Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-05-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 12 Μαΐου 2009

Αριθμός Δελτίου: 201664742

Έκδοση 1

brf1205

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 12 Μαΐου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

" Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή με θέμα την Ψηφιακή Σύγκλιση. Το ανέπτυξε σε όλη του την έκταση και σε βάθος, ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Ο κ. Παπαθανασίου έκανε σύντομες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής και θα παραχωρήσει - -εξ όσων γνωρίζω- - και σχετική συνέντευξη Τύπου.

Θα ήθελα να πω λίγες κουβέντες για το συγκεκριμένο θέμα, στο οποίο άλλωστε, όπως γνωρίζετε, έχω αναφερθεί και αρκετές φορές στο παρελθόν.

Από το Μάρτιο του 2004, τη χρονιά δηλαδή που ξεκίνησε η εξυγίανση του σαφώς απαξιωμένου μέχρι τότε προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» - -και ιδιαίτερα μετά από το 2006, που άρχισε με πολύ γοργά και ουσιαστικά βήματα η εφαρμογή της Ψηφιακής Στρατηγικής που κατάρτισε και υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση- - η Ελλάδα άλλαξε δραστικά πορεία και κινείται δυναμικά προς την Ψηφιακή Σύγκλιση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμάστε ασφαλώς ότι, όπως σας είχα πει και άλλες φορές, είχαμε μείνει τότε πολύ πίσω. Βρισκόμασταν σχεδόν σε μηδενικό σημείο. Η πρόοδος της Ψηφιακής Ελλάδας τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζεται σε όλους τους δείκτες, είτε αυτοί αφορούν στους πολίτες, είτε στις επιχειρήσεις, είτε στη Δημόσια Διοίκηση. Και αναφέρομαι στους τρεις μεγάλους τομείς που έχει άμεση επίπτωση η προώθηση της ψηφιακής σύγκλισης.

Η Ελλάδα είναι σήμερα, όσον αφορά τους ρυθμούς, πρώτη στην Ευρώπη στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας. Αυτό δηλαδή που λέμε απλά, γρήγορο internet. Η επιλογή της κυβέρνησης για απελευθέρωση της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών το 2006 και η υλοποίηση ενός μεγάλου σχεδίου για την «Ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας» συνολικού ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2009, έφεραν το 2006 την Ελλάδα στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, σύμφωνα με τις επίσημες διεθνείς αναφορές. Η ίδια πορεία συνεχίστηκε και το 2007 με την Ελλάδα έκτη παγκοσμίως και πρώτη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, ενώ το 2008, την τελευταία χρονιά δηλαδή που ολοκληρώθηκε, η πορεία αυτή συνεχίστηκε με ανάλογους ρυθμούς και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών σχετικά με την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας παγκοσμίως.

Από μια ιδιαίτερα ακριβή χώρα στις ευρυζωνικές συνδέσεις, όπως ήταν η Ελλάδα το Μάρτιο του 2004, σήμερα οι μηνιαίες τιμές ευρυζωνικής σύνδεσης ADSL βρίσκονται στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας μειωθεί κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 85%. Σε ό,τι αφορά δε τις ταχύτητες πρόσβασης στην Ελλάδα, η μέση ονομαστική ταχύτητα ανεξάρτητα του τύπου DSL σύνδεσης, ανέρχεται στα 5,9 Mb ανά δευτερόλεπτο. Αυτό κατατάσσει τη χώρα μας στην έκτη θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά είναι στοιχεία του Ιανουαρίου του 2008.

Επιπλέον την 1η Ιανουαρίου του 2009, δηλαδή φέτος στις αρχές του χρόνου, μετρήθηκε ότι το 43,5% των συνδρομητών ADSL στην Ελλάδα έχουν συνδέσεις με ονομαστική ταχύτητα πρόσβασης μεγαλύτερη των 2 Mb/s. Έτσι η διείσδυση του γρήγορου internet στον πληθυσμό φτάνει σήμερα το 13,4% έναντι μόλις 0,1% στις αρχές του 2004. Θυμάστε ότι και σε παλαιότερες ενημερώσεις σας είχα πει γι` αυτό το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό που υπήρχε στις αρχές του 2004.

