Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-08-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009

Αριθμός Δελτίου: 220518828

Έκδοση 1

BRIEFING(240809)

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 24 Αυγούστου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Ζήτησα, να έρθετε λίγο πιο νωρίς σήμερα, προκειμένου να σας κάνω μια συνολική και λεπτομερειακή ενημέρωση για τις δυσάρεστες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μέτωπο των πυρκαγιών.

Θα επικεντρωθώ σε αυτό το θέμα και θα παραθέσω όλα τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, προκειμένου οι Έλληνες πολίτες, όπως έχει γίνει άλλωστε τις τελευταίες ημέρες, να έχουν συνεχώς πλήρη και σφαιρική ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Στόχος, αυτής της ενημέρωσης δεν είναι φυσικά να υποκαταστήσω εγώ από τη θέση μου τη συχνή ενημέρωση που γίνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην οποία παρακαλώ να απευθύνεστε όταν πρόκειται για επιχειρησιακά θέματα.

Άλλωστε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, το Σάββατο και την Κυριακή, έχει κάνει, δια του εκπροσώπου της, πολλές, συχνές και αναλυτικές ενημερώσεις για ό,τι συμβαίνει στο μέτωπο των πυρκαγιών.

Η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών στην ανατολική Αττική, βρίσκεται και σήμερα σε εξέλιξη, χωρίς όμως την ένταση των προηγουμένων ημερών. Από το πρωί -και συγκεκριμένα από τις 06.17- επιχειρούν στην Αττική σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, 12 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, εκ των οποίων εννέα ελληνικά, δύο ιταλικά και ένα γαλλικό. Επίσης από τις 06.11 το πρωί επιχειρούν δύο Καναντέρ στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό στον Κιθαιρώνα στη Βοιωτία, ενώ άλλα δύο επιχειρούν στην περιοχή της Καρύστου στην Εύβοια.

Οι κλιματολογικές συνθήκες, κυρίως οι πολύ ισχυροί άνεμοι οι οποίοι αλλάζουν συνέχεια κατεύθυνση και δυσχεραίνουν πολύ την προσπάθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών από αέρος, εξακολουθούν και σήμερα, άλλοτε με μεγαλύτερη ένταση και άλλοτε με μικρότερη. Αυτό άλλωστε φάνηκε κάποιες ώρες σήμερα το πρωί στην περιοχή της Βοιωτίας, όπου διεκόπη η πτήση κάποιων από τα ιπτάμενα μέσα, ακριβώς γιατί πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες ώστε να μπορούν αφενός μεν να πετούν και αφετέρου να επιχειρούν αποτελεσματικά.

Αυτό το λέω για να εξηγήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα ότι δεν είναι πάντοτε δυνατή -ειδικά σε αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, δηλαδή τους ισχυρούς ανέμους, αλλά και άλλα φαινόμενα τα οποία προέκυψαν, όπως φερ`ειπείν τα πυκνά νέφη καπνού- η αποτελεσματική δράση των πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, ένας τομέας στον οποίο γνωρίζετε, ότι η χώρα μας είναι από τις κορυφαίες στην Ευρώπη. Θα σας δώσω περισσότερα στοιχεία σε λίγο για όλα αυτά τα σημεία.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών συνεχίστηκαν καθ` όλη τη διάρκεια της νύκτας, από τα ισχυρά πεζοπόρα τμήματα, τα οποία με αυτοθυσία προσπάθησαν και στις περισσότερες περιπτώσεις κατάφεραν να σβήσουν πολλές από τις εστίες.

Αυτός, όμως, δεν είναι λόγος για εφησυχασμό. Και το λέω αυτό, γιατί είδαμε τις τελευταίες ημέρες συχνές αναζωπυρώσεις σε ένα πολύ πλατύ μέτωπο της φωτιάς. Σε περιοχές που πολλές από αυτές αφενός είναι δύσβατες, αφετέρου υπάρχουν πολλές κατοικίες σε άλλα μέρη, που κάνουν δύσκολη τη ρίψη νερού από τα αεροπλάνα. Σε περιοχές όπου είναι πολύ πυκνή η βλάστηση από πεύκα, υπάρχουν δηλαδή πευκοδάση, ο οποίος είναι κατά κάποιο τρόπο ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας, όσο ωραία και αν είναι τα πεύκα, για την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε χθες, Κυριακή, αργά το βράδυ, για τρίτη φορά, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να ενημερωθεί από τους αρμοδίους για την πορεία των πυρκαγιών και της συνεχούς προσπάθειας για την κατάσβεσή τους. Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή για την εξέλιξη αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών συντονίζονται, από την πρώτη ώρα, από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Κοντοκώστα, ο οποίος ευρισκόμενος σε πτήση, τις περισσότερες ώρες, με το συντονιστικό ελικόπτερο, κατόπτευε την περιοχή μαζί με τους επιτελείς του και έδινε όλες εκείνες τις οδηγίες, σχετικά με τις προτεραιότητες των στόχων, την προτεραιότητα και τις κινήσεις των τμημάτων, προκειμένου να σβήσουν οι φωτιές πρώτα στους στρατηγικούς στόχους.

