, προς ποια κατεύθυνση θα γίνει η διαπραγμάτευση τη στιγμή που ξέρουμε ότι ο εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρείας αρνείται να αλλάξει τους όρους της σύμβασης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο πρώτο ερώτημα που θέσατε: Είναι σαφές ότι η διαφάνεια υπάρχει, εφόσον υπάρχει ανάρτηση στο διαδίκτυο. Ως προς το αποτέλεσμα διαφάνειας: Σας είπα ότι θα κριθεί όλη η διαδικασία εκ του αποτελέσματος της επιλογής, στις θέσεις αυτές, των προσώπων που θα επιλεγούν. Δεύτερον, σε μια επαναδιαπραγμάτευση υπάρχουν πολλά ζητήματα, πολλοί όροι, που θα τεθούν εφόσον ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Πάντως, ας μη ξεχνάμε ότι το κράτος είναι ο ισχυρότερος μηχανισμός και κατά την άποψή μου είναι σε θέση να διαπραγματεύεται.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να σας κάνω μια πιο ειδική ερώτηση που σας αφορά κιόλας. Υπάρχει το εξής ζήτημα: Μέχρι πρότινος οι δύο Γενικές Γραμματείες Τύπου, η ΕΡΤ, το ΑΠΕ και ακόμη και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο βρίσκονταν κάτω από την εποπτεία ενός κυβερνητικού παράγοντα, είτε ήταν αυτός Υπουργός Επικρατείας, είτε ήταν παλαιότερα Υπουργός Τύπου κλπ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα δεδομένο σχετικά με αυτό το χώρο; Γιατί ακούγονται πολλά για πολυκερματισμό αυτού του χώρου, αλλού θα πάει η ΕΡΤ, αλλού οι Γραμματείες, αλλού το ένα, αλλού το άλλο. Τα έχετε ξεκαθαρίσει αυτά; Και ποιες είναι οι δικές σας αρμοδιότητες εκτός από την ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως γνωρίζετε, τα Προεδρικά Διατάγματα είναι ακόμη υπό επεξεργασία, προκειμένου να καθοριστούν οι αρμοδιότητες ανάμεσα στα Υπουργεία, στους Υπουργούς και στους Υφυπουργούς. Συνεπώς, σε λίγο χρονικό διάστημα όπου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοσίευσης των Προεδρικών Διαταγμάτων, θα λυθεί και η όποια αμφιβολία ή αμφισβήτηση υπάρχει.

ΛΑΓΟΥ: Θα μεταφέρω αναφορά  ρήση Υπουργού της νέας κυβέρνησης. Είπε χαρακτηριστικά ότι ακόμη βρισκόμαστε σε περίοδο μέλιτος. Περιμένουμε τη λήξη του αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς πάντως, βρισκόμαστε σε φάση δουλειάς. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή σας μεταφέρω. Απλώς όταν δουλεύει κάποιος, υπάρχουν πολλές φάσεις. Και στη φάση αυτή δουλεύει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της καλύτερης επεξεργασίας των προγραμματικών δηλώσεων. Να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες και σαφείς και από κει και πέρα, με τους γνωστούς τρόπους, να αρχίσει η εξειδίκευσή τους.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Δημιουργείται η εντύπωση ότι όσο το τοπίο στη Νέα Δημοκρατία είναι λίγο εμφυλιοπολεμικό, η ανοχή της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση παρατείνεται. Αυτό το λαμβάνετε υπόψη σας στους πολιτικούς σας σχεδιασμούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Στο σχεδιασμό μας, ειδικά στην εκκίνηση της κυβερνητικής θητείας, έχουμε να λάβουμε υπόψη μας πολλά ζητήματα, τα οποία τώρα αρχίζουν να ξεκινούν. Από κει και πέρα, αντιλαμβανόμαστε και εμείς όχι ότι ο κόσμος δείχνει μια ανοχή στην κυβέρνηση γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει τα εσωκομματικά της προβλήματα, αλλά γιατί ο κόσμος πραγματικά ελπίζει και αισιοδοξεί.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Επειδή η επαναδιαπραγμάτευση για το λιμάνι είναι κάτι που πάει σε χρόνο, η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα ώστε να λειτουργήσει άμεσα το λιμάνι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Είμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να έχουμε αισιόδοξα μηνύματα ως προς αυτό.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Και μια δεύτερη πάλι σε σχέση περίπου με αυτό. Πώς βλέπετε ότι κρίνουν απ` έξω τη θέση της χώρας, τη θέση της νέας κυβέρνησης όταν σε δύο τεράστιες, μεγάλης σημασίας διεθνείς συμβάσεις, στην ενέργεια και το λιμάνι, υπάρχει πρόθεση για επαναδιαπραγμάτευση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το πώς κρίνουν απ` έξω, το πληροφορούμαστε και ενημερωνόμαστε όλοι, ανάλογα με το πώς διαβάζει κάποιος τον ξένο Τύπο και πώς αντιλαμβάνεται τη διεθνή κοινή γνώμη. Εμείς βλέπουμε ότι υπάρχει μια θετική στάση. Και αυτή προσπαθούμε να τονίσουμε με όλες τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση ως προς την ισχυροποίηση του κύρους της, γιατί το διεθνές κύρος της χώρας έχει άμεση σχέση και με την εσωτερική μας ζωή.