Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-07-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 214526568

Έκδοση 1

brf2107

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Γεια σας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, το εθνικό συμφέρον προέχει και προηγείται του Συντάγματος, όπως δήλωσε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει κάτι πολύ απλό: Να γίνεται σεβαστό και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος. Τίποτε άλλο.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, εάν έχουν διερευνηθεί προσφάτως οι προθέσεις του κ. Παπούλια στη συνάντηση που είχε με τον κ. Καραμανλή, για το αν επιθυμεί να είναι υποψήφιος για δεύτερη φορά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί γι` αυτό το θέμα. Έχω πει, επανειλημμένως, την τελευταία φορά εδώ, σε αυτή την αίθουσα, χθες, ότι ο κ. Παπούλιας είναι ένας αγαπητός Πρόεδρος. Ένας Πρόεδρος δημοφιλής στους Έλληνες πολίτες, στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Ένας Πρόεδρος ο οποίος ασκεί με άρτιο τρόπο τα καθήκοντα τα οποία του ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Ένας Πρόεδρος, ο οποίος συμβολίζει την ενότητα του έθνους και του πολιτεύματος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εξηγείτε τότε το συνεχιζόμενο θόρυβο και τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Παπούλιας είναι έτοιμος να παραιτηθεί στην περίπτωση που συνεχιστεί η υπονόμευση του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω ποτέ φημολογίες για τις οποίες δεν μου προκύπτει καμία βάση.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Το πρωί, στη ΝΕΤ, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης επισήμανε με κατηγορηματικό τρόπο πως είναι ώρα για αλλαγές και σημείωσε το τρίπτυχο των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, σε ρυθμούς, πολιτική και σε πρόσωπα. Και ιδιαίτερα για τα πρόσωπα, οι αλλαγές αυτές τόνισε ότι πρέπει να γίνουν μετά τα μπάνια του λαού και πριν από τη ΔΕΘ. Θα το σχολιάσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Εμείς επικεντρωνόμαστε ως κυβέρνηση στο έργο μας. Στο έργο το οποίο έχουμε αναλάβει έναντι των Ελλήνων πολιτών που μας έδωσαν την εμπιστοσύνη τους. Στις δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε αναλάβει και κάνουμε βήμα-βήμα, όπως είναι φυσικό, πράξη καθώς και στην εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλουμε όλοι μας, όλα τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα τα οποία υπάρχουν στη χώρα και τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες το ΠΑΣΟΚ σας κατηγόρησε, μάλιστα επαναλάβατε και σήμερα κάποια από αυτά, με αφορμή τα όσα είπατε, δηλαδή, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δεν δέχεται μαθήματα Δημοκρατίας από την κυβέρνηση που καταστρατηγεί το Σύνταγμα. Και αναφέρθηκε στο απότομο κλείσιμο της Βουλής, στις βουλευτικές εκλογές του 2007 και όλα αυτά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει σε όλα αυτά. Εγώ θα έλεγα ένα και μόνο. Λέει, χθες σε κάποια αποστροφή του λόγου του, προς το τέλος της ενημέρωσής του, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «εκλογές», χθες. Την έχει αναφέρει τρεις ή τέσσερις φορές - -ευχαρίστως να σας δώσω τα αποσπάσματα στα οποία αναφέρεται- - μιλάει για προσφυγή στις κάλπες, μιλάει για ανανέωση της λαϊκής εντολής. Φάσκει και αντιφάσκει.

Και αυτό, γιατί το λέω; Γιατί αποδεικνύει, πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία, ποιος διακατέχεται από άκρατη εκλογολαγνεία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός του. Η ηγετική του ομάδα. Ο εκπρόσωπος της ηγετικής του ομάδας. Προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα προς συζήτηση, παρά μόνο η προσφυγή στις κάλπες, την οποία οι ίδιοι επιδιώκουν, προφανώς για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους μικροκομματικούς στόχους και τη μεγάλη δίψα που έχουν για εξουσία. Αυτό και μόνο. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Για να περάσω σε ένα άλλο θέμα κ. Εκπρόσωπε. Είδα σήμερα σε ελληνική εφημερίδα «οδηγίες» των Ηνωμένων Πολιτειών για διάλογο και μάλιστα γρήγορα, με την Τουρκία, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στο Αιγαίο. Θα θέλατε να σχολιάσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Είναι γνωστή η πολιτική την οποία ακολουθεί η χώρα μας. Είναι μια πολιτική σταδιακής εξομάλυνσης, με στόχο βέβαια την τελική εξομάλυνση των σχέσεων με τη γειτονική μας χώρα, όπως άλλωστε έχουμε επιτύχει την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τις περισσότερες γειτονικές μας χώρες. Σας υπενθυμίζω, πώς βρέθηκε λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας με τη γειτονική μας Αλβανία. Μια συμφωνία η οποία πρόσφατα υπεγράφη. Και θα πρέπει, βεβαίως, και η γειτονική χώρα η οποία - -υπενθυμίζω για μια ακόμη φορά- - θέλει να έχει, έχει επιλέξει να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, να συμπεριφέρεται με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες, οι οποίες διέπουν την Ευρώπη, της οποίας θέλει να γίνει πλήρες μέλος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής που περιγράψατε, της σταδιακής εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χωρίς καμία παραχώρηση στο χώρο των εθνικών συμφερόντων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό, γιατί αισθανθήκατε την ανάγκη να το πείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το λέω, γιατί προηγουμένως δεν το είπα και είναι απολύτως σαφές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Βεβαίως. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, εντάσσονται και οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, για τη διασύνδεση των εναέριων χώρων στο Αιγαίο, για να (δεν ακούγεται);