Θα ήθελα να σας πω ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα οποία έχω από το Πυροσβεστικό Σώμα, επιχειρούν συνολικά όλες αυτές τις ημέρες, 15 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, 150 οχήματα, χίλια πεντακόσια άτομα μετέχουν στα πεζοπόρα τμήματα -δεν συγκαταλέγω φυσικά σε αυτούς τις πολλές χιλιάδες των εθελοντών, οι οποίοι με αυτοθυσία και αυτοί, μετέχουν στη συνολική προσπάθεια- δεκάδες μηχανήματα έργου και πάνω από 100 υδροφόρες.

Στις πυρκαγιές της Βορειοανατολικής Αττικής επιχείρησαν κατά το διήμερο 22 και 23 Αυγούστου, δηλαδή μέχρι και χθες το βράδυ που σταμάτησαν να πετάνε, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που σας ανέφερα. Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν στις 22 Αυγούστου 95 ώρες πτήσης και στις 23 Αυγούστου 115 ώρες πτήσης, συνολικά 210 ώρες πτήσης. Τα πυροσβεστικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν στις 22 Αυγούστου 65 ώρες πτήσης και στις 23 Αυγούστου 68 ώρες πτήσης, συνολικά 133 ώρες.

Όπως τόνισαν χθες οι αρμόδιοι Υπουργοί και το είπα και εγώ στην επικοινωνία που είχα με πολλούς από εσάς τηλεφωνικά, ο συντονισμός όλης της κρατικής μηχανής ήταν από την αρχή καλά οργανωμένος. Οι εντολές που είχαν δοθεί ήταν όλα τα τμήματα της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης να βρίσκονται σε εγρήγορση. Φυσικό, δε, είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο να είναι σημαντικός και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνολικά, μέχρι σήμερα στις 11.00 το πρωί -σας λέω τα στοιχεία τα οποία έχω από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας- οι Ένοπλες Δυνάμεις, ανταποκρινόμενες στο 100% των αιτημάτων που υπεβλήθησαν από τους αρμόδιους φορείς, διέθεσαν στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νομό Αττικής, δυνάμεις, εναέρια μέσα και υλικά.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που μετέχει είναι 1298 άτομα. Το προσωπικό που διατέθηκε προς υποστήριξη της δασοπυρόσβεσης είναι 1092 άτομα, το προσωπικό για περιπόλους επιτήρησης είναι 112 άτομα. Και συνολικά, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το προσωπικό αυτό αντικαθίσταται ανά 24 ώρες, διότι υπάρχει και κόπωση, καταπόνηση, έχουν εμπλακεί, έχουν μετάσχει στην πυρόσβεση 2500 άτομα.

Σας είπα για τα ελικόπτερα. Σας είπα για τις ώρες πτήσης. Οι πτήσεις αυτές -χρησιμοποιώντας τον ειδικό όρο- αντιστοιχούν σε 2200 αφέσεις, δηλαδή ρίψεις νερού, με συνολικά 13200 τόνους νερού.

Έχουν διατεθεί επίσης ασθενοφόρα οχήματα, πυροσβεστικά οχήματα -26 τον αριθμό- 14 υδροφόρα οχήματα, 6 οχήματα χωματουργικών εργασιών και 7 λεωφορεία για τη μεταφορά όσων χρειάστηκε να μεταφερθούν. Ταυτόχρονα οι Ένοπλες Δυνάμεις εφάρμοσαν ήδη αρκετά μέτρα του σχεδίου «Ξενοκράτης» το οποίο, όπως σας ενημέρωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, άρχισε να εφαρμόζεται χωρίς καμία χρονοτριβή, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται το 100% του προσωπικού του συνόλου των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στο νομό Αττικής.

Σε ετοιμότητα, επίσης, έχουν τεθεί τα τρία νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα, με σύνολο 363 διατιθέμενων κλινών, 16 ασθενοφόρα και 253 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, 12 ελικόπτερα για την περίπτωση εκκένωσης προσωπικού, 9 ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας, 45 οχήματα γενικής υποστήριξης ή ειδικών χρήσεων, μονάδες άμεσης ετοιμότητας και αυτή τη στιγμή κινείται και ένα τάγμα 400 ανδρών από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα. Είναι αερομεταφερόμενο και περιλαμβάνει λόχο Μηχανικού με 100 άνδρες. Επίσης, μοίρα αεροπορικής υποστήριξης με κατάλληλο εξοπλισμό.

Από την πρώτη στιγμή, με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και όλων όσοι ήθελαν να προσφέρουν, ο στόχος ήταν ένας: Βεβαίως, να σβήσουν οι πυρκαγιές. Να σβήσουν αποτελεσματικά. Να περιοριστεί η ζημιά που προκαλούν και στο περιβάλλον, στο οικολογικό μας περιβάλλον, σε αυτό που ζούμε όλοι και στις περιουσίες των συνανθρώπων μας. Αλλά η προτεραιότητα είναι να αποφευχθούν ανθρώπινα θύματα.