Δραστική είναι επίσης η βελτίωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών από πολίτες και νοικοκυριά, κυρίως βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, από άτομα νεότερων ηλικιών που έχουν και μεγαλύτερη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Έχει όμως ενδιαφέρον ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι έχουν περάσει, έχουν αφήσει πίσω τους τη φοιτητική ηλικία, εξοικειώνονται με την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. Τις χρησιμοποιούν, διευκολύνονται καθημερινά και στη δουλειά τους και στην ιδιωτική τους ζωή. Δεν υπάρχει πια αυτό που λέγαμε ψηφιακό χάσμα στις νεαρότερες ηλικίες συγκριτικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σας είπα, τα στοιχεία θα σας τα δώσει το Υπουργείο Οικονομίας. Θα ήθελα, όμως, επιγραμματικά να αναφερθώ επίσης στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον ίδιο τομέα και όσον αφορά στις ελληνικές επιχειρήσεις και όσο αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη Δημόσια Διοίκηση.

Ειδικότερα στις ελληνικές επιχειρήσεις:

" Το ψηφιακό προφίλ των ελληνικών επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 10 εργαζομένους είναι πλέον αντίστοιχο αυτού του προφίλ που υπάρχει και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή την κατηγορία το 99% των απασχολουμένων χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ το 97% έχει πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο.

" Σημαντική αύξηση εμφανίζει επίσης και το ποσοστό των επιχειρήσεων με ευρυζωνική σύνδεση που αυξήθηκε από 30%, που ήταν το 2004, σε 83% που είναι σήμερα.

" Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι 19% των πολιτών χρησιμοποιούν σήμερα το διαδίκτυο για τις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, έναντι λιγότερο από 8% που ήταν αυτό το ποσοστό το 2004. Το δε ποσοστό των επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 10 εργαζομένους και συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με τους δημόσιους φορείς, αγγίζει το 81%.

Όλα αυτά δείχνουν ότι έχουν γίνει γοργές, αποτελεσματικές, ουσιαστικές κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα είχε μείνει πολύ πίσω. Το χάσμα το οποίο είχε δημιουργηθεί, πήραμε απόφαση εγκαίρως να το καλύψουμε. Και χωρίς να έχουμε φθάσει στο τελικό ποθητό αποτέλεσμα, έχουμε κάνει ως χώρα - -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- - πολύ γρήγορα, πολύ ουσιαστικά βήματα, έτσι ώστε και η δική μας κοινωνία να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες που μας αφορούν όλους, μας βοηθούν όλους και βοηθούν το κοινωνικό σύνολο να εκσυγχρονιστεί, να είναι πιο αποδοτικό, να κάνει χρήση όλων των δυνατοτήτων που παρουσιάζουν σήμερα οι επιστήμες.

" Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην εξέλιξη των τιμών κυρίως στον τομέα του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπου τα πράγματα εξελίσσονται - -όπως είπε ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης- - σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά.

Στο δείκτη τιμών καταναλωτή, αποτυπώνεται μια σύγκλιση του δείκτη για τα τρόφιμα με το γενικότερο δείκτη. Αλλά και στη σχέση, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, με τη συμφωνία που έχει γίνει με τα σούπερ μάρκετ, υπάρχουν θετικές εξελίξεις.

Συνολικά, παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό και τον Υφυπουργό οι εξελίξεις στο δείκτη σε σχέση με 160 προϊόντα πρώτης ανάγκης. Και στην παρουσίαση που έγινε, διαπιστώθηκε ότι τον Απρίλιο του 2009, για πρώτη φορά σημειώνονται μειώσεις τιμών σε σχέση με κάποιον προηγούμενο μήνα, εν προκειμένω το Μάρτιο του 2009.