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καλό είναι να απευθυνθείτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, προκειμένου να πάρετε όλες τις πληροφορίες οι οποίες χρειάζονται. Παρόλα ταύτα, εισαγωγικά θα σας πω δύο-τρία πράγματα γι` αυτό και για όλα τα άλλα να απευθυνθείτε στους αρμοδίους: Πρόκειται για καθιερωμένες συζητήσεις μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων. Είναι τεχνικές επιτροπές, στο πλαίσιο του διαλόγου, για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Αυτές οι διερευνητικές συνομιλίες γίνονται εδώ και χρόνια και θα συνεχιστούν. Αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Δεν είναι δε διμερείς. Συμμετέχουν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά πώς λέτε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα, όταν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζονται κυριαρχικά δικαιώματα και ο ενιαίος χώρος είναι ένας, ενιαίος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπα. Για περισσότερες λεπτομέρειες, απευθυνθείτε στους αρμοδίους.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, εάν γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ποιοι είναι οι «μανδαρίνοι» της εξουσίας που, όπως είπε ο πρώην Υφυπουργός κ. Γιαννόπουλος στον 9,84 και είχε πει και παλαιότερα ο κ. Κατσιφάρας, δεν θα τους γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εννοείτε ο πρώην, ο πάλαι ποτέ Υπουργός.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ναι, ο πάλαι ποτέ, σωστά. Δεν θα τους γνώριζε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους, οι οποίοι δεν ανοίγουν τις πόρτες των πολιτικών τους γραφείων σε βουλευτές και πολίτες (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΙΚΑ το πρωί, μίλησε για εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ, αλλά δεν άκουσα να πει τίποτα για το γεγονός ότι οι συντάξεις του ΙΚΑ, έξι στις δέκα τουλάχιστον συντάξεις του ΙΚΑ, παραμένουν κάτω από τα 700 ευρώ. Δεν είπε τίποτα για το ότι η εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ είναι 3,2 δις ευρώ. Δεν είπε τίποτε για το ότι επτά στις δέκα επιχειρήσεις δεν καταβάλουν τις οφειλές τους στο ΙΚΑ και ότι ένας στους έξι εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι. Δηλαδή, ο εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ πώς θα επέλθει; Με το να βελτιωθούν τα ραντεβού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα επέλθει σταδιακά. Ο Πρωθυπουργός, στη σημερινή του επίσκεψη στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Περιστέρι, είπε και ο ίδιος ότι έχουν γίνει πολλά και ασφαλώς υπάρχουν και άλλα πράγματα να γίνουν. Δεν είναι μια επίσκεψη που έγινε για να διαπιστωθεί ότι όλα ήταν τέλεια. Αντιθέτως μάλιστα. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν ελλείψεις και κενά, κυρίως σε ό,τι αφορά στην αναμονή για ορισμένες ειδικότητες γιατρών και στις καθυστερήσεις σε ορισμένα μικροβιολογικά εργαστήρια.

Επιτόπου, λοιπόν, σε ένα πολύ μεγάλο τοπικό ΙΚΑ, το οποίο εξυπηρετεί κάθε ημέρα πάνω από 3.200 Έλληνες πολίτες, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μάθει, να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι, πέρα από την άλλη ενημέρωση την οποία έχει τακτικά, για το ποια προβλήματα υπάρχουν. Αναφέρθηκε, επίσης, και σε πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, ώστε να αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα. Μέσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες είναι και η τομή του διαχωρισμού των υπηρεσιών Υγείας από τον τομέα της Ασφάλισης. Έτσι, διασφαλίζεται και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά και καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών.

Και ανακοίνωσε ταυτόχρονα - -το λέω και εγώ, είμαι βέβαιος ότι το έχετε καταγράψει- - ότι σε λίγες εβδομάδες από σήμερα θα εφαρμοστεί και ένα πιλοτικό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής. Δηλαδή, εξετάσεων σε όλους τους ασφαλισμένους που θέλουν να μετάσχουν σε αυτό, σε οκτώ μεγάλα τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, μεταξύ των οποίων και αυτό στο Περιστέρι. Αυτά, λοιπόν, είναι κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που ασφαλώς υπάρχουν. Δεν είπε κανείς ότι η κατάσταση είναι ρόδινη, ότι όλα είναι τέλεια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι ενημερώθηκε από πρώτο χέρι, αλλά δεν είδα να μιλήσει με κάποιον ασφαλισμένο, ούτε απάντησε σε κανένα τηλέφωνο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι ήσασταν εκεί. Ήσασταν εκεί;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχετε διαφορετική εικόνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από πρώτο χέρι, επιτόπου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 23 July 2009 - 21:57:35 UTC