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή ασκήσατε πολύ έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις αμοιβές των στελεχών της σε πολλές κρατικές θέσεις και επειδή ξεκινήσατε τη διαδικασία να βρείτε Γενικούς Γραμματείς και για τις Περιφέρειες και για τις άλλες θέσεις του Δημοσίου, έχετε αποφασίσει συγκεκριμένα να μας πείτε ποιος είναι ο μισθός αυτών των ανθρώπων και γενικότερα ποιο είναι το πλαφόν πάνω από το οποίο δεν μπορούν να ανεβαίνουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο μισθός των Γενικών Γραμματέων; Όχι. Πιστεύω ότι προέχει -γιατί υπάρχει προτεραιότητα, άμεση ανάγκη ανάληψης των καθηκόντων- να βρούμε τους Γενικούς Γραμματείς και τα πρόσωπα για τα οποία έχουμε δημοσιοποιήσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Και από κει και πέρα, θα τα δούμε όλα. Γιατί σας είπα και προηγουμένως, θα προσπαθήσουμε οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις να τηρηθούν στο ακέραιο και αυτές οι εκατοντάδες επιτροπές οι οποίες δημιουργήθηκαν και συστάθηκαν θα πρέπει να καταργηθούν.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Για αντίπαλό σας ποιον θα θέλατε; Τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Αντώνη Σαμαρά ή τον Δημήτρη Αβραμόπουλο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι μια ερώτηση στην οποία δεν μπορώ να απαντήσω αυτή τη στιγμή, γιατί δεν υπάρχει και ουσία. Σας είπα προηγουμένως ότι μας ενδιαφέρει να λειτουργεί ο θεσμικός ρόλος των κομμάτων έτσι όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Είναι θεσμοί δημοκρατικοί και θα πρέπει να λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο.

ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε για την ενδυνάμωση του κύρους της Ελλάδος στο εξωτερικό. Υπάρχουν κάποιοι «στρατιώτες», οι Έλληνες του εξωτερικού. Προεκλογικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει τον Ελληνισμό της διασποράς. Ποια θα είναι από εδώ και πέρα η θέση της κυβέρνησης και τι θα γίνει τελικά με την ψήφο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με την ψήφο τον ομογενών θέλετε να πείτε. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο το αντιμετωπίσαμε όταν είμαστε αντιπολίτευση. Εμείς θέλουμε -και θα αποτυπωθεί και στον εκλογικό νόμο- οι συμπατριώτες μας ομογενείς να εκφράζονται με τον καλύτερο και άμεσο τρόπο και κυρίως να εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο όπως τους αρμόζει. Όσον αφορά στο πρώτο σας ερώτημα, υπήρχε πραγματικά και ως αντιπολίτευση από το ΠΑΣΟΚ, μια ανησυχία για το τι γίνεται με τους Έλληνες του εξωτερικού, αυτούς που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι εδώ στη χώρα μας. Νομίζω ότι θα ληφθεί μια πρωτοβουλία, θα φανεί στο μέλλον, έτσι ώστε να γίνουμε ως χώρα πιο ελκυστική για να έρχονται οι Έλληνες να διαπρέπουν στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, μια διευκρινιστική ερώτηση. Έχετε μια εικόνα αν υπάρχουν αιτήσεις από το εξωτερικό, από Έλληνες της διασποράς για τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μπορώ να σας πω αύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές καταγγελίες πολιτών και για τις αστυνομικές επιχειρήσεις, αλλά και για τις θέσεις της Αστυνομίας. Μπορείτε να μας πείτε σε τι έγκειται η διαφορά πολιτικών της κυβέρνησής σας από τις πρακτικές της προηγούμενης και τη συμπεριφορά του κ. Μαρκογιαννάκη, του προηγούμενου Υπουργού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συμπεριφορά της Αστυνομίας ελέγχεται και από τη φυσική της ηγεσία και από την πολιτική της ηγεσία. Εκεί πραγματικά νομίζω ότι θα δείτε διαφορά στο μέλλον. Από κει και πέρα, θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που φυσικά αποτελεί προτεραιότητα, θα πρέπει να συνδυάζεται με την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρεμφερές ερώτημα. Το βράδυ της Πέμπτης όπου εκδηλώθηκαν αυτές οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας, στην Ομόνοια δεν υπήρχε ούτε γάτα, ούτε σκύλος, ούτε άνθρωπος, ούτε τίποτα, σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα βράδια. Θα μπορούσατε να μας πείτε που πήγαν όλοι αυτοί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι πολύ ειδική ερώτηση και φυσικά δεν μπορώ να σας απαντήσω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 12 October 2009 - 19:19:30 UTC