Ενώ δηλαδή για αρκετούς μήνες είχαμε σχετικές αυξήσεις, για πρώτη φορά τώρα τον Απρίλιο του 2009, έχουμε μειώσεις της τάξης του 0,2% σε αυτά τα προϊόντα που είναι προϊόντα πρώτης ανάγκης - -το επαναλαμβάνω αυτό και το υπογραμμίζω- - σε σχέση με το Μάρτιο του 2009. Η παρακολούθηση των τιμών θα γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής Πολιτείας συνεχώς σε 2.000 καταστήματα λιανεμπορίου. Και στην παρακολούθηση των τιμών θα περιλαμβάνονται και επώνυμα και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα. Την παρακολούθηση θα την κάνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, βάσει της οποίας κάθε μήνα το Υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώνει το δείκτη αυτής της συγκεκριμένης ομάδας που σας είπα. Ομάδας, δηλαδή, προϊόντων καθημερινής χρήσης, πρώτης ανάγκης, που είναι φυσικό να ενδιαφέρουν όλους ή τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Από αυτά που αναφέρατε κ. Εκπρόσωπε, θα μπορούσε να συνάγει κάποιος ότι έχουμε βελτιώσεις σε κάποια οικονομικά μεγέθη και ότι χτίζονται συνθήκες για να έχουμε και αργότερα τέτοιες βελτιώσεις. Να υποθέσουμε ότι όλα αυτά θα συμβάλουν, ώστε τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν μετά από τις ευρωεκλογές θα είναι πιο ελαφρά από όσο περιμένουμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι σχετικά με το θέμα για το οποίο με ρωτάτε. Εκείνο το οποίο έκανα μόλις, είναι να παρουσιάσω χειροπιαστές εξελίξεις πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση, οι οποίες υπάρχουν σε ένα συγκεκριμένο τομέα: Στον τομέα της εξέλιξης των τιμών για τους καταναλωτές, έναν τομέα που είναι φυσικό ότι ενδιαφέρει - -όπως είπα και προηγουμένως- - όλους τους Έλληνες πολίτες.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Από πλευράς ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια πρόταση για debate του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπανδρέου. Υπάρχει απάντηση επ` αυτού ή κάποιες σκέψεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπουμε το λόγο γιατί να μην εφαρμοστούν και σε αυτές τις ευρωεκλογές αυτά που είχαν εφαρμοστεί, όσα είχαν ισχύσει δηλαδή, στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Μένω εκεί.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, από την απόφαση του Πρωθυπουργού να κλείσει αιφνιδιαστικά τη Βουλή την Παρασκευή το βράδυ, φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκαν και οι Υπουργοί της κυβέρνησης και φέρεται να είπαν ότι θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί. Δημιουργήθηκε ένα κλίμα, όπως επίσης δημιουργήθηκε και ένα κλίμα ακόμη και σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που δημιουργεί κάποιες δυσάρεστες εντυπώσεις από αυτό το κλείσιμο, γιατί θεώρησαν ότι θα δώσουν τροφή για σχόλια στην αντιπολίτευση. Ένα σχόλιο, παρακαλώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να επισημάνω κάτι απλό: Τοποθετήθηκα, όπως γνωρίζετε, σχεδόν αμέσως, μετά την υπογραφή του σχετικού διατάγματος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, από τον Πρωθυπουργό και λίγο μετά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Παρασκευή το βράδυ.

Είναι σαφές αυτό το οποίο είπα: Εμάς, την κυβέρνηση, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μας ενδιαφέρει να βαδίσουμε προς τις ευρωεκλογές με καθαρά πολιτικούς όρους. Όλες οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν γύρω από τα πολιτικά θέματα, γύρω από τα ουσιαστικά πολιτικά θέματα και τα θέματα που απασχολούν πραγματικά τους Έλληνες πολίτες. Και δεν βλέπω γιατί ορισμένοι δείχνουν μεγάλη δυσκολία να μετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση, εκτός και αν έχουν άλλη ατζέντα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Αν ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε το κλείσιμο της Βουλής ήταν αυτός που προαναφέρατε, διερωτώμαι και ερωτώ και εσάς φυσικά, γιατί τότε δεν αποφασίστηκε η διακοπή των εργασιών της Βουλής μέχρι τις ευρωεκλογές, όπως μπορούσε να το κάνει η κυβέρνηση και όπως έχει γίνει και στο παρελθόν και πήγαμε στο κλείσιμο της Βουλής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ απορώ για κάτι άλλο. Γιατί κάποιοι δεν σέβονται την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος;

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Μπορείτε να το ξεκαθαρίσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω σε αυτό που σας είπα. Εγώ σας λέω το σκεπτικό, βάσει του οποίου ο Πρωθυπουργός κάνοντας χρήση δικαιώματος το οποίο περιέχεται στο Σύνταγμα, αποφάσισε τη διακοπή των εργασιών της Βουλής.