Δεν μπορεί, βέβαια, κανείς να πει ότι δεν καταστράφηκαν κάποιες περιουσίες. Επειδή τις τελευταίες μέρες γράφονται και λέγονται πολλές ανακρίβειες, θα ήθελα να πω ότι συνολικά τα κατεστραμμένα σπίτια είναι πολύ λίγα. Πολύ λιγότερα από αυτά που πολλές φορές αναφέρονται. Αυτά δε που έχουν υποστεί ζημιές είναι επίσης λίγα. Και το λέω αυτό διότι έχει ζητηθεί και έχει ήδη αρχίσει, από το Υπουργείο Εσωτερικών η καταγραφή αυτών των ζημιών, προκειμένου να έχουμε πλήρη εικόνα.

Όπως αντιλαμβάνονται όλοι, είναι φυσικό ότι αυτή τη στιγμή που οι φωτιές σε πολλές περιοχές εξακολουθούν να υπάρχουν (υπάρχουν ακόμη πολλές μικρές εστίες και υπάρχει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης για τον οποίο σας μίλησα προ ολίγου) δεν είναι δυνατόν να γίνει πλήρης και ακριβής καταγραφή και αποτίμηση αυτών των ζημιών. Αλλά, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να αρχίσει - και έχει αρχίσει ήδη - την καταγραφή.

Θα ήθελα, επίσης, να πω κάτι για το θέμα των εκκενώσεων από διάφορες περιοχές: Το πλαίσιο, μέσα στο οποίο γίνονται οι εκκενώσεις είναι λίγο  πολύ γνωστό σε όλους μας. Το αποφασίζουν οι τοπικοί δήμοι ή οι κοινότητες μετά από σύσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή των αστυνομικών αρχών. Σας το λέω απλοποιημένα για να γίνει αντιληπτό. Πολλά εγράφησαν, κυρίως σε ξένα Μέσα που επικαλούντο κάποιες ελληνικές πηγές, ότι δήθεν στον Άγιο Στέφανο έγινε μια μεγάλη εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εκκενώθηκαν, απομακρύνθηκαν σε μεμονωμένες περιπτώσεις κάποια άτομα είτε διότι το εζήτησαν οι ίδιοι είτε διότι έπρεπε να φύγουν από τις περιοχές γιατί έτσι έκριναν οι αρμόδιοι. Αλλά τέτοιες μαζικές εκκενώσεις - και δεν πρέπει να μας φοβίζει η λέξη αυτή - το λέω με απόλυτη παρρησία, δεν έγιναν. Άνθρωποι μετακινήθηκαν προσωρινά διότι αισθάνθηκαν απειλούμενοι. Είναι απόλυτα φυσικό και κατανοητό. Οι περισσότεροι όμως από αυτούς, η συντριπτική πλειοψηφία τους, έχουν ήδη γυρίσει στα σπίτια τους.

Όσον αφορά τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο: Η ουσιαστική αποτίμηση θα αρχίσει όταν σβήσουν ολοσχερώς οι πυρκαγιές. Ήδη όμως από τον ΕΛΓΑ, που έχει και την αρμοδιότητα, άρχισε η καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες μέσω του προγράμματος ΠΣΕΑ. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Το λέω αυτό, διότι λέγονται πολλά για εισηγήσεις, αποφάσεις, κλπ. Καμία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής. Μας ενδιαφέρει πρώτιστα -και το επαναλαμβάνω- να σβήσουν όλες οι πυρκαγιές. Να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για αναζωπύρωση.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένες άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες ελήφθησαν από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο ήταν σε επαφή με τον περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, προκειμένου να συγκεντρωθούν έγκαιρα και να υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τυχόν ζημιές σε κτίρια σχολείων των περιοχών που επλήγησαν. Και αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει. Πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε μόλις λίγο διάστημα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι διευθυντές των σχολείων ήταν όλοι σε ετοιμότητα. Όσοι διευθυντές σχολικών μονάδων δεν απουσίαζαν λόγω των θερινών διακοπών και στο μέτρο που οι συνθήκες το επέτρεπαν, πήραν οδηγίες και επισκέφτηκαν τα σχολεία τους για να κάνουν επιτόπιο έλεγχο. Υπήρξε επικοινωνία στελεχών εκπαίδευσης με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές.

Σήμερα, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής ζήτησε και με έγγραφό του από τις αρμόδιες Διευθύνσεις λεπτομερή ενημέρωση για τυχόν ζημιές σε σχολικές μονάδες. Και αυτό το λέω γιατί όλα τα άλλα όπως αντιλαμβάνεστε, έγιναν λίγο - πολύ με προφορικό τρόπο το Σαββατοκύριακο, το τελευταίο ουσιαστικά Σαββατοκύριακο των διακοπών. Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη της εκπαίδευσης σε συνεργασία και με τα στελέχη του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, προέβησαν και θα προβούν σε περαιτέρω επιτόπιους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν την καταλληλότητα των κτιρίων.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι διάφορες πρωτοβουλίες ανέλαβε και η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να διευκολύνει αυτές τις δύσκολες ημέρες -και να διευκολύνει ακόμη και σήμερα- τη μετακίνηση των κατοίκων των περιοχών και όσων κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεφαν από τις διακοπές τους, κυρίως μέσω της Εθνικής Οδού. Όρισε διάφορες παρακαμπτήριες, δεδομένου ότι ήταν υποχρεωτικό λόγω των συνθηκών να κλείσουν διάφορες άλλες αρτηρίες. Δεν θα αναφερθώ λεπτομερειακά σε αυτό το θέμα.

Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι έγιναν βεβαίως εγκαίρως -το υπογραμμίζω αυτό- όλες οι απαιτούμενες συνεννοήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και με άλλες φιλικές χώρες, προκειμένου, (όπως συμβαίνει συχνά στην Ευρώπη, στην περιοχή μας τη Μεσόγειο) να υπάρξει η βοήθεια προς τη χώρα μας τόσο με πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, όσο και με ανθρώπινο δυναμικό.

Σας είπα για τα μέσα τα οποία έχουν έρθει. Αναμένονται και άλλα, νομίζω ένα γαλλικό αεροπλάνο ακόμη. Υπήρξε βοήθεια από την Κύπρο από ειδικευμένους δασοπυροσβέστες, οι οποίοι ήδη επιχειρούν, νομίζω στην περιοχή του Κιθαιρώνα, αλλά σας παρακαλώ γι αυτό κρατώ μία επιφύλαξη.

Μεταφέρθηκαν χθες 60 περίπου υλοτόμοι, ειδικευμένοι γνώστες των δασικών εκτάσεων, από την Βόρειο Ελλάδα με C-130 στην Αθήνα και κατευθύνονται προς την περιοχή του Κιθαιρώνα, προκειμένου να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει εκεί.

Γνωρίζετε την απόφαση της Υπουργού Απασχόλησης κ. Φάνης  Πάλλη Πετραλιά σύμφωνα με την οποία όσοι δεν μπορέσουν σήμερα να εμφανιστούν στην εργασία τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν θα χάσουν το μέρος εκείνο των αποδοχών τους που αντιστοιχεί στη σημερινή ημέρα, είτε είναι ημερομίσθιο είτε είναι ωρομίσθιο είτε είναι μισθός, γιατί πρόκειται για ανωτέρα βία.

Επίσης, θα ήθελα να τονίσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι όπως έγινε και αλλού, όπως έγινε -και το λέω- στην περιοχή της Αττικής και συγκεκριμένα στην Πάρνηθα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Θα κάνει όλα εκείνα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα προκειμένου να υποστηριχθούν οι περιοχές που έχασαν το δάσος. Και ταυτόχρονα θα αρχίσει -είναι πρόωρο που το λέω αυτό και το γνωρίζω, γιατί δεν έχει τελειώσει η κατάσβεση των πυρκαγιών- η αναδάσωση.

Σας υπενθυμίζω ότι με τα πολύ αποτελεσματικά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στην Πάρνηθα έχουν αποφευχθεί τα τελευταία χρόνια οι πλημμύρες που άλλες εποχές μολονότι υπήρχαν δένδρα, ταλαιπωρούσαν αυτές τις περιοχές.

Θα ήθελα επίσης να πω για μία ακόμη φορά ότι η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει λόγος ακόμα για εφησυχασμό. Δεν δικαιολογείται όμως και πανικός. Όλοι μας, κυρίως οι κάτοικοι των περιοχών όπου γίνεται αυτή η φυσική καταστροφή θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Να γνωρίζουν ότι όλες οι Αρχές της Πολιτείας είναι κοντά τους και κάνουν ό,τι μπορούν με όλα τα μέσα που διαθέτει η ελληνική Πολιτεία και είναι πολλά. Κάνει ότι μπορεί για να περιφρουρήσει και την περιουσία τους και κυρίως τη ζωή τους. Θα πρέπει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις να διατηρούν -όπως το λέω για μία ακόμη φορά- την ηρεμία τους όσο γίνεται και να ακολουθούν τις υποδείξεις που τους γίνονται από τους αρμοδίους.

Εάν χρειαστεί θα σας κάνω και άλλη ενημέρωση στη διάρκεια της ημέρας για την οποία θα σας ειδοποιήσω εγκαίρως.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε για καλά οργανωμένο συντονισμό. Άρα να υποθέσω ότι η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από τον συντονισμό που έγινε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία γιγαντιαία προσπάθεια. Μία προσπάθεια που στόχο έχει να περιφρουρήσει και να σώσει την περιοχή, η οποία απειλείται. Δεν είμαι ούτε εγώ ούτε ασφαλώς και εσείς ειδικοί για να αναφερθούμε, να κρίνουμε και να αναλύσουμε επιχειρησιακά θέματα. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι όλα τα μέσα είναι από πάνω, επιχειρούν συνεχώς. Η Πολιτεία είναι διαρκώς παρούσα και έχει τη ευθύνη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, αλλά βοηθάει και τους πολίτες όποτε χρειάζεται ακόμη και σε μικρά πράγματα. Να τους μεταφέρει από την περιοχή που πλήττεται σε κάποιο προσωρινό κατάλυμα όπου θα μείνουν. Να δώσει λύσεις σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη από υγειονομική περίθαλψη. Να εκκενώσει ένα ή δύο μικρά νοσοκομεία της περιοχής που χρειάστηκε. Είναι πολλά τα πράγματα που γίνονται. Και αν θέλετε να σας δώσω ένα σύντομο ιστορικό, αναφερόμενος σε στοιχεία εκείνων που έχουν την επιχειρησιακή ευθύνη, ευχαρίστως να το κάνω. Δηλαδή να σας πω ότι η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 20 Αυγούστου, στις 12:30, στην περιοχή Μαγούλα Αττικής. Στο συμβάν επιχείρησαν πενήντα οχήματα, 122 πυροσβέστες, 136 άτομα πεζοπόρων τμημάτων, οκτώ υδροφόρες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και προωθητικά μηχανήματα του στρατού ξηράς.