Προφανώς κάποιοι άλλοι - -το επαναλαμβάνω- - θέλουν να εξυπηρετήσουν τη δική τους πολιτική ατζέντα. Θέλουν να σκανδαλολογούν συνεχώς, θέλουν να λασπολογούν συνεχώς. Θέλουν να καταβάλλουν απελπισμένες προσπάθειες για να ποινικοποιούν, χωρίς βάση, την πολιτική ζωή του τόπου για να ευτελίζουν τους θεσμούς.

Εμείς δεν θα συμπράξουμε σε αυτή την απελπισμένη, την αγωνιώδη προσπάθεια την οποία κάνουν ορισμένοι.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το ζήτημα είναι το ξαφνικό της όλης υπόθεσης. Δηλαδή, όταν κορυφαία στελέχη, Υπουργοί της κυβέρνησης δεν γνώριζαν ότι θα κλείσει η Βουλή, μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας - -και πολλοί άλλοι, βέβαια, αλλά στέκομαι στον κ. Σούρλα- - είπε ότι ενημερώθηκε από εμάς, από τα ΜΜΕ, αυτό πώς μπορείτε να το εξηγήσετε; Προς τι, δηλαδή, η ξαφνική απόφαση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον: Όπως γνωρίζετε, δεν θα σχολιάσω, όπως δεν σχολιάζω ποτέ, δηλώσεις βουλευτών. Πολύ περισσότερο, δεν σχολιάζω, δε, ανώνυμες δηλώσεις.

Δεύτερον: Φαντάζομαι ότι και εσείς θα έχετε ακούσει περί διάκρισης των εξουσιών στο δημοκρατικό μας Πολίτευμα. Η απόφαση, είναι απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτό προβλέπεται σαφώς από το Σύνταγμα.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ θέλω να σας ρωτήσω για κάτι άλλο, για την υπόθεση της Siemens, με αφορμή και ένα δημοσίευμα την Κυριακή στην εφημερίδα Free Sunday . Δημοσιεύθηκε, λοιπόν, η προ έτους κατάθεση του κ. Χριστοφοράκου. Εκεί, λοιπόν, η πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επιβεβαίωσε την κατάθεση της γραμματέως του, της κ. Τσακάλου, για την πολιτική της εταιρείας, όπως επί λέξει λέει ο κ. Χριστοφοράκος, να εκτελούνται δωρεάν παραγγελίες επωνύμων, οι γνωστές σε όλους μας οικοσκευές. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω, είναι πώς σχολιάζει, ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης στην κατάθεση αυτής, πιο συγκεκριμένα στην πολιτική της Siemens να δωρίζει οικιακές συσκευές σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ήταν και η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον: Όλα αυτά τα θέματα έχουν απαντηθεί, όπως γνωρίζετε, στο παρελθόν.

Δεύτερον: Βεβαίως δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να σχολιάσω την έρευνα μιας υπόθεσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Εάν από την προεκλογική περίοδο, κατ` αρχήν και από τις εκλογές φανεί ότι οι πολίτες εμμένουν περισσότερο στην ατζέντα που προωθεί το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την εκτίμησή σας και όχι σε αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει «βασικά προβλήματα για τον πολίτη», τι μήνυμα θα εισπράξει η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω σε σενάρια. Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι σε λιγότερο από ένα μήνα έχουμε ευρωεκλογές. Θα πρέπει, λοιπόν, στο δρόμο για τις ευρωεκλογές, όπως γίνεται σε κάθε εκλογική διαδικασία, τον πρωτεύοντα ρόλο στον πολιτικό διάλογο να έχει ακριβώς ο πολιτικός λόγος. Ούτε η παραπολιτική, ούτε σενάρια - -και δεν αναφέρομαι σε εσάς- - ούτε θέματα τα οποία κάποιοι εικάζουν ότι υπάρχουν, ούτε η προσπάθεια ορισμένων να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από αυτά με τα οποία πραγματικά η κοινή γνώμη ασχολείται.

Η κοινή γνώμη, οι Έλληνες πολίτες έχουν εκφραστεί πολλές φορές για το τι είναι αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στην προηγούμενη ερώτησή μου, γιατί εγώ δεν έθεσα θέμα συνταγματικής νομιμότητας για τη συγκεκριμένη απόφαση. Εσείς μου απαντήσατε περί συνταγματικής λειτουργίας. Εγώ ρώτησα, γιατί η κυβέρνηση, εφόσον μπορούσε, είχε το δικαίωμα αν θέλετε να διακόψει τις εργασίες της Βουλής έως τις ευρωεκλογές, για να αποφεύγεται, όπως είπατε, αυτή η συζήτηση η οποία γίνεται το τελευταίο διάστημα, δεν έκανε αυτό, να προχωρήσει δηλαδή στη διακοπή των εργασιών της Βουλής, αλλά αποφάσισε το τελείωμα της συγκεκριμένης Συνόδου, που σημαίνει και κάτι περαιτέρω. Ότι αν έρθει κάποια υπόθεση στο διάστημα πλέον από εδώ και στο εξής στη Βουλή, δεν θα μπορέσει να διερευνηθεί από τη Βουλή. Υπάρχει παραγραφή του όποιου προκύψει. Άλλο, όμως, σας ρώτησα. Δεν σας ρώτησα, όμως, αυτό. Λέω, γιατί δεν κάνατε την επιλογή να διακόψετε τις εργασίες της Βουλής μέχρι τις ευρωεκλογές και να ξεκινήσει μετά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε χρήση ενός συνταγματικού του δικαιώματος, το οποίο, όπως γνωρίζετε, τις πρώτες ώρες, κάποιοι πολύ ευέξαπτοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν με σκληρά λόγια.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Μα, δεν μου απαντάτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αφήστε με να απαντήσω. Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω, όπως θέλω εγώ; Έσπευσαν, λοιπόν, κάποιοι από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το χαρακτηρίσουν με σκληρά λόγια «συνταγματική εκτροπή», «θεσμική ανωμαλία», είπαν, και κάτι τέτοια. Μετά από λίγο, τα λόγια αυτά τα κατάπιαν.

Και τα κατάπιαν για έναν πολύ απλό λόγο: Διότι, θεσμική εκτροπή κάνουν εκείνοι, οι οποίοι δεν σέβονται την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος και τις ερμηνεύουν κατά το δοκούν, όπως τους βολεύει.

Η κυβέρνηση έδρασε με απόλυτο σεβασμό στη συνταγματική νομιμότητα, με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς. Και καλό θα κάνουν εκείνοι, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις, να οργανωθούν αν τους ενδιαφέρει, αν έχουν την ικανότητα - -που αμφισβητώ αν έχουν την ικανότητα- - και να επεξεργαστούν ένα πραγματικό πρόγραμμα, ένα πραγματικό σχέδιο για τα ζητήματα που, όπως είπα, απασχολούν πραγματικά τους Έλληνες πολίτες.

Και να μην προσπαθούν - -και αναφέρομαι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση- - με διάφορα έωλα, ανούσια, επιχειρήματα χωρίς βάση, να αποπροσανατολίσουν από την ουσία της δικής τους ανεπάρκειας, της δικής τους ανικανότητας, της δικής τους ένδειας σε ιδέες και προτάσεις. Διότι αυτό το κάνουν συνεχώς και δεν πείθουν πια κανέναν.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Άλλο ρώτησα, άλλο μου απαντήσατε για δεύτερη φορά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Η κυβέρνηση λέτε ότι θα επικεντρώσει στα ουσιαστικά για τον πολίτη, από την άλλη πλευρά διατηρείτε πολύ υψηλούς τόνους ως κυβέρνηση εννοώ. Πώς θα πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν διαπιστώνω καμιά αλλαγή στη στάση όλων μας. Διαπιστώσεις κάνω αντίθετα. Επισημάνσεις. Και δεν θα πρέπει να πιστεύει κανείς ότι θα μένουμε σιωπηλοί, δεν θα λέμε ποια είναι η αλήθεια στους Έλληνες πολίτες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή το τελευταίο διάστημα βάλλεται το πολιτικό σύστημα, βάλλεται εκ των ένδον, απέξω. Έγιναν δύο παρεμβάσεις. Η μία χθες από τον Πρόεδρο του ΣΕΒ τον κ. Δασκαλόπουλο, ο οποίος μίλησε για κομματικό κράτος grosso modo, βάλλοντας κατά του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών. Και σήμερα υπήρχε του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας του κ. Στεφανόπουλου μια παρέμβαση, ο οποίος επίσης μίλησε για την ατιμωρησία των πολιτικών, πέρα από την πρότασή του για τους βουλευτές, οι βουλευτές πλέον να μην ανέρχονται σε 300, αλλά σε 200 αριθμητικά. Σε σχέση με τα περί ατιμωρησίας των πολιτικών και περί κομματικού κράτους, ποια είναι η στάση της κυβέρνησης; Θεωρεί ότι έχει ευθύνη για τη διαμόρφωση αυτού του μεταπολιτευτικού σκηνικού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν περιμένετε φυσικά να σχολιάσω την τοποθέτηση κάθε φορέα. Αυτό δεν το κάνω ποτέ.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε στις ευρωεκλογές που πλησιάζουν, θα ήθελα να ρωτήσω ποιος είναι ο πήχυς που έχει θέσει η κυβέρνηση γι` αυτές τις ευρωεκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί πολλές φορές γι` αυτό το θέμα. Έχω μιλήσει και για την ουσία και για το νόημα και για το αντικείμενο που έχουν οι ευρωεκλογές. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας, όπως είναι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και σ αυτήν είναι να αναδείξουμε, να παρουσιάσουμε την πολιτική μας. Να αναδείξουμε, να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας που βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή. Να αναδείξουμε και να παρουσιάσουμε τα ωφελήματα που έχουν οι Έλληνες πολίτες και η κοινωνία συνολικά από την εφαρμογή των πολιτικών μας.

Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες πολίτες στην πλειοψηφία τους θα επιλέξουν τις δυνάμεις της πολιτικής ευθύνης και της υπευθυνότητας που είναι η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Και θα στρέψουν την πλάτη στις δυνάμεις του πολιτικού λαϊκισμού και της πολιτικής ανευθυνότητας που εκφράζονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, στη συνέχεια του ερωτήματος του συναδέλφου και δεδομένου του σκηνικού πόλωσης με το οποίο πορευόμαστε προς τις ευρωεκλογές, θέλω να ρωτήσω εάν εξακολουθεί το πολιτικό διακύβευμα των ευρωεκλογών να είναι ίδιες οι ευρωεκλογές όπως περίπου προ ενός μηνός είχατε πει από αυτήν εδώ την αίθουσα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα πριν από λίγο. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΚΑΤΣΑΒΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, γνωρίζω ότι δεν παρεμβαίνετε στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων. Ωστόσο ήθελα να ρωτήσω αν σας απασχολεί ότι πριν από λίγο ο κ. Καρατζαφέρης όρισε ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του, την πρώην βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κυρία Νίκη Τζαβέλλα, ενώ στο ίδιο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται τρεις ακόμη πολιτευτές του κόμματός σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου τη σύνθεση του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου. Αλλά και να την είχα, όπως γνωρίζετε, δεν είναι δική μου αποστολή να σχολιάζω τη σύνθεση των ψηφοδελτίων άλλων κομμάτων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μόλις στην προ ολίγου απάντησή σας διαπίστωσα ότι σε σχέση με το παρελθόν, μάλλον αλλάξατε - - θα λέγαμε - - το χαρακτήρα της πολιτικής αναμέτρησης στις ευρωεκλογές. Γιατί όλοι θυμόμαστε, όσοι τουλάχιστον ερχόμαστε στο briefing ότι μέχρι τώρα λέγατε ότι το διακύβευμα είναι η εκλογή των ευρωβουλευτών. Ενώ όμως προ ολίγου είπατε ότι το διακύβευμα είναι αν θα επιλέξετε μεταξύ των δυνάμεων της υπευθυνότητας και των δυνάμεων του λαϊκισμού. Το αντιπαρέρχομαι αυτό, γιατί βλέπω ότι όντως έχετε αλλάξει το χαρακτήρα των ευρωεκλογών σε σχέση όμως με το πρόσωπο, με το χαρακτήρα της αναμέτρησης, τα πρόσωπα δεν παίζουν κάποιο ρόλο σε αυτή την αναμέτρηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν χρησιμοποίησα, σε καμία περίπτωση, τη λέξη «διακύβευμα».