Στην κατάσβεση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς πήραν μέρος έξι ελικόπτερα και τέσσερα αεροπλάνα. Γιατί το λέω αυτό; Για να δείξω ότι από την πρώτη στιγμή η παρουσία ήταν μεγάλη...

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Για ποια πυρκαγιά μιλάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στη Μαγούλα, στις 20 του μηνός. Στις 21 Αυγούστου, στις 20:46 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή μεταξύ Σέσι και Γραμματικού. Αμέσως κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από δεκατέσσερα οχήματα με σαράντα δύο πυροσβέστες, οι οποίοι σταδιακά ενισχύθηκαν και έφτασαν στην κατάσβεση να επιχειρούν τριάντα πέντε οχήματα με 121 πυροσβέστες, πενήντα άτομα των πεζοπόρων τμημάτων και είκοσι υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με το πρώτο φως της ημέρας -ήταν βράδυ, σε δυσπρόσιτη περιοχή, εάν θυμάμαι καλά από την ενημέρωση που έχω, σε χαράδρα- οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν και με εναέρια μέσα τα οποία σταδιακά έφτασαν σε εννέα πυροσβεστικά αεροπλάνα και σε πέντε ελικόπτερα. Το λέω αυτό για να δώσω ανάγλυφα και σε εσάς και σε όσους μας παρακολουθούν το μέγεθος της προσπάθειας, η οποία καταβάλλεται συνεχώς. Και ας μην ξεχνάμε ότι υπήρχαν και άλλες δεκάδες πυρκαγιές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

ΧΙΩΤΗΣ: Είπατε προηγουμένως πως γίνεται ήδη η καταγραφή σπιτιών που έχουν καταστραφεί, που έχουν πάθει υποστεί ζημιές. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αποζημιώσει όλους τους ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών ή υπάρχει σκέψη να μην αποζημιωθούν όσοι έχουν χτίσει μέσα σε εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασικές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών που έχει και την αρμοδιότητα, έδωσε οδηγίες να αρχίσει η καταγραφή. Είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο για αυτό το θέμα. Για τους λόγους που σας εξήγησα. Γιατί υπάρχουν πολλές κατοικίες μέσα στα δάση, δηλαδή σε περιοχές που είναι δεντροφυτεμένες και το ανέφερα γιατί έγιναν αναφορές όχι κατ΄ ανάγκη σε ορισμένα ελληνικά Μέσα, αλλά και σε έντυπα του εξωτερικού, ότι υπήρχε πολύ μεγάλος αριθμός κατεστραμμένων οικιών. Αυτό δεν ανταποκρίνεται βάσει των στοιχείων που έχουμε μέχρι στιγμής, στην πραγματικότητα. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να είμαι πολύ προσεκτικός στα σχετικά στοιχεία τα οποία δίνω.

Όσον αφορά στο ειδικό ερώτημα το οποίο θέσατε, δεν είμαι σε θέση να απαντήσω κάτι σχετικά με αποζημιώσεις ή αποτίμηση ζημιών. Εκείνο το οποίο είπα, όσον αφορά το φυτικό και ζωικό πλούτο της χώρας μας είναι ότι έχει αρχίσει από τον ΕΛΓΑ μία καταγραφή. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αυτή είναι πολύ αποσπασματική, τη στιγμή που ακόμη και εκεί που έχουν σβήσει οι πυρκαγιές, υπάρχουν μικρές εστίες. Γνωρίζετε πως είναι αυτές οι πυρκαγιές, ειδικά το καλοκαίρι.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε στα χέρια σας ενδείξεις ή ακόμη και στοιχεία που να δείχνουν ότι πίσω από την πυρκαγιά στην Αττική υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού; Και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής κ. Καλογερόπουλος, μίλησαν ανοιχτά για εμπρησμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι ένα και μόνο: Χωρίς ανθρώπινες απώλειες -και το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- να σβήσουν οι πυρκαγιές.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή θα περίμενα μια κυβέρνηση να έχει λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, έτσι ώστε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο και όχι αναγκαστικά μόνο πυροσβεστικά. Δεν μιλάω μόνο για μέτρα πυρόσβεσης, αλλά μέτρα πρόληψης, ώστε να μην επεκταθεί έτσι η φωτιά. Εσείς, την επόμενη ημέρα, όταν γίνει η αποτίμηση της καταστροφής, θα αναζητήσετε ευθύνες, είτε πολιτικές ευθύνες, είτε ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε αλλού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει ήδη. Θα ήθελα όμως να σας πω ότι πολύ πρόσφατα -και σας παραπέμπω σε αυτό- έγινε ενημέρωση στους δημοσιογράφους για όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές όμως στη χώρα μας, -και όχι μόνο στη χώρα μας- δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Σε όλη την περιοχή της Μεσογείου έχουμε πυρκαγιές, συνήθως αυτή την περίοδο. Σε γειτονικές χώρες, στις οποίες εμείς προστρέξαμε για να βοηθήσουμε με τα δικά μας μέσα -στην Ιταλία, στην Ισπανία και όχι μόνο- σημειώθηκαν πυρκαγιές ίσης ή συγκρίσιμης έντασης, ακόμη και μεγαλύτερης έντασης. Σε χώρες μακρύτερα από εμάς, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην πολιτεία της Καλιφόρνια ή στην Αυστραλία, είχαμε και έχουμε συνέχεια πυρκαγιές μεγάλης έντασης. Εσείς που εργάζεστε σε τηλεοπτικό σταθμό θα θυμάστε ότι για πολλές μέρες έδειχναν τις εικόνες.

Τι θέλω να πω με αυτό; Δεν μπορεί κάποιος να είναι ευχαριστημένος με την ύπαρξη μιας πυρκαγιάς που καταστρέφει το φυσικό πλούτο, που καταστρέφει ιδιοκτησίες, που απειλεί ανθρώπινες ζωές. Όμως εκείνο το οποίο πρέπει να κάνει μια Πολιτεία, είναι να είναι καλά προετοιμασμένη, ώστε την κρίσιμη στιγμή να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να περιοριστούν οι ζημιές, να περιοριστεί η φθορά στο φυσικό περιβάλλον, να μειωθεί ο ανθρώπινος πόνος.

Σας υπενθυμίζω ότι την 1η Ιουνίου 2009, πριν από τρεις μήνες περίπου, ο Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος. Είχε ενημερωθεί και αναφέρθηκε διεξοδικά, σε δηλώσεις τις οποίες έκανε, και σε ό,τι κάνει η ελληνική Πολιτεία, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση, προκειμένου οι κίνδυνοι που σας ανέφερα προηγουμένως, να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένοι.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι πέρα από τα 1500 υδροφόρα οχήματα που διέθετε η χώρα μας, προστέθηκαν 68 νέα και επρόκειτο να παραληφθούν σε εκείνο το διάστημα άλλα 50. Επιπλέον εντάχθηκαν 45 βοηθητικά οχήματα. Υπενθυμίζω, για μια ακόμη φορά, κάτι που είπε ο Πρωθυπουργός εκείνες τις ημέρες, ότι η χώρα μας διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους μέσων αεροπυρόσβεσης στον κόσμο. Και ότι υπήρχε σε εξέλιξη διαγωνισμός για τη μίσθωση -κάθε τόσο γίνεται αυτός ο διαγωνισμός- και άλλων ελικοπτέρων.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη 553 νέων πυροσβεστών, οι οποίοι τότε είχαν ενσωματωθεί στη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος. Και σας υπενθυμίζω ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν πολλοί έλεγαν γιατί δεν προσλαμβάνονταν και άλλοι πυροσβέστες. 240 νέοι δόκιμοι πυροσβέστες είχαν εισέλθει τον Μάιο στη Σχολή Πυροσβεστών. Επίσης επαναπροσλήφθηκαν 5.500 τότε εποχικοί υπάλληλοι που διαθέτουν ιδιαίτερα πλούσια εμπειρία στη δασοπυρόσβεση.

Τι θέλω να πω με αυτό; Η προσπάθεια είναι συνεχής. Είναι συνεχής για να αντιμετωπίζεται ένα ζήτημα το οποίο όλα τα χρόνια απασχολεί τη χώρα μας. Είναι ένα ζήτημα από το οποίο συνέχεια μαθαίνουμε. Αυτή η πυρκαγιά στην Αττική -και πάλι δεν θέλω να παρασυρθώ και να αναφερθώ σε θέματα ειδικά ή επιχειρησιακά- είχε τις ιδιαιτερότητές της. Τους ιδιαίτερα δυνατούς ανέμους για μεγάλο χρονικό διάστημα οι οποίοι συνεχώς άλλαζαν κατεύθυνση. Και μας λένε οι μετεωρολόγοι ότι ενδεχομένως και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν ισχυροί άνεμοι. Η χρήση των αεροπορικών και των εναέριων πυροσβεστικών μέσων έχει και αυτή τους κανόνες της για το πώς γίνεται. Συγκεκριμένους κανόνες που, είμαι βέβαιος, ότι όταν απευθυνθείτε σε έναν ειδικό θα τους πληροφορηθείτε.