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι. Η ερώτηση αφορούσε το «διακύβευμα».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ είπα παλαιότερα ότι το αντικείμενο των εκλογών είναι σαφές. Είναι η επιλογή των 22 Ελλήνων ευρωβουλευτών. Αυτό δεν αλλάζει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Νομίζω ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της έννοιας του στόχου και του διακυβεύματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Υπάρχει μεγάλη διαφορά, θα μου επιτρέψετε να σας πω από τα καλά ελληνικά που γνωρίζω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πρέπει να σας πω ομοίως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το δεύτερο είναι ότι βεβαίως οι Έλληνες πολίτες και σε αυτήν την αναμέτρηση έχουν μια συγκεκριμένη επιλογή. Αυτό το λέω πάντα και εξακολουθεί να ισχύει: Να επιλέξουν, και είμαι βέβαιος σας λέω ότι θα επιλέξουν, τις δυνάμεις της πολιτικής υπευθυνότητας που παρουσιάζουν πραγματικές, ρεαλιστικές λύσεις. Τις δυνάμεις που δεν ωραιοποιούν τα πράγματα. Τις δυνάμεις που δεν χαϊδεύουν τα αφτιά κανενός. Τις δυνάμεις που πήραν την οικονομία στα κακά χάλια που την άφησε το ΠΑΣΟΚ το 2004 και έκαναν σημαντικές βελτιώσεις, χωρίς τις οποίες τα αποτελέσματα, οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης θα ήταν πολύ χειρότερες από αυτές που έχουμε.

Τις δυνάμεις, λοιπόν, τις οποίες οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται για την αντιμετώπιση της κρίσης η οποία συνεχίζει να εξελίσσεται και εμπιστεύονται ως δύναμη η οποία θα τους βγάλει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από αυτή την κρίση. Και επειδή πολλά λέγονται στο τελευταίο διάστημα για χειροτέρευση των οικονομικών δεικτών στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, θα ήθελα να σας δώσω ορισμένα στοιχεία τα οποία έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μόλις χθες.

Ειδικότερα όσον αφορά τα έσοδα του δημόσιου τομέα: Στην Ιρλανδία για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2009 τα έσοδα μειώθηκαν κατά 22,2%. Στη Γαλλία το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2009 κατά 21,8%. Στην Ισπανία κατά 20,7%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 10,7% για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2009. Η αντίστοιχη μείωση στην Ελλάδα, βάσει διεθνών ανεξάρτητων στοιχείων, πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση, ήταν μείον 0,2%, δηλαδή πολύ κάτω από μια αρνητική μονάδα.

Αυτά όλα, λοιπόν, καταρρίπτουν πολλά από τα επιχειρήματα εκείνων που κατ΄ επάγγελμα προσπαθούν και εδώ και στο εξωτερικό - - το γνωρίζετε ότι το έχουν κάνει επάγγελμα - - να ελεεινολογούν τη χώρα. Καλό είναι, λοιπόν, να σκύψουν πάνω από τα νούμερα, πάνω από τα πραγματικά στοιχεία και αντί να ασχολούνται με θέματα που μόνο τη δική τους ατζέντα και τις δικές τους μικρές ομάδες ενδιαφέρουν, να ασχοληθούν με την επεξεργασία ενός πραγματικού προγράμματος. Και να σπεύσουν να συνεργαστούν, γιατί οι Έλληνες πολίτες τη συνεννόηση και τη συνεργασία υποστηρίζουν. Μια συνεννόηση και συνεργασία την οποία εμείς πολλές φορές επιχειρήσαμε, για την οποία εμείς πολλές προσπάθειες κάναμε, πολλές πρωτοβουλίες πήραμε και το αποτέλεσμα ήταν ένα μόνιμο όχι. Αυτά οι Έλληνες πολίτες δεν τα ξεχνούν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με βάση αυτό το σκεπτικό που αναπτύξατε μόλις τώρα, θα πρέπει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας να μετέχουν πολιτικά πρόσωπα και δη εν ενεργεία υπουργοί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν είναι έτοιμο το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας θα πληροφορηθείτε τη σύνθεσή του.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Μπορούμε να πούμε από τώρα αν θα είναι έτοιμο πριν από εκείνο του ΠΑΣΟΚ ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω καμία ανακοίνωση επ` αυτού.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 12 May 2009 - 21:18:49 UTC