Και είναι τιτάνια η προσπάθεια την οποία καταβάλουν αφενός μεν οι πιλότοι αυτού του ειδικού στόλου ιπταμένων μέσων, αλλά και οι τεχνικοί κάθε βράδυ. Και θέλω να αναφερθώ σε αυτό με ειδική μνεία. Όταν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα κάνουν την τελευταία πτήση τους και προσγειωθούν στο αεροδρόμιο όπου είναι εγκατεστημένα, προσπαθούν σε λίγες ώρες να τα ξαναφέρουν σε εκείνη την κατάσταση που χρειάζεται να είναι ώστε να πετάξουν την άλλη μέρα. Χρειάζονται συνεχή φροντίδα αυτά τα αεροπλάνα, διότι πετούν με ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για πολλές ώρες την ημέρα. Και αξίζουν πραγματικά συγχαρητηρίων όλοι όσοι αυτές τις ημέρες εξακολουθούν με μεγάλη αυτοθυσία να προσπαθούν να περιορίσουν τη ζημιά που γίνεται.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κανείς δεν διαφωνεί με την εκτίμηση ότι πράγματι χιλιάδες της πυροσβεστικής και οι εθελοντές και οι άνθρωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν την έκταση της καταστροφής. Ωστόσο όμως, ακούστηκαν πολλές φωνές για έλλειψη, για ανεπάρκεια εναερίων μέσων. Δηλαδή, για το ότι πρώτον, δεν υπήρχε επαρκής στόλος από πυροσβεστικά αεροσκάφη ή από πυροσβεστικά ελικόπτερα. Δεύτερον, ακούστηκε ότι δεν υπήρξε συντονισμός. Έγινε μια κριτική, μπορεί να έγινε σε χαμηλούς τόνους, όμως διατυπώθηκαν συγκεκριμένα πράγματα. Δηλαδή, για την ανεπάρκεια, ας πούμε, του στόλου, των αεροπλάνων, για την έλλειψη συντονισμού. Σε όλα αυτά τι έχετε να πείτε; Και επίσης ένα τρίτο ερώτημα σε σχέση με αυτό: Υπάρχει κριτική ότι δεν κατέστη δυνατό να ελεγχθεί η πυρκαγιά στην αρχή, όταν εκδηλώθηκε και συγκεκριμένα εννοώ από τις 21:00...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: 20:45.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: 20:45, ναι, έως τις πρώτες πρωινές ώρες ξέφυγε από τον έλεγχο με αποτέλεσμα να γίνει αυτό που έγινε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το τελευταίο σας έδωσα ήδη τα στοιχεία. Νομίζω ότι είναι περιττό να επανέλθω. Σε ένα άλλο θέμα το οποίο θίξατε. Για τα εναέρια μέσα. Αναφέρθηκα προηγουμένως και είπα ότι η χώρα μας έχει από τους μεγαλύτερους στόλους τέτοιων αεροσκαφών στον κόσμο. Αυτό είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Και τα αεροσκάφη αυτά δίνουν πραγματικά έναν ξεχωριστό τόνο και ξεχωριστή ουσία στην προσπάθεια που γίνεται για να σβήσουν οι πυρκαγιές. Αλλά η προσπάθεια είναι πάντα μια συνολική προσπάθεια όλων.

Το είπα και προηγουμένως, και θέλω να το επαναλάβω: Τα αεροσκάφη δεν βρίσκονται και δεν μπορεί να βρίσκονται όλα μαζί στον αέρα. Μπαίνω σε επιχειρησιακά θέματα και δεν θέλω να το κάνω σε καμιά περίπτωση. Ρωτήστε και θα σας εξηγήσουν. Γίνεται μια κυκλική, ας το πούμε έτσι, προσπάθεια. Ακούστηκε ακόμη και από κάποια πλευρά, και το θέτω εγώ το θέμα για να σας απαντήσω, γιατί δεν ζητήθηκαν και άλλα αεροσκάφη. Και απαντώ: Αυτή η διαδικασία γίνεται με ευρωπαϊκή συνεννόηση. Υπάρχουν, επίσης, χώρες που διαθέτουν αεροσκάφη τα οποία δεν ανταποκρίνονται στο ελληνικό σύστημα επικοινωνίας. Τα ιταλικά και γαλλικά αεροσκάφη που ήρθαν διαθέτουν το ίδιο σύστημα επικοινωνίας.

Ακούστηκε επίσης γιατί δεν ζητήθηκαν ή δεν μισθώθηκαν αεροσκάφη από τη Ρωσία. Η απάντηση, θα σας τη δώσω, είναι απλή: Τα ρωσικά πυροσβεστικά αεροσκάφη είναι πολύ προηγμένου τύπου, αλλά προορίζονται για άλλες περιοχές, όχι για τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γεωμορφολογίας, να σας το πω έτσι. Και γι` αυτό ακριβώς τα αεροσκάφη ή τα ελικόπτερα που έρχονται πρέπει να είναι από χώρες που έχουν συγκρίσιμες ανάγκες με τις δικές μας. Αυτό γίνεται. Σε κάθε περίπτωση όμως, διαθέτουμε ένα αξιόμαχο στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων τα οποία πετούν πιλότοι με ιδιαίτερα μεγάλη πείρα και τα συντηρούν τεχνικοί εδάφους που επίσης έχουν πείρα πολλών χρόνων με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη στην επαγγελματική τους διαδρομή.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή οι περιοχές που κάηκαν, οι περισσότερες από αυτές, αποτελούν οικιστικά «φιλέτα» και ιδιαίτερα για ορισμένους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που τα διεκδικούν εδώ και χρόνια, εσείς δεσμεύεστε -αυτό που έχουμε ακούσει και κατά το παρελθόν- ότι όπου υπήρχε δάσος θα παραμείνει δάσος, θα ξαναγίνει δάσος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό ισχύει απαρέγκλιτα. Το έχουμε πει και ισχύει. Σας το είπα στην αρχή: Δεν κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας: Δεν είμαστε ειδικοί ούτε εσείς ούτε εγώ, να κρίνουμε τον επιχειρησιακό συντονισμό. Όμως ακούγοντας από το πρωί ραδιόφωνο, προφανώς κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι περισσότερο ειδικοί και από εσάς και από εμένα. Και υπάρχουν βουλευτές, ειδικά από την περιφέρεια που έχει πληγεί, όπως ο κ. Δούκας για παράδειγμα, που μιλώντας στο «Κανάλι 1», είπε ότι υπάρχουν ευθύνες και περιμένει να πέσουν κεφάλια. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ:. Δεν έχω να κάνω απολύτως κανένα σχόλιο, ισχύουν αυτά που σας είπα.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπήρξαν καταγγελίες αυτές τις ημέρες από συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι ενώ στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 2000 πυροσβέστες, αυτή τη στιγμή επιχειρούν μόνο οι 600 κάτι. Επίσης, κατήγγειλαν ότι υπάρχουν υπερσύγχρονα συστήματα, τα προμηθευτήκαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως 2 υπερσύγχρονα λεωφορεία με δορυφορικά συστήματα κτλ, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, όπως επίσης και από τα 5 αεροσκάφη που διαθέτει η Πυροσβεστική, είπαν ότι μόνο τα 2 επιχειρούν. Και ουσιαστικά κατηγορούν την Πολιτεία ότι δεν έχει πάρει, δεν έχει εξαντλήσει, δεν έχει μεριμνήσει, έχει ολιγωρήσει, έτσι ώστε να προστατέψει το περιβάλλον και τη χώρα από τις πυρκαγιές. Τι απαντάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα ασχοληθώ με συνδικαλιστικές αντιδικίες, πολύ περισσότερο αυτή τη στιγμή. Εκείνο το οποίο προέχει είναι ότι όλοι μαζί με ομοψυχία, πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουμε και αυτό που είμαι βέβαιος ότι επιδοκιμάζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Βρισκόμαστε στη μέση μιας τιτάνιας προσπάθειας, η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνουμε την παραμικρή αμφιβολία για την επάρκεια και την ικανότητα όλων εκείνων που ασχολούνται με αυτοθυσία, με μέρες αϋπνίας, με πολύ κούραση σωματική και όχι μόνο, με αυτή την προσπάθεια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Προηγουμένως χαρακτηρίσατε ανακρίβειες όσα έχουν ακουστεί ή γράφτηκαν στον ξένο Τύπο και στον... .

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπερβολές, είπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υπερβολές, ναι. Για κατεστραμμένα σπίτια. Για να λέτε όμως ότι πρόκειται για ανακρίβειες, θα πρέπει να σας έχει δώσει τουλάχιστον η Πυροσβεστική, έναν αριθμό από τα κατεστραμμένα σπίτια. Ένα χάρτη δηλαδή που να ξέρετε ότι είναι περίπου τόσα ή όχι. Δηλαδή, λέτε ότι είναι υπερβολές όλα αυτά και ότι δεν είναι έτσι αυτά που ακούγονται, ωστόσο όμως θα πρέπει να έχετε και εσείς μια εικόνα. Έχετε συγκεκριμένη εικόνα για το πόσα είναι τα κατεστραμμένα σπίτια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να σας δώσω κάποιους αριθμούς που έχω. Σας διαβεβαιώ, όμως, οι αριθμοί οι οποίοι υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλοί και δεν έχουν καμία σχέση με τους αριθμούς που αναφέρθηκαν από διάφορα Μέσα, κυρίως του εξωτερικού. Όπως οι αριθμοί που σας είπα σχετικά με τις εκκενώσεις τμημάτων του πληθυσμού, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σε αυτό αναφέρθηκα κυρίως. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να σβήσουν όλες οι φωτιές και θα γίνει όλη η καταγραφή που πρέπει.

Και μιλώ, όπως σας είπα προηγουμένως, για σπίτια είτε ολικώς κατεστραμμένα είτε για σπίτια που έχουν πάθει πολύ σοβαρές ζημιές. Διότι, βεβαίως, η φωτιά πολλές φορές πέρασε δίπλα από σπίτια, οι φλόγες τα άγγιξαν, τα έγλειψαν, αλλά δεν προκάλεσαν, ευτυχώς, βαριές ζημιές ή δεν τα κατέστρεψαν. Και αυτό συνέβαινε πολλές φορές χάρη στην αυτοθυσία όλων αυτών των συμπολιτών μας, επαγγελματιών και μη, εννοώ δηλαδή τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, αλλά και τους εθελοντές, οι οποίοι προσπάθησαν με κάθε τρόπο, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, να σώσουν ότι μπορούσαν να σώσουν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 24 August 2009 - 18:24:09 